توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 232459
گزارش رویترز از جزئیات نشست ۱+۵ در بروکسل
تاریخ انتشار : يکشنبه ۸ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۳۴
یک رسانه غربی با اشاره به نشست روز پنجشنبه کشورهای ۱+۵ در بروکسل به تشریح جزئیات گفتگوهای انجام شده در این نشست پرداخت.

به گزارش مهر به نقل از رویترز، نمایندگان کشورهای ۱+۵ روز پنجشنبه نشستی را در بروکسل با هدف احیای گفتگوهای هسته ای با ایران برگزار کردند. به گفته دیپلمات های غربی، پس از پنج دور مذاکره با ایران که از ماه فوریه سال جاری آغازشده پیشرفت هایی در روند گفتگوها ایجاد شده اما با این وجود طرف های مذاکره کننده با ایران نیازمند هماهنگی های بیشتری برای رسیدن به توافق جامع هسته ای هستند از همین رو در نشست روز پنجشنبه برای رسیدن به این هدف گفتگوهایی میان طرفین انجام شد.

به اعتقاد دیپلمات های غربی مذاکرات هسته ای با ایران از آنجا که امکان وقوع یک جنگ دیگر را در خاورمیانه از بین برده و امکان حل یک پرونده نسبتا قدیمی را فراهم کرده که به موجب آن دشمنی چندین ساله میانه ایران و غرب از میان می رود، موفق بوده است. در این میان ایران کشورهای ۱+۵ را متهم به افزایش درخواست های خود از تهران و همچنین تغییر شرایط مذاکره می کند.

نشست روز پنجشنبه در حالی انجام شد که قرار است تا چند روز دیگر دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای ۱+۵ در وین برگزار شود. بر همین اساس در هفته های آتی طرفین باید در مورد موضوعات مهمی از قبیل اینکه تاسیسات غنی سازی اورانیوم در ایران در توافق جدید هسته ای باید به چگونه ای و یا چه میزانی حفظ شود تصمیم گیری کنند.

برای کشورهای ۱+۵ هدف نهایی آن است که اگر ایران قصد رسیدن به بمب اتم را داشته باشد زمان دستیابی به این تسلیحات را برای تهران به حداکثر ممکن برسانند از همین رو برای رسیدن به این هدف قصد دارند تعداد سانتیریفیوژهای ایران را کاهش بدهند. اما ایران در پاسخ به این رویکرد کشورهای ۱+۵ اعلام می کند که به هیچ وجه در پی ساخت تسلیحات هسته ای نیست و سانتریفیوژها را برای غنی سازی اورانیوم جهت استفاده صلح آمیز نیاز دارد.

در این میان هم ایران و هم کشورهای ۱+۵ به صراحت اعلام کرده اند که هدف آنها رسیدن به توافق جامع هسته ای تا تاریخ ۲۰ جولای است و از همین رو در تلاش هستند تا با رسیدن به توافق جامع از تمدید توافق موقت اجتناب کنند.

اما در مورد تمدید قرار داد موقت اختلافاتی میان کشورهای ۱+۵ وجود دارد. برخی از این کشورها معتقدند که اگر رسیدن به توافق جامع هسته ای ممکن باشد می توان توافق موقت را برای یک دوره ۶ ماهه دیگر نیز تمدید کرد اما برخی دیگر از این کشورها می گویند که تنها می توان توافق موقت را برای چند هفته کوتاه تمدید نمود.

در این میان "مایکل مان" سخنگوی "کاترین اشتون" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مورد نشست روز پنجشنبه گفت: در این نشست کشورهای ۱+۵ تلاش کردند تا در خصوص رسیدن به توافق جامع هسته ای تا تاریخ ۲۰ جولای به اتفاق نظر برسند.

این رایزنی ها در حالی است که به نظر می رسد دور بعدی مذاکرات میان ایران و کشورهای ۱+۵، بسیار سخت و پیچیده باشد چون طرفین قرار است به مدت دو هفته در این مورد به رایزنی بپردازند. در این میان برخی دیپلمات ها می گویند که توافقات اندکی در مورد مسائل اصلی انجام شده و برخی دیگر نیز می گویند که دوره توافق جامع که برای چندین سال ادامه خواهد داشت از جمله مواردی است که باید بر سر آن توافق شود.