نظر منتشر شده
۱۵۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 296765
درباره یک بازدید از بزرگترین شرکت خودروساز داخلی؛
راه برون رفت ایران خودرو از بن بست
دکتر مجید هاشم زاده، 31 شهریور 94
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۱ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۰۵
به جرأت می‌توان گفت که شرکت ایران خودرو یکی از خودروسازان منطقه است که پتانسیل بالایی در برون رفت از کسادی بازار و بازگشت به عرصه رقابت داخلی و بین المللی را داراست. اگر مطالبی که حقیر در این مقاله می‌آورم حمل بر جانبداری احساسی از ایران خودرو نباشد و مخاطبان حامی کمپین خودرویی به دور از هرگونه احساسات تا آخر این مقاله را مطالعه بفرمایند، به نکاتی اشاره خواهد شد که این روزها کمتر به آن توجه می‌شود.

اخیراً در بازدیدی که از خط تولید قطعات بدنه و شاسی و نیز سالن مونتاژ ایران خودرو داشتم در هر قدم و پای هر ایستگاه رباتیک و تجهیزات پیشرفته تولید و کنترل کیفیت که می‌رفتم، مدام این سؤال را از خود می‌پرسیدم: چرا با این همه تکنولوژی روز دنیا که ما در ایران خودرو داریم هنوز به کیفیت مطلوب در محصولات نرسیده‌ایم؟

در طول بازدید، کارشناسان ایران خودرو از طریق سیستم وایرلس و گوشی‌های که به بازدید کنندگان داده بودند مشغول تشریح خط تولید و سیستم‌های اتوماسیون مربوطه بودند. ربات‌های شش محوره پیشرفته ساخت شرکت کوکا (Kuka) آلمان آنچنان با دقت بالا مشغول تولید قطعات بدنه خودرو و مونتاژ بودند که بازدید کنندگان را مسحور خود کرده بودند. بازوهای قوی این ربات‌ها با کسری از ثانیه چنان از کنار یکدیگر عبور می‌کردند و در هم پیچ و تاب می‌خوردند که برای بازدیدکنندگانی که با سیستم‌های اتوماسیون و کنترل آشنا نبودند این تصور به وجود می‌آمد که الان است که این ربات‌ها با یکدیگر برخورد کنند. وقتی مهندس خط تولید گفت که این ربات‌ها از پیشرفته‌ترین ربات‌های روز دنیا هستند و در شرکت‌ها مثل بنز، هیوندایی، کیا و غیره هم استفاده می‌شود، آتش حسرت در درونم بیشتر شعله کشید و حسادتی از روی غیرت تمام وجودم را فرا گرفت. حسادتی که ناشی از این سؤال بود که چرا ما در طول این پنجاه سال که از عمر خودسازیمان می‌گذرد (نمی‌گویم بنز) ولی حداقل هیوندا و کیا نشده‌ایم؟ چرا این همه سرمایه گذاری در صنعت خودرو، بهره وری کیفی لازم را ندارد؟ گذشته از هرگونه سیاسی کاری در مدیریت ایران خودرو، چرا این تجهیزات پیشرفته نمی‌توانند خودرویی با کیفیت بالا تولید کنند؟ مدام از خود می‌پرسیدم اگر شرکت‌هایی مثل بنز و هیوندایی و کیا مثل ما از همین سیستم‌های اتوماسیون و ربات‌ها دارند بهره می‌برند پس چرا خودروی تولید داخل از نظر کیفیت به اندازه یک چرخ از محصولات این شرکت‌ها نمی‌ارزد؟ چرا درب خودروهای روز دنیا همانند درب یخچال بسته می‌شود ولی درب پارس و سمند را باید آنچنان محکم به هم زد که همسایه را نصف شب از خواب بیدار می‌کند! چرا با وجود سیستم‌های فوق پیشرفته تست خودرو در شرکت ایران خودرو باز هم مشتری از صبح روز بعد از تحویل خودرو دائم باید برای رفع عیوب خودرو به نمایندگی‌ها مراجعه نماید؟

طبق آمار ارائه شده، به طور متوسط هر کدام از محصولات ایران خودرو در مدت دو سال و یا ۴۰۰۰۰ کیلومتر از مدت زمان گارانتی خودرو و در شرایط عادی بین ۸ تا ۱۲ مرتبه، به نمایندگی‌ها مراجعه می‌نماید. این در شرایطی است که مشکل حاد مثل نبودن قطعه و یا عیوب خاص مثل روشن شدن چراغ چک، کم کردن روغن، صدای غیر عادی در موتور و گیربکس و غیره در خودرو پیش نیاید که اگر بیاید، این آمار می‌تواند به دو برابر افزایش یابد. هر بار که مشتری بخواهد به نمایندگی مراجعه نماید باید چند کیلومتر مسافت را طی کند و باید حداقل چند ساعت وقت بگذارد؛ به عبارت دیگر، می‌توان گفت که هر کدام از دارندگان محصولات ایران خودرو به طور غیر مستقیم کارمند افتخاری شرکت ایران خودرو در رفع ایرادات تولید هستند و چون مجانی برای شرکت ایران خودرو کار می‌کنند و گاهی برای رفع ایرادات خودرو از جیب خود نیز هزینه می‌کنند، می‌توان گفت که قیمت تمام شده خودرو برای مشتری بیش از مبلغی است که موقع خرید پرداخت شده است؛ اما طبق آمارهای ارائه شده از منابع مختلف، مشخص شده که نارضایتی مشتری در کل بیشتر بابت کیفیت خودرو است.

حالا به مدل اولیه زیر توجه کنید تا بیشتر متوجه موضوعی شویم که زیر پوست خودروسازی کشور پنهان شده است.

نارضایتی مشتری  تولید خودروهای بی کیفیت  سیستم‌های تولید پیشرفته

این مدل می‌گوید با اینکه سیستم‌های پیشرفته تولید در ایران خودرو وجود دارد ولی خودروی بی کیفیت تولید شده و مشتری این خودرو بی کیفیت را خریداری کرده و باعث ایجاد نارضایتی شده است؛ اما مدل فوق چند ایراد دارد. مثلاً اینکه چگونه امکان دارد که مشتری ماه‌ها در نوبت بماند تا خودروی بی کیفیت را بخرد و عاقبت از خودروی خریداری شده ناراضی باشد؟ بنابراین مدل را به شکل زیر اصلاح می‌کنیم.

نارضایتی مشتریان اجبار در خرید خودروهای بی کیفیت  تولید خودروهای بی کیفیت  سیستم‌های تولید پیشرفته

حالا دو قسمت راست این مدل درست است؛ یعنی اجبار در خرید خودروی بی کیفیت، نارضایتی مشتری را به همراه دارد؛ اما سمت چپ مدل هنوز دو اشکال اساسی دارد. اول اینکه چگونه امکان دارد مشتری مجبور به خرید خودرو بی کیفیت باشد؟ دوم اینکه، مگر می‌شود با وجود سیستم‌های تولید پیشرفته، محصولاتی با کیفیت پایین داشته باشیم؟ پس این مدل را مجدداً به صورت زیر اصلاح می‌کنیم.

 محدود کردن توان خرید مشتریان  تولید خودروهای بی کیفیت  نابسامانی مدیریتی  سیستم‌های تولید پیشرفته
نارضایتی مشتریان اجبار در خرید خودروهای بی کیفیت

این مدل می‌گوید که با وجود سیستم‌های پیشرفته تولید در ایران خودرو، به دلیل ضعف و نابسمانی در مدیریت، خودروهایی با کیفیت پایین تولید شده و چون توان خرید مشتری (به دلیل تعرفه گمرکی) به خرید خودروهای داخلی بی کیفیت محدود شده است، مشتری به اجبار این خودروهای بی کیفیت را خریداری کرده و نهایتاً از داشتن آن ناراضی است.

مدیریت در تولید با تمام ریزه کاری‌هایش، کار بسیار پیچیده ای نیست که نتوان از عهده آن برآمد؛ اما باید پذیرفت که کار بایستی به دست کاردان سپرده شود. مثلاً دو آشپز را در نظر بگیرید. به هر کدام مواد اولیه و آشپزخانه یکسان برای پخت غذا بدهیم. یکی از آن‌ها غذا را به گونه ای طبخ می‌کند که رنگ و بو و طعم غذا همه را مجذوب می‌کند اما دیگری غذا را به گونه ای می‌پزد که اصلاً نمی‌شود به آن نگاه کرد چه برسد به آنکه آنرا میل کنیم؛ بنابراین ایراد در آشپز است نه در مواد اولیه و دیگ و اجاق! وقتی محصولات ایران خودرو را با فلان خودروساز کره ای مقایسه می‌کنیم می‌بینم که همان مواد و متریالی که در محصولات ایران خودرو استفاده شده، در محصولات خودروساز کره ای هم استفاده شده است اما خودروی کره ای کجا و محصولات ایران خودرو کجا. گذشته از این، اگر مجبور باشیم که هر روز همان غذای بد طعم و بد بو را میل کنیم درحالیکه از خانه همسایه بوی خوب غذا می‌آید، آنوقت چه اتفاقی می‌افتد؟ طبیعی است که اعتصاب غذا رخ می‌دهد یا به قول امروزی‌ها " کمپین نخوردن غذا" به وجود می‌آید.

محدود نمودن مشتری به خرید خودروهای داخلی اگر با هدف حمایت از سرمایه ملی و دسترنج کارگر ایرانی اعمال شده باشد هیچ اشکالی ندارد و مردم این حمایت را قبلاً با خرید این محصولات ثابت کرده‌اند؛ اما راه برون رفت ایران خودرو از بن بست در پیش رو، به جای تهدید به گرانی، احترام به شعور مشتری و ایجاد تحول اساسی در مدیریت کلان و خرد مجموعه ایران خودرو فقط و فقط با هدف افزایش کیفیت محصولات است.
 
کلمات کلیدی : کمپین نخریدن خودرو+خودروسازان
 
محسن
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۰۹:۳۴
حتما راه برون رفت موافقت مجلس با دریافت وام میلیاردی از صندوق ذخیره ارزی کشور خواهد بود؟
آن سناریو تکمیل شد
راه اندازی کمپین
اعتراض کارگران
فشار به خانه ملت
این بود سناریوی مدیران کارخانه ها برای راضی کردن مجلس به دریافت وام از صندوق ذخیره ارزی (3205607) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۱۱:۵۳
تنها راه حل بالا بردن کیفیت پائین آوردن قیمت به قیمت واقعی نزدیک به نصف (3205744) (alef-11)
 
شهروند
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۳۹:۴۰
نخریدن بهتر است (3205823) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۲ ۲۱:۵۳:۱۱
موضوع محدود به خودرو نیست عزیزم
در 10-15 سال گذشته باندهایی در صنایع مختلف تشکیل شده که از گذر تحریم و کمبودها حسابی بهره مند شده اند و هنوز هم حضور دارند
هم اکنون که شرایط رو به بهبود میرود این باندها حاضر نیستند بپذیرند که دیگر آن سودهای بادآورده از حباب قیمتی در صنعت و تجارت و بورس و خودرو و غیره خبری نیست و باید به سود متعارف بسنده کنند.

وظیفه دولت و سازمانهای نظارتی است که این باندها را شناسایی و از تاثیرشان در حباب سازی مجدد جلوگیری کند (3210695) (alef-11)
 
نازینن
۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۰۸:۳۹:۱۷
تحت هیچ شرایطی نمیخریم
قیمتها هم نصف شوند
نمیخریم
بالاتر هم برود
نمیخریم
کافیست این دو خودرو ساز را این همه تجربه کردیم
این همه کشته دادیم
نمیخریم داخلی را (3213256) (alef-11)
 
عسل
۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۰:۴۶:۳۹
گرانفروش متکبر را
سزایش
نخریدن است
جنس خراب تولید میکنند و باز هم میگویند که
همینه که هست مگر بنز میخرین میخواهی نخر !!!!
پس ما هم
نمیخواهیم
و دیگر دیگر دیگر اصلا نمیخرم
هیچ وقت
حتی قیمتها نصف شوند نیز نمیخریم (3213683) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۹:۳۹:۰۳
یکسوم شدن قیمت واقعی هست نه نزدیک به نصف (3206239) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۱:۳۲:۰۴
نزدیک به نصف یعنی کمی بیش از یکسوم از او نطرف نزدیک به نصف نه از اینطرف (3207388) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۱۱:۲۴
سری به سوپرمارکت های بالا شهر تهران حتی بزنید و بپرسید چقدر مردم لبنیات می خرن. حتی شیر. بشدت پایین امده. ماست بسته 500 تومنی سال 91 شده 1800 تومن. مردم پولی ندارن که بخوان ماشین بخرن.
آپارتمان که هیچ سال ها تو رکود خواهد موند.
من متوجه نمی شوم نویسنده مقالات در رسانه های ما کجا دقیقا زندگی می کنن؟ (3206434) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۱:۳۱:۴۲
اکثرا حقوق بگیر هستن تحریم و رکود و... رو زندگیشون اثر نداره (3207387) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۲ ۱۰:۱۶:۴۱
حقوق بگیر تحریم و رکود اثر ندارد! قیمت اجناس مثل دلار 360 درصد گران شد اما افزایش حقوق در این سه سال در جمع به 40 درصد هم نرسید (3209148) (alef-3)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۷-۰۲ ۱۰:۵۰:۵۹
تحریم اثر نداره خودت فهمیدی چی گفتی هههههه (3209209) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۸:۱۷:۳۷
نزدیک به یک چهارم نه نصف (3206989) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۰۷:۲۹
مشکل اصلی اینه به استانداردهای لازم برای تولید قطعات عمل نمیشود.
چرا ال نود دارای کمترین شکایت مشتریان است؟
چون ایران خودرو و پارس خودرو ملزم به رعایت استاندارد رنو هستند.
ولی در سمند و پژو اینگونه نیست.ختی با قطعات بی کیفیت چینی هم تولید ادامه دارد.
خودرو با کیفیت یعنی قطعات با کیفیت. (3205872) (alef-11)
 
فرناز
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۸:۳۹:۲۹
کاملا" درست است. سیستم پیشرفته در مونتاژ قطعات وجود دارد ولی با کدام قطعات؟ قطعات زیر صفر چینی و ایرانی (3207040) (alef-3)
 
علی
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۰۶:۳۶
در بین اینهمه نظر در مورد کمپین نخریدن خودرو این اولین نظری است که به استاندارد اشاره میکند به نظر من مهمترین مشکلات خودروسازی ما از سازمان استاندارد است که همیشه تولیدات آنرا با هر کیفیتی تایید میکند از جمله اشکالات دیگر سازمان استاندارد تولید شیر های آلوده و روغن نباتی و.....است (3207207) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۹:۰۱:۰۶
کالاها و مواد اولیه مثل ما آدمها خوشبحت وبدبخت هستند / مثلا آلومینیم یا چدن یا ورقی که قرار است به کارخانه ایران خودرو بیاید و تبدیل به سمند و پژو پارس و یا پراید بشوند بدبخت هستند ولی اگر همون مواد به کارخانه بنز و بی ام و ...بروند خوشبخت خواهند شد / گلیم بخت کسی را که بافتند سیاه به آب زمزم وکوثر سفید نشوذ.. (3206180) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۰:۵۲:۵۹
اخیرا سناریو جدیدی طراحی کرده اند که با پشتیبانی نمایندگان ملت؟؟؟طرح افزایش تعرفه واردات خودرو تا 1000درصد با قید دوفوریت تقدیم مجلس میشود وعملا خارجیها ازدورخارج میشوند ومردم مجبورند گاریهای داخلی را بخرند. (3206411) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۱:۱۷:۲۲
هیچ جبری وجود نداره (3206795) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۱:۳۴:۵۵
هیج اجباری در کارنیست نمیخرند (3207402) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۵:۲۳:۴۶
اگر مسیری غیر از افزایش کیفیت و کاهش قیمت دنبال شود چاره کار فقط نخریدن است و بس . این استراتیژی تحت هر شرایط جواب میدهد. (3208024) (alef-3)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۰۹:۴۶
شرکرت کیا در ایتالیا محصولات خودرا مثلا سراتو را با اقساط 4ساله بدون بهره به پول ما 53 میلیون بفروش میرسونه چرا ما سراتوی مدل 3 سال قبل رو تازه دنده ای باپیش پرداخت باید از سایپا بخریم 76 میلیون پیدا کنید پرتقال فروش را. (3207214) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۳:۳۹:۲۲
در پاسخ تیتر باید بگم....این است که تعطیل شود و از نو ساخته شود توسط کننده کار (3214331) (alef-11)
 
مهندس كاظم فره وش
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۲۰:۵۲
صنايع خود رو سازي كشور باعث افتخار و مباهات هستند. اشتغال ايجاد كرده اند .
كمترين مقدار ارز را مصرف ميكنند. لطفن نبايد از اين رشته توقع رقابت با صنايع
آلمان را داشت. فولكس واگن حتي رولز رويس را هم خريده است. با كمي همت
ما ميتوانيم يكي از كشورهاي عمده صادر كننده خود رو بشويم. لطفن مبنا را بر
تشويق و تحسين بگذاريم نه بر ايراد گرفتن هاي سطحي. مديران صنايع خود رو سازي با جان و دل شبانه روز در حال خدمت به مردم شريف و قدر شناس هستند
و كاركنان اين صنايع با عشق و علاقه به سازندگي ادامه ميدهند. (3205638) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۰۶:۴۵
مديراني كه شما ميگي سعي در پر كردن جيب خود و سو استفاده از بازار بي رقيب هستند نه به فكر سلامت و پول مصرف كننده بيچاره (3205731) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۸:۰۵:۵۵
اگه خیلی خوب تولید میکنید صادر کنید. مال خوب ارزونی خودتون!!! (3206967) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۱۱:۴۷
به نام خدا
جناب مهندس فره وش چند تا خانواده دیگه باید داغدار کشته شدن عزیزانشون تو این به اصطلاح خودروهای شما باشن تا این به قول شما یه کم همت از طرف روساتون به جنبش در آد؟ (3205742) (alef-11)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۲۶:۴۱
دوست عزیز اگر مثل آدم رانندگی کنیم اصلا تصادفی روی نمی ده که کسی کشته بشه وگرنه تانک چیفتن هم در تصادفات شاخ به شاخ داری ایمنی نیست. (3206473) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۲:۱۶:۴۴
اومدیدیم شما نوعی سوار یه پراید اصولی رانندگی کردی یه سفیر خارحی با بنز میزنه به شما. شما باید محکوم به مرگ باشی یا نیازی داری کیسه هوا و کنترل بهتری داشته باشی. به فکر خودت نیستی به خانوادت فکر کن. ایمنی بیشتر صرر داره. من میگم اصلا کپسولهای اتشنشانی رو هم برادریم اصولی زندگی کنیم دچار اتش سوزی نشیمم!! (3206572) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۲۳:۳۲
اگر توی راه خود بخود اتش بگیرد خودرو چطور...

شما هم همانند روسا تون کم ظرفیت هستین زود عصبانی میشی


عزیزم تحملتو ببر بالا واقع بین باش... (3207239) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۱۸:۵۹
افتخارش ٢٧٠٠٠ كشته در سال است !!! بس كنيد (3205764) (alef-11)
 
فرشید
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۹:۰۰:۳۴
نمیدونم چرا بعضیها آسمون و ریسمون رو به هم میدوزند و هر مشکل اجتماعی رو هم میخوان به گردن کیفیت خودروهای داخلی بندازن.هر ایرادی به خودروسازان وارده جز این اتهام بی اساس.عامل اصلی این کشتار که البته حدود 18000 کشته است و آمار 27000 مربوط به سالها قبله فقط و فقط رانندگی غیر اصولی،خودخواهانه و در بسیاری موارد وحشیانه رانندگان ایرانیه.بسیاری از این 18000 هم عابران پیاده ای هستند که قربانی خودشیفتگی احمقانه رانندگان خاطی شده اند.همه ما دیدیدم که همین چند ماه قبل با بهترین و ایمن ترین خودروهای جهان یعنی پورشه و بی ام و چه تصادفات خونباری در تهران رخ داد.پس به جای فرافکنی سعی کنیم با اصلاح رفتارهای رانندگی خود به روند نزولی تلفات جاده ای ادامه بدیم. (3206178) (alef-11)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۱۵:۳۱
میدونی چیه , اصلا حق با شما , این ارابه های مرگ وطنی از سر ما ایرانیها خیلی زیاده , برای همین پیشنهاد میدم شما و.امثال شما و.خانواده خود مسوولین خودروساز وطنی و سایر هواداراشون استفاده کنن, (3206446) (alef-11)
 
ساده لوح
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۱۱:۴۷
فرشید عزیز سلام
اینکه شما در مورد فرهنگ صحیح رانندگی میگی کاملا درسته اما دوست خوبم تنها رانندگی صحیح کارساز نیست و ایمنی نقش اول و بسیار مهمی در حفظ جون مردم داره فکر کن شما سوار بر یک خودروی وطنی در حال حرکت به سوی مقصدی هستی البته با رعایت کامل قوانین نا گهان بچه هایی که در زمین محله دارن توپ شون میاد داخل خیابون و بدون توجه می پره توپ و برداره و شما هم با حواس جمع و دیدن عابر پای خود را محکم بر ترمز می کوبید اما .... متاسفانه به دلیل تکنولوزی پایین و قطعاتی با کیفیت پایین فقط نیم متر کم می اورید و متاسفانه تصادف !!! حالا از شما می پرسم الان با خود نمی گویید فقط 50 سانت اگه زود تر ایستاده بودم الان این اتفاق نمی افتاد !!؟؟؟؟ از این دست اتفاقات بسیار پیش میاد و شما خود حتما واقف هستید اهمیت ایمنی چفدر است . و فرق است میان خودرویی تنها با یک ستاره ایمنی و 5 ستاره و این خیلی خوبه که شما به فکر صنعت داخل هستید اما صنعت داخل هم باید به فکر شما باشه (3207218) (alef-11)
 
فرشید
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۹:۰۳:۱۷
رکود حاکم بر اقتصاد ایران ربط بسیار اندکی به اینگونه کمپین ها داره.شاهد این قضیه هم اینه که شرکتهای غیرخودرویی و حتی غیر تولیدی زیادی رو در این یکی دو ماه دیدم که دچار این مشکل شدن و اقدام به تعدیل نیروهای خود کرده اند. (3206187) (alef-11)
 
اشکال کجاست؟
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۵۱:۵۳
همانطوریکه نگارنده مقاله عنوان نمودند تجهیزات برای تولید یک خودرو با کیفیت با صرف هزینه های ارزی فراوان ایجاد شده است ، حتی برادران و خواهران تجهیزاتی در صنعت خودرو خریداری شده که حتی در کشورهای صاحب نام استفاده نمی شود یعنی هزینه های خرید دارائی های ثابت از جیب مردم برداشت شده است ، پس اشکال کجاست ؟ اشکال فقط و فقط در ساختار مدیریتی است ( آموزش،بکار گیری مواد اولیه و قطعات بی کیفیت و عدم استفاده از مشاورین کار بلد و جذف فرایندهای غیر ضروری در تولید (3205845) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۵۳:۰۰
دوست عزیز سالانه کلی تلفات میدهند و اشتغال به هر قیمتی درست نیست. بعد این تعریف دادنهای شما هم مشکوکه اگر نفعی از این جریان می برید که تعریف می کنید دیگه وای به حال جامعه ما با این وضعیت عدم صداقت و بی مسئولیتی که تحصیل کرده هاش دارن (3205847) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۵۷:۱۲
این مقالات رو که میبینم کلا یاد مقاله چگونه از ژاپن پیشی بگیریم میفتم که در همین الف چاپ شد. عده ای فکر میکنن پیشرفت به ماشین الاته
نه جانم فرهنگش رو ما نداریم فرهنگ فرهنگ فرهنگ
همینکه فکر میکنیم پیشرفت به ماشین الاته خودش یه نقطعه ضعف و نشانه نا اگاهی ما است. (3205857) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۰۲:۳۹
برای انجام این کارها 36 وقت داشتید آقای مهندس. (3205865) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۱۰:۰۳
لطفا به آمارهای مرگ و جرح در حوادث جاده ای که علت آنها کیفیت خودرو میباشد توجه فرمائید . (3205875) (alef-11)
 
وحید
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۲۲:۱۹
آقای مهندس عزیز
ایراد گرفتن سطحی یعنی چه؟
خودروهائی که باعث مرگ و میر هموطنان عزیز می شود را ایراد سطحی تلقی می کنید. پس شما انتظار دارید بجای آمار مرگ و میر در جاده ها که طق اعلام منابع خبری موثق:
آمار تلفات تصادفات سال 93 اعلام شد
پرشین خودرو: آمارها نشان می دهد که در سال گذشته در مجموع 49 هزار و 866 تصادف فوتی و جرحی در بخش برون شهری رخ داده که 6 هزار و 916 نفر در 5 هزار و 364 تصادف در سر صحنه جان باختند.

برای مثال به 1000000 نفر برسد تا ایراد ها اساسی و کلان شود.

بنظرم کمپین نخریدن خودروی داخلی پیام خود را داده است که عبارتند از:
1- تعویض مدیران و کارشناسان و کارکنان کم سواد و کم کارآمد خودرو سازها با افرا پرتوان و کاربلد
2- ارزان کردن خودروهای داخلی بین 7 تا 10 میلیون تومان از محل قطع درآمد مفت ...ی که از این محل ارتزاق می کنند.
3- افزایش کیفیت در یک بازه زمانی حداکثر دو ساله (3205906) (alef-11)
 
مدیرعامل شرکت تولیدی
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۲۲:۱۹
اگه به معنای واقعی که بعید می دانم مهندس بودی هیچگاه این نظر را نمی دادی (3205907) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۸:۰۷:۲۰
دوست عزیز این روزها برای گرفتن درجه های مهندسی و دکترا پایان نامه ها را کیلویی از میدان انقلاب میخرند.ضمنا اگر پای منافع شخصی و باندی در میان باشد بی وجدانی متخصص و غیر متخصص نمیشناسد. (3206969) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۲۱:۰۸
جناب مهندس !!! کدوم قسمت از این دو کارخانه فرغون سازی کاری می کنید که سنگ اونها رو بع دل می زنید (3206017) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۴۴:۲۳
آقی مهندس یه سوال؟ وجدانا خودت چه ماشینی سواری؟ لطفا روراس باش و جواب بده (3206057) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۱:۲۴:۵۳
من ماشینم مگان! انتظار داری منم مثل مردم پراید سوار شم!؟ جمع اش کن آقا برو به هرکی ام میخوای گزارشتو نشون بده. (3206801) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۹:۱۸:۳۸
قصه نگو. تحلیل این مقاله شاید بهترین در خصوص کالبدشکافی صنعت خودروی ایران باشد که نتیجه آن عبارت از تغییر مدیران دولتی و انتصابی کنونی و جایگزینی آنها با مدیرانی که دارای نگرشها و استعدادهای جهانی در این حوزه هستند میباشد. (3206211) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۰:۰۱:۵۳
این خودروسازی که میگید تو ایرانه؟؟؟ (3206285) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۲۳:۴۴
خودروسازي در كشورهاي دنيا خصوصي است و دولت دخالتي در تعيين مديريت آنها ندارد , يك بنگاه اقتصادي غير دولتي و خصوصي به معناي واقعي مجبور است از تمام توان خود براي سرپا ماندن و رقابت استفاده كند , ولي يك بنگاه اقتصادي دولتي همچين اجباري براي خود نميبيند تا بخواهد مشتري مداري كند و يا كيفيت را بالا برده و قيمت را كاهش دهد . (3206467) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۵۹:۲۰
داری از آرزوی دست نیافتنی من هم سخن می گویی! پیشرفت روش دارد با سخنرانی و شعار میسر نیست ! شعور لازم است که متاسفانه امروزه جایش را با ... عوض کرده!!!!!! (3206540) (alef-11)
 
شهرام
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۳:۱۹:۰۵
جناب مهندس کاظم فره وش چون بنابر توصیه شما میخواهیم منبعد مبنا را بر تشویق و تحسین ( اقایان / خانمها ) مسئولان و مدیران صنایع خودروئی بگذاریم لطفا نوع تشویق و تحسین مورد علاقه این عزیزان را هم اعلام بفرمائید تا با تاثیر بهتر هر چه سریعتر صادر کننده عمده خودرو مانند ژاپن کره شویم (( و البته دعا میکنم تا خداوند نور حقیقت در وجودتان بتاباند تا راستی و صداقت را سر لوحه گفتارتان قرار دهید )) (3206669) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۲۱:۴۸
دوست عزیز حتما کمی انسانیت و شرافت در شما هست:

یک سوال:

اگر تره بار درب منزل شما حتی 10 گرم کمتر یا کمی گرانتر به شما میوه بدهد اعتراض نمیکنی؟

حالا بمن خوردو تیبا دادند خرابیها و کیفیت بکنار ...


چرا خودرو تصادفی بمن دادن...

آیا این حق الناس نیست...
کم فروشی ... و گران فروشی چطور... (3207238) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۲۸:۳۱
من خودم با گالانت سوپر سالن مدل 1992 اگر اغراق نکنم با سرعت 130 کیلومتر براحتی کمتر از 20 متر ایست کامل داشتم...

حالا پراید باید التماسش کنی در رو باز کنی پارو بذاری زمین اگه چپ نکند شاید بعد 80 90 متر بایستد...
بازم شما هی بگو.... (3207251) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۱:۳۶:۳۸
ایرادهای سطحی مثل کشته شدن کسانی که خودروها را چند برابر قیمت واقعی می خرند؟ واقعا این مردم ایران که همگی تنبل و پر مصرف و بی فرهنگ هستند و مسوولان مدام باید برایشان فرهنگ سازی کنند چرا اینقدر سیاه نمایی می کنند فقط چند قرن دیگر صبر کنند تا شما به پای فولکس واکن امروز برسید! البته اگر تا آن موقع در کویر ایران کسی زنده باشد! (3207405) (alef-11)
 
پدرام
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۳:۲۱:۳۵
مهندس عزیز منظور شما از ایرادات سطحی پاره شدن تسمه تایم در ۱۰۰۰۰ کیلومتر کارکرد یه پرشیای ای ال ایکس هستش که مجبور به تعویض سوپاپها شدم ؟ (3207759) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۴:۲۵:۴۳
خودروسازهای ما اگر بهترین و باکیفیت ترین و ارزان ترین خودروهای دنیا را هم تولید کنند باز هم وابسته به شرکت های خارجی هستند. کدام همت کدام صادرات کدام تشویق این حرف ها را دور بریزید . مدیران این دوشرکت سایپا و ایران خودرو باید یاد بگیرند که به فکر مردم باشند و با تحویل خودروهای معیوب و نمایندگی ها توهین کننده به مردم و ... پدر مردم رادرنیاورند صادرات پیش کش. (3207923) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۲ ۰۱:۰۷:۲۶
چرا بايد تشويق كرد وقتي براي گرانتي مي روي و نمي تواند درستي كنند و اعتراض مي كني كه جنس بد به من داديد طرف مي گويد مي خواستي نخري! هميني كه هست. خوب منم ديگر نمي خرم (3208766) (alef-11)
 
حسين
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۲۱:۵۸
تنها راه تعطيلي اين شركت است

تا وقتي رقابت نباشد اوضاع همين است (3205641) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۹:۴۵:۵۱
باید این شرکتها تعطیل بشن و بذارن خودروسازهای خارجی بیان اینجا خط تولید راه بندازن. طبیعتا هم از اول میتونن از مونتاژ شروع کنن. البته یک سری از قطعه سازها هم میتونن قطعات ساده تر رو حتی از همون اول تولید کنن البته با بهبود مدیریت و کیفیت. (3206255) (alef-3)
 
کیوان
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۲۴:۲۳
با تشکر از نویسنده، ولی واقعا نیاز به این همه توضیح نبود، یک کلام: خودروسازی دولتی مدیریت دولتی و مجبور کردن مردم به خرید خودروی بی کیفیت دولتی با بالا بردن تعرفه و غیره و ذلک. اگر این بازار آزاد بش و به دست بخش خصوصی هم داده بشه و مردم حق انتخاب داشته باشند، خودرو ساز داخلی یا باید عرضه رقابت داشته باشد تا در عرصه بماند یا حذف شود. نه این که خودرو بی کیفیت با قیمت گزاف به مشتری تحویل داده و آنطوری در خدمات پس از فروش با مردم بی ادبانه و بی شرمانه صحبت کنند و بعد هم مشغول به پر کردن جیب های خودشان باشند. (3205649) (alef-11)
 
ایرانی
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۲۵:۱۵
یک چیز یادت رفت یک سوم شدن قیمت گاریها (3205651) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۲۶:۳۵
در طول ۲۰ سال اخیر ۵ دستگاه ماشین (هوندا سیویک،اینفینیتی کیو۳۰، تویوتا کمری، نیسان آلتیما و نیسان ماکسیما) را هر یک برای ۴ سال لیز کردم... در هیچ موردی، هیچ مشکلی‌ با هیچ کدام نداشتم و هرگز به جز برای تعویض روغن به تعمیرگاه مراجعه نکردم...(خوب دروغ نه، فقط در یک مورد بعد از ۴ سال یک لامپ ترمز سوخت!)... تقریبا همه دوستان که ماشینهای صفر دریافت میکنند همین تجربه را داشتند و حتی با وجود هر سال ۲۰ هزار کیلومتر مسافت، حتی نیاز به تعویض لاستیک یا باطری هم نبود.... (3205658) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۰۰:۰۳
خوش به حالت آقای مرفه .... (3205862) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۵۶:۴۱
اونور اب احتیاجی به مرفه بودن نیست.شما با حقوقت میتونی ماشین با حداقل بهره و قسط خریداری کنی. (3205967) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۰۹:۲۴
دوست عزیز این ماشینها در آمریکا و غرب برای طبقه متوسط و حتی کم درآمد (هوندا سیویک) است....لیز این ماشینها در آمریکا برای یکسال ۳۰۰۰ دلار برای یک خانواده هزینه دارد که درآمد متوسط یک خانواده در آمریکا بالای ۵۰ هزار دلار است.... (3205992) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۲۷:۱۴
یکی از مهم ترین عواملی که باعث شده تا کشورهای توسعه یافته در بسیاری از جنبه ها رشد کنند،رقابت هست. تولید در بازار جهانی و برای مشتری های جهانی است که باعث رشد میشه. (3205660) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۳۵:۴۲
جانا از دل ما می گویی (3205673) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۳۳:۲۹
ضرب المثل اختراع شد؟؟؟ (3205806) (alef-11)
 
کاوه
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۳۷:۳۱
راه برون رفتش از بن بست، تعطیل کردن شرکت و راحت کردن خیال همه است و بس. اینها و سایپا و پارس خودرو و .... این کاره نیستند (3205679) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۱۳:۱۸
ممکن است بفرمائید بعد از تعطیلی کارگران این واحدها چه بکنند ؟ (3205882) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۰۹:۰۸
می شه بگید کلاً چند نفر کارگر در صنعت خودرو کار می کنند؟
70 میلیون انسان باید خون جگر بخورن که نهایتاً 20 یا 30 هزار نفر بیکار نشن؟
ولله لازم باشه یه کمپین دیگه راه میندازیم پرداخت ماهیانه هر نفر 1000 تومن برای حقوق دادن به این 30 هزار کارگری که قراره بیکار بشن تا روزی که کار جدید پیدا کنن .
این کارخونه ها تعطیل بشه واسه همه خوب می شه حتی همون کارگرای خودروساز . (3205990) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۸:۱۰:۲۴
با شما کاملا موافقم. حاضرم شخصا ماهی ده هزار تومان بدهم. (3206975) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۱۲:۳۵
نویسنده عزیز
سلام علیکم .
برادر سعی نکن جوری القا کنی که حالا بگی اگه این شرکتا کیفیت رو ببرن بالا شما هم برید بخرید خــــــــــــــیر !
کیفیت که باید بره بالا شک نکن .
قـــــــیمـــــتـــــــــ هـــــــم بــــــایــــــــد بیـــــــــایــــــــد پــــــاییـــــــــــن .
"کیفیت خوب و قیمت ارزون "اینه خواست ما .
در غیر اینصورت : نمــــــــــی خــــــــــــریـــــــــــــم . (3206000) (alef-11)
 
حبيب
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۸:۴۳:۴۲
البته تعداد زيادي هم كفن فروش و قبركن و بيمارستان و دكتر و .... بيكار ميشن كه بايد به فكر بيكاري اونها هم بود، واقعا فكرتون كوتاهه (3206144) (alef-11)
 
مهیار
۱۳۹۴-۰۷-۰۷ ۱۴:۵۵:۴۸
حبیب آقای عزیز، احسنت به حواس جمع و ذکاوت شما. این یکی را خیلی خوب آمدید! کسی تابحال به این نکته بسیار مهم توجه نکرده بود. (3223152) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۰:۲۳:۰۴
اینا رزومه دارن شرکتای خارجی میان جذبشون میکنن حقوقشونم بالا میره ده برابر میشه (3206353) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۰:۲۷:۱۲
دوستان عزیز در خودرو سازی داخلی
والله و به جان خودم شما خودروساز نیستید شما این کاره نیستید اجازه بدهید خودرو ساز واقعی که المانی ها یا امریکایی ها هستند بیایند بخدا گاهی پیروزی و موفقیت یک ملت در تعطیلیه چند شرکته (3206364) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۲۸:۲۰
در خودروسازيهاي جهاني كه بجاي اين فرقون سازها ميان مشغول بكار ميشن , البته با آموزش و انظباط كاري بين المللي , اينجوري براي خودشون هم بهتره و مهارتها و علم كاريشون بالا ميره . (3206477) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۰:۰۸:۴۲
برن مثل کارگرهای فعال در بازار کار،در زمینه های دیگر فعالیتشون رو شروع کنند و بدون تحمیل هزینه های مالی و جانی و ... برای مردم امرار معاش کنند (3206726) (alef-3)
 
علی
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۸:۳۱:۴۱
عزیز جان تا حدود ده سال پیش تنها راه ارتباطی اهواز به امیدیه آغاجاری و نهایتا به بندر امام خمینی جاده ای باریک و با توجه به راه ارتباطی تاسیسات و چاه های نفتی و ضمنا ترانزیتی بودن پر ترافیک و پر خطر بود که هرسال تصادفات و تلفات بسیاری میداد. دولت در برنامه خود ایجاد بزرگراه اهواز به بندر امام را قرار داده و پروژه را شروع نمود.یادم می آید در نشستی نماینده وقت محترم رامهرمز و رامشیر حضور داشت و ضمن صحبت گفت میخواهد از احداث این بزرگراه جلوگیری نماید. دلیلش این بود که به خاطر فقر و بیکاری مردم در رامشیر و آغاجاری افراد زیادی به شغل تعمیر خودرو وتعویض روغن و پنچر گیری لاستیک در انتها و اطراف جاده فعلی در حال کار هستند و با احداث بزرگراه بیکار خواهند شد. ایشان اصلا نقش اقتصاد کلان را در مملکت ندیده میگرفتند و جزئ را بر کل ارجح میدانستند. بزرگراه احداث شد و آثار آن در ترافیک جاده ای و سهولت حمل و نقل اکنون کاملا آشکار است. کسی هم بیکار نشد و بسیاری از تعمیر کاران در مسیر این بزرگراه مشغول به کار شدند.اطمینان داشته باشید با حضور سرمایه گذاران و خودرو سازان خارجی کلیه این کارگران زحمتکش جذب و مشغول به کار خواهند شد. (3207027) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۳۴:۰۵
اگر خودرو سازهت تعطیل بشن و از صرفه جوییدر تمام هزینه های سربار خدمات فنی ، زیست محیطی، اجتماعی ،بیمه که کم شود دوستان بروند منزل استراحت کنند خودرو خارجی وارد شود بازهم پول زیاد میاید.


نمونه ساده یک سرپرست خانوار خدای ناکرده فوت کند و یا زمین گیر شود چقدر هزینه تحمیل جامعه میشود...؟ (3207267) (alef-3)
 
saman
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۷:۰۲:۳۹
ما حاضریم از حقوق ناچیزمون ماهی درصدی کم کنید بدین به کارگرای این دو خودرو سازی فقط جون عزیزاتون ماشین های باکیفیت وارد کنین تا ما عزیزامونو از دست ندیم (3208175) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۲ ۰۱:۱۴:۲۲
كارگران اگر خوب كارشان را انجام مي دادند الان بيكار نمي شدند. (3208772) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۳۸:۰۹
آخه با چهار تا ربات که از شرکت KUKA آلمان آوردن میشه شد خودرو ساز؟؟؟ زهی خیال باطل . اگه اینطوری بود که همه میرفتن از آلمان ربات میآوردن و میشدن خودروساز آنگولا هم اینکارو میکرد . اما مشکل ایرانخودرو اینها نیست مشکل عدم بهره وریه عدم شایسته سالاریه عدم مدیریته عدم التزام به تحقیق و توسعه است عدم نوآوریه عدم ... و عدم های بسیاری که بیشماره (3205681) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۴۰:۳۱
مقاله را تا انتها خوندم.
چیز جدیدی نداره.گفته باید کیفیت بالا بره.


خوب برادر من ما هم همینه میگیم که کیفیت بره بالا و قیمت هم عادلانه باشه. (3205687) (alef-11)
 
منتظری
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۴۵:۱۸
سلام
نزدیکترین و معقولترین گزینه فعلی برای خودروسازان که سالها در محیطی انحصاری زیست و نمو کرده اند با توجه به انباشت خودروهایی که از لحاظ مدل و تکنولوژی خارج از رده اند در انبارها و پارکینگها که بالطبع خواب سرمایه و هزینه برای شرکتها را به دنبال دارد:
یک : تجدید نظر در قیمت
دو : ارتقاع کیفیت
سه و شاید مهمترین آن : فروش اقساطی و با تسهیلات بدون بهره
چهار: توقف فروش با پرداخت سود های 23 تا 28 درصدی که فضای وهم آلودی برای تولید کننده ایجاد می کند.
با آرزوی تجدید نظر خودرو سازان و تطبیق با شرایط فعلی کشور و توفیق آنان وهمه صنعتگران کشور (3205693) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۴۹:۴۰
آشپز چیه !!!!!
ایراد از خود ما است از مردم تا رییس جمهور ،... این همه عقب ماندگی در صنعت خودرو باشد ، چرا سرمایه داران فقط باید خودرو استاندارد سوار شوند ، بقیه مردم به اجبار باید از محصولات خودروسازان داخلی خرید کنند این ظلم نیست ، و مردم اگر این اتحاد را بشکنند در حق خودشان ظلم کردند . .. (3205705) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۴۹:۰۱
معمولا اتحاد رو ایرانی ها ول می کنن بعد هم دیگه متحد نمیشن میگن فایده نداره و.. لذا سرانجام خوبی این کمپین نداره چون ما ثابت کرده ایم که تعهد و مسئولیت نداریم و فقط به نفع فردیمون فکر می کنیم. (3205839) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۳۲:۱۶
خوب هر كي دوست داره بره بخره , بلافاصله بعد از خريد بايد يه پاش تعميرگاه باشه با كلي جنگ اعصاب , هر روز يا بايد مرخصي بگيره يا از كسب و كارش بزنه , اتفاقا همه بايد بخرن تا با مغز استخوان اين ظلم رو حس كنن , نه فقط بخاطر روشنفكربازي و همراهي با موج مردم . بعد ميبينين چجوري به زمين و زمان فحش ميدن , به سرم اومده كه ميگم و ديدم كه ميگم , آدم رو به مرز جنون ميرسونن . (3206488) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۴۱:۴۱
تا زماني كه مديريت دولتي و ساز و كار دولتي بر خودروسازها و يا هر صنعت و سيستم ديگه اي حاكم باشه , رباتهاي سازمان ناسا رو هم كه بياريد خودروي با كيفيت توليد نخواهد شد . بزرگترين نمونه اقتصاد دولتي اتحاد جماهير شوروي و اقمار اون بودن كه سرنگون شدند , چين با زرنگي اين قضيه رو 40 سال پيش فهميد و درها رو باز كرد , الان ويتنام هم دنباله رو اون شده , رهي كه تركيه ه م40 سال پيش رفت و اقتصاد بازار آزاد رو حاكم كرد . مثال از اين دست زياده , دولت نه توليد كننده خوبيه نه تاجر خوبي چون انگيزه اي در مديران دولتي وجود نداره . تا آخر زمان هم نميشه درهاي مملكت رو بست آخرش از يه جا فشار بيرون ميزنه . (3206505) (alef-11)
 
ایرانی
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۴:۵۲:۰۷
آفرین
احسنت
چرا فکر کردین که مقاله شما بد و ایراد دارد که نباید تا آخر بخوانیم
حرف کمپین همین است
1- واردات خودرو آزاد شود ( همانند همان کره جنوبی که مثال زدین )
2-قیمتها منصفانه شوند ( نصف شوند )
3- کیفیت و خدمات پس از فروش چند برابر شوند
در مقاله جناب آقای دکتر
از رباتها و تکنولوژی پیشرفته مثال زده شده که همانند کارخانجات بنز و ....بوده
اما ایراد کار این است که
اگر به دست رباتها پلاستیک بدهیم خروجی ماشین پلاستیکی است
اگر ورق آلومینیوم بدهیم ماشین تولیدی آلومینیومی است
اگر فولاد 3 میلیمیتر بدهیم خروجی ماشینی قدرتمند و محکم است
بنابراین بروین و ببینین که
حضرات از چه آلیاژی استفاده کرده
از چه ماده ای برای جوش دادن قطعات استفاده میکنند
که با یک تصادف پراید تکه تکه میشود
ما کاری به ربات نداریم
وقتی 30 میلیون پول بابت سمند میدهم که یکماه درمیان باید تعمیرگاه باشم
بنابراین سخن راندن از آخرین تکنولوژی رباتیک و وایرلس و اتوماسیون
بیهوده است
من ماشین محکم میخواهم
ندارند ؟
ندارند ؟
نمیخرم
نمیخریم (3205709) (alef-11)
 
مجید
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۰۰:۳۶
خودروهای ما چندکاره اند!! هم درب آن بسته می شود و هم همسایه را بیدار می کند و هم..... (3205715) (alef-11)
 
آرش
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۱۴:۱۸
نمی دانم جناب دکتر در چه رشته ای تخصص دارند !! اما باید عرض کنم دستگاه های به روز و رباط ها آخرین بخش و نمایشی ترین بخش این صنعت هستند .
درست است که مشکل مدیریتی است ولی چیزهای دیگری هم هست . در صنعت ما بصورت عام و در خودرو به صورت خاص مشکل اصلی کیفیت پایین مواد مصرفی است
این موضوع 2 عامل دارد
1- عقب ماندگی کشور در تولید انواع مواد چه پلاستیک ها و فرآورده های نفتی (کیفیت داشبورد فعلی 206 را با مدلهای 10 سال پیش که وارداتی بود مقایسه کنید ) باشد چه انواع فلزات مصرفی . اگر اهل فن باشید می دانید انواع فولاد آلیاژی تولید آلمان در کتابی قطور طبقه بندی شده که هزاران نوع را در بر می گیرد در هالی که انواع فولاد تولید داخل و شناخته شده توسط صنعتگر داخلی به زور 3 رقمی می شود. پس دور از انتظار نیست که خودرو ها اتش بگیرد ، ترمز ها کار نکند و هر روز مصدومان و مجروحان جدیدی را شاهد باشیم . داخلی سازی قطعات خوب است اما به شرط آنکه دانش و تکنولوژی آن را هم بومی کنیم نه اینکه افراد شاغل در مراکز تحقیقاتی صبح تا شب بیکار باشند فقط با تغییر شکل سپر مدلهای جدید روانه بازار کنند
2- مدیریت دولتی و وجود رانت . به چشم دیده ام که فلان مدیر شرکت خودرو سازی ، صاحب شرکتی قطعه ساز است و با استفاده از رانت خود قطعات بی کیفیت و معیوب را بدون بازرسی تایید و وارد چرخه تولید می کند . دولتی بودن مدیریت هم باعث می شود مدیران دلسوز کار نباشند و تنها نگران صندلی ریاست باشند . اگر مدیر صاحب کار باشد نگران همه افت و خیز های بازار و دیدگاه مشتری در مورد کالای خود خواهد بود . چون ثروتش و در آمدش به آن وابسطه است . اما مدیر دولتی چه خوب باشد چه بد ، حداکثر این صندلی را از دست می دهد و صندلی دیگری پیدا می کند .( مدیران اسبق خودرویی الان کجا هستند؟ ) (3205750) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۸:۵۶:۳۷
گل گفتي. من 5 سال مديريت يك شركت قطعه ساز و پيمانكار ايران خودرو بوودم. صحبت شما درسته. (3206166) (alef-3)
 
الف ر
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۱۹:۳۳
تنها راه برون رفت از این معضل واگذاری این صنعت یه بخش خصوصی است آنهم نه با رانت بلکه کاملا کارشناسی واز طریق بورس اگه ما بجای ساختن خود رو فرغون میساختیم الانه برندمحصولات ما جهانی بود مدیریت دولتی در بخش اقتصاد نا کارا ورانت و فساد را تشدید میکنه دولت ناظر خوبی میتونه باشه ولی تاجر نه (3205766) (alef-11)
 
رامین
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۲۵:۰۷
من به عنوان کسی که در صنایع خودروسازی و قطعه سازی پروژه هایی انجام داده ام میگویم آن روباتهای یاد شده بخش کوچکی از ملزومات زیر در تمام خطوط تولید بدنه و قطعات و مونتاژ است: مواد اولیه مرغوب و ماشین آلات تولید و تست مرغوب و پیشرفته و مدیریت و سیاستهای مدیریتی عاقلانه و کارگران دلسوز و نگران از دست دادن کار در صورت کم کاری و مهمتر از اینها رقابت عادلانه با تولید کنندگان دیگر و حذف فساد و رانت باید در تمام قطعه سازان و خودروسازان وجود داشته باشد که ندارد... (3205779) (alef-11)
 
ساسان
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۲۸:۲۸
چرالقمه رادور سرتون میگردونید قیمت راکم کنید کیفبت راببرید همه چی حل میشه (3205791) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۳۴:۴۸
مدتی پول جمع کردم که بتونم ماشنمو عوض کنم. الان میتونم ولی به احترام هم میهنان عزیزم صبر میکنم تا کمپین به نتیجه مطلوب برسه.

مسؤولین بهتره هر چه سریع تر یک فکری برای تعویض مدیریت ناکار آمد صنایع خودرو سازی در سطوح مختلف بکنند. اگر مدیر این کاره ندارید برید مدیر خارجی استخدام کنید. فامیل بازی دیگه کافیه.

خلاصه اگر کیفیت مطابق استاندارهای جهانی نشه و قیمت هم عادلانه نشه ممکنه باعث ورشکستی این صنایع بشه. (3205810) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۳۷:۱۷
مدیر دولتی براش فرقی نداره امروز ماشین سازی هست و فردا سازمان چای حقوق و مزایاش هم دست نخورده (3205816) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۴۰:۴۷
شرکت کروز بزرگترین قطعه سازی خودروهای ایران امروز در گام اول 300 نیرو خود رو اخراج کرد. (3205825) (alef-11)
 
نوری
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۱۵:۵۷
قطعا بابت بیکاری و اخراج هموطنامون ناراحت میشیم، ولی واقعا دیگه نباید به این صنعت باج داد. این کارگرا هم ایشالا به زودی در خط تولید خودروسازهای خارجی که در ایران سرمایه گذاری می کنند مشغول به کار خواهند شد! (3205891) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۵۶:۴۷
محض اطلاع نویسنده محترم کیفیت خودرو ربطی به ربات نداره. اکثر قطعات مصرفی خودرو با استانداردهای کارگاهی تولید میشن نتیجه میشه همین خودروهای بی کیفیت.اگه روغن ریزی یک ایراد شایع تو خودروهای ملی هست علتش تنها کاسه نمدهای بی کیفیت و واشرهای معیوب هست وبس.چون خودروساز حاضر نیست بیشتر هزینه کنه تا کاسه نمد مناسب رو تهیه کنه.دیسک وصفحه اگه معوب هست علتش خسیسی خودرو ساز هست وگرنه دیسک وصفحه خوب تا 100هزار کیلومتر هم کار میکنه.و اصلیترین علت مدیریت..... و ناکارامد خودرو ساز هست وبس.مردم ایران هم متاسفانه هیچ... پشتیبانی ندارند . (3205855) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۰۶:۳۷
درباره کشته شدن هموطنان باید گفت که همه تقصیرها رو گردن خودرو بی کیفیت نکنید وقتی طرف با پورشه تصادف میکنه و کشته میشه پس باید گفت خودرو بیکیفیت ولی چرا نمگویید هنوز در فرهنگ رانندگی مشکل داریم انحراف به چپ سبقت بی موقع روبه رو شدن با کامیون بنزم باشه له میشه بیاین صادق باشید پراید واسه سرعت بالا نیست . (3205870) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۱۵:۴۹
عزیز دل برادر اون پورشه که میفرمایید با سرعت 200 کیلومتر میخوره به درخت و در اونصورت کشته میده ولی پراید با سرعت 60 کیلومتر سر پیچ چرخش در میره و کشته میده !
پراید مگه چقدر سرعت میره که سرعت بالا عامل مرگ باشه؟
والا اگه بنز توی سرعت 110 یا 120 کیلومتر تصادف کنه و خراش روی بدن سرنشیناش بیفته . (3206009) (alef-11)
 
.................................................................
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۳۶:۰۱
ن می خ ریم!!! (3205933) (alef-11)
 
علی کریمی
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۴۴:۱۱
جناب آقای دکتر مجید هاشم زاده

کاملا بدیهی است کیفیت محصولی که بازار آن رقابتی نیست رو به افول می رود. مقصر کسانی هستند که بازار خودرو کشور را به طور انحصاری در اختیار خودرو سازان داخلی قرار دادند. راه برون رفت هم خیلی ساده است:

1- تمامی کسانی که در رقم خوردن این سرنوشت بد برای صنعت خودرو سازی و تحمیل هزینه های اضافی به مردم سهمی داشته اند از مردم عذر خواهی کنند.

2- مسئولین ذیربط ، بازار خودرو را رقابتی کنند. (3205946) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۲:۳۶:۱۶
در تکمیل سخنان شما برای جلو گیری از ضربه شدید به صنعت خودرو کاری کنید در شرایط برابر خودرو خارجی حد اثر پنج میلیون از خودرو داخلی گرانتر در بیاد. تا هم مردم قدرت انتخاب داشته باشند وهم خودرو سازان مجبور به بالا بردن کیفیت شوند. در پایان خودرو سازی هم مثل هر صنعتی اگر دولتی باشه راه به جایی نمی بره لیسانس زبان نمی تونه مدیر کنترل کیفیت باشه در مدیریت دولتی از این اتفاقات می افته که کارو خراب می کنه. (3207617) (alef-3)
 
علی
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۶:۴۷:۰۴
چند راه کاهش هزینه مصرف کننده ها
_پاسخگو بودن در خدمات پس از فروش ، نه اینکه بگن خودرو ایرانی همین که هست.
_کاهش دادن هزینه با تعدیل نیروهای غیر فعال وبار خطوط تولید
_اگر کار سود آور نیست پس پاداش کارکنان چیه که هزینه را هم بالا می برد (3205953) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۰۰:۵۵
چرا لقمه را دور سرخود میچرخانید راه حل بسیار ساده است به نظر ما بهترین پبشنهاد برداشتن تعرفه وعوارض گمرکی برای به وجود آمدن فضای رقابتی جهت بهبود کیفیت خودروهای داخلی و کاهش قیمت آنها به یک سوم قیمت کنونی است ودولت نیز میتواند برای جبران کسر بودجه خود به علت حذف تعرفه و عوارض گمرکی هر چه سریعتر بمانند همه کشورهای جهان بنزین و گازوییل را به قیمت آزاد ( فوب خلیج فارس ) عرضه نماید تا جلوی قاچاق میلیاردی سوخت ارزان قیمت به کشورهای همسایه گرفته شود برای ذکر نمونه بهای هرلیتر بنزین در کشورهای ترکیه وپاکستان بین ۲ تا۳ دلار است که تقریبا ده برابر ایران میباشد و قاچاقچیان سوخت ارزان قیمت ایران چه درامد هنگفتی از این بابت نصیب خود می کنند و سالیانه میلیاردها دلار از سرمایه ملی و بیت المال این ملت را چپاول و غارت مینمایند. همچنین با این اقدام دولت محترم مشکل محیط زیست و آلودگی هوا نیز حل خواهد شد. (3205973) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۲:۳۹:۰۰
بله با پایین آوردن قیمت پایه خودرو وضع مالیاتد بر دارایی وعرضه سوخت به قیمت شناور همه مشکلات حل میشه هم مشکل دولت هم مشکل ملت. (3207627) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۲۷:۰۰
شما از خط تولید هیوندای (نه بنز و بی ام و) بازدید کردین که تشخیص دادین تکنولوژی ایران خودرو تکنولوژی روز دنیاس؟ محصولاتش که ما دیدیم که تکنولوژی 20 سال پیش دنیا هم نیست (3206027) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۳۵:۱۲
تنهاراه ممکن اعمال تعرفه صفر برای واردات خودرو میباشد (3206040) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۴۰:۳۷
عزیز نازنین با کدوم ارز می خواهی خودرو وارد کنی؟مثل اینکه فراموش کردی بانک مرکزی ما دلار چاپ نمی کنه و در صورت عدم عرضه خودروهای داخلی به جز طبقه مرفه بقیه مردم باید از دوچرخه و یا احتمالا اسب استفاده کنند. (3206501) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۳۹:۵۵
مشکل شرکتهایی مثل ایران خودرو نه خط تولید بلکه تکنولوژی طراحی است .
و گرنه همین الان تندر 90 در ایران در حال تولید است و کیفیت خوبی هم دارد . (3206051) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۴۵:۳۴
بد دفاع کردن از صنعت خودروسازی، بیشترین صدمه رو بهش میزنه! (3206060) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۵۲:۳۴
به امید خدا این همه ظلمی که این خودروسازها در حق مردم کردند به زودی ورشکست می شوند!
و یا به راه راست هدایت شده و قیمت ها را پایین می آورند و کیفیت بالا می برند (3206075) (alef-11)
 
آریو سوئد
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۷:۵۸:۳۹
پشت پرده کم کاری و بی لیاقتی مدیران و تولید کالای گران و کم مرغوبیت چیزهای دیگری خوابیده. این مدیران میخواهند صنعت کشور را با اینکارها به تعطیلی بکشانند و راه را برای ورود کالای خارجی باز کنند و کشور را دوباره واپسته کنند. میخواهند با این مدیریت ثابت کنند که ایرانی نمیتونه و ما باید همه چیز را از خارج وارد کنیم. اگر اینطور نبود که اینها از پست خود کناره گیری میکردند و کار را بدست افراد بهتری واگذار میکردند. (3206084) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۸:۲۴:۲۷
راستى چطور است كه ما براى مديريت تيم واليبال يا فوتبال كشورمان مربى كاربلد وطنى نداريم اما براى مديريت هاى پيچيده تر انتظار داريم مديران وطنى درست عمل كنند ؟ (3206120) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۸:۲۷:۱۶
اقا نمی خواهیم بخزیم،زوره؟ (3206125) (alef-11)
 
عماد
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۹:۳۸:۱۵
حداقل پنجاه درصد هزینه پرسنلی این شرکتها اضافیست. یعنی پرسنلی که طی سالیان مدید به سفارشات خاله و دایی و ... استخدام شده اند ، یا باید به ازای دریافتیشات کار و تولید مفید بکنند یا اینکه بیکار شوند.تا کی باید ملت پول کار نکردن این دو بنگاه را بپردازند. (3206235) (alef-11)
 
سعید
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۹:۵۱:۳۱
خود مدیران و صاحبان نمایندگی ماشین خارجی سوار میشن، کیفیت قطعات بسیار پایین و در زمان بسیار زود خراب میشن، ماشین در حال نرمال باید پنج سال بدون دردسر کار بکنه، حداقل چهار ایربک داشته باشه، مدیران خودرو ساز چون مردم به هر صورت ماشین رو میخرن و راهی دیگر ندارن توجه ای به مشتریان و رضایت اونها ندارن، فقط تا عید مردم تحمل کنید و.ماشین نخرید، چرا دولت پیشنهاد شرکت هیوندا رو که شرط کرده به هیچ شرکت ایرانی شریک نمیشه، قیمت رو خودش تعیین میکنه و کارشناس هم از کره میاره موافقت نمیکنید؟؟؟ از چی میترسید اگه قیمت و کیفیت شما خوبه؟؟ بذارید بازار و رقابت ازاد بشه اونوقت مردم خودش تصمیم میگیرن چی بخرن (3206267) (alef-11)
 
احمد
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۰:۰۶:۴۶
تنها راه حل بالا بردن کیفیت با ابشن زیاد وپایین آمدن قیمت در حد نصف قیمت فعلی کمتر (3206297) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۰:۱۵:۴۷
منظور استاد محترم اگر بروز ترین تکنولوژی در صنایع کشور باشد حتی طی سالهای باز هم مدیریت حرف نخست را می زند (3206325) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۰:۲۵:۵۰
آقای دکتر احتمالا دانش آموخته مدیریت هستند که همه مشکلات را گردن سوء مدیریت می دانند؟؟ مشکل جای دیگر و در حوزه دیگری است برادر؟؟ (3206360) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۰۷:۰۸
اشتغال اشتغال بهانه است..واقعا اگر این به اصطلاح خودروسازان دلشون برای اشتغال میسوزه, هیوندایی بهترین پیشنهاد به وزارت صنایع داد...اون هم مبنی بر اینکه هیوندای فعالیت مستقل در ایران داشته باشد...یعنی بدون همکاری با این به اصطلاح خودروساز...با این شرایط کارگران ایرانی بر سر کار و درآمد...مردم خودرو بین المللی با قیمت و کیفیت بین المللی تهیه میکنند...دولت هم بیشترین سود را با کاهش مصرف بنزین توسط این خودروهای بروز جهانی بدست میآورد...عملا هم کارگران صنعت خودروسازی و هم مردم و هم دولت سود میبرند... (3206428) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۱:۳۲:۰۹
مهندسی که ویرایش لطفاً را با لطفن انجام بده ،وضعیت خودرو سازی ما این میشه. (3206487) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۲:۱۶:۲۶
خرید و تولید و جمایت از خودروسازها خیانت به کشور است .
تا زمان اصلاح کیفیت و فیمت بهترین کار نخریدن است (3206571) (alef-11)
 
بهزاد
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۲:۱۹:۱۲
به امید خدا شرکت ایران خودرو بزرگترین خودرو ساز خاورمیانه با تمام قدرت به کارش ادامه خواهد داد.این مردم فراموش کردند شرکت ایران خودرو در شرایط تحریم شدید خودرو تولید و خدمت رسانی کرد.ما ان سختی رو گذراندیم.به امید خدا از این پیچ هم به سلامت عبور خواهیم کرد.و این کمپین بی پولها هیچ تاثیری بر کار شرکت نخواهد داشت. (3206580) (alef-11)
 
هنر
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۵۴:۵۷
با همین الفاظ بزرگترین و خاورمیانه سر خودتونو گرم کردید. (3207306) (alef-3)
 
شهرام
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۲۱:۵۴:۴۵
جناب بهزاد خان // بیشترین زمانی که انسان خودش را گول می زند زمانی است که تصور میکند با گفتار و رفتارش دیگران را فریب داده است ,, خداوند نور حقیقت در دلهایمان بتاباند تا راستی و صداقت سر لوحه گفتار_ کردار _ پندارمان باشد ,, (3208564) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۲۳:۲۸:۱۷
همين خدايي كه شما ازش دم ميزنيد خداي ما بي پولها هم هست كه هر روز به درگاهش دعا ميكنيم خودروسازي به اصطلاح داخلي و در اصل چيني كاملا ورشكسته بشه و اين ظلم از بين بره . (3215636) (alef-11)
 
نیما
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۲:۴۷:۱۳
تحریم ، تحریـــــــــــــــــــم، تا ارزونیه ماشیــــــــــــــــــــــــن (3206618) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۰:۱۶:۱۹
پول داریم که بخریم؟!
ندارم. ولی اگر داشتم هم دیگه نمی خریدم. خون کارگران خودرو سازی از خون کارگران بخش کشاورزی و بخشهای دیگر صنعت که رنگین تر نیست. بیکار بشن بهتر از کشته شدن هزاران نفر در سال و هزینه های مالی و اعصاب ملت هست. (3206733) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۳:۰۵:۱۸
قضیه نخریدن خودرو ربطی به کیمپین نداره. الان پدر بنه اصلا خبر نداره کمیپینی هست. قضیه اینه که مردم پول ندارند. متوجه اید نمیتونند بخرند. پس چه با کمپین چع بی اون باید ارزون بشه تا بتونند بخرند. همین
خالا هی بگبد نخریدن بده یا خوب. بعضی وقتا بعضی کارا امکان پذیر نیست حالا خوب یا بد (3206647) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۲۳:۲۷:۰۰
مردم ایران به هوش باشند و ببینند هر مقام مسئول کشور که مردم ایران را تشویق به خرید این ابوقراضه ها میکنند آیا خودشان نیز از جیب خود از همین خودروها استفاده میکنند.
یا اینکه در خودوهای آلمانی نشسته و از کاخ سعدآباد شعار حمایت از تولید ملی میدهد. (3206676) (alef-11)
 
محمدرضا
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۰:۱۳:۰۳
حدود نمودن مشتری به خرید خودروهای داخلی اگر با هدف حمایت از سرمایه ملی و دسترنج کارگر ایرانی اعمال شده باشد هیچ اشکالی ندارد???????
مگه اینجا زندانه؟ مگه ما برده ایم؟ (3206730) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۰:۳۵:۵۷
من کلا دبگه عادت کردم پنجشنبه ها شده روز تعمیرگاه، از صبح تا عصر تو تعمیرگاهم (3206759) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۰:۵۱:۱۹
چرا همه فکر میکنن قیمت ماشین نصف اینه؟ شاید قیمت تموم شده اش همین باشه که الان هست! کسی اطلاع داره از قیمت تمام شده ی ماشین؟ یا همه متکی به اقوال و شنیده ها و پیام های واتس اپی و فیسبوکی هستید؟ (3206772) (alef-3)
 
رامین
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۳:۰۶:۱۳
وقتی ماشین خارجی دو و نیم برابر قیمت دست ما میرسه و در تعادل با قیمت ماشینهای تولید داخل است یعنی ارزش واقعی ماشینهای تولید داخل چهل در صد چیزیست که هست.
دلیل گران بودن آن یا سود غیرعادلانه یا عدم بهره وری و ریخت و پاش و یا ترکیبی از این دو دلیل است که به هر حال مسوولش مردم شریف و رنج دیده ما نیستند. (3207703) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۱:۱۴:۰۳
هم گران هست هم بی کیفیت و هم قیافه های تکراری ماشین ها و هم نبود گزینه های زیاد در رنج های قیمتی زیر بیست و یا سی میلیون (3206791) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۱:۳۶:۰۶
نویسنده محترم
١-شما بجز خط تولید ایران خودرو از کدوم خط تولیدهای خودرو در کشورهای دیگه دیدن کردید که اونارو مقایسه کنید؟
٢-اگر خرید ربات تضمین خودروساز خوب شدن باشد که همه کشورهای عقب مانده میرن ربات میخرن میشن المان. این تو تمام صنایع صدق میکنه.
٣-اگر تمام حرف های شما رو درست بگیریم چه راهکاری برای افزایش بهره وری و مدیریت صحیح دارید؟با بخشنامه و ... که نمیشه. چون ۵٠ساله نشده.
پس راه چیه. اگه بیان تعرفه رو وردارن و رقابتی بشه بازار اون مدیران خودشون بفکر می افتن و خودبخود اصلاح میشن.
تنها راه همینه
وگرنه وقتی الان مشتری مجبوره فروشنده چه لزومی میبینه در یک بازار بدوت رقابت محصول خوب بده دست مردم
این خودروسازها که ادعای زیادی دارن و میگویند ما در حد کره هستیم, خب چرا از برداشته شدن تعرفه می ترسن.
برای اینکه خودوشون می دونن یک ماه هم دووم نمیارن و از الان بازنده هستن. (3206811) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۶:۰۲:۳۶
راه برون رفتنی جز احترام به خواست ملت نیست!
البته انتظار می رود مسئولین امر به فکر راه کارهایی جدید برای فریب مردم به خربد دوباره هستند. (3206861) (alef-3)
 
abbas
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۸:۰۵:۲۱
روبات بکار گرفته اند اما پرسنل آن کم که نشده هیچ بلکه زیادتر هم شده است در نتیجه مصرف کننده باید پول پرسنل اضافی را نیز بدهد.از طرفی خودرو ساز از طرف مسئولان جهت قیمت گذاری در تنگنا است نتیجه این دو می شود کاهش قیمت خودرو از طریق کاهش کیفیت (3206966) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۹:۰۹:۵۶
در صنعت مطلبی هست به نام مودا یا اتلاف ها که می گویند"هر تلاش یا اقدامی که ارزش محصول را (از نظرمشتری)بیشتر نکند ، این تلاش بیهوده و باید آن را در زمره ضایعات و اتلاف به حساب آورد."
مشتری قرار نیست پول ضرر تولید کننده به علت عدم مدیریت و یا اختلاس و یا دزدی و یا زیاده خواهی تولید کننده را پس بدهد. (3207098) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۹:۲۴:۵۷
من مهندس مکانیک هستم.یک بار رفتم ایران خودرو استخدام بشم که یه امتحان برگزار کرد و نتیجه اشو زحمت نکشید به من
اعلام کنه یه دفعه هم یک هفته در شرکت اقمار ی و با وضعیت کاملا غیر استاندارد و متفاوت در مزایای کارگران ایران خودرو
برای تعمیر و نگهداری خط تولید موتور 405 کار کردم و از این تکنولوژی خبری در آنجا نبود و عطایش را به لقایش بخشیدم.
مشکل اصلی در سرمایه گزاری در طرح اصلی یک خودر و طراحی و سیستم R&D یا تحقیق و توسعه است .چرا ایران خودرو وقتی می بیند که خودرو ایکس دارای به فرض سیستم جی پی اس هست آنرا مجانی در داشبورد جا سازی نمی کند و حتما باید پول اضافی داد؟ چرا مثلا جلو داشبورد سمند بجز سورن همچنان به شکل 15 سال پیش است؟ والله اگه یه دور کوتاه در تزئینات دیگران بزنید یک دنیا ایده وجود دارد. چرا جرات انحلال خطوط قدیمی نیست؟ وقتی استاد من در دانشگاه مدیر ارشد آنجا هم هست آیا وقت دارد هم مدیریت کند و هم تدریس؟ (3207144) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۹:۲۸:۵۸
آخه بدبختی اینه که خودشون به بهانه اینکه فلان مدل جدید را میخواهیم بومی کنیم وارد میکنن چند سال چند برابر قیمت میفروشند و سود اصلی شون رو از همین خودرو های وارداتی می برند خوب معلومه که کاری برای سمند نخواهند کرد (3207153) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۱۶:۵۹
یک پیشنهاد دارم:
لطفا یک آماری از مدیران رده بالا و رده میانی خودرو سازان و قطعه سازان عمده این شرکت ها خصوصا ایران خودرو - سایپا- و پارس خودرو بگیرید ببینید این خدمت گزاران و خانواده های محترمشان سوار چه خودروئی میشوند.
اگر 30 درصد بله 30 درصد از این جانبرکفان عرصه جهاد اقتصادی از خودروی تولیدی خود استفاده بکنند بنده با جان و دل اولین نفری هستم که این کمپین را میشکنم. (3207229) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۴۴:۰۱
الف جان عزیز دلم یک گزارش میشه تهیه کنی از خیابونای ایران.


من با کارشناس خارجی فرانسوی کار میکنم


هر موقع میان ایران یک متلکی چیزی بما میگن


و میگن: اینقدر که شما خودرو فرانسوی تئی خیابوناتون دارین ما تو فرانسه نداریم راست میگن.

چون تمام خورو تولید داخل ما ارم و نام خوردو انها بر روی خودرو هست...


خیلی بده... (3207291) (alef-11)
 
سعید
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۲:۱۵:۴۱
من یه پیشنهاد دارم...
اونم اینه که یه کمپینی ایجاد بشه که همه مسئولین هم از خودروهای وطنی استفاده کنن...
واگه غیر این دیدن ... براشون دست بزنن...
دوستان فکر قانون این کار نباشن که دوستان مجلسی به دلایل امنیتی و حفاظتی و ... رد میکنن...
جدا اگه بخوان برای ماشینهای تولیدی فکری بشه... نخریدن دردی و دوا نمیکنه...
باید همه ی مسئولین رو مجبور کنیم خودشون هم پراد و تیبا و سمند و 405 استفاده کنن...
خواهید دید که مجبور میشن کارایی انجام بدن... (3207521) (alef-11)
 
ایرانی معتدل
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۳:۱۲:۴۲
قابل توجه مدیران خودروسازی های داخلی که با هر ترفندی میخواهند تولیدات بی کیفیت خود را به چند برابر قیمت به مصرف کننده داخلی بفروشند :

5 سال است که یک خودرو متوسط خارجی خریداری کرده ام و تنها یکبار به نمایندگی مراجعه کرده ام و آنهم برای یک تنظیم چرخ ساده !!!

وقتی میخواهم به مسافرت با مسافت بیش از هزار کیلومتر بروم ، کوچکترین دغدغه ای در خصوص اینکه در میانه راه مجبور باشم به امداد خودرو زنگ بزنم ، ندارم و برای همین هم حاضرم با وجود تعرفه بالایی که برای خودروهای خارجی وجود دارد و قیمت بالا ، خودرویی خریداری کنم که مشکلات خودروهای داخلی را نداشته باشد ...

متاسفانه سازندگان خودروهای داخلی به جای پاسخگویی به مصرف کننده تنها یک مطلب را تکرار میکنند که این صنعت ، بیش از 700 هزار شغل ایجاد کرده و به همین دلیل (آش خاله ) را باید مصرف کننده قبول کند و اعتراضی هم نکند !!!
و برای به کرسی نشاندن حرف خود دست به دامان حتی مراجع تقلید میشوند تا بگویند " تحریم خرید خودرو " اقدامی خلاف شرع است ...!!! (3207731) (alef-11)
 
شهرام رهنمای خرمی
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۵:۴۵:۴۵
خودروی صفری که به ظاهر پیشرفته و شیک باشد ولی به دلیل استفاده از قطعات تقلبی که در بسیاری موارد ارزش ریالی آن قطعه ناچیز است و باعث به خطر انداختن جان راننده و سرنشینانش در حد مرگ شود به اعتقاد من آهن قراضه ایی بیش نیست که تحویل ملت داده می شود / (3208065) (alef-3)
 
حمید
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۸:۲۲:۲۷
حتی نماینده ها هم نمیتوانند مردم را مجبور به خرید این خودروهای بی کیفیت کنند فقط دارند خودشان را بااین افزایش تعرفه واردات وبالا نگه داشتن قیمت خودرو داخلی خراب میکنند ومردم را مصمم تر میکنند نه مجبور به تسلیم (3208254) (alef-3)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۲۱:۲۸:۵۶
آقای مدیر کوتاه بیا لطفا. قیمتها رو بیار پایین. نوبتی باشه دیگه نوبت مردم. بسه دیگه.

تنها راه برون رفت : همگام با مردم (3208513) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۲۲:۰۲:۳۲
چند سال پیش در یکی از دانشگاههای کشور تحقیقی انجام شده بود در خصوص بررسی طرح جایگزینی خودروهای داخلی با خودروهای دست دوم ژاپنی با عمر متوسط 5 سال. بر اساس این طرح دولت همه 7 میلیون دستگاه خودروی موجود در آن زمان را با خودروی دست دوم ژاپنی معاوضه می کرد (با قیمت تمام شده حدود 2 میلیون تومان) و کلیه کارخانجات خودروسازی داخلی را تعطیل می کرد. براساس این طرح با اینکار مصرف بنزین تا حدود 55% درصد کاهش می بافت، آلودگی هوا و صدمات جانی و مالی تصادفات کاهش می یافت و دولت می توانست از محل این صرفه جویی ها و همچنین درآمد ناشی از اسقاط کردن 7 میلیون خودرو از رده خارج ماهانه 250هزارتومن بیمه بیکاری به کارگران کارخانجات خودرو سازی داخلی بپردازد! (3208580) (alef-11)
 
امیرحسین
۱۳۹۴-۰۷-۰۲ ۱۳:۱۲:۵۲
همه با هم یک صدا،تا ارزون نشه نمی خریم،تا ارزون نشه نمی خرییییییییییییییییم (3209512) (alef-3)
 
جهرمی
۱۳۹۴-۰۷-۰۶ ۰۹:۱۸:۵۵
نعمت زاده عذر خواهی کنه و نعمت بخش رو عزل کنه و قیمت خودروهار حدود نصفی کنن شاید مردم فقط بخاطر کارگران اقبال کنن (3218658) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.