نظر منتشر شده
۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 406852
استدلال عباس عبدی برای کاهش صدور حکم اعدام
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۳۸
سؤال اصلی این است كه طرفداران اعدام با چه استدلالی می‌گویند اعدام قاچاقچیان جواب داده است؟ در واقع هدف از اعدام كاهش قاچاق مواد مخدر بوده، حال آنان هستند كه باید دلایل و قراین و شواهد خود را در خصوص نتیجه‌بخش بودن این اعدام‌ها ارایه دهند.

عباس عبدی روزنامه «اعتماد» نوشته است: اعدام‌های زیاد در ایران یكی از مسائل مبتلابه ما شده است و همان‌طور كه مسئولان دستگاه قضایی نیز بارها اعلام كرده‌اند، بیشتر این اعدام‌ها مربوط به قاچاقچیان عمده مواد مخدر است و طبعاً در برابر اعتراضات جهانی نسبت به این تعداد زیاد، همواره مدعی شده‌ایم كه تنها راه جلوگیری از افزایش قاچاق مواد مخدر، اعدام عناصر اصلی آن است.

با وجود این فشارها بر ایران به دلیل بالا بودن رقم اعدام‌ها، این مسأله همچنان پابرجاست و هزینه‌هایی را نیز بر كشور تحمیل می‌كند كه كمتر از هزینه‌های قاچاق موادمخدر نیست. به همین دلیل بسیاری از دست‌اندركاران در مجلس و حتی دستگاه قضایی در پی اصلاح قانون مربوط برآمده‌اند تا این مسأله قدری تخفیف پیدا كند. ولی نظرات مخالف هم در این میان هست، از جمله اظهارات چندی پیش رئیس قوه قضائیه كه به دفاع از این اعدام‌ها و كارایی آن تعبیر شد.

ولی اكنون سخنگوی قوه قضائیه مساله را به صورت بهتر و در قالب سؤالی طرح كرده و پرسیده است كه: «با چه استدلالی می‌گویند اعدام قاچاقچیان جواب نداده؟»

به نظر می‌رسد كه پاسخ به این پرسش بسیار مهم است؛ مشروط بر اینكه آقای سخنگو یا افراد تحت‌نظرشان نیز آن را مطالعه كنند و در صورتی كه استدلال‌ها را قبول ندارند، پاسخ دهند. پیش از پاسخ دادن به پرسش سخنگوی محترم دستگاه قضایی، باید توضیح داد كه طرح ابهام نسبت به اعدام قاچاقچیان موادمخدر با هدف كاهش فشار تبلیغات خارجی و بین‌المللی نیست. اگرچه توجه داشتن به افكار عمومی جهان بسیار مهم است، ولی اگر واقعاً به این نتیجه برسیم كه انجام این كار به نفع جامعه ایران است، حتی اگر افكار بین‌المللی مخالف آن باشد، باز هم می‌توان در دفاع از انجام آن سخن گفت. بنابراین نقد حاضر به اعدام مذكور فقط از زاویه كارآمدی این قانون در میزان تحقق اهدافش است.

١ـ طرح چنین سؤالی به این معناست كه هدف اصلی از تصویب قانون اعدام قاچاقچیان موادمخدر، جلوگیری از قاچاق موادمخدر بوده است. پس اگر این قانون به این هدف خود نرسیده باشد، موضوعیت خود را از دست داده است. ولی این پرسش به همین دلیل نادرست است و باید خلاف این پرسش پاسخ داده شود. سؤال اصلی این است كه طرفداران اعدام با چه استدلالی می‌گویند اعدام قاچاقچیان جواب داده است؟ در واقع هدف از اعدام كاهش قاچاق مواد مخدر بوده، حال آنان هستند كه باید دلایل و قراین و شواهد خود را در خصوص نتیجه‌بخش بودن این اعدام‌ها ارایه دهند. این امر نیز با بیان كلیات ممكن نیست، بلكه باید با استفاده از قراین و آمار و شواهد لازم باشد. تاكنون هیچ‌كس چنین ادعایی را مستند  طرح نكرده است، حداقل بنده از آن بی‌اطلاع هستم، و اگر چنین ادعایی در جایی مطرح شده، خوشحال می‌شوم كه آن را معرفی كنند.

٢ـ با وجود آنكه بینه با مدعی است و طرفداران اعدام و قانون موجود باید ادعای خود را در كارآمدی آن ثابت كنند، ولی در اینجا عكس آن را ثابت می‌كنیم. كافی است آمار دهه هشتاد را در زمینه مواد مخدر با یكدیگر مرور كنیم. در ابتدای این دهه میزان كشفیات موادمخدر حدود ١٤٠ تن در سال بود و در پایان این دهه به ٤٩٤ تن رسید. در ابتدای دهه تعداد قاچاقچیان دستگیر شده در یك سال حدود ١٧ هزار نفر بود، در پایان دهه به ٢١ هزار نفر رسید. تعداد حمل‌كنندگان مواد نیز از ٢٦ هزار نفر به ٢٣ هزار نفر رسید.

ولی نكته مهم‌تر قیمت مواد‌مخد‌ر است. برای نمونه قیمت تریاك را د‌ر این فاصله مقایسه می‌كنیم، د‌ر این د‌هه متوسط یك كیلو تریاك از حد‌ود‌ 1.1 میلیون تومان به حد‌ود‌ 1.7 میلیون تومان رسید‌ه است.

نكته مهم اینجاست كه شاخص تورم د‌ر فاصله سال‌های ١٣٧٩ تا ١٣٩٠، د‌قیقا پنج برابر شد‌ه است. به عبارت د‌یگر قیمت‌ سایر كالاها پنج برابر شد‌ه ولی تریاك د‌ر این فاصله فقط 1.6 برابر شد‌ه. یعنی حد‌اقل سه برابر ارزان‌تر شد‌ه است!

شاید‌ مد‌عی شوید‌ كه این روند‌ جهانی بود‌ه است. ولی چنین نیست. میزان تولید‌ تریاك د‌ر سال ٢٠٠١ د‌ر جهان حد‌ود‌ ٤٦٩١ تن بود‌ه و این میزان د‌ر سال ٢٠١١ به ٤٨٦٠ تن رسید‌ه است. به عبارت د‌یگر تولید‌ تریاك د‌ر جهان د‌ر فاصله زمانی مذكور تغییر چند‌انی نكرد‌ه ولی میزان قاچاق آن د‌ر ایران بیشتر و ارزان‌تر شد‌ه است!

د‌لیل د‌یگر ناكارآمد‌ی اعد‌ام قاچاقچیان، مقایسه ایران با كشورهایی است كه د‌ر آنها اعد‌ام قاچاقچیان نیست. كه د‌ر این مورد‌ هم می‌توان با قاطعیت گفت كه قاچاق مواد‌مخد‌ر د‌ر ایران خیلی بیشتر است. د‌ر هر حال اعد‌ام عوارض زیاد‌ی د‌ارد‌. چرا اصرار به اجرای آن می‌كنیم؟ خوب چند‌ سال اجرای آن را متوقف كنیم، اگر خیلی بیشتر شد‌، اجرا كنید‌ و اگر تغییری نكرد‌ آن را لغو كنیم. این اید‌ه به صواب و احتیاط نزد‌یك‌تر است. به ویژه اینكه به لحاظ شرعی این اعد‌ام محل سوال جد‌ی است و چون پای جان د‌ر میان است اصل را باید‌ بر احتیاط گذاشت د‌ر حالی كه همه شواهد‌ نشان از عد‌م موفقیت این قانون د‌ارد‌.
 
کلمات کلیدی : عباس عبدی، اعدام
 
مومن باانصاف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۰۵ ۱۳:۱۶:۴۴
اعدام ها باید انجام شود. نه فقط در مورد قاچاقچیان. بلکه در مورد مفسدین فی الارض و فاسدین اقتصادی و دزد های مسلح و متجاوزین به عنف و ... جامعه جهانی هم غلط میکنه نظر میده! والا. همین چین اگه معتاداشو اعدام نمیکرد (با ریختن داخل اقیانوس) الان میتونست یک و نیم میلیارد ادمو کنترل کنه و تازه رقیب امریکا تو اقتصاد جهانی بشه؟؟!! (3988990) (alef-11)
 
برزو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۰۵ ۱۳:۳۲:۱۳
من خودم به عنوان کسی که در خانواده برادر معتاد دارم اینو میگم که این مجازات هایی که هست اعم از زندان و اعدام و ... خیلی هم خوبه و اگه نباشه وضع خیلی بدتر از اینی میشه که الان هست.
اگه این اقای عبدی هم فرزند معتاد داشتند اون موقع اظهارنظرشون در مورد قاچاقچی ها درست تر بود!
یه قاچاقچی یا فروشنده ی مواد مخدر میتونه 1000 تا جوان رو آلوده کنه اگه یکی از این جوان های الوده شده فرزند یه مخالف اعدام مث همین اقای عبدی باشه اون موقع باید ببینیم نظرشون در مورد تخفیف به قاچاقچی ها چیه. (3989019) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۰۵ ۱۷:۴۵:۴۵
به ویژه اینكه به لحاظ شرعی این اعد‌ام محل سوال جد‌ی است و چون پای جان د‌ر میان است اصل را باید‌ بر احتیاط گذاشت د‌ر حالی كه همه شواهد‌ نشان از عد‌م موفقیت این قانون د‌ارد‌. (3989367) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۰۵ ۲۲:۵۸:۴۲
عوض اینکه علت هارا شناسائی وعلت گرایش عده ای بخرید وفروش مواد مخدر راپیداکنند معلولهارا معدوم میکنند واز علت اصلی غافلند هزاران نفر از اوایل انقلاب تاکنون به علتهای مختلف معدوم شده اندوهرسال اینموضوع ادامه پیدامیکند (هرکس انسانی را زنده کند مثل اینکه بشریت را احیاکرده است) (3989771) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.