نظر منتشر شده
۱۳۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 182176
گفت و گوی روزنامه همشهری؛
مصاحبه ای مفصل و متفاوت با دکتر توکلی
بخش داخلی الف، 2 فروردین 92
مصاحبه حاضر متن کامل و بخشهایی اضافه شده به مصاحبه دکتر توکلی با روزنامه همشهری است که در ادامه می آید. این مصاحبه به علت گستردگی موضوعات، و تنوع مباحث، بسیار مفصل و متفاوت می باشد. که امیدواریم مطلوب نظر مخاطبان قرار بگیرد.
تاریخ انتشار : جمعه ۲ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۲۵
آقاي احمدي نژاد در سال ۸۴ مي گفتند كه به عنوان «يار كمكي» مجلس آمدند تا با كمك هم ايران را بسازيد. چطور شد كه روابط ايشان با مجلس به اينجا رسيد؟
اين حرف هايي بود كه آقای احمدي نژاد در ابتدا مي زدند اما به تدريج معلوم شد كه خيلي به این حرف ها اعتقادی ندارد و تدريجا بي اعتنايي اش به قانون مشخص شد. ابتدا تفسير هاي خاص خودش از قانون را مطرح مي كرد و بعد هم كم كم بي اعتنايي اش به تفاسير رسمي علني تر شد. چون مي دانيد كه اگر قانون صريح نباشد و نياز به تفسير داشته باشد، چنانچه قانون اساسي باشد، مرجع تفسير آن طبق قانون اساسي شوراي نگهبان است و اگر قانون عادي باشد –باز بر طبق قانون اساسي- مجلس مرجع رسمي تفسير آن است. ايشان تفاسير خاصي از قانون اساسي دارد كه ديگران چنان تفسيري ندارند. تا اينجايش البته اشكالي ندارد چون هر كسي نظري دارد كه براي خودش محترم است. اما وقتي در مقام اجرا قرار مي گيرد به عنوان رئيس قوه مجريه كه قسم خورده به قانون عمل كند و حق ندارد بر خلاف قانون عمل كند، بايد به تفاسير مفسر قانوني تن بدهد. كم كم معلوم شد كه اين هم نيست. در نتيجه اختلافات بروز كرد، كندي در كارها ايجاد شد و دود آن به چشم مردم رفت. 

يعني اصولگراياني كه در سال ۸۴ از احمدي نژاد حمايت كرده بودند، نمي دانستند كه ايشان چنين روحياتي دارند؟
تا آنجايي كه من مي دانم اكثريت نمي دانستند. تك و توك افرادي بودند كه از قبل با ايشان آشنايي داشتند و مي گفتند كه ايشان اينجوري است، اما باور آن خيلي سخت بود. 

چون تشكلي كه شما هم عضو آن هستيد در روي كار آمدن آقاي احمدي نژاد بيشترين نقش را داشت.
من عضو كدام تشكل هستم؟ 

جمعيت رهپويان
من عضو هيچ تشكلي نيستم. در گرايش هايي كه سال ۸۴ مطرح شده بود من عضو اصولگراياني بودم كه اسم خودمان را اصولگرايان تحولخواه گذاشته بوديم كه سه ضلع داشت و رهپويان و ايثارگران دو ضلع آن را تشكيل مي دادند و يك ضلع آن هم من و رفقايم بوديم. فرق ما با دیگر گرایش های اصولگرا اين بود كه ما به عقلانيت و آزادي بيشتر بها مي داديم. 

الان ديگر ارتباط رسمي با رهپويان و ايثارگران نداريد؟
چرا با هم كار مي كنيم اما متاسفانه يكي از آثار وجودي آقاي احمدي نژاد ايجاد اختلاف بين همه نيروهاي سياسي اصولگرا است. 

هنوز هم همين سه ضلعي كه نام برديد در مجلس گاهي به سمت جبهه پايداري گرايش پيدا مي كنند كه از طيف هاي نزديك به دولت است و گاهي هم به منتقدين جدي دولت تبديل مي شوند. بالاخره طيف شما را بايد كجاي صف بندي هاي مجلس نهم تعريف كرد؟
در مجلس نهم كه مصادف شده با اواخر دولت آقاي احمدي نژاد، مسائل شكل خاصي به خودش گرفته. يعني همانطور كه گفتم اختلافات زياد شده. تا جايي كه حتي در فراكسيون اصولگرايان مجلس هم كه من و آقاي حداد عضو آن هستيم به نظر مي رسد كه اختلافات دارد بيشتر مي شود و متاسفانه كار سخت پيش مي رود. 

يعني امكان ايجاد انشعاب ديگري در اصولگرايان مجلس وجود دارد؟

حالا اين تشكل خيلي منسجي هم نيست كه بشود گفت انشعاب به وجود آمده است. چون انشعاب وقتي معنا پيدا مي كند كه تشكل منسجمی وجود داشته باشد. اما وقتي كه مانيفست مصرحي وجود ندارد، اختلافاتي سر گردنه ها پيدا مي شود. 

شما درباره فراكسيون اصولگرايان صحبت مي كنيد يا مجموعه اصولگرايان؟
كلا عرض مي كنم. اصولگرايان الان خودشان به چند گرايش تقسيم شده اند كه در حوادثي با هم ائتلافاتي مي كنند. مانند انتخاب رئيس مجلس كه چنين اتفاقاتي افتاد. اما باز در ماجراي استيضاح وزير كار و تعاون بين همين اصولگرايان كه من هم عضو آن هستم اختلافاتي به وجود آمد و يك عده موافق و عده اي هم مخالف استيضاح بودند كه متاسفانه به دليل فقدان حزب اين گرفتاري ها به وجود مي آيد. 

چند وقت پيش يكي از تحليلگران گفته بود كه اصولگرايان «بين الرحيمين» هستند؛ يعني از رحيم صفوي تا رحيم مشايي كه نشان از همين عدم وجود مانيفست تصريح شده دارد. شما اين تحليل را قبول داريد؟
نه اينگونه دسته بندي ها كه روي اشخاص تمرکزمي كند، تنها خاصيت آن ايجاد جناس ادبي است. يك رحيم كه اصلا جزو اصولگرايان نيست و يك رحيم هم كه سردار فداكار مدافع اسلام و ایران و مردم بوده است و گرچه تفكر سياسي دارد، اما معمولا دخالت سياسي اينچنيني نمي كند.

اما تفسيرها متفاوت است. يك روزي اصولگرايان اصرار داشتند كه احمدي نژاد اصولگراست و حالا احمدي نژاد خودش مي گويد كه من اصولگرا نيستم.
بله به نظر من هم خيلي زود مشخص شد كه ايشان اصولگرا نيستند. بالاخره اصولگرايان يك محور هاي روشني دارند و از يك جهاتي با هم شباهت دارند و همين وجه تشابهات است كه آنها را به هم نزديك مي كند ولي آقاي احمدي نژاد خيلي از اين اصول را قبول ندارد. 

تا قبل از آمدن آقاي احمدي نژاد گفته مي شد كه اصولگرايان هيچ وقت دولت را در دست نداشته اند و يك رياست جمهوري طلب كارند...
بحث طلب و بدهي نيست. اين يك تعبير ژورناليستي است كه تا آن موقع مطرح بود. حالا شما مي فرماييد كه اصولگرايان هيچ وقت دولت را در دست نداشتند؟ شايد اين تحليل درست باشد. 

برگرديم به بحث تعامل مجلس و دولت. يكي از نمودهاي بارز تعارض مجلس و دولت بحث استيضاح وزير كار بود كه شما و دوستانتان روي آن اصرار داشتيد. علت اين همه اصرار چه بود؟
ببينيد يك وقت يك نفر روزه نمي گيرد وقتي از او مي پرسند چرا روزه نمي گيري؟ ميگويد خدا كريم است و مي بخشد؛ حالا بعدا وقت كردم مي گيرم. اين يك جور بي توجهي به حكم خداست. يك وقتي مي گويند چرا روزه نمي گيري؟ مي گويد آخوند ها از خودشان در آوردند؛ خدا كه روزه را واجب نكرد. يك مرحله بعدش هم اين است كه مي گويد چه روزه اي؟ دین يك امر قلبي است كه انسان بايد آن را در دلش درك كند و دلش پاك باشد. یك وقتي هم هست كه مي گويد اصلا چه خدايي؟ چه آخرتي؟ يعني از بيخ منكر وجود خدا و آخرت مي شود. خب وقتي كه يك قانوني هم تصويب مي شود سطوح مختلفي براي بي توجهي به آن وجود دارد. در این حادثه بالاترین سطح پشت کردن به قانون اتفاق افتاد که تعبیر قانون ستیزی برای آن کم است. آقاي احمدي نژاد يكي از روش هايش اين است كه آدم هاي مساله دار را دور خودش جمع مي كند. وقتي كه يك قاضي معلقي كه در يك حادثه بزرگ امنيتي سياسي متهم شده و اتهامات ديگري هم دارد در راس يك سازمان اقتصادي اجتماعي كشور كه صد ها ميليارد تومان در سال گردش مالي دارد، قرار مي گيرد، ما نصب او را غیرقانونی و در عین حال از جهت سياسي، اقتصادي و اداري نامناسب مي دانيم. اينطور نيست كه يك فرد نااهلي به سفارت بوركينافاسو منصوب شده باشد كه بشود از كنارش گذشت. اينجا بزرگترين سازمان اقتصادي اجتماعي كشور با ثروت هنگفت و بسيار عظيمي است كه متعلق به اقشار زحمتکش جامعه است. وقتي سازمانی با این اهمیت و ثروت به شکل غیرقانونی در دست يك فرد نا اهل قرار بگيرد آثار اقتصادي، سياسي، اجتماعي و اداري دارد. خب ما به اين اعتراض مي كنيم، تذكر مي دهيم، قانون را يادآوري مي كنيم، اما ترتيبي داده نمي شود. ما ۱۵ اسفند سال ۹۰ اولين تذكر را به رئيس جمهور و وزير كار داديم كه اين كار غير قانوني است اما اعتنايي به آن نشد. ابتدا خواستيم استيضاح كنيم اما چون آخر دوره مجلس هشتم بود، دوستان اشاره كردند كه از طريق حكميت مساله حل شود. خود من هم حكم شدم اما آنها زير قولشان زدند. بعد دخالت آقاي حداد پيش آمد كه باز اينها زير قولشان زدند. بعدا آقاي حداد به ما گفتند كه شما از استيضاح صرف نظر كنيد و ايشان به من قول دادند كه استعفا مي دهند. به هر حال اين ماجرا ها طول كشيد تا اينكه مجلس هشتم تمام شد. وقتي هم كه مجلس تمام شد رفتيم سراغ ديوان عدالت اداري. يعني از يك راه قانوني ديگري وارد شديم که استیضاح لازم نباشد. ديوان عدالت اداري كه در هيات عمومي آن ۷۰ قاضي با تجربه مي نشينند، بعد از اينكه كميسيون كارشناسي حرف هاي ما را شنيد و تاييد كرد و هيات عمومي راي به اين داد كه صلاحيت رسيدگي به اين موضوع را دارد، طبق قانون راي به عزل آقاي مرتضوي داد. با اين حال وزير تمكين نكرد و قانون را دور زدند و گفتند كه حالا كه ديوان عدالت اداري گفت مرتضوي نمي تواند رئيس صندوق تامين اجتماعي باشد ما اساس نامه را عوض مي كنيم و اسمش را مي گذاريم سازمان تامين اجتماعي تا مشكل حل شود. خب ما اين رفتار را مانند رفتار اصحاب سبت(شنبه) مي دانيم كه در قرآن آمده است. چون روز شنبه ماهي گيري بر يهوديان حرام بود و اينها روز جمعه تور مي انداختند و روز يكشنبه بر مي داشتند. اين كلاه شرعي را درست كردند در حالي كه خدا اين گونه رفتار ها را محكوم مي كند و مي گويد اينها خلاف فرمان خدا عمل كردند. 

بعد از آن که به ظاهر آئین نامه را عوض کردند، رئيس مجلس بر اساس اصل ۱۳۸بخشنامه دولت درباره تغيير اساسنامه تامين اجتماعي را بررسي كرد و نظر داد كه اين بخشنامه خلاف قانون است و با تغيير اسم صندوق به سازمان تغييري در وضعيت مرتضوي ايجاد نمي شود و معنايش اين است كه ايشان همچنان معزول محسوب مي شوند. باز اينها زير بار نرفتند و ديوان عدالت اداري يك بار ديگر حكم به عزل مرتضوي داد. اين موضوع مربوط مي شود به دي ماه. خب اينها باز هم زير بار نرفتند و اينجا ديگر ما ناچار به استيضاح شديم. باز آقاي لاريجاني وساطت كرد و گفت اگر وزير مرتضوي را بر دارد مساله حل مي شود؟ ما گفتيم ابتدا وزير مرتضوي را بردارد بعد ما استيضاح را پس مي گيريم. وزير آمد به دفتر آقاي دکتر مظفر؛ معاون آْقاي لاريجاني و تعهد داد كه تا سه شنبه عصر مرتضوي را بر مي دارد و جانشينش را نصب مي كند و قرار شد اگر اين كار را نكرد ما چهارشنبه استيضاح را اعلام وصول كنيم. تا چارشنبه اين كار را نكرد كه هيچ، ساعت يك بعدازظهر روز سه شنبه که آن توافق را انجام داد، از جلسه بيرون رفت و ساعت ۲ در هيات دولت پيشنهاد داد كه اختيارات من به معاون اول منتقل شود و آقاي رحيمي، مرتضوي را به عنوان سرپرست معرفي كند. 

اين پيشنهاد را آقاي شيخ الاسلامي مطرح كرد؟
طبق نوشته مصوبه هيات دولت آقاي شيخ الاسلامي پيشنهاد را مطرح كرد. حالا ديگر ما نمي دانيم واقعا پيشنهاد او بود يا نه. احتمالا هم نبود چون ما مي دانستيم كه همه اين كار ها زير سر آقای احمدي نژاد است. اما وزير خودش در مجلس پذيرفت كه اين كار را كرده. پس طبيعتا مسئوليتش هم به عهده او بود. بعد گفتند اگر در اين فاصله چند روز برش دارد چي؟ ما باز گفتيم حرفي نسيت، اگر بر دارد ما هم استيضاح را پس مي گيريم. اين همان دهن كجي اي است كه من مي گويم به قانون شده. خب ما همه راه ها را رفتيم و چاره اي نداشتيم جز استيضاح و استيضاح به اين دليل انجام شد كه قانون احترام داشته باشد. هزاران نفر در كشور به شهادت رسيدند براي اينكه حكومت، حكومت قانون باشد نه حكومت سلايق اشخاص. 

مرتضوي بالاخره قول شرف داده بود يا نه؟

آقاي زاكاني از جلسه بيرون آمد و نقل كرد كه ايشان استعفايش را نوشت و همانجا قول شرف داد كه صرف نظر از اينكه بپذيرند يا نه من ديگر نيستم. بعد مرتضوی انكار كرد كه من قول شرف ندادم. آقاي حداد هم گفتند كه قول، قول شرف است ديگر. 

به نظر مي رسد كه در اين دولت وزرا خيلي هم كاره اي نيستند كه با استيضاحشان مشكلات حل شود.
به هر حال وزرا طبق قانون اساسي دربرابر مجلس و رئيس جمهور مسئولند و بايد پلسخگو باشند. اگر هيچ كاره باشند، در واقع خلاف مسئوليتشان دارند عمل مي كنند. بالاخره اينها بايد مجري قانون باشند و اگر بگوييم كه اينها تقصيري ندارند و هر چه رئيس جمهور مي گويد آنها هم عمل مي كنند اين عذر بدتر از گناه است. معناي اين حرف اين است كه اينها اصلا خودشان را در برابر مجلس مسئول نمي دانند. 

اما اين رويه اي است كه در دولت نهم و دهم وجود دارد و بايد بپذيريم كه با استيضاح وزير هم اتفاق خاصي نمي افتد.
متاسفانه همينطور است كه شما مي گوييد اما اين از وزرا رفع مسئوليت نمي كند، بلكه مسئوليتشان را سنگين تر مي كند. براي اينكه امانتي كه به آنها سپرده شده را بايد طبق قانون اداره كنند و در واقع دارند خيانت در امانت مي كنند. 

خب چه مي شود كرد؟ به نظر مي رسد حتي اگر همه وزرا را هم استيضاح كنيد اين منش در دولت تغيير نمي كند.
حالا ديگر اواخر دولت است و بايد اميدوار باشيم يك رئيس جمهوري بيايد كه به قانون تمكين كند. 

مشكل آقاي احمدي نژاد با مجلس است يا رئيس مجلس؟
مشكل آقاي احمدي نژاد مجلس به معناي قوه قانونگذاري است. چون ايشان خودشان را مرجع تشخيص قانوني بودن يا نبودن مصوبات مجلس مي دانند. در حالي كه بر اساس نص قانون اساسي اين كار وظيفه رئيس جمهور نيست و ايشان كه بر اساس اصل ۱۲۱ قانون اساسي قسم خورده بايد به قسم خودش پايبند باشد و قانون اساسي را اجرا كند و از آن حمايت كند. قانون اساسي هم مي گويد كه وقتي شوراي نگهبان تاييد كرد كه يك مصوبه مجلس مغاير قانون اساسي نيست، رئيس جمهور ملزم به اجراي اين مصوبه است. احمدي نژاد اين را قبول ندارد چون مجلس را قبول ندارد. 

ظاهرا با خود شما هم مشكل دارند چون در ماجراي انتخاب رئيس مجلس دولت تمايل چنداني براي رياست آقاي حداد از خودش نشان نداد و حتي اعلام شد كه نگران اين هستند كه با رياست آقاي حداد، شما به خاطر نفوذتان روي ايشان قدرت را در دست بگيريد.
متاسفانه آقاي احمدي نژاد با هر كسي كه به ايشان انتقاد داشته باشد مشكل دارند. 

شما از مركز پژوهش ها براي نقد دولت استفاده مي كرديد؟
مقصودتان از استفاده كردن يعني چي؟ من كاري كه در مركز پژوهش ها به آن وفادار بودم و افتخار هم مي كنم اين بود كه يك روش علمي را براي بررسي موضوعات انتخاب كرده بوديم و به آن پايبند بوديم و اجازه نمي دادم كه آنجا كسي از اين روش تخطي كند. بارها به نمايندگان گفتم كه ما اينجا به نتيجه متعهد نيستيم بلكه به روش متعهد هستيم و نتيجه هر چه مي خواهد باشد، باشد. در کمیسیون تلفيق مربوط به برنامه پنجم كه يك طرف ميز من نشسته بودم و يك طرف ميز كارشناسان مركز، ۱۷ بار نظرات من با نظر کارشناسان مرکز مخالف بود. من به عنوان نماينده حرف مي زدم و آنها به عنوان كارشناسان مركز پژوهش ها با نظرات من مخالفت می کردند و گاهي حرف آنها باعث مي شد كه حرف من با يك راي زمين مي خورد اما من هيچ وقت از آنها گله نكردم چون آنها وظيفه داشتند نتايج كار كارشناسي مركز را بياورند ولو اينكه من با آن مخالف باشم. بنابراين اگر مقصود از استفاده اين باشد كه مسائل مربوط به دولت در آن بررسي و مطالعه مي شد، بله اصلا مركز براي همين درست شده. اما اگر مقصود اين باشد كه من از آنجا براي پيشبرد اغراض شخصي خودم استفاده مي كردم، من خودم را از اين تهمت بري مي دانم و شاهدش هم همين مثالي است كه عرض كردم. 

اما در عمل نقد عملكرد دولت در مركز پژوهش ها با يك شيب تندي رو به افزايش بود. انتقاد مشابهي هم به آقاي پورمحمدي وجود دارد و آن اينكه در دوره هاي گذشته هم اين مراكز وجود داشت اما نقد عملكرد دولت در آنها اينقدر مشهود نبود.
خب تخلفات دولت هم اينقدر نبود. من به شما عرض كردم كه تدريجا آقاي احمدي نژاد از شان رياست جمهوري فاصله گرفت و به شان كسي كه تحكم مي كند نزديك شد. يك وقتي يك پادشاهي ملك الشعرايي داشت و خودش هم اهل ذوق بود. يك شعري گفته بود و آن را روي پوستي نوشته بود. به ملك الشعرا گفت ايراد اين شعر را بگير. ملك الشعرا هم پنجه اش را باز كرد و گذاشت روي تمام پوست. پادشاه گفت پدرسوخته مرا مسخره مي كني؟ دستور داد او را ببرند زندان. بعد از مدتي يك نفر شفاعت كرد و پادشاه ملك الشعرا را آزاد كرد. دومرتبه شاه طبع شاعري اش گل كرد و شعر ديگري گفت. به ملك الشعرا گفت كجاي اين شعر ايراد دارد؟ ملك الشعرا رفت به سمت در. شاه گفت كجا ميروي؟ گفت زندان. وقتي كه آقاي احمدي نژاد خدماتي مي كرد كه ايرادي به آنها وارد نبود، مركز پژوهش ها دفاع مي كرد. وقتي هم كه اشكالي به وجود مي آمد مركز پژوهش ها نقد مي كرد. كم كم كارهاي مسئله دار زيادتر شد و به يك جايي رسيد كه اشكالات از خدمات بيشتر شد. طبيعي است كه انتقاد هم بيشتر مي شود. من اينجا نمي خواهم از طرف آقاي پورمحمدي حرف بزنم اما علت اينكه گزارش هاي سازمان بازرسي كل كشور هم بيشتر شده اين است كه تخلفات دولت بيشتر شده. شما به تذكرات نمايندگان مجلس هم كه نگاه كنيد مي بينيد كه تعداد و شدت تذكرات هرچه به پايان كار دولت آقاي احمدي نژاد نزديك تر مي شويم بيشتر شده است. حتي انتقادات روزنامه ها را هم اگر رصد كنيد همين وضع مشهود است. در جامعه هم همين شرايط حاكم است. يعني اگر بررسي كنيد مي بينيد كه محبوبيت آقاي احمدي نژاد الان به نسبت ۳ – ۴ سال پيش بسيار كمتر شده است. 

اما الان ديگر آن تقابل در مركز پژوهش ها به چشم نمي خورد و در اين يك سال اين مركز گزارش جدي اي عليه دولت نداشته؟
البته این جور هم نیست. در عين حال اگر سئوالی دارید بايد از آقاي دکتر جلالي بپرسید. 

مقام معظم رهبري امسال در چند نوبت پرهيز دادند مسئولين را از كشاندن اختلافات به جامعه و يك بار هم به صراحت اعلام كردند كه اين عمل خيانت است. با اين اوصاف تكليف مجلس چيست؟ آيا همچنان مجلس مي تواند از ابزار هاي نظارتي خودش استفاده كند؟
مجلس به نظر من بايد اين چند ماه را تحمل و مدارا كند تا دوره طي شود چون استراتژي اي كه رهبري بر آن اصرار دارد اين است كه اين دوره با هزينه كمتري تمام شود. من هم اين اصل را قبول دارم اما نمي دانم كه چقدر آقاي احمدي نژاد مي گذارد كه اين خيرخواهي رهبري محقق شود. 

تا كجا مي شود مدارا كرد؟
رهبري فرمودند من فعلا نصيحت مي كنم. حتما يك حدي دارد كه آقا مي فرمايند فعلا نصيحت مي كنم. 

براي مجلس اين حد كجاست؟

مجلس بايد به وظايف قانوني خودش عمل كند. غير از استيضاح رئيس جمهور و وزراء. استيضاح وزرا هم از اين باب كه فايده عملي ندارد و دردسر درست مي كند به نظر مي رسد نبايد مجلس به سمت آن برود. اما سوال و تذكر و تحقيق و تفحص به جاي خودش باقي است.
سوال را هم كه رهبري فرمودند خواست دشمن است.
بستگی به شرایط دارد و این که آقای رئیس جمهور چه میکند. بله تذكر و تحقيق و تفحص مي ماند. ضمن اينكه سوال از وزرا را مي توانيم داشته باشيم. گزارش هاي اصل ۹۰ و كميسيون هاي تخصصي هم مي ماند. به هرحال ابزارهاي نظارتي مجلس كم نيست. آن جنبه هاي نظارتي مجلس كه منجر به تغيير كارگزارن دولت شود،در این دو سه ماه در استراتژي رهبري قرار ندارد. مگر این که لازم شود. 

ظاهرا آقاي احمدي نژاد هم از اين محدوديت مجلس مطلع است.
بله و متاسفانه از اين راهبرد خيرخواهانه رهبري سوءاستفاده مي شود. 

احمدي نژاد از نظام آتو دارد؟ چون بالاخره اين بحثي است كه در جامعه مطرح است.
آقاي احمدي نژاد سعي دارد با رفتاري كه مي كند اين فكر را رواج بدهد. اما نه آقاي احمدي نژاد و نه كس ديگري اينقدر اهميت ندارد كه نظام به آنها امتیاز بدهد. چون اينها مي آيند و مي روند. بالاخره هر نظامي اسراري دارد كه اين اسرار حتما زماني براي انتشار دارد. مثلا وزارت خارجه انگلستان بعد از ۴۰ سال اسنادش را منتشر مي كند. در آمريكا فكر مي كنم ۳۰ سال باشد. پس هر نظامي اسراري دارد كه بايد زمان آن برسد تا دانسته شود. ممكن است بعضي ها براي رسيدن به اهدافشان بخواهند از اين اسرار سوءاستفاده كنند. 

اين اسرار ارتباطي با انتخابات سال ۸۸ دارد؟ چون از اين مقطع است كه ما شاهد تغيير رفتار آقاي احمدي نژاد در برابر نظام هستيم.
نه من اصلا معتقد نيستم كه در انتخابات سال ۸۸ تقلبي صورت گرفته باشد. به هر حال من آدم با تجربه اي هستم. ۸-۹ انتخابات شركت كرده ام كه ۲ تاي آن انتخابات رياست جمهوري بود. ادعاي تقلب كه الان خودشان هم آن را پس گرفتند، ادعاي پوشالي و بي اساسي بود. برخي از دوستان آقاي موسوي كه دوست من هم بودند همان موقع آمدند پيش من و گفتند ما به مهندس گفتيم كه تقلب نشده اما تخلف شده. گفتم مثل چي؟ گفتند مثل اينكه سهام عدالت توزيع كردند و يك شبه حكم يك ميليون آموزش پرورشي را زدند. گفتم خب اين كه يك دولت احكام اداري يك ميليون نفر را يك شبه مي زند، حالا با هر نيتي، آيا حسن ذاتي داشته يا نه؟ چون فعل حسن ذاتي دارد نمي شود گفت تخلف است. يا سهام عدالت هم فرض كنيم كه موعد آن تداخل كرده با انتخابات. من كاري به نيت آنها ندارم و به نيتشان هم خوش بين نيستم اما واقعا آقاي احمدي نژاد نفوذ داشته بين مردم و من اصلا قائل به اينكه تقلبي صورت گرفته باشد نيستم. 

شما و دوستانتان در ماجراي استيضاح وزير كار و سوال از رئيس جمهور -كه حالا شما در ماجراي سوال دخالتي نداشتيد- به بي بصيرتي متهم شديد. نظر شما در اين خصوص چيست؟

من اين جور تعبير ها را قبول ندارم كه اگر نماينده اي به نظرش رسيد كه فعل الف وظیفه است و انجام داد يك عده اي بگويند كه تو بي بصيرت هستي. بالاخره وظيفه نمايندگي تشخيص مصاديق است و چون نظرات متفاوت است و اطلاعات افراد هم همگن نيست اختلاف نظر هم در مجلس طبيعي است. 

حتي اگر اين اختلاف نظر با رهبري باشد؟
اختلاف نظر كه طبيعي است و با رهبري هم ممكن است نماينده اختلاف نظر پيدا كند. در حوزه نظر تنها استدلال است كه مي تواند دخالت كند و نظر را تغيير دهد. در حوزه عمل است كه گاهي دستور صادر مي شود و ما بر اساس شرع و قانون و عقل بايد حاكميت يك نفر را قبول داشته باشيم. گاهي در يك موضوع مجلس دو نوع نظر دارد. اگر رهبري يكي از نمايندگان مجلس بود يا بخواهد نظري داشته باشد حتما نمي تواند با هر دو نظر موافق باشد و همواره با يكي از اين نظر ها موافق است. اينجا مجلس بايد چه كار كند؟ مي تواند كارش را انجام ندهد؟ بنابراين مجلس بايد كارش را براساس نظر خودش انجام بدهد. خود رهبري پارسال در كرمانشاه فرمودند كه مجلس و دولت بايد به وظايف خودشان عمل كنند. يك وقتي ممكن است مصلحت بزرگتري لطمه ببيند كه اينجا ايشان دخالت مي كنند. 

اما برخي معتقد هستند كه نمايندگان بايد نظر رهبري را كشف كنند و بدون اينكه دستوري صادر شود بر اساس آن عمل كنند.
حتي اگر كشف كرده باشند و باز دليلي بر صحت نظر خودشان داشته باشند شرعا وظيفه دارند كه به نظر خودشان عمل كنند و اگر دليلي بر صحت نظر خودشان نداشته باشند بايد از نظر مستدل که شاید نظر رهبری یا هر صاحب نظر دیگری باشد تبعيت كنند. چون نظر فقط با استدلال عوض مي شود و ما هم در اسلام تابع اوامر و نواهي ولي فقيه هستيم و البته چون بنده شخصا و هر آدم منصفي حضرت آيت الله سيد علي خامنه اي را آدم خبره، با تجربه، سرد و گرم چشيده، انواع مسؤلیت در قواي سه گانه را طي كرده و عالم اسلام شناس مهذبی مي داند، همانطور كه من و شما به تحليل همديگر گوش مي دهيم، بايد با دقت خودمان را در معرض هدايت ايشان قرار دهیم. ممكن است استدلال ايشان براي کسی كافي باشد و تصميم بگيرد. ممكن است كافي نباشد و خودش استدلال ديگري داشته باشد كه آن وقت بايد بر اساس نظر خودش تصميم بگيرد. چون خود ايشان به صراحت فرمودند كه نمايندگي از شئون ولايت است و هر كسي كه نماينده مي شود هميشه بايد به عقل خودش راي بدهد. ما شيعيان معتقديم كه مجتهد ممكن است خطا كند اما حكمش واجب الاطاعه است ولو اينكه خطا باشد. اما وقتي كه حوزه، حوزه منطقةالفراق بود و جايي بود كه خودمان بايد تصميم بگيريم ديگر بايد به نظر و عقل خودمان تصميم بگيريم. نماينده نمي تواند منتظر بماند كه ببيند رهبري چه تصميمي مي گيرد. تقسيم كاري صورت گرفته و قانون اساسي اين تقسيم كار را انجام داده و رهبري هم آن را پذيرفته. بنابراين من اين فكر را قبول ندارم. خود رهبري هم قبول ندارند. ايشان فرمودند كه هر جايي لازم باشد من دستور مي دهم. شما خاطرتان هست كه در جلسه راي اعتماد به كابينه دوم آقاي احمدي نژاد رهبري كتبا يك پيغامي به مجلس دادند و فرمودند كه مصلحت نيست كه كابينه تشكيل نشود. چون آن موقع بيم اين بود كه بيش از ۱۱ نفر راي نياورند و كابينه تشكيل نمي شد. ايشان فرمودند كه مصلحت نيست و من مایلم كابينه تشكيل شود،و اضافه فرمودند که"البته اين يك دستور نيست". يعني چي؟ يعني اينكه اگر كسي نظرش مخالف اين بود خلاف شرع انجام نمي دهد اگر اين را انجام ندهد، اما سعي كنيد دقت شود كه اين اتفاق بيافتد. يا خود رهبري وقتي در دور دوم رياست جمهوري شان قبل از اينكه دور دوم برسد رفتند خدمت حضرت امام (ره) و گفتند من نامزد نمي شوم– اين را خودشان برای بنده و آقای پرورش تعريف كردند و همه هم از آن مطلع هستند – حضرت امام(ره) فرمودند چرا؟ ايشان گفتند كه شما به نخست وزيري آقاي موسوي اصرار داريد و من هم معرفي ايشان را خلاف شرع مي دانم. امام(ره) فرمودند كه شما نامزد شويد و اگر مردم به شما راي دادند هر كسي را به مجلس معرفي كنيد و مجلس به او راي دهد، من از او پشتيباني مي كنم. ايشان هم عيد رفتند مشهد و در مراسم عمومي سخنراني كردند و به اتكاي قول حضرت امام (ره) گفتند كه من نامزد مي شوم و نخست وزير را عوض مي كنم. ايشان راي آورد اما نمايندگان طرفدار آقاي موسوي نامه نوشتند به حضرت امام(ره) و برخی فرماندهان دفاع مقدس هم خدمت ايشان رسيدند و عرض كردند كه تغيير نخست وزير به جنگ صدمه مي زند و امام (ره) نظرشان عوض شد. باز امام هم كه نظرشان را به مجلس نوشتند گفتند كه نمايندگان خودشان مي دانند و حکم نکردند. ۹۹ نفر مخالفت كردند با حضرت امام(ره) اما امام از اين ۹۹ نفر دفاع كرد و گفت اينها به وظيفه شان عمل كردند. آنها هم كه راي دادند به وظيفه شان عمل كردند. حالا همه كمك كنيد كه نخست وزير خوب عمل كند. بعد هم آقا اعلام كردند كه من در معرفي نخست وزير طوري حرف مي زنم كه همه بدانند كه ايشان نخست وزير امام(ره) هستند و نخست وزير من نيستند. پس نظري خلاف نظر ولي فقيه داشتن هيچ ايرادي ندارد مگر آدم خودش مطمئن باشد كه نظرش اشتباه است و لجاجت كند كه اين ديگر بي ديني و بي تقوايي است.
 
چرا مجلس با كابينه دوم احمدي نژاد مخالفت داشت؟
چون تركيب آن مناسب نبود. تناسبي بين معرفي شده ها و مسئوليت آنها نبود. من خودم فقط به ۵ نفر آنها راي دادم. 

شما همچنان نامه نگاري تان را با مقام معظم رهبري ادامه مي دهيد؟
هميشه هروقت كه لازم باشد به ايشان نامه می نویسم. 

ايشان به طور خصوصي به شما تذكري دررابطه با اختلاف قوا ندادند؟
بعضي وقت ها ايشان خطاب به من مطالبی فرموده اند و خودم هم وقتي حس كنم كه وظيفه و تكليف شرعي دارم به آن عمل مي كنم. يك وقتي در مورد تصويب برنامه پنجم ايشان يك چيزي از من خواستند – البته به شوخي نقل كردند – در جلسه اي كه آقاي احمدي نژاد و آقای لاريجاني هم حضور داشتند بحث اين بود كه فلان كار را انجام بدهيم، آقاي احمدي نژاد گفتند به شرطي كه اين آقايون قول بدهند كه هرچه اين كميته تصميم بگيرد، راي بياورد. آقاي لاريجاني گفتند كه ما چطور مي توانيم قول بدهيم؟ چون ما كه نمي توانيم به نمايندگان دستور بدهيم. آقا خنديدند و گفتند كه اين آقاي توكلي را نگاه نكنيد كه الان مويش سفيد شده. ايشان در مجلس اول وقتي كه راي گيري مي شد از آن بالا – چون من عضو هيات رئيسه بودم – مي آمد يك چرخي بين صندلي ها مي زد، راي درست مي كرد و مي رفت بالا مي نشست. الان هم شما بخواهيد مي توانيد. من از اين فرمايش ايشان احساس كردم كه وظيفه دارم اين كار را بكنم و كردم. من و حضرت آقا در مجلس اول همدوره بودیم. 

درمورد سوال از رئيس جمهور كه عدم حضور شما در بين امضاكنندگان طرح، جاي سوال بود، ايشان به شما دستور خاصي داده بودند؟
نه هيچ منعي از طرف ايشان نبود. آن موقع كساني هم كه سوال كردند به نظر من وظيفه شان را انجام دادند. خيلي هايشان را هم من مي شناسم و مي دانم صادقانه اين كار را انجام دادند. مسئله اين بود كه ما مي گفتيم فايده ندارد. آقاي احمدي نژاد فرد قابل پيش بيني اي نيست و ايشان يك ساعت وقت دارد، شما يك ربع و اگر مساوي هم بود، حريف احمدي نژاد نمي شديد. به خصوص كه سوال راجع به ارز بود. من استدلالم اين بود كه اين حوزه، حوزه خطيري است و نسبت به مسائل سياسي حساس است و نواسانات ارزي شديد تر مي شود و اين به ضرر مردم تمام مي شود. ما كه نبايد كاري به ضرر مردم بكنيم.
 
در جريان اعتبار نامه ها و همينطور از طريق آقاي رحيمي اتهاماتي نسبت به شما مطرح شده كه با توجه به اينكه شما دو دوره با شعار دولت پاك كانديداي رياست جمهوري شده بوديد، ابهاماتي را به وجود آورد. پاسخ شما به اين اتهامات چيست؟
ببينيد ۳ وزير از ۳ دولت پرونده مرا سالم اعلام كردند. يكي آقاي معين از دولت آقاي خاتمي، يكي هم آقاي دكتر مهدي زاهدي از دولت نهم و آقاي دانشجو وزير آقاي احمدي نژاد در دولت دهم. هر سه نفر گفتند كه پرونده من مشكلي ندارد. نه از نظر مدرك، و نه دانشكاه و نه از هيچ نظر ديگري. مرا متهم كردند كه زن و بچه ام را نبرده بودم اما ارز متاهلی مي گرفتم. من كه خودم اين را نوشته ام. چرا بايد كسي كه در اين كشور وزير و وكيل و نامزد رياست جمهوري بوده و جزو رجال سياسي مذهبي كشور محسوب مي شود برود در يك خوابگاه زندگي كند كه دانشجويان ديگر لخت مادرزاد از حمام در مي آيند؟ اين گونه شان جمهوري اسلامي حفظ مي شود؟ اين حرف ها گزافه هايي است كه از جعليات فاسد هاي دولت سرچشمه مي گيرد. 

مدرسه شهرك غرب چطور؟
آنجا هم كميسيون تحقيق به صراحت اعلام كرد كه هيچ مشكلي وجود نداشته. چون مدرسه اي بوده با اذن ولي فقيه پول ان را به قیمت روز قسطی دادیم و آقاي لاريجاني هم تاييد كرد در روز استيضاح كه ما با اجازه ولي فقيه قسطي پول آن را داديم. مدرسه هم از ابتدا وقف بوده و الان هم وقف است. ثروت بزرگي هم هست اما هيچ كس هم در آن ذي نفع نيست. بنابراين ما از امكاني كه خود آقا اجازه دادند و برای این جور موارد غیر شخصی و فرهنگی معمول بود، استفاده كرديم و پولش را به قيمت روز داديم. البته آن زمين آموزشي بود و آن روز هم زمين آموزشي قيمت زيادي نداشت. الان هم مدرسه خوش نامي است و كسي هم مالك آن نيست و خيرش هم دارد به مردم مي رسد. 

انتقادي كه جامعه كارگري به شما دارد نقشي است كه شما در تغيير قراردادهاي كارگران داشتيد و قراردادهاي موقت از دوره شما مطرح شد كه امنيت شغلي كارگران را پايين آورده.

نه اينطور نيست. اين مربوط به قانون كاري است كه بعد از من تصویب شده. كساني كه اين موضوع را به من نسبت مي دهند اشتباه مي كنند و تاريخ را خوب نمي دانند. اين موضوع مربوط به قانون كاري است كه آقاي سلامتي در زمان آقاي سرحدي زاده نوشتند. چيزي كه در پیش نویس قانون کاری که تهیه کرده بودممطرح شده بود و مورد توجه قرار نگرفت و بعدا همه حسرتش را خوردند اين بود كه دولت زياد دخالت نكند و اتفاقا تشكل هاي كارگري در آن دخالت داشتند و سنديكاهاي كارگري را تقويت مي كرد و قراردادهاي دسته جمعي را تاييد مي كرد كه قدرت نفوذ كارگران از اين طريق بالا مي رفت و مي توانستند با قراردادهاي دسته جمعي امتيازات خوبي بگيرند اما آقاياني كه مي خواستند مديران خودشان تحت فشار قرار نگيرند با آن مخالفت كردند و يك قانوني درست كردند كه پدر توليد و كارگران را با هم در آورد.
 
براي اينكه در انتخابات سال ۹۲ تجربه احمدي نژاد تكرار نشود چه بايد كرد؟
ما در ايران چون حزب نداريم هميشه دچار مشكل هستيم. حداقل اش اين است كه نامزدهاي رياست جمهوري بايد اقلا ۶ نفر از كابينه خودشان را که نقش فرابخشی دارند، معرفي كنند كه چه كساني را در اين پست ها مي گذارند. يكي وزير اطلاعات كه حالا من خيلي روي آن اصرار ندارم چون امكان معرفي آن کم است و چون رهبري دخالت مي كند من خيالم راحت است. اما پنج نفر ديگر را حتما بايد معرفي كنند. وزير كشور، وزير اقتصاد، وزير خارجه، رئيس بانك مركزي و معاون اول. اين ۵ نفر را حتما بايد معرفي كنند و حتما هم بايد راهبرد سياست داخلي، سياست خارجي، اقتصادي و فرهنگي خودشان را بيان كنند. اينها بايد تصريح شود تا ما دچار مصيبت گذشته نشويم. یعنی باید هر نامزدی بگوید "با که می آید" و " با چی می آید" 

اين ها چه ضمانت اجرايي دارد وقتي مي شود با شعار يارانه ۲۰۰ هزار توماني راي ها را جذب كرد؟
اين ديگر وظيفه شما و ماست كه به مردم بگوييم كه پول نفت را این جور تقسيم كردن خيانت به ملت ايران است.
 
احمد
Russian Federation
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۴:۴۶:۴۰
درود بر دکتر توکلی که تقوا وشجاعتش را داشت که بعد از اینکه فهمید در مورد احمدی نژاد اشتباه کرده درکنار ملت ایستاده وچه در سایت الف وچه درمجلس تلاش میکند خسارات وضربات ناشی از سیاستهای غلط اقتصادی این دولت به مردم وکشور رو به حداقل برسونه. (1201601) (alef-1)
 
حامد
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۴۶:۱۲
من به آقای توکلی احترام میذارم اما علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد. هرچند مشی ایشون حداقل بین اصولگرایان قابل احترام و دفاع است، اقلا دفاع کورکورانه نمی کنن . اما آقای توکلی عزیز زیاد کردن حقوق ها 2 ماه قبل از انتخابات و کم کردن مجدد بلافاصله بعد از انتخابات مصداق بارز عوامفریبی و تخلف هست، لطفا این یکی رو دیگه توجیه نکنید. (1201640) (alef-10)
 
میرزا
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۰:۳۵:۲۰
دوست گرامی خودتون ناراحت نکنین این دوره پس از تکرار دوباره این اقدامات توسط احمدی نژاد قضیه روشن تر خواهد شد (1201800) (alef-7)
 
امید
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۰:۱۹:۳۹
حالا بی بصیرت کیست ؟
اونایی که 4 سال پیش گفتند احمدی نژاد گزینه مناسبی برای ریاست جمهوری نیست یا کسانی که آن زمان از او طرفداری کردند و حالا تازه او را شناختند ؟ (1201793) (alef-7)
 
سید
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۲:۰۶:۵۱
1.رسول خدا صلی الله علیه وآله در مورد زبیر تعاریفی دارند.
2.جناب زبیر بعدها در برابر امام علی علیه السلام ایستادند.
3.حالا وجود نازنین رسول خدا صلی الله علیه وآله بی بصیرتی کردن؟ یا زبیر برخلاف مسیر حق حرکت کرد؟
4. کسانیکه به آ احمدی نژاد رآی دادن در اون برهه هیچ خطایی مرتکب نشدن بلکه بعدا آ احمدی نژاد در مواردی از راه حق خارج شد
پایان: بی جهت دیگران را بی بصیرت معرفی نکنیم

یا حق (1201852) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۰۲:۲۵:۲۱
اصلا ربطی نداره (1202752) (alef-7)
 
alii
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۰۲:۴۴:۲۴
فرق احمدی نزاد با جناب !! زبیر اینه که احمدی نزاد از اول همین شیوه رو داشت و رفتارش ثابت بوده فقط کاراشو بی پرده تر انجام می ده.ما اونو سال 84 شناختیم بعضیا 88 بعضیا 91 بعضیا هم هنوز نشناختن !!
برای مثال ایشون دو حرف شبیه و یک سبک زد.یکی سال 84 در مورد هاله نور دور خودش و دیگری در سال 91 در مورد رجعت چاوز و ...
اما ایا واکنش مقامات نسبت به این دو یکسان بود؟؟چرا؟ (1202761) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۱۳:۵۳:۰۰
با سلام وتبریک سال نو
عزیز تا وقتی به جای حق ملاک ما فرد باشد از این گونه مشکل ها خواهد بود.
می خواهم فقط با تامل خود به نتیجه برسی که آیا یک عمل یا حرف چطور الان غیر اخلاقی و بد قلمداد می شود ولی چند سال قبل نه؟!(نمونه آن بگم بگم هایی است که الان غیر اخلاقی است و باید باآن برخورد شود ولی چند سال قبل گویی حسنه بوده و باید مورد حمایت قرار می گرفت و منتقدان الان آن زمان کجا بودند؟!)
دشمنی گروهی شما را بر آن ندارد که که بی عدالتی کنید.عدالت ورزید که آن به تقوا نزدیک تر است.

"خدایا! مرا در برابر این فاجعه پلید مصلحت پرستی که چون همه کس گیر شده است وقاحتش از یاد رفته و بیماری شده است که از فرط عمومیتش هر که از آن مصون بماند بیمار می نماید مصون بدار تا به رعایت مصلحت حقیقت را ذبح شرعی نکنم." (1202971) (alef-13)
 
میثم
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۵:۲۰:۳۲
برادر من
احمدی نژاد فعلی تفاوت اخلاقی و رفتاری زیادی با احمدی نژاد 8 سال قبل نداره فقط سر اسلحه رو چرخونده به سمت دیگه
مگه بزرگان دین نگفتند کسی که پیش تو اسرار دیگری رو بر ملا کرد اسرار تو را نزد دیگران بر ملا میکند.وقتی یه رفتار تو وجود کسی نهادینه شد هر زمان و مکانی امکان تکرارش هست . تهمت زنی، خود برتر بینی ، عوام فریبی،سوء استفاده از کم اطلاعی عامه مردم در مورد مسایل کلان اقتصادی ،دادن وعده های غیر عملی و مخرب اقتصادی و دهها مورد دیگر جزو خصوصیات بارز اخلاقی احمدی نژاد بوده و هست و خواهد بود تنها اتفاقی که افتاده اینه که نتیجه کوتاه مدت این رفتار ها ظاهرا حذف یه طیف سیاسی بود که شما دوستان باهاشون مخالف بودین و بخاطر این اتفاق خوشحال بودید،حالا که احمدی نژاد با همون اخلاق به جان طرفدارای سابق و رقبای فعلی افتاده شده آدم بده . به نظر من توجیه کسایی که میگن بین بد و بدتر، بد رو انتخاب کردن قابل قبول تراز کسانی است که مدعی تغییر احمدی نژاد هستند . (1204030) (alef-10)
 
نیما
۱۳۹۲-۰۱-۰۷ ۱۱:۵۴:۰۵
سید جان محمود را همه تو 4 سال شناختند و دیدند چه ربطی داشت با زبیر مقایسه کردید (1206017) (alef-10)
 
مریم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۲:۰۳:۲۷
خیلی ها دور دوم با نفرت به احمدی نزاد رای دادند چون چاره ای نداشتند وقتی مردم فریب شعار های پپلیستی و عوام گرایانه رو میخورند مسلما مصلحان واقعی فرصتی برای حضور پیدا نمیکنند که از طرف با بصیرت ها انتخاب بشن رای به احمدی نزاد در سال 88 عین بصیرت بود چون چاره ای جز این نبود. (1202139) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۲۲:۵۱:۱۵
چارهای نبود؟خوب شد مفهوم بصیرت را فهمیدیم. (1202538) (alef-7)
 
Ahmad
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۲۳:۳۰:۴۱
خوب عزيزم شما ميتونستي راي ندي !!!!!!! (1203418) (alef-7)
 
آينده نگر
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۴:۵۶:۵۳
با توجه به اوضاع بي ريخت اقتصادي ؛ رئيس جمهور بعدي از اصلاح طلبان است . (1201605) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۵۶:۱۴
موافقم . (1201652) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۶:۰۲:۳۹
دغدغه اصلي مردم ، فقط وضعيت اقتصادي و معيشتي آنهاست . (1201660) (alef-10)
 
سینا از شیراز
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۵۶:۳۹
مسلمه. چون جناح راست علیرغم اینکه ولایتمداری و پایبندی شان به ارزشها قابل تحسینه ، متاسفانه مدیر کاربلد اصلا ندارند و دولتی ها مدیر دارند اما اول به فکر پر کردن جیب خودشان هستند. البته با شعار : ما نوکر مردمیم! (1201993) (alef-10)
 
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۷:۲۸:۴۳
از خيل قافله اصولگرايان تنها و تنها احمد توكلي از حسين موسويان حلاليت طلبي كرد و رسم اسلام داري به جا آورد. بقيه آقايان مدعي اصولگرايي كه تهمت زدند به آقاي موسويان از جمله دولتيها و شخص رييس جمهور و آقاي الهام و ... چرا نكردند؟! (1202333) (alef-7)
 
له شده زير بار گروني
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۴:۵۸:۵۳
يارانه نقدي نخواستيم . لطف كنيد قيمت ها را به وضع اولش برگردانيد . (1201606) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۳۶:۲۲
يارانه كه نخواستيم ، هيچ . حاضريم يه چيزم دستي بديم به دولت مهر پرور يارانه گستر .
فقط قيمت ها رو بر گردونه به روال سابق . (1201637) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۴:۵۹:۴۱
ايران خودرو و سايپا ، نفس هاي آخر را ميكشند . (1201608) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۳۴:۱۲
و ايضا" پارس خودرو و زامياد و گروه بهمن . (1201635) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۲:۳۴:۵۷
نفس آخر را ما ملت داریم میکشیم. وگرنه حکایت خودرو حکایت آش کشک خاله است! (1201862) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۴۲:۴۷
نخير آقايان. گروه بهمن كه سهامدار عمده اش يك نهاد نظامي است و من اطلاع دارم هيچ وقت ورشكسته نخواهد شد. (1201971) (alef-7)
 
اميد وار به وعده خداوند
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۵۱:۵۴
وعده خداوند در قرآن كريم :
واي بر گرانفروشان و كم فروشان ( محتكران ) . (1201643) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۵۵:۲۸
به اميد خدا . (1201650) (alef-10)
 
Latvia
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۰۵:۴۳
این خبر باعث خوشحالی نیست . این یعنی بیکاری 800 هزار نفر کارگر خودروساز و قطعه ساز.این یعنی شکست اقتصاد کشور. این یعنی بدبختی کشور (1201816) (alef-15)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۰۹:۰۰
بدبختی یعنی 800 هزار نفر از مردم کشور شغل کاذب داشته باشن

اکثرشون هم که با پارتی و در نهایت بی کفایتی شغل به دست آوردن همون بهتر که بیکار بشن (1201925) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۶ ۰۹:۱۲:۵۴
دیگه کارگری با پارتی یعنی بیا ببین من چقدر بدبختم و گرنه واسه کسی که داره که قانون بقای انرژی حکم فرماست (1204618) (alef-10)
 
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۹:۳۷:۰۷
اگر از همون اول به جای پر بال دادن به این خودرو سازان زمینه درست حضور خودرو سازان مطرح در ایران ( تعرفه 0 درصد )فراهم میشد همین 800 هزار نفر تا 80 درصشان که نیروهای متخصص هستند جذب بخش خدمات پس از فروش برای خودروهای وارداتی میشدند و دیگر مشکلات فعلی را نداشتیم . (1202088) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۵:۲۱:۲۰
شما صافکار و نقاش و تعویض روغنی و تعمیرکارو اگزوز سازو هم حساب کردی برادر؟ این بزرگواران شغلشونو از دست نمیدن . حتی قطعه ساز هم اگر درست عمل کنه شغلش سر جای خودش هست . میمونه کارگرای مستقیم خودروسازان .که تعدادی در شرف بازنشستگی هستند و با یه حساب سرانگشتی فقط و فقط پولی که با مصرف بنزین غیر نرمال خودروی داخلی هدر میشه چند برابر حقوق این عزیزانه . بماند جون مردم و آلودگی هوا و ... (1202225) (alef-7)
 
در به در دنبال حقوق مسلم
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۰۵:۳۹
همان طوري كه انرژي هسته اي حق مسلم ماست ؛ خودرو ارزان قيمت نيز ، حق مسلم ماست . (1201616) (alef-1)
 
Latvia
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۰۶:۵۰
نه تنها خودرو ارزان بلکه همه چیز ارزان حق مسلم ماست. زندگی کردن در آرامش هم حق مسلم ماست (1201817) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۲:۳۴:۰۱
فعلا که از اورانیم فوردو فقط دلار 3500 تومنی اش به ما رسیده نه انرژی هسته ای داریم نه دارو (1201861) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۵:۲۹:۲۴
امروز موز خریدم کیلویی 6500 تومان نه موز درجه یک و نه از تهران ، از شیراز .
با توجه به اینکه تابستان سال 90 می شد بهترین موز را کیلویی 1000 تومان خرید حالا شما افزایش 650 درصدی را با تورم اعلامی 32 درصد مقایسه کنید و پیدا کنید پرتقال دزد را! (1202232) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۰:۰۱:۰۵
آقای بجای موز خارجی پرتغال کشور خودت را بخر (1203710) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۶:۵۱:۱۱
انشا الله با بصیرت اربابان بنزین 3500 هم به کوری چشم دشمنان خواهیم داشت.باشیم و ببینیم.لا لا لا لا لالا یی.بخواب پسر خوب (1202288) (alef-7)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۴۶:۳۶
بابا خودروي ارزان قيمت هم نخواستيم. برادر من سي سالشه سه ساله استخدام رسمي آموزش و پرورشه توي نون خودش مونده نمي تونه ازدواج كنه اصلا خودرو هم نمي خواد مي گه اصلا سفر هم نمي رم توي شهر هم با تاكسي يا اتوبوس واحد مي رم . ازدواج و شب آرام سر بر بالين گذاشتن هم حق مسلم ماست. (1201975) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۰۶:۴۹
لازم است در سال حماسه اقتصادي ، قيمت كالاها كاهش يابد . (1201617) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۶:۰۲:۴۵
در حماسه سیاسی با همین 2-3 تا کشوریم که ارتباط داریم بهم میزنیم (1201662) (alef-10)
 
افعی
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۹:۰۸:۴۳
پارسال هم سال اشتغال بود دیدیم چه شد!!!! (1201750) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۳:۲۲:۲۴
آخه منفی دادن یعنی چه؟ از چیز ارزون بدت میاد؟ (1201894) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۶ ۰۹:۱۵:۴۸
شایدفقط فروشنده هستن (1204623) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۴۹:۰۳
والا دو سال پيش رو كه بايد اسمش رو مي گذاشتند سال "فسادهاي عظيم اقتصادي"! (1201979) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۰۹:۲۱
در اين 8 سال ، به اندازه 80 سال به عقب برگشتيم . (1201618) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۴۸:۲۹
دولت كار = دولت عقبگرد :-) (1201642) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۲۸:۳۰
امسال بايد شير و ماست و پنير و پياز و خيار و گوجه فرنگي و هويچ و پرايد ارزون شه . (1201631) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۲۷:۰۸
حالا که شما دستور دادین حتما میشه (1201824) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۷:۰۳:۴۰
ارزون بشه مثلاً چقد؟؟؟داداش من پراید 7 هشت میلیونی شد 20 م.تومان.حالا ارزون بشه میگن شد 19 میلیون تومان.دلار 1000 تومان 3600 شد حالا ارزون بشه میشود 3550.خوبه شد؟؟؟حرفی هست؟؟؟؟هرچی از این کالاها که شما فرمودید مثل ماست گوجه و سیب زمینی و پیاز و انواع میوه و دام و طیور وخیلی چیزای دیگه باور کنید از مرزای رسمی ،گمرک میشه عراق و افغانستان و کشورای همسایه شمالی.دیگه سوای همه شرایط بد اقتصادی داخلی و علارغم شعارای بلندی که سر میدن همه مسئولان محترم دارند سود میبرن.گرانی از یه طرف و کمبود و احتکار هم از طرف دیگه.همه ما هم که چاره جز خواست انرژی مسالمت آمیز هسته ای نداریم و دارند برا ملت این دستاورد و ترقی عظیم رو ادامه میدن. (1202298) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۰۰:۲۲:۵۴
عصر گوجه گرفتم چهار هزار تومن... خدایا این چ وضعشه (1202644) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۱۴:۵۶:۲۵
این را حماسه بهاری گویندش!!! ما و این همه خوشختی محاله محاله! گوجه و دلار هزار تومنی خواب و خیاله خیاله!
والا هر چه هیا هو تو کشور را انداختن چیزی جز تبلیغات نیست.خدا از ظالم نگذره که مردم بیچاره رو به این وضع انداختن و تنها ساز خودشون رو میزنن.به خدا مسلمون نیستند (1203039) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۵:۵۴:۳۷
احمدي نژاد ، مرد 1000 چهره . (1201648) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۶:۱۱:۰۰
مسئولان جیبشون پره دیگه چه میدونن گرسنگی و کمبود و بیکاری و گرانی یعنی چی؟؟
(1201667) (alef-10)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۵۰:۳۰
تا وقتي آمريكا و شيطان بزرگ و دشمنان هستند ديگه گروني تقصير دولت و مجلس و آقايون نيست !
خدا اين آمريكا و شياطين را براي آقايان حفظ كنه!! (1201982) (alef-7)
 
Netherlands
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۶:۲۹:۳۲
متفاوت نبود (1201676) (alef-10)
 
ح
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۸:۵۰:۱۹
توکلی جان همه ی شماها در هشت سال بدبختی مردم شریکید.از مردم عذرخواهی کنید. (1201733) (alef-7)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۳۰:۴۱
عذرخواهي؟!! اينها حق مطلقند نغوذبالله! از كي و از چي عذرخواهي كنند؟ اينها كه نعوذبالله اشتباه نمي كنند! اينها مثل دكتر محمود به جاهاي قدسي وصلند! اشتباه ندارند كه! اونهايي كه باطل هستند و اشتباه مي كنند و از اصحاب شيطان هستند اين اضلال طلبهاي از خدا بي خبر هستند! كه مردم رو فريب دادند يه عده از اين مردم رو با شعارهاي روشنفكرمابانه ! انداختند دنبال خودشون! (1201949) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۳۰:۵۷
عذرخواهي در قاموس اصولگرايان جايي ندارد.! (1201950) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۵:۲۳:۲۸
ایضاً توجیه و بیان اینکه ما به تکلیف عمل کردیم و خدا اینطور خواست و ... جایگزینشه (1202228) (alef-7)
 
ایلیا
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۹:۳۳:۱۱
با سلام - دوستان اصولگرا چرا قبول نمی کنند در جریان انتخابات 88 هدف وسیله را برای آنها توجیه کرد و برای اینکه قدرت را از دست ندهند چشم بر همه خطاهای عوام فریبانه احمدی نژاد بستند و حالا مزه شیرین قدرت باعث شده که دولت برای حفظ ان به هر کاری دست بزند. یک عذرخواهی از ملت کاری خیلی سختی نیست. (1201773) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۳:۰۲:۴۸
البته عذر خواهی و تلاش برای جبران فشارها و صدمات وارده به کشور و ملت (1202052) (alef-7)
 
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۹:۵۲:۰۲
مگر با یک عذر خواهی همه چیز حل میشود ؟!!!
پس تکلیف زندگی نابود شده ما چه میشود ؟ تکلیف اقتصاد از هم پاشیده ؟ تکلیف ... ؟ (1202093) (alef-10)
 
کارمند
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۹:۳۴:۵۸
با سلام
خداوکیلی این مسئولین عزیز که از پول مردم حقوق میگیرن کمی هم بفکر ما باشند.بخدا خسته شدیم بس که در مقابل همسر و فرزند شرمنده شدیم.این درست نیست که در ایام عید یک مسافرت ساده هم واسه ما آرزو شده باشه.بنده کارمند شرکت ایران خودرو هستم.متاسفانه امسال مدیران عزیز پس از یکسال سختی و مشقتی که به پرسنل دادن آخر سالی هم بدون افزایش پاداش نسبت به سال قبل دست ما را هرچه بیشتر خالی گذاشتند. (1201774) (alef-7)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۵۶:۱۰
جناب احمدي مقدم كه گفتند امسال سفرهاي نوروزي 8 درصد رشد داشته؟! خوب شما سفر نرفتي عوضش خيلي از همكارانتون و دوستانتون كه تا پارسال نمي رفتند امسال رفتند!!
اين آمارها هم يواش يواش داره شبيه آمارهاي دولتيها مي شه! (1201989) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۰۰:۴۴:۱۹
من میخاستم برم مشهد 7 روزه .رفتم قم 2 روزه برگشتم ن پول موند ن بنزین (1202672) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۱۹:۴۱:۰۳
الان اين مصاحبه دقيقا كجاش متفاوت بود؟ (1201779) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۰:۳۷:۰۴
سلام باارزوی سلامتی و خوشی برای همه مردم ایران
برای شناخت رییس جمهور اصلح بایستی از نامزدها برنانه کلان وتفصیلی
برای اداره امور کشور خواست تا اگاهانه مورد بررسی قرار گیرد می بایست
مردم هوشمندانه رفتار کنند تا فریب شعار در یافت پول و امتیازات بدون
زحمت را نخورند تا عزت وکرامت مردم تاراج نشود (1201802) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۱۰:۲۳:۰۸
شما فکر میکنید بین اصول گراها و اصلاح طلب ها تفاوتی هم هست؟ من که فکر نمیکنم. (1202841) (alef-7)
 
سید جمال
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۱۲:۴۹:۲۱
چطور فرقشان را نمی دانی عزیز : فرقشان اینست که اصولگرایان راست راست در مملکت راه میروند واز همه هم طلب کارند ومسئولیت خطاهای خانمانسوز خود را هم نمی پذیرند ومدعی ریاست جمهوری بعدی هم هستند اما اصلاح طلبان... (1202918) (alef-13)
 
محمود امیری
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۰۰:۱۴
آقای توکلی فرمودند:ا" احمدي نژاد خودش مي گويد كه من اصولگرا نيستم.
بله به نظر من هم خيلي زود مشخص شد "


اقای توکلی به نظر شما 7 سال حیلی زود است. 7سال ویرانی ، 7 سال تورم سرسام آور ، 7 سال بی بندباری فرهنگی ، 7 سال افول و سقوط ارزش های انقلابی و دینی. مهمتر از همه 7 سال مقاومت در اجرای قانون و ایستادگی در برابر مجلس و فرمایشات رهبری. (1201814) (alef-15)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۵۹:۳۹
آقاي توكلي. اصولگرا باشند يا نباشند چه فرقي مي كنه. هر اسمي كه احمدي نژاد داشته باشه مهم اين بود كه امثال شماها 7 سال تمام از اين آقا و دولتش حمايت كرديد و سپر شديد براي مخالفانش و هزينه داديد براي ايشان اما اين آقا امروز شماها رو هم برنمي تابه!
جناب توكلي. بد بازي خوردين. بد باختين اين بازي رو. البته بازنده اصلي . مردم نجيب و البته مظلوم ايران بودند.! (1201995) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۲۸:۴۹
برادر توکلی شما و جناح شما احمدی نژاد را سر کار آوردید و حالا همه خود را کنار می کشید؟ همه با همید. از نظر بنده شما و همفکرانتان مقصرید! همه شما. (1201826) (alef-15)
 
علی
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۳۴:۱۲
شما از کجا فهمیدید که مردم به خاطر آقای توکلی و جناحش به آقای احمدی‌نژاد رای دادند؟ (1201958) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۳۲:۵۸
شما در گرفتن بورس تحصیلی تخلف داشتید. (1201831) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۳۴:۴۸
متخلف هستید. نه بخاطر زمین!نه بخاطر بورس تحصیلی! بخاطر اینکه همه شما دست به دست هم دادید و با هشت سال در اختیار داشتن دولت و مجلس مملکت را به اینجا رساندید و حالا خودتان را کنار می کشید. (1201833) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۳۵:۴۶
پراید 20 میلیون ، پسته کیلو 60 تومن. شما هم نماینده مجلسی و همفکر دولت. فکر می کنید می تونید مردم رو قانع کنید که فقط و فقط محمود مقصره؟ (1201836) (alef-15)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۲۷:۲۱
خدا از اصولگراها نگذره كه مردم رو به خاك سياه نشوند. ديدار به قيامت. (1201944) (alef-7)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۲۸:۱۶
اين نماينده ها اگر ذره اي غيرت داشته باشند بزرگانشون مثل هيات رييسه و چهره هاي مطرح مجلس بايد استعفا بدهند و از مردم عذرخواهي كنند اما چه كنيم كه اين شيريني قدرت نمي ذاره. شايد هم شوق خدمتگزاري نمي ذاره!! (1201945) (alef-7)
 
گیتی
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۹:۴۹:۳۶
استعفا بدن که چی بشه؟بعد از عذر خواهی این افتضاحی رو که بالا اوردن جمع کنن.اینا برن یه عده دیگه میان میگن ما که نبودیم وروز از نو روزی از نو. (1202434) (alef-13)
 
حميد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۲۹:۰۱
آقاي توكلي. شما احساس تكليف نكردي براي انتخابات رياست جمهوري؟! حجت چي؟ كسي حجت را براي شما تموم نكرد؟! مثلا باهنر يا حداد يا لاريجاني؟! (1201947) (alef-7)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۱:۰۷:۴۲
نمي دونم اين آقايان جبهه پايداري چرا يك بار در مجلس نطق بر ضد فسادهاي عظيم مالي نكردند؟!!
نمي دونم چرا اين آقايون يك بار نطق درباره گرانيهاي كمرشكن و بيكاري كارگران كارخانه و عقب افتادن حقوقهاي معوقه خيليهاي ديگه و خردشدن مستضعفين نكردند؟!..
آهان الان فهميدم. الان ديگه به مال و منال دنيا و صندلي و پست و مقام رسيدند ديگه . اون فريادهاي وااسلاما و وامصيبتا مال زماني بود كه در قدرت نبودند!! (1202002) (alef-7)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۱:۰۹:۵۲
اين آقايون اصولگرا بعد از 8 سال با اين وضعيتي كه براي مردم درست كردند چطوري روشون مي شه مثل قطار صف مي بندند براي كانديداتوري رياست جمهوري؟! خداييش چقدر اينها شوق خدمت دارند!! چقدر احساس تكليف روي دوش اينها سنگيني مي كنه! (1202004) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۳۶:۳۷
خعععلی متفاوت بود! آدم دلش میخاد از دست شما بره تو افق محو بشه! (1201839) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۲:۱۶:۵۸
من كه دارم ميرم تو افق محو بشم//////// (1201853) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۱:۵۴:۱۸
اين ٨ سال فرصتي براي آقاي توكلي و ديگران بود كه كمي روسفيد شوند... (1201847) (alef-15)
 
جواد1976
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۲:۰۲:۰۳
قبل از اینکه نظر خودم را در مورد این گفتگو بگویم خواستم از این طریق از سایت سال نو را به دست اندر کاران سایت الف تبریک گفته و از آقای توکلی که پنجره ای جهت بیان نقطه نظرات خوانندگان باز نموده اند تشکر ویژه داشته باشم. من خود یکی از خوانندگان و طرفداران پر و پا قرص این سایت هستم که روزانه بارها و بارها به این سایت سر میزنم و از مطالب و نقطه نظرات خوانندگان محترم این سایت هم کمال استفاده را میبرم . و از اینکه این سایت بنابر ملاحظاتی حرفه ای و تا حد امکان نظرات خوانندگان را منعکس میکند و از جهت آزادی بیان به جرات بتوانم بگویم در بین سایر سایتها مقام اول را دارد ممنوم. ان شاالله که همیشه موفق و پیروز باشید و از اینکه مطالب شما به روز و مباحث شما درد دل اکثر مردم است باز هم تشکر میکنم.
آقای توکلی گرامی تا حالا هر چه بوده و شده گذشته و نمیتوان زمان را به عقب برگرداند. اما بنظر حقیر با انتخابات امسال نباید انحصار گرایانه برخورد کرد و زمانی میتوان این حرارت و شور را در مردم پدید آورد که کاندیداهای محترم از همه نوع سلایق در آن حضور داشته باشند و میزان رای ملت باشد. این که فردی میخواهد چهار سال زمام امور کشوری را در دست داشته باشد شوخی نیست و این یکی از پستهای کلیدی یک کشور است که همه نوع پیشرفت چه به لحاظ اقتصادی و سیاسی و اجتماعی در آن اتفاق میفتد. بنابراین لازم است که فرد مورد نظر از شورای نگهبانی هفتاد و پنج میلیونی انتخاب شود و صلاحیت مقام دومی کشور را از این طریق بدست آورد و بهتر اینست که افرادی که به صورت دورانی در پستهای مختلف سیاسی بوده اند و مردم از چهره سیاسی آنان خسته شده اند در این دور از انتخابات کاندید نشوند. مردم به چهره های نیازمندند که احساس کنند واقعا این پستها انحصاری و خانوادگی نیست و کسی را میخواهند که شیفته خدمت باشد نه تشنه قدرت.
امیدوارم درج شود (1201850) (alef-13)
 
سید امیر
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۲:۱۹:۵۰
چقدر هم مردم از مدرسه شهرک غرب استفاده میکنند!!!! شهریه های میلیونی برای کمک به مردمه ؟ (1201854) (alef-10)
 
حمید
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۳:۰۲:۵۲
جناب توکلی

شما چه بخواهی و جه نخواهی در جریانات فکری و اجرایی کشور تاثیر گذارید.

اگر حزب نداریم افراد که دارای شناخت تشکل حزبی هستند داریم شما ها باید حماسه سیاسی را تا انجا که توان دارید بدوش بگیرید

با شناختی که از شما هست علیرغم مشکلات جسمی که دارید از توان فکری تان برای این حماسه استفاده کنید.

وصیت نامه امام راحل هنوز زمین مانده چرا ؟ شما که با هردو رهبر انقلاب و با اکثر افکار افراد فعلی و قبلی و سوابق آنها آشنا بودید و آشنا هستید باید باید باید در خلق حماسه دخالت و تاثیر گذار باشید.

مدعیان ریاست جمهوری در مقابل سوابق انقلابی و کارهایی که شما برای انقلاب کردید و مردم هم میشناسند باید توسط شما ها به مردم شناسانده
شوند. زمان برای خلق حماسه کم است تعدد افراد تعدد نظر تعدد سلیقه

اگر هدایت نشود نتیجه ندارد و ادامه این وضع صلاح نیست.

نگذارید انقلاب بدست نامردمان بیقتد.

هرکس در معاشرت با مردم به آنان ظلم نکند.
و در گفتگوی با آنان دروغ نگوید.
در پیمان و عهد با آنان خلف وعده ننماید.

جوانمردی او کامل . عدالتش آشکار . برادری با او واجب. غیبتش حرام است.

روایت حدیث علی ابن ابیطالب (ع) از پیامبر (ص). تفسیر میبدی .ج 3 ص 25 (1201875) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۳:۱۱:۳۹
مشکل اصلی کشور نداشتن حزب است که هر روز کشور با یک چهره ناشناخته و بدون برنامه تعهد آور به صحنه میآید و پس از هشت ساله هابا تغییرشعار و برنامه کشور را با بحران مواجه وبا سرنوشت یک ملت بازی میشود و بعد هشت سال بعدیک چهره جدید بدون برنامه تعهد آور . واقعا خبرگان بایستی فکری به این مسأله بکنند (1201885) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۲۲:۱۵:۰۵
مشکل نداشتن حزب نیست مشکل فراموش کردن راه و بینش شهدا ست که فقط اسمشون مونده.اونا نرفتن شهید بشن که من کارمند گوجه رو کلویی 4000 تومان بگیرم! (1202518) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۰:۲۸:۰۱
باهاتون ارزون حساب کردند گوجه کیلویی 5000 تومان است. (1203750) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۵:۰۷:۵۰
پس با این حساب مشکل پیدا شد!
مردم مقصرند. (1204021) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۵:۰۹:۵۶
آخه من از صرافی گرفتم. (1204023) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۰۰:۵۶:۴۴
مشکل عدم اجرای تمام قوانین و اصول و بندهای قانون اساسی در کنار هم هست والسلام (1202684) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۳:۴۲:۴۰
اقای توکلی سال 84 اشتباه کردی دیگه سال 88 چرا اخه? (1201907) (alef-10)
 
Germany
۱۳۹۲-۰۱-۰۲ ۲۳:۴۵:۰۹
شما می فرمایید که اگر وزرا هر چه رییس جمهور دیکته می کند اجرا کنند و از خود اراده ای نداشته باشند، در واقع خلاف مسولیت عمل کرده اند و این عذر بدتر از گناه است. اما در عین حال مسامحه و اهمال نمایندگان با رییس جمهور بر اساس برداشتهای شخصی و یا دستور رهبری را مصداق همین تخلف از مسولیت و عذر بدتر از گناه نمی دانید. چرا؟
از دید من هر دو اینها یکی است. نماینده و وزیر ی که به وظیفه خود عمل نکند، با هر توجیه، مقصر است. (1201910) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۱۲:۰۱
آقاي توكلي، با توجه به اينكه گفتي شان شما اين نبوده كه در خوابگاه دانشجويي در انگليس زندگي كني و درس بخواني، معلوم ميشه اعتقاد داري خون شما از ديگران رنگين تره. (1201929) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۲۰:۲۶
آقای توکلی وقتی توی دوران احمدی نژاد سیاست اقتصاد ورزش سینما و همه چیز به هم ریخته بود حرفی نزدی و تازه دور دوم هم رای دادی. ما همه می دونستیم احمدی نژاد داره از داخل مارو نابود میکنه ولی شماها حمایتش کردین تا کار به اینجا رسید. خدایا خودت کمک کن خسته شدیم. (1201934) (alef-7)
 
حميد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۲۱:۵۶
دولت بي كفايت و ضعيف حاصل مجلس بي كفايت و ضعيف است. بريد يكي يكي استعفا بديد و مجلس رو تعطيل كنيد و درش رو گل بگيريد لااقل دلمون نسوزه و بعدها براي بچه هامون بگيم مجلس نداشتيم كه جلوي رفتارهاي غلط و خلاف قانون دولت رو بگيره كه اينقدر كشور عقب رفت.! (1201936) (alef-7)
 
Belarus
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۰:۴۱:۰۵
جناب توکلی امیدوارم مجاب شده باشه که اصولگرایان به درد مدیریت کلان کشور نمی خورند و همچنین امیدوارم که قدر و ارزش سید محمد خاتمی را نیز درک کرده باشید (1201968) (alef-7)
 
ali
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۱:۱۵:۲۰
اقای توکلی سال 84 اشتباه کردی دیگه سال 88 چرا اخه 89 و 90 و 91 و....................... چرا؟ (1202013) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۰:۲۶:۵۲
ایشون همیشه اشتباه میکنند و همیشه طلبکارند! (1203747) (alef-15)
 
محمد
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۲:۳۲:۴۱
جان خودت كجاش متفائت بود مي پرسيدي اصلا مردم تهران چرا به تو رسايي راي دادن اصلا مجلس كارش چيه يا اينكه چرا برادر لاريجاني برا خودش ميگرده چرا بعد از افشاي احمدي نژاد رفتن سراغ مرتضوي و ما اگه مجلس نداشته باشيم فكر كنم خيلي صرفه جويي ميشه آخه پول كه علف خرس نيست اگه جرات داري اينا رو ازش بپرس يا چاب كن بعدش ميفهمي متفاوت چيه (1202040) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۷:۲۱:۳۸
آقاي توكلي. عذاب وجدان نداري؟!! (1202325) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۳:۴۴:۰۷
دكتر توكلي عزيز،كاش يه كم از شجاعت ومناعت طبع دكتر زيبا كلام رو ميشد ازش قرض بگيريد وبه اصولگراها حداقل بطور موقتي امانت بديد. (1202059) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۹:۱۵:۳۹
آقایان فقط به فکر مهار گرانی باشند ارزان کردن پیش کش (1202083) (alef-7)
 
روزگار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۹:۲۱:۳۷
اقای توکلی من یه سوالی دارم که مدتهاست ذهنم را مشغول کرده !در زمان اقای خاتمی رای حدود 20 میلیون در دو دوره از سوی مردم وجود داشت یعنی حتی عملکرد 4 ساله او ل تاثیری انچنان در رای مردم به اصلاح طلبان نداشت.چگونه با این سطح مشارکت سال 88 حتی کار به دور دوم کشیده نشد و رای به اصلاحطلبان اینچنین ریزش داشت؟ انهم با ضدیتی که نسبت به احمدی نژاد وجود داشت.
خواهش می کنم سانسور نکنید. (1202086) (alef-7)
 
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۳:۲۲:۰۴
برادر....... وقت این حرف ها گذشته....... بدبختی ها رو ببین (1202175) (alef-7)
 
ایرانی
۱۳۹۲-۰۱-۰۸ ۲۳:۴۷:۴۲
فکر کنم علتش معلوم باشه !!!!!!!!!! (1208009) (alef-7)
 
در به در
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۳:۰۵:۴۸
آقای توکلی عزیز یه ضرب المثلی هست که میگه ناخن را از گوشت جدا نمیشه کرد.. احمدی ناخن دست اصولگرایانست برادر.... (1202162) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۶:۳۸:۴۶
گیرم که ساختمان مدرسه اتان در شهرک غرب را وقف کرده باشید، شهریه ها ی چند ملیونی آن به جیب کی میره؟ (1202279) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۷:۲۹:۵۷
یاد دارم در غروبی سرد سرد ، میگذشت از کوچه ما دوره گرد
داد میزد کهنه قالی میخرم دست دوم جنس عالی میخرم
کاسه و ظرف سفالی میخرم گرنداری کوزه خالی میخرم
اشک در چشمان بابا حلقه بست عاقبت آهی کشید بغضش شکست
اول ماه است و نان در سفره نیست ای خدا شکرت ولی این زندگیست ؟
بوی نان تازه هوشش برده بود اتفاقا" مادرم هم روزه بود
خواهرم بی روسری بیرون دوید گفت آقا سفره خالی میخرید؟ (1202336) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۰۸:۵۵:۴۳
خدايا تو خيلي صبر داري (1203638) (alef-10)
 
محسن
۱۳۹۲-۰۱-۱۰ ۱۵:۲۳:۱۲
بی کفایتی و ذلالت ما هیچ ربطی به صبر خداوند که جانم فدای او ندارد (1209542) (alef-10)
 
علي
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۱۸:۴۵:۱۶
اگر اينطوره كه اقاي تو كلي مي گن تخلف نبوده چرا الان دادن سود سهام عدالت و افزايش يارانه ها و حقوق ها را ممنوع كرده اند؟ (1202389) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۲۰:۰۷:۵۰
آقای توکلی عزیز و سایت الف، من فقط خواستم ازتان تشکر کنم که نظرات مخالف کاربران را هم منتشر می کنید و این ایده و طرز فکر شما را تحسین می کنم مخصوصا در ایران کهب بیشتر مسؤلان انتقاد از خود را تحمل نمی کنند و فقط دوست دارند به به و چه چه بشنوند، آن هم به خاطر کارهای خوب نکرده و کارهای بد بسیار کرده !! (1202446) (alef-5)
 
مصطفی
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۱۲:۰۸:۵۷
دم انتخاباته دیگه! (1202897) (alef-7)
 
ناصر
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۲۲:۴۴:۲۵
سلام علیکم،برادرگرامی جناب توکلی عزیز،چند وقت پیش بنده در رابطه با موضوع مدرسه شهرک غرب مطلب ناروائی نوشتم که بدینوسیله از محضرتان عذرخواهی نموده،طلب عفو و گذشت دارم. (1202535) (alef-7)
 
علی اکبر
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۰۷:۴۷:۵۸
سلام مصاحبه خوب بود ولی من حرف آخر را قبول ندارم اکثریت این مردم از پول ملی بهره ای نداشتند این کار احمدی نژاد باعث شد نان درسفره فقرا هم پیدا شود (1202788) (alef-7)
 
حامی زندش
United States
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۱۷:۵۹:۵۹
من با قسمت اول نظر علی اکبر کاملا موافقم .... این هنوز هم در حال اجراست.
اما با قسمت دوم مخالفم به شدت مخالفم ... پرداخت یارانه نقدی آنهم به همه ( طبقات) فقط و فقط تاکید میکنم فقط و فقط برای بالا بردن آستانه تحمل اقشار وسیع مستضعف در مقابل سو نیت ها و بی عدالتی مرسوم بود و هست... (1203190) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۵:۱۴:۱۸
شما باید آقای صالحی باشید. (1204027) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۱۰:۵۲:۴۷
چراسرنوشت تمام روسای جمهور ایران یکیست. (1202853) (alef-7)
 
الف
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۱۳:۵۴:۱۶
امان از گراني يارنه نخواستيم خدايا کمکمون کن (1202973) (alef-13)
 
hadi
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۱۸:۰۲:۰۱
آقای توکلی در عین داشتن محاسن بسیار که متاسفانه الان تو مسئولین کمتر مشاهده میشه مثل ادب و نزاکت در کلام، عالمانه صحبت کردن، تخصص و تعهد و خیلی چیز های دیگه آدم بسیار محتاطی می باشند یا اینکه کاملا تحت تاثیر مصلحت جویی های برخی بالادستی ها هستند. ایشون زمان آقای هاشمی در دور دوم کاندیدا شدند و رایشون هم بد نبود در انتخابات 76 که اگر کاندیدا می شدند احتمال رای آوردن ایشون خیلی بالا بود کاندیدا نشدند چون از بالا تصمیم گرفته شده بود که ناطق رای بیاره که اینطور نشد! اما در دور دوم خاتمی که به علت معروفیت آقای خاتمی عملا امکان رقابت نداشت برای اینکه شاید بتونن خاتمی رو کنار بزنن ایشون دوباره کاندیدا شد! در دور بعد ایشون اعلام کاندیداتوری کردند اما باز بنابر مصلحت اعلام کردند که کاندیدا نمیشن. و عرصه برای یکی مثل احمدی نژاد خالی شد.دور بعد هم که کاملا معلوم بود باید هیچ شخصیت برجسته ای از اصولگراها وارد صحنه نشه تا رای آقای احمدی نژاد کم نشه و اصلاح طلبا رای نیارن! این دوره نمی دونم میخوان چکار کنن فکر کنم هرچی که از بالا مصلحت باشه انجام میشه. با اینکه ایشون یک اقتصاد دان باسواد هستند و از امثال احمدی نژاد بسیار مناسب تر هستند و برخی موضع گیریهای غیر اقتصادی ایشون هم عقلانی است ولی تا این مصلحت جویی های بی انتها و چرخه ای وجود داره همچنان کار دست آدمایی می افته که نتیجه اش این وضعیه که الان میبینیم و مع الاسف امیدی هم به اصلاح نیست.
لطفا اگه به آزادی بیان اعتقاد دارید منتشر کنید چون توهین به کسی نیست فقط یک انتقاد از آقای توکلی است. (1203192) (alef-13)
 
حامی زندش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۲۱:۲۹:۰۷
کاربر هادی از ادبیات شما شخصا ممنون... اما ... این یعنی شروع از زیر صفر؟ (1203333) (alef-7)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۲۰:۱۵:۳۴
جناب توكلي شما كه حالا ايشونو شناختيد! پس خوش به حال اونايي كه به سيب زميني و يارانه و ... راي دادند حداقل به نتيجه رسيدن. (1203281) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۲۰:۱۸:۱۸
عالييييييييييييييييييييييييييييييييييييييييييييييييييييي گفتي!فقط همين (1203283) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۴ ۲۲:۲۰:۱۶
جناب آقای توکلی ، تعجب ما اینه که چطور یک مازندرانی نماینده تهران باید باشد (1203362) (alef-7)
 
زینب
United Kingdom
۱۳۹۲-۰۱-۰۷ ۱۸:۱۹:۲۵
عزیزجون مگه توی قانون اومده که هرکی میخواد نماینده ی جایی بشه باید بچه ی همونجا باشه؟
همه ی نماینده های تهران بچه تهران هستند مگر آیا؟! (1206456) (alef-10)
 
حمید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۱:۰۰:۲۳
سخنان احمدی نژاد ازهاله نور تا رجعت چاورز نشان میدهد که ایشان تغییری نکرده است بصیرت میخواست که ایشان را بشناسی (1203785) (alef-15)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۴:۴۲:۴۴
حدود ۵۰ تا ۶۰ کیلو اورانیوم با غلظت ۲۰ درصدی بهای آن در بازار آزاد بیش از چند صد هزار دلار نیست،...ولی تا بحال حدود ۳۰ میلیارد دلار در نتیجه کاهش صادرات نفت و حدود ۱۵ میلیارد دلار سرمایه ملی کشور به هدر رفته است.!!!!!! (1204003) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۵ ۱۴:۴۸:۴۰
بنظر من آقاي توكلي نسبت به بقيه بهتر هستن و براي رياست جمهوري شايسته تر البته عرض كردم بطور نسبي ، نسبت به كانديداهاي فعلي ، حالا فردا اگه يكي اصلح تر از ايشون بود قطعا" به اون راي خواهيم داد. (1204009) (alef-6)
 
علی
۱۳۹۲-۰۱-۰۷ ۰۹:۰۲:۵۷
فقط میگم درودبردکتر توکلی (1205815) (alef-10)
 
بهشهری
United Kingdom
۱۳۹۲-۰۱-۰۷ ۱۸:۱۷:۱۹
خیلی دوستتون دارم ،شما همیشه برای ما در شجاعت و پاکی الگو بودید
انشاالله خدا خودش شمارو حفظ کنه (1206452) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۷ ۲۰:۲۹:۲۸
آقایون اصولگرا
دعا کنید که قیامتی در کار نباشه !
چون من یکی که حلالتون نمی کنم
خیلی های دیگه هم این نظر رو دارن (1206555) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.