نظر منتشر شده
۳۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 210723
شگرد جدید کارفرمایان برای تضییع حقوق کارکنان
بخش تعاملی الف - نقی عبدالجوادی دستجردی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۴۴
در حالی که دولت و نهادهای مسئول و متولی در حال بررسی و انجام رایزنی برای افزایش حقوق کارگران در سال آینده هستند، شمار زیادی از کارفرمایان و شرکت های خصوصی در آستانه سال نو، به بهانه ضرر و زیان ناشی از تحریم ها و به تبع آن کاهش درآمدهایشان، علاوه بر تعدیل نیرو، حقوق کارگران خود را ۲۰ تا ۵۰ درصد کاهش داده اند.

نگارنده که خود در یکی از این شرکت های خصوصی مشغول به کار می باشد، از نزدیک این مشکل را لمس کرده است. همین دوشنبه هفته جاری، مدیر عامل برخی از نیروهای شرکت را تک تک و برخی را گروهی به دفتر خود دعوت و پس از صحبت های تکراری و شمردن مشکلات موجود در سر راه شرکت و این که چاره ای غیر از این کار نداریم، به آن ها اعلام می کرد: "برای بقای شرکت و حفظ مجموعه، علیرغم میل باطنی مجبوریم، حقوق شما را کاهش دهیم." البته

این در حالی است که در سال های اخیر به بهانه های مختلف، درصد افزایش حقوق کارکنان، بسیار ناچیز بوده است. این در حالی است که قیمت کالاهای اساسی، در سال های اخیر چندین برابر شده است. به تعدادی از نیروها هم پیشنهاد می کرد در قبال کاهش حقوق به میزان ۵۰ درصد به جای ۶ روز، ۳ روز در هفته کار کنند. کارکنان نیز دو راه بیش تر، پیش رو ندارند، یا باید به خواسته های غیر قانونی کارفرمایانشان تن دهند یا عطای کار در مجموعه را به لقایش ببخشند و استعفا دهند و شانس شان را در جای دیگری بیازمایند.

البته برای این نیروها، مشکلات دیگری هم وجود دارد. یکی از این مشکلات، نبود بازار کار جدید، به دلیل وجود مشکلات ناشی از تحریم ها و مشکل دوم قراردادهای کوتاه مدت این گونه کارکنان با کارفرمایانشان می باشد. قراردادهای سه ماهه، شش ماهه، یا حداکثر یک ساله، شانسی برای این کارگران، باقی نمی گذارد، تا به گزینه های دیگر هم فکر کنند. بنابراین، این گونه کارکنان مجبورند به خواسته های کارفرمایانشان تن دهند.

به این گونه کارفرمایان باید گفت: آیا سودهای کلان در سال های گذشته را میان کارکنان تقسیم می کردید که حالا می خواهید ضرر و زیان احتمالی تان را تقسیم کنید؟ ضمنا، نیرویی که حقوق اش در آستانه سال نو، نصف شده و فشار گرانی ها بر گرده اش سنگینی می کند، آیا دل و دماغ کار کردن خواهد داشت؟ این در شرایطی است که برای غلبه بر تحریم ها، به توصیه مسئولان، می بایست با کار و تلاش بیش تر، کالاهای بهتر و با کیفیت تری تولید شود. کارگری که حقوق اش به ناحق کاهش یافته، نه به کمیت کار می اندیشد و نه به کیفیت کار.

بنابراین بر مسئولان، به ویژه دست اندرکاران وزارت کار است که برای حل این معضل جدید فکری بکنند. زیرا مشکلات قبلی این قشر، به اندازه کافی بر آن ها فشار می آورد، نگذارید مشکل جدید که حادتر از مشکلات پیشین می باشد، این قشر را بیش از این تحت فشار قرار دهد.
 
کلمات کلیدی : نقی عبدالجوادی دستجردی
 
جمعی از کارگران رسمی مخابرات
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۸:۱۷:۵۳
مورخ 1390/2/11 روز کارگر و با حضور معاون اول رئیس جمهور سابق واگذاری کارت اعتباری خرید 5/1 مییلون ریالی کارگران آغاز شذ وام یا ونیم ملیون تومان که دولت اعلام کرد ه بود فروردین مه 1390 به کارگران حقوق بگیر جهت خرید کالا با آنها پرداخت شود اما شرکت مخابرات به هیچ کدام از کارگران بیمه ای دائم پرداخت نکرده است به همه کارگران کشور تعلق گیرد (1888117) (alef-10)
 
جمعی ازنگهبانان رسمی مراکز تلفن ثابت
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۸:۱۹:۱۴
بارها ی برای رفع مشکلات اعتراض شده اما به این اعتراض های مکرر هیچ گونه پاسخ و یا اقدامی عملی انجام نشده است
خیلی وظیفه خود نمی دانند که جوابگوی ما نگهبانان رسمی باشند برخی ازمسئولین و مدیران وظیفه خود نمی دانند که جوابگوی نگهبانان رسمی باشند هیچ کس پاسخگو نیست لطفا صدای اعتراض ما را به گوش مسئولان برسانید از نگهبانان رسمی مراکز تلفن ثابت هستیم تابع ادارات کل مناطق هفت گانه وابسته شرکت مخابرات استان تهران این مراکز و شرکت مخابرات در حق ما اجحاف می کنند و مدت 37 – 38 ماه است حق شیفت و اضافه کاری ما نگهبانان رسمی را نمی پردازند لطفا رسیدگی کنید (1888120) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۲۱:۱۶:۱۷
از سوی دیگر شرکت مخابرات ایران اخیرا بخشنامه پرداخت پاداش پایان خدمت مضاعف برای عده ودوره خاص تصویب کرده که از نهادهای نظارتی در خواست ورود وبررسی جهت جلوگیری از تضییع حقوق دولت وسهامداران عدالت میشود ؟؟؟ (1892638) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۸:۴۵:۴۳
همه اینها از سوء مدیریت نشات می گیرد. (1888144) (alef-10)
 
تنها
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۹:۰۷:۵۰
با اين متني كه نويسنده نوشته حتما تا حالا اخراج شده . (1888183) (alef-10)
 
سید
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۹:۱۶:۲۱
سلام
بالاخره این تحریم ها خوبه یا بده ؟
هرکی فهمید به ما هم بگه... (1888198) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۹:۲۰:۵۳
قانون کار قانون برده داری است . من 5 سال است در یک شرکت خصوصی کار می کنم . کارفرما از عملکرد من بسیار راضی است ولی هر چند وقت یک بار یک نفر از جوانان بیکار فامیلش را می آورد و به امید اینکه کاری یاد بگیرد وارد مجموعه می کند و من را مجبور می کند به او آموزش دهم ولی شکر خدا هیچ کدام تجربه و عملکرد من را نداشته اند . ولی اگر چنین فردی پیدا شود گارفرما در اخراج من تردید نمی کند . در ایران امنیت شغلی نیست ما برده هستیم و کارفرما برده دار (1888205) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۱۲:۱۶:۴۶
مجری قانون کار مشکل دارد! وزارت کار سابق تا حدودی بهتر بود الان ادارات کار تبدیل به بک مجموعه از تعاون و کار و ... شده اند که حقوق کارگران در آن گم شده است! (1891471) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۹:۲۱:۰۶
خب برادر من، اگه کارفرما حقوق رو نصف کرده عوضش میزان کارش رو نیز نصف کرده که منطقی یه نظر می رسد، اگر کارفرما نصف نیروی کار خود را تعطیل کند دو معنی بیشتر ندارد: یا اینکه واقعا به علت مشکلات، تولید و فروش او هم نصف شده و یا اینکه راندمان کاری کارگر به اندازه نصف یک کارگر واقعی بوده است، در صورتی که تولید و فروش مثل سابق باشه مگر کارفرما دیوانه است که کارگر خود را اخراج یا میزان کار او را کم کند تا سود خودش هم کم شود، یک مقدار عادلانه و عاقلانه به این موضوع نگاه کنید، من مطمئن هستم اکثر کارفرمایانی که تعدیل نیرو داشته اند چقدر زیر فشار روحی و وجدانی هستند ولی خب چاره ای نداشته اند. بهتر است در این شرایط نمایندگان مجلس و دولت هر چه سریع تر مشکلات تولید و اشتغال را سر و سامان دهند به جای اینکه درگیر مسائل جزئی و کلیشه ای سیاسی شوند.
اگر نمایندگان مجلس یک دهم وقتی را که صرف حمله و پاسخ در مورد فتنه گذاشتند در مورد مملکت می کذاشتند اوضاع خیلی بهتر بود (می دانم که الان به آنها بر می خورد، خب بر بخورد، به ما هم بر می خورد که این مملکت به این روز افتاده است) (1888206) (alef-10)
 
abbas
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۹:۴۴:۴۰
من نه کارگرم و نه کارفرما
اما قانون کار و همچنین اداره کار بسیار بسیار یکطرفه و به نفع کارگر است و کارفرما (سرمایه دار) را فراری میدهد.
اگر از کارفرمایان خرد سوال کنید داستانها برای تعریف کردن دارند که سبب میشود از گرفتن کارگر صرف نظر کنند
قانون کار فقط باید در خصوص بیمه ، ایمنی کار و قرارداد فی مابین کارگر و کارفرما باشد .
تعیین حداقل دستمزد سبب میشود که
- استانهای توسعه نیافته ، از مزیت نسبی کارگر برخوردار نشوند(چون قیمت کارگر در همه ایران یکی است ، شهرهای بزرگ انتخاب میشوند)
- بعلت عدم تمایل کارفرما به گرفتن کارگر ساده، کارگر ماهر سختتر بوجود آید.
- سرمایه گزاری در ایران سختتر شود
- تولید ملی کاهش یابد (1888270) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۹:۴۹:۱۴
شما باید وضع کارفرمای بخش خصوصی را هم درک کنید، وقتی رقیب آنها دولت است که با تکیه بر پول نفت به کارمندان و کارگرانش میرسد و خودش هم دغدغه ای ندارد و همه قوانین را به نفع خود مینویسد و تغییر میدهد همین که با این همه قوانین ضد بخش خصوصی و تولید کارفرمایتان شرکت را جمع نکرده هنر کرده
من به عنوان یک کارمند دولتی سابق میگویم که تا دولت کارفرمایی میکند و کارمندانش کارشناسی میکنند باید دست کارفرماهای بخش خصوصی را بوسید چرا که میتوانند راحت آپارتمان بخرند اجاره بدهند (1888289) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۰:۱۴:۵۳
خدا به دادمان برسد... (1888360) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۰:۱۷:۳۹
در دولت قبل مسئولان میگفتند چرا همه جوانان دنبال شغل دولتی هستند، دلیل هم همین هست دیگه. شرکت های خصوصی، نه آینده ی شغلی و امنیت شغلی دارند و نه مطابق قانون و تورم جامعه حقوق میدهند. حتی در برخی موارد خیلی پایین تر از حداقل دستمزد اداره کار به افراد تحصیلکرده میدهند. (1888366) (alef-10)
 
فرزین یارمحمدی
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۰:۲۰:۰۰
باسلام
من از همون کارفرمایی هستم که تعدیل نیرو کرده ام
سال گذشته درآمد شرکت بنده پانزده میلیون تومان در ماه بوده که ماهی پنج میلیون تومان صرف هزینه های نیروی انسانی شده . ولی متاسفانه از خرداد ماه امسال درآمد به صفر رسیده و اکنون بیش از هفت ماه است که هزینه های نیروی انسانی شرکت را از طریق استقراض و یا اندوخته های مالی پرداخت میکنم
حال سوال من از نویسنده محترم اینست که وظیفه شرعی من اینجا چیست
آیا من باید به رفاه و تامین معیشت خانواده خودم باشم و یا باید به فکر معیشت کارمندان خودم باشم
آیا من باید خانه و کاشانه خود را بفروشم و خرج کارمندان بکنم
چرا یکطرفه به محکمه میروید ? مشکل اقتصاد جای دیگری است (1888372) (alef-10)
 
محسن م
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۰:۴۲:۱۲
اضافه کارها رو که اصلا نمیدن یا اگه بدن 5درصدشو اونم لطف میکنن
حرف زیادی بزنی با تک پا بیرون چون قراردادیه
نیروی کار تا دلت بخواد زیاد همین عامل سواستفاده کارفرمایانه
خلاصه بدبخت به امثال ما که هیچ حامی نداریم (1888421) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۰:۴۹:۴۲
مچکریم (1888441) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۱:۲۳:۳۴
متاسفانه کسی به فکر کارمندان بخش خصوصی نیست.مطلب بالا کاملا واقعیت دارد و روح و روان و اعصاب راخراب و ازبین برده.از همه بدتر حس یاس و نومیدی میباشد که زندگی را به کام انسان تلخ می کند. (1888506) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۱:۵۲:۲۱
آخر كسي از مسئولان واقعا به كارگر و حقوق او فكر يا توجه ميكند ؟ (1888562) (alef-10)
 
کارگران
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۲:۲۱:۱۱
شما خدا منصفانه قضاوت کنید حق کار خیلی سخته (1888630) (alef-10)
 
احمد
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۲:۵۰:۱۷
چرا این دروغها را باور میکنید و چرا نمینویسید کارگرها 2 ساعت کار مفید هم انجام نمیدهند شما میدانید یک کارگر در طول مدت 12 ماه که کار میکند به جهت موارد زیر 18.8 ماه از یک شرکت حقوق دریافت میکند
• 12 ماه حقوق
• یک ماه مرخصی
• دو ماه عیدی و پاداش
• یک ماه سنوات
• 23 درصد حق بیمه سهم کارفرما ( معادل 2.8 ماه )
برای مثال اگر مبنای حقوق یک پرسنل برای امسال ( سال 1392 ) 5.371.250 ریال ( حقوق ثابت و بن کارگری و حق خواربار ) باشد در هر ماه یک پرسنل معادل 7.631.650 ریال بابت حقوق ثابت دریافت مینماید و این مبلغ بدون هزینه سرویس ، هزینه نهار ، هزینه اضافه کار و بدون هزینه عائله مندی و بدون در نظر گرفتن بیمه مسئولیت کارفرما ( بیمه حوادث ) و بدون حق آکورد و بدون حق لباس و ........ میباشد .
به عبارت دیگر اگر پرسنلی که دارای دو فرزند است و در ماه دارای 50 ساعت اضافه کار باشد و از مبلغ 50 هزار تومان حق سرویس و 90 هزار تومان حق نهاری برخوردار باشد حقوق و مزایای آن پرسنل در طول مدت یک ماه 11.581.650 ریال میباشد.
در این صورت این پرسنل در هر ساعت کاری مبلغ 6160 تومان ، در هر دقیقه مبلغ 103 تومان و در هر ثانیه مبلغ 17.5 ریال پول دریافت میکند .
آیا با این تفاصیر حقوق کارگر کم است لطفا کارگران را متوقع نکنیم همین طوری بیمه بیکاری و یارانه ها کارگران را تنبل کرده دیگر شما دست بردارید . (1888704) (alef-10)
 
رضا
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۱۶:۵۴:۴۳
جناب احمد آقای محترم،
میشه لطفا بفرمایید کجای قانون به کارگر پاداش داده اند که شما قانونا موظف به پرداخت شدید؟

در ضمن کدام کارفرمایی بدون در نظر گرفتن این مواردو سایر هزینه ها و سود خودش و ضریب کسر در پروژه ها قیمت میدهد که شما دومیش باشی؟

اگر شما نمیتونی بیش از دو ساعت از نیروهات کار بگیری مشکل از سیستم شماست چون تو شرکتی که بنده کار میکنم (خصوصی - پروژه های پارس جنوبی) کار مفید پرسنل 6.5 ساعت از 8 ساعته بر طبق اعلام مدیریت و برنامه زمان بندی.

در ضمن آیا شما زمانی که قیمت میدی خواب سرمایه و نوسانات دلار رو توریز قیمتت دولا پهنا حساب نمیکنی که هر چقدر هم کارفرمای بدبخت از سر وته قیمتت میزنه بازم کار واست میصرفه.

لطف کن وقتی نظر میدی حواست باشه که بقیه هم تو همین مملکت دارن کار میکنن و از ریز و درشت مسائل باخبرند.

بنده که این بحثها رو نوشتم، مدیر میانی هستم که میبینم چه جوری با نیروهام داره حساب کتاب میشه و چه جوری با کارفرما.

به خدا شدیم چوب دو سر ... ، هم شرمنده نیروهامونیم از حقایقی که نمیشه بهشون بگیم و هم داغون از اجحافی که داریم بهشون میکنیم. (1892111) (alef-10)
 
ماری
۱۳۹۲-۱۰-۱۸ ۱۶:۰۲:۲۶
آقای محترم مثل اینکه صداتون از جای گرم درمیاد.
بنده در یک شرکت معروف صنایع غذایی تبریز مشغول به کار بودم که حقوق ماهیانه را حداقل 2 ماه بعد واریز میکرد . همچنین حقوق سه ماهه آخر 91 را تا آخر اسفند پرداخت نکرد و گفت که اگر میخواید در سال 92 قرارداد بسته بشه و عیدی و سنوات و 3 ماه حقوق رو دریافت کنید باید به دفترخونه برید و یه متنی که از قبل آماده کرده بود رو امضا کنید که توش نوشته شده بود : تمامی حقوق ، حق اولاد ، حق مرخصی ، بن کارگری ، اضافه کاری و .... رو دریافت کردم که هیچ کدام از این موارد پرداخت نشده بود اما به دلیل اینکه اکثر کارگران و کارمندان مجبور به کار کردن بودند و بدلیل کمبود شغل به همین دلیل امضا میکردند
در آخر فقط نارضایتی کارگران و کارمندان بود و عاقبت بخیری کارفرمایان!!!!!!
واقعا کارفرمایان با این همه حق الناسی که بر گردنشون هست میخوان چه کار کنند؟؟ (1896214) (alef-6)
 
احمد
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۲:۵۴:۵۴
براتون خیلی متاسفم که بخودتون اجازه میدید به کارفرمایانی که سرمایه هاشون و نرفتن طلا و زمین و دلار بخرن اینطوری اتهام شگرد کلاه برداری میزنید واقعان براتون متاسفم اگه از کسی شکایتی دارید میتونید برید تو دادگاه شکایت کنید و حق ندارید صرفا" نظر یک یا چند نفرو که راست و دروغش براتون مشخص نیست رو اینطوری رسانه ای کنید واقعا " متاسفم براتون . (1888721) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۳:۴۹:۴۶
شركت مپنا كه در بسياري از قراردادهاي خود تعديلهاي آنچناني از سازمان توسعه برق گرفته و مي گيرد يا به واسطه ارزي بودن قراردادهاي خود با كارفرمايان دولتي خود از تمام مشكلات ناشي از اجرايي شدن هدفمندي يارانه ها و افزايش نرخ ارز مصون بوده از اجراي بخشنامه هاي معاونت برنامه ريزي رياست جمهوري خودداري مي كند و مي گويد من شركتي خصوصي هستم. دقت داشته باشيد 47 درصد اين شركت دولتي است.
به واسطه اين اقدام حقوق پرسنل بسياري از شركتهاي پيمانكاري طرف قرارداد اين شركت رانت خوار عقب افتاده و شركتها هم دچار مشكلات عديده شده اند.
متاسفانه مديرعامل اين مجموعه يعني شخص آقاي علي آبادي مستقيما در اين قضيه نقش داشته و بواسطه افزايش نرخ ارز و نرخ تعديل سود هنگفتي به جيب اين مجموعه رانت خوار سرازير شده اما متاسفانه كارگران و مهندسان شاغل در شركتهاي پيمانكاري كه مستقيما در اجراي پروژه هاي نيروگاهي دست داشته اند با حقوق عقب افتاده چند ماهه مواجه اند و اين در حالي است كه كارمندان مجموعه مپنا نه تنها حق و حقوق خود را تمام و كمال دريافت مي كنند بلكه بصورت سه ماه يكبار كارانه اين دردانه ها پرداخت مي شود. (1888943) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۴:۱۳:۵۲
وقتی کارفرمایان و صاحبان سرمایه به راحتی از زیر بار پرداخت مالیات فرار کرده و کسی جلودارشان نیست به همین راحتی هم به کارمندان خود زورگویی می کنند و متاسفانه اداره کار و سازمان تامین اجتماعی نیز از کارفرمایان حمایت بی جا می کند (1889058) (alef-6)
 
کامران
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۴:۱۷:۴۷
کارفرمایان همینند. اینان وقتی سودهای کلان می کردند به فکر نیروهایشان نبودند. چه برسد به الآن که مشکلات اقتصادی زیاد شده است. (1889076) (alef-6)
 
علی
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۴:۳۹:۱۴
ببینم مگه شما کارفرمایان مسلمان نیستید ضعیف ترین قشر جامعه کارگران هستند اینها حق الناس است که بر گردن شما خواهد ماند مطمئنا بایددر پیشگاه حق جواب پس دهید دوران برده داری گذشت آنهم در کشور اسلامی خجالت بکشید وبه فکر کارگران باشید (1889148) (alef-6)
 
كارمند
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۶:۴۲:۰۳
این شگرد از زمان دولت نهم شروع شد و اکثر کارفرمایان حتی اضافه حقو ق وزارت کار را هم نمیداند و میگفتند هر که نمخواد بره و با قراردادهای سه ماهه راحت کارمند شاکی را بیرون میکردند و اکثر ا بخاطر بیکاری روزافزون مانند اسرا مشغول کار هستند و در یک زمان میکفتند استعمار الان اکثر شرکت ها بخش خصوصی از ساعت 7.50تا 5 بعدازظهر و پنجشنبه ها تا ساعت 1 بعدازظهر کارمند کار میکند با ترافیک و رسیدن به منرل دقیقا بیش از 12 ساعت یک نفر برای حداقل حقوق با هر تجربه و تحصیلاتی صرف میشود (1889477) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۶:۵۹:۰۵
وقتی که کارفرما پیشنهاد میکنه "در قبال کاهش حقوق به میزان ۵۰ درصد به جای ۶ روز، ۳ روز در هفته کار کنند" مشخصه که حجم کار یا تولید کم شده و واقعا مشکل دارند. وگرنه کدوم کارفرمایی ساعت کار ی کارخانه اش رو کم میکنه؟ (1889529) (alef-10)
 
کارفرما
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۲۰:۳۱:۱۲
کرگران زحمتکش وکارفرمادومولفه اساسی کسب وکار میباشند ولی دولت بخصوص بانکهابادریافت سودهای مرکب شبه ربوی واداره امورمالیاتی بادریافت مالیاتهای ناعادلانه وغیرقانونی وتامین اجتماعی بافشاربرای پرداخت حق بیمه سهم کارفرما وعدم توجه نمایندگان مجلس به حمایت ازتولیدملی وبهبودکسب وکار ووضع قوانین غیرعلمی وکوتاه مدت کارفر مایان رابه اجباربسمت تعدیل قشرزحمتکش کارگران علی رغم میل باطنیشان سوق میدهدمن کارفرما به کارگرخودهمکارمیگویم وقلبا به این کلمه همکارایمان اعتقاد دارم ولی متاسفانه دستگاههای سیاستگذار ودولت هیچگونه حمایت جدی ازاین دوقشرزحمتکش دراین بحران رکودتورمی نمیکند وفقط شعار میدهندوبس (1890157) (alef-6)
 
ناشناس
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۲۰:۴۳:۴۹
در شرکت پروفیل ساوه کار می کنم و 5 ماه حقوق معوقه دارم . کسی هم نیست که رسیدگی کند ... (1890201) (alef-6)
 
هبت اله
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۲۳:۳۱:۴۷
وقتی کارفرما اندازه پول سه کیلو سیب زمینی برای کارگر ارزش قایل نیست من تعجب میکنم که جطور نوقع دارند ما برای سود بیشتر آنها تلاش کنیم اگه ما این کار کنیم به نظر شما به ما باید چی بگن؟ (1890661) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۰۷:۴۸:۱۰
توی یه شرکت ساختمانی کار میکردم 6 ماهه اخراجم کردن و حقوق معوقه ام هم ندادن رفتم اداره کار شکایت کردم گفتن چون قرارداد نداری کاری از دست ما بر نمیاد به اداره کار گفتم گور پدر من اصلا من دروغ میگم یه روز یه بازرس بفرستید بره از کارگرای اونجا تحقیق کنه ببینه کودومشون قرارداد و بیمه داره گفتن بازرس نمیفرستیم تقصیره خودتونه که بدون قرارداد کار میکنین آدم دردشو به کی بگه آخه تازه به این نتیجه رسیدم توی این مملکت کارگر هیچ حق و حقوقی نداره و هیچ پشتیبانی هم نداره (1890960) (alef-6)
 
حسین نگاری
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۰۸:۴۷:۲۸
کارگران عزیز با افزایش یارانه ها مشکل شما حل خواهد شد .
1- بابت کارنکرده نباید پول گرفت . 2- دولت بابت مشکلات اقتصادی چه کمکی به کارفرمایان می کند که آنها نیز این کار را انجام دهند . و از همه مهمتر سرمایه گذاری شخصی با تحمل تمام مشکلات اداریر جامعه نشانه ....... کارفرمایان می باشد . دیگر دلیلی ندارد که برای ادامه این کار .... دوباره ضرر دهند . درستش اینست که قانون به اصطلاح کار، اصلاح و همه چیز توافقی گردد تا لیس الانسان ماسعی مانند کشور های مسلملن عملی و پیشرفته اروپایی اجرا گردد . (1891025) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۲۰:۲۳:۵۱
تحریمها قراره به فرصت تبدیل بشه یا ذلت و بدبختی؟جان مادرتون کلیشه ای جواب ندید،واقعیت چیه؟ (1892497) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۲۲:۰۱:۵۶
این همان اقتصاد بازار آزاد است که آقای روحانی وعده اش را داده بود. چرا ناراحت هستید؟! (1892712) (alef-6)