نظر منتشر شده
۱۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 421440
با نقض برجام توسط آمریکا چگونه برخورد کنیم
بخش بین الملل الف، 16 آذر 95
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۴۳
با انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهوری بعدی آمریکا و یکدست شدن قدرت در آمریکا و تمدید قانون تحریم های 10 ساله در کنگره گمانه زنی های بسیاری درباره برجام و آینده آن مطرح شده است. در این راستا ناصر هادیان در مطلبی در امید ایرانیان به این موضوع پرداخته که در ادامه آمده است:

درباره هیاهویی که در مورد نقض برجام به وجود آمده‌است، دو نکته وجود دارد. یک نکته کاملا قطعی است و یک نکته دیگر مبهم و تردیدآمیز است. نکته قطعی این است که هر اتفاقی روی دهد، این نباید ایران باشد که برجام را نقض می‌کند یا از آن کنار می‌کشد.  اما نکته مبهم رفتار دولت بعدی آمریکا در برابر برجام خواهد بود. امروز با تمدید قانون تحریم‌های ایران، نمی‌توان گفت که برجام به صورت شکلی نقض شده‌است، چرا که همچنان احکام معافیت صادره از سوی رییس جمهور و وزیر امورخارجه جاری است. باید ببینیم که دولت بعدی آمریکا چگونه رفتار خواهد کرد.

امروز می‌بینیم که حتی بزرگ‌ترین مخالفان برجام در آمریکا و در خارج از آمریکا هم ترامپ را تشویق می‌کنند که از پاره کردن برجام یا نقض فاحش آن خودداری کند. در برابر آمریکایی‌ها کم کم تلاش می‌کنند بازی خود را به سمت یک بازی هوشمند ببرند.  مارک دوبوویتز از مخالفان جدی برجام وقتی به ترامپ توصیه می‌کند که برجام را پاره نکند، قطعا نتانیاهو و اعراب هم به ترامپ توصیه می‌کنند که برجام را پاره نکند، به این دلیل که ترجیح می‌دهند اجماع جهانی از میان نرود، شکاف میان آمریکا و دیگر کشورهای جهان که پای میز مذاکره بوده‌اند پیش نیاید.

به جای پاره کردن برجام ۳ استراتژی جدید را پیگیری خواهند کرد.  به جای پاره کردن سراغ یک تفسیر موسع از برجام را پی می‌گیرند، اجرای سختگیرانه برجام را پیگیری می‌کنند، برای بازدیدهای سرزده از سایت‌های نظامی فشار می‌آورند، تفسیرهای دلبخواهی از برجام می‌کنند.

استراتژی دوم تصویب قوانین جدید تحریمی تحت عناوین دیگر خواهد بود. تحریم‌هایی تحت عناوین تروریسم و رفتار حقوق بشر و موشکی و غیره.  استراتژی سوم، تصویب تحریم در ایالت‌های آمریکا است، الآن ۳۲ ایالت در آمریکا علیه ایران تحریم دارند.  به نظر من به جای پاره کردن برجام سراغ چنین کارهایی می‌روند.البته هر قانونی که تصویب شود، در منطقه خاکستری تصویب می‌کنند، به شکلی تصویب نمی‌کنند که همه دنیا آن را نقض واضح برجام تشخیص دهند.  یعنی به شکل هوشمندانه و با حرکت‌های دقیق.  واکنش ما هم باید دقیق باشد، گویا که در حال بازی شطرنج هستیم.

فکر کنید که دونالد ترامپ روز اول ریاست جمهوری‌اش، روز ۲۱ ژانویه در سخنرانی‌اش اعلام کرد که می‌خواهد اصلا از پایه برجام را پاره کند. ما باید چه کار کنیم؟ چه تصمیمی باید بگیریم؟ چه واکنشی نشان بدهیم؟

اینها نیازمند تفکر دقیق و تامل و برنامه‌ریزی است.  با واکنش‌های احساسی و شعاری نمی‌توانیم به نقض برجام پاسخ دهیم.  بازی شطرنج تفاوتی با فوتبال و بوکس دارد که اسیر هیاهوها و کف و هورا نیست، بلکه در سکوت و در تفکر عمیق برگزار می‌شود.  باید برنامه داشته‌باشیم.

من برای مثال چند راه حل برای واکنش به نقض برجام از سوی آمریکا مثال می‌زنم.  می‌توانیم بگوییم اگر آمریکا چنین کاری کرد ما برجام را اجرا می‌کنیم، اما فقط تا میزانی که تاکنون اجرا کرده‌ایم آن را اجرا می‌کنیم.  مثلا اگر اعلام کردند که می‌خواهند از یک سایت نظامی بازدید کنند، می‌گوییم که اجازه نخواهیم داد که این کار انجام شود. همانقدر که تا آن لحظه همکاری کردیم تا همان حد همکاری خواهیم کرد.

یک راه حل دیگر هم دارد. ما می گوییم که ما پایبند به برجام هستیم اما آمریکا برجام را نقض کرده‌است.  حالا ما همچنان به پایبندی خود ادامه می‌دهیم اما در برخی زمینه‌ها مثلا در دو زمینه آب سنگین و ذخیره اورانیوم غنی‌شده تعهدمان را تغییر می‌دهیم.  این راهکار نسبت به راهکار قبلی مزیتی هم دارد.  نوعی درس دادن است؛ یک جور فرآیند یادگیری و شرطی کردن است.

معنی این شیوه عملکرد این است که ما به آمریکایی‌ها درس می‌دهیم، آموزش می‌دهیم که این رفتارها هزینه بر خواهد بود. در واقع رفتار آنها را تقویت و تشدید نمی‌کنیم، بلکه بر عکس به ازای هر عمل مخالف برجام به آنها هزینه تحمیل می‌کنیم.

این راه حل‌ها البته فقط پیشنهاد هستند، قطعا برای واکنش مناسب باید برنامه‌ریزی و فکر دقیق کرد. به اضافه اینکه نباید فراموش کنیم قبل از هر واکنشی به نقض برجام از سوی آمریکا پیش از هر چیز باید روند مکانیزم حل اختلاف را طی کنیم. یعنی به کمیسیون هشت نفره حل اختلاف شکایت کنیم، استدلال بیاوریم، در صورتی که طرف نقض کننده رفتارش را اصلاح نکرد به شورای امنیت ارجاع بدهیم، فرصت ۳۵ روزه شورای امنیت را به رسمیت بشناسیم و سپس واکنش خودمان را عملی کنیم.

به نظر من واکنش‌هایی هم که در داخل کشور به تصویب این قانون به وجود آمده‌است، لزوما نمی‌توان گفت که بد است.  اگر این واکنش‌ها بر اساس یک برنامه دقیق و با حساب و کتاب باشد بسیار هم خوب است.  به نظر من اگر برنامه‌ای در سطح ملی برای موضع‌گیری وجود داشته‌باشد خوب است.  اینگونه می‌توان پیام رساند به دولت جدید آمریکا که چه اندازه فشار در داخل ایران وجود دارد.

اما اگر برنامه‌ریزی دقیق نباشد و واکنش‌های تند و احساسی بدون برنامه گرفته‌شود، آنگاه از دو طرف به ضرر ما خواهد بود.  اولا در حوزه بین‌المللی کاری پیش نخواهیم برد چرا که عملا هنوز نقض برجام بر اساس مکانیزم مشخص شده در برجام مشخص نشده‌است.  از سوی دیگر هم این گفتگوها در داخل کشور ایجاد انتظار می‌کند و این انتظارات فشار به دولت ایجاد می‌کند، گروهی می‌گویند خب اگر برجام نقض شده چرا ایران هنوز همکاری می‌کند یا بعضی می‌گویند چرا نتوانستید جلوی نقض برجام را بگیرید.
 
کلمات کلیدی : سنا+کنگره+تمدید تحریم های ایران+لغو برجام+تمدید ده ساله+نقض برجام+تمدید داماتو
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۱:۰۳:۳۵
" نکته قطعی این است که هر اتفاقی روی دهد، این نباید ایران باشد که برجام را نقض می‌کند یا از آن کنار می‌کشد."

اینجا هست که معلوم می‌شود این همه کارشناس روابط خارجی‌ در وزارت خارجه، چه اندازه در بازی شطرنج سیاسی ضعف نشان دادند. حالا این دقیقا همان برا دشتی است که آمریکا دارد، آنها می‌گویند هر کاری ما کنیم، ایران از برجام بیرون نمیرود، و به بیان دیگر امکانی ندارد که از آن بیرون رود. به هر حال برجام ، چه به راه خود ادامه دهیم متاسفانه به نفع آنها است، چه از راه برا گردیم باز آنها دست بالا را دارند و همه اینها به این خاطر است که ما خود را کامل و با هوش می‌دانیم و از هر مشورتی مبرّا (4054180) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۱:۰۸:۳۳
تمدید و گسترده کردن تحریم از سوی آمریکا یعنی‌ ادامه فشار به ایران از یک سطح جدیدتر، بعد از برجام و سیمان شدن هست یی ، آنها نگرانی بزرگ خود را برا طرف شده میبینند، و حالا برای تامیل برجام دو و سه و چهار یعنی‌ سطح‌های جدید در پیشروی تدریجی‌ و عقب نشینی تدریجی‌ ایران تا همه نگرانیها آنها رفع شود، و وقتی‌ اهم نگرانیها آنها رفع شد، مساله خود به خود حل است! (4054194) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۱:۱۷:۵۵
1-ترامپ برجام رو پاره نمیکنه ولی سعی خواهد کرد اثبات کند که ایران برجام رو نقض کرده هیاهو و تبلیغ راه میندازه ما نباید دستشون بهانه بدیم و باید کاری کنیم که طرف مقابل از پا دربیاد و کاملا قانونی جلو بریم هر کشوری که برجام رو نقض اساسی بکنه بازنده ماجرا است.
2- برجام برای ما یک الزام بود انتخاب دیگری نداشتیم اگر انتقاد می کنیم باید طرح و پیشنهاد خودمون رو هم ارائه بدیم که چطور میخواستیم با اون طرحی که داریم نفت بفروشیم و...
3- فشار نیاریم به دولت برای نقض تعهدات وگرنه طرف برنده امریکا خواهد بود( ماجرای سفارت عربستان رو به یاد بیارید) در این صورت اجماع جهاتی در موردمون ایجاد میشه (4054216) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۱:۳۰:۴۱
هر برخوردی غیر از توجیه! (4054240) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۱:۴۲:۲۵
وقتی تحریم ها بدون کم وکاست به قوت خود باقیست، بهترین پاسخ شروع غنی سازی ۶۰ درصدی است. (4054260) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۱:۴۲:۳۸
امریکایی ها جوری برجامو تنظیم کردند که این عملشون نقض برجام حساب نمیشه .میگه ادعاتونو ثابت کنید .مذاکره کنندگان ما باید دقت بیشتری میکردن .ایران هم بخواد بیاد بیرون از برجام جامعه جهانی حق رو به امریکا میده (4054261) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۲:۰۵:۱۶
تهدیدش کنیم به حمله نظامی (4054297) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۲:۱۶:۲۲
فعلا که نقض نشده . بذارید 6 تا کشور نقض رو تائید کنن .بعد (4054316) (alef-13)
 
محمدرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۲:۴۵:۴۲
برای اینکه به طرفداران برجام ثابت شود که برجام چقدر ایراد دارد بهتر است که اعتراض ایران از طریق راهکار برجام اعلام شود تا دوستداران غرب مخصوصا آقایان ظریف، عراقچی و سایر مشاوران که تعدادشون به تعداد انگشتان یه دست بود، انقدر امریکا و غربی ها را دست کم نگیرند.

ای کاش تمام جلسات کمسیون برجام مربوط به صحبت های آقای جلیلی و ظریف یکبار دیگر از صداسیما پخش شود تا مردم بفهمند کسانی در این مملکت ماه ها قبل این روزها را پیش بینی می کردند اما بی سواد و کاسب تحریم خوانده می شدند...حالا معلوم می شود که بی سواد چه کسانی هستند (4054372) (alef-13)
 
سعید راد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۷ ۰۰:۳۷:۲۶
برادر من، قایم موشک بازی نیاز ندارد، ملتی که بترسد باید مرتب امتیاز و سواری بدهد، برخورد ما باید قاطع باشد، در موشکی برخورد ما قاطع است عملا آنها هیچ غلطی نمی توانند بکنند، در هسته ای هم برخورد ما باید قاطع باشد، وقتی تحریم ها را تمدید می کنند ما هم باید بازرسان را از کشور بیرون بریزیم غنی سازی ۲۰٪ را آغاز کنیم و گوشمان به هیچ زورگویی چه از سوی امریکا چه سایر اعضای ۱+۵ و چه سازمان ملل که ابزار دست امریکاست بدهکار نباشد، فقط دومساله مطرح می شود، حمله نظامی امریکا، که امریکا نه بودجه آن را دارد ، و نه نتایج خسارت بار آن را می تواند محاسبه و تحمل کند لذا احتمال آن منتفی است. مساله دوم مساله بودجه کشور است که نگذارند نفت صادر کنیم، ایران می تواند به سرعت با ایجاد پالایشگاهی متعدد بنزین تولید کند، و توسط مرز نشینان در مرزها به پاکستان و افغانستان و ترکیه و عراق و ارمنستان و تاجیکستان و ترکمنستان که مجموعا جمعیتی بالغ بر ۳۰۰ میلیون نفر دارند به راحتی بنزین و گازوییل بفروشد و همینطور فرآورده های پتروشیمی و درآمدی معادل ۴ برابر صادرات نفت خام را کسب کنند و با چنین درآمدی رکود و بیکاری را درمان و مراکز تولیدی را بر اساس اقتصاد مقاومتی به گردش درآورد، جوانان هوشمند و با استعداد ما اگر مورد حمایت قرا گیرند با همت بلندشان می توانند به سرعت و با جهشی اعجاب انگیز کشور را آباد کنند، یادمان نرود که صنعت هسته ای و موشکی و صنایع دفاعی و هوا فضا و نانو ، و سلول های بنیادی و پیشرفت های پزشکی و دانش رباتیک ما در همان ۲ دهه تحریم ها متولد شدند و به رشد و شکوفایی رسیدند، و صنعت هسته ای ما در دوران برجام با شعار رفع تحریم ها زمین گیر شده و از حرکت افتاده است. (4054543) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۷ ۰۰:۴۸:۳۰
جناب هادیان یکی از سینه چاکان برجام بودند.کاش قبل از اینکه فضا را احساسی میکردیم کمی تفکر میکردیم که اینگونه کشور را از چاله به چاه نیندازیم.تاریخ قضاوت تلخی درباره روحانی و ظریف خواهد داشت.
ما در برجام بد باختیم.چیزی که به دروغ نامش را بردبرد گذاشتند (4054552) (alef-13)
 
س
Sweden
۱۳۹۵-۰۹-۱۷ ۰۱:۲۳:۰۹
دولت باید دقیقا به قانون عمل کند! طرح اقدام متناسب دولت در اجرای برجام که به تصویب مجلس رسیده، در بند سوم آن آمده است:

3ـ دولت موظف است هرگونه عدم‌پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو مؤثر تحریم‌ها یا بازگرداندن تحریم‌های لغوشده و یا وضع تحریم تحت هرعنوان دیگر را به‌دقت رصد کند و اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف نماید و توسعه سریع برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد به‌طوری‌که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنی‌سازی کشور به یکصد و نودهزار سو افزایش یابد. شورای‌عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع می‌باشد. دولت باید ظرف مدت 4 ماه برنامه خود را برای این منظور جهت تصویب به شورا ارائه نماید. (4054601) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۷ ۰۱:۴۳:۱۵
به نظرم چيزي تو دستمون نداريم و همچنين شرايط مقابله رو هم نداريم. (4054623) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.