نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 272419
درباره امضای اوباما پای طرح نظارت بر توافق هسته‌ای با ایرانِ
تاثیر قانون نظارت کنگره بر توافق هسته ای در ادامه مذاکرات
بخش خارجی الف، 2 خرداد 94
تاریخ انتشار : شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۰۷
طرح نظارت کنگره بر توافق هسته‌ای موسوم به «قانون بازنگری توافق هسته‌ای با ایران ۲۰۱۵» به رغم همه مخالفت ها و تهدید به وتو، شب گذشته با امضای باراک اوباما به قانون تبدیل شد. با قانونی شدن این طرح، کنگره آمریکا حق نظارت، تصویب و احتمالا رد توافق با ایران را خواهد داشت. طبق قانون بازبینی هسته ای کاخ سفید باید در مدت ۵ روز پس از حصول احتمالی توافق جامع، آن را با همه ضمایم به کنگره ارائه و کنگره نیز در مدت تعیین شده یک ماهه، متن توافق را بررسی و در صورت مخالفت، می تواند آن را رد کند.

در حالی طرح جمهوری خواهان برای نظارت بر توافق هسته ای با ایران به قانون تبدیل شده که مذاکرات بین ایران و گروه ۵+۱ قرار است تا دهم تیر ماه سال جاری به نتیجه نهایی خود برسد.

در همین خصوص برخی از تحلیلگران این اقدام کنگره را در راستای فشار بیشتر به ایران ارزیابی و معتقدند کنگره روند مذاکرات را پیچیده تر کرده است و در مقابل برخی نیز طرح کنگره را در راستای نزدیکی بیشتر جمهوری خواهان و دموکراتها برای توافق احتمالی با ایران ارزیابی می کنند.

در مورد اخیر حسن بهشتی‌پور، تحلیلگر مسائل هسته ای در گفت و گویی با الف ضمن بلااثر خواندن مصوبه جدید کنگره آمریکا بر روند مذاکرات معتقد است: برخلاف مسائلی که برخی در داخل مطرح کرده اند آن چیزی که از متن این طرح استنتاج می شود نشان دهنده بررسی و اعلام نظر کنگره در زمینه تحریمهای دهگانه خود کنگره است و محدودیتی برای لغو تحریمهایی پانزده گانه که در حوزه اختیارات رییس جمهور و همچنین شورای امنیت است نخواهد داشت.

وی ادامه داد: به نظر بنده اوباما با امضای این مصوبه به دنبال آن است که به نوعی کنگره را با خود همراه کند تا به قول خودشان مسئولیت تاریخی توافق با ایران را با جمهوری خواهان تقسیم کرده باشد و در واقع به نوعی کمک می کند که فشار کمتری بر دولت اوباما از سوی جمهوری خواهان باشد زیرا اگر توافق به دست آید، در انتخابات آمریکا موثر خواهد بود چرا که بعد از سی و چند سال توافقی با ایران به دست آمده که هر کدام از طرفین به دنبال داشتن سهمی در آن هستند.

این تحلیلگر مسائل هسته ای تصریح کرد: طرح کنگره که با امضای رییس جمهور آمریکا به قانون تبدیل شده خللی در مذاکرات ایجاد نخواهد کرد مگر در خصوص سی روز مهلتی که کنگره برای بررسی توافق نهایی از دولت اوباما درخواست کرده که در این باره نیز تیم مذکره کننده می بایست با لحاظ نمودن این مدت روز دقیق اجرای توافق احتمالی را مشخص نمایند.

وی در خصوص اعمال نظر احتمالی کنگره در متن نهایی توافق ایران و ۵+۱ خاطر نشان کرد: بر اساس قانون ایالات متحده کنگره صرفا اعلام نظر می کند و به هیچ وجه نمی تواند در این زمینه قانون گذاری کند و فقط می تواند در خصوص توافق احتمالی اعلام نظر کند و بگوید که نظر کنگره مثبت است و یا منفی و یا اینکه نظری در این زمینه ندارد که در این سه وضعیت نیز نظرش نهایتا فقط بر روی ده بند تحریمهای کنگره تاثیر گذار خواهد بود زیرا طبق قانون اساسی آمریکا نهایتا رییس جمهور در مورد تحریمها تصمیم گیری می کند.

بهشتی پور در خاتمه نظر و اراده رییس جمهور ایالات متحده را در مدیریت اقدامات کنکره تاثیر گذار دانست و افزود: این رییس جمهور آمریکاست که در نهایت با امکاناتی که قانون در اختیارش قرار داده می تواند کنگره را در زمینه توافق هسته ای قانع کند البته اگر واقعا اراده این کار را داشته باشد.

در این خصوص مهدی فضائلی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت و گویی با الف معتقد است دو دیدگاه در رابطه با نقش و تاثیر طرحی که با امضای اوباما به قانون تبدیل شده مطرح است: دیدگاه اول در بردارنده این مضمون است که این اتفاق منجر به یک مصالحه ای در درون آمریکا خواهد شد و در حقیقت امضای این طرح در راستای همین مصالحه است و امکان مخالفت کنگره کاهش پیدا کرده و مذاکره کنندگان آمریکا بدون دغدغه نسبت به نحوه برخورد کنگره در مذاکرات شرکت خواهند کرد. که به نظر من این نگاه یک نگاه خوش بینانه است.

وی ادامه داد: دیدگاه دوم با نگاهی بدبینانه به مصوبه اخیر کنگره آمریکا می گوید؛ این طرح دست دولت آمریکا را برای فشار بیشتر به ایران و گرفتن امتیازات در مذاکره باز می کند و به لحاظ حقوقی هم این امکان را فراهم می آورد که مصوبات کنگره آمریکا تعهدات بین اللملی این کشور را به نوعی تحت الشعاع خود قرار دهد و فکر می کنم تحلیل دوم به واقعیت تطبیق بیشتری دارد و این مصوبه نه تنها به روند مذاکرات و  برد برد برای طرفین کمکی نمی کند بلکه شرایطی را فراهم خواهد آورد که آمریکا امتیازات بیشتری را به دست آورده و درنتیجه امکان رسیدن به تفاهم را دشوارتر کند.

فضائلی با خوش بینانه خواندن برخی از تحلیلها که اوباما را تصمیم گیرنده نهایی در خصوص لغو تحریمها معرفی می کنند خاطر نشان کرد: اوباما یک بار دیگر هم اعلام کرده بود که طرح نظارت بر توافق هسته ای را نخواهد پذیرفت و در صورت نیاز آنرا وتو خواهد کرد اما در عمل دیدیم که چنین کاری را نکرد و با توجه به توافق و تفاهمی احتمالی که بین جمهوری خواهان و دموکرات ها صورت گرفته این طرح را به راحتی امضاء کرد. ضمن اینکه به لحاظ قانونی این امکان در فرایند حقوقی ایالات متحده وجود دارد در صورتی که اوباما مصوبه کنگره را وتو کند مجددا کنگره بعد از ۱۲ روز با دوسوم آراء وتوی رییس جمهور را کان لم یکن کند. لذا هیچ تضمینی وجود ندارد که اولا: اوباما در صورت لغو توافقنامه توسط کنگره آنرا در خوش بینانه ترین حالت وتو کند و ثانیاً: اگر چنین کاری را هم بکند کنگره با اختیاراتی که قانون در اختیارش قرارد داده می تواند وتوی رییس جمهور را بی اثر کند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در خاتمه با اشاره به نادیده گرفتن سایر کشورهای مذاکره کننده در مصوبه جدید کنگره آمریکا خاطر نشان کرد: آمریکار با این مصوبه به دنیال ایجاد یک رویه حقوقی است که این اختیار را به کنگره می دهد تا هر زمان که اراده کرد تعهدات بین المللی را زیر پا بگذارد.

در همین زمینه منصور حقیقت پور نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت و گویی با الف این اقدام کنگره را نشان دهنده غیر قابل اطمینان بودن آمریکا ارزیابی و تصریح کرد: وقتی دولت ایالات متحده با ایران وارد مذاکره شد این دولت بود که خود را مسئول مذاکره با ایران معرفی کرد و گفت که وظیفه دولت آمریکاست تا موضوع هسته با ایران را پیگیری نماید اما بعد از نشست لوزان مراجع مختلف سیاسی در ایالات متحده با ادعای مسئولیت در قبال توافق احتمالی با ایران ضمن اظهار نظر در این خصوص هر کدام به بهانه ای دولت آمریکا را زیر فشار گذاشتند.

وی ادامه داد: به نظر من این اقدام کنگره و سنا هم بی حرمتی به دولت آمریکا محسوب می شود و بی احترامی به اروپایی هاست و نشان می دهد که کنگره آمریکا به راحتی می تواند تصمیمات مذاکره کنندگان چند کشور اروپایی به همراه چین و روسیه را لغو نمایند.

نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با انتقاد از وجود چندگانگی مدیریتی در آمریکا خاطر نشان کرد: ما صحبتمان این است که اگر حرف آخر را کنگره در مذاکرات هسته ای می زند خوب، ایران با کنگره مذاکره کند و دولت اوباما هم اعلام کند در این زمینه از اختیارات لازم برخوردار نیست و کنگره به همراه ۵+۱ مذاکرات را ادامه دهد.

حقیقت پور در خصوص تاثیر احتمالی این طرح بر روند مذاکرات معتقد است: مذاکراتی که در صورت توافق می بایست یک مرجع دیگر خارج از چارچوب مذاکرات آنرا تایید نماید مطمئنا مذاکراتی مثبت و بدون حاشیه نخواهد بود زیرا هر توافقی که شکل بگیرد باید منتظر تصویب آن از سوی کنگره باشد پس اقدام کنگره آمریکا مطمئنا مذاکرات را پیچیده تر خواهد کرد.
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۱۸:۲۰:۰۵
توافق هسته ای دشمنان زیادی داره از تندرو ها در آمریکا و اسرائیل گرفته تا اعراب منطقه (2905916) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۲۱:۵۸:۱۶
والا قرار بود اوباما وتو کنه که نکرد فکر کنم بگی غیر از مسئولین خوش خیال ما همه بر علیه توافق هستند. (2906420) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۰۷:۳۵:۳۳
عجب ساده ای این آقای تحلیلگر، باباجون 10 تحریم کنگره که به نظر شما اصلا مهم نیست اساس تحریمهاست. تحریمهای نفتی، بانکی، بیمه ای و تقریبا 95 درصد تحریمهای ثانویه همه مربوط به تحریمهای کنگره است. اگر این تحریمها لغو نشه و طبق این قانون حتی تعلیق هم نشه که فایده ای نداره. (2906869) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۰۸:۵۰:۳۹
اتفاقا توافق هسته ای که با گرا دادن سایتهای موشکی ما به اسرائیل زمینه رو برای جنگ نیابتی آمریکا علیه ایران و از بین رفتن امنیت کشور فراهم میکنه، خیلی هم مطلوب اسرائیله.

منتها یک عده ای شدند مثل بازی نفت - تراکتور و بدون اینکه بدونند چه خبره دارند خوشحالی میکنند. (2906996) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۱۸:۴۱:۲۵
بنظر بنده حقير مهمترين مساله قضيه هسته اي بازديد از تمامي نقاط كشور بوده و خواهد بود. با قبول كردن اين امر تمام مشكلات حل خواهد شد... البته موقتا و بعد ... (2905993) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۱۹:۰۵:۰۸
در دشمني امريكا با ايران شكي نيست ولي اگر به ليست مسئولان ايراني كه از ابتدا تا كنون درباره مذاكرات اظهار نظر كرده اند نگاهي بياندازيد متوجه مي شويد كه رفتار طرف مقابل چندان عجيب و دور از ذهن نيست . (2906059) (alef-13)
 
علي
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۱۹:۱۷:۱۳
يكي بگه مجلس ما كجاست وچيكار ميكنه (2906085) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۱۹:۱۷:۳۳
من شخصاً امیدوارم کنگره با کارشکنی توافق رو برهم بزنه که بدعهدیش بیفته گردن آمریکاییا، چون حتی 1درصد احتمال نمیدم با توافق تحریم درست و حسابی برداشته بشه و ذره ای در رفاه مردم تاثیر داشته باشه. اگر واقعا تحریما رو برمیداشتن منم جزو طرفدارای توافق میبودم (2906086) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۰۰:۴۴:۳۰
به نظرم بعید میاد دولت آمریکا توافق کنه
کنگرش بزنه زیرش....
امیدوارم به توافق
قطعاً به نفع مردم ایرانه (2906720) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۱۹:۲۴:۵۰
کلا یک عده قصد ندارند قبول کنند که امریکا قابل اعتماد نیست وسعی در توجیح دارند اقای بهشتی پور که می فرمایند بیشتر برای تحریم های خود کنگره است چرا نمی گویند ان تحریم ها چیست؟؟ اصلا تحریم های نفتی و بانکی مگه دست رئیس جمهور و شورای امنیت است؟؟ (2906093) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۲۰:۲۷:۲۹
وزارت خارجه ما خودش رو زده به خواب پس امریکا هر کاری هم کنه اینا از خواب بیدار نمیشن!! (2906240) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۲۲:۱۴:۰۸
فقط دلم میخواد قیافه امیر کبیر زمان رو موقع خوندن متن نهایی ببینم .... (2906455) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۲۲:۲۳:۲۰
واقعا برای تیم دیپلماسی متاسفم با این همه دبه دراوردن طرف غریی وبد قولی وبد عهدی انها اصرار به ادامه مذاکره دارندومیز مذاکره را ترک نمی کنند عزت وغیرت ایرانی را زیر سوال می برند (2906470) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۲۲:۳۱:۰۴
البته ظریف و تیمش خودشون رو به خواب زدند وگویا خیلی خوش بین هستند
یادم نمیره که اینقدر مجکم میگفتن اوباما این مصوبه رو وتو میکنه که خود اوباما هم با این صراحت نمیگفت
الان میان ومیگن این قانون مصرف داخلی داره
اقای ظریف شما نام نیکی در تاریخ ایران نخواهی داشت
خواهشا جامیان ایشون هم جو راه ندازن که ظریف مصدق زمانه
ایشون هم ردیف شاهان قاجار در تاریخ خواهد بود (2906483) (alef-13)
 
محمدحسن
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۲۳:۰۵:۰۵
یعنی واقعا درک بعضی چیزها انقدر سخته؟ آلان روسیه که تحریم های شورای امنیت نداره ، اصلا قطعنامه ای علیه اون وجود نداره چرا به این روز افتاده؟

مشکل ایران قطعنامه های سازمان ملل نبوده بلکه مشکل تحریم های بانکی و تحریم های نفتی کنگره هست. با تصویب این طرح ریش و قیچی دست کنگره و اسرائیل هست.


منم قبول دارم خیلی ضایع هست آلان رئیس جمهور ایران بیآد بگه اشتباه کردیم نباید این جوری وارد مذاکره می شدیم ولی . . . . .

آقای روحانی عزیز ، دو ماه دیگه خیلی قضیه بدتر خواهد شد ، شکست شما شکست خیلیا خواهد بود ، باعث سرخوردگی خیلیا میشه، لااقل یک راه برگشت رو بگذارید. (2906537) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۲۳:۳۸:۴۰
آقای توکلی شما و دیگر نمایندگان مجلس خواب تشریف دارید یا منتظرید تا 10 تیر ببینید نتیجه چی میشه بعد موضع گیری کنید (2906599) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۰۷:۵۶:۵۲
واقعا که با چه کسانی در مورد مسائل بین المللی آنهم در مورد مسئله مهم بین المللی مصاحبه می شود مثل اینکه می خواهند افرادی را به عنوان کارشناس بین المللی بتراشند تا در ایام انتخابات میوه آن را بچینند، از این به بعد کارشناس بین المللی و متخصص زیاد می شوند، برادران اصولگرا فکر می کنند مردم نمی دانند چه خبر است (2906895) (alef-13)
 
و
۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۰۹:۰۶:۴۶
بايد به آمريكائي ها گفت: تازماني كه پاي ايران بميان نيامده بود شما حتي يكبار طعم و مزه دمكراسي حقيقي را نچشيده بوديد و نمايندگان مردمتان هيچ نقشي در تصميم گيري هاي سياسي نداشتند ،با تصويب اين قانونتان آنهم بخاطر لج و لجبازي با ايران اگر شده يكبار هم ، بلاخره مدنيت را تجربه نموديد و ياد گرفتيد كه اجرا و نظارت و حتي مصوب كردن مسائل در آمريكا چطور به روش آزاد منشانه واقعي يعني همانطور كه در ايران جاري هست در كشورتان شكل بگيرد
باشد كه درس خوبي براي شما باشد و بقيه امور را حتي جوانمردي در عرصه هاي جهاني را ياد بگيريد هرچند كاملا بعيد است (2907035) (alef-13)
 
محمود
۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۰۹:۵۵:۰۴
متاسفانه بعضي ها براي تخريب چهره رقيب سياسي از هر اهرمي استفاده ميكنن.اينو همه مطمئن هستند كه رفع تحريمها به نفع كل كشوره و حالا كه اين كار بايد بدست دولت آقاي روحاني و تيم مذاكره كننده دارهانجام ميشه بهتره همه از روند مذاكرات حمايت كنن و براي اطمينان از عدم انحراف مذاكرات راه هاي قانوني و بدون غرض در نظر گرفته بشه.البته اشراف رهبري به روند مذاكرات براي همه بايد كافي باشه. (2907139) (alef-13)
 
مسعود
۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۱۵:۰۲:۵۰
آقای بهشتی پور باید به این نکته توجه داشته باشند.
تحریم های اصلی از جمله بانک مرکزی، بانک‌های عامل، نفتی در سه حوزه تولید و فروش و دریافت پول و ... تحریم هایی هستند که در قوانین کنگره تصویب شده اند.
بیشتر دستورات اجرایی رئیس جمهور آمریکا که از نظر تحریمی اهمیت داشت در قوانین کنگره بازنویسی شده است.
لذا مقایسه ریاضی کردن دستورات اجرایی و قوانین کنگره و گفتن اینکه 17 از 5 بزرگتر است خطایی محاسباتی است (2908080) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۳-۰۷ ۱۸:۱۵:۵۱
قانون نظارت کنگره بر توافق هسته ای با ایران و تایید آن از سوی اوباما میتواند به این منظور باشد که در صورت یک توافق بد( از نظر آمریکاییها) دولت آمریکا بتواند همچنان در بین متحدین خود باقی بماند و منزوی نشود . زیرا در آینده دولت آمریکا خواهد گفت ما با متن توافق موافقت کردیم ولی کنگره آن را نپذیرفت. (2921773) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.