نظر منتشر شده
۳۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 289079
 
پیامدهای وقوع زلزله در تهران
بخش اجتماعی الف، 24 مرداد 94
تاریخ انتشار : شنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۲۱:۴۰
ايران، كشوري لرزه خيز، در منطقه خاورميانه و بروي كمربند زلزله خيز آلپ هيماليا قرار دارد. در زمان هاي گذشته فعاليت هاي زلزله خيزي در ايران وجود داشته كه هنوز هم ادامه دارد و خواهد داشت. كلان شهر تهران هم از پتانسيل لرزه خيزي بالايي برخوردار بوده و متاسفانه بخش قابل ملاحظه ايي از ساختمان هايي كه در طول سه دهه گذشته ساخته شده اند از وضعيت آسيب پذيري بالايي برخوردار مي باشند.

به گزارش الف، در طول ۸۸ سال گذشته، ۲۲ زلزله مهم در ايران روي داده كه قدرت ۱۸ مورد آن بين ۷ تا ۸ ريشتر بوده است. يعني به طور متوسط هر ۵ سال وقوع يك زمين لرزه شديد در ايران پيش بيني مي شود. زلزله هائي كه معمولا ابعاد بسيار وسيع دارند و خسارتهاي فراواني به كشور وارد مي كنند. به عنوان مثال مي توان به زلزله رودبار در سال ۱۳۶۸ اشاره كرد كه به كشته شدن بيش از ۳۵ هزار نفر منجر شد.

وقوع بحران پس از وقوع زلزله مسائله اي است كه توجه بسياري مي طلبد. ابعاد اين موضوع وقتي بيشتر به چشم ميآيد كه بدانيم تهران با ۹ ميليون جمعيت داراي گسل هاي فراواني با گستردگي فراوان است كه با توجه به تراكم جمعيتي زياد رخداد هر نوع زمين لرزه اي باعث ايجاد خسارت با ابعاد بسيار وسيع مي گردد. اگر شريان هاي حياتي و زير ساخت ها را هم در نظر بگيريم ابعاد فاجعه احتمالي وسيع تر خواهد شد.

اين موضوع وقتي وخيم تر ميشود كه بدانيم تهران پايخت سياسي و اجتماعي و اقتصادي ايران است و رخدادن هر نوع حادثه از اين قبيل ابعاد ملي پيدا خواهد نمود.

براي مقابله با فجايع احتمالي و يا به بيان بهتر به حداقل رساندن تبعات آن راهكارهايي وجود دارد. با عنايت به اين موضوع كه زلزله از پيش خبر نميدهد و عملاً محدوديت زماني وجود دارد، لذا بايد راهكاري انديشيد تا با وضع موجود و در صورت رخداد زلزله تلفات احتمالي به حداقل كاهش يابد. آموزش نقش كليدي در كاهش تلفات پس زلزله دارا مي باشد. از ديگر سو در صورتي كه پس از رخداد زلزله و تا ۷۲ ساعت پس از آن امداد رساني صحيح، با سرعت و دقت صورت نپذيرد آمار تلفات افزايش خواهد داشت.

پنجشنبه شب زمین لرزه ای به بزرگی ۴.۱ ریشتر و در عمق ۱۵ کیلومتری زمین و پس از آن نیز زمین لرزه دیگری در ساعت ۲۳:۲۷:۳۷ به بزرگی ۳.۴ ریشتر و عمق ۱۴ کیلومتری زمین، جوادآباد تهران را لرزاند. که این حادثه بدون خسارت و تلفات به پایان رسید.

در پی وقوع این زلزله، هلال احمر وضعیت شهر تهران را تا ساعت ۱۴ دیروز جمعه نارنجی (یعنی وضعیتی که تمام نیروهای امدادی که به هر دلیلی در محل کار نیستند ملزم به بازگشت و آماده باش می شوند) اعلام کرد.

در مورد شهر تهران، محسن بهرام غفاری، مشاور شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی در گفت و گو با خبرنگار الف، در پاسخ به این سوال که آیا در تهران هنوز ساختمانی ساخته می شود که توانایی مقاومت در برابر زلزله احتمالی تهران را نداشته باشد گفت: حتما چنین مواردی وجود دارد، اما نسبت ساخت ساختمان های کم مقاومت دربرابر زلزله در تهران، به نسبت گذشته با سرعت قابل قبول درحال کم شدن است. وی ادامه داد: تمام ساختمان های درحال احداث ملزم هستند که مبحث ششم مقررات ملی ساختمان را رعایت کنند.

غفاری با اشاره به اینکه هیچ آماری که بگوید چند درصد ساختمان های کنونی تهران توانایی تحمل زلزله احتمالی را دارند وجود ندارد گفت: هیچ آزمایشی بهتر از آزمایش خود طبیعت نیست و در شهر تهران تا چنین اتفاقی رخ ندهد امکان محاسبه این شاخص وجود ندارد. و در این مورد تنها می توانیم تخمین ذهنی داشته باشیم. آخرین بار ۱۵ سال پیش شاخص آسیب پذیری ساختمان های تهران با کمک ژاپنی ها انجام شد و بعد از آن اطلاعات جدیدی در دسترس نیست.

مشاور سازمان نظام مهندسی در پاسخ به این سوال که چقدر استاندارهای سازمان نظام مهندسی برای صدور پروانه بهره برداری ساختمان با استاندارهای روز دنیا مطابقت دارد گفت: علم همان علم است و مرتبا در این موارد درحال بهبود هستیم. البته این کار توسط شهرداری ها انجام می شود و سازمان نظام مهندسی به عنوان متولی فنی در این موضوع دخالت دارد.

وی با اشاره به اینکه نباید افکار عمومی را نسبت به رخداد زلزله نگران کنیم اظهار داشت، باید در کشورمان نسبت به ضوابط پیشگیری از خسارت نگران باشیم، نه خود زلزله. وی ادامه داد: ما در کشورمان یکی از بهترین شبکه های شتاب نگار زلزله را داریم و کشور ما در رشته مهندسی زلزله در دنیا در رتبه قابل قبولی قرار دارد. و البته کشورهای پیش رو در مهندسی زلزله به ترتیب، آمریکا، ژاپن و روسیه هستند
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۲۲:۰۱:۲۳
خدا بخیر کنه
ولی از خدا می خوام که این اتفاق نیفته
چون خدا خودش می دونه که وضعیت مدیریتی در کشور ما انقد خووب نیست که بتونه از پسازلزله! به خوبی بربیاد
اینو می شه از زلزه ورزقان، بم و خیلی جاهای دیگه فهمید چه برسه به تهران متراکم 10 ملیونی که مثل روستا نیست که بگن برو توو وسط طبیعت چادر بزن
خدا خودش هوای مردم رو داره (3117393) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۲۲:۰۸:۳۹
پایتخت سیاسی واقتصادی را به اصفهان منتقل کنند (3117398) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۱:۳۹:۲۵
خدا را شکر که این همه کارشناس در کشور داریم

همه شروع کردن اولین چیزی که به ذهنشان رسیده را نوشته اند. آخر جابجایی پایتخت، یا جابجایی صنایع و ... مگر به این راحتی است؟ هزینه برخی از این جابجایی ها برابر با نابودی آن صنعت است (3118202) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۲:۴۰:۵۶
اصفهان اب خوردن مردم خودش را هم نداره (3118383) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۰۶:۵۵:۲۸
خیر ما پایتخت نمی خواهیم. (3120196) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۲۲:۱۸:۱۸
به یاری خدا زلزله نخواهد آمد ! (3117431) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۲۲:۱۹:۱۶
یرای اغنیای تهران که خانه شان ضد زلزله است هم دیگر زلزله بلا محسوب نمیتواند شود.
پس یک عده نگن زلزله بلا برای مردم است چون موجب و اصل کاریها هم به کمک پول و فنلوری دیگر بلای زلزله روی انها اثر نمیکند
هر چی سنگه مال پای لنگه (3117432) (alef-13)
 
مهران از برلين
۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۲۲:۲۹:۵۳
"هيچ ازمايشى بهتر از ازمايش طبيعت نيست"
اميدوارم كه طبيعت اين ازمايش رو حداقل تو ايران نكنه!!!
به اين هم مگين مسئول!!!! (3117448) (alef-13)
 
خرم
۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۲۳:۱۸:۲۸
بنده بیش از5 سال است که پیگیر انتقال از تهران به شهرستانها هستم اما هنوز موفق نشده ام از چند نماینده مجلس و ... هم برگه مساعدت داشتم اما هیچ توجهی به آن نشده است. به نظر من با توجه به هزینه کلان و سهمگین بهسازی ساختمانها و ابنیه شهر تهران، می بایست به کاهش جمعیت و مهاجرت ساکنین تهران رسیدگی شود. (3117508) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۲۳:۲۰:۰۳
اینکه ما در رتبه خوبی هستیم خوبه ولی جلوی تخریب ساختمان ها را نمیگیره این همه پول خرج مسکن مهر خالی از سکنه بدون کیفیت و امکانات شد و این مقدار خانه کلنگی در شهر تهران رها شد . ایا نمی شد همین پول ها با مردم مشارکت می شد تا هم خانه ساخته شود و کار تولید گردد و هم جان مردم در خطر نباشد . !؟ (3117511) (alef-13)
 
نوری
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۲:۰۹:۴۰
بعد جالبه که این موضوع به این آسونی که هر آدم عاقلی متوجه اش میشه رو اون دولت با اون هم مشاور بزرگ و کوچک نفهمید! یادمه که چقدر همون موقع اساتید دانشگاه ها و متخصصان با این طرح غیر کارشناسی و غیر معقول مخالفت کردن! (3118299) (alef-11)
 
فرامرز
۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۲۳:۳۸:۳۹
از خدا می خواهم که چنین زلزله ای در تهران نیاید . چون خیلیها باید پاسخ نگو نباشند دوم خدا کند خانه کسانی آسیب ببیند که خود مسئول بودن و کوتاهی کردن سوم . با این مسئولین که یک آتش در یک ساختمان پنج طبقه را نمی توانند مدیریت کنند چه انتظاری در زمان زلزله از آنهاچه توقع باید داشت جز فرار پنهان شدن (3117544) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۰:۰۶:۵۳
سابقه بازسازي مناطق آسيب ديده مانند منجيل ، رودبار ، بم و حتي خرمشهر كه سالها پس از جنگ هنوز زخم هايي بر پيكر دارد نشان مي دهد كه بايد در انتظار بدترين سناريو ها باشيم .

همه چيز در تهران غير اصولي است و اين جمعيت متراكم فارغ از تهديد زلزله منبع آسيب هاي زيست محيطي و حتي فرهنگي اجتماعي است .
راه حل كاهش جمعيت در تهران ، نه در انتقال پايتخت سياسي بلكه در انتقال صنايع است .
اركان حكومتي شامل تمام ساختمان هاي سازمانهاي مختلف چه قدر كارمند دارند ؟
كارگران و كارمندان مراكز صنعتي چقدر هستند ؟

اگر همه كارخانه ها به دور از شعاع 150 كيلومتري و در سطح كل كشور پخش شوند هم آمار بيكاري استانها كاهش پيدا مي كند ، هم مهاجرت به تهران متوقف مب شود و هم سيل عظيمي از مردم براي كار به مناطق ديگر كشور مي روند و با توجه به اينكه اكثريت جمعيت تهران مهاجر هستند ، بازگشت به شهرهاي خود براي آنها دشوار نخواهد بود .
اما همه اينها وظيفه دولت است .

ضمنا"‌ براي كاهش خسارات بعد از زلزله بايد گاز رساني به منازل را متوقف نموده ، با اخداث نيروگاههاي گازي ، برق رساني به منازل را افزايش داد تا مردم از سيستم هاي برقي براي گرمايش و مصارف خانگي استفاده كنند (3117589) (alef-13)
 
عبد الرحمن
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۰:۱۴:۴۹
خدای نا کرده اگر در تهران زلزله شود بجز خسارت های فاجعه باری که همه از ان اگاهند ، یک فاجعه روانی بزرگ نصیب کل کشور میشود چرا که اکثر ایرانیان در هر نقطه ای که باشند حد اقل یکی از بستگانشان در تهران است یعنی عزای عمومی واقعی . انشا الله خدای رحمان به همه مردم ایران رحم کند و تهران را استوار نگه دارد ( ضمنا بنده ساکن تهران نیستم ) (3117602) (alef-13)
 
دكتر غلامرضا محمدزاده
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۰:۱۸:۵۴
مهم اين است كه مغز شهردار محترم تهران راجع به زلزله همواره در وضعيت سفيد است بارها در مورد طرحى كه در رابطه با كاهش خسارات و تلفات زلزله احتمالى در تهران تهيه كرده ام در همين سايت الفسخن گفتم كه به خدا اين طرح مى تواند كمك موثرى بكند ولى كو گوش شنوا
خدايا به مسئولين ما احساس مسئوليت عطا كن و اين مردم را از بلايا محفوظ بدار (3117608) (alef-13)
 
حقیقت جو
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۰:۴۱:۲۶
بزرگترین خطر برای تهران در زمان زلزله وجود لوله کشی گاز است و حضور میلیونها متر مکعب گاز در زیر زمین تهران که مثل بمبی منفجر خواهد شد
در کشورهای دیگر گاز را در نیروگاه به برق تبدیل میکنند و برق به عنوان یک انرزی پاک وارد منازل میشود و و سایل منزل همه برقی است (3117632) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۱:۲۹:۲۹
تا زمانی که مدیران بحران تخصص و تحصیلات و تجربه مدیریت بحران را ندارند و بر اساس جایگزینی مهرها تعیین مسئولیت می شوند؛ نمی توان وارد مسائل اجرایی شد.
از مدیر بحرانی که تعریف از بحران را نمی داند مدیریت کردن بحران مضحک است. (3117666) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۲:۴۳:۱۶
عريف مديريت بحر ان در شهردارى تهران يعنى پيشگيرى از خطرات ناشى از تزلزل پست و مقام هاى مسئولين شهرى نه زلزله در شهر (3117703) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۴:۲۸:۱۲
با این وضعیتی که بعد از یه بارون شدید و یا طوفان گردو خاک شهر به خودش می گیره باید گفت خدا خودش به مردم تهران د قبال زلزله رحم کنه که فاجعه انسانی در پیش خواهد بود (3117722) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۷:۰۰:۳۱
امان از دست بساز بفروش ها. امان از دست برخی ناظرها. برخی شهرداری و برخی در نظام مهندسی فقط نظاره گر تخلف این خیانتکارها هستند. (3117751) (alef-13)
 
امیراسد
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۸:۲۴:۱۸
اولین نکته اینکه بعضیا وسط دعوا نرخ تعیین می کنند، آمار میدن که "جمعیت 9 میلیونی تهران"!!! جمعیت 22 منطقه شهری تهران چیزی بین 12 تا 13 میلیونه!

دوم اینکه قابل توجه اونایی که مخالف تمرکز زدایی از شهر تهران هستند زیرا تا لحظه آخر منافعشون رو تو این تمرکز می بینند. خوب تو شهر شلوغ هم مشتری بیشتره هم به هر قیمتی میخرن دیگه!

سومین نکته اینکه جنایتی که بعضیا ، چشماشونو هم میزارن و احیانا یه چیزیم جیبشون میزارن تا سازنده محترم از بعضی استانداردها بگذره و بی خیالشون بشه، چقدر بزرگه!؟ اون پولی که از این راه درمیارن قراره خرج چی بشه!؟ (3117856) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۸:۲۴:۲۶
زلزله قابل پیش بینی نیست حتی کشورهای آمریکا وژاپن در این مورد فقط چند ثانیه قبل از زلزله متوجه میشوند. فقط شرایط را برای کمترین آسیب از زلزله باید فراهم کرد و امداد رسانی پس از وقوع زلزله. (3117857) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۸:۲۸:۱۹
سلام
مطمئنا
اين اتفاق به زودي خواهد افتاد . (3117864) (alef-13)
 
کاوه
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۱:۴۴:۱۰
بازم یه جایی لرزید و قصه ها و دلواپسی ها و اخطارها و هشدارها و زنهار ها شروع شد. سه روز دیگر هم از یاد خواهد رفتو عیت بهشت زهرا میمونه. وقتی میری و درحال مراسن تدفین خودتو جای میت می بینی و به خودت نهیب میزنی که " ای آدم خاکی، چرا ظلم می کنی؟ چرا بد می کنی؟ چرا دروغ میگویی؟.... خلاف بساز، انواع تخلف را بکن، بجای تیرآهن 22، تیرآهن 14 بینداز و ....
خوب پس اینهمه سر و صدا بعد از هر زلزله برای چیست؟ چه کسی چه تغییری می کند و چه اقداماتی انجام میشود؟ دو روز اقای عکاشه پدر علم زمین شناسی را می آورند در رادیو . به سخنانش گوش می کنند و افسوس می خورند و زنهار می دهند و بعدش هم همه فراموش می کنند و روز از نو و روزی از نو!!!!! (3118219) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۲:۵۲:۵۱
زلزله در اولین ساعت در تهران اگه در طول روز باشه خیلی بدتر از شب هستش چون تمام ماشینا تو خیابونن و ترافیک کامل و اینجوری حتی دیگه راهی باز نمیمونه بخواد به جایی امداد رسانی بشه
بعد هم در هردوصورت بخاطر شبکه لوله گاز فرسوده اولین ساعت یک آتش سوزی بزرگ و حشتناکی تهران رو فرا میگیره که حداقل تا دوهفته کل تهران تو دود و آتیش خواهد سوخت و حتی هلیکوپتر هم نمیتونه به فضای تهران وارد بشه
تنها راه و چاره ساخت مناطق بزرگ اسکان و با فاصله امن از سایر ساختمانها بخاطر جلوگیری از نفوذ آتش هستش و دپوهای بزرگ مواد غذایی و اب و مایحتاج هستش و اموزش مردم همون منطقه چون هیچ کسی از هیچ کجای ایران تا یکماه نمیتونه به مناطق مرکزی شهر تهران چه پیاده چه هوایی دسترسی پیدا کنه و باید فکری هم به حال انتقال موزه های تهران و مناطق حساس مثل صندوق های بانک مرکزی به شهرهای دیگه کرد وگرنه همه اونها در هرج و نرج زلزله غارت میشن (3118416) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۴:۴۲:۳۱
حالا هی ساخت و ساز کنید و بیخیال باشید زلزله که اومد و گاز طبیعی توی لوله ها منفجر شد و خونه ها توی فاضلاب فرو رفت اون موقع مبیفهمید که اوار زلزله خیلی مهم نیست چیزای دیگه ای هستن که فاجعه درست میکنن (3118756) (alef-11)
 
آریو سوئد
۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۶:۰۴:۴۱
این زلزله فقط و فقط بخاطر وجود یک تعداد افراد پاک و اهل بیتی به عقب اقتاده. دعا کنید که این زلزله باز هم به تأخیر بیافته تا بلکه بخشی از مردم از خواب بیدار شوند و از تهران خارج شوند . این منطقه که به طهران معروفه میتوانست با خاک حاصلخیزی که داره تبدیل بشه به انبار غله کشور ولی یک عده بی عقل سود جو طهران را به شهر برجها تبدیل کردند هم کشاورزی در این منطقه از بین رفت و هم جان مردم در خطر قرار گرفت. (3118975) (alef-11)
 
احمد لطفی
۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۰۹:۰۱:۳۴
چه کسی میتواند به این سوال پاسخ دهد؟بی خطر ترین نقطه ایران از نظر زلزله خیز نبودن کدام منطقه است؟؟؟ (3120358) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۵-۲۷ ۰۲:۲۵:۴۷
نقشه زلزله هست میتونید مراجعه بفرمایید خیلی از نقاط ما امن هستند(زلزله زیر 5) برهی نقاط هم روی گسل هستند (3122404) (alef-3)
 
احمد
۱۳۹۴-۰۵-۲۷ ۱۳:۰۲:۲۹
ببنید چه کسانی تصمیم گیر هستند
....با اشاره به اینکه هیچ آماری که بگوید چند درصد ساختمان های کنونی تهران توانایی تحمل زلزله احتمالی را دارند وجود ندارد گفت: هیچ آزمایشی بهتر از آزمایش خود طبیعت نیست و در شهر تهران تا چنین اتفاقی رخ ندهد امکان محاسبه این شاخص وجود ندارد. (3123158) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.