توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 314188
ایدز، پایان زندگی نیست
تفاوت ایدز با اچ.آی.وی در چیست؟
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۵۲
برخلاف تصور بیشتر افراد ایدز پایان زندگی نیست و حتی می‌‎توان با درمان آن، از عمر طبیعی نیز برخوردار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان،۱۰ آذر مصادف با اول دسامبر روز جهانی ایدز نام‌گذاری شده است؛ ایدز(aids)، همان مرحله پیشرفت بالینی ویروس اچ.آی.وی است که اغلب افراد از بر زبان آوردن این بیماری یا امکان ابتلا به آن هراس دارند، ایدز همان سندروم نقص ایمنی اکتسابی است که این بیماری برای اولین بار در سال ۱۹۸۱ در بین معتادان تزریقی و هم‌جنس‌گرایان مرد که به دلایل نا‌معلومی سیستم دفاعی بدن آنها تضعیف شده بود و علائم بیماری التهاب ریه در آنان دیده می‌شد، در آمریکا مشاهده شد.

تفاوت ایدز با اچ.آی.وی در چیست؟

اچ.آی.وی به ویروس نقص ایمنی انسانی گفته می‌شود که سبب نقص دستگاه ایمنی و دفاعی بدن شده و در مدت طولانی در صورت عدم درمان سبب ایجاد علائم و بیماری‌های مختلف در فرد حامل ویروس می‌شود که به این مرحله، مرحله پیشرفته بالینی یا ایدز گفته می‌شود.

هر کس که به اچ.آی.وی مبتلا شود و تست وی مثبت باشد دارای ویروس بوده و به کار بردن کلمه ایدز به طور کلی صحیح نیست و به طور متوسط مدت زمان ۱۰ سال طول می‌کشد تا بیمار به مرحله پیشرفته بالینی یا همان ایدز برسد، اما در تمام این مدت، فرد حامل ویروس بوده و این ویروس قابل انتقال به دیگران است.

آمار مبتلایان به اچ. آی. وی در جهان چگونه است؟

ایدز یک بیماری همه‌گیر جهانی است و تا سال ۲۰۱۰ حدود ۳۴ میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا بوده‌اند که از این تعداد بیش از ۱۶ میلیون نفر را زنان و بیش از سه میلیون نفر را گروه سنی زیر ۱۵ سال تشکیل داده‌اند که در همان سال یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در دنیا به علت این بیماری جان خود را از دست دادند.

کشورهای جنوب صحرای آفریقا، تاثیرپذیرترین منطقه در زمینه ایدز و ویروس اچ.آی.وی هستند و در سال ۲۰۱۰، حدود ۶۸ درصد از مجموع مبتلایان اچ.آی.وی معادل ۲۲ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر و ۶۶ درصد از کل مرگ و میر‌های ناشی از این بیماری معادل یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مربوط به این منطقه بوده که در حال حاضر نیز تعداد مبتلایان به اچ.آی.وی در جنوب صحرای آفریقا بسیار زیاد است.

وضعیت اچ.آی.وی در ایران چگونه است؟
براساس آخرین آمار جمع‌آوری شده از دانشگاه‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور تا ابتدای فروردین سال جاری در مجموع ۲۹ هزار و ۴۱۴ نفر افراد مبتلا به ایدز/اچ.آی.وی در کشور شناسایی شده‌اند که ۸۸ درصد آنان را مردان و ۱۲ درصد را زنان تشکیل می‌دهند.

راه‌های انتقال اچ.آی.وی و ایدز
اچ.آی.وی در بیشتر مایعات بدن دیده می‌شود، اما سه مایع خون، ترشحات جنسی و شیر مادر منتقل‌کنندگان اصلی این ویروس هستند، در هنگامی که خون به عنوان عامل منتقل‌کننده باشد به هر شکلی که وارد بدن فرد دیگر شود چه از طریق استفاده مشترک از وسایل تزریق موادمخدر مانند سرنگ و ظرف تزریق و چه از طریق استفاده مشترک از وسایل آلوده به خون نظیر سر سوزن جهت خالکوبی و تاتو ابرو، تیغ اصلاح، وسایل حجامت غیر بهداشتی و ... می‌تواند ویروس منتقل شود.

شایع‌ترین راه انتقال اچ.آی.وی در دنیا تماس جنسی است به ‌گونه‌ای که حتی یک بار تماس جنسی محافظت نشده(خارج از چهارچوب زناشویی) می‌تواند ویروس را انتقال دهد و این ویروس علاوه بر اینکه از رابطه مرد با زن منتقل می‌شود از راه همجنس‌بازی مرد با مرد نیز قابل انتقال است و احتمال انتقال در تماس جنسی از راه‌های غیرمعمول بسیار زیاد است.

بر خلاف برخی از تفکرات، اچ.آی.وی ایدز از طریق استفاده مشترک از رختخواب، غذا یا ظروف غذا‌خوری فرد مبتلا، استخر، نیش حشرات، عطسه و سرفه کردن، اشک چشم، بزاق دهان، تعرق و تماس‌های روزمره با افراد مبتلا مانند دست دادن هرگز منتقل نمی‌شود.

راه‌های پیشگیری از انتقال
با توجه به آنکه اچ.آی.وی بر خلاف برخی ویروس‌های بیماری‌زای دیگر مانند سرماخوردگی یا اسهال راه انتقال محدودتری دارد از این‌رو پیشگیری از آن در بیشتر مواقع با رعایت برخی اصول که به آن «اصول ۴ پ» نیز گفته می‌شود، آسان است که در این اصول بر پرهیز از هرگونه رفتارهای جنسی قبل از ازدواج، پایبندی و وفاداری دو طرفه به همسر، پوشش محافظ جنسی و پایداری در عدم مصرف مواد مخدر، الکل‌ و مواد روانگردان و در ترک رفتارهای پرخطر تاکید می‌شود.

اینجا کاملا محرمانه آزمایش اچ.آی.وی دهید
دکتر علی حسین‌پور، کارشناس مسئول برنامه پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص مرکز مشاوره و آزمایش اچ.آی.وی با بیان اینکه این مرکز که در چهار‌راه راهنمایی مشهد واقع شده است مرجع اصلی برای مشاوره و انجام آزمایش اچ.آی.وی در مشهد است، به خبرنگار ایسنا، گفت: فرد در اولین گام پس از اعلام داوطلبی خود برای انجام آزمایش اچ.آی.وی به مشاوران مرکز ارجاع داده می‌شود که پس از دریافت اطلاعات از مشاوران و در صورت تمایل با بیان اطلاعاتی از خود و رفتار‌های پر‌خطر خود، نیاز به انجام آزمایش برای وی توسط مشاوران تشخیص داده می‌شود.

وی با اشاره به اینکه علاوه بر مراجعه داوطلبان انجام این آزمایش، بیماران مبتلا به اچ.آی.وی نیز به این مکان مراجعه می‌کنند و از این مرکز سرویس می‌گیرند، افزود: در این مرکز مرجع علاوه بر مشاوره و انجام آزمایش اچ.آی.وی خدمات دیگری مانند رادیولوژی، گرافی‌ و ارائه دارو‌های اصلی و جانبی به‌ صورت رایگان به مبتلایان اچ.آی.وی ارائه می‌شود.

حسین‌پور اضافه کرد: این مرکز مرجع اصلی برای مشاوره و انجام آزمایش اچ.آی.وی است، اما در مجموع علاوه بر این مرکز، ۷۰ مرکز دیگر نیز در شهرستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشاوره و آزمایش اچ.آی.وی را انجام می‌دهند و در این مراکز که ممکن است مراکز بهداشتی درمانی عادی باشند کارشناسان آموزش دیده مرتبط، مستقر هستند.

کارشناس مسئول برنامه پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه انجام آزمایش اچ.آی.وی رایگان و به‌ صورت کاملا محرمانه است، تصریح کرد: با توجه به اینکه اچ.آی.وی بیماری‌ای است که افراد از اعلام آن به دلیل برچسبی که معمولا به آنها می‌زنند، می‌ترسند و تمایل ندارند کسی از ابتلا به آن مطلع باشد، انجام آزمایش اچ.آی.وی کاملا محرمانه و بدون دریافت هیچ نام و نشانی از داوطلبان و با ارائه یک کد انجام می‌شود.

وی اضافه کرد: توصیه می‌شود افرادی که رفتار پر‌خطر داشته‌اند حتما به این مراکز جهت انجام آزمایش مراجعه کنند و بدانند که هیچ اتفاقی برای آنها رخ نمی‌دهد و حتی با مراجعه و شناسایی این بیماری می‌توانند تحت درمان قرار گرفته و بیماری خود را کنترل کنند و از این راه کیفیت زندگی خود را افزایش دهند.

ماهانه ۱۰۰۰ نفر آزمایش اچ.آی.وی می‌دهند

حسین‌پور در خصوص تعداد مراجعان به این مرکز مرجع و سایر مراکز جهت دریافت مشاوره و انجام آزمایش اچ.آی.وی با بیان اینکه در سال حدود ۱۰ هزار تا ۱۲ هزار نفر آزمایش اچ.آی.وی می‌دهند، گفت: بر این اساس، ماهانه به طور میانگین حدود ۱۰۰۰ نفر در شهرستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد جهت مشاوره و انجام آزمایش اچ.آی.وی به مراکز دولتی مراجعه می‌کنند که از این تعداد ماهانه حدود ۳۰۰ نفر به مرکز مرجع مشاوره و آزمایش اچ.آی.وی مراجعه دارند.

وی با تاکید بر اینکه البته چندین برابر مراجعان به مراکز دولتی، مراجعه‌کننده به مراکز خصوصی داریم، گفت: همچنین علاوه بر بیمارستان ام‌البنین که از مجموع مادران باردار آزمایش اچ.آی.وی می‌گیرد در حدود ۱۰ مرکز دیگر در مشهد و چناران نیز انجام این آزمایش بر مادران باردار انجام می‌شود.

کارشناس مسئول برنامه پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: بیشتر مراجعان برای مشاوره و انجام آزمایش اچ.آی.وی را اقشار جوانی که رفتار پر‌خطر جنسی داشته‌اند و اعتیاد ندارند تشکیل می‌دهند.

۷۰۰ نفر در خراسان رضوی به اچ.آی.وی مبتلا هستند
حسین‌پور در خصوص آمار مبتلایان به ایدز در خراسان رضوی، با بیان اینکه این بیماری نوع خاصی بوده و چند خصلت دارد که به این دلایل نه تنها در ایران بلکه در هیچ جای دنیا هیچ آمار رسمی از تعداد دقیق مبتلایان به اچ.آی.وی وجود ندارد، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین خصلت‌های این بیماری این است که معمولا تا حدود سه ماه بعد از داشتن یک رفتار پر‌خطر جواب آزمایش اچ.آی.وی منفی است.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از علل نبود آمار دقیق از مبتلایان به اچ.آی.وی این است که این بیماری مخفی است و حتی ممکن است خود افراد نیز از ابتلا به این بیماری مطلع نباشند و تا چندین سال این بیماری در شخص بدون علامت باشد، ادامه داد: همچنین یکی دیگر از دلایل نبود آمار واقعی این است که برخی افراد از انجام آزمایش اچ.آی.وی واهمه دارند، زیرا ممکن است ابتلا به این بیماری سبب ایجاد مشکلاتی در مسائل کاری و زندگی اشخاص شود، البته ما به آنان اطمینان می‌دهیم که مرکز مشاوره حامی آنان خواهد بود.

کارشناس مسئول برنامه پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه آماری که ما در دست داریم به دو دسته آمار ثبتی یا شناسایی‌شده‌ها و آمار تخمینی تفکیک می‌شود، گفت: هنر ما این است که بتوانیم آمار شناسایی‌شده‌ها را به آمار تخمینی نزدیک کنیم و با توجه به اینکه آمار واقعی را نمی‌توانیم به دست آوریم پس باید تلاش داشته باشیم تا بتوانیم از طرق مختلف مردمی که نگران ابتلا هستند را به سوی انجام آزمایش ترغیب کنیم تا از این طریق تعداد شناسایی‌شده‌ها افزایش یابند.

حسین‌پور با اشاره به اینکه پیش‌بینی ما از تعداد مبتلایان به اچ.آی.وی در استان حدود ۲۰۰۰ نفر است، اما آمار ثبتی حدود یک سوم این تخمین است، گفت: یا واقعا تعداد مبتلایان کمتر است یا اینکه مراجعان خیلی کمتر بوده‌اند، البته این ویروس برای اولین بار از غرب کشور وارد ایران شد و اولین مرکز مشاوره نیز در سال ۱۳۷۸ در کرمانشاه تاسیس شده است، از این‌رو ممکن است ویروس به خراسان که در شرق کشور واقع شده دیر‌تر وارد شده است و این عامل سبب کمتر بودن مبتلایان در استان ما باشد.

وی تصریح کرد: البته اگر در آینده در شهری مانند مشهد که بیش از یک میلیون نفر حاشیه‌نشین دارد و عواملی مانند اعتیاد و بیکاری در این کلان‌شهر کم نیست، اقدامات موثر صورت نگیرد، این موضوع نگران‌کننده است.

سهم ۱۵ درصدی زنان استان در ابتلا به اچ.آی.وی
کارشناس مسئول برنامه پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص آمار ثبتی و شناسایی‌شده‌ از مبتلایان به اچ.آی.وی در استان با بیان اینکه حدود ۶۷۰ نفر در شهرستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد به این بیماری مبتلا هستند، گفت: در حال حاضر حدود ۷۰۰ نفر در خراسان رضوی به اچ.آی.وی مبتلا هستند که حدود ۱۵ درصد از این تعداد معادل ۹۹ نفر را زنان و حدود هفت نفر را کودکان تشکیل می‌دهند.

خطر انتقال اچ.آی.وی در زنان بیشتر از مردان است
حسین‌پور پیرامون اینکه خطر انتقال اچ.آی.وی در میان مردان بیشتر است یا زنان، اضافه کرد: به‌ دلیل وسعت سطح دستگاه تناسلی زن از نظر اینکه بیشتر احتمال دارد مورد زخم و جراحت قرار ‌گیرد همچنین وسیع بودن سطح مخاطی دستگاه تناسلی که سبب می‌شود تا ترشحات مدت طولانی‌تری در محل باقی بماند، احتمال انتقال این بیماری در زنان بیشتر است.

وی خاطرنشان کرد: چنانچه یک زن در معرض یا در تماس جنسی با یک فرد مبتلا به اچ.آی.وی قرار بگیرد احتمال انتقال به آن حدود هشت برابر بیشتر از یک مرد است، اما با وجود همه این دلایل به‌ علت اینکه در ایران مردان رفتار‌های پر‍‌خطر بیشتری دارند و بیشتر بررسی شده‌اند آمار مبتلایان به اچ.آی.وی در مردان بیشتر از زنان است.

فعالیت ۱۲ مرکز گذری در خراسان رضوی
کارشناس مسئول برنامه پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد با عنوان اینکه در حال حاضر ۱۲ مرکز گذری یا همان «دراپ‌این سننتر» تحت عنوان مرکز خدمات کاهش آسیب وابستگی به مواد که وابسته به بهزیستی و دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند در سطح استان فعالیت دارند، عنوان کرد: این مراکز با هدف ارائه خدمات کاهش آسیب به معتادان خیابانی و سخت در دسترس در حاشیه شهر راه‌اندازی شده‌اند.

حسین‌پور افزود: افراد در این مراکز از خدمات حمایتی مانند غذای سبک، پوشاک، امکان استحمام و پانسمان‌های سطحی بهره‌مند می‌شوند، همچنین در مراکز گذری به افرادی که رفتار‌های پر‌خطر داشته‌اند متادون، سرنگ و وسایل پیشگیری ارائه می‌شود و این مراکز برای مردان و نیز برای زنان سرویس‌دهی دارند.

وی با تاکید بر اینکه هدف ما این است که افرادی که احتمال ابتلا به اچ.آی.وی دارند را به انجام آزمایش ترغیب کنیم و با شناسایی این افراد آنان را تحت درمان قرار دهیم، گفت: در این راستا از افرادی که در مراکز کلیدی در حاشیه‌ شهر، مراکز گذری، زندان‌ها و کمپ‌های ترک اعتیاد حضور دارند آزمایش اچ.آی.وی گرفته می‌شود تا از این طریق افراد را در مکان‌هایی که بیشتر تزریق انجام می‌شود، شناسایی کنیم.

کارشناس مسئول پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: از طریق مراجعه و انجام آزمایش در مراکز گذری، زندان‌ها و محل‌هایی که تزریق انجام می‌شود شناسایی افرادی که از طریق تزریق مبتلا شده‌اند آسان‌تر است، اما مشکل اصلی ما افرادی هستند که رفتار‌های پر‌خطر جنسی داشته‌اند و این افراد به ‌دلیل بار منفی که این بیماری دارد و ترس از اینکه انگشت‌نما نشوند معمولا برای انجام آزمایش مراجعه نمی‌کنند یا مراجعه آنها به مراکز خصوصی و مطب پزشکان است.

برخلاف اینکه بیشتر افراد تصور می‌کنند ابتلا به ایدز به‌ معنای مرگ و پایان زندگی است، گفته می‌شود افراد مبتلا اگر تحت درمان باشند می‌توانند از طول عمر طبیعی بهره ببرند.

اچ.آی.وی درمان قطعی ندارد اما قابل کنترل است
حسین‌پور در خصوص طول زندگی افراد مبتلا به اچ.آی.وی، گفت: این بیماری دارای فاز نهفته است و چنانچه فرد تحت درمان قرار نگرفته باشد در طول چند سال از این فاز خارج می‌شود و وارد فاز ایدز می‌شود که بسیار خطرناک است، اما اگر تحت درمان و مصرف دارو باشد می‌تواند حتی طول عمر طبیعی نیز داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه مشکل اصلی که در این زمینه وجود دارد علاوه بر اینکه برخی از بیماران به هر دلیلی ممکن است دارو‌های خود را مرتب مصرف نکنند، ایجاد مقاومت و حساسیت دارویی در برخی از مبتلایان است، عنوان کرد: دارو‌های اچ.آی.وی نیز مانند برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها ممکن است پس از گذشت مدتی از زمان مصرف، در فرد مصرف‌کننده مقاومت، حساسیت دارویی و عوارض ایجاد کنند که این موضوع کار درمان را در برخی بیماران با مشکل مواجه می‌کند.

کارشناس مسئول برنامه پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه« درمان، کلید پیشگیری است»، شعار امسال برای روز ایدز است، تصریح کرد: درمان در سال‌های گذشته تاثیر فوق‌العاده‌ای در بیماران مبتلا به اچ.آی.وی ایجاد کرده است و با وجود دارو‌هایی که برای این مبتلایان وجود دارد سرعت گسترش و پیشرفت بیماری بسیار کاهش و از سویی دیگر کیفیت زندگی آن‌ها بسیار افزایش یافته است.

حسین‌پور افزود: البته برای اچ.آی.وی هیچ درمان قطعی وجود ندارد، اما مصرف این دارو‌ها سطح ویروس در خون و احتمال انتقال را کاهش می‌دهد و اینکه به ‌طور کلی ویروس را از خون فرد مبتلا پاک کند، ممکن نیست.

فوت ۵ نفر از ابتدای سال جاری به علت ایدز در استان

وی گفت: علت فوت برخی از مبتلایان به اچ.آی.وی می‌تواند دلایل بسیار دیگری به جز این بیماری باشد، اما از ابتدای سال جاری تا‌ کنون پنج نفر در سطح خراسان رضوی به‌ علت ایدز جان خود را از دست داده‌اند که از این تعداد چهار نفر مرد و یک نفر زن بوده است.

کارشناس مسئول برنامه پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه کیت‌های آزمایشگاهی تشخیص سریع اچ.آی.وی در هیچ داروخانه‌ای وجود ندارد، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این آزمایش دارای بازه زمانی بوده و انجام و تفسیر آن با سایر آزمایش‌ها بسیار متفاوت است، کیت آزمایشگاهی آن در هیچ داروخانه‌ای یافت نمی‌شود زیرا به‌ دلیل دارا‌ بودن بازه زمانی آزمایش ممکن است که فرد احساس کند که پاسخ آزمایش منفی است در حالی ‌که در واقعیت فرد اچ.آی.وی مثبت باشد و تحت درمان قرار نگیرد.

حسین‌پور اضافه کرد: همچنین ممکن است پاسخ آزمایش مثبت کاذب باشد یا حتی اگر پاسخ آزمایش مثبت واقعی باشد به دلیل اینکه فرد تحت مشاوره قرار نمی‌گیرد ممکن است فکر کند که اچ.آی.وی مثبت به معنای مرگ است و از این‌ رو سبب بروز واکنش‌های روان‌شناختی منفی در فرد می‌شود که به‎ همین دلیل مشاوره برای مبتلایان به این بیماری بسیار ضروری است.

امکان فرزند‌دار شدن برای مبتلایان به اچ.آی.وی وجود دارد؟

وی با تاکید بر اینکه ابتلا به اچ.آی.وی واقعا وحشتناک نیست، زیرا این بیماری گرچه درمان قطعی ندارد، اما با رعایت نکات ضروری و مصرف دارو قابل کنترل و قابل زندگی کردن است، تصریح کرد: همچنین برقراری رابطه جنسی با همسر برای افراد مبتلا به اچ.آی.وی منع مطلق ندارد و با رعایت تمهیدات بهداشتی و درمانی برای این افراد امکان این امر و حتی فرزند‌دار شدن نیز وجود دارد.

زنان آسیب‌دیده و کودکان خیابانی جز اولویت‌ها در جامعه هدف
کارشناس مسئول برنامه پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص گروه‌های هدف دانشگاه علوم پزشکی برای ارائه خدمات، گفت: با توجه به شعار امسال که«درمان، کلید پیشگیری است و از بیماران برای درمان حمایت کنیم»، گروه اصلی هدف ما مبتلایان به اچ.آی.وی و همسران آنان هستند و حدود ۵۰ الی ۶۰ درصد تمرکز ما بر روی این گروه است و در حال حاضر در اروپا و آمریکا نیز همین شیوه پیاده می‌شود.

حسین‌پور با اشاره به اینکه بعد از مبتلایان به اچ.آی.وی و همسران آنان، تزریق‌کنندگان، زنان آسیب‌دیده اجتماعی، کودکان خیابان و زندانی‌ها جز اولویت‌ها در گروه هدف هستند و با شناسایی این افراد سعی بر این داریم تا آزمایش گرفتن از آن‌ها را پیگیری کنیم، افزود: همچنین گروه‌هایی مانند کارگران، دانشجویان و سربازان که در معرض آسیب قرار دارند نیز جز گروه‌های هدف ما هستند.

وی یادآور شد: داوطلبان انجام آزمایش اچ.آی.وی می‌توانند بدون ارائه هیچ نامی از خود و تنها با دریافت یک کد جهت دریافت مشاوره صبح‌ها به مرکز مشاوره و انجام آزمایش اچ.آی.وی تحت عنوان مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری و عفونی واقع در چهار‌راه راهنمایی مشهد مراجعه کرده یا از ساعت هشت صبح الی ۶ بعد‌ازظهر با شماره ۰۹۶۹۸ تماس بگیرند.

گرچه برای اچ.آی.وی یا ایدز هیچ درمان قطعی وجود ندارد، اما با شناسایی به موقع این بیماری و تحت درمان قرار گرفتن می‌تواند قابلیت کنترل و ادامه زندگی را برای مبتلایان داشته باشد، از این رو افرادی که دارای رفتار پر‌خطر هستند با مراجعه به این مراکز و جهت کسب اطمینان از وضعیت خود به افزایش طول عمر همچنین افزایش کیفیت زندگی خود کمک کنند.

جامعه مبتلایان به اچ.آی.وی را طرد نکند
امید، متولد سال ۱۳۶۴، جوان ۳۰ ساله‌ای است که بر اثر خالکوبی و از طریق استفاده مشترک از سوزن آلوده به خون به اچ.آی.وی مبتلا شده است، او در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا درباره چگونگی ابتلایش به این بیماری، گفت: ۱۰ سال پیش در ایام محرم پیاده در حال رفتن به حرم امام رضا(ع) بودم که در مسیر در نزدیکی ساختمان مرکزی شهرداری پایگاه اهدای خون را دیدم، با دوستانم بودم رفتیم خون اهدا کردیم، جواب اهدای خون دوستانم آمد، اما برای من پاسخی نیامد.

وی ادامه داد: بعد از گذشت دو ماه از اهدای خون، نامه‌ای آمد که در آن نوشته شده بود که «با تشکر، خون شما مشکوک است»، بعد از دریافت نامه به بانک خون مراجعه کردم و از من در آنجا سوالاتی پرسیده شد و به آنها گفتم که چند وقت پیش خالکوبی انجام داده‌ام و برای همان برای بار دوم آزمایش اچ.آی.وی دادم.

امید اضافه کرد: پس از انجام آزمایش مجدد، بار دیگر نامه‌ای برایم آمد که در آن نوشته بود که به مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری و عفونی مراجعه کنم، وقتی به این مرکز آمدم دیدم بر روی تمام در و دیوار در مورد بیماری ایدز چیزی نوشته است آن لحظه بود که خیلی ترسیدم و تازه فهمیدم چه خبر است.

این بیمار مبتلا به اچ.آی.وی با اشاره به اینکه در مرحله اول به مشاور مرکز ارجاع داده شدم و در آنجا از من در خصوص رفتار‌ها و کارهایی که انجام دادم پرسیده شد و من گفتم که در سربازی خالکوبی انجام دادم، اظهار کرد: وقتی پاسخ آزمایش مجددم آمد و پاسخ اچ.آی.وی من مثبت بود مشاور یک‌باره به من نتیجه آزمایش را گفت که نتوانم عکس‌العملی داشته باشم.

وی عنوان کرد: در لحظه‌ای که متوجه شدم که مبتلا به اچ.آی.وی شده‌ام در لحظه اول واقعا قفل شدم و تا نیم ساعت اول بی‌خیال بودم، اما زمانی که موضوع را کمی هضم کردم خیلی ناراحت شدم، البته برای خودم ناراحت نبودم، بیشتر از این ناراحت بودم که همسرم را نیز به این بیماری مبتلا کرده باشم.

امید گفت: من در مورد ایدز اصلا اطلاعاتی نداشتم و برای انجام مشاوره و آزمایش نیز به‌ تنهایی به این مرکز مراجعه کرده بودم وقتی که از بیماری خود مطلع شدم به خانه که برگشتم به مادرم و نزدیکانم گفتم و آنان را در جریان قرار دادم، اما در ابتدا موضوع را به همسرم نگفتم و سعی داشتم که با تغییر رفتارم، کاری کنم که او از من زده شود و حتی چندین ماه با او قطع رابطه کردم تا از این طریق او نیز به این بیماری مبتلا نشود.

این بیمار مبتلا به اچ.آی.وی اضافه کرد: با تغییر رفتارم باز‌هم همسرم تمایل به ادامه زندگی با من‌ را داشت و این موضوع موجب شد که من او را از این موضوع مطلع سازم، او نیز مانند من از اچ.آی.وی هیچ اطلاعاتی نداشت، بعد از اینکه موضوع را به او گفتم همسرم را نیز جهت آزمایش به مرکز آوردم.

وی اضافه می‌کند: در مرتبه اول پاسخ آزمایش اچ.آی.وی همسرم منفی بود، اما این هنگامی بود که در حالت نهفتگی قرار داشت و در بار دوم پاسخ آزمایش او نیز مثبت شد، همسرم با اینکه خیلی ناراحت بود و افسردگی گرفته بود، اما بازهم تمایل به ادامه زندگی با من را داشت.

امید خاطرنشان کرد: همسرم به ‌‎شدت از اچ.آی.وی متنفر است و از هر چیز دیگری که به این بیماری مرتبط باشد دوری می‌کند، بیماری خود را از همه اطرافیانش حتی پدر‌، مادر و خانواده خود در طی این ۱۰ سال پنهان کرده است و جز من و مادرم کسی از اچ.آی.وی همسرم مطلع نیست.

این بیمار مبتلا به اچ.آی.وی عنوان کرد: اما من به‌ علت اینکه برای ابتلا به اچ.آی.وی رفتار پر‌خطر جنسی نداشتم و به نا‌خواسته و از طریق خالکوبی مبتلا شده بودم این موضوع را از هیچکس از اطرافیان و اقوامم پنهان نکردم و برخورد اقوام و اطرافیانم با من خیلی خوب است و فقط در برخورد اول و هنگامی که تازه متوجه ابتلای من به این بیماری شده بودند برای من گریه می‌کردند و دلشان برایم می‌سوخت.

نحوه برخورد و ارائه خدمات مرکز مشاوره خیلی خوب است

امید اضافه کرد: ارائه خدمات این مرکز و نوع برخورد پزشکان و رسیدگی آنان خیلی خوب است و من در طی این ۱۰ سال هیچ مشکلی ندیده‌ام، علاوه بر اینکه تمام دارو‌ها و خدمات درمانی ما به ‌طور کاملا رایگان است هر سه ماه یک بار میزان سی.دی.فور مبتلایان را بررسی می‌کنند و هر ۶ ماه یک بار نیز واکسن آنفولانزا می‌زنند.

وی عنوان کرد: از سال ۱۳۸۴ کلیه مبتلایان به اچ.آی.وی تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد قرار گرفته‌اند و ماهیانه مستمری می‌گیرند، اما این مستمری خیلی کم است و در ماه به هر فرد مبتلا تنها ۳۰ هزار تومان پرداخت می‌شود.

ایدز ترسناک نیست اما فکر را درگیر می‌کند

این بیمار مبتلا به اچ.آی.وی در خصوص حال فعلی و زندگی روزمره‌اش، تصریح کرد: خداروشکر با درمان و مصرف به ‌موقع و منظم دارو‌هایم حدود ۱۰ سال است که زنده‌ام و زندگی خوبی هم دارم البته در یک سال اخیر کمی بیشتر اذیت شده‌ام و چند روز پیش به کلی امیدم را از دست دادم، روز‌هایی که مریض می‌شوم و توی خانه می‌مانم فکر و خیال می‌کنم و هزار و چند غم به سراغم می‌آید اما با مشاوره‌هایی که داشتم در حال حاضر به زندگی امیدوار هستم.

امید خاطرنشان کرد: همسرم نیز روحیه خیلی خوبی دارد، داروی کمتری مصرف می‌کند و از من سالم‌تر است و حدود ۱۰ سال است که زندگی مشترک خوبی باهم داریم حتی به فکر فرزند‌دار شدن هم هستیم و اخیرا پزشکان می‌گویند که راه‌هایی برای فرزند‌دار شدن ما هست به‌ گونه‌ای که فرزند ما به اچ.آی.وی مبتلا نباشد.

وی عنوان می‌کند: در مجموع ایدز بیماری وحشتناکی نیست اما فکر آدم را خیلی درگیر می‌کند و درخواست من از مردم این است که مبتلایان به اچ.آی.وی را در جامعه طرد نکنند.

در بسیاری از موارد و بیماری‌ها مانند ایدز، ام اس یا حتی معلولیت‌های مختلف حس ترحم و دلسوزی ما به این افراد نه تنها کمکی نمی‌کند، بلکه موجب می‌شود این افراد علاوه بر درد بیماری، درگیری فکری به دلیل دید جامعه نیز نسبت به خودشان داشته باشند...
 
کلمات کلیدی : ایدز
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.