نظر منتشر شده
۷۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 81932
بررسی رویت پذیری هلال ماه شوال
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۴ شهريور ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۳۴
مهمان ویژه

 

پيرو بحث هاي اخير در جامعه درباره رويت هلال ماه شوال، آقاي دكتر سيد محسن قاضي ميرسعيد منجم، عضو هیات علمی ستاد استهلال دفتر رهبری و رکوردار رویت هلال ماه در جهان درباره اين موضوع به سوالات بينندگان الف پاسخ مي‏دهند.

 

بخشي از سوابق مهمان ويژه الف درخصوص رويت هلال ماه:

 

 



 

 

- نفر اول رويت هلال ماه در جهان

 

- در 16 شهريور 1381 جوان ترين هلال ماه در جهان را با سن 11 ساعت و 40 دقيقه با يك دوربين دوچشمي قوي در روستاي رشك بالا از توابع شهرستان زرند استان كرمان رويت نموده كه پس از دو سال مورد تاييد مجامع علمي جهان قرار گرفت.

 

- در سال 1382 وي توانست هلال ماه صبحگاهي را با سن منفي 15 ساعت و 40 دقيقه با دوربين رصد كرده و از چهار ركورد رويت در جهان از نظر سن 3 ركورد را به خود اختصاص دهد. ركورد چهارم كه رويت با چشم غير مسلح براي هلال شامگاهي است در حال حاضر در اختيار اقاي استيفن جيمز اومرا ازكشور ايالات متحده امريكا قرار دارد

 

- در جهان معيار هاي مختلفي براي رويت هلال ماه تعريف شده در حال حاضر 14 معيار براي رويت هلال ماه در جهان ارائه شده و به ان استناد مي شود كه هيچ كدام از ان معيار ها ايراني نيست بلكه از ساير كشورهاي اسلامي و غير اسلامي است دكتر سيد محسن قاضي مبدع معيار جديدي است كه از دو پارامتر سود مي برد.

 

 

چند نكته:

 دكتر سيد محسن قاضي ميرسعيد تا روز سه شنبه پاسخگوي سوالات كاربران محترم الف هستند.

 

دكتر قاضي ميرسعيد صرفا پاسخگوي سوالات شما درخصوص وضعيت علمي رويت هلال هستند. سوالات كاربران در حوزه شرعي اين موضوع را مي توانيد از دفتر مراجع معظم، استفتا فرماييد.

 

لطفا سوالات خود را كوتاه و شفاف در كادر انتهاي اين صفحه وارد كنيد. آقاي سيد محسن قاضي ميرسعيد پاسخ به سوالات رسيده را ذيل همان سوال مرقوم خواهند كرد.

 

لطفا فقط سوال ارسال فرماييد نه نظر يا تفسير يا پاسخ سوال ديگران.

 

سوالاتي كه در موضوع بحث باشند جهت اطلاع ديگر بينندگان و اخذ جواب از آقاي دكتر قاضي ميرسعيد، منعكس مي شوند.

 

 توجه: مهلت اين سوال و جواب ازسه شنبه  16شهريور1389 به پايان رسيده است. لطفا سوال جديد ارسال نفرماييد. علاقمندان به ادامه بحث با جناب آقاي محسن قاضي ميرسعيد به نشاني "mgmirsaeed@gmail.com" در تماس باشند.
 
احساني
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۳۶:۴۷
با توجه به همه بحث هايي كه درخصوص روز رويت هلال ماه در امسال وجود دارد و عربستان نيز احتمالا پنج شنبه را عيد اعلام ميكند لطفا بفرماييد در ايران و ساير نقاط جهان وضعيت رويت چگونه است؟ (352554)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۱۶:۲۸
با توجه به محاسبات دقيق نجومي وضعيت رويت پذيري هلال ماه شوال در غروب روز پنج شنبه 18 شهریور 1389 هجری شمسی برابر با 29 رمضان 1431 هجری قمری و مطابق با 9 سپتامبر 2010 یلادی در ايران و جهان به شرح زير است:
قاره اقیانوسیه : هلال ماه شوال در قاره اقیانوسیه با چشم غیر مسلح به راحتی در شامگاه پنج شنبه قابل رویت خواهد بود.
قاره آسیا: هلال ماه شوال درکشورهای مالزی – اندونزی – منتها الیه جنوب چین – جنوب هندوستان – مرکز و جنوب شبه جزیره عربستان در شامگاه پنج شنبه با چشم غیر مسلح رویت خواهد شد ودر کشورهای پاکستان – افغانستان – جنوب ترکمنستان - عراق – اردن – سوریه – لبنان – و منتها الیه جنوب و جنوب غرب ترکیه با چشم مسلح قابل رویت می باشد و درسایر کشورهای قاره اسیا هلال ماه شوال در غروب روز پنجشنبه قابل رویت نخواهد بود .
قاره آفریقا: هلال ماه شوال در تمام پهنه قاره افريقا به جز شمال ان با چشم غير مسلح قابل رويت خواهد بود اين هلال درمناطق شمالي قاره افريقا از جمله شمال كشورهاي مصر – ليبي – تمام خاك تونس – الجزاير – و مراكش با چشم مسلح قابل رويت مي باشد.
قاره اروپا: هلال ماه شوال در جنوب كشورهاي پرتغال – اسپانيا – ايتاليا – يونان – و قبرس فقط با ابزار اپتيكي قابل رويت است و در سايركشورهاي اين قاره به هيچ وجهي حتي با قويترين ابزار به هنگام غروب خورشيد هلال ماه شوال قابل رويت نخواهد بود.
قاره آمریکا: هلال ماه شوال در مناطق جنوبي كشور ايالات متحده امريكا – امريكاي مركزي و امريكاي جنوبي با چشم غير مسلح قابل رويت مي باشد اين هلال در مناطق مركزي و شمالي كشور ايالات متحده امريكا و جنوب كشور كانادا فقط با ابزار اپتيكي قابل رويت است ، بديهي است در مناطق مركزي و شمالي كشور كانادا به علت اينكه هلال ماه شوال زودتر از خورشيد غروب خواهد كرد امكان رويت ان وجود ندارد.
در كشور عزيزمان ايران: همانطور كه در نقشه ذيل مشخص گرديده ايران بوسيله يك خط فرضي به دو قسمت تقسيم شده در بالاي خط هلال ماه شوال به هنگام غروب خورشيد غير قابل رويت و در جنوب خط هلال ماه فقط با ابزار اپتيكي قابل رويت مي باشد ، بديهي است با توجه به مشخصه هاي هلال ماه واينكه در مناطق شمالي و مركزي كشور ارتفاع هلال ماه از افق كم است و زمان كافي وجود ندارد تا نور افق قدري كمتر شده تا هلال ماه را بهتر بتوانيم رويت كنيم و ضمنا بودن غباراحتمالي در افق نيز كار را بر رصدگر سخت تر خواهد كرد لذا رصدگران محترم نياز به ابزار قويتري براي رصد هلال ماه شوال خواهند داشت از جمله اين ابزار مي توان به تلسكوپ هاي 8 اينچ و به بالا يا دوربين هاي دوچشمي قوي اشاره كرد ، والبته هرچه به مناطق جنوبي تر كشور براي رصد اين هلال اقدام كنيم به علت اينكه ارتفاع هلال از افق افزايش پيدا مي كند نيازمان به ابزار اپتيكي قوي كمتر شده به طوري كه در مناطق جنوبي و جزاير خلیج همیشه فارس مي توان هلال ماه را با ابزار ساده مثل دوربين هاي دوچشمي معمولي نيز رويت كرد ، به نظر اينجانب احتمال رويت اين هلال در مناطق جنوبي كشور با چشم غير مسلح بسيار ضعيف است چون تا حدودي با مرز ديدن با چشم غير مسلح فاصله داشته و همين فاصله رويت با چشم غير مسلح را بسيار دشوار خواهد كرد .
http://alef.ir/1388/images/mirsaeid3.jpg (352684)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۳۷:۲۸
تفاوت ساعت ما با عربستان حدود نيم ساعت اما معمولا يك روز بعد از عربستان در ايران عيد اعلام مي شود. ابهام اين موضوع در كجاست؟ (352556)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۵:۵۹:۴۲
البته همیشه اینطور نیست که ما یک روز زودتر ار کشور عربستان عید فطر را اعلام می کنیم گاهی نیز همزمان است مثل سال گذشته ، اما اینکه چرا ما با عربستان معمولا هر ماه یک روزاختلاف در تقویم هجری قمری داریم بر می گردد به قراردادی که کشور عربستان در تقویم خود دارد انها می گویند اگر از لحظه مقارنه یا همان ماه نو دقایقی گذشته باشد و در مکه معظمه خورشید غروب کرد و ماه هنوز غروب نکرده باشد و در اسمان باشد حتی دقایقی بسیار کوتاه ولو دیده نشود فردای ان روز اول ماه است ، اما ما معتقد به رویت هستیم چه با ابزار و چه با چشم غیر مسلح و معمولا یک الا دو روز بعد از مقارنه ماه رویت می شود روی همین اصل کشور ما با کشور عربستان هر ماه بین یک تا دو روز اختلاف وجود دارد و فقط این اختلاف در ماههای رمضان و شوال نیست در مناسک حج نیز این اختلاف وجود دارد. (352668)
 
حميد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۳۸:۰۲
منظور از سن هلال چيه؟ سن هلال ماه چقدر بايد باشه تا قابل مشاهده بشود؟ (352557)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۱۱:۲۲
زمانی که مراکز زمین - ماه و خورشید از دید ناظر زمینی در یک راستا قرار می گیرند یا به عبارتی طول دایره البروجی ماه و خورشید صفر است یا به عبارت بسیار ساده پشت تاریک ماه کاملا به سمت زمین است در ان زمان لحظه مقارنه و یا ماه نو شروع می شود و این اتفاق در یک لحظه است دقیقا مثل تحویل سال نو، از ان لحظه به بعد ماه به تدریج از خورشید فاصله گرفته تا در یک نقطه از کره زمین قابل رویت باشد ان لحظه که ماه دیده می شود را مشخص و لحظه مقارنه در ان مکانی که ماه رویت شده را محاسبه می کنیم این مدت زمان بین لحظه مقارنه تا رویت ماه را سن ماه می گویند، در ارتباط با رویت هلال ماه شرایط خاصی وجود دارد که هر ماه تغییر می کند ، در یک ماه شرایط طوری است که می توان هلال ماه را با چشم غیر مسلح با سن 16 ساعت رویت کرد و در یک ماه دو شبانه روز وقت می بردو با ابزار کمترین سن هلالی که دیده شده 11 ساعت و 40 دقیقه بوده که توسط نگارنده انجام گرفته که یک رکورد جهانی است و این رویت در سال 1381 انجام گرفته و تا چند سال دیگر باید صبر کرد تا شرایط رویتی ماه به صورتی فراهم شود که بتوان مجددا چنین هلالی را رویت کرد. (352680)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۳۹:۳۸
شما در چند سال گذشته عضو ستاد استهلال دفتر رهبري بوديد لطفا گزارشي از رويت هلال در حداقل سه سال گذشته ميتونيد بديد؟ (352560)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۱۱:۵۵
در ستاد استهلال ما گروههای متعدد رصدی داریم که هر ماه برای رصد هلال ماه اقدام می کنند و اختصاص به ماه رمضان و شوال ندارد ، اما به دلیل شرایط خاص این دو ماه گروههای رصدی بیشتری که همگی دوره دیده هستند اعزام و گزارش رصدی را بلافاصله اعلام می کنند ، این گزارشها توسط اینجانب و سایر کارشناسان رویت هلال که عضو کمیته علمی هستند بررسی و به صورت یک گزارش کامل خدمت مقام معظم رهبری فرستاده می شود و ایشان تصمیم نهایی را اعلام می فرمایند. (352681)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۴۰:۱۵
آیا پس از ماه نو، هلال قابل مشاهده می شود؟ (352561)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۰۴:۲۵
همانطور که در سوال قبل توضیح دادم لازمه رویت هلال ماه پس از ماه نو است و مدت زمان ان نیز به مشخصه های نجومی ماه ارتباط دارد. (352672)
 
حسينزاده
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۴۰:۵۵
مقارنه يا ماه نو چيست؟آیا ملاك شروع ماه در تقویمهاي قمری، زمان مقارنه است؟ (352562)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۰۵:۰۰
در ارتباط با مقارنه یا ماه نو در سوال قبلی توضیح داده شد اما شروع ماه قمری رویت هلال ماه پس از مقارنه است نه لحظه مقارنه. (352673)
 
زاهدي
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۴۱:۲۹
همیشه ميگند كه ماه كامل در شب 14ماه اتفاق می افته. اين مطلب چقدر علمي است؟ چرا ماه در شبهای مختلف به شكلهای گوناگونی دیده می شود؟ (352563)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۰۵:۴۳
در شب اول معمولاهلال ماه نازک و کم فروغ است و زود غروب می کند و در شبهای بعد درصد روشنایی ماه بیشتر و مدت زمان ان تا غروب بیشتر از شب قبل است و هر شب بر مقدار طول کمان ماه و درخشندگی ماه افزوده می شود زیرا ماه هرشبانه روز حدود 13 درجه جابجا می شود که البته این اندازه متوسط ان است گاهی نیز کمتر و گاهی نیز بیشتر است که به اوج و حضیض ماه در مدار خود مرتبط است لذا این جابجای باعث افزایش جدایی زاویه ای ودر نتیجه بر قطور شدن ماه و درخشندگی ان خواهد افزود که اصطلاحا می گویم جدایی زاویه ای ماه افزایش پیدا کرده واین رویه تا ماه کامل یا ماه بدر ادامه داشته و پس از ان ماه به تدریج از گرد بودن خارج شده و به عکس مراحل اول به تدریج از حالت بدر خارج تا اینکه به هلال صبحگاهی یا هلال پیر تبدیل شده و در نهایت به محاق و مقارنه می رسد ، واما چرا می گوییم ماه شب چهارده ، تحقیقات نشان داده که حدود 84 درصد ماه کامل در روز 13 و 14 ماه قمری اتفاق می افتد و در 16 در صد دیگر در روزهای 12 و 15 ماه قمری پس اینکه می گویند همیشه ماه در شب چهارده گرد می شود جایگاه علمی ندارد. (352674)
 
منجم
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۴۲:۱۲
طول يك ماه هلالی چقدر است؟ (352564)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۰۶:۰۸
53/29 شبانه روز (352675)
 
اصفهان
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۴۲:۵۱
يكبار در روز اعلام كردند كه عيد فطر است. آيا ماه در روز هم قابل مشاهده است؟ (352565)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۰۶:۴۱
اگر فاز ماه یا همان درخشندگی ماه بالا باشد بله می توان در یک هوای بسیار پاک و تمیز در روز هم هلال را رویت کرد که نیاز به ابزار بسیار قوی واز جمله تلسکوپ های جهت یاب و قوی 8 اینچ و به بالا دارد اما این هلال فقط با ابزار انهم در شرایط ویژه قابل رویت بوده و با چشم غیر مسلح هلال اول ماه در روز بعید است که دیده شود اما از روز دوم به بعد در روز می توان به سهولت هلال ماه را با چشم غیر مسلح رویت کرد. (352676)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۴۳:۱۸
طی سالهای گذشته وجود اختلاف های جدی در استهلال ماههای رمضان و شوال موجب شده تا در میان عوام این مسئله بطور جدی مطرح شود. آیا هلال ماه سیاسی شده است!؟ (352566)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۰۷:۳۱
به نظر نمی رسد که هلال ماه نیز سیاسی شده باشد احکام و نظرات مختلف مراجع معظم تقلید برای مقلدین انها امکان تغییرات یک روزه را می دهد به عنوان مثل مرجع تقلیدی رویت با ابزار را قبول ندارد در صورتی که حاکم شرع ممکن است قبول داشته باشد پس این یک روز اختلاف طبیعی است. (352677)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۱:۴۳:۴۲
چرا مراجع اين همه در استهلال دچار اختلاف هستند؟ (352567)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۰۷:۵۹
جواب سوال شما را در سوال قبلی داده ام. (352679)
 
دقیق
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۲:۴۳:۲۹
اگر در محاسبات رویت هلال عید احتمال خطا هست چطور ما بر مبنای محاسبات اقایان افطار و سحر میکنیم ایا احتمال خطا درساعت آذان مغرب و صبح نیست بس لطفا علم را و این هم علم دقیق نجوم را تخطئه نکنید (352580)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۰:۰۲
ببینید بهتره کمی راجع به پیچیدگی های رویتی هلال ماه بحث کنیم بیش از 13 پارامتر رویتی برای هلال ماه در نظر گرفته شده تا یک هلال را رویت پذیر اعلام کنیم یا خیر، در عین حال باید بدانیم یکی از پیچیده ترین اجرام سماوی و البته زیبا ترین ان ماه است ماه تنها جرم کروی است که در موقع بدر 59 درصد ان دیده می شود یعنی 9 در صد بیشتر از نصف، ضمن اینک من مقالات متعددی در زمینه رویت پذیری ماه و معیار های موجود رویت هلال ماه نوشته و گفته ام در رویت هلال ماه یا سایر اجرام کوچک سماوی نمی توان یک نقطه را رویت پذیر اعلام کرد و 10 قدم انطرف تر را غیر قابل رویت اعلام نمود ، یک مرزمبهم و غیر قابل تشخیص همیشه وجود داشته و خواهد داشت وان پهنه تاریک و مبهم باعث می شود حتی بعضی از کارکشته ترین افراد هم اشتباه کنند و رویت انرا مشخص می کند هر رویت نکردنی هم دلیل بر رویت پذیر نبودن هلال ماه نیست ، من در مقالات متعددی ایراد اقایان منجمین و محاسبه کنندگان به هلال ماه را گفته ام از انها پرسیده ام شما که نظر می دهید هلال دیده نمی شود ایا تا به حال خودتان به دنبال رصد بوده اید یا فقط محاسبه کرده اید برای همین است که هلالی را با خطای 1100 کیلومتر اعلام عدم رویت می کنید ، یک منچم می بایستی هم محاسبه گر باشد و هم رصدگر تا علم و تجربه در کنار ان بازده هی بهتری داشته باشد اینجانب 20 سال است که رصد می کنم و در کنار ان محاسبه ، اما در مورد بعضی از هلالها نیز ممکن است خطا کنم انهم بسیار جزیی من این خط مبهم را به حد اقل رسانیده که می توانم ادعا کنم تاثیری در اعلام رویت و یا عدم رویت نخواهد داشت این مطلب اول ، اما مطلب دوم در محاسبات اذان صبح – ظهر و مغرب و ... ما از یک محاسبه کلی استفاده می کنیم که درصد خطای ان بسیار کم است مثلا برای اذان سحر می گوییم وقتی خورشید 18 درجه در زیر افق قرار گرفت اذان صبح است و این خیلی ساده است و محاسبه ان نیز همینطور اما در رویت هلال کمی وضع فرق می کند اما نه انقدر که جنجال بلند شود و اعلام اول ماه نیز برای 95 درصد از هلالها مثل روز روشن است اما این بهانه ایست برای کسب تجربه و الا هر کذام از خانندگان هر هلالی را که می خواهند بفرمایند تا 1000 سال دیگر تا بگوییم رویت می شود یا خیر. (353239)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۳:۰۲:۱۶
جناب آقای دکتر قاضی ميرسعيد:
با سلام، آيا مقارنه ماه، خورشيد و زمين از نظر علمی شروع ماه جديد است؟ اگر پاسخ مثبت است، آيا بهتر نيست مقارنه به عنوان مبنای تشخيص شروع ماه در نظر گرفته شود و اين همه شبهه از بين برود. (352601)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۱:۰۸
سوال خوبی است اما اجازه دهید یک اشتباه کوچک را من تصحیح کنم میزان تحصیلات من دکترا نیست من رشته فنی مهندسی خوانده ام که لازم دیدم خوانندگان محترم بخصوص انهایی که من را می شناسند در جریان این اشتباه سهوی قرار گرفته باشند ، اما در مورد سوالی که کردید ما در دو نیم کره شمالی و جنوبی دارای خشکی هستیم که در انجا هلال ماه رویتشان عکس دیگری است اگر هلالی در نیم کره شمالی سخت دیده شود مثل همین هلال اینده در نیم کره جنوبی به راحتی دیده می شود این موضوع را جهت اطلاع عرض کردم واگر مقارنه را ملاک قرار دهیم مسله رویت باز هم حل نمی شود در یک منطقه مقارنه بعد از نیمه شب است پس روز بعد اول ماه می شود و در یک منطقه دیگر مقارنه دقایقی مانده به نیمه شب اتفاق می افتد ودر نتیجه همان روز اول ماه است و نمی توان این یک روز تفاوت و اختلاف را حل کرد ضمن اینکه بعضی از کشورهای اسلامی زیر بار این موضوع نمی روند کما اینکه همین موضوع در کنفرانی ایکوپ در کشور امارات در خرداد امثال مطرح شد و اعتراضات زیادی صورت گرفت هر چند که موافقینی نیز داشت. (353240)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۳:۳۰:۱۳
با عرض سلام. دو سوال دارم:

1- ایرانیان مقیم اروپا چطور باید از رویت هلال شوال مطمئن شوند؟ به طور مشخص تر: آیا مثلاً مرکز اسلامی هامبورگ استهلال انجام می دهد؟

2- فرض کنید از لحاظ تئوری هلال ماه شوال در منطقه ای از کشور (مثل بوشهر) قابل رویت باشد اما در منطقه ای دیگر (مثل مشهد) دیده نشود. اگر در عمل هم هلال در بوشهر (و نه در مشهد) رویت شود، آیا با این رویت برای کل کشور حلول ماه شوال اعلام می شود؟ (352612)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۲:۲۹
1- با سلام ، مسلمانان اروپا و یا هر کشور دیگر ابتدا با محاسبه و سپس با رصد باید از رویت هلال ماه شوال مطمئن شوند به عنوان مثال هلال ماه شوال در جنوب کشورهای پرتغال – اسپانیا – ایتالیا – یونان – و قبرس فقط با ابزار قابل رویت است پس طبق محاسبه این هلال در سایر کشورها در غروب روز پنجشبه قابل رویت نیست و اعلام رویت در پنچشنبه پایه علمی ندارد و هلال ماه به هیچ وجهی رویت نخواهد شد چون هلال ماه زودتر از خورشید غروب می کند ( جهت اطلاع بیشتر از وضعیت رویت هلال ماه شوال در جهان به سایت www.ugcs.ir مراجعه نمایید.

2- دقیقا در مورد هلال ماه شوال فرض شما درست است اتفاقا این هلال در شمال مشهد حتی با ابزار نیز قابل رویت نیست اما در بوشهر به راحتی با یک دوربین معمولی نیز دیده خواهد شد چون عرض ماه جنوبی است ودر مناطق جنوبی یا عرضهای جنوبی بهتر دیده می شود ودر عرضهای شمالی غیر قابل رویت است ، ما که نمی توانیم دوتا عید داشته باشیم وقتی در چند منطقه از کشور رویت شد بهتر است به تمام کشور تعمیم داده شود (353242)
 
صالح
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۳:۴۵:۰۵
با سلام
با توجه به اینکه در بعضی از موارد هلال ماه به مدت 1 تا 2 دقیقه در آسمان رویت می شود و سپس دیده نمی شود ؛ استهلال قلمداد نمی شود؟ (352615)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۳:۲۱
هرگز اینطور نیست هلالی که بحرانی است و دیدن ان سخت است یا غبار مانع از دیدن هلال به مدت طولانی است همان یک دقیقه کفایت می کند به شرطی که رویت کننده فردی وارد و با تجربه باشد و دچار توهم در رویت نشده باشد. (353243)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۳:۵۵:۴۷
chera az gps estefade nemikonid (352618)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۴:۰۸
GPS جزء ابزار یک رصدگر هست و ما همیشه از این وسیله برای رویت هلال و مکان یابی بهره می بریم. (353244)
 
مشکین نقاب
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۴:۴۵:۱۶
جمعه عیده. میگی نه؟
تجربه نشون داده تقویم هر روزی رو اعلام کنه، اون روز عیده. علمم همین رو میگه.
عید پیشاپیش مبارک. (352629)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۴:۴۳
عیده شما هم مبارک اینجانب که اعلام کرده ام در غروب روز پنجشنبه هلال دیده می شود پس معلوم می شود شما نیز از دور دستی بر اتش دارید یا نه از روی تقویم اعلام کردید؟ (353245)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۴:۵۸:۴۴
وقتی با محاسبات میتوان هلال ماه را بدست آورد چرا اینهمه تلاش میشود؟ (352633)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۵:۲۸
برای اثبات به افرادی که فقط معتقد به رویت هستند نه محاسبات ، خدا شما را حفظ کند که معتقد به محاسبات و پیش بینی هستید در همین چند سال پیش یک منجم را پیشگو و مستوجب مجازات می دانستند. (353247)
 
مانی
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۵:۱۲:۳۸
سلام. من دانشجو هستم در مالزی...اینجا چون اهل سنت هستند رویت هلال برای آغاز ماه ندارند فقط برای شب عید سعید فطر رسم دارن که مومنین یه جایی جمع میشن که ماه رو ببینن. و برای آغاز ماه از محاسبات استفاده میکنن البته شکل ماه همه ساله موؤید این ماجراست که تشخیص بر اساس محاسبات درست بوده... با توجه به این مســـــأله چرا ما تو کشورمون از محاسبات علمی استفاده نمیکنیم؟ (352642)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۶:۲۲
با سلام کشورهای مالزی و اندونزی در عرض جغرافیایی قرار گرفته اند که نزدیک خط استوا هستند و هلالهای که رویت می کنند ملایم تر از عرضهای شمالی و جنوبی است به عنوان مثال شما در کولالانپور هلال رمضان را به سادگی در غروب چهارشنبه 11 اگوست 2010 دیدید یا می توانستید ببینید با ارتفاع14 درجه و 15 دقیقه اما من که در غرب کشور مالزی هستم همان هلال رمضان را در همان تاریخ به دشواری با ارتفاع 6درجه و 24 دقیقه در تهران دیدم ، قاعدتا هر چه از شرق به غرب برویم رویت هلال باید بهتر شود کشور مالزی با ایران 4.5 ساعت اختلاف دارد دیدید که وضعیت رویت هلال در کشور مالزی حتی از عربستان نیز بهتر بود و در مورد هلال شوال ما در تهران نمی توانیم هلال را به راحتی با دوربین ببینیم چون ارتفاع هلال 2 درجه است در صورتی که شما که شرقی ترید با ارتفاع 9 درجه در غروب روز پنجشنبه 9 سپتامبر هلال را به راحتی میبینید حتی بهتر از کشور مراش که با شما ساعتها اختلاف دارد و قاعدتا باید هلال ماه شوال را بهتر ببیند در صورتی که این طور نیست چرا ؟ واقعا در این وقت کوتاه من نمی توانم برای شما مفصلا توضیح بدهم که چرا این اتفاق می افتد که افتاده ، و اما بهتر است همگی بدانیم بلند بودن هلال - مطوق بودن ان و درخشندگی زیاد ان دلیلی بر این نمی شود که ماه در شب قبل نیز قابل رویت بوده و اینکه می فرمایید از شکل هلال متوجه می شوید مبنای علمی ندارد، اگر داشت پس چرا ماه که نیمه میشود قاعدتا باید 7 روز از اول ماه گذشته باشد در صورتی که می تواند روز پنجم و یا هشتم باشد در پاسخ به سوال سوم شما به عرض می رسانم ایمان داشته باشید در کشورمان محاسبه دقیق حتی به دقیقه انجام می شود بحث سر چیز دیگری است. (353248)
 
مجتبي رضايي
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۵:۲۶:۵۶
براي استهلال ماه شوال و اعلام عيد فطر چند گروه استهلال و نجوم به سراسر كشور از سوي دفتر رهبري، اعزام كرده ايد؟ (352649)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۷:۱۵
از سوی ستاد همه ماه برای رصد اقدام می شود و در دو ماه رمضان و شوال به علت حساسیت ان گروههای مجهز و خبره ای برای رصد در سراسر کشور اقدام به رصد می کنند و بیش از 100 گروه این کار را خواهند کرد. (353249)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۵:۲۸:۱۰
در گروههاي استهلال دفتر رهبري از چه ميزان توانمندي علمي استفاده شده و چه افراد شاخص با چه توانمندي حضور دارند؟ (352652)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۷:۵۱
در ستاد یک گروه علمی وجود دارد که از کارشناسان زبده و دارای تجربه رصدی و مقام علمی بهره مندند و نظرات انها به واقعیت نزدیک است. (353250)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۵:۲۸:۴۲
آيا در در غروب روز پنج شنبه اين هفته نيز ميتوان با چشم غير مسلح نيز ماه را ديد؟ (352654)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۸:۲۳
ببینید در سوالات روز گذشته عرض کردم هیچ وقت نمی توان انتظار داشت نقطه نظرات کارشناسان عین هم باشد اما می تواند نزدیک به هم باشد اینجانب در سایت گروه غیر حرفه ای رویت هلال ماه که ریاستش به عهده اینجانب است هر ماه برای رویت هلال ماه توضیحات لازم و کافی را می دهم ودر باره هلال ماه شوال و رویت ان در جهان و ایران توضیح کامل را داده ام ، با محاسبات دقیق و نظرم این است که در ایران در غروب پنجشنبه در جنوبی ترین مناطق کشور که شرایط رصدی بهتر است هلال ماه با چشم غیر مسلح محتمل نیست. (353251)
 
هلالي
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۵:۲۹:۰۸
بر اساس مطالعاتي كه داشتم در سه صورت ميشه ، هلال‏ اول و آخر هر ‏ماه باشد: اولي غروب هلال بعد از غروب خورشيد، دومي، غروب هلال قبل از غروب كدام حالت را مىشود به وسيله برنامه‏هاى محاسبه كننده الكترونيكى محاسبه كرد؟ (352655)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۸:۵۶
من دقیقا متوجه سوال شما نشدم ، شما می فرمایید به با توجه به مطالعاتی که داشتید به سه صورت می توانید تشخیص دهید اما دو مورد را بیان کردید ، فقط می توانم بگویم با نرم افزار می توان تشخیص داد هلال ماه کی و چه موقع غروب می کند بعد یا قبل از غروب خورشید ، اما اگر هلالی قبل از خورشید غروب کرد دلیل نمی شود که هلال اول ماه نیست ، یا تصور شود که هلال اخر ماه است این یک اندیشه علمی نیست مثالی برایتان بزنم در غروب روز پنجشنبه هلال ماه در اکثر نقاط مرکزی و شمالی قاره های اسیا – اروپا و امریکای شمالی زودتر از خورشید غروب می کند در صورتی که بین 1 تا 2 روز از مقارنه یا همان ماه نو گذشته ایا چون قبل از خورشید غروب می کند ماه نو یا ماه جدید نیست ؟ اما به عرض می رسانم اگر هلالی بعد از غروب خورشید غروب کرد قطعا بدانید هلال ماه جدید است . (353252)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۵:۲۹:۴۶
اگر فردى هلال ماه را ببيند و بداند كه حتما رويت هلال انجام شده. شما اعضاي علمي ستاد استهلال دفتر رهبري، نظر او را ميپذيريد. چه سوالاتي از او ميكنيد؟ (352656)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۹:۳۶
در ستاد هر گزارشی را به دقت بررسی و از رصدگر و ارائه دهنده گزارش سوالات متعددی پرسیده می شود ، به عنوان مثال اول مکان رصد و شرایط افق پرسیده می شود ، چند نفر بوده اند ابزارشان چه بوده در چه ارتفاعی رصد کرده اند چه کسی اول دیده شکل هلال به چه صورتی دیده شده ساعت چند دیده اند و ....؟ انوقت با جواب این سوالات ما متوجه صحت و یا عدم صحت رویت شده و تصمیم مقتضی را خواهیم گرفت ، البته این سوالات از حرفه ای ترین افراد نیز پرسیده می شود ، حتی اگر ان گزارش دهنده از اعضاء ستاد باشند چون در موقع رصد هلال رمضان و شوال تعدادی از اعضاء کمیته علمی نیز به رصد رفته و تعداد دیگری در ستاد مستقر هستند به عنوان مثال در سال گذشته در هر دو ماه اینجانب برای رصد اقدام کردم و در ستاد نبودم. (353253)
 
مقدم
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۵:۳۰:۲۲
آيا كوچكى هلال و باريك بودن و اتصاف آن به خصوصيات هلال شب اول، دليل بر اين محسوب مى‏شود كه شب قبل شب اول ماه نبوده، يا بوده؟ (352658)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۰۹:۴۰:۰۸
کوچک و ضعیف بودن هلال از اوصاف اول ماه است اما اگر هلالی قطور بود و ارتفاع نسبتا زیادی از افق داشت و مدت مکث ان طولانی بود و یا حتی مطوق بود دلیلی بر ان نیست که شب قبل اول ماه بوده و می توانستیم هلال ماه را در شب قبل ببینیم این موضوع بسیار مهم است و باید به ان با دید علمی نگریست. (353254)
 
امیر
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۵:۵۱:۲۸
با پیشرفت علم نجوم، منجمان می توانند کسوف و خسوف 100 سال آینده را با بطور دقیق محاسبه و مشخص کنند. چطور بعد از این همه پیشرفت علمی هنوز بر سر بحث تعیین اولین روز ماه رمضان و شوال توافقی وجود ندارد؟
ضمنا چرا برای ماه های دیگر این حساسیت وجود ندارد؟ ماه ذیحجه یا ماه محرم که عید قربان و روز عاشورا در انها واقع شده است (352663)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۰۲:۱۶
در پاسخ به قسمت اول سوال؛ با سلام ، کسوف – خسوف – مقارنه – مقابله – عبور دنباله دار و.... را منجمان می توانند به صدم ثانیه محاسبه کنند اما اگر از خود این منجمان بپرسید وضعیت یک ماه بحرانی را مشخص کنند ممکن است به اجماع نرسند ، یادمان باشد در مورد یک هلال بحرانی صحبت کردیم نه هر ماهی و کسی نگفته تمام هلالهای رمضان و یا شوال بحرانی هستند ، ماه دارای تغییرات یک ماهه – 8 ساله و 18 ساله و... است که سالها باید بر روی ان تحقیق و بررسی کرد، در حال حاضر در این چند سال موقعیت ماه طوری است که شش ماه ان به راحتی فابل رویت است و سه ماه بحرانی و سه ماه نسبتا سخت داریم که این حالت هر سال بوجود می اید ودر این چند ساله هلال ماه شوال تا حدودی به خاطر عرض منفی دایره البروجی کمی به دشواری دیده می شود و در دو سه سال اینده وضعیت هلال رمضان و شوال در شرایط بسیار مناسبی قرار می گیرد که هر فردی در زمان غروب خورشید این دو ماه را به راحتی خواهد دید و این اتفاقات به پیچیدگی و زیبایی هلال ماه خواهد افزود.

در پاسخ به قسمت دوم سوال؛ چرا این اهمیت برای ماههای دیگر نیز وجود دارد و اگر نیاز باشد حاکم شرع نسبت به تغییر ان دخالت خواهند داشت. (353259)
 
امير
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۵۰:۲۰
آيا مي توان از نظر علمي بدون رويت هلال ماه گفت كه ابتدا و انتهاي ماه قمري در چه روزي مي باشد و آيا مي توان زمان ابتداي ماه قمري را محاسبه كرد و اگر مي شود اين محاسبات تا چه اندازه دقيق مي باشد؟ (352699)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۰۴:۲۵
با سلام ، ببینید در سوالات قبل هم عرض کردم حتما محاسبات حرف اول را می زند یک منجم اول محاسبه می کند بعد رویت یا عدم رویت را اعلام می کند ، به راحتی می توان اول و اخر هر ماه را محاسبه کرد که اینجانب در اواخر هر سال وضعیت رویت هلال ماه سال اینده را به تفصیل بیان کرده و شرایط رویت پذیری هلالها را اعلام می کنم و این محاسبات دقیق و قابل قبول است. (353260)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۶:۵۴:۱۱
آیا ماه با چشم غیر مسلح در پنجشنبه دیده می شود ؟ کجاها؟ (352704)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۰۵:۴۳
با سلام ، هر چند که در ابتدای سوالات عرض کردم هلال ماه شوال در تمام مناطق نیم کره جنوبی _ تمام قاره افریقا به جزء شمال ان قاره – امریکای مرکزی و جنوبی و در اسیا مالزی – اندونزی – جنوب هندوستان – مرکز و جنوب عربستان – با چشم غیر مسلح دیده می شود ، علاقه مندان می توانند به سایت گروه غیرحرفه ای مراجعه کنند توضیحات مفصل در سایت امده. (353261)
 
مصطفی
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۷:۴۶:۴۳
آیا پیش بینی بررسی روئت ماه توسط ماهواره شدنی است؟برای مثال سایتهایی در اینترنت وجود دارند که کسوف یا خسوف های آتی را در کشور های مختلف با ذکر ساعت و دقیقه اعلام میکنند. آیا این امکان وجود دارد که محاسباتی درباره امکان روئت ماه در یک شهر یا کشور نیز صورت پذیرد من کمی در اینترنت جستجو کردم این سایت را پیدا کردم.
http://moonsighting.com/vis-maps.html

که حتی امکان روئیت ماه را برای سال های بعد هم بیان کرده است. آیا امکان به صورت کلی شدنی است و چه میزان میتوان به اینگونه اطلاعات ماهوراه ای (به لحاظ علمی) نظیر سایت فوق اطمینان کرد؟ (352717)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۰۶:۳۹
با سلام ، شما از سطح زمین ماه را رویت می کنید نه در فضا یا خارج از جو ، ماهواره می تواند اشکالی را از ماه به زمین بفرستد که مسلما نمی تواند مورد قبول باشد ، اگر از ماهواره بخواهیم ماه را رویت کنیم حجت علمی و شرعی ندارد ، اما در مورد محاسبات رویتی نیازی به ماهواره نیست نرم افزار های کنونی محاسبات دقیق را به اطلاع می رسانند در صورتی که ماهواره از این قابلیت برخوردار نیست ماهواره می تواند عکس برداری کند نه محاسبه. (353262)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۹:۰۵:۰۸
علم به راحتی و بدون یک میکرن خطا این مسئله را روشن میکند. من نمیدانم چرا عده ای اصرار دارند مثل 1400 سال پیش با آواز خروس سحری کنند. روز عید فطر روزه حرام است گناه اشتباه مردم گردن کیست؟ (352731)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۰۷:۱۳
با سلام ، جواب سوال شما را قبلا داده ام ، بله علم بقدری پیشرفت کرده که نیاز به اواز خروس سحری نیست اما این را هم بدانیم تمام تلاش ما متوجه این امر است که از علم و تجربه جهت اینکه اتمام رمضان و شروع ماه شوال اشتباه نباشد و در روز عید روزه نگیریم استفاده نماییم. (353263)
 
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۱۹:۱۳:۱۷
با سلام

بنده ساکن ژاپن هستم. اگر امکانش هست لطفا در رابطه با رویت پذیری هلال ماه شوال در ژاپن هم اطلاعاتی به ما بدهید. (352735)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۰۷:۴۷
با سلام ، در غروب روز پنجشنبه هلال ماه شوال در ژاپن تحت هیچ شرایطی حتی با قوی ترین ابزار در زمان غروب خورشید دیده نخواهد شد. با محاسباتی که اینجانب برای شهر توکیو انجام دادم ( در سایر مناطق ژاپن نیز همینطور بود ) نشان می دهد هلال ماه کمتر از یک درجه ( 46 دقیقه قوسی ) در لحظه غروب خورشید ارتفاع دارد و مکث ما 8 دقیقه است و بخش درخشان ماه حدود 1.5 درصد می باشد برای رویت چنین هلالی شما در ژاپن نیاز به 6.5 درجه ارتفاع دارید که با چشم غیر مسلح این هلال را با مختصاتی که دارد رویت کنید و با قوی ترین ابزار نیز حدود 3 درجه و 30 دقیقه قوسی ارتفاع هلال از افق لازم است هست تا ماه رویت شود پس ملاحظه می فرمایید هلال قابل رویت نیست ، و اما در غروب روز جمعه شما یک هلال با ارتفاع حدود 7 درجه و با درخشندگی زیاد را رویت خواهید کرد. موفق باشید. (353264)
 
ابهام
۱۳۸۹-۰۶-۱۴ ۲۲:۱۹:۳۳
تقويم نجومي تا جند سال پيش بيني و مدون شده و تا چه دقت قابل اعتماد است ؟ توجه داشته باشيم كه بر اساس همين تقيم ماهواه ها به هوا فرستاده وزمان فرود آنها وساير شرايط برنامه ريزي مي شود؟
چرا اصولا ما تقويم نجومي را با همه دقت قبول نداريم ؟ (352762)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۰۸:۳۰
چرا اصولا ما تقويم نجومي را با همه دقت قبول نداريم ؟ با سلام حتما می بایستی تقویم دقیق نجومی را قبول داشت ، رویت ماه و خود ماه هم کاربرد فقهی دارد هم کاربرد زیت شناسی در اکوسیستم ودر جزرومد هم در رابطه با جنگ به هنگام روشن نبودن اسمان و یا بلعکی ، این ماته زیبای اسمان انقدر برای انسان فایده دارد و ارزشمند است که بارها در قران به نام او خداوند بزرگ سوگند خورده ماه فقط برای دیدن هلال ان نیست از هزار فایده ان یک از ان تقویم است. (353266)
 
علی
۱۳۸۹-۰۶-۱۵ ۰۲:۱۸:۴۳
سلام

آیا امکان دارد ماه در جایی از ایران دیده شود و در جایی دیگر نه
مثل در ارومیه یا کردستان دیده شود ولی در مشهد دیده نشود ؟؟!!( در صورتی که هوا صاف باشد )
اگر نه پس چرا ما با عربستان و مصر اکثر مواقع یک روز اختلاف داریم چون فاصله زمانی دارد ؟؟!!!
در این سالها چنیین اتفاق افتاده است ؟؟!!!( در ماه رمضان و شعبان)

با تشکر از پاسخ شما و الف که مکانی برای طرح سوال کردن گذاشت . (352795)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۰۹:۳۰
با سلام ، بله امکان دارد ماه در نقاطی از ایران دیده شود ودر جایی دیگر از کشورمان رویت نگردد ، من در سوالاتی که قبلا دوستان پرسیده اند جواب شما را دادم و برای اینکه شما نیز مطلع باشید عینا انرا برایتان می گوییم ( اما اینکه چرا ما با عربستان معمولا هر ماه یک روزاختلاف در تقویم هجری قمری داریم بر می گردد به قراردادی که کشور عربستان در تقویم خود دارد انها می گویند اگر از لحظه مقارنه یا همان ماه نو دقایقی گذشته باشد و در مکه معظمه خورشید غروب کرد و ماه هنوز غروب نکرده باشد و در اسمان باشد حتی دقایقی بسیار کوتاه ولو دیده نشود فردای ان روز اول ماه است ، اما ما معتقد به رویت هستیم چه با ابزار و چه با چشم غیر مسلح و معمولا یک الا دو روز بعد از مقارنه ماه رویت می شود روی همین اصل کشور ما با کشور عربستان هر ماه بین یک تا دو روز اختلاف وجود دارد و فقط این اختلاف در ماههای رمضان و شوال نیست در مناسک حج نیز این اختلاف وجود دارد) . (353267)
 
محسن پورتالاری
۱۳۸۹-۰۶-۱۵ ۱۳:۳۸:۲۰
با سلام
عزیزانی که می فرمایید چرا در ایران بر اساس محاسبات روز عید اعلام نمی شود در پاسخ به شما باید عرض کنم که در اسلام اساس اعلام روزهای ابتدای ماه رویت هلال می باشد به همین دلیل در ایران بر اساس روش پیغمبر اسلام وانبیا حجت رویت هلال ماه است. اما در مورد اختلاف نظر در علما برای تایین روز عید فطر باید عرض کنم که اختلاف بر سر لحظه رویت هلال ماه می باشد که بر اساس فتوای مقام معظم رهبری رویت هلال ماه قبل از غروب خورشید مورد قبول است . ولی بعضی علما رویت بعد از غروب خورشید را ملاک اعلام روز اول ماه نو میدانند.
یک سوال از جناب استاد قاضي ميرسعيد داشتم آقای میر سعید هلال صبحگاهی چیست؟ (352898)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۱۱:۰۲
با سلام .همانطور که بعد از مقارنه اولین رویت بعد از غروب خورشید را رویت هلال شامگاهی می نامیم اخرین رویت قبل از مقارنه در زمانی که خورشید طلوع نکرده باشد را هلال صبحگاهی می نامیم. (353270)
 
غفاری
۱۳۸۹-۰۶-۱۵ ۱۵:۱۷:۳۱
با عرض سلام.
فکر می کنم هلال ما در زمان غروب افتاب و حداکثر زمان اذان مغرب روئیت شود؟ از آنجا که در این زمان هلال در نشاط مختلف کشور رودیت شده و یا نشده است و به سرعت این موضوع قابل تشخیص دادن است. و از سوی دیگر وجود امکانات بسیار زیاد ارتباطی ملنند ارتباط تصویری ماهواره ای، پیامک، اینترنت، فاکس، تلفن و . . . که ظرف مدت چند ثانیه امکان مخابره خبر به مرکز و نتیجه گیری وجود دارد، چرا در اکثر مواقع اعلام عمومی روئیت هلال ماه شوال در ساعات پایانی شب (زودترین رکورد ساعت 21 شب بوده تا جایی که به یاد دارم) و تا ساعات بعد آن انجام می پذیرد؟ (352945)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۱۲:۰۶
با سلام .درست است شما به نکته خوبی اشاره کردید، اکثررصدها و رویت هلال بعد از غروب خورشید یا همان زمانی است که خورشید 5 درجه زیر افق رفته و تقریبا زمان اذان مغرب است اما بعضی مواقع هلال زودتر و گاهی نیز دیرتر رویت می شوند ، اما چرا زمان اعلام قدری طولانی می شود و گاهی نیز به نیمه شب می رسد دلیل ان این است اگر تعداد رصدهای موثق زیاد باشد بلافاصله در ستاد گزارش تنظیم و به خدمت مقام معظم رهبری می رسد اما گاهی تعداد رصدها کم و گزارش دهنده باید تلفنی پاسخگو باشد و دقیقا از او سوال شود گاهی نیز دیر ارتباط برقرار می شود ، گاهی نکات مبهمی در گزارشها هست که باید به دقت بررسی شود تمام اینها زمان لازم دارد و در نهایت مقام رهبری تصمیم گیرنده اصلی هستند ایشان پس از مطالعه و بررسی گزارشها نظر خودشان را اعلام می فرمایند ، ضمنا توجه داشته باشید در تابستان یک ساعت ساعتها را به جلو کشیده ایم و هم مقدار روز بلندتر است و نتیجه نیز دیرتر اعلام می شود. (353271)
 
سیدعلی اکبرفاطمی زاده
۱۳۸۹-۰۶-۱۵ ۱۶:۳۹:۱۴
ماباچه کشورهایی هم افق هستیم؟ (352992)
 
قاضي ميرسعيد
۱۳۸۹-۰۶-۱۶ ۱۰:۱۲:۳۸
با سلام . هم افق بدین معنا نیست که وقتی کشوری در شرق کشور ما هلال ماه را دید حتما ما نیز انرا رویت می کنیم یا اینکه اگر دو منطقه دارای طول و عرض جغرافیایی مختلف باشند و در هر دو منطقه مشخصه های هلال ماه به هم نزدیک یا عین هم باشند ان دو منطقه هم افق نیستند ، هم عرض بودن کلمه بهتری است تا هم افق اما نکته مهم این است که در هر ماه مناطق هم افق با هم فرق می کنند. (353272)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.