نظر منتشر شده
۲۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 283877
دوباره به دوران کاغذ‌پاره دانستن قطعنامه‌ها بازگشته‌ایم؟!
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۹ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۲۳
مهدی محمدی در وطن امروز نوشت: هنوز جوهر توافق وین خشک نشده است که آمریکایی‌ها دبه کردن را آغاز کرده‌اند. اگر این توافقی مبتنی بر راستی‌آزمایی است نه اعتماد، همین حالا، در حالی که به زحمت یک هفته از زمان توافق می‌گذرد، امکانی برای راستی‌آزمایی این موضوع وجود دارد که برجام عاقبت به خیر نخواهد شد. شرکای آمریکا در داخل ایران، خیلی زود باید خلسه ناشی از توافق را کنار بگذارند. این یک امر اختیاری نیست، جبر ناشی از شراکت با طرفی چون آمریکاست.
اکنون پیش‌نویس یک قطعنامه روی میز شورای امنیت است – و می‌گویند امروز درباره آن رای‌گیری خواهد شد- که قبل از هر چیز برجام را به طرز مضحکی نادیده می‌گیرد و نقض می‌کند.

۱- این قطعنامه هم برجام و هم زمان‌بندی اجرای آن را تایید می‌کند. با صدور این قطعنامه برجام نه یک توافق چندجانبه میان ایران و چند کشور دیگر، بلکه بخشی از تعهدات بین‌المللی ایران خواهد بود. سوال این است: در این صورت دیگر طی شدن فرآیند قانونی در ایران عملا چه معنایی دارد و آیا توافق بر سر صدور چنین قطعنامه‌ای چند روز پس از اعلام توافق، معنایی جز بازیچه قرار دادن فرآیند قانونی بررسی برجام در داخل کشور دارد؟

۲- در حالی که بنا بود متن این قطعنامه به‌گونه‌ای نوشته شود که به قطعنامه‌های غیرقانونی پیشین شورای امنیت علیه برنامه هسته‌ای ایران مشروعیت نبخشد، نه فقط از آن قطعنامه‌ها یاد می‌کند، بلکه آن قطعنامه‌ها را رزرو نگه می‌دارد تا هر زمان که غربی‌ها خواستند رژیم تحریم‌ها را احیا کنند، همه تحریم‌های مندرج در آنها را یکجا از سر بگیرند؛ بنابراین تنها اتفاقی که در اینجا نیفتاده خاتمه بخشیدن به آن قطعنامه‌هاست.

۳- متن برجام می‌گوید اجرای کامل آن ماهیت صرفا صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران را تضمین خواهد کرد. قطعنامه شورای امنیت این وعده برجام را ساده و آسان پس می‌گیرد و در پاراگراف ۸ اجرایی می‌گوید حتی اگر برجام کاملا اجرا شود، باز هم این موضوع به حل مساله ماهیت برنامه هسته‌ای ایران صرفا کمک خواهد کرد، نه بیشتر. به زبان ساده‌تر، مطابق این قطعنامه، پس از ۱۰ یا ۱۵ سال از اجرای برجام، باز هم گفتن این جمله ساده از سوی آژانس که ماهیت برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است، از ایران دریغ خواهد شد.

۴- زمان پایان قطعنامه ۱۰ ساله است. اولا وندی شرمن همین دیروز گفته است کشورهای ۱+۵ توافق کرده‌اند بلافاصله پس از این ۱۰ سال دوباره قطعنامه دیگری صادر کنند و محدودیت‌ها را تمدید نمایند و ثانیا حتی اگر در انتهای این ۱۰ سال واقعا این قطعنامه پایان یابد، این امر با زمان‌بندی ظاهری ۸ ساله محدودیت ظرفیت غنی‌سازی در برجام در تناقض است. بیایید خوش‌بینانه فرض کنیم زمان محدودیت غنی‌سازی در برجام پس از ۸ سال پایان یافته است؛ با وجود این قطعنامه، ایران همچنان قادر به اینکه قدم از قدم بردارد نخواهد بود.

۵- پاراگراف ۲ اجرایی قطعنامه می‌گوید: زمانی که آژانس تقاضا می‌کند که بتواند همه مسائل باقیمانده را که در گزارش‌های آژانس مشخص شده، حل کند، ایران باید همکاری کاملی داشته باشد. این بند ایران را ملزم می‌کند با هر درخواست آژانس برای حل مسائل باقیمانده همکاری کامل کند. این امر حتی به شروط مقرر در برجام از جمله مکانیسم‌های یک‌سویه حل اختلاف مشروط نشده و عملا دست آژانس را برای هر نوع درخواستی از ایران – صرف‌نظر از توافقی که ۱+۵ کرده - باز می‌گذارد.

۶- یکی از عبرت‌آموز‌ترین بندهای این قطعنامه، مکانیسم بازگشت‌پذیری تحریم‌هاست. در پاراگراف ۱۱ اجرایی آمده است در صورتی که هر یک از اعضای برجام گزارشی مبنی بر یک عدم پایبندی قابل توجه ارائه کند، شورای امنیت پیش‌نویس یک قطعنامه جدید برای تصمیم درباره بازگشت یا عدم بازگشت تحریم‌ها را ظرف ۳۰ روز به رای می‌گذارد.
پاراگراف ۱۲ اجرایی می‌گوید اگر در مهلت ۳۰ روزه مقرر، درباره قطعنامه‌ای رای‌گیری نشود، تحریم‌ها به طور خودکار بازخواهد گشت مگر اینکه کشور مدعی قبل از ۳۰ روز اعلام کند مساله حل شده است. در واقع در اینجا یک مکانیسم کاملا خودکار برای بازگشت تحریم‌ها تعبیه شده که خطری جدی برای امنیت ملی ایران در آینده خواهد بود. فقط در یک جمله، با این مکانیسم، عملا هر یک از اعضای برجام می‌تواند بازگشت تحریم‌ها را گروگان گرفته و در هر حوزه‌ای از ایران باج‌خواهی کند.

۷ - اما فاجعه‌بارترین بخش‌های این قطعنامه هنوز باقی مانده است. این فاجعه از تحریم‌هایی آغاز می‌شود که این قطعنامه بر برنامه موشکی ایران تحمیل می‌کند. در پاراگراف ۳ ضمیمه B آمده است: «از ایران خواسته می‌شود هیچ فعالیتی مرتبط با موشک‌های بالستیک طراحی شده با قابلیت حمل تسلیحات هسته‌ای صورت ندهد، از جمله شلیک هرگونه موشک با استفاده از چنین فناوری‌های مربوط به موشک‌های بالستیک، تا زمان ۸ سال پس از «روز پذیرش برجام» یا تا زمانی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارشی ارائه دهد که «جمع‌بندی مبسوط» را تایید کند، بسته به اینکه کدام زودتر اتفاق افتد». این یک تحریم موشکی کامل برای کشوری چون ایران است که عملا همه انواع موشک‌های آن بالستیک محسوب می‌شود. برجام قرار بود مشکل هسته‌ای ایران را حل کند نه اینکه آن مشکل را مبهم بگذارد و مشکلی بزرگ‌تر برای برنامه موشکی ایران -که رکن توان دفاعی ماست- به‌وجود بیاورد.

۸ - در پاراگراف ۵ ضمیمه B این قطعنامه یک تحریم کامل تسلیحات متعارف علیه ایران نیز به مدت ۵ سال - چه برای صادرات و چه برای واردات- وجود دارد. این نیز به نوبه خود بدین معناست که اگر در این مدت فی‌المثل ایران از سوی داعش یا هر کشور خارجی مورد تهدید قرار گرفت، حتی حق نقل و انتقال سلاح برای دفاع از خود را هم ندارد!

اینها که آوردیم یک خلاصه بسیار ساده و گذرا از متن قطعنامه‌ای است که ظاهرا برای تایید برجام صادر می‌شود اما در واقع کار را از موضوع هسته‌ای بسیار فراتر برده و حوزه‌های نظامی و متعارف و بلکه امنیت آینده ایران را به مخاطره می‌اندازد. جالب این است که این پیش‌نویس متن ابداعی آمریکا نیست بلکه یک متن مذاکره شده است که ظاهرا تیم ایرانی با بند بند آن موافقت کرده است. توجیه دوستان هم این است که نقض قطعنامه به معنای نقض برجام نیست و ایران می‌تواند بدون نگرانی از اینکه متهم به نقض توافق شود، از اجرای قطعنامه سر باز بزند. ظاهرا دوباره به دوران کاغذ‌پاره دانستن قطعنامه‌ها منتها این بار از سوی دولت آقای دکتر روحانی بازگشته‌ایم! فقط این نکته ساده را باید تذکر داد که این قطعنامه برخلاف قطعنامه‌های پیشین، متنی است که دولت درباره آن مذاکره کرده و آن را پذیرفته است بنابراین کاغذپاره دانستن آن به سادگی اسلافش نخواهد بود.

ابتدایی‌ترین کار اکنون - حتی اگر عده‌ای می‌خواهند از توافق وین حراست کنند - این است که صدور این قطعنامه متوقف شود. در غیر این صورت، بعید است عمر توافق هسته‌ای به چند ماه برسد.
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۲:۳۹:۳۰
درود بر ظریف تو این 8 سال به جوانها خیلی سخت گذشت گرونی مسکن . بی کاری . بی پول و هزار تا بدبختی دیگه (3055339) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۸:۳۴
اینا از اولم از کاغذ پاره ها دل نکتده بودن که بخوان دوباره به اون بر گردن اینا دلواپس کنار گذاشته شدن کاغذ پاره ها بودن .کاسبان تحریم (3055449) (alef-3)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۵:۰۴:۵۲
بهتر از ذوق زده بودن و درک نکردن واقعیت‌هاست به هر حال. (3055964) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۳:۱۷:۳۳
طنز می‌گویید؟ بر طبق کدام منطق موشک بالستیک با ظرفیت پرتاب کلاهک هسته‌ای با برد چند هزار کیلومتر را توان دفاعی می‌نامید؟ این توان تهاجمی ایران است که طبق توافقی که صورت گرفته محدود شده است. ولی توان دفاعی هیچ تحریمی ندارد و امکان خرید و فروش انواع سلاح‌های تدافعی وجود دارد که سامانه S300 هم از آن دسته است. (3055503) (alef-13)
 
مهندس جنت شهري
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۳:۴۱:۲۹
شركاي ايراني امريكا در ايران زود خلسه را كنار بگذارند....اين جمله يعني چه..ايا اين جمله اهانت به رييس جمهور.تيم مذاكره كننده.دولت.مردم و مهمتر از همه رهبري كه تاييد كننده مذاكرات بوده نميباشد...اقاي مدعي العموم كجايي...شما كه براي يك اشتباه چاپي فردي را مرتد اعلام ميكردي براي چنين توهين هايي به عموم چه نظري داري.....اينقدر به بعضي افراد ميدان داده شده كه كم كم ادعاي خدايي هم ميكنند.....انقدر تريبون تلويزيون به اين افراد حبه شد كه اكنون علنا به همه توهين ميكنند...تلويزيوني كه برنامه هاي ان را يا به شركتها فروخته و يا به تند روها حبه كرده ..مثل اينكه ميراث پدرشان بوده و بقيه مردم حقي ندارند..نتيجه ان ميشود افرادي مثل اين اقا كه علنا به مسيولان عالي نظام توهين ميكند و اسمش هم انتقاد ميگذارند...اقاي عزيز قراردادي امضا نشده ..بايد مجلس تاييد كند ..رهبري تاييد كند ..شوراي امنيت ملي تاييد كند... اگر بد است انها تصميم ميگيرند...چند روزي است كه بر طبل فرا جناحي بودن توافق ميكوبيديد ... حالا سودش اگر باشد فراجناحي و ملي ..ضررش مال دولت و يك گروه ...شما ديگر كي هستيد...صد رحمت به سنگ پاشور قزوين.... (3055629) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۰۷:۲۶:۳۴
آخه رهبری کی مذاکراتو تایید کرد چرا تهمت میزنین همین حالاشم هر وقت آقا صحبت میکنند میگن معلوم نیست توافق بشه یا نشه ما هممون هم وطنیم اگر.انتقادی.هم میشه به توافق باید.بشنویم نه اینکه همدیگه رو خرد کنیم (3176553) (alef-13)
 
سیامک
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۳:۴۶:۵۱
صرف نظر از اعتقادات مذهبی و سیاسی ، بهتره که چشمهامون رو روی واقعیت نبندیم .
توافق نامه قابل توجیه نیست مگر به عنوان معذرت خواهی از دنیا ویا یک عقب نشینی تاکتیکی
البته شخصآ امیدوارم که اولی درست باشه (3055649) (alef-13)
 
مشهدی
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۳:۴۸:۲۵
روحانی گفت تحریم تمام شد اقایان برن یک شغل جدید پیدا کنند (3055655) (alef-3)
 
علی
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۳:۵۴:۰۸
آنقدر خلاف واقع و سفسطه در این نوشته وجود دارد که نمی دانم به کدام پاسخ دهم.فقط یک نمونه ,در بند8 گفته : چون تحریم تسلیحاتی برای 5سال پا برجاست در صورتیکه مورد حمله مثلاَ داعش قرار بگیریم نمی توانیم سلاح را نقل وانتقال دهیم.
1- صادرات و واردات تحت شرایطی و با نظارت کمیسیون مربوطه امکانپذیر است
2-مگر نقل وانتقال سلاح در داخل کشور ,صادرات و واردات است که امکانپذیر نباشد؟ (3055679) (alef-13)
 
هادی
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۴:۵۸:۴۴
متن که به نظر منطقی میاد، امیدوارم دوستان دولت و وزارت خارجه و شورای امنیت ملی بدونن چه کار دارن می کنن و بتونن جلو همچین چیزی رو بگیرن.
ظاهرا رکب خوردیم!
من که شخصا تعجب کرده بودم که چطور شد پیش نویس قطعنامه برای شورای امنیت اینقدر سریع تهیه شد، اما الان سؤالم رفع شده. (3055944) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۵:۰۷:۳۷
حرف حسابتان چيست ؟
چي از جتن ملت ميخواين؟
8 سال مملكت دست شماها بود ديديم چي شد؟
لطف كتيد بريد كنار تا حداقل باد بيايد و مرئم نفس بكشند؟
شماها تا حالا دچار سرطان شديد كه با كمبود داروي آن مواجه شويد؟
پس برويد كنار (3055971) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۵:۴۷:۱۸
دکتر مهدی محمدی دقیقا درست و متین میگه . من به عنوان یک ایرانی با این توافق نامه تحقیر شدم و اصلا اونو قبول ندارم . هرکس خوشش اومده بسم الله (3056088) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۶:۲۲:۴۲
شما در ایرانی بودن خود شک کنید مه ئر موارد تئافق نامه چون واکنش مردم و رهبری مثبت بود (3057894) (alef-13)
 
پدرام
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۶:۰۸:۳۰
واقعا مایه تاسف است (3056167) (alef-3)
 
جلیلی
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۷:۰۳:۰۰
به حرف امثال این محمدی ها گوش کردیم که به این روز افتادیم.آقا اصلا مردم همه اینایی رو که گفتی میخوان.شما جای ما باید تصمیم بگیری؟؟!!مسگی نه یه رفراندوم بذارین تا حالیتون بشه کی به کیه. (3056356) (alef-13)
 
مهدی رنجوری
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۸:۰۲:۳۴
اینها کاغذ پاره نیست سند حقانیت ایران است که با تلاش فرزندان این ملت بدست آمده است. هرکس که دل مردم را شاد کرد خدا دلش را شاد کند (3056600) (alef-3)
 
حمید
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۸:۰۲:۵۵
این دلواپسان از اول مخالف توافق هستند یعنی موافق تحریم
پس نگران چه هستند اگر چند صباح دیگر تحریمها برگردد لااقل جند وقتی ملت نفس راحتی خواهد کشید . (3056602) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۰:۱۱:۴۳
این دفعه فقط تحریم برنمی گرده. تحریم با اجماع جهانی برمی گرده! (3057632) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۸:۳۴:۵۷
جماعت خوش خیال با این متن ها و مقالات و ... بیدار نمی شوند.
فقط با لگد تفنگدار نیروی دریایی آمریکا بیدار می شوند . البته آن موقع هم به جای جنگیدن با او حتما سلفی می گیرند (3056784) (alef-13)
 
لبو فروش
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۲۱:۲۶:۱۵
این قطعنامه در حقیقت نتیجه 8 سال کاغذ پاره دانستن تحریم هاست . حالا هم دیر نشده می توانید به همان روال ادامه دهید . ببینم می شود کشور را دو سال دیگر اداره کرد .آهای بی درد ها یی که درد مردم را نمی فهمید و دلخوش به پولهای باد آورده از طریق واردات مازاراتی و پورشه و غیره هستید ، دین که ندارید لااقل شرف داشته باشید (3057260) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۲۲:۰۶:۲۳
مگه خود نويسنده اين مطلب جزو كاغذپاره اي ها نبوده و رفيق شفيق جليلي بوده !
چطور اون موقع خود تحريمها نعمت بودن
حالا احتمال ضعيفشون مصيبت هستن ؟!!! (3057366) (alef-13)
 
هادی مشگان
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۲۲:۰۹:۴۱
متاسفانه باب ورود به بحث موشکی در مذاکرات باز شد و نتیجه هم این شد که میبینید پدر تمامی شرارتها طمع است انها طمع تیم مارا بابت تحریم های تسلیحاتی تحریک کردند و تیم مذاکره کننده هم در دام افتاد و نتیجه هم اینی شد که میبینید به هرحال اگر شل بیاییم سفت میخوایم پس باید مراقب بود (3057373) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۰:۰۶:۲۲
به نويسنده محترم بايد گفت اولاً شما بلد بودين اصلاً نمي گذاشتين پرونده ايران بره شوراي امنيت ثانياً شما نگران برگشتن تحريم هايين ؟!!!! (3057621) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۰:۰۸:۵۴
عراقچی در تلویزیون و گفتگوی ویژه کلی توضیح و تفصیل داد ولی خلاصه حرفش این بود که قطع نامه کاغذ پاره است! (3057625) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.