توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 258136
نقش پادشاه جدید عربستان در شکل‌گیری گروه‌های تروریستی
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۹ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۲۴
یک نشریه آمریکایی نقش پادشاه جدید عربستان در شکل‌گیری گروه‌های تروریستی را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش فارس، یک نشریه آمریکایی روز چهارشنبه در گزارشی با عنوان «سابقه مرموز شاه سلمان»، به نقش «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه تازه به قدرت رسیده عربستان در شکل‌گیری گروه‌های تندرو و ترویستی اشاره کرد و آن را چالش جدید واشنگتن در روابط دو جانبه با ریاض دانست.

به نوشته نشریه فارن‌پالیسی، «ملک سلمان سابقه‌ای ادامه‌دار در شکل‌دهی به افراط‌گرایان منفوری داشته اما این موضوع اکنون به خاطر تعارفات سیاسی کم‌اهمیت انگاشته می‌شود». فارن‌پالیسی از قول «بروس رایدل»، یکی از مقامات اسبق سازمان سیا می‌نویسد ملک سلمان تأمین‌کننده اصلی منابع مالی گروه «مجاهدین» در افغانستان در خلال دهه ۱۹۸۰ میلادی بوده است.

وی، به واقع مرد شماره یک تأمین منابع مالی برای تقویت گروه‌های بنیادگرا در مناطق جنگی بوده است.

سلمان، به عنوان فرماندار ریاض اغلب عهده‌دار حفظ نظم و هماهنگی در میان اعضای خانواده‌اش بود. بردار ناتنی او به نام خالد که از ۱۹۷۵ تا ۱۹۸۲ پادشاه عربستان بود از اوان درگیری‌های افغانستان از وی خواست تا از ارتباطات خانوادگی‌اش برای پیشبرد اهداف بین‌المللی استفاده کند و به همین جهت وی را مسئول کمیته مالی کردو وطیفه این کمیته این بود که با جلب حمایت از خانواده سلطنتی و سایر سعودی‌ها از گروه مجاهدین در برابر نیروهای شوروی حمایت کند.

رایدل می‌نویسد که وی در این سمت، همکاری بسیار نزدیکی با روحانیت وهابی داشت. فارن‌پالیسی از قول یک مقام دیگر سازمان سیا که در هه ۱۹۸۰ در پاکستان حضور داشته می‌نویسد که کمک‌های مخفیانه سعودی‌ها در خلال این دوران ماهانه بین ۲۰ تا ۲۵ میلیون دلار را شامل می‌شده است.

نویسنده‌ای به نام «راشل برانسون» هم در کتابش با عنوان: «ضخیم‌تر از نفت: همکاری پر فراز و فرود آمریکا با عربستان سعودی» هم این نکته را خاطرنشان می‌کند که سلمان به جذب پیکارجویان برای «عبدالرسول سیف»، یکی از پیکارجویان سلفی افغان هم کمک کرده است. فارن‌پالیسی همچنین گزارش داده یکی از نیروهای فراری از القاعده در یک جلسه استماع در سازمان ملل گفته سلمان در حمایت از گروه القاعده در بوسنی هم نقش داشته است.

حمایت سلمان از گروه‌های تندرو سرانجام در سال ۲۰۰۳ نتایج معکوس داد چرا که کهنه‌سربازان گروه مجاهدین افغانستان در قالب گروه القاعده عربستان را تهدید کردند. به رغم این، تمایل سلمان برای همکاری با گروه‌های مرتبط با القاعده کم نشد.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.