توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 203587
ایران وگرایشات برنامه ریزی 1
بخش تعاملی الف - سعیداسدی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۹ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۰۶:۳۲
راسل لینکل ایکاف (Russell.L.A ckoff) در اثر به جا ماندنی خود به نام" برنامه ریزی تعاملی "، چهار گرایش اساسی را در برنامه ریزی معرفی می­کند:۱- گرایش ارتجاعی، ۲- گرایش غیر فعال ، ۳- گرایش فعال و ۴- گرایش تعاملی .ایکاف (۱۳۷۵) بیان می­دارد که گرایش مسلط بعضی برنامه ریزان به گذشته است که به آن ارتجاعی (reactive)؛ گروهی به زمان حال است که به آن غیر فعال (inactive)؛ برخی به زمان آینده است که به آن (preactive)؛ و بالاخره عده ای نیز به هر سه دوره ی زمانی گذشته، حال و آینده است که به آن تعاملی (interactive) گفته می­ شود. در بخش اول با توجه به آموزه های ایکاف (۱۳۷۵)، حوصله ی نوشتار حاضر و ماهیت بحث؛ دو گرایش مزبور به طور مختصر مورد شرح و توصیف قرار می­ گیرند:

- گرایش ارتجاعی: برنامه ریزان ارتجاعی نه از شکل موجود پدیده ها و نه از شکلی که در آینده به خود خواهند گرفت، رضایت دارند؛ بل که آنان صرفا شکل گذشته ی پدیده ها را دوست دارند. لذا از طریق جلوگیری از تغییرات مناسب و میانجی در پی بازگشت به حالت قدیم اند. به همین جهت از تکنولوژی که دلیل عمده ی تغییر است؛ بیزارند و آن را دشمن درجه یک بشریت قلمداد می­کنند. آنان معمولا به علوم انسانی و هنرها گرایش دارند. از این رو بیشتر به انسان ها و ارزش ها می­پردازند و از صناعت و کارایی متواری اند. ارزیابی و قضاوت آنها در اخلاقیات ریشه دارد؛ نه در علم. آنها با تفکر کیفی راحت ترند تا تفکر کمی، برای پاسخ ها به سابقه و تاریخ می نگرند و به آزمون های علمی بی توجه اند. آنها دانش، فهم و خرد را با سن وسال قرین می­دانند؛ زیرا معتقدند که تجربه بهترین آموزگار ست و بهترین مکان دستیابی به آن مدرسه ی زندگی است. روش شناسی گرایش ارتجاعی به مسائل، همان رویکرد علّی - معلولی تقلیل گرایانه و جزء نگر است. برنامه ریزان ارتجاعی به دیکتاتوری در اهداف و وسیله ها متهم هستند.

- گرایش غیر فعال: برنامه ریزان غیر فعال از آنچه که وجود دارد؛ راضی هستند. آنها علاقه ای به بازگشت به وضعیت پیشین را ندارند و از تغییر چیزها و پدیده ها هم دلخوش نیستند. بنابر این سعی می­کنند از تغییر جلوگیری نمایند. هدف آنها بقاء و ثبات است.آنها بر این باورند که بیشتر تغییرات یا موقتی اند یا غیر واقعی و امور، حتی در وضعیتی ناپایدار، اگر به خود رها شوند؛ به تعادل باز خواهند گشت. از این رو خط مشی آنها عدم دخالت است. چون بر این باورند که دخالت دیگران در جریان امور، حتی با نیت خوب، اوضاع را به هم می ریزد. حتی زمانی که بحرانی به وقوع می­ پیوندد، آنها حداقل تلاش لازم برای بازگشتن به تعادل را به کار می­ برند. برعکس آن چه که از نام آنها بر می­آید، غیر فعالان بسیار فعالند.

حتی هنگامی که بحرانی هم نیست که به ندرت اتفاق می­افتد، زحمت زیادی می­کشند تا از وقوع رویدادها جلوگیری کنند. شاید کارآمد ترین ابزار روش غیر فعالان تشکیل کمیته است؛ کمیته در هر شکلی که باشد، همچون: گروه های مطالعه، شوراها، گروه های کاری یا هیئت ها. این گروه ها تعداد بسیاری از آدم ها را به فعالیت هایی مشغول می­کند که به ندرت موضوعیت دارند. هنگامی که کمیته ای توصیه هایی برای اقدام ارایه می­کند؛ آن را به کمیته ای دیگر جهت ارزیابی و بازبینی ارجاع می دهند. این فرآیند معمولاً آن قدر ادامه می­یابد که مساله ی اصلی تغییر می­ کند و کار کمیته از موضوعیت می ­افتد و چنان چه توصیه ای نیز پیشنهاد گردد؛ بر اثر تخصیص منابع ناکافی و مدیریت غیر اثر بخش با شکست قطعی مواجه می شود. درسازمان های غیر فعال، به آداب بیشتر اهمیت داده می شودتابه کارآیی به همین جهت همه ی وقت خودرا صرف سنت ها،رسوم،مقررات ورفتار پسندیده می کنند؛به سازگاری ارزش بیشتری می دهند تا به آفرینندگی. این سازمان ها کوشش می کنند از طریق حیاتی جلوه دادن خود در نظر مخدومین و خادمین، ادامه ی حیات خودراتضمین نمایند. سازمانی می تواند با مدیریت غیرفعال سر کند که ادامه ی حیات آن ربطی به عملکرد نداشته باشد؛ یعنی به کمک مالی دولت متکی باشد. به طور کلی مجموعه فعالیت های افراد غیر فعال برای ظاهر سازی است نه برای نتیجه؛ اهل کاغذبازی و بروکراسی اند و در انتخاب مدیر بر رابطه تأکید دارند نه بر شایستگی و به دیکتاتوری وسیله ها و دموکراسی اهداف هم مشهورند.
 
کلمات کلیدی : سعیداسدی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.