نظر منتشر شده
۷۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 280879
 
۶ دام خطرناک در دل متن توافق هسته ای
یاسر جبرائیلی؛ 15 تیر 94
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۵ تير ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۲۰
اگر مسیر مذاکرات در همین جهت ادامه یابد، هیچ تضمینی وجود ندارد که در ازای محدود شدن برنامه هسته‌ای، تحریم‌ها و بالاخص اصلی‌ترین آنها یعنی تحریم‌های آمریکا علیه کشورمان لغو شوند.

بر اساس آخرین اظهارنظرها و اخباری که از سوی طرفین مذاکرات هسته‌ای منتشر شده است، می‌توان به صراحت گفت اگر مسیر مذاکرات در همین جهت ادامه یابد، هیچ تضمینی وجود ندارد که در ازای محدود شدن برنامه هسته‌ای، تحریم‌ها و بالاخص اصلی‌ترین آنها یعنی تحریم‌های آمریکا علیه کشورمان لغو شوند.

بلاتردید هر مذاکره کننده‌ای که برای تدوین پیش نویس یک توافق پشت میز نشسته است، هنگام نگارش هر ماده و تبصره‌ای می باید یک مدل انتزاعی برای اجرای آن مفاد نیز طراحی کرده و آثار و پیامدهای عینی متن را بررسی نماید؛ گریزگاه‌های طرفین تعهد باید شناسایی شده و راه هرگونه سوء تفسیر و سوء استفاده‌ای مسدود شود. مخصوصا هنگامی که با دشمن در حال نگارش توافق هستیم، بدترین احتمالات ممکن باید روی کاغذ آمده و برای وقوعشان تدبیر شود. لذا هرچقدر متن دقیق‌تر به نگارش درآید، هر چقدر مابه‌ازای بیرونی کلمات مندرج در متن را بتوان با قطعیت بیشتر در عالم واقع مشخص کرد، و هر اندازه احتمالات گریز محدودتر شوند، اهداف مذاکره‌کنندگان دقیق‌تر تامین خواهد شد.

۱- مراجعه به ادبیات طرف مقابل هم در توافق ژنو، هم در لوزان و هم در جریان مذاکرات جاری برجام، نشان می‌دهد آمریکایی‌ها همواره در مورد تعهدات ایران دقت و وسواس به خرج داده و درباره تعهدات خود سعی کرده‌اند مبهم نویسی کنند و راه‌های گریز فراوانی برای خود در متن توافق بگنجانند. برای نمونه، در توافق ژنو دقیقا مشخص کردند که نیمی از اورانیوم ۲۰ درصد ایران اکسید شود و نیمی دیگر به کمتر از ۵ درصد رقیق شود؛‌ یا حتی در جریان تمدید، تکلیف پسماند غنی سازی ۲۰ درصد را هم روشن کردند. اما در مقابل، عبارات مبهمی درباره «عدم اعمال تحریم‌های جدید هسته‌ای» در توافق گنجاندند و در عمل تحریم کردند به گونه ای که بر سر «روح توافق» جنجال به راه افتاد.

در حال حاضر و در جریان مذاکرات برای نگارش متن توافق جامع نیز مسائل مورد بحث‌ نهایی از نظر آمریکایی ها، مواردی از این جنس است که: قلب رآکتور اراک که تخریب شد، بازطراحی آن را چه کسی انجام خواهد داد؟ چه کسی تائید خواهد کرد؟‌ چه کسی اجرا خواهد کرد؟‌ و مانند اینها. در مقابل، تیم مذاکراتی ما به صورت کلی بر لغو تحریم‌ها اشاره می کند اما دقیقا مشخص نیست که فی‌المثل کدام قانون تحریم کنگره قرار است لغو شود. دقیقا مشخص نیست بیش از ۹ تن اورانیوم ذخیره شده ما که گفته می‌شود ایران می‌تواند در بازارهای بین المللی بفروشد، به چه کسی و با چه قیمتی فروخته خواهد شد(درباره این مورد از همین الان می‌گویند بازار اشباع است و کسی خریدار نخواهد بود و ایران نهایتا مجبور خواهد شد ذخایر خود را به خارج از کشور منتقل کند).

۲- یکی دیگر از حقه‌های آمریکایی که در قالب بازی «اوبامای خوب-کنگره بد» دنبال می شود، تعلیق تحریم‌ها به جای لغو تحریم‌هاست. توجیه این ماجرا آن است که اوباما خوب است و طرفدار توافق و کنگره بد است و مخالف توافق، لذا بیائید ماجرا را به کنگره نکشانیم و در چارچوب اختیارات رئیس جمهور -یعنی تعلیق- با مسئله تحریم‌ها برخورد کنیم. واقعیت ماجرا اما این است که تعلیق تحریم ها اولا «ساختار تحریم‌ها»‌ یعنی قوانین را حفظ خواهد کرد و ثانیا سرعت بالایی برای بازگشت پذیری آنها تضمین خواهد نمود. چه، در صورتی که قوانین «لغو» شود، هم ساختار کلی تحریم و ساز و کارهای چیده شده برای اجرای آن باید برچیده شود و هم تصویب مجدد و شکل دهی دوباره به این ساختار زمان‌بر می شود. ما از ناحیه حفظ ساختار تحریم و تعلیق برخی مفاد قوانین، یک بار در توافق ژنو ضربات جدی خورده ایم و بار دیگر نباید زیر بار تعلیق رویم. در یک نمونه کاملا ملموس و اخیر، در توافق ژنو تحریم واردات طلا به ایران تعلیق شد. اما آقای دیوید کوهن صریحا اعلام کرد که «ایران به خاطر ساختار تحریم‌ها که همچنان برقرار خواهد ماند، نه حق دارد برای خرید طلا از ذخایر ارزی محدود شده خود در خارج و نه حق دارد از پول رایج خود که ریال است استفاده کند. از این رو،‌ نفع اقتصادی ایران از خرید طلا قابل اغماض است چون باید برای این کار از منابع ارزی خود استفاده کند.» در عمل نیز این اتفاق افتاد و ۱۳ تن طلای ایران بعد از ۱۹ ماه آنهم نه به واسطه توافق ژنو که به لطف «رایزنی در حاشیه مذاکرات وین» وارد کشور شد.

آمریکایی‌ها قصد دارند در توافق جامع نیز برخی مفاد از برخی قوانین موجود تحریم را در چارچوب اختیارات رئیس جمهور «تعلیق» کنند و با حفظ ساختار تحریم‌ها،‌ عملا دستیابی ایران به منافع ناشی از برداشته شدن تحریم‌ها را به حداقل برسانند. لذا چیزی که قطعا نباید زیر بار آن برویم،‌ تعلیق تحریم هاست و آنچه باید در مقابل مطالبه کنیم، لغو آنهاست. اینکه کنگره و اوباما و دیگران مشکل دارند، به قول آقای دکتر ظریف به ما ارتباطی ندارد و خودشان باید حل کنند. اما اگر ما متن را مبهم و کلی نوشتیم و اشاره مستقیم به لغو قوانین مشخص کنگره با ذکر عنوان دقیق آنها نکردیم، نباید انتظار داشته باشیم اهدافمان محقق شود.

۳- دام دیگر آمریکایی‌ها، بازی با الفاظی چون «جمع بندی»، «مقدمه» و «اجرا»ست. راه معقول و منطقی درباره اجرای چنین توافقی این است که در توافق، تعهدات اطراف توافق تصریح شود و سپس، تعهدات گام به گام و متناظر اجرایی شوند. به عبارت دقیق تر، در ازای محدودیت هایی که ایران در توافق می پذیرد، طرف مقابل باید تحریم ها را لغو نماید. اما طبیعی است که فی المثل در ازای کاهش تعداد سانتریفیوژها، بخشی از تحریم‌ها لغو شود، در ازای تخریب قلب رآکتور اراک بخشی دیگر، در ازای کاهش ذخایر اورانیوم بخشی دیگر و گام های اجرایی به همین شکل ادامه یابند. اما اتفاقی که ظاهرا در حال افتادن است اینکه آمریکایی ها می‌خواهند اجرای بخش مهمی از تعهدات ایران را به عنوان «مقدمات»‌ اجرا جا بزنند. یعنی پس از اعلام توافق، ایران اقدام به کاهش ذخایر، کاهش تعداد سانتریفیوژها،‌ بازطراحی اراک، خارج کردن فردو از مدار غنی سازی و... نماید، مسئله PMD را با آژانس حل و فصل نماید و پس از تائید آژانس، آنها اجرای تعهدات خود را شروع نمایند. بر اساس این فرمول، این مرحله اگر در هر سطحی و به هر دلیلی به اتمام نرسد، روز لغو تحریم ها فرا نخواهد رسید. این معادله، با هیچ عقل و منطقی سازگاری ندارد و مطالبه اکید ما می بایست اجرا در برابر اجرا آنهم به صورت متناظر و هم وزن باشد.

۴- دام مهم بعدی، تبدیل توافق به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد و قراردادن آژانس به عنوان ناظر اجرای تعهدات ایران است. نخستین سوالی که در این باره باید پرسید این است که اگر قرار است آژانس اجرای تعهدات ایران را تائید کند، کدام نهاد بناست اجرای تعهدات طرف مقابل یعنی لغو تحریم ها را تائید کند؟ در دوران پساتوافق ژنو، همین ماجرا رخ داد و در حالی که آژانس ناظر بر تعهدات ایران بود و پی در پی گزارش می داد و نظارت می کرد، کسی بر اجرای تعهدات غربی ها ناظر نبود و گزارشی هم در این باره منتشر نمی‌شد. مراجعه به اظهارات ضد و نقیضی که مرتب در داخل کشور از آزاد شدن یا نشدن دارایی‌ها خبر می دادند، یا تصویب تحریم هایی جدید که حتی روسیه آنها را ناقض توافق خواند، یا آزاد نشدن طلاهای ایران، یا بی‌خاصیت بودن تعلیق تحریم‌های مرتبط به صنعت هواپیما و موارد متعدد دیگر، نشان می دهد اگر نظارت بر توافق یکجانبه باشد، اجرای آن هم یک طرفه خواهد بود.

نکته دیگری که درباره نظارت آژانس و تائیدات آن برای لغو تحریم ها وجود دارد، ضرورت تفکیک گزارش‌های کمی آژانس از گزارش های کیفی آن است. برخی دوستان استدلال می کنند که علی رغم سابقه بد آژانس، رفتار این نهاد در دوران بعد از ژنو مناسب بود. اما توجه به این نکته ضروری است که گزارش های مربوط به توافق ژنو همه از نوع کمی بودند و کار آژانس چیزی جز اندازه گیری کمی نبود (مثلا گزارش می داد نیمی از ذخایر اورانیوم ۲۰ درصد ایران اکسید شد). درباره گزارش کمی آژانس نمی توانست اساسا طور دیگری عمل کند. اما مشکلات ما با آژانس درباره گزارش های کیفی آن بوده است. همانگونه که تاکنون علی رغم دسترسی های متعددی که به آژانس داده شده، مسائلی چون PMD حل و فصل نشده است، هیچ تضمینی وجود ندارد که تا آخر سال میلادی این مسئله حل و فصل شود یا آژانس در گزارش نهایی خود، برنامه هسته ای ایران را «واجد ابعاد نظامی احتمالی» نخواند.

یا با توجه به حفظ ساختار تحریم ها و ایجاد مکانیسم بازگشت پذیری،‌هیچ تضمینی وجود ندارد که آژانس با ارائه گزارشی درباره عدم همکاری ایران در ارائه دسترسی‌های پروتکلی و فراپروتکلی، زمینه بازگشت آنی تحریم ها را فراهم آورد. معقول این است که یک کمیته اجرایی مورد تائید ایران و ۵+۱ ناظر بر اجرای تعهدات اطراف معاهده باشند.

نکته مهم دیگری که به همین بند مربوط می شود، تبعات تبدیل توافق به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است. تبدیل توافق به قطعنامه شورای امنیت،‌ در کنار عدم نظارت نهادی بر اجرای تعهدات غرب، عملا باعث خواهد شد توافق تبدیل به یک تعهد یکجانبه و فراقانونی از سوی ایران شود. دقت داشته باشیم که هم محدودیت هایی که ما می پذیریم فراتر از NPT هستند و ربطی به حقوق بین الملل ندارند،‌و هم تحریم هایی که علیه ما وضع شده اند-به ویژه تحریم های یک و چند جانبه- ارتباطی به آژانس و حقوق بین الملل و... ندارند. قرار است طی یک توافق سیاسی، ما داوطلبانه یک سری محدودیت های فراقانونی را بپذیریم و آنها نیز در مقابل،‌ تحریم های ناشی از حقوق داخلی خود را بردارند. تبدیل توافقنامه به قطعنامه فصل هفتمی شورای امنیت سازمان ملل، محدودیت های برنامه هسته ای ایران را حقوقی می کند و از سوی دیگر دست طرف مقابل را باز می گذارد. اگر طرف مقابل نقض عهد کند، هیچ نهاد و ساز و کاری در کار نیست که گزارش دهد فی المثل آمریکا تحریم ها را لغو نکرده است یا دبه درآورده و ناقص لغو کرده است یا لغو تحریم ها را با تاخیر ۱۹ ماهه انجام داده است.

نهایتا ایران می تواند به شورای امنیت شکایت کند و در آنجا نیز با توجه به ترکیب شورا و حق وتو، سرنوشت شکایت ایران کاملا روشن است. اما اگر ایران در برابر این نقض عهد، از اجرای تعهدات سرباز زند یا به گذشته برگردد، آژانس بلافاصله گزارش خواهد کرد که ایران توافق را اجرا نمی‌کند و به همین استناد، ‌طرف مقابل علاوه بر بازگرداندن تحریم‌ها طبق توافق، ایران را به نقض صلح و امنیت بین‌المللی نیز متهم خواهد کرد. لذا علاوه بر نپذیرفتن آژانس به عنوان داور یک طرفه توافق و تشکیل کمیته‌ای برای نظارت بر حسن اجرا، از تبدیل توافق سیاسی ایران و ۵+۱ به تعهد حقوقی از طریق قطعنامه فصل هفتمی شورای امنیت نیز باید احتراز کرد.

۵- تله دیگری که آمریکا می خواهد در این توافق بگنجاند، محدودیت در تحقیق و توسعه است. به شکلی که در ظاهر مجوز تست سانتریفیوژ IR-۶ و IR-۸ به ایران داده می شود، اما با گنجاندن عبارت «تست مکانیکی»‌ عملا تحقیق و توسعه سانتریفیوژها محال می شود. منظور از تست مکانیکی، عدم تزریق گاز و مواد به سانتریفیوژهاست. صاحب نظران مرتبط با فناوری هسته ای می‌گویند تست مکانیکی یعنی اینکه تست شود سانتریفیوژ n دور در ثانیه می چرخد یا خیر. اگر گاز و مواد تزریق نشود، چگونه می توان مطمئن شد این سانتریفیوژ توان غنی سازی با درجه معیار را دارد یا خیر! ضمنا تست انجام غنی سازی نیازمند آبشار (cascade) است و اگر گاز و مواد در کار نباشد، اتصال سانتریفیوژها به یکدیگر کاری بیهوده است.

۶- توطئه دیگری که در کمال تعجب از آن به عنوان امتیاز برای ایران نیز یاد می‌شود، تدوین یک ضمیمه در رابطه با همکاری سایر کشورها با ایران در زمینه برنامه هسته‌ای است. در تبلیغات اینگونه القا می‌شود که با تدوین این ضمیمه، ما برنامه هسته‌ای ایران را به رسمیت شناخته‌ایم و سایر کشورها را «تشویق»‌ به همکاری با ایران می کنیم. اما سوال این است که با وجود بند ۲ ماده ۴ ان پی که تصریح می کند «همه اعضاء این معاهده متعهد می گردند که تبادل هر چه وسیع تر تجهیزات، مواد دانش و اطلاعات فنی را جهت مصارف صلح جویانه انرژی هسته ای تسهیل نموده و حق شرکت در این مبادلات را دارند. اعضای این معاهده در صورت توانایی باید انفرادی یا به اتفاق سایر اعضاء یا سازمان های بین المللی در توسعه بیشتر استفاده از انرژی هسته ای برای اهداف صلح جویانه مخصوصا در قلمرو اعضایی که فاقد سلاح هسته ای می باشند و با توجه به نیازهای مناطق در حال توسعه جهان، مشارکت نمایند»، این «ضمیمه تشویقی» ‌برای چیست؟

پاسخ روشن سوال فوق این است که هدف ضمیمه یاد شده، ذکر مصادیق همکاری و در واقع محدود کردن دایره همکاری کشورهای دیگر با ایران در برنامه هسته ای است. هدف این «ضمیمه تشویقی» آن است که در کنار ایجاد محدودیت بر سر تحقیق و توسعه در داخل ایران و توسط دانشمندان ایرانی، مانع از انتقال فناوری از خارج از کشور به ایران شوند تا در طول زمان، صنعت هسته ای ایران در نتیجه رکود فناوری فلج شود. ممکن است گفته شود این محدودیت ها مربوط به همکاری های مرتبط با تولید سلاح است که این سخن پذیرفتنی نیست چرا که این موضوع در مفاد ۱ و ۲ ان پی تی صراحتا نفی شده است. این است که زیر بار این «ضمیمه تشویقی» رفتن و محدود شدن در همکاری های بین المللی در صنعتی که در روند توسعه آن مشارکت های بین المللی دخیل بوده، یک خطای راهبردی است. تیم مذاکره کننده عزیز ما باید این هشدار معروف آقای علی لاریجانی را مد نظر داشته باشند که خدای ناکرده غرب در برابر در غلتانی که از ما می گیرد، آب نبات چوبی تحویلمان ندهد.

اگر تحریم هایی که غربی ها علیه ایران وضع کرده اند، ناشی از یک نگرانی واقعی درباره تولید بمب هسته ای توسط ایران بود، تهران با کاهش ظرفیت غنی سازی خود و قبول محدودیت هایی فراتر از ان پی تی در توافق ژنو و بعد از آن اثبات کرد به دنبال بمب نبوده است. در زمان امضای ژنو سخن بسیاری از منتقدان این بود که با این محدودیت های گسترده ای که پذیرفته شده، ایران قرار است در توافق جامع چه چیزی را روی میز بگذارد و باز محدودیت بپذیرد؟ اما مشاهده می شود که ایران فراتر از توافق ژنو، ‌باز حاضر به پذیرش محدودیت در برنامه هسته‌ای خود است. اکنون نوبت غرب است که وفای به عهد کرده و بدون بهانه گیری، تحریم ها را لغو کند. یک مقام دولتی آمریکا در جلسه توجیهی با خبرنگاران گفته است ما ماموریت داریم در این توافق راه های مخفی دستیابی ایران به سلاح را نیز ببندیم. به راستی آمریکایی‌ها دنبال کدام مکانیسم کنترل و نظارت هستند که در داخل کشور خود نداشتند و نتوانستند جلو حادثه ۱۱ سپتامبر را بگیرند، اما می خواهند هرگونه راه «مخفی» احتمالی پیش روی ایران را محاسبه کرده و مسدودش کنند.

این سخن، شاهد بزرگی است بر این مدعا که آمریکایی‌ها قصد حل و فصل موضوع هسته ای را ندارند. این سخن آقای عراقچی را باید مدام در گوش آمریکایی ها تکرار کرد که «تیم ایرانی حاضر است دست خالی به ایران بازگردد، اما حاضر به پذیرش توافق بد نیست».
منبع: فارس
 
کلمات کلیدی : هسته ای
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۶:۲۰:۴۹
پس از دیدن این جمله از خواندن بقیه متن منصرف شدم:

یعنی پس از اعلام توافق، ایران اقدام به کاهش ذخایر، کاهش تعداد سانتریفیوژها،‌ بازطراحی اراک، خارج کردن فردو از مدار غنی سازی و... نماید، «مسئله PMD را با آژانس حل و فصل نماید» و پس از تائید آژانس، آنها اجرای تعهدات خود را شروع نمایند.

معلوم است نویسنده از جریان مذاکرات اطلاع درستی ندارد. (3018744) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۳۳:۳۷
حالا تا 48 ساعت دیگه معلوم می شود شما در جریان مذاکرات هستی یا بقیه درست می گویند (3019733) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۲۲:۴۶:۵۹
متاسفانه تا چند ساعت دیگر صفین یا صلح دیگری اتفاق می افتد (3020921) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۶:۵۵:۱۲
شما چشم هاتو ببند گوش هات رو هم بگیر و واقعیت رو نبین...!

اصلا هم نگران نباش. بعدا که (البته خدایی نکرده) این تحلیل ها درست از آب در اومد ، این حرف هات یادت می ره و در یک فرار رو به جلو همه چیز رو می اندازی تقصیر احمدی نژاد .که اگه الان بدبخت شدیم تقصیر اون بوده که کشور رو تو این شرایط قرار داده. (3020211) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۷:۲۲:۳۶
ضمن تأیید فرمایش دوست گرامی باید اضافه کنم:
رهبری باید جمله آخر را بگویند لذا قطعا ایشان پس از مشورت های فراوان و کارشناسی شده تصمیم نهایی را خواهند گرفت پس اینقدر سمپاشی نکنید . (3020284) (alef-13)
 
منصور
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۷:۰۴:۵۴
واقعا احساس غرور می کنم وقتی چنین تحلیلی را میخوانم اجازه میخواهم مورد هفتم را به این تحلیل اضافه کنم تیمی که فقط وزیر امور خارجه در حال درمان امریکا را از گروه 1+5 همراهی میکند دهها نفراز شاخه های مختلف علمی هستند که به بیان این افراد روی تک تک مفاهیم کار میکنند تا به ساختار اصلی مورد نیازشان برسند امروز 6 تا دامهای آنها را در تحلیل دیدیم بقیه کشور ها هم تیم های متخصص خودشان را در علوم مرتبط دارند اما ما چه کردیم عکسی در فضای مجازی پخش شده که وزیر ما با دو معاونش دارند اوراق مطالعه میکنند که به جلسه سر ساعت برسند جناب صالحی رفیق جناب مونیز 3 روزه به تیم ملحق شده که مونیز احساس دلتنگی میکرد مصاحبه های مونیز پرده از خیلی چیز ها بر میداره آنها که فکر میکنند برای رویا رویی با غرب همه علوم وفنون را در اختیار دارند به ظرفیت های عظیم این ملت پشت پا زدنددیر نیست روزی که همه چیز مشخص خواهد شد (3018753) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۴۷:۵۹
من نمی فهمم این انرژی هسته ای تا امروز چه گلی به سر مازده که اینقدر نگرانشیم و یک کشور وملت را به خاطر ان سردرگم و بدبخت کرده ایم اینهمه انرژی دیگر پاک مانند باد و خورشید هست چرا بدنبال انها نمی رویم اگر اینهمه پولی که برای هسته ای هزینه کردیم را برای این انرژیها هزینه کرده بودیم الان یک کشور پاک و ارام و بدور از تنش داشتیم . (3019790) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۲۱:۰۷:۱۶
شما که به گفته خودت نمیفهمی چرا دیگه سوال میپرسی؟!
اگر به قول شما چیز بیخودی هست چرا غرب اینقدر روش حساسه؟! (3020752) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۵:۴۰:۳۴
الان تو موافقي يا مخالف؟؟؟ (3019966) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۷:۳۴:۳۷
شما و یاسرجان نوابغی هستید که ملت ایران در حق شما جفا کرده و همراه مذاکره‌کنندگان بی سواد و مغرض خودمان نفرستاده وین. اصلا شما باید می رفتید نه این آقای ظریف که زبان خارجی دانستن باعث شده غرق غرور شود و مقاصد متخصصان خارجی را درک نکند.
کلا خارجی‌ها متخصص‌ترند ولی ایرانی‌ها آدم‌های بی‌تخصص و بی‌شعوری هستند که در شش تله - نه هفت تله - مورد نظر ما می افتند. دوستان گرامی شما و همفکرانتان که ظرفیت عظیم این ملت در زمینه کتک خوردن، تحریم شدن و بدبخت‌شدن را شکوفا کردند باید الان سر کار می بودند تا انشالله یک جنگ را بعد از همه این‌ها شروع می کردند. (3020315) (alef-13)
 
مهاجر
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۷:۴۵:۱۱
بخدا که داستان ماوآمریکا ..داستان گرگ ومیش ..!؟که دوستی آن محال است. ما بر سرمبانی اعتقادی که همان نفی ظلم وظالم است مشکل داریم ..بقیه موارد قصه است .. تیم مذاکره کننده .کاری نکند.. که بعدها به عنوان ننگ تاریخی دراذهان بماند.. وبرای بقای ماندن درمسند سیاسی به مردم حیله بزند. وتسلیم حقه های دشمن شود.وازناآگاهی بعضیها سواستفاده بشه که ماپیروز شدیم...اینو همیشه بدونیم که آمریکا دشمن قسم خورده ماست ..وبه قول رهبر عزیزمان ..گول لبخندهای معنادار اونهارونخوریم.. یاد سریال مختار.. که مختاردرآخرین لحظه های عمرش گفت..تزویر دورودارد.. یکروی آن نرمی وروی دیگر قتل وخشونت است.. با نرمی حرکت میکند ..به وقتش شکمها میدردوسرها میبرد؟!! (3018767) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۵:۴۲:۴۶
واقعا وقتي نظريات عوامانه رو ميبينم خيلي متاسف ميشم
دوست عزيز بد نيست يك سري به دانشگاههاي ممتاز كشور بزنين وشوق و اشتياق دانشجوهاي نخبه رو براي رفتن به آمريكا ببينيد.. (3019974) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۲۱:۰۸:۱۸
دانشجویان نخبه دنبال پیشرفت علمی خودشون هستن و هرگز تائید کننده سیاست های کشوری مثل امریکا نبوده و نیستن!
کما اینکه امثال چمران ها کم نبودن که در امریکا درس خوندن ولی علیه سیاست های ظالمانه این کشور قیام کردن! (3020753) (alef-13)
 
حقگو
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۵:۵۶:۲۴
قبول شما براي گرفتن حق و حقمون و رفع تحريمهاي ظالمانه راهكار بدهيد نه اينكه آيه ياس بخوانيد. (3020013) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۸:۰۳:۰۹
تنها چاره ایران ساخت بمب هسته ای است و بعد از چند سال جامعه جهانی مجبور به قبول کردن ایران هسته ای میشد. (3018785) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۳:۳۸:۵۵
شما فك كنم نسبت نزديكى با احمدى نژار دارى،با اين طرز تفكر... (3019552) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۶ ۰۰:۲۵:۳۱
اگه احمدی نژادنبود چی کار میکردیدضمنا حداقل تواین ماه رمضان یه ذره مواظب اعمالمون باشیم این قدرسوءظن وتهمت خوب نیست به فکراخرتمان هم باشیم باشه عزیزم (3021124) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۶ ۰۴:۴۳:۵۲
این حرف به ظاهر نسخه درستی است و غرب علتی که پای میز مذاکره آمده ترس از همین امر است؛ اما بحث این است که از منظر اسلام استفاده از چنین سلاحی مردود است. عده ای گمان می کنند این یک شعار است؛ اما این یک واقعیت است که ایران اسلامی هیچگاه از سلاح اتمی و امثالهم استفاده نخواهد کرد. (3021325) (alef-13)
 
حسن شكري
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۸:۱۵:۳۱
من به عنوان يك ايراني به هيچ عنوان با توافقي كه باعث تسلط غربي ها بر ايران شد موافق نيستم مرگ بر امريكا وغربي هاي كثيف كساني كه باي غرق شدن كشتي اوارگان سومالي در دريا كه نتيجه جنگ و خراب كاري هاي خودشان ايجاد شده يك دقيقه سكوت مي كنند ولي مردم سوريه سالهاست در جنگ واوارگي هستند ويا مردم يمن زير بمباران عربستان به دستور امريكا و غرب در خون وكشتار دد منشانه در حال نا بودي هستند سكوت ميكنند انشاالله خداوند باري تعالي با دست تواناي انسانهاي خدا پرست وانسان دوست ريشه عواملشان را از روي زمين پاك خواهد نمود انشاالله من يك جان دارم واز جان بازان جنگ هستم با تمام وجوب حا ضر به در طبق اخلاص گذاشتن هستم (3018793) (alef-13)
 
گمنام
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۸:۳۹:۴۷
من کارهای احمدی نژاد را تایید نمی کنم اما دولت چهار سال بعد باید کسی باشد که در زمینه هسته ای کله ای مثل کله احمدی نژاد داشته باشد . چون این دولت طی گذشت زمان به تعهد خود عمل نکرد جریان هسته ام دارد به بی راهه کشیده می شود . خدا بخیر کند (3018816) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۹:۰۵:۳۸
خوب این وسط به شما چی میرسه (3018837) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۹:۱۸:۵۶
معمر قذافی حوصله این کارها رو نداشت بشون گفت ببرینش ولم کنید آخر هم ولش نکردن (3018846) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۰۹:۵۶:۴۶
حالب اینکه نویسنده محترم هرکاری را که تیم هسته ای در حال انجام آن است را به عنوان پیشنهاد به خودشان باز گردانده است .
به عنوان مثال ف کمیته برسی اجرای توافق دستاورد بزرگی است که تیم هسته ای به دست آورده است . (3018952) (alef-13)
 
عبدالله
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۰:۰۷:۵۳
دقیقا درست و بچا مطالب فوق ارائه گردیده است زیرا در طول این 36 سال پس از انقلاب این طرف های غربی هستند که همواره با تفسیر کلمات و چملات توافقنامه ها شانه از تعهدات خالی می کنند لذا از چناب آقای ظریف و تیم مذاکره کننده و حقوقدانان بین المللی درخواست داریم که داستان ابوموسی اشعری را دوباره تکرار نفرمایند. (3018972) (alef-13)
 
raha
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۰:۳۰:۰۱
ملت ایران مطمئن باشند هیچ آبی ازطرف غرب وآمریکا به چرخهای آسیاب ایران ریخته نخواهد شد که هیچ،بلکه آنها سعی دارند تا چرخهای آن را هم خراب بکنند ،سعادت ایرانی دردست خود ایرانی است نه غربیها باید راهش راخودمان درداخل مملکت خودمان پیدا کنیم ،اگر میخواهیم اقتصادمان خوب شود باید فساد اقتصادی را ازبین ببریم ،دیگر دزدی نکنیم.بقول رهبر عزیزمان کلید حل مسائل در لوزان و وین نیست همینجا داخل کشور خودمان است،غربیها هیچوقت ازکشیدن نقشه های شوم علیه ملتهای مسلمان دست نخواهند کشید حتی یک لحظه...مطمئن باشید
تا زمانی که ایرانی به ایرانی احترام نگذارد همین آش است وهمین کاسه.منی که درتولید به هموطنم خیانت می کنم ،منی که در خرید وفروش به هموطنم خیانت می کنم ،چه انتظاری ازبیگانه ای رادارم که چشم دیدنم را حتی ندارد... خودمان راقول نزنیم. (3019015) (alef-13)
 
حافظه تاریخی
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۲۲:۱۷:۲۲
تک تک کلمات این کامنت رو باید طلا گرفت و سرلوحه تمام کارها کرد .درد من ایرانی در همین چند جمله نهفته است (3020873) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۰:۳۱:۲۲
600 دام خطرناکم بیرون از توافقه (3019021) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۰:۳۹:۲۹
کاری ندارد شما هم رئیس سازمان انرژی وتمام وزرای خارجه آنهارابخرید (3019038) (alef-13)
 
کارگر
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۰:۴۰:۰۴
با سلام هیچ زمان به شیطان بزرگ اعتماد نکنید خوی شیطانی امریکا و برادرش انگلیس همیشه به دنبال به استسمار کشیدن ما بوده است ،درود بر ایران و ایرانی زیرک و سربلند ،درود بر ظریف فرزند ایران زمین ،درود بر شهدا (3019041) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۹:۵۰:۳۶
دوست عزیز معنی " استسمار " رو میدونی ؟! (3020645) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۰:۴۰:۱۶
اين تحريم ها چرا شكل گرفت كه حال بايد رفع آنها تبديل به دام شود؟ (3019043) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۰:۴۷:۲۵
تئوری توهم توطئه (3019067) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۰:۴۸:۱۶
استاد ...شما می فرمودین آقایان احمدی نژآد ، سعید جلیلی و احمد توکلی مذاکرات را بعهده می گرفتند تا از این دام ها بسلامتی عبور کنیم ... نشستی کنار گود و میگی لنگش کن ... کجای کاری بابا؟؟؟ (3019070) (alef-13)
 
سیدجعفرکاظمی
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۰:۵۹:۱۰
سلام تمام مطلب را مطالعه کردم بسیار دقت به خرج داده اید امیدوارم مسئولین مربوطه این مواردرا مدنظرقراردهند تا خدای نخواسته گرفتاردام شیاطین نشویم چون همانگونه که اشاره شده است آمریکا ومتحدان او بدنبال گره گشائی نیستند وفقط بدنبال ماهیگیری از آب گل آلودهستند . هرچند مطمئن هستم که تیم مذاکره کننده بسیار پخته وکارکشته اند ولی احتیاط شرط است. متشکرم " فذکر ان الذکر تنفع المومنین. (3019101) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۱:۱۸:۲۰
مگر تا سیسات هسته ای مارا از بین می برند که تگران بازگشت آنها باشیم در صورت انحراف آنها ایران هم میتواند با حد اکثر سرعت فعالیت خود را قویتر از گذشته از سر بگیرد آنها باید نگران باشند نه ما (3019135) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۳:۲۴:۳۹
وقتی راکتور اراک از اب سبک بشه دست کمی از از بین بردن نیست (3019518) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۹:۲۵:۰۲
خداوکیلی فرق آب سنگین با سبک رو میدونی ؟؟؟!!!! (3020609) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۲۰:۳۵:۴۹
هر دوشون آب خوردن هستند ولی آب سنگین میزان املاح معدنی بیشتری داره برای همین خاصیتش بیشتره! (3020716) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۳۴:۴۲
سنیگن اراک تغییر کنه کجاش قابل بازگشته؟؟ (3019737) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۳۵:۱۶
منظورت از فعالیت قوی تر (( یکم شدیدتر )) هست دیگه؟ (3019739) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۵:۰۳:۱۷
بر خلاف تصور شما برخی چیزها از بین می رود مثل قلب راکتور اراک (3019846) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۸:۴۷:۲۴
خیر
برای بعضی مسائل به همین راحتی نیست. مهمتر از راکتور اراک که قرار است تغییر اساسی کند، بحث بازرسی هاست و اطلاعاتی که بدست می آورند. وقتی اطلاعات ما را بدست آوردند دیگه مثل آب رفته ای است که دیگر به جوی باز نمیگردد. همچنین بازگشت ما طبق صحبت های آقای صالحی حداقل دو سال زمان میبرد. (3020517) (alef-13)
 
کند ذهن
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۱:۱۹:۳۸
سلام .

می گویند متن توافق نهایی پنج ضمیمه دارد که حدود هفتاد الی هشتاد
صفحه میشود . همه آن تعهدات ایران است ؟ دیپلماتهای ما خواب هستند؟
یادتان هست که در توافق اولیه ژنو که در جند جای آن به مسئله غنی سازی
در ایران تصریح شده بود زمین و آسمان به هم بافته میشد که نخیر حق غنی
سازی برای ایران منظور نشده و خون شهدا پایمال شد و .....
دعای ملت ایران در این روزهای عزیز و اجابت الهی پشتیبان دیپلماتهای
غیورمان باشد . (3019137) (alef-1)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۴-۱۶ ۰۰:۵۲:۵۷
دیپلماتهای ما خواب نیستند بلکه دشمن غدار است. واقعیت این است که تمام این موارد نوشته ای روی کاغذ ولاغیر. هیچ تضمین و پشتوانه ای برای این موارد وجود ندارد جز قدرت و ثروت. هر کلمه ای در این اسناد می تواند منجر به نزاع بعدی دو طرف شود و کسی در این نزاع برنده است که برگ برنده یعنی قدرت داشته باشد. ما می دانیم که در عرصه بین الملل قدرت رسانه ای حداقل در دست غرب است و به راحتی می توانند ما را با عنوان نقض توافق و همین طور نقض قطع نامه شورای امنیت (که همزمان با توافق صادر خواهد شد) محکوم کنند. این موضوع می تواند بار حقوقی هم داشته باشد. نتیجه این موارد می تواند فشار مضاعف بر کشور باشد. (3021161) (alef-13)
 
ک
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۱:۲۱:۱۷
چه بگوییم هر چه خواست دولت انجام داد برگهای برنده را دودستی تقدیم کرد الان هم مجبور هرچی اونا گفتند با خواری بگوید چشم (3019140) (alef-1)
 
ع ن
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۱:۲۷:۲۸
خدای نکرده مثل عهدنامه ننگین گلستان و ترکمنچای و ... نشود؟!!! (3019166) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۱:۳۳:۰۹
شما از متن توافق خبر دارین؟؟ (3019185) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۳۶:۱۷
مگه وزارت خارجه ایران متنی هم منتشر کرده؟؟؟ تا الان بعد از ژنو هر چی طرف غربی گفته و انجام داده تیم ایرانی فقط توجیح کرده...تمام (3019742) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۳۶:۵۶
ایران بعد از ژنو تمام تعهدات را انجام داد ولی طرف غربی چکار کرده؟؟
فقط بعد از 19 ماه طلاهای ایران را ازاد کرده (3019746) (alef-13)
 
مجید
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۱:۵۵:۲۳
حال با این اوصاف تلاش های که در این صنعت انجام داده ایم آیا بیهوده بود؟

آیا مسئولین ما هم میتوانند بگویند اگر کشور دیگری این صنعت هسته ای را دنبال کند تمام این توافقات را که با کشورمان کرده اند،معلق کنند؟

سرانجام ،آیا دست زدن به این صنعت مغایر با تعهدادت بین اللملی است (3019268) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۱:۵۷:۰۶
شما چرا برا غرب دام نمیذارید؟ (3019275) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۲:۲۴:۳۷
مذاکره کننده ها باید واقعا مواظب باشن.... (3019353) (alef-1)
 
بهرام
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۲:۳۱:۰۱
آقاي ظريف ازطرف حقوق هسته اي ملت نگران نباشيداين اسب چموش هسته اي فعلا گاه وجورا ازجيب ملت مي خوردولي به برخي آقا زاده ها سواري مي دهدو اكثريت به ازدست دادن آن بي تفاوت هستند. (3019373) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۲۱:۱۲
صد سال پیش هم بعضی افراد ساده لوح می گفتند که این ماده بدبو (نفت) به در ما نمی خورد ولی الآن این ماده بدبو طلای سیاه نام گرفته واقعاً باید به حال افرادی مثل شما تأسف خورد. (3019685) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۲۰:۰۲:۰۵
آقایی که از نفت مثال زدید، کشورهای پیش رفته ای مثل آلمان و ژاپن از ده ها سال پیش انرژی اتمی داشتند و دارند ولی میخوان جمع آوریش کنن چون پاک نیست و خطرناکه (3020668) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۴-۱۶ ۰۱:۱۲:۰۵
استاد، اشتباه به عرضتون رسوندند. واقعیت و آمار چیز دیگه ای میگه! (3021198) (alef-13)
 
razavi
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۲:۳۷:۵۹
واقعا احسنت بر سایت الف به این میگن انتقاد یا تذکر سازنده بدور از تخریب گری و تضعیف روحیه سربازان شجاع و دلسوز تیم مذاکره کننده

اما متاسفانه نحوه انتقاد برخی سایت ها خستگی را در جسم و روح تیم مذاکره ککنده افزایش می دهد (3019391) (alef-1)
 
سعید ایرانی
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۳:۳۱:۴۲
من موافق توافقم و فقط نگران این هستم که توافق انجام نشود (3019534) (alef-13)
 
معلم
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۰۶:۰۷
این نویسنده محترم وسایر منتقدین که اینقدر مو شکافانه به قضیه پرداخته اند در هنگامی که پرونده به شورای امنیت می رفت کجا تشریف داشتند تا برای احمدی نژاد تحلیل بنویسند واورا از دام های گسترده آگاه کنند (3019627) (alef-13)
 
مصدق
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۹:۲۲:۵۴
پرونده هسته ای ایران در زمان دولت اصلاحات وبا مدیریت کلید ساز به شورای امنیت رفت . انصاف داشته باش. (3020604) (alef-3)
 
سینا راد
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۲۰:۴۹
خدا رحم کند به این ملت و مملکت از بی تدبیری این دولت متکبر (3019684) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۳۶:۱۵
به آمریکا اعتماد نکنید، با طناب آمریکا از چاله با چاه نیافتید، سرنوشت صدام و قذافی که فریب آمریکا را خوردند و تمام اسرار هسته ای و نظامی خود را در سینی تقدیم به آمریکا کردند و سرنوشت مردم کشورشان را ببینیم و عبرت بگیریم. اینها فقط به دنبال نابودی و تجزیه ایران هستند حالا هر دولت یا نظامی در آن حکومت کند مهم نیست فقط تجزیه میخواهند. امیدوارم مذاکره کنندگان به شدت جلوی زیاده خواهی شیطان بزرگ بایستند و باجی به آنها ندهیم و همچنان سرمان را در برابر زورگوییها بالا بگیریم. (3019741) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۵:۵۲:۲۰
الان به تنها چيزي كه نميتونم اعتماد كنم آينده ي شغلي خودم و وضعيت معيشت م در آيندس كه با اين اوضاع پر از گره هاي كور اقتصادي در كلا وضعيت همه چيز روي هواست|!! (3020000) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۳۹:۳۵
چطور شما را به جای ظریف نفرستیم ؟؟؟؟ (3019756) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴:۴۰:۴۳
بیهوده تلاش کن دلواپس عزیر؟ حتی اگر به توافق هم نرسیم در انتخابات مجلس شانسی ندارید؟؟؟ (3019761) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۵:۱۱:۵۳
وقتی از جزییات خبر ندارید الکی مطلب ننویسید. ایران هم حواسش هست و همه چیز پشت پرده درموردش فکر میشه. (3019881) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۵:۳۴:۲۵
چرا ما باید برای پیشبرد یک امر علمی در زمینه هسته ای باید راستی ازمائی کنیم ؟ چرا دارند بزرگترین سلاح های کشتار جمعی می تواند در مورد هر سلاح جدید کشتار جمعی کار کند ؟ چرا اشکالی به داشتن بمب اتمی رژیم سفاک صهیونیستی وپاکستان نیست ولی ما نباید اورانیوم 20 درصد داشته باشیم ؟ این چه مذاکره ای است ؟ ما باید با امریکا وارد جنگ شویم واین گریز ناپذیر است پس چرا خود را گول می زنیم؟ چرا از امریکا حقوق خود را مدائی می کنیم ؟ پول ها ی بلوکه شده یا دزدیده شده را باید بزور گرفت از امریکا که نباید التماس کرد. امریکا به سرخپوستان وسیاه پوستان خود هم نه رحم کرده نه می کند . امریکا عامل کشتار و دزدی وجاسوسی در تمام دنیا است. پس گفتگو با چنین حیوانی معنی ندارد (3019954) (alef-13)
 
گيلاني
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۵:۵۲:۴۲
بزرگترين اشتباه دكتر ظريف در شيوه مذاكره نيست بلكه در استراتژي آن است.اينكه دكتر ظريف ميگويند مبناي ما اين است درهيج چيز توافق نمي شود مگر اين كه در همه چيز توافق كنيم!حرف غلطي است چون انها با مابراساس اعتماد توافق نميكنند بلكه براساس عدم اعتماد وراستي ازمايست!لذا ديدگاه طرفين عدم اعتماد است استراتژي توافق ميبايست گام به گام باشد واين خيلي واضع است وحتي در بازي هاي كودكانه هم رعايت مي شود!يكي تو يكي من!از آنجايي كه فعاليت هاي هسته اي ما خيلي كسترده نيست وتعداد كارهاي كه ما ميبايست انجام دهيم محدود ولي ازطرفي ساختار تحريم هابسيار پيچيده واشخاص وجاهاي ذي مدخل در تصميم گيري زيادند قطعا در اجراي تعهدات از سوي طرف مقابل به مشكل برخواهيم خورد! (3020003) (alef-13)
 
صمدی
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۶:۴۶:۰۷
یه جوری مطلب نوشته انگار فقط ایشون میدونه چی به چیه؟!!

برادر کوچک من! شما با 30سال سن نه تجربه جبهه داری نه هیج مذاکره بین المللی! اونوقت فکر میکنی موارد ساده انگارانه ی شما رو فقط شما میدونی؟؟

ظریف و دوستان دستگاه دیپلماسی که مورد وثوق رهبری هستند نمی دانند شما که بنده میدانم از کدام جهت موضع داری میدانی؟؟؟؟



الف چاپ کن! (3020170) (alef-13)
 
میرزایی
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۶:۵۹:۱۵
جلوی انتقاد سازنده باید تعظیم کرد، هرکسی نقد رو نوشته معلوم هست که با توجه به تجربیات گذشته از غرب مسایل را خوب حلاجی کرده و یکی از مسیرهایی که می تواند نتیجه مذاکرات باشد، گوشزد کرده است. ممکن است که نتیجه مذاکرات آنقدر هم که نویسنده محترم اشاره کرده اند هم منفی نباشد لیکن عقل سلیم می گوید که در مورد هر بند توافق بایست تفکر کرد و نتیجه محتمل آن را حدس زد، کما اینکه آمریکایی ها این کار را می کنند،آنها برای هر کلمه نوشته شده، چندین صفحه برنامه نا نوشته دارند، امید دارم زیر سایه الطاف الهی، در این ماه پربرکت، با تدبیر و هم اندیشی و استفاده از نظرات موافق و مخالف، توافق خوب و در شان ایرانیان امروز و فردا انجام شود. (3020227) (alef-13)
 
فرهنگی از شیرگاه مازندران
۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۷:۲۷:۲۴
با سلام از همین الان مشخص وواضع است ایران بازنده بزرگ این توافق هسته ای است. امریکا واروپا بزرگترین نظریه پرداز را دارند و به راحتی ایران را سرکار می گذارند. اما خدا کند عدو سبب خیر برای مردم ایران شود. صحنه گردان اصلی مذاکرات هسته ای اسراییل است. اسراییل می خواهد اطلاعات کاملی از ایران داشته باشد اوباما و اروپا مترسک اسراییل هستند. اسراییل فقط دنبال اطلاعات هسته ای و نظامی ایران است تا خیالش از بابت ایران راحت شود. (3020296) (alef-13)
 
على
۱۳۹۴-۰۴-۱۶ ۰۱:۲۱:۵۸
شما آقای فرھنگى بده اىن کشف تو رو ثبت کنند. (3021209) (alef-13)
 
داود
۱۳۹۴-۰۴-۱۷ ۱۱:۴۳:۱۱
توقع این است که تیم شجاع و مومن مذاکره کننده همین عنوان را با صیانت ازدستاوردهای عظیم که قدرتهای جباردنیا درپی توقف ودفن آن است وتوفیق دررفع تحریمهای ظالمانه بعد ازمشخص شدن جزئیات توافق برای خود حفظ کنند . امیدواریم و دعا می کنیم نام این بزرگواران درردیف امیرکبیرها - باکریها - شهدای بی نشان خواص و شهیدان هسته ای درپهنه زمان بدرخشد. یاعلی (3023723) (alef-13)
 
باز نشسته از یزد
۱۳۹۴-۰۴-۱۸ ۱۱:۳۰:۲۸
خدا وکیلی نمیشد سادگی نکنیم اول اونا تعهداتشان انجام میدادند بعد ما اوراتیم 20در صد مان را اکسید میکردیم ودیگر کارهای محرمانه به کسی نگو را برای بعد میذاشتیم خدا وکیلی میشه این کامنت را چاپ کنید خدا وکیلی نمیشه این همه کامنت های بهائی ها ضد انقلاب ها فریب خورده ها شهوت پرستان بی غیرت ها وطن فروشها چاپ نکنیداگر نمیشه هر کار میخواهید بکنید (3026051) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.