نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 370564
جزییات تجارت ایران و امارات در سال‌های اخیر؛
ضرورت تجارت مستقیم با کشورهای طرف تجاری
میرهادی رهگشای، 21 تیر 95
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۱ تير ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۴۳
طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۹۴، ۴.۹ میلیارد دلار کالا به امارات صادر کرده است و ۷.۸ میلیارد دلار کالا از این کشور وارد کرده است. این درحالیست که در مقایسه با سال ۱۳۹۳، میزان صادرات ایران به امارات ۲۱ درصد افزایش داشته و میزان واردات ایران ۳۶ درصد کاهش داشته است. میزان تجارت ایران و امارات در سال‌های اخیر در نمودار زیر نشان داده شده است.


همانطور که از نمودار مشخص است، همواره میزان واردات ایران از امارات از میزان صادرات به این کشور بیشتر بوده و تراز تجاری ایران با این کشور منفی بوده است. همچنین میزان واردات ایران از امارات تا سال ۱۳۹۰ یک روند صعودی داشته ولی بعد از اعمال تحریم‌ها علیه ایران، روند واردات به شدت افت کرده است. میزان صادرات ایران نیز به استثناء سال ۱۳۹۱، از یک روند افزایشی برخوردار بوده است. کالاهای عمده‌ای که ایران در سال ۱۳۹۴ از امارات وارد و به این کشور صادر می‌کند در جداول زیر نشان داده شده است.



همانطور که از جداول بالا مشخص است ایران عمدتا «خودرو سواری»، «محصولات فولادی»، «حافظه‌های اطلاعات کامپیوتری»، «کنجاله سویا» و «گوشت گاو» از امارات وارد کرده و در مقابل محصولاتی چون «گازهای نفتی و هیدروکربورهای مایع شده»، «محصولات اولیه نفت خام»، «انواع پلی اتیلن»، «قیرنفت» و «محصولات فولادی» به این کشور صادر کرده است.

البته امارات در واردات و صادرات کالا به ایران عمدتا نقش واسطه را ایفا می‌کند و تجارت ایران با دیگر کشورهاست که از طریق امارات انجام می‌گیرد. به این ترتیب محصولات با مقصد و مبدأ ایران را صادرات مجدد می‌نماید و از این تجارت منتفع می‌شود. اما با اینحال این کشور حاضر نشد در دوران تحریم بانکی ایران، به ایران کوچکترین کمکی در نقل و انتقالات بانکی انجام دهد و به گفته بازرگانان ایرانی، هیچ انتقال وجهی از طریق شبکه‌ی بانکی این کشور برای بازرگانان ایرانی انجام نگرفت. بلکه تمامی نقل و انتقالات پولی در چند سال اخیر از طریق صرافی‌ها و شبکه انتقال وجه غیر رسمی صورت گرفته است.

برخی از کارشناسان بر این عقیده هستند که چنانچه ایران بخواهد از طریق کشوری ثالث با دیگر کشورها روابط تجاری برقرار نماید، کشور امارات با توجه به سابقه‌ای که در تحریم‌ها از خود نشان داد، گزینه مطلوبی نیست و بهتر است کشوری دیگر برای این کار انتخاب شود. در این میان کشور عمان روابط بهتری با جهوری اسلامی ایران دارد و علاوه بر آن از شرایط جغرافیایی مناسبی برای تجارت با ایران برخوردار است.

احمد آزاد مرد، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و عمان، در این باره گفته است: «بهتر است عمان جایگزین امارات در روابط تجاری ایران با سایر کشورها می‌شود چراکه هزینه حمل و نقل و تجارت از طریق این کشور در مقایسه با امارات کمتر است و بنادر این کشور فاصله‌ کمتری با ایران دارند.» همچنین محسن ضرابی، رئیس اتاق مشترک ایران و عمان گفته است: «عمان دروازه ارتباط ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس و شرق آفریقا است و عمان با توجه به قرارداد تجارت آزاد با آمریکا می‌تواند کالاهای ایرانی را بدون هیچگونه عوارض گمرکی و مالیات به راحتی به این کشور صادر کند.» مسئولان منطقه آزاد صحار، واقع در بندر صحار عمان نیز اعلام آمادگی کرده‌اند تا تجارت بین ایران با دیگر کشورهای دنیا از قبیل کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکایی را از طریق این بندر تسهیل نمایند.

گرچه جایگزین کردن امارات، با کشوری که از نظر سیاسی روابط نزدیک‌تری با ایران داشته باشد اقدامی مناسب است اما چنانچه ایران بتواند با طرف‌های تجاری خود یک تجارت مستقیم انجام دهد و کشورهای ثالث را از مبادلات خود حذف نماید، در بسیاری از موارد از هزینه‌ی تجارت کاسته می‌شود و نفع بیشتری نصیب بازرگانان ایرانی می‌شود.

بنابراین پیشنهاد می‌شود با توجه به منافع تجارت مستقیم با کشورهای طرف تجاری، تا حد ممکن تجارت مستقیم در دستور کار قرار گیرد و در مواردی که تجارت مستقیم به صرفه نیست نیز کشور عمان جایگزین امارات در تجارت خارجی ایران شود.
کلمات کلیدی : تجارت ایران و امارات
 
محمد مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۰:۲۸:۲۴
خیلی ها دوست ندارن مسیر خرید از امارات حذف بشه ، منافع نابجای آدمهای زیادی به خطر خواهد افتاد (3816662) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۸:۴۷:۳۶
امارات خیلی پرو شده است به ما ایرانی ها می گویند شما فرهنگ و تمدن ندارید حتما اونها دارند که تا 50 سال پیش جزو خاک ایران بودن و حالا زبون در اوردن از بی عرضگی ایرانی ها (3817496) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۸:۴۸:۱۸
بعد ابادانی ترکیه عراق و امارات حالا نوبت عمان است که ایرانی ها ابادش کنند نمی دانم چرا خودمون اباد نمیشیم فقط دیگرانو اباد می کنیم (3817498) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۲۳:۳۳:۴۷
ما رو ببین که مجبوریم همه چی مون رو از امارات وارد کنیم (3817890) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۲۳:۳۸:۰۵
امارات خیلی پررو شده و دم درآورده باید یک کشور دیگه رو جایگزین امارات کنیم (3817899) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۰:۳۰:۳۹
باید فکر اساسی در روابط خود با کشورهای عرب بخصوص همسایگان در خلیج فارس کرد . واقعیت امارات را باید پذیرفت که آنها منافع خودرا در پیروی بی چون و چرا از اروپا و امریکا میبینند . و در مرحله بعد عربستان . (3816664) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۰:۴۳:۱۸
طبق این جداول، ما "محصولات گرم نورد از فولاد غیر ممزوج" را هم از امارات وارد میکنیم و هم به امارات صادر میکنیم !

داستان چجوریه ؟!!! (3816681) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۵:۱۳:۳۴
ما نمیتونیم فولاد مناسب برای بدنه اتوموبیل تولید کنیم برای همین فولاد او رو صادر میکنیم و بعد از فرآوری و مناسب شدن آلیاژ دوباره وارد میکنیم و شکل میدیم (3817158) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۰:۴۷:۰۳
اگر تجارت با امارات قطع شود میدانید چند نفر در خوزستان ،بوشهر ، هرمزگان وسیستان وبلوچستان دچار اختلال میشه؟ آیا میدانید که در طول قریب به 4 ماه از سال لنجهای باربری نمیتوانند در دریای عمان تردد کنند (به علت طوفانهای موسمی)....اول باید عاقلانه فکر کنیم نه اینکه یک چیزی را مطرح کنیم بعد برای آن کار همه چیز را توجیه کنیم. (3816684) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۱:۱۵:۲۰
مگه قبلاً کسی فرمان داده بود که امارات بشه واسطه اصلی تجارت ایران که الان شما توقع داری که فرمون رو عوض کنیم و بگردونیم سمت عمان؟!
شاید بنده هم با شما موافق باشم که عمان جذاب تر به نظر میرسه، اما مطمئن باشید نظر اکثریت تجار ایرانی این نبوده و لابد از نظر اونها امارات با همه این اوصاف هنوز جذاب ترین گزینه ست

واقعا اگر مطمئن بشیم که عمان جایگزین امارات بشه، تازه باید بشینیم و فکر کنیم که ما (مثلا دولت) «چطوری» میتونه تُجّار رو به این سمت هول بده و براشون جذابیت ایجاد کنه؟ (3816729) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۱:۱۵:۵۲
پیشنهاد خوبی است می گویم بچه ها رسیدگی کنند (3816731) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۱:۲۳:۱۹
ما گندم و عدس و جو از امارات وارد میکنیم؟؟؟؟!!!!! (3816738) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۲:۴۲:۲۳
امارات یک کشور واسطه مثل سنگاپور شده، تولیدات نداره اما بازار منطقه ایه!
کاری که باید ایران می کرد امارات کرده! در عوض با با همه شروع کردیم دشمنی ! (3816866) (alef-3)
 
رایان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۱۲:۴۳:۵۲
بنابراین پیشنهاد می‌شود با توجه به منافع تجارت مستقیم با کشورهای طرف تجاری، تا حد ممکن تجارت مستقیم در دستور کار قرار گیرد و در مواردی که تجارت مستقیم به صرفه نیست نیز کشور عمان جایگزین امارات در تجارت خارجی ایران شود.

از امارات باید فاصله گرفت +++++ (3816871) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۲۱:۳۸:۴۸
چرا چنین شده ؟ که امارات طرف عمده واردات و صادرات ما شده
سرمایه گزاری عظیم امارات در زیر بناهای خدمات بندری انبارها سرد خانه ها و دفاتر بانک ها بیمه ها همگی تسهیلاتی هستند که عملا اقتصادی ترین مسیر را برای بازرگانان ما فراهم میاورد . از بازرگان ایرانی که در امارات مستقر شده و پسته و زعفران ایران را به بقیه دنیا صادر میکند بپرسید چرا در کیش یا قشم که بندر آزاد هم هستند کار نمیکنید تا متوجه دلایل ایشان بشوید . (3817704) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۳ ۱۱:۲۳:۱۴
در خريد هاي خارجي منافع افراد در دستگاه هاي دولتي بسيار زياد است لذا هيچگاه خريد از خارج در حاليكه صد درصد كالا در ايران توليد شود از سيستم دولتي حذف نخواهد شد حد اقل منافع ان سفر هاي خارجي رياد ودر يافت ماموريت خارج با دلار است كه خيلي طزفدار دارد (3821239) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
ضرورت تجارت مستقیم با کشورهای طرف تجاری