نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 494215
در ستایش ریاضیات و ریاضی دانان
مهدی آژینی*، ۳۱ تیر ۹۶
تاریخ انتشار : شنبه ۳۱ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۴۳
مرگ زودهنگام مریم میرزاخانی، بانوی ریاضی دان ایرانی، جامعه ریاضیات به ویژه در ایران را در بهت و اندوه فرو برد. گویی رسم دیرین این آب و خاک است که اگر می خواهی کسی را بیشتر بشناسی و قدر او را بهتر بدانی باید تا جایی که ممکن است از ما دور شود و این سنت در مورد دکتر میرزاخانی نیز مصداق بارز داشت چرا که در آن هنگام که وی مدال معتبر فیلدز را که معادل نوبل در سایر علوم است، از آن خود کرد به دلایل متعدد، این امر علی رغم اهمیت و بازتاب بسیاری که در کشورهای دیگر داشت در داخل ایران بازتاب شایسته ای نداشت و آنچنان که باید و شاید به آن پرداخته نشد.

 در این نوشتار، نگارنده بر آن است که به بهانه ذکر خیری از ریاضی دان فقید مریم میرزاخانی، به گوشه هایی از نقش و اهمیت بی بدیل ریاضیات در جامعه بشری و تاثیر آن در پیشرفت علوم و فناوری های مدرن بپردازد.

 در ابتدا تعریفی مختصر از "ریاضیات" ارائه می شود.  شاید بتوان گفت که "ریاضیات" مطالعه ی "کمیت ها " ( چون اعداد)، "ساختار ها"، "فضا ها" و "تغییرات" است. بر اساس این تعریف، این علم ( یا به تعبیر برخی از ریاضی دانان هنر و یا برخی دیگر زبان ) به شاخه ها و حوزه های گوناگون و بسیار متنوعی تقسیم می شود که در یک تقسیم بندی معروف و پذیرفته شده می توان به ریاضیات محض و کاربردی اشاره نمود.

حوزه اول به اشیاء مجرد و انتزاعی می پردازد و هدف آن ارائه ابزار های ریاضیاتی و استخراج نتایج و احکام کلّی و تعمیم های مناسب می باشد که هم به نوبه خود زیبا و جذّاب هستند و هم به طور گسترده در علوم دیگر چون فیزیک نظری، اقتصاد نظری، شیمی نظری و ... به کار می آیند. از سوی دیگر در ریاضیات کاربردی، با بهره گرفتن از ابزار ها و نتایج بدست آمده در حوزه محض، به مدل سازی پدیده هایی پرداخته می شود که برخاسته از زندگی روزمره، علوم گوناگون وفناوری های مدرن می باشد. علوم اقتصاد، مدیریت، علم رایانه، علوم زیستی و شاخه های گوناگون مهندسی، تنها برخی از استفاده کنندگان از فرآورده های ریاضی می باشند که حتی ارائه فهرستی از آنها نیازمند به بسط و شرح بسیاری است.

به ویژه ریاضیات به دلیل دقت و عمق قابل توجه آن و از سوی دیگر تنوع ابزار ها و انعطاف پذیری مفاهیم آن، در قرن بیستم و بیست و یکم در توسعه علوم و فناوری های نوین نقش موثری ایفا نموده است که از آن جمله می توان به طرّاحی ابزار های نیمه پیشرفته، زیست فناوری، فناوری تصویر برداری دیجیتالی، نانو فناوری و طراحی و ساخت ماهواره ها و موشک های هوشمند اشاره کرد.

موفقیت های ناسا در طراحی مریخ پیما مبتنی بر ریاضیات می باشد.

در حوزه علوم زیستی و علوم پزشکی، مدل های ریاضی در اپیدمیولوژی، تومور شناسی، استخراج توالی DNA ، بیو انفورماتیک و ژنتیک و در طراحی دستگاه های تشخیصی و درمانی به کار می آیند.

در حال حاضر ریاضیات در کشور ما در وضعیت خوبی به سر نمی برد و این امر توجه بیشتر متوالیان آموزش عالی و همچنین نهاد های علمی وابسته چون انجمن ریاضی ایران را می طلبد.

در نهایت، لازم به ذکر است که شاید ریاضی دانان برجسته ایرانی نظیر خانم مریم میرزا خانی کم نباشند ولی مهم آن است که تا وقتی هستند، دیده شوند و از زحمات آنان تقدیر شایسته گردد.

  *عضو هیأت علمی گروه ریاضی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی
 
 
 
کلمات کلیدی : ریاضی+علم ریاضی
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۰:۲۶:۴۰
خیلی زود و ناگهانی رفت!

باید قدر چنین افراد نخبه ای را بیشتر بدانیم و در کشور خود از آنها استفاده بیشتری ببریم.... (4483790) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۰:۵۳:۰۹
این خانم رو بنده نمیشناختم و حتی صداوسیما یک دقیقه هم برنامه در مورد ایشون پخش نکرده بود ما بعد از فوت ایشون این رو متوجه شدیم و برای من هم عجیبه که اگر اینقدر مهم بوده چرا در موردش برنامه ای ساخته نشده یا اسمش هم به میان نیامده؟ (4483833) (alef-3)
 
بنده خدا
Germany
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۲:۵۱:۳۳
البته کاملن مشخص است چرا این نخبه ها در کشور نمی مانند اما حالا که مرگ نابهنگام مریم میرزا خانی شده اندوه جانکاه! خیلی از دولتی ها ، آیا بهتر نیست اندکی به چراهای مهاجرت نخبگان بپردازید و اینکه چرا آنها می روند و جایشان را در مناصب سیاسی و علمی و فرهنگی معمولن کسانی می گیرند که نه بر اساس دانش و اندیشه که بر اساس تملق و رانت و ریاکاری و...است (4484043) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۵:۵۴:۰۴
همه علوم آکادمیک از قبیل : فیزیک، شیمی، مهندسی، پزشکی و ... بطور کامل وابسته به ریاضیات است و اگر ریاضی نبود شاید بتوان گفت که هم اکنون همه ما در غارها زندگی می کردیم. ریاضی پایه همه علوم است!
در کشورهای پیشرفته ریاضی دانان جزو پردرامد ترین انسانها هستند و ارزش بسیاری برایشان قائلند. در ایران چی ؟ یه استاد که در دانشگاه تدریس ریاضی می کنه چقدر بهش ارزش قائلن؟ چقدر پول می دن بهش ؟
به جرات میشه گفت ریاضی جزو سخت ترین رشته های دانشگاهیه. کسی که در ریاضی دکتری می گیره یعنی علم ریاضی بشر رو یه گام به جلو برده ولی ارشی براش قائلن ؟
یه شخصی که فقط یه پزشک عمومی باشه در ایران بسیار درامد بیشتری داره حتی ممکنه چیزی هم حالیش نباشه!! دهها برابر یه استاد تمام و یه دانشمند ریاضی درامد و ارزش و قرب داره!
چرا باید این خانم میرزایی با این نبوغ بمونه ؟ هر انسان قبل از اینکه متعلق به یک ملت باشه متعلق به جامعه بشریه و اگر می تونه خدمتی به بشر بکنه نباید براش فرقی داشته باشه که در ایران باشه یا یه جای دیگه
امیدوارم یه روزی بیاد که ریاضی دانان به عنوان مغزهای طلایی در ایران هم قرب داشته باشند
در ضمن بهتره بدونین علوم تجربی بخصوص پزشکی یه علم بدون پایه و بدون محتواست. علمی که دانشمندانش هنوز نتونستن برای بسیاری از بیماری ها علاج و درمان پیدا کنند. علمی که یه روز میگه گوجه فرنگی سرطان زاست و یه روز میگه ضد سرطانه بدرد نمی خوره و باید برن دنبال یه علم پزشکی مجرد علمی که بر پایه تجریه نباشه و متقن و قابل اعتماد باشه علمی که مثل ریاضیات صددرصد باشه و وقتی میگی دو ضربدر دو میشه چهار هیچکس نتونه بگه میشه پنج. (4484295) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۷:۰۸:۴۰
رشته ریاضی فیزیک در دبیرستان ها رو تقویت کنید سواد معلم ها خیلی کم شده و اصلا به روز نیست من خودم معلم هستم (4484358) (alef-2)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.