نظر منتشر شده
۲۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 409570
شوراهای اسلامی شهر و روستا، تجربه‌ای موفق یا ناموفق
احمدرضا هدایتی ، 12 آبان 95
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۲۸
اسلام ارزش و احترام فوق‌العاده‌ای برای حق شهروندی افراد جامعه قائل است و طبیعتاً جمهوری اسلامی نیز برای احیاء همین حق است که در اصل 6 قانون اساسی خود، تآکید دارد که؛ «در جمهوري اسلامي ايران امور كشور بايد به اتكاء آراي‌عمومي اداره شود، از راه انتخابات‌: انتخاب رئيس جمهور،نمايندگان مجلس شوراي اسلامي‌، اعضاي شوراها و نظاير اينها، يااز راه همه‌پرسي در مواردي كه در اصول ديگر اين قانون معين‌مي‌گردد.»

با این‌حال حیات پرافتخار و نزدیک به 40 ساله انقلاب شکوهمند اسلامی و تجربه برگزاری تقریباً همین تعداد انتخابات طی این سال‌ها، بیانگر آن است که برای کسب نتیجه مطلوب، ابتدا باید تمام زیرساخت‌های لازم به‌خصوص زیرساخت‌های فرهنگی، اعتقادی و قانونیِ موردنیاز برای مشارکت فراگیر و توأم با بصیرت فراهم گردد، تا از افراط و تفریط در کار جلوگیری و نتایج با کمترین عیب و نقص مواجه شود.

با این‌که طی چند سال گذشته اکثر شوراها منشأ خیر و برکت بوده‌اند، اما همیشه این‌گونه نبوده است، به همین علت گروهی وجود شوراها را یک دستاورد موفق و نیاز ضروری می‌دانند و گروهی دیگر با استناد به تجارب کسب شده در بعضی از حوزه‌های انتخابیه، تداوم حضور آنها را (حداقل بدون اصلاح و بازنگری قوانین فعلی)، مشکل‌آفرین و بلکه زیانبارو بعضاً دارای پیامدهای غیر قابل جبران می‌دانند.

این گروه در اثبات این مدعا می‌گویند؛ وقتی یک بنگاه‌دار در یک شهر کوچک حاضر می‌شود، برای ورود به شورای اسلامی شهر، هزینه میلیاردی را متقبل و از هر ابزاری برای تبلیغات استفاده نماید، یا انسان بسیار متعهد، متخصص و دلسوزی است که حاضر است برای خدمت به مردم فداکاری کند و یا خدای ناخواسته قصد دارد تا در آینده از موقعیتی که ممکن است کسب نماید، به نفع خود یا حزب و گروه و باندی که به آن وابسته است، سوءاستفاده نماید.

به عبارت دیگر وقتی کاندیداها به‌راحتی می‌توانند، منافع کشور و جامعه را نادیده انگاشته و رأی برخی از افراد جامعه را با یک وعده شام و ناهار، یک سیم کارت، یک هدیه ناچیز یا مبلغی پول در جهت منافع فردی و گروهی خریداری نمایند، باید پذیرفت که یا چرخه انتخاباتی که مورد استفاده قرار می‌گیرد، معیوب و ناقص است و یا نیازهای فرهنگی، معیشتی و اقتصادی جامعه دچار نقصان است که با این‌گونه از ناهنجاری‌ها مواجه می‌شویم.
از سوی دیگر وقتی بعضی از شهروندان حاضر می‌شوند، عزت و منزلت خود را زیرپا گذاشته و آینده خود و فرزندانشان را فدای گرایش‌های حزبی و گروهی یا تأمین نیازهای مقطعی و موقتی نمایند، باید متوجه شد که یا فکر و ذهن افراد جامعه در دام تبلیغات شیطانی و سمپاشی دشمنان قرار گرفته و یا کم‌کاری متولیان فرهنگی و مدیریتی کشور، باعث شده تا جامعه دستخوش چنین مشکلاتی شود.

به این مشکل باید نواقص قانونی مربوط به حدود اختیارات شوراها و نقص آموزش منتخبین و همچنین ضعف‌های نظارتی در این زمینه نیز اضافه شود، مشکلی که سبب شده تا نه‌تنها برخی مسائل همچنان لاینحل باقی بماند، بلکه باعث شده تا در سایه این نابسامانی‌ها، برخی از شوراهای اسلامی‌ به‌خصوص در روستاهایی که از موقیت‌های ویژه گردشگری، ترانزیتی و مشابه آن برخوردارند، با وضع مقررات بی‌ضابطه و یا کسب درآمدهای کلان و بعضاً غیرقانونی، رانت‌های فراوانی را برای خود و بستگان و دوستان خود فراهم نمایند.

در بسیاری از موارد، باید ریشه بروز برخی از مشکلات مانند؛ دست‌درازی به محیط‌زیست و زمین‌خواری یا برداشت بی‌رویه از منابع آب و خاک و همچنین اجرای طرح‌های بدون مطالعه را در بی‌تفاوتی، عملکرد ضعیف و مشارکت برخی ازاعضای همین شوراها با افراد فرصت‌طلب جستجو نمود، در حالی‌که شوراهای اسلامی به‌ویژه در روستاها، نقش نماینده دولت در در این مناطق را برعهده دارند و طبیتاً باید مدافع مصالح عمومی و حافظ منافع جامعه باشند.
بررسی عملکرد چندین ساله شوراها نیز نشان می‌دهد که در پاره‌ای از موارد (هرچند اندک)، شوراهای اسلامی به دکانی برای کسب و کار افراد فرصت‌طلب تبدیل شده اند.

انتخاب بدون توجه به اصل شایستگی‌های اخلاقی و رفتاری و صرفاً بر اساس وابستگی‌های فامیلی و سوءاستفاده برای کسب منافع نامشروع که منجر به پیدایش گروهی ثروتمند نوظهور در برخی از روستاها و شهرها شده و یا کسب درآمدهای کلانی که تحت عنوان «عوارض و سایر درآمد‌های خدماتی» از گردشگران و سایر افراد ساکن و غیرساکن اخذ می‌شود و معلوم نیست چگونه و با چه ضابطه‌ای هزینه می‌شود، بخشی از پیامدهای ناخواسته‌ای است که باعث بروز این مشکلات شده و ریشه در نواقص مورد اشاره دارد.

به این ترتیب به‌نظر می‌رسد زمان باقی مانده تا انتخابات آینده فرصت مناسبی است برای بررسی نتایج کسب شده طی چند سال گذشته و بازنگری واصلاح قوانین و مقررات شوراها و وضع قوانین بازدارنده و محدود کنند، برای پیشگیری از بروز مشکلات مشابهی که ممکن است، سلب اعتماد افراد جامعه از سیستم مدیریت شهری و روستایی را در پی داشته باشد. 
 
کارشناس ارشد مدیریت
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۱۴:۳۴
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۱۲:۵۵
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۱۲:۳۶
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۱۲:۱۴
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۱۰:۵۹
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۱۰:۵۶
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۳ ۲۲:۳۶
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۴ ۰۹:۲۸
 
۱۳۹۶/۰۱/۱۵ ۱۱:۰۴
 
۱۳۹۵/۱۱/۱۰ ۱۲:۴۲
 
 
کلمات کلیدی : شورا + شوراهای شهر و روستا
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۰:۳۹:۱۸
بیشتر ناموفق.
علت: انتخاب ورزشکار و هنرمند .... توسط مردم در شوراها که کوچکترین دریافت علمی از شهر و جامعه شناسی شهر و جرم شناسی و ... نداشتند و باری به هر جهت بودند. اما اصل وجودی شوراها نشان از عمق اعتقاد نظام اسلامی به جمله حکومت مردم بر مردم هست و نمادی از توسعه سیاسی میباشد.
لذا اگر در آینده توسعه فرهنگی هم مد نظر بگیریم که مردم بر اساس صلاحیت های عینی کاندیداها و نه افتخارات ورزشی یا صدای خوش یا جهت سیاسی رای دهند بهتر است (3998151) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۰:۴۱:۵۶
شوراهای شهر خیر وبرکتی نداشتند به جاش کلی هزینه خصوصا درکلان شهرها به شهرداری ها تحمیل نمودند ومنشا رانت وفساد می باشند باید جمع شوند (3998155) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۱:۱۵:۰۱
اگر بجای انتخابات شورای شهر، انتخابات برای انتخاب شهرداران و دهداران در سطح شهر برگزار می شد قطعا نتیجه بهتر در افزایش رفاه عمومی بوجود می آمد الان متاسفانه شوراها محلی برای رانت و انحصارطلبی شده اند و افراد بعد از انتخاب توجهی به مطالبات شهروندان ندارند با گسترش اینترنت امکان مراجعه به آرا عمومی به صورت مستقیم وجود داره و نیازی نیست که مثل سابق در این سطح افرادی در لباس نمایندگی به فکر منافع شخصی و یا گروهی خودشون باشند (3998237) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۲:۵۰:۳۹
احسنت عین واقعیت و بسیار منطقی بیان کردید (3998408) (alef-3)
 
کرمی
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۰:۵۲:۵۵
کدام شورای شهر یا روستا در کشور یه گلی زده به سر مردم اون شهر یا روستا !!!؟؟؟؟ (3998189) (alef-13)
 
ثمری
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۱:۰۰:۳۵
شورای شهری که توش متخصص شهری نباشه و پر شده باشه از ورزشکار و خواننده و کارگردان دردی را از درد ها نخواهد کرد (3998213) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۱:۲۵:۳۱
شوراهای شهر و روستا باید منحل شوند . به دلیل عدم کارایی (3998251) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۱:۵۶:۳۶
شوراي شهر از اول كار اشتباه و غير ضروري بود ، اصلا هيچ نيازي به شوراي شهر نبود و شهرداري در قبل كه زير نظر مساقيم دوئلت و وزارت كشور مديريت مي شدند خيلي سالم تر و كارايي بيشتري داشتند .
شوراي شهري كه با پول و جمع آوري پيمانكاران و يا طايفه گري انتخاب بشه و همه كارش بشه رانت خواري و استخدام هاي خانوادگي و كارچاق كني براي پيمانكاران هيچ به دردي نمي خوره و از اول هم اشتباه بود . (3998311) (alef-11)
 
وثوق
United Arab Emirates
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۱:۵۷:۳۸
واقعیت را باید پذیرفت ...ناکارامد...بی فایده..و مزیدی بر مشکلات شهری...و فاقد تخصص شهرداری و بهبود فضای شهری...کدامیک از اقایان موجود در شورای شهر دارای دانش شهرسازی و یا سواد کافی در زمینه شهری هستند؟؟؟...بهتر بود انتخابات برای شوراهای شهر از بین افراد متخصص و با سواد شهری که دانش کافی داشته باشند انجام شود....(بقیه موارد مربوط به بهره وری شخصی و پارتی بازی و اختلاس و ...ذکر نشده است چون فعلا اسناد موثق ندارم..) (3998315) (alef-11)
 
United Arab Emirates
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۲:۰۴:۰۲
متاسفانه اكثرا ناوارد به حوزه مديريت شهري هستند و بيشتر سوءاستفاده‌ها و رانت‌ها از همينجا شروع مي‌شود. (3998327) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۲:۳۲:۲۶
خنثی (3998375) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۳:۵۰:۱۸
شوراها قرار بود پلی بین مردم و مسئولین شهری باشد ولی در حال حاضر شهردار را راحت تر میشود ملاقات کرد تا اعضای شورا را !!! عده ایی که هیچ تجربه ایی از مشکلات شهر و نحوه برخورد با آن را ندارند برای شهر و کلان شهر تعیین تکلیف میکنند . این دکان باید منحل شود (3998501) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۳:۵۴:۰۸
بسیار ناکارآمد (3998506) (alef-3)
 
آزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۴:۰۸:۴۲
انتخاب شهردار می بایست همچون فرمانداری و....به استانداری واگذار شده و تا دیر نشده شوراهای اسلامی شهر و روستا منحل گردد. (3998531) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۳ ۱۰:۲۰:۲۲
دهیار ها کلی بودجه میگیرن وکلی پول به جیب زدن (3999671) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۳ ۱۱:۲۲:۲۴
سلام نگاهی بکنید به روستاهای مازندران که مهد کشاورزی است متاسفانه دهیارها خودشان عاملی شدند برای تفکیک و فروش زمین های کشاورزی و تغییر کاربری آنها با اختیاری که به آنها داده شده واقعا فاجعه هست بابت هر نقل و انتقال زمین درصدی از ارزش زمین باید بحساب دهیاری واریز شود با کدام قانون و چگونه مصرف می شود و چه کسی نظارت می کند هیچ . در شهرها بارانتی که برای اعضای شورای شهر در مورد جذب افراد فامیل در شهرداریها گرفته تا دریافت پورسانت برای تخفیفهای غیرقانونی از عوارض نوسازی و کمیسیون ماده 100 و غیره .واقعا چه کسی عملکرد این شوراها را بررسی کرده مگر وزارت کشور متصدی این کار نیست مسئله دیگر اینکه چرا افراد بدون تخصص شهری و دارای شغل باید به شوراها راه پیدا کنند (3999743) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۷ ۰۸:۱۹:۱۰
اين دهيارها يك باجهايي ميگيرند كه خداميداند و اعضاء شوراهايشان از دهيار ها بدتر. (4004719) (alef-11)
 
حسین س
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۳ ۱۲:۴۸:۳۸
گروهی که وجود شوراهای اسلامی شهر را با وضعیت موجود دستاورد موفق و ضروری می دانند یا از عـــمق فجــــایع بی خبرند ویانگـــیزه خیرخواهــــــانه ومسئولانه ندارند .فردی که چندین برابر مجموع حقوق یک دوره عضویت درنهاد شورای اسلامی برای انتخاب شدن هزینه می کنندبرای دکان بازکردن وکسب وکارمی ایندنه خدمت به جامعه. (3999830) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۳ ۱۳:۴۱:۳۸
شوراها وشورایاری ها وشورای حل اختلاف هیچ مشکلی ازمردم حل نکردفقط بودجه ی کلانی صرف آن شدکه ازجیب مردم هزینه شدهمه آمدندکه جیبهایشان راپرکنندومردم رفتندرای دادندبه امیدبهبودوضعیت ومشکلات شهری که حالااینهاشده اندقوزبالای قوزکه فقط بودجه میگیرندوعملن کاری برای شهرنمیکنند. (3999884) (alef-11)
 
ugd
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۱۴ ۱۳:۴۸:۲۰
باید انتخابات برای شهرداری ها صورت بگیره چون الان شهردار میتواند از کسانی که تو مجلس هستند حتی برای یک شهر کارهای بهتری انجام بدهد پس منحل شدن شورا و انتخابات برای شهردار بهترین گزینه هست (4000847) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.