نظر منتشر شده
۵۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 155941
چالش ريزگردها، ساخته دولت‌ها؛
ریزگردی دگر آمد چه کنیم؟
رامین امینی زارع* 28 اردیبهشت 91
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۳۰
دیگر به نظر می‏رسد ریزگرد گاه و بیگاه پدیده‏ای معمول شده است که ریه‏های هم‏میهنان ما را در بسیاری از نقاط کشور از غرب و جنوب تا شمال و تهران نه مورد نوازش که تازش قرار می‏دهد، از پنجره اتاق کار یا خانه هم که نگاهی به بیرون بیفکنی گهگاه غباری دژم گون را می بینی که خوشایند نیست چه رسد به گرفتاری‏های کشاورزان سخت کوش ما که از تنفس آنان در فضای کشت‏زارها گرفته تا تلقیح گیاهان و تولید عسل را تحت تأثیر قرار می‏دهد.

ریزگرد چیست؟
ریز گرد یا گرد و غبار (Haze) توده‌ای از ذرات جامد ریزغبار و گاه دود و … است که در جو پخش شده و دید افقی را میان ۱ و ۲کیلومتر یاکمترمحدود می‌کند. سرچشمه اصلی ریزگرد درایران باد شمال است. این باد که ازنزدیکی خرداد تا شهریور فعال است، در شمال خاورمیانه شکل می‌گیرد و با گذر از کوه‌های ترکیه و شمال عراق، مانند قیفی به بیابان‌های عراق و سوریه سرازیر می‌شود و تا خلیج‌فارس و رسیدن به آب‌های آزاد پیش می‌رود.

جریان‌های خشک هوای عربستان و بی‌توجهی به محیط‌ زیست و بیابان‌زدایی در عراق باعث خشک‌شدن بسیاری از باتلاق‌های عراق و ایجاد نواحی غبارساز شده‌است. در گذشته سه کشور ایران، عراق و عربستان به‌صورت مشترک هزینه‌های مالچ‌پاشی این زمین‌ها را تأمین می‌کردند و تمام زمین‌ها در فصل خاصی از سال مالچ‌پاشی می‌شدند.

تغییر رویه این دولت‌ها در دهه نخست هزاره دوم میلادی سبب فراموشی این کار و در نتیجه افزایش ریزگرد در خوزستان، غرب ایران و سرانجام تقریباً در سراسر ایران شد. وضعیت اخیر آب وهوایی همسایه غربی، سبب بیشترین میزان ریزگرد در سه دهه اخیر ایران شد و ترکیب غبار با آلاینده‌های شهری ریزگرد خطرناکی را تولید کرد که خدای نکرده صدها شهروند را به بیمارستان می کشاند.

شاید بتوان منشاء ریزگرد رادرانحراف آب از سرچشمه های دامنه آرارات جستجو کرد که سدها مجال رسیدن به خلیج فارس را به آنان نمی دهند وتا می آیند ترنمی رودوار کنند خودرا دردستان سدها درهمان مبداء گرفتار میابند!

اگرچه در کنار همه آنچه گفته شد مباحث ریشه ای همچون گرمایش زمین وتغییرات الگو های آب وهوایی نیز نقشی اساسی در فرودآمدن این میهمان ناخوانده از آسمان دارد.

چه می‏شود کرد؟
اگرچه همواره خود را آموخته ‏ام که واقعیت ها را ازپنجره خوش بینی نگاه کنم اماجفای ریزگرد را به کودکان ایرانی که تنفس هوای پاک نخستین حق آنان است بر نمی‏تابم،باری در مورد راه حل و درمان این پدیده طبیعی به نظر می‏رسد کار بسیار مؤثری از دست بشر با توجه به گستره زیست محیطی و عرصه پهناور حیات طبیعی ساخته نیست اما می‏توان برای کاهش اثرات زیانبار آن به اقدامات ذیل اشاره نمود:

۱.احیای تالاب ها وآبگیرهای کشور همسایه غربی

۲.افزایش آبگذر رودهای آن

۳.حفظ وافزایش پوشش گیاهی درکانون های تولید ریزگرد

۴.کشت وتوسعه گونه های مقاوم به خشکی پس از مطالعات دقیق کارشناسی

۵.تقویت مراکزپایش غلظت وکیفیت ریزگردها وتجهیز به امکانات رصدماهواره ای که پیش آگهی ریزگردها را ممکن می سازد.

۶.تشکیل یک سازمان مردم نهادمنسجم وچابک موردحمایت دولت مرکب از متخصصین مدیریت مناطق بیابانی ودیگر تخصص ها برای رهیافتی موثردربرون رفت از شرایط کنونی اقلیمی

۷.تنظیم راهبردی مبتنی برمدیریت ریسک جایگزین مدیریت بحران درعرصه منابع طبیعی

۸. آن طور که دکترپرویزکردوانی می‌گوید عملیات بیولوژیک در مهار گرد و غبار باید در اولویت اول قرار داشته باشد و تنها در صورتی باید از مالچ‌پاشی استفاده شود که امکان عملیات بیولوژیک نباشد زیرا مالچ‌پاشی اثرات نامطلوب زیست‌محیطی دارد. البته انجام عملیات بیولوژیک در یک‌میلیون هکتار، کاری دشوار و تقریبا نشدنی است ضمن آنکه بسیار هزینه‌بر است و سال ها طول می‌کشد تا گیاهان در تثبیت گرد و غبار مؤثر واقع شوند.شاید بتوانیم یکی از بهترین راهکارها برای مقابله با گردو غبار را استفاده ازخود طبیعت درنظرآوریم به گونه ای که در نواحی خشک و بیابانی که پوشیده از ریگ است نیازی به مالچ‌پاشی و گیاه کاری نیست چون شدیدترین باد و باران هم نمی‌تواند در این مناطق فرسایشی ایجاد کند. اطراف سد پیشین در جنوب شرق بلوچستان نمونه‌ای از این بیابان‌هاست که کمتر فرسایش دارد به همین دلیل برای تثبیت گرد و غبار باید از پوشش ریگ و شن (نه ماسه) استفاده شود.

دکتر پرویز کردوانی که نظریاتش گهگاه با برخی کارشناسان متفاوت است براین نظراست که با توجه به اینکه در شرق و غرب عراق رودخانه زیاد است می‌توان از مخروط افکنه‌های این رودخانه‌ها استفاده کرد. این کار در مقایسه با مالچ‌پاشی و عملیات بیولوژیک بسیار کم هزینه و در عین حال کارساز است و باعث تثبیت همیشگی می‌شود.

با استفاده از بیل مکانیکی و کمپرسی می‌توان کانون های مورد نظر در عراق را با ریگ و شن پوشاند و برخلاف مالچ نفتی که نباید روی آن راه رفت می‌توان آن را با غلتک تسطیح کرد و در مقاطع مختلف با درختکاری و با ریگ فرش کردن، منطقه را موردپوشش قرارداد.

۹.بهره گیری از تجربیات دیگر کشورها ونیز هماهنگی های بیشتر منطقه ای وبین المللی نیز می تواند موثرباشد.

۱۰.معاونت محترم علمی وفناوری ریاست جمهوری می تواند باپویایی وچابکی که برخورداراست پژوهشگران هم رشته اینجانب را گردهم فراخوانده وبا ترتیب سفرهای تجربه آموزی درکشورهای پیشرو وموفق وبومی سازی آنها گامی موثر درکاهش اثرات زیانبارریزگردها بردارد.

هنگامی که این نوشتار به پایان می رسد نگاهی به آسمان می کنم به امیدی که همواره آبی وبی غبار باشد.

*مهندس رامین امینی زارع - کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی- مدیریت مناطق بیابانی
 
کلمات کلیدی : ریزگرد+گرد و غبار
 
سالار ابادانی
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۰۹:۴۷:۳۶
خاک بر سر کنید! کاری که ما در جنوب و غرب سالیانیست میکنیم. (789999) (moderator19)
 
مهرنوش
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۲:۰۳:۱۸
حالا كه اين گرد وخاك به تهران رسيد يادتون افتاد كه چنين چيزي هم هست؟
مردم خوزستان حداقل هفته اي يكي دو روز با اين گردو خاك زندگي مي كنند ولي صدا از كسي در نمي آيد. (790220) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۳:۵۸:۲۴
من اگر جای خوزستانی های عزیز بودم به استانهای شرقی کشور مهاجرت می کردم. هیچ چیز بالاتر از سلامتی نیست. (790488) (moderator102)
 
احسان
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۸:۰۵:۴۳
درود برتو (790790) (moderator102)
 
دکتر مفتون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۲۲:۰۲
اینقدر سیاهنمایی برای این دولت وزین نکنید.چون الان در حال رتق فتق و حل معضلات امور کره زمین (تازه بعدش نوبت منظومه شمسی و بعد کهکشان راه شیریه)اونهم با تلاش شبانه روزیه.حالا چند نفر چند کیلو خاک بخورند یا سقط بشن اصلا مهم نیست .مهم اینه همیشه به درگاه خداوند منان بخاطر وجود همچین دولتمردایی شکر نعمت بجا بیاریم و قدرشونو بدونیم.نقطه سر خط...... (790609) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۰۶ ۱۰:۲۷:۴۲
چه جواب طنز آمیزی !!! (803687) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۰۹:۵۲:۱۲
ايلام و كرمانشاه و كردستان و اهواز و آذربايجان را دريابيد اي خادمان ملت!! نمي توانيم نفس بكشيم به نورالمالكي رفيقان بگوئيد كاري يراي ما انجام دهد ... (790008) (moderator19)
 
علي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۲:۳۴:۰۵
نوري المالكي بدبخت چیکار کنه خودتون هی سد و سدسازی راه انداختید تمامی باتلاقهای عراق داره خشک می شه - از اون طرف دوستان صمیمتر از جان ترک وسوری انقدر سد سازی کردند که اکنون عراق معروف به بین النهرین یک از کم ابترین کشورهای جهان دارد می شود ایا می دانید سد اتاتورک در ترکیه دریاچه پشت ان از مساحت کشور بحرین هم بزرگتر است - یعنی همه ابها را مال خودشان کردند و عراق را در بی ابی کامل وخشک وبیابانی کردند که باعثش همین کرد وخاک ومشکلات دیگر - مسولین در این سالها در خاب خرگوشی بودند (790279) (moderator102)
 
!!!
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۰۰:۲۸:۵۸
آقا احسنت دلایل شما واقعا ازمنطقی ترین نظرات به شمار می آید
واقعا باید فکری کرد سران کشورها جمع شوند به ترکها هم باید اولتیماتومی چیزی بالاخره کاری باید کرد. (791136) (moderator102)
 
محسن
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۰۷:۰۷:۰۶
مطمئنا این وضعیتی که شما گفتید دیر یا زود به جنگ در منطقه منجر خواهد شد. چندین سال پیش وقتی تئوریسینها می گفتند جنگهای آینده سر منابع آب خواهد بود خیلی کسی بهایی نمی داد اما الان این سخنان داره قابل فهم تر میشه. (791272) (moderator102)
 
!!!
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۰:۱۰:۲۵
چه کار دارد بکنید هیچی مثل هرسال یه سری حرف و حدیث و همایش و هزینه برگزاری بعد دویاره سال بعد همین چرخه ادامه دارد توی پاییز هم همین چرخه درباره وارونگی هوا ادامه دارد این ملت هستند که متضرر میشوند پولدارها که یا به بجاهای خوش آب وهوا می روند ویا از دستگاه های صنعتی هواساز استفاده میکنند و مجبور به سرکار رفتن هم نیستند ............ (790049) (moderator19)
 
عمار
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۰:۳۵:۰۹
مشكل ما عدم توجه به متخصصان هست و بس . براي هر امر سياسي كه در گوشه اي از جهان روي ميدهد سمينار و همايش و نمايش برگزار مي كنيم اما از حل مسايل زيست محيطي خودمان عاجزيم .
الان دو مسئله حاد درياچه اروميه و ريزگردهاي نمك و ريزگردهاي خاك كه از خارج از كشور مي آيند بشدت تمام زندگي دهها ميليون ايراني را تهديد مي كند اما دريغ از يك كار كارشناسي .
مثلا اگر در اين مورد ما از كاربلد هاي جهاني دعوت كنيم كه يك سمينار يا كنفرانس يا همايش برگزار كنيم اتفاق ناميموني مي افتد؟ مسئله ما اين است كه همه چيز را سياسي مي بينيم. (790101) (moderator19)
 
سلمان
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۱:۵۹:۱۶
به نظر مي رسد عمدي در كار است كه ايران را بخشكانند . اين را تكرار مي كنم عمدي است كه مي خواهند ايران را بخشكانند.
انتقال آب به كوير از خزر اگر مستحب باشد نجات درياچه اروميه واجب مي باشد. اگر اين درياچه خشك شود و نمك آن به سونامي ريزگردهاي نمك كل شمال غرب و تا خود تهران كه در حاشيه كوير ميباشد خشك خواهد شد. (790214) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۰:۵۱:۲۴
بزردوی طوفان نمک در شمال در پی انتقال آب دریای کاسپین به سمنان اتفاق می افتد هزینه ان را هم دولت جزو بودجه طرح انتقال آب قرار دهد (790124) (moderator19)
 
امیر
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۱:۰۴:۴۷
این دولت و مجلس فقط متعلق به تهران است واقعا متاسفم. بازم گرد و خاک به تهران رسیده که داد دولت دراومده. آقایون فردا فراموش می کنند ما که در استانهای غربی زندگی می کنیم هر روز با گرد و غبار زندگی می کنیم. (790145) (moderator102)
 
کرمانشاه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۱:۱۲:۳۴
خاستم به این خادمین ملت بگم که ما مردم کرمانشاه حاضریم 2 ماه یارانه نگیریم و این مبلغ رو خرج مالچ پاشی و مراوده با کشور عراق کنن و کارو اساسی درست کنن ... (790161) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۲:۰۱:۲۲
این ریز گرده ها پراز مواد رادیواکتیو ومواد شیمیایی هست که چه از جنگ امریکا یا جنگ ایران داخل این غبارها باقی مونده و ماها هم براحتی اونو تنفس میکنیم صدای یکی هم در نمیاد ولی دو روزه این ذرات رفته تهران همه دارن داد میزنن خطر خطر...بابا مگه مردم خوزستان و ایلام و بوشهر و کرمانشاه و لرستان و ... ادم نیستن یا اجنبین که کسی بدادشون نمیرسه،خدا وکیلی داریم به مرگ تدریجی میمیریم،این استانها و شهرها دلشون خوشه که نماینده دارن و یک مدیر جهانی بنام احمدی نژاد...زهی خیال باطل (790217) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۲۳:۴۶:۱۹
مگر نمی دونستی ایران یعنی تهران؟ 100 بار ثابت شده که... بگم باقی مواردشو؟ (791105) (moderator102)
 
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۲:۰۲:۴۷
بله نتیجه ندام کاری وسر خود را در شن قایم کردن همین است (مثر شترمرغ) اینهمه سد ساختید روی کارون والوند ونمی دانم هرچه آب ورودی به تالابهای جنوب عراق را قطع کردید - مردم انجا را از اب محروم کردید هیچ خاکشو دارید خودتون می خورید- این اولا ، دوما به دوستان عزیزتر از جانتان در ترکیه وسوریه طی این بیست سال اخیر گوشزد می کردید اینقدر هی فرت وفرت سدسازی نکنند (دهها سد در ترکیه و سوریه ) روی دو رود تاریخی دجله وفرات عراق بطوریکه الان عراق پر اب در گذشته در بی سابقه ترین بی ابی در تاریخ خود بسر می برد - پس مشکل اغلبش به خودمان وبی تدبیری خودمان بر می گردد - تغییر مسیر رودخانه ها وسیاست مداراجویانه با ترکیه وسوریا و... (790219) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۲:۳۵:۱۲
عوامل مهمی که باعث به وجود آمدن این ریزگردها شده اند عبارتند از:
1-خشک شدن بخش عمده ای از تالاب هورالعظیم به واسطه خشکسالی های پی در پی ونیز احداث پلهای خاکی فراوان روی این تالاب در زمان جنگ که اکنون دارد اثرات خود را نشان می دهد.(این پلها باعث جدا شدن بخشهای فرعی از قسمت اصلی تالاب شده اند که به خشک شدن تدریجی آن انجامیده است)
2-احداث سد کرخه که دبی آب پایین دست را به شدت کاهش داده و باعث نابودی بسیاری از تالاب ها گردیده است.
3-احداث خط لوله چمران که بخشی از آب کرخه را منتقل می نماید.
4-از بین رفتن بسیاری از تالاب ها ونیزارها در زمان دو جنگ آمریکا و عراق(بسیاری از این نیزارها را آمریکاییها آتش زدند تا از پنهان شدن عراقیها در آن ها جلوگیری کنند)
5-عدم مالچ پاشی کافی بعد از صدام.
6-احداث سدهای متعدد روی رود کارون.
7-تغییر مسیر سرشاخه های دز و کارون.
8-احداث سدهای فراوان روی دجله و فرات توسط ترکیه. (790281) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۳۱ ۱۹:۲۶:۱۹
اصل قضیه وعوامل آن همین است.آنهایی که ادعای مدیریت جهان را دارند بفرمایند! این هم یک مشکل فرا ملی .اصولاً راه حل سد برای رفع مشکل کم آبی یک راه حل مهندسی صرف بدون توجه به مسائل زیست محیطی است.وبه مثابه این است که برای رفع مشکل کم خونی یک یا چند عضو خون را به اعضای دیگری که آنهارا نمی شناسیم ببندیم ونتیجه آن درنهایت مرگ کل بدن درپی خواهد بود. دیر نیست که غبار ریز گرد ها شمال سرسبز وحداقل بخش هایی ازترکیه راهم فرا گیردآنگاه "صدای هور های تشنه "را خواهیم شنید که می گویند "سهم آب های مارا ازپشت سد هایتان آزاد کنید تا به شما زندگی بر گردد. تا شرجی وبخار فراوان ماپوشش گیاهی بیابان هایتان فراهم کند تا رطوبت پر ارزش وگرم ما ابر های شمال غربی را آنچنان بارور کنند تا برکت فراوان بر زاگرس شمابباردو آبهای تحت الارضیتان فراهم گردد وتا رود هایتان پرآب وهمیشه جاری شوند (795364) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۳-۰۱ ۱۴:۵۴:۰۲
سهم آب هور های ایران وعراق را از پشت سد ها آزاد کرده وبه این اکوسیستم های ارزشمند برگردانید مسئله حل می شود والا باید انتظار بدتر ازاین را هم نه فقط برای ایران بلکه برای جمهوری اذربایجان وترکیه داشت. (796931) (moderator102)
 
United States
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۲:۵۰:۴۹
بدبختی اینه که وقتی این ریز گردا پاشون میرسه تهران تازه خبرگزاری ها مطلع میشن و مطلب مینویسن....
البته اینکه ایران فقط تهرانه که هیچ شکی توش نیست (790321) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۳:۳۷:۲۳
بد نیست که این ریز گردها مدتی در پایتخت باشد اینجوری ممکن است مسولین کمی از دردهای مردم خوزستان را تجربه کنند (790431) (moderator102)
 
محمد
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۳:۴۲:۴۳
سرچشمه های رودخانه های دوهزار و سه هزار تنکابن برای تامین آب تهران در حال تغییر مسیر هستند!!! در بابل کارخانه خودروسازی احداث شده است! در میانکاله در حال اخذ مجوز پالایشگاه هستند!
اگر هم اکنون به داد شمال کشور نرسیم بلاهایی بدتر به سرمان خواهد آمد. خواهشمندم منعکس کنید. (790444) (moderator102)
 
RIRA
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۴:۲۵:۱۳
باز خوب شد که رسید به تهران
ایشاالله بیشتر بشه که مسئولین به فکر ما جنوبیا بیفتن (790535) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۳۳:۴۳
الف برای ریزگردها خیلی مایه نمیذاره. علتش هم معلومه! بابا اینهمه نظر پایین کامنتها منو کشته! (790629) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۶:۰۰:۳۹
انشااله 10 الی 15 سال آینده وقتی همه مرض ریه گرفتند مسئولان به فکر می افتن. البته این وسط مردم خوزستان تا آذربایجان و استانهای کناریشون وضعشون از همه بدتره. (790662) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۶:۰۴:۰۴
آقای احمدی نژاد تو یک سفر استانی به غرب کشور گفت من به حال شما غبطه می خورم چون شما خاک کربلا رو استشمام می کنید و من از این موهبت محروم هستم! (790667) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۶:۰۷:۱۳
گرد و خاک مگه چند نفرو میکشه نهایتش. کویر لوت و محل زندگی آقای رئیس جمهور رو آباد کنید. هزینش هم اگه میلیاردی شد اشکال نداره! به هر حال دوران ریاست جمهوری ایشون داره تموم میشه و میخوان برن تو دریای کویر شنا کنن دیگه. (790669) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۶:۱۲:۴۶
رسانه ملی که شده ملک اجدادی آقای ضرغامی. دولت هم که شده مال آقا محمود و اسفندیار آقا!. مجلس هم که فرقی نمیکنه در راس امور باشه یا نباشه. چون دولت کار خودشو میکنه. (790672) (moderator102)
 
امیر علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۷:۰۲:۰۸
تا وقتی که این گرد و غبار به تهران عزیز نرسیده بود جیک تون هم در نمیومد اما وای به روزی که باز میگم وای به روزی که به تهران عزیز برسه وزیرها را دونه دونه مییکشین به صدا وسیما آخه چرا کاری نمیکنین اما مگه ما آدم نیستیم اگه ما نباشیم شما میتونین زندگی کنین شهیدای ما بیشترن یا شما کدوممون جانانه تر جنگیدیم چرا وضع زندگی و محیط زیست ما اینه اما وضع شما نباید بد باشه چرا؟ با شمام دولتمردای تهران نشین. (790714) (moderator102)
 
محمد
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۱۹:۱۰:۱۷
طبیعت غرب ایران که توی این فصل بسیار زیبا و دلنوازه با این گرد و غبارها زیبایی خودش رو نشون نمیده، متاسفانه تا وقتی که به تهران نرسند مشکلی برای مسئولان نیست ولی از الان تا اوایل پاییز همیشه هوای غرب غبار آلوده.
دیگه از کوهنوردی توی کوههای کردستان و کمانشاه و همدان مثل سابق نمیشه لذت برد! (790867) (moderator102)
 
عباس امین زاده
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۲۰:۲۳:۴۱
دست مهندس درد نکند مطالب بسیار مفیداست ای کاش به این نظریات توجه کاشناسانه شود و به حقوق اولیه و حد اقلی مردم توجه گردد و چاره اساسی اندیشیده شود. (790923) (moderator102)
 
نیکی
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۲۱:۱۰:۵۸
سلام. تا زمانی که به تهران نرسه کل کشور خبری نیست همین که به تهران رسید کل کشور گرد و غباره ادارات مدارس و... تعطیل!!!؟؟؟؟ ما جنوبی ها خفه هم بشیم واسه آقایون خبری نیست!!! (790970) (moderator102)
 
ahvazi
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۲۱:۴۸:۱۰
در آینده ای نزدیک که اب کارون رو به اصفهان منتقل کردن. اون وقت خوزستان هم به یک چشمه تولید گرد و غبار تبدیل می شود. خیلی خیلی زود. نامردی اگه اعلام نکنی !!!! (790992) (moderator102)
 
قادری
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۱۰:۱۷:۵۶
همین الان اطراف دریاچه ارومیه(چمنلیق سلماس) گردوخاک تولید می کنه در حد حور العظیم عراق!
همه مشکل که در عراق نیست
خودمانیم آقا
خودمان (791366) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۸ ۲۲:۵۴:۴۴
دوستان گردوغبار رانمی شود کاری کرد، ولی علیرغم مخالفت افکار عمومی و دانشگاهیان ونمایندگان مجلس اخیرا سد گتوند را آبگیری کردند وآب کارون شورتر شد و پروژه انتقال از سر چشمه های کارون به اصفهان ویزد شروع شد. جالب اینکه با دلارهای نفتی وبا صرف هزینه های زیادآب را برای کشاورزی در ین نقاط کویری می برند آنوقت در پائین دست تالاب ها خشک شده و مردمی که سالها منبع ارتزاق انها باماهی گیری و... از این تالاب ها بود بیکار میشوند و کانون جدید گرد وخاک ایجاد می شود ٰ، بر سر شاخ نشسته ایم وبن میبریم لطفا به خودمان رحم کنیم!! (791052) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۰۱:۲۶:۴۹
پیشنهاد میکنم در این مورد سمینار برگزار کنیم . (791186) (moderator102)
 
ایرا آزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۰۹:۱۰:۳۴
ایران آزاد
با سلام نمیدونم این کامنت ها رو برای چی میذاریم ؟ شاید یه نوع درد دل باشه من همش از خودم یک سئوال میپرسم اونم این می باشد که ما با این سواد غیر تخصصی اراجب همه موضوعات مهم من جمله گردوغبار ین مطالب را میدانیم اما آقایون کارشناس ! و مسئول! و خادم ملت! اینها را نمی دانند؟ایا سلامتی مردم اینقدر بی ارزشه چطور شاه خائن قرداد مالت پاشی 50 ساله با عراق و عربستان امضا کرد و اما الان چی شده که حاضر به این کار نیستند؟ (791320) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۱۰:۴۰:۳۲
با سلام

فقط ترکیه که نیست روی رودخانه های ورودی به عراق سد احداث کرده ایران کشور عزیز خودمان را نیز فراموش نکنید.همین کارو کرده... (791390) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۱۳:۲۳:۳۴
محصولات باغات مناطق غرب هر ساله به کلی نابود می شود
تصور کنید روستایی تنها منبع درآمد اهالی آن از توت درختی است
این ریز گردها در توت تشکیل گل می دهد
شاید برخی ها ملت را نادان فرض کرده و فکر می کنند این چند ساله باد زیاد شده که ریزگرد زیاد شده در حالی که شرایط جوی این 10 ساله بهتر از هر دهه دیگری بوده ولی به علت کاستی دولت در این امر حداقل 6 سال است که زندگی در بعضی شهرها غیرممکن شده
شاید اهمیت نبود این ریزگردها کمتر از داشتن انرژی هسته ای نباشد (791591) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۱۳:۲۵:۲۷
اگر 2 تا از استانداران شهرهای مملو از این ریزگردها کمی هم به فکر مردم باشند و یا در صورت ناتوانی استعفا دهند شاید مسئله قدری مهم شود
وقتی استانداران سکوت کرده اند و فقط به مردم توصیه می کنند در این روزها نکات ایمنی را رعایت کنند انتظاری بیش از این نیست (791593) (moderator102)
 
اشرقی
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۱۵:۱۴:۲۶
سلام،

حدود یکماه قبل در کنفرانسی که علت پدیده ریزگردها را مورد بحث قرارداده بود یشرکت کردم علت اصلی احداث سدهای متعدد بر روی رودخانه دجله و فرات از سوی دولت ترکیه است و بخشی هم احداث سد کرخه میباشد که همه این سد سازی ها وررود آب را به هورهای شرق عراق و هینطور شرق سوریه را مانع شده است و به همین دلیل حرکت با دهای موسمی ذرات ریز زیر 2 میکرون
به حرکت در آمده و تا شمال ایران هم میروند وامارا ه کار اصلی جلوگیری ارآن ایجاد فشار سیاسی بر ترکیه است تا سهم و حق آبه هورها را به آنها برگرداند
نهال کاری و مالچ پاشی در چند ده میلیون هکتار در سرزمین خشک امکان پذیر نیست و شاید به طور لکه ای در نقاط کوچکی کمک باشد ولی راه علاج نیست .کارشناس ارشد منابع طبیعی و محیط زیست (791684) (moderator102)
 
رضا
۱۳۹۱-۰۲-۲۹ ۱۷:۴۴:۰۵
تقصیر خودتونه اعتراض کنید وقتی دهنتونو بستید دارید خاک میخورید حقتونه بکشید
یکلمه اعتراض نمی کنید اینا هم نشستن فکر میکنن داره بهتون خوش میگذره (791835) (moderator102)
 
۱۳۹۱-۰۲-۳۰ ۰۲:۵۰:۰۸
کار خاصی نباید بکنیم در اینگونه موارد به بیماران قلبی و کودکان توصیه می شود از منزل خارج نشوند و به مسئولین عزیز هم توصیه می شود حتی الامکان این روزها را تعطیل کنند و صدا وسیمای عزیز هم برای این روزها پیش بینی برنامه های مفرح را کما فی السابق داشته باشد تا در این ایام ما هم بتوانیم صله رحم به جا بیاوریم .
اینگونه همگی خوشحال بوده و مشت محکمی بر دهان این ریزگردها می زنیم بعد از چند وقت بی محلی دیگر خودشان تمایلی به آمدن ندارند!! (792304) (moderator18)
 
مهدی
United States
۱۳۹۱-۰۲-۳۰ ۰۶:۱۶:۴۴
من از نویسنده مقاله تشکر می کنم چون به جای اتهام و گله گشایی به ارائه راه حل پرداخت است. واقعاً ممنونم. امیدوارم مسئولان عمل کنند. (792336) (moderator18)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۳۰ ۰۹:۴۵:۱۵
واقعا چه کسی مسئول است بچه های ما چه گناهی کرده اند (792447) (moderator18)
 
عسكري
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۳۰ ۱۱:۵۹:۵۲
يا سلام
در دنياي امروز بايد به دنبال راه حلهاي مدرن امروزي رفت
زماني براي تثبيت از مالچ نفتي استفاده مي گرديد همانطور كه آقاي دكتر كردواني فرمودند مالچ نفتي اثرات نامطلوب زیست‌محیطی دارد اما امروزه پليمر هايي زيست سازگار با محيط زيست توليد شده است كه امكان تثبيت و رشد گياه بدون اثرات نامطلوب را دارد
خوشبختانه دانش فني توليد اين محصول در داخل موجود است و به نام پليمر پلي لاتيس ثبت شده و به هر ميزان و نياز منطقه امكان توليد در داخل دارد

ما به عنوان مخترع و صاحب اين محصول حدود 6 سال است كه با هزينه خود تستهاي مختلفي را در سازمانها و شركتهاي مختلف انجام داده ايم نتايج خوبي گرفته ايم و برخي شركتها دستور استفاده از اين مخصول را صادر نموده اند

طي اين مدت با بضاعت اندك خود جلو رفته اييم ، امكان فراهم نمودن تجهيزات اساسي را نداشته ايم و لذا سرعت حركت ما كند بوده است ولي نتايج خوبي گرفته ايم
ما اعلام امادگي مي نماييم بخاطر انسانهاي بي گناه و ضرورت فرداي ايران ، به تلاشمان ادامه دهيم و ادامه مي دهيم

ما ايمان داريم كه اين مشكل راه حل دارد و استفاده از تركيب راه حلهاي موجود مي تواند مشكل را حل كند
من تلفن خود را در زير قرار ميدهم لطفا از متن در زمان انتشار حذف شود ولي مي توانيد براي آقاي دكتر كردواني يا مسئوليني كه علاقه مند به حل مشكل هستند ارسال نماييد
(792716) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۰۱ ۱۸:۴۷:۳۸
شما فکر کن چه هزینه های درمانی تحمیل مردم می شود ؟ (797260) (moderator102)
 
حبیب
۱۳۹۱-۰۳-۰۲ ۱۰:۲۷:۴۷
اهل ماهشهرم من
در تمامی فصول
من دماغم کیپ است
نه زسرما شده کیپ
نه زسرمازدگی
بل ز گرد و خاک است
میهمانی است که گاه و بیگا
می رسد از راه
گر به تهران رسد این گرد و غبار
ریز گردش نامند
ما دعامان این است
که هر از گاه سری هم به بزرگان بزند
شاید این مسئولین زسر بیکاری
یا زمانی که زدعوا و جر و بحث بیایند کوتاه
فکر ما هم بکنند (798088) (moderator102)
 
نوید از اهواز
۱۳۹۱-۰۳-۰۲ ۱۴:۱۷:۵۷
رسیدگی به امور ریزگردها بستگی به این داره که سالی چند بار تهران به مشکل ریزگردها دچار میشه
هرچی تعداد دفعات بیشتر باشه سرعت کار بالا تر میره (798413) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۰۴ ۲۰:۰۶:۲۳
بی انصافی و بی انصافی و بی انصافی و بی انصافی. سیستان و بلوچستان را که می شناسید فکر کنم شاید این تصور را کرده باشید که تکه بزرگ از ایران است. شمال سیستان و بلوچستان چه می گذرد آیا کسی خبر دارد. آیا تا به حال بادهای 120 روزه به گوشتان رسیده و آیا ترحم به درد می خورد. ما چندین برابر خوزستان گرد و غبار داریم و لی سایت الف هیچ گونه اطلاع رسانی انجام نمی دهد. کسی برای ما دلش نمی سوزد. بیاید زابل تا معنی گرد و غبار بفهمید و بشنوید و ببنید تا طوفان گرد و غبار معنی یابد برایتان. الف اینو بنویس.پرو بازی در نیار بنویس. (802082) (moderator22)
 
علیرضا قلیزاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۰۶ ۰۹:۴۲:۴۴
درست است که مشکل، بیرون مرزهای ایران آغاز می شود؛ ولی در مرزهای خودمان تجدید قوا می کند

به گمانم هم صدام و هم ایرانیها،‏ در زمان جنگ‏ برای اینکه راحت تر یکدیگر را بکشند،‏ بسیاری از نیزارها و تالاب ها را خشک کردند و پس از جنگ نیز‏،‏ سردار سازندگی ما‏،‏ همه جا سد ساخت و طبیعت را از حقّابۀ خود محروم کرد
بی مهری و بی حسّی ما نسبت به مام زمین نیز بالادست همه‏،‏
پوشش گیاهی مان را از بین برده است و ما هیچ مانعی بر سر راه بادهای ویرانگر باقی نگذاشته ایم
روانش شاد باد سهراب که گفت:
مرگ هر بوتۀ سبز‏،‏ مرگ ما انسانها است (803622) (moderator22)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
ریزگردی دگر آمد چه کنیم؟