توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 346453
با حضور ضرغامی از کتاب "آینده پژوهی انقلاب اسلامی: بیم‌ها و امیدها"، رونمایی شد
دارابی تصریح کرد: حرف اصلی من در این کتاب روندها و تحولات دنیا در ۳۰ سال آینده است و اینکه این تحولات دنیا را در چه وضعی قرار می‌دهد و تأثیر و تحول دنیا در ایران چگونه خواهد بود.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۳۳
 آیین رونمایی از کتاب "آینده پژوهی انقلاب اسلامی: بیم‌ها و امیدها"، جدیدترین و هجدهمین اثر دکتر علی دارابی مؤلف و عضو هیئت علمی دانشگاه با حضور صالحی امیری معاون رئیس جمهور و رئیس کتابخانه ملی علی دارابی مؤلف کتاب، عزت الله ضرغامی رئیس سابق سازمان صدا و سیما و عضو شورای عالی فضای مجازی و چهره‌های مختلف فرهنگی و هنری در محل کتابخانه ملی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار «نسیم آنلاین» صالحی امیری معاون رئیس جمهور و رئیس کتابخانه ملی در ابتدای این مراسم در سخنانی گفت: امسال سال خوبی برای ملت ایران خواهد بود و سازمان در دوره جدید فعالیت‌های خود به یک کانون فرهنگی تبدیل خواهد شد.

وی افزود: یکی از آسیب‌هایی که ما در حوزه فرهنگ با آن رو به رو هستیم این است که نخبگان ما در حوزه سیاست‌گذاری، طراحی و برنامه‌ریزی حضور کمرنگی دارند و به این دلیل شاهد شکاف بین نظر و عمل در عرصه‌های فرهنگی کشور هستیم. بر این اساس اگر این روش تغییر کرده و اصلاح شود و اگر سبک زندگی ایرانی اسلامی تغییر مناسبی پیدا کند بخش بزرگی از خواسته‌ها و برنامه‌های ما در چارچوب اقتصاد مقاومتی محقق می‌شود.

صالحی امیری ادامه داد: پیرامون نگارش کتاب آینده پژوهی انقلاب اسلامی: بیم‌ها و امیدها باید به این نکته اشاره کنم که جسارت آقای دارابی با نگارش این کتاب برای ورود به این بحث را می‌ستایم زیرا هر کسی که به این مبحث وارد شود متوجه پیچیدگی‌ها و سختی‌های آن می‌شود.

معاون رئیس جمهور تصریح کرد: ما در حوزه فرهنگی تحت هیچ شرایطی نمی‌توانیم با نظام جهانی انطباق داشته باشیم. یکی از دلایل عدم این انطباق این است که مبانی اندیشه‌های غربی بر لیبرالیسم مبتنی است و این در حالی است که نظام حیات و دین ما هیچکدام با ارکان فرهنگی و اندیشه‌ای آنها هماهنگی ندارد.

وی ادامه داد: کاری که آقای دارابی با نوشتن این کتاب انجام دادند این بود که به صورتی درون‌گرا به پیش‌بینی جهان و وقایع و حوادث پیرامون آن در آینده پرداخته‌اند. ایشان در انتهای کتاب خود نیز ۷۰ مورد آسیب‌شناسی پیرامون وقایع و حوادث جهانی بیرون آورده و استخراج کردند.

صالحی تصریح کرد: اگر در حوزه‌های اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی با مشکلاتی رو به رو هستیم ریشه تمامی آنها در فرهنگ موجود است. در حقیقت حل مسائل جامعه ایران تنها از ریل فرهنگ امکانپذیر است و از سایر بخش‌ها نتیجه‌بخش نخواهد بود.

وی در پایان گفت: مبنای بحث ما مبتنی بر اندیشه‌های رهبری است در مورد گسترش کرسی‌های آزاداندیشی است.

علی دارابی مؤلف کتاب "آینده پژوهی انقلاب اسلامی: بیم‌ها و امیدها" در بخش دوم این مراسم در سخنانی گفت: این کتاب در طول چهار سال گردآوری شده است. این کتاب در ۳۶۸ صفحه و ۷ فصل و ۳ ضمیمه منتشر شده است.

وی افزود: یکی از ضمیمه‌های این کتاب حاوی پرسش و پاسخی که یک صد صاحبنظر و مدیر که با آنها پیرامون عمده مسائل و مشکلات ایران طرح بحث شده است.

دارابی ادامه داد: کتاب کتاب آینده پژوهی انقلاب اسلامی: بیم‌ها و امیدها دارای ۱۳ جدول و ۵ نمودار است. همچنین در این کتاب از بیش از ۳۰۰ منبع خارجی به زبان‌های انگلیسی، عربی و فرانسه و یک منبع داخلی به زبان فارسی استفاده شده است.

مؤلف این کتاب خاطرنشان کرد: این کتاب به مدت چهار دغدغه به عنوان نویسنده و محقق بود و در دو سال اخیر سامان اصلی کتاب بود. در حقیقت این کتاب بر اساس رهیافت آینده پژوهشی کار شده و در آن ۱۳ روش در حوزه آینده پژوهی و یک روش ترکیبی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

دارابی تصریح کرد: حرف اصلی من در این کتاب روندها و تحولات دنیا در ۳۰ سال آینده است و اینکه این تحولات دنیا را در چه وضعی قرار می‌دهد و تأثیر و تحول دنیا در ایران چگونه خواهد بود و ما چگونه می‌توانیم در این رابطه ابتکار عمل داشته و منفعل عمل نکنیم تا در نهایت به مانایی و پویایی انقلاب اسلامی کمک کنیم.

وی یادآور شد: آینده پژوهشی یک روش، علم و روندی است که بر اساس آن تحولات منطقه بررسی می‌شود زیرا امروز در بحث مربوط به مسائل اساسی فرهنگی شاهد سونامی تغییرات هستیم که سرعت و تاثیرگذاری آن با گذشته قابل مقایسه نیست.

مؤلف این کتاب در پایان گفت: دغدغه اصلی من برای نگارش این کتاب انقلاب اسلامی است که حیات ما می‌باشد. ما باید چالش‌ها و آسیب‌های فراروی انقلاب را شناخته و آنها را بررسی کنیم و ببینیم چگونه راه برون رفت از این چالش‌ها را می‌توانیم پیدا کنیم تا پویایی و مانایی انقلاب در ۳۰ سال آینده حفظ شود.

عزت الله ضرغامی رئیس سابق صدا و سیما و عضو شورای عالی فضای مجازی که در این مراسم حضور داشت در سخنانی گفت: این جلسه و مراسم با انگیزه چاپ کتاب خیلی خوب و مفید تشکیل شده است در دوره‌ای که فضای مجازی خود را به رسانه‌های دیگر تحمیل کرده آن هم با اولویت دارا بودن امکاناتی چون عکس و فیلم توجه به کتاب کاری بسیار پسندیده و خوبی است.

وی افزود: برگزاری این جلسات برای تشویق نخبگان و نویسندگان برای نگارش کتاب‌های بسیار خوبی از این دست می‌باشد. همچنین می‌تواند زمینه‌ساز تشویق مردم به کتاب‌خوانی و خواندن کتب خوب و مفید شود.

عضو شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: نگارش این کتاب یک اقدام اثربخش و کارآمد در حوزه تولید محتوا می‌باشد. نکته مهم این است که باید این امر یعنی اثربخش بودن به همراه کارآمد بودن حاصل شود زیرا خیلی از اوقات کارها اثربخش است ولی کارآمد نیست. بر این اساس این کتاب یک کار اثربخش، ضروری و لازم است.

وی خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی رویداد بزرگی بوده و هست و به همین دلیل است که قدرت‌های جهانی در برابر آن صف‌آرایی کرده بودند اما در نهایت این انقلاب اسلامی بود که در برابر آنها موفق شد. بر این اساس است که می‌بینیم امروزه همه معادلات جهانی متأثر از انقلاب اسلامی است که این موضوع نشان‌دهنده قدرتمندی و تاثیرگذاری این انقلاب شکوهمند اسلامی است.

ضرغامی اضافه کرد: در کتاب این موضوع که آینده انقلاب چه می‌شود و تحولات جهانی در آینده چگونه است و رابطه آن با انقلاب اسلامی چیست آورده شده است. البته متأسفانه تا امروز در این حوزه خیلی کم کار شده است و اگر هم کاری صورت گرفته برجسته نبوده و شاخص نیست.

وی یادآور شد: کاری که آقای دارابی به عنوان یک محقق و پژوهشگر در نگارش این کتاب انجام داده کاری ضروری و مورد نیاز جامعه بوده است. زیرا آینده پژوهی در عرصه‌های فرهنگی فوق العاده با اهمیت است. از این رو هست که امروز می‌بینیم وضعی که در حال حاضر داریم با نگاه و پیش‌بینی شهید مطهری در سال‌های ابتدایی انقلاب تطبیق می‌کند.

عضو شورای عالی فضای مجازی تصریح کرد: جای خالی چنین کتابی با این عنوان و تالیف بسیار خالی بود. بر این اساس است که در این کتاب می‌بینیم که آقای دارابی سه محور اهمیت انقلاب اسلامی، آینده تحولات جهان و تأثیرگذاری انقلاب در تحولات جهانی را به خوبی آورده است.

ضرغامی متذکر شد: در این کتاب به درستی آینده تحولات جهانی دسته‌بندی شده و به آن پرداخته شده است. اما من در این مراسم یک پیشنهاد دارم و آن این است که از یک زاویة جدید به این کتاب و تحقیق بپردازیم و آن می‌تواند آن باشد که بیاییم انقلاب اسلامی را اصل بگیریم و به دنبال آن نقش این انقلاب را در آینده تحولات جهانی بررسی کنیم.
ضرغامی با بیان این‌که دارابی عالمانه و باور‌پذیر موضوع کتاب را مطرح کرده است، گفت: شرایط سنی نویسنده بسیار مهم است. او شایستگی پرداختن به این بحث را داشته زیرا خود به طور مستقیم پدیده انقلاب اسلامی را درک کرده و سال‌ها با آن پیش آمده است. همچنین ذهنیت منظم دارابی در این کتاب مشهود است. کتاب از ارجاعات خوبی برخوردار است و این را از نقاط قوت اثر می‌دانم. مخاطب می‌تواند چارچوب مناسبی در این کتاب بیابد و دانش خود را با مطالعه آن غنی کند.
وی در پایان گفت: ارزیابی من از این کتاب این است که کتاب مذکور یک کتاب تبیینی و توصیفی است اما سه نکته موجب شده تا نویسنده در کار خود که نگارش این کتاب باشد موفق شود. نخست آشنایی نویسنده با مؤلفه‌های انقلاب اسلامی، دوم نگاه عادلانه، منصفانه و مبتنی بر نگاه مقام معظم رهبری و سوم ذهن منظم و نگاه روشنمند برای پرداختن به این موضوع بسیار مهم است. در حقیقت این کتاب دارای اطلاعات و محتوای بسیار مفیدی  است که می‌تواند موجب شود تا نسل جوان برای تحقیق و پژوهش‌های خود به این کتاب رجوع کند.

گفتنی است در این مراسم کتاب آینده پژوهی انقلاب اسلامی: بیم‌ها و امیدها با حضور صالحی امیری (معاون رئیس جمهوری و رئیس کتابخانه ملی)، علی دارابی (مؤلف کتاب) و عزت الله ضرغامی (رئیس سابق صدا و سیما و عضو شورای عالی فضای مجازی رونمایی شد و نسخه‌هایی از آن در اختیار شخصیت‌های فرهنگی ـ هنری و همچنین خبرنگاران قرار گرفت.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.