نظر منتشر شده
۳۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 454173
محمد خوش‌چهره مطرح کرد:
تکیه دولت به برجام اشتباه بود/ ایراد دولت این بود که رکود و تورم را نتوانست باهم مهار کند
بخش اقتصادی الف، ۲۴ اسفند ۹۵
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۱۱
اقتصاددان کشورمان گفت: ایالات متحده تلاش می‌کند تا مردم ایران در پایین‌ترین سطح از برجام منتفع گردند، لذا توجه به اقتصاد درون‌زا و ایجاد اقتصاد مقاومتی بازار کسب 80 میلیونی را رونق می‌بخشد.گفتگوی مشروح جام جم با «محمد خوش چهره» اقتصاددان و نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال 96 از نظر می‌گذرد؛

شما در انتخابات ریاست جمهوری سال 84 از حامیان و مدافعان اصلی ادبیات انقلابی و گفتمان سیاسی محمود احمدی نژاد بودید، بفرمایید فراز و فرودهای سیاسی چگونه محمد خوش چهره را به منتقد و هشدار دهنده سیاست گذاریهای دولت نهم تبدیل کرد؟
فارغ از ملاحظات صنفی و جناحی عرض می‌کنم، بسیاری از سیاسیون منصف از همه طیف‌ها از شرایط و فضای سیاسی جامعه در سالهای 83،84 راضی نبودند. بطور نمونه تحصن نمایندگان در مجلس، گفتمان برخی از مسئولین و چهره‌ها در تقابل با ارزشهای دینی و انقلابی رنگ بوی براندازی را به مشام می‌رساند.

جو دهه 80 مطلوب نبود، دولت آبادگران با عطر خدمت آمد. پیرو این موضوعات شورای شهر تهران محلی برای منازعات سیاسی شده بود که مجموعه این عوامل موجب وازدگی مردم در حضور در انتخابات مجلس و شوراها شد. یادم هست تهران 10 میلیون نفری با 300 هزار نفر در انتخابات شوراها مشارکت نمود.

بنابراین در چنین اتمسفری که احساس شد جو مطلوبی در کشور حکمفرما نیست، برخی افراد مصلح تحت عنوان آبادگران به شورای شهر ورود کردند که نهایتا از دل اینها محمود احمدی نژاد بعنوان شهردار انتخاب شد. بنده از ابتدا احمدی نژاد را نمی‌شناختم و پس از این فرآیند در چند جلسه با وی آشنا شدم.

ایشان با توجه به سوابق تحصیلی من مشتاق بود بعنوان تیم برنامه ریزی دولت به آنها ملحق شوم. فضا هم فضای عطر خوش خدمت بود که مقام معظم رهبری بدان اشاره داشتند. لذا در یک پروسه دو سه ماهه و با اصرار دوستان از جمله حجت‌الاسلام ابوترابی با حکم مشاور عالی شهردار تهران و رییس شورای مشاورین شهرداری فعالیت خود را با تیم احمدی نژاد آغاز کردم.

تیم آبادگران دارای نوعی گفتمان انقلابی با مضمون مبارزه با استکبار و اشرافی طلبی به ظاهر نقطه مقابل دولت اصلاحات قرار گرفت که بنده بخاطر همین گفتمان حاضر به همکاری شدم ،چون احساس کردم شاید یک جایی تکلیف است به توسعه اقتصادی سیاسی کشور کمک کنم.

مهمترین ضعف دولت نهم ودهم را در چه می‌دانید؟
یکی از ایرادات اصلی این بود که گرچه به ایمان و انقلابی‌گری توجه شد، اما در عوض تخصص و کارآمدی افراد مغفول ماند. شما نگاه کنید، نزدیک به چهل سال از حیات انقلاب اسلامی می‌گذرد کدام
فساد اقتصادی، انحراف در تصمیمات، برخورد غیر مسئولانه دولتها نسبت به تصمیمات خود چه قبل و چه بعد از انقلاب از نتایج خام فروشی به نفت است. خام فروشی یک حالت دوپینگ برای دولت ایجاد می‌کند و تصمیمات بجای عقلانیت بر مبنای آزمون و خطا گرفته می شود.
دولت مانند دولت احمدی نژاد کابینه خود را تغییر داد. خودتان قضاوت کنید علت این همه عزل و نصب در چه می‌تواند باشد.

می‌شود قدری مصداقی‌تر توضیح دهید. گفتید کارآمدی، مشخصا منظورتان وزرای دولت پیشین و تصمیماتی که برای اداره کشور در آن مقطع اتخاذ شد، است؟

ببینید حضرت امام(ره) همواره ریشه مشکلات را در حب و بقض می‌دانستند. علاقه مندی به یک شخص نباید باعث چشم پوشی ما از اشکال و ناتوانی افراد شود. در حالی که مومن باید ایراد مومن را ببیند.

برای خود بنده پیش آمده با شخصی سالها دوست بوده‌ام اما در جایی که بحث تصدی امور پیش آمده و از من نظر خواسته شده، بدلیل تشخیص عدم توانایی در آن پست به وی رأی ندادم. لازمه پست گرفتن هم قوی بودن و هم امین بودن است . لذا این دو مؤلفه باهم می‌تواند یک وزیر و یا یک مسئول را کارآمد سازد.

یک از دلایلی که موجب انتقاد جدی من از دولت گذشته شد، اصرار روی تصمیمات غلط و بی توجهی به هشدارها بود. بطور مثال در دولت اول احمدی نژاد بشدت روی عدم تغییر ساعت رسمی کشور در شش ماهه دوم سال پافشاری می‌شد.

در جایی که دنیا به سمت ذخیره نمودن انرژی می رود، این دولت به استناد اینکه تغییر ساعت خلاف موازین شرعی است یکسال کشور را به چالش کشاند و در نهایت در سال بعد اوضاع به همان سیاق قبل برگشت.

جنابعالی بعنوان یک اقتصاددان مهمترین نقدی که در آن مقطع وارد می دانستید چه بود؟
یکی از شعارهای دولت کمک به فقرا بود که خوب امری است پسندیده، اما باید با عقلانیت و آمار و ارقام اقتصاد یک کشور به سمت نظام یارانه‌ای پیش رود.

ما از همان ابتدا با توزیع پول در میان اقشار جامعه مخالف بودیم. الان مشاهده می‌کینم که دولت بشدت برای پرداخت یارانه به مردم با مشکلات جدی مواجه شده، قرار بود ابتدا قشر کم درآمد و طبقه متوسط به پایین جامعه یارانه بگیرند، ولی امروز به کل کشور تعمیم داده شده است.

در ضعیف‌ترین تعریف و روش عملی که در اجرای هدفمندی یارانه شاهدیم این مسئله خود را در توزیع پول بین مردم نشان داده است.

حرف ما این بود که رفع موانع تولید در صنعت و کشاورزی را با یارانه حل کنید نه اینکه مردم را به دریافت مبلغی ناچیز وابسته کنید. توزیع پول برای یک پروسه شش ماهه و از بین بردن موانع خوب بود ولی ادامه آن به اقتصاد صدمه زد. خلاصه کلام فکر می‌کنم یارانه هیچ پلانی برای درمان معضل فقر نداشت و فقط توزیع پول بی‌برنامه هدف بود.

قرار بود یارانه توزیع پول بین نیازمندان باشد اما بعدا فهمیدیم یعنی توزیع پول بین هم! یک روزی با اجرای ناقص هدفمندی یارانه‌ها مخالف بودم، امروز با قطع آن موافقم. البته نه قطع کامل، 30 درصد از مردم واقعا به همین مبلغ ناچیز نیاز دارند و در صورت عدم تخصیص آن به مشکل برمی‌خورند.

با توجه به اینکه شما در حوزه توسعه و برنامه ریزی اقتصادی تخصص دارید، مهمترین مشکل اقتصادی امروز کشور را در چه می‌دانید؟

وابستگی شدید به خام فروشی نفت. بدان معنا که دولتها به سرچشمه نفت متصل هستند واز این رو تصمیمات عقلایی دولت برای اداره کشور کاهش می‌یابد و با نوسان بازار نفت اقتصاد کشور متلاطم می‌شود.

بطور کلی نظر شما پیرامون یارانه و هدفمندی آن بعنوان چالش دولت قبل و دولت فعلی چیست؟
اولا اقتصادی با ثبات است که دارای تولید ملی پایدار باشد و تمام متغیرهای کلان اقتصادی متأثر از تولید ناخالص ملی را در خود داشته باشد. بنابراین اشتغال ریشه در پویایی تولید ملی، سرمایه گذاری، مصرف، ارزش پول ملی و صادرات دارد.

علاوه بر آن باید افزود یک تولید ملی پویا و پایدار قوی می‌تواند مفهوم واقعی ثبات در اقتصاد و پیرو آن تأمین معیشت مردم، هدف غایی هر دولتی فارغ از اینکه در چه نظام سیاسی اعم سرمایه‌داری، سوسیالیسم
امروز حیات و ممات ایالات متحده و اتحادیه اروپا روی رونق تولید ملی است. آنها 98 درصد از منابع خود را از مالیات تامین می کنند و تا سر حد توان، ظرف تولید ملی را در کشور گسترش می‌دهند.
و... باشد را بدنبال داشته باشد. پس یک ارتباط منطقی بین درآمد و رفاه ملی با تولید است که خلاف آن وابستگی به خام فروشی تعبیر می‌شود.

فساد اقتصادی، انحراف در تصمیمات، برخورد غیر مسئولانه دولتها نسبت به تصمیمات خود چه قبل و چه بعد از انقلاب از نتایج خام فروشی به نفت است. خام فروشی یک حالت دوپینگ برای دولت ایجاد می‌کند و تصمیمات بجای عقلانیت بر مبنای آزمون و خطا گرفته می شود.

بهبود عمومی سطح زندگی مردم که به آن ارتقاء سطح رفاه ملی گویند در زمره مهمترین اهداف هر دولتی قرار دارد. بنابراین یک ارتباط منطقی بین درآمد و رفاه ملی وجود دارد.

اینطور می‌شود که وابستگی به خام فروشی انحرافاتی در دولت بوجود می‌آورد که شاهد نتایجی همچون اختلاس 3 هزار میلیاردی و فساد اقتصادی هستیم. سالهاست مقام معظم رهبری به توسعه و رونق کشور با اولویت عدم وابستگی به نفت تأکید دارند.

امروز حیات و ممات ایالات متحده و اتحادیه اروپا روی رونق تولید ملی است. آنها 98 درصد از منابع خود را از مالیات تامین می کنند و تا سر حد توان، ظرف تولید ملی را در کشور گسترش می‌دهند.

اگرچه بنده با سایر ابعاد رفتاری و گفتمانی ترامپ مخالفم اما در بحث اقتصاد وی به تولید ملی آمریکا توجه بیشتر دارد و من با این موضوع موافقم. بطور کلی چهار دولت در ایران روی کارآمده که برخلاف خدمات ارزشی و مادی که داشتند اما کارکرد آنها دارای نقد جدی است چرا که در یک رقابت فشرده در خام فروشی با هم به رقابت پرداختند.

نقاط ضعف و قوت دولت یازدهم را چطور ارزیابی می‌کنید؟
ارزیابی هر دولت بر مبنای شاخص‌هایی است، از جمله ارتقاء سطح رفاه ملی که این مهم شاخصه‌هایی دارد که درآمد ملی سرانه تامین نیازهای اساسی مانند مسکن – سبد غذایی – بهداشت و سلامت و آموزش جز آن است. لذا تاکید دولت یازدهم در حوزه بهداشت و درمان قابل درک بوده، اما چنین رویکرد و اهتمامی را در سایر حوزه‌های نیازمندی کشور شاهد نیستیم.

دولت یازدهم در سبد رفاه جامعه اقداماتی صورت داده که تا حدی از نکات مثبت این دولت قلمداد می‌گردد. افزون بر آن در حوزه سلامت تحولی رخ داد که اگر دولت ثابت کند از محل سبد بودجه خانوار به ارتقاء سلامت پرداخته، از نظر علمی واجد ارزش و یک نمره مثبت است.

معتقدم رکود و تورم باید با هم مهار می‌شد و با اینکه باید پذیرفت دولت یازدهم وارث یک شرایط بد اقتصادی بود اما برای مشکلات این حوزه نوآوری نداشت و فقط رجوع به گذشته می‌کند.

دولت همواره به رکود و تورم اقتصادی تأکید دارد که این حرف درست است، لیکن دولت با نگاه تک بعدی مسیر درمان را اشتباه رفت. باید رکود و تورم را با هم معالجه نمود ، برای مثال برای خارج کردن بازار خودرو از رکود وام پرداخت کرد که اتفاقا این به بازار و اقتصاد کشور لطمه زد. ایراد اصلی دولت این است که رکود و تورم را نتوانست باهم مهار کند. دولت دو سال اول را روی تورم تاکید کرد و در سال سوم با افزایش رکود بطور موضعی از بسته‌های ضد رکود استفاده کرد.

در حوزه سیاست خارجی نظرتون در مورد توافق برجام چیست؟ آیا روح و جسم آن آسیب دیده و اصولا با آمدن ترامپ سرنوشت توافق هسته‌ای چه خواهد شد؟
با توجه به نظر مردم ، جریانات سیاسی و دانشگاه‌ها پیرامون این موضوع ، با سه حوزه متفاوت روبه رو هستیم. اما فارغ از این موضوع، بنظر من اصل مذاکره توانست نتایج جنبی به همراه داشته باشد که شاید در ملاحظات کمتر به آن توجه شده
معتقدم رکود و تورم باید با هم مهار می‌شد و با اینکه باید پذیرفت دولت یازدهم وارث یک شرایط بد اقتصادی بود اما برای مشکلات این حوزه نوآوری نداشت و فقط رجوع به گذشته می‌کند.
است.

باید تاکید کنم برجام سطح آگاهی جامعه خصوصا قشر جوان را نسبت به شناخت عمیق‌تر از آمریکا و هم پیمانانش افزایش و نشان داد بین شعار و تعهد آنها تفاوت زیادی وجود دارد که معنی ساده‌تر آن همان بد عهدی و غیر قابل اعتماد بودن آمریکا است.

بطور کلی در سطح کلان دو دیدگاه صفر و صدی در مورد برجام وجود دارد. عده ای از دوستان در دولت و مجلس دچار ذوق زدگی شدند و برجام را به مثابه اکسیر جوانی اقتصاد کشور خواندند، بنابراین به اعتقاد من آنها درک جامعی از برجام نداشتند. در مقابل عده‌ای اصل مذاکرات هسته‌ای و تلاش‌ها را زیر سئوال بردند که هر دو این مواضع مغایر با فرمایشات مقام معظم رهبری پیرامون توافق حاصله است.

همه اینها در شرایطی است که آمریکا تمام تلاش خود را برای کاهش انتفاع ایران در برجام انجام داده و خواهد داد و ضرورت دارد مسئولین در این مساله هوشمندانه عمل کنند. در حال حاضر نیز ما باید بخوبی از شکاف ایجاد شده بین ترامپ و اتحادیه اروپا استفاده کنیم، چرا که رویکردهای این رییس جمهور جنجالی مورد وثوق قاطبه اروپاییان نیست، کما اینکه در سخنان مقامات آنها این امر به خوبی مشهود است. از این منظر مواضع قاطع دولت در برابر طرف غربی بویژه ایالات متحده ، آنها را به عقب نشینی وا خواهد داشت چرا که کاخ سفید درصدد است اقدام جامع مشترک را به سمت محور صفر بکشاند. همانطور که رهبری بارها فرمودند آمریکا دشمن است و دشمن هم هیچگاه تأمین منافع جمهوری اسلامی را بر نمی‌تابد، خواه این دستاورد هسته ای باشد خواه علم و فنآوری.

و سئوال آخر ؛ جنابعالی بعنوان یک اقتصاد دان برجام را تا چه اندازه در رونق اقتصادی خاصه برداشتن تحریمها موفق می‌دانید؟
قطعا برجام یک گام روبه جلو بود ، اما اینکه مسیر اعتلای کشور و رفع موانع جاری اقتصادی از طریق برجام هموار شود این قضاوت و تلقی ناصحیح است. در ارتباط با سوال شما چند رسانه مطرح دنیا از جمله نیویورک تایمز و واشنگتن پست همین پرسش را از من مطرح کردند و پاسخ بنده چنین بود: در کنار اقتصاد درون نگر و اقتصاد برون زا است که رونق و پیشرفت اقتصادی تحقق می‌یابد.

بازار بزرگ 80میلیونی ایران و ظرفیت‌های تولیدی در صنعت، کشاورزی، خدمات تضمینی، یک نرخ اقتصادی پایدار بین 3 تا 5 درصدی را بوجود آورد. برجام برای اقتصاد لازم اما کافی نیست و نقش جنبی در رونق اقتصادی ایفا می‌کند و ما به چنین جنبه‌ای خوشبین اما خوش بین نیستیم که راه حل کل اقتصاد ما برجام باشد.

بطور کلی در کوتاه مدت برجام به شرط انجام تعهدات طرف غربی تاثیرات محدودی روی توسعه تجاری ما دارد، از طرفی با اجرای صحیح تعهدات می تواند در بلند مدت اثرات بیشتری داشته باشد.

ما به برجام در خوش بینانه ترین حالت خود که ماموریت رونق اقتصادی کشور را دارد خوش آمد می‌گوییم، اما خوش بین هم نیستیم. خیلی مهم است بدانیم اقتصاد ما با موانع بسیاری بویژه در امر تولید ملی مواجه بوده و برداشتن تحریمها و تزریق پولهای بلوکه شده به پیکره تجاری ایران نسخه کاملی برای رونق اقتصادی نیست.

خود غربی‌ها هم می‌دانند تا چه اندازه به ظرفیت‌های داخلی ایران احتیاج دارند. از طرفی مراوده با جهان بسیاری از نیازهای ما را منتفع خواهد نمود. بطور کلی برجام برای گشایش اقتصاد کشور در کوتاه مدت کارساز تلقی می‌شود اما برای طولانی مدت الگوی اقتصاد مقاومتی بهترین مسیر در توسعه تجارت یک اقتصاد 80 میلیونی است.
 
کلمات کلیدی : محمد خوش چهره
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۵:۱۸:۲۶
کل برجام اشتباه بود. (4203658) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۸:۳۸:۲۳
اقای دکتر خوش چهره گوشمان از شعار پر است
کو حرف جدید و کو عمل؟!؟!؟!؟؟! (4203926) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۵:۲۴:۲۱
به کوری چشم دشمنان دوباره به روحانی رای خواهیم داد (4203670) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۵:۲۴:۵۱
این رکود و تورم زمان احمدی نژاد هم بود ! چیز جدیدی نبود (4203671) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۸:۱۳:۰۸
اینجوری نبود
حداقل اون رمان کار بود (4203889) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۹:۱۹:۰۸
خوب بحث همین جاست. پس برجام تاثیری نداشته (4203983) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۲۰:۱۴:۱۹
با انصاف!، تورم 40 درصد با 8 درصد، یکی است؟ (4204038) (alef-3)
 
سوهانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۰۶:۴۹:۲۶
آقای دکتر خوش چهره با توجه به حضور مشاغل مدیریتی دولتهای مختلف ، سوابق تدریس در رشته اقتصاد شهری و غیره لطفا فقط یک راه حل عملی و متناسب با شرایط در هم پیچیده ، فساد پذیر و غیر شفاف مبتلا ب رکود تورمی مزمن و فاجعه بار کشورمان اعلام بفرمایید. (4204458) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۵:۲۹:۲۰
آقای خوش چهره جزو معدود کاندیداهای با برنامه و خبره است. (4203682) (alef-3)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۲۲:۲۷:۰۱
من به ایشان ارادت دارم اما از این نوشتار مثل تمامی دوستان مدعی دیگر بوی هیچ برنامه ای را استشمام نمی کنم .نه به خاطر آنکه راه حل را نمی دانند بلکه بواسطه آنکه را ه حل بسیار دردناک است و جرات بیان آن را ندارند.چاره کار یک برنامه ریاضت شدید اقتصادی مثل یونان شامل فریز کردن دستمزدها،افزایش شدید مالیات مصرف در کنار حذف مالیات تولید،افزایش 10 ساله سن بازنشستگی در کنار حداقل 4 میلیون نفر کاهش در نفرات شرکت ها و سازمان های دولتی و خصولتی،افزایش شدید بودجه عمرانی در کنار کاهش بودجه جاری و خصوصی سازی تمامی شرکت های دولتی می باشد.نتیجه هم پس از 10 سال در قالب بهبود ساختار خراب شده اقتصاد که در طول 40 سال گذشته روی داده ظاهر خواهد شد.حال آیا این آقایان مرد این میدان هستند؟ (4204220) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۶:۴۴:۲۶
جناب خوش چهره لطفا بیشتر دقت کنید!

مگر دولت بقیه راه ها را بسته است!!!

دولت آقای روحانی، برای گسترش اقتصاد داخلی و مقاومتی، سرمایه گزاری فراوانی در فعالیت های شرکت های دانش بنیان کرد الان بیش از 100 ها شرکت دانش بنیان داریم.

در بخش نفت به 7 دانشگاه رده اول وحتی دانشگاه آزاد طرح توسعه میادین نفتی سپرده شد.

در خودرو ابتدا برای دورزدن تحریم ها طرح های مشترک تولید خوردو با چین و در این سال آخر با کشور های اروپایی بسته شد.
و.......

مشکل جای دیگری است

در دولت قبل تعدادی از سرمایه داران به واسطه دلالی و سفته بازی چنان پول هایی بدست آورده اند که دیگر علاقه ای به تولید و پذیرش ریسک ندارند
.همچنین تغییر فرهنگ عمومی مردم در دولت قبل به واسطه چند برابری قیمت سکه و دلار و .... و یک شبه پولدار شدن افراد، دیگرمردم عادی هم علاقه ای به زحمتکشی و پذیرش ریسک و....ندارند.

... (4203770) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۷:۴۷:۰۵
جناب خوش چهره استاد اقتصاد محترم
بر اساس منحنی فیلیپس همانطور که بهتر از من می دونید در یک دوره کوتاه مدت نمی توان هم رکود و هم تورم را با هم کاهش داد. این قاعده البته دو بار نقض شده یک بار در زمان کلینتون که تونست هر دو تا رو کاهش بده (کاهش تورم و بیکاری) و یک بار در زمان احمدی نژاد که تونست هر دو تا رو افزایش بده.
اولین شرط درمان یک اقتصاد مریض حذف عامل مریضی که تورم است می باشد و در صورت موفق شدن مهار تورم دولت می تواند برای از بین بردن رکود اقدام نماید. (4203844) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۸:۰۱:۲۷
چرا هروقت از روحانی انتقاد میشه همه حمله میکنن به احمدی نژاد خب کسی طرف احمدی نژاد نگرفت دارن میگن چرا وعده دروغ روحانی به مردم داد میتونست حقیقت بگه نمیتونم درستش کنم قیمت برنج دم استخونی سیاه دولت احمدی نژاد چقدر بود با دولت روحانی مقایسه کنید (4203862) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۸:۰۷:۵۴
همین که تورم کم شده خوب (4203878) (alef-3)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۸:۱۴:۲۵
چی از برجام برای ملت حاصل شده ؟ فقط خرید هواپیما 90درصدر مردم در طول عمرشان 2بار سوار هواپیما نمی شوند فقط برای طیف متمکن جامعه بقیه هیچ. (4203891) (alef-11)
 
الف ر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۸:۵۰:۰۹
جناب آقاي خوش چهره با شرائط موجود چگونه ميشود تورم وركود را كنترل كرد در صورتيكه بخش اعظم دولت بدهي به اشخاص و همچنين توان داخلي براي سرمايه كذاري هم نداريم و هر كسي از راه ميرسه در ارتباط سياست خارجي افا ضه كلام ميكند بدون هيچ مسوليتي. ما نياز مبرم به سرمايه گذاري خارجي داريم با وضع موجود هيچ كشوري حاضر به اينكار نيست سر مايه گذاري نباشه اشتغال نيست و به نوبه خود در آمد پائين است و دلائل ديگر اينجا مجال ان نيست حق اين است دنبا ل مقصر اصلي باشيد نه دولت را مواخذه كنيد (4203953) (alef-11)
 
Canada
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۹:۰۷:۵۷
گفته اند دولت باید رکود و تورم را با هم مهار می کرد. بفرمایید چگونه؟ فرض کنید کشور تحویل شما بود و تحریم بودید رشد اقتصادی هم منفی و تورم 45 درصد برنامه و راه حل شما برای مهار رکود و تورم همزمان چه بود؟ (4203967) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۹:۱۹:۴۳
تورم و رکود نسبت عکس باهمدیگر دارمد . احمدی نژاد رکود را از بین برد ولی با روشهای تورم زا ، و در مقابل روحانی تورم را با ایجاد رکود کنترل کرد . راه حل این معما اقتصاد مقاومتی است که مجری جهادی می خواهد که این دولت نه اعتقاد به آن دارد و نه توان . (4203985) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۹:۴۵:۴۲
یکی از شغل های ایجاد شده انتقاد است که فقط حرف میزنند ولی خودشان حتی نمیتوانند قدمی بردارند (4204002) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۱۰:۳۱:۱۵
دقیقا سال 91 و اوایل 92 هم جناب روحانی این شغل ( نقد کردن در خارج از گود) را داشتند منتهی از سال 92 بدون شناخت وارد گود شدند (4204760) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۱۳:۵۵:۴۶
محض اطلاع شما ایشون قبل از ریاست جمهوری رییس مرکز تحقیقات استراتژیک نظام بودن و کاملا داخل گود. (4205165) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۲۰:۰۳:۳۰
ايشون فراموش كرد بگويداقاي احمدي نژاد با نفت ١٢٠ دلار اقتصاد را خراب كرد و اقاي روحاني
با نفت ٤٠ دلار و صادرات نيم بند كشور را اداره نموده است . بدون هيچ شكي به اقاى روحاني
راي ميدهم . (4204029) (alef-3)
 
تئو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۱۴:۰۳:۳۴
اتفاقا یک ایراد جدی که به اصلاح طلبان لیبرال وارد است و خیلی هم جای اما و اگر دارد این است که هر موقع قدرت دست اینها بوده قیمت نفت به طرز محسوس و مشکوکی تنزل پیدا کرده (4205183) (alef-11)
 
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۲۱:۱۸:۳۸
از رفقای جناح راست اگر کسی جای روحانی بود وضعمون بدتر از این بود. البته اگر کارشکنی نمی کردن احتمالا وضع می تونست بهتر باشه (4204123) (alef-11)
 
سجاد ف
Canada
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۲۱:۲۶:۱۳
من سوالم اينه كه چرا هر كي هر شعري و حرفي بخواد ميزنه بدون هيچ پشتوانه بعدا هم نه كسي ميره پيگيري كنه نه طرف ميگه ببخشيد اونجا رو اشتباه كردم تاره افاضات تازه تر هم مي كنن، حالا ايشون كه مسئول خاصي نيستن ولي مثلا آقاي خاتمي امام جمعه تهران سال ٩١ نزديك هاي انتخابات ٩٢ و كلن قبل مذاكرات، همون موقع كه پرايد ٧ تومني شد ٢٠ تومن و دلار نزديكاي ٤ تومن شده بودفرمودند:

"مذاکره با آمریکا گرانی را ده برابر می‌کند"
http://alef.ir/vdcbfwb88rhbzap.uiur.html?178431

حالا الان پرايد چند برابر شده؟ دلار چي؟

داشتم يه خبري رو مي خوندم اين خبر سال ٩١ رو تو مرتبط ها اورده بود! (4204134) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۲۲:۲۲:۲۳
آقای خوش چهره شما یک اقتصاددان مستقل نیستید. چشم خود را بر روی بسیاری از حقایق اقتصادی بسته اید. بنا بر گزارش نیروی انتظامی آمار سرقتها در دو سال گذشته نزولی بوده است. و این یک سیگنال از عملکرد مثبت اقتصادی دولت روحانی است. یک اقتصاددان واقعی در هنگان گزارش اقتصادی باید بی طرف باشد. شما حقایق و مدارک زیادی از عملکرد مثبت دولت فعلی را در جیب دارید. منافع جناحی شما اجازه ی بیاک آنها را نمی دهد. چرا درباره ی کاهش 350 درصدی ارزش پول در سالهای 90 و 91 دولت اصولگرای احمدی نژاد چیزی نمی گویید؟. وقتی کارنامه ی روحانی را می خواهیگم ارزیابی کنیم به عنوان اقتصاد دان اول باید بگوییم این دولت اول چه چیزی تحویل گرفته است. سخن بیسوادهای اقتصادی بر اقتصاددانان مستقل بی تاثیر است. (4204206) (alef-13)
 
4
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۲۲:۲۶:۰۵
همه کارهای روحانی اشتباهست دریک کلام .چون اقتصا دلیبرالی با اقتصاد مقاومتی مغایراست (4204216) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۰۰:۵۱:۱۰
اقتصاد درون زا هیچ وقت توی دنیا موفق نبوده و نخواهد بود . اقتصاد پویا مستلزم ارتباط با تمام دنیاست. اقتصاد بسته نتیجه اش همینه که ما طی این چند ده سال دیدیم و ازش عبرت هم نمیگیریم و اصرار داریم راه غلط رو بریم و استاد نفرمودن برای جلوگیری از خام فروشی نفت ما نیاز به پتروشیمی و صنایع جانبی داریم از کجا تکنولوژی ساخت و سرمایه ساخت رو بدست میاریم . شعار دادن راحته تو مرحله عمله میبینیم چقدر مشگل داریم.ما باید با همه دنیا تعامل داشته باشیم تا بتونیم تکنولوژی و سرمایه لازم رو بدست بیاریم و این انرژی هسته ای که هزینه سنگینی براش دادیم بیهوده باعث شد بهونه برای اعمال انواع تحریم غیر قابل رفع رو به مردم تحمیل کنند (4204356) (alef-13)
 
کهنه کار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۰۱:۳۲:۰۷
هرکی اقتصاد خونده باشه می دونه هر رکودی یکروز تموم میشه ولی به چه قیمتی مهمه ! اینا مدل شکست خورده ی اتحادیه اروپا رو برداشتن که کنترل تورم و بالا بردن بیکاری ه به خودشون هم افتخار میکنن که نیگا چیکار کردیم ! هنرمند یک جلسه با اساتید دانشگاه اقتصاد می گذاشتی تو نیم ساعت همین و بهت میگفتن . هنرت کجاست ؟ (4204383) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۰۱:۳۴:۳۶
اگر این دوره احساسی تصمیم بگیریم قطعا باختیم.روحانی باید دوره ی بعد هم رییس جمهور شود تا بتوان از ایشان در مورد کل برنامه ها توضیح خواست.شرایط ایران در این 4 سال واقعا بحرانی بوده و باید انصاف داشت. (4204384) (alef-13)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۰۹:۳۱:۴۶
آقای خوش چهره، هرگز سال 84 و استدلال شما را در حمایت از احمدی نژاد از یاد نمی برم. دفاع جانانه و حضور در سیما به عنوان نماینده احمدی نژاد، وبرخی از عوامل دیگر ،متاسفانه تفکر و جریانی را به ملت تحمیل کرد که 8 سال منابع کشور را نابود و ملت بزرگ ایران را از رمق انداخت. به شما پیشنهاد میکنم هرگاه تریبونی در اختیارتان قرار گرفت ، اشتباهات و فجایعی که در آن 8 سال برملت گذشت را تحلیل نمایید و سپس ملت ایران تصمیم میگیرد که به چه کسی رای دهد. (4204671) (alef-3)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۰۹:۳۶:۲۲
نظرتون در مورد توافق برجام چیست؟ پاسخ دکتر خوش چهره "همانطور که رهبری بارها فرمودند آمریکا دشمن است و دشمن هم هیچگاه تأمین منافع جمهوری اسلامی را بر نمی‌تابد، خواه این دستاورد هسته ای باشد خواه علم و فنآوری." (4204676) (alef-3)
 
از سار کاشان
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۱۴:۴۳:۱۴
برجام نبود اقتصاد کشور بکلی نابود می شد دارو گیر نمی آمد وسایل ماشین نمی دادند مواد اولیه ۵ برابر قیمت به کشور وارد می شد فروش نفت در حال متوقف شدن بود پولش را نمی دادند هر روز در انتظار تحریم جدیدتری بودیم و ....
درود بر این دولت که با مهارت از غرق شدن کشتی اقتصاد جلوگیری کرد (4205264) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۱۷:۱۳:۳۴
اگر همان روش احمدي نژاد ادامه پيدا مي كرد خوب بود؟ دولت اول تورم را كاهش داد وحالا در حال بستر سازي براي رشد اقتصادي وايجاد تحول اقتصادي است بدون افزايش قيمتها كه تقريبا موفق بوده اينكه كناري بنشينيد ونسخه غير عملي براي بيماري اقتصادي بپيچيد خيلي اسان است (4205636) (alef-11)
 
United Kingdom
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۱۷:۲۵:۵۷
جناب خوش چهره بنده یک اصلاح طلب هستم و همیشه به جنابعالی و دکتر توکلی ارادتمندم . نقد منصفانه ای درباره برجام کردید که "برجام لازم و ضرروی بود ولی کافی نبود " ودر ادامه چند پیشنهاد دادید
1) اقتصاد دروزان و برون نگر یا همان اقتصاد مقاومتی
ولی سوالم اینه وقتی در کشور پولی نبود و تولید صنعتی ما نیاز به واردات مواد اولیه از کشورهای پیشرفته بود ، در حالی که دلار نداشتیم و بلوکه هست ، چطور تولید رونق می دادیم . وقتی قوانین بانکی ما از نظر اروپاییان شفاف نبود و هنوز قانون پولشویی کشورمان تصویب نکرد و (موقع تصویب آن هم کارهای غیر اخلاقی اصول گرایان یادمون نرفته ) چطور تعامل اقتصادی می کردیم. یا سوال اخر وقتی استقبال اروپاییان و سفر هیتهای مختلف اروپایی به ایران دیدیم چه عواملی آنها باعث شد آنان سرد شوند ؟ بغیر این بود که برخی هموطنان اصول گرا و تند رو با تعبیر غلط واژه "نفوذ" و "نفوذی" مقام معظم رهبری شروع به تندروی کرده و مسیر سرمایه گذاری اروپاییان را سد کردند ؟ چه کسی هزینه این تعبیر غلط و برداشت سیاسی غلط از سخنان رهبر ی را داد و می دهد؟ بجز تیم دکتر روحانی و بالطبع ملت ایران

2) فرمودید باید از انشقاق بین امریکا و اروپا حداکثر استفاده را بکنیم
بنده هم مثل شما دل خوشی به شیطنت ها و دشمنی دولتمردان صهیونیست زده و عربستان زده امریکا ندارم ، ولی معتقدم ایران بایستی روابط خود را با کشورهای اروپایی که حداقل سابقه خصمانه ای با ملت ایران نداشته اند را در جهتت توسعه اقتصادی گسترش داد ، ولی شما بهتر از دیگران می دانید که اروپاییان که مشکلی با توسعه اقتصادی ایران ندارند و کمترین دخالتها را در سیستم حکومتی و نطام جمهوری اسلامی نسبت به امریکا داشته اند ، اروپاییان تنها یک مشکل با ایران دارند ، رعایت حداقلی حقوق بشر !! شما نگاه کنید از موقعی کا اروپاییان این خواسته را از ایران داشته چه کسانی بر عکس این خواسته ساده ( که جز قانون اساسی کشورمان هم هست ) شروع به ایجاد تشنج و طوفان در رعایت حقوق بشری نموده ؟

جناب دکتر خوش چهره هم شما هم ما می دانیم که این ایراداتی که به جناب روحانی می گیرید و انها را نقاط ضعف وی میداندید یک تصویر از پوسته و رویه از از کوه یخی هست که عمق آن را اصول گرایان هم نمی توانند رفع نمایند ؟ آیا اگر اصول گریان بر سر کار بیایند می تواند موانع رعایت حقوق بشری را در کشور بردارند ؟ و یا با اروپا تعامل کنند ( نه آمریکا )؟ مطمئنن حزبی که خود بشدت مخالف حقوق انسانی مصرح در قانون اساسی و مذهب تشیع هم هست (مانند حق مراجعه به دادگاه و داشتن وکیل و .....) نمی تواند با اروپا نیز تعامل داشته باشد .
خوب می ماند فقط تعامل با شرق یعنی ( هند و چین و روسیه ) خوب مگر غیر این بود که سیاست جناب احمدی نژاد هم همین بود و دیدیم که این سه کشور در قطعنامه ها علیه ایران متحد با امریکا و اروپا بر علیه ایران رای دادند و ایران را به بند 7 فرستاند؟ مگر نه این بود که کشور چین چه بلایی سر ملت ایران در حوزه اقتصاد اورد و با دریافت 800 میلیارد دلار از اموال ملت ایران ، کشور را با اجناس بنجل ( نه فن آوری) چین پر کرد و حاضر نشد حتی در ایجاد یک کارخانه در ایران سرمایه گذاری نماید ؟ و یا کشور روسیه که بارها ایران را در مجامع بین المملی فروخت.
دکتر خوش چهره عزیز هم شما می دانید هم ما می دانیم که ریشه مشکلات اقتصادی کجاست ، پس بیایم به هم دیگر کمک کرده و با شفافیت بیشتر و انصاف بیشتر آن مشکلات ریشه ای را حل کنیم نه اینکه فرافکنی کنیم.
ریشه این مشکلات بدست افراد توانمندی حل می شود که در قلمرو دولت نیستند . همه این را می دانیم.
با احترام و تشکر (4205666) (alef-13)
 
seyed
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۲۱:۰۱:۲۸
+++20000 (4206063) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۶ ۰۷:۲۱:۳۴
منظورتون اینه که نه رکود و نه تورم را نتونست کنترل کند دیگه (4206464) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۶ ۱۸:۵۷:۴۴
از جنابعالی بعیده آقای خوش چهره دولت یک اقتصاد در لبه پرتگاه رو حفظ کرد که واقعا ارزشمند بود ضمنا شما کا اقتصاد دان هستید خیلی سخته این کار که هم رکود و هم تورم با هم علاج بشه (4207189) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.