نظر منتشر شده
۵۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 216105
درباره تلاش های اتمی ریاض؛
آيا كابوس عربستان هسته ای در راه است؟
امیرحسین رحمانی، 28 بهمن 92
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۴۰
در حالی که دیپلمات های وزارت خارجه ما راهی وین شده اند تا برای مذاکراه با کشورهای ۱+۵ درباره توافق جامع پای میز بنشیند و حقوق هسته ای کشورمان را تثبیت کنند، سلمان بن عبد العزیز، ولیعهد عربستان، چند روز پیش(شنبه) وارد پاکستان شده تا با مقامات این کشور در خصوص مسائل منطقه‌ای و گسترش همکاری‌های نظامی مذاکره کند.

ولیعهد عربستان پس از دیدار سه روزه خود از پاکستان راهی ژاپن خواهد شد و پنج روز نیز قرار است که در این کشور اقامت کند. وی بعد از دیدار با مسئولان عالی رتبه ژاپن به هند و مالدیو نیز خواهد رفت تا سفر دوره‌ای پانزده روزه خود به شرق آسیا را پایان دهد.

سفر ولیعهد عربستان در این مقطع زمانی به پاکستان، هند و ژاپن می تواند حامل پیام های مهمی باشد. اما پیش از پرداختن به دلایل این سفر، بهتر است برای روشن شدن بحث، نگاهی به اوضاع جاری منطقه و اتفاقاتی که احتمالا در آینده رخ خواهد داد، داشت تا بهتر بتوان تکاپوی دولتمردان عربستانی را در این مقطع زمانی تفسیر کرد.

ایرانی هسته ای با اقتصاد بهبوديافته؛ تغییر دهنده توازن جدي بازيگران منطقه
یکی از اثرات توافق هسته ای ژنو و تثبیت ایران به عنوان دارنده انرژی صلح آمیز هسته ای، تغییر جدی موازنه بازیگران منطقه ای به نفع ایران خواهد بود. در واقع، معادلات قدرت متاثر از نقش بازیگران تاثیرگذار در خاورمیانه با تثبیت حقوق هسته ای ایران تغییر خواهد کرد و ایران به عنوان مهم ترین کشور منطقه سر برخواهد آورد و عملا کشورهای غربی با پذیرش ایران هسته ای به قدرت برتر ایران اعتراف خواهند نمود (شکل گیری یک توافق متوازن ایران با ۱+۵ منظور است، ناگفته پیداست یک توافق نامتوازن شاید در کوتاه مدت به نفغ غرب باشد ولی کشور ما نشان داده که هرگز و به طور دائم زیر سیطره چنین توافقی نخواهد رفت).

در واقع در اين جا تثبيت برنامه هسته اي ايران بر ديگر منابع قدرت ايران بار خواهد شد و سبب ساز برجسته شدن جايگاه تهران نسبت به ديگر كشورهاي منطقه مي شود. ایران علاوه بر داشتن مولفه های قدرت داخلی دارای تاثيرگذاري قابل توجهی در کشورهای عراق، سوریه، لبنان، افغانستان و بحرین است. همچنین تصویرسازی جدید از ایران تا حدود زیادی توانسته بر دیواره تحریم ها ترک بیندازد و به همین دلیل است که اوباما در این باره مجبور شده لحن صدایش را بلندتر و با زبان تهدید با شرکت های غربی هم پیمان خود صحبت کند.

بدون شک رفع بخش بیشتری از تحریم ها، صف کشورهای در حال انتظار برای ورود به ایران را بسیار طویل تر خواهد نمود و آن وقت است که این وضعیت می تواند به خروج اقتصاد از رکود کمک شایانی نماید و با برنامه ریزی صحیح ایران با عنوان قدرتی که در تمام وقایع منطقه و بین الملل تاثیرگذار خواهد بود، شناخته شود.

اما نکته این است که برخی از کشورها از وقوع چنین اتفاقاتی به شدت ناخشنود هستند و شکل گیری توافق جامع متوازن هسته ای را زنگ خطری جدی برای کاهش قدرت منطقه ای خود و در راستاي سیطره ایران می دانند.

یکی از این کشورها، عربستان سعودی است که به عنوان رقیب منطقه ای ایران، به شدت نگران استراتژی کشورهای غربی در قبال خاورمیانه و بهم خوردن توازن قوای منطقه و شکل گیری مختصات جدیدی در خاورمیانه است. عربستان بازی سیاسی میان ایران و خود را برد-باخت تعریف کرده و قدرت یابی و افزایش نقش ایران در تحولات منطقه ای را به مثابه تهدیدی علیه منافع حیاتی خود به حساب می آورد. به خصوص اگر به این موضوع نیز توجه کنیم که در هیج دوره ای شاید نتوان زمانی کنونی را به لحاظ شدت فضای تخاصمی و موارد اختلافی بین دو کشور ایران و عربستان به یاد آورد.

گزینه های پیش روی عربستان
ترس از رقم خوردن چنین آینده ای است که باعث شده، عربستان از لاک سیاست محافظه کارانه همیشگی خود بیرون آمده و به عنوان کشوری عجول و تهاجمی خودنمایی کند و در حال حاضر به هر حربه ای متوسل می شود تا از وضعیتی که احتمالا در آینده رخ خواهد دهد جلوگیری یا خود را برای مقابله با آن آماده کند.

در واقع در قبال تحولات در حال وقوع منطقه، عربستان طیفی از گزینه ها را پیش رو دارد. تلاش برای عدم به توافق رسیدن ایران با کشورهای ۱+۵، نزدیکی به رژیم صهیونیستی، تجهیز بیشتر نیروهای سلفی در سوریه و به چالش کشیدن قدرت ایران و عدم پذیرش کرسی غیردائم شورای امنیت بخشی از تلاش های عربستان در این زمینه بوده است.

گزينه ديگر پيش روي ریاض اين است كه به بهانه‌ نگرانی از برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران در تلاش باشد تا به تکنولوژی ساخت سلاح‌های هسته‌ای و یا حداقل اطلاعاتی که به ریاض در این زمینه کمک کند، دست یابد.

به همین دلیل است که در این زمان خبر سفر ولیعهد به پاکستان و تلاش ریاض برای دستیابی به تکنولوژی هسته‌ای نظامی منتشر می شود و اینکه عربستان احتمالاً قصد دارد بخشی از نیازهای نظامی خود را از پاکستان تامین کند و برنامه‌هایی در دست دارد تا میلیاردها دلار در این زمینه هزینه کند. سال گذشته بود که بی.بی.سی گزارش داد عربستان سعودی به طور گسترده در برنامه سلاح اتمی پاکستان سرمایه گذاری کرده و به آسانی می تواند تکنولوژی هسته ای و حتی سلاح اتمی در اختیار داشته باشد.

سفر ولیعهد به هند با توجه به اینکه، دهلی نیز می‌تواند یک شریک نظامی قوی برای ریاض باشد به ویژه آنکه اگر به اين موضوع توجه كنيم كه هند یک کشور هسته‌ای محسوب می‌شود و دانش هسته‌ای نظامی در این کشور سال‌هاست بومی شده است و سفر به ژاپن نیز در این راستا می تواند تفسیر شود( لازم به ذكر است كه چند ماه پیش شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در دیدار با رجب طیب اردوغان همتای ترک خود در استانبول، یک توافقنامه برای ساخت دومین نیروگاه هسته‌ای ترکیه در استان «سینوپ» در دریای سیاه امضا کردند).

همچنین گفته می شود که عربستان توافقنامه خريد ۱۶ رآکتور اتمي تا سال ۲۰۳۰ را با چين امضاء کرده است.

به همین دلیل است که ديويد آلبرايت رئيس مرکز تحقيقات علوم و امنيت بين‌الملل و کارشناس سابق خلع سلاح در این باره می گویند: عربستاني‌ها واکنش بسيار منفي به تحولات ايران دارند و از طرفي هم پول زيادي دارند به همين خاطر قادر خواهند بود استعدادهايي را خريداري کنند تا آنها را آموزش دهند. در گزارش آلبرايت به تلاش عربستان براي خريد بمب اتمي از پاکستان اشاره شده است.

اگر چه سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان گزارش‌های اخیر رسانه‌ها مبنی بر اینکه پاکستان و عربستان به دنبال همکاری هسته‌ای با یکدیگر هستند را رد کرد و آنها را بی‌اساس خواند، اما به نظر می رسد که عربستان سعودی تمایل زیادی برای وارد شدن به این مسیر دارد.

در نهايت اينكه تصور اينكه عربستان هسته اي و يا از طريق كشورهايي ديگر به بمب هسته اي مجهز شود؛ تصوري فوق العاده وحشتناك است. در حال حاضر که عربستان دارای یک نظام مستقر و مسلط بر همه عرصه های سیاسی، امنیتی و... است صدور بی رویه افراط گرایی تکفیری به کشورهای منطقه و جهان، این کشور را به یکی از خطرناک ترین کشورهای جهان تبدیل کرده است و در این میان، در صورتی که کابوس اتمی شدن عربستان نیز در میان باشد، شدت این خطر، چندین برابر خواهد شد.
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۰:۵۰:۱۷
استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای حق همه کشورها است. (1978476) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۴:۲۲:۰۴
همه کشورها به غیر از حامی رسمی و علنی تروریست یعنی عربستان (1979187) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۰۹:۳۱:۴۷
همون موقع هم گفتن با هسته ای شدن ایران مسابقه هسته ای در خاورمیانه شکل می گیره (1981039) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۴:۳۳:۱۸
ثبات درونی ایران بیشتر است در صورت فروپاشی و سقوط عربستان معلوم نیست چه شکلی در موضع گیری ها اتخاذ خواهد شد.

غرب به خوبی از موج افراطی گری وهابیون آگاه است اینکه برنامه صدور تسلیحات هسته ای را اعراب اجرا کنند بعید نیست ، دامنه این سلفی گری هر روز مناطق وسیع تری را در بر می گیرد اگر خود اروپا به کانون درگیری تبدیل شد و عربستان نتوانست آنرا کنترل نماید چه خواهد شد؟

در حالت کلی با وجود چندین پایگاه نظامی آمریکا در منطقه ؛ آمریکا در مرحله اول خود می خواهد حامی عربستان باشد از اینرو وجود سلاح هسته ای در عربستان را غیر ضروری می داند. (1979242) (alef-5)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۲۲:۵۸:۵۲
اگر عربستان به تکنولوژی هسته ایی نظامی دست پیدا کند 100 درصد آنرا در اختیار القاعده خواهد گذاشت ، درست است که القاعده دشمن ایران است اما سیاستمداران اروپایی و غربی باید بدانند که تروریستهای وحشی القاعده در نسل کشی انسانهای بیگناه هیچ حد و مرزی نمی شناسند و خود آنها هم در امان نخواهند بود.
کاری که مثلا کشور پاکستان انجام نداده است اما عربستان تنها تولید کننده تروریست تکفیری در جهان حتما القاعده را مسلح به این سلاح خواهد کرد. (1980653) (alef-13)
 
saied
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۰۹:۴۵:۱۷
دوستان عزیز چرا ایران بایستی هسته ای می شد!؟
درسته که ما هیچوقت به هیچ کشوری حمله نخواهیم کرد مگر انکه خطری ما را تهدید کند یا انها شروع کننده جنگ باشند!
اما اگر ایران به انرژی هسته ای دست پیدا میکرد دیگر هیچکدام از گزینه ها برای وا داشتن ایران به بعضی از توافقات نظامی نبود! و دنیا برای وا داشتن ایران به توافقات باید امتیاز میداد و می گرفت.
البته این موضوع که یک سری افراتی ها بخواهند سکان یکسری امور را به دست بگیرند این موقعیت فوقالعاده را به یک چالش جدی تبدیل می کرد افرادی که با شعار های پوچ و خالی برای کسب قدرت از روی شکم سیری سر می دادند!
البته رهبر ایران چیزی جز عزت و افتخار برای کشورش نمی خواهست پس اگر به درستی نگاه کنیم ما می توانستیم هم انرژی هسته ای داشته باشیم هم اقتصاد قدرت مند .اما به خاطر نفهمی یه عده کم همه ما باید تاوان پس بدیم!
باید این موضوع را قبول کنیم که ایران در خاورمیانه امن ترین کشور است چون قدرت نظامی برتری نسبت دشمنانش دارد.
انشاالله با تدبیر اقای روحانی دیگر این آدم های نفهم به مردم - ایران و رهبر عزیز صدمه نزنند! (1981057) (alef-13)
 
حمید صحرایی
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۰:۵۷:۵۸
زمان اغاز به کار برج میلاد، اثری از طرح ساختمان بلند در هیچ یک از کشورهای عربی نبود،نزدیک به اتمام طرح برج میلاد در امارات ساخت برج خلیفه را اغاز کردند،برج خلیفه چند ماه زودتر از برج میلاد و با سه برابر ارتفاح انهم نه به شکل ستون بلکه به شکل ساختمان تجاری مسکونی افتتاح شد با 175 طبقه و شد بلندترین برج دنیا. اگر عربستان قصد هسته ایی شدن داشته باشد قبل از اینکه ما طعم هسته ایی را بچشیم انها هسته ایی میشوند. (1978499) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۵۱:۳۴
شما شک نکنید که عربستان هروقت اراده کنه میتونه انرژی هسته ای که هیچ، سلاح هسته ای رو هم داشته باشه، چه از پاکستان و چه از هند و یا غرب، بهتره که کل خاورمیانه از سلاح هسته ای عاری باشه. (1978658) (alef-13)
 
محمدي
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۳:۵۴:۰۰
عربستان حتما موفق ميشود كه هسته اي شود چون غرب بشدت به عربستان و 10ميليون توليد نفت روزانه اش وابسته است (1979104) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۶:۳۶:۱۸
نگران بمب اتمی عربستان نباشید . امریکا هیچوقت این اجازه را به رژیم عربستان نخواهد داد در ضمن عربستان پفک نمکی هم نمیتونه درست کنه و همه چیز رو باید و واقعا " باید " از کشورهای غربی وارد کند و به جاش نفت ارزان را در اختیار آنها بگذارد و گرنه حمایت غرب را از دست میدهد . (1979674) (alef-5)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۰۸:۵۲:۰۹
خیلی خوش خیالی (1981000) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۳۰ ۰۰:۱۲:۳۶
عزیزم بدون اطلاعات حرف نزن عربستان بزرگترین ولید کننده تولیدات پتروشیمی در خاورمیانه هست در ضمن شرکت معظم نفتی آرامکو درعربستان هست (1982523) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۰۳:۰۱
عبارت ایران هسته ای به معنی داشتن تسلیحات اتمی است . باید از عبارت برنامه هسته ای ایران استفاده کنید. تا به حال کی دیده اید در مورد آلمان یا کشورهای دارای فناوری هسته ای فاقد بمب اتم از لفظ آلمان هسته ای استفاده کنند این عبارت اشتباه است. تصحیح کنید (1978515) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۴:۳۳:۲۱
حالا ظریف یه چیزی گفت، نیازی نیست هی تکرار کنید. (1979243) (alef-5)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۵:۱۸:۱۲
خیلی هم نیاز است؛ شما برای چه دوست دارید یک عبارت غلط انداز را بکار ببرید؟ (1979386) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۳:۰۴:۱۲
انرژي هسته اي نگراني ندارد. آنچه نگراني دارد، نژاد پرستي و افراطي گري است كه از طرف هركس باشد، مردود و محكوم است. (1978897) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۲۱:۵۹
خوب عرب ها هم در مورد ایران همین حرف ها را میزنند ! حالا چی کار کنیم (1978560) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۲۲:۳۰
حق مسلم ما هست ولی گور بابای عربستان و حقش.
خاصیت هر سلاحی همین است که اگر به دستت افتاد دیگر کسی نباید داشته باشد. حرفی که 5+1 به ایران میزنند هم همین است. (1978562) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۴۷:۰۹
برای من ثابت شد که فرقی نمی‌کند چه کسی قدرت داشته باشد. هر که قدرت داشته باشد ظلم می‌کند. خاصیت قدرت چنین هست. (1978634) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۳۶:۵۷
عربستان قصدش صلح آمیزه. مثل ما. شک دارین؟!!! خب اونا هم به ما شک دارن (1978598) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۴۷:۴۷
همین ترس را که شما اشاره کردید دیگر کشورها نیز از ما دارند . ما هم تکفیری و افراطی کم نداریم . پس به دیگر کشورها هم حق بدهید . (1978637) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۴۷:۵۵
تصور اينكه عربستان هسته اي شود؛ تصوري فوق العاده وحشتناك است. در حال حاضر عربستان با صدور بی رویه افراط گرایی تکفیری، یکی از خطرناک ترین کشورهای جهان است.?!?!?!??!?!?!?

اونام در مورد ما همینو میگن! (1978639) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۲۳:۱۱:۲۱
ولی اونا در مورد ما دروغ میگن. خیلی باید کند ذهن باشی که نفهمی/
گروههای تروریستی عربستان : القاعده . جنگوی ، داعش ، جند شیطان ، جیش شیطان و.................................................... . برای تهیه لیست کامل نیاز به وقت بسیار بسیار زیاد و نوشتن دائره المعارف های جانورشناسی(جانوران وحشی) است. /
هدف عربستان از ترویج تروریسم : نسل کشی تمام انسانهای غیر وهابی ، اشغال سایر کشورها(مانند بحرین که توسط آل خلیفه عربستانی اشغال شده) ، کمک به رژیم اشغالگر صهیونیز برای سرکوب فلسطینیها و... و ایضا خرج کردن پولهای هنگفت نفت!!! (1980679) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۰۱:۴۵:۰۸
افراطی های ما سر نمیبرند تا با سر بریده فوتبال بازی کنند قلب کسی رو به دندون نمیکشن به زنان مسلمان تجاوز نمی کنند با عملیات انتحاری دهها انسان بیگناه را یکجا نمی کشند. اگر افکار شما اینچنین است پس وای بر ما. دشمنی چپ و راست ما را به اینجا کشیده که به صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود طعنه بزنیم و .... (1980861) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۱:۵۸:۱۲
"تصور اينكه عربستان هسته اي شود؛ تصوري فوق العاده وحشتناك است."

يعني همان چيزي كه به ما مي گويند (1978675) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۴:۳۳:۲۵
آی‌کیو! منظور سلاح هسته‌ایه! فکرشو بکن مثلا "داعش" سلاح هسته‌ای داشته باشه! سه سوته کره زمین رو به فنا میده! (1979244) (alef-5)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۰۹:۳۰:۴۰
شما هم اگه فضا گیرت بیاد کم از داعش نداری (1981038) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۲:۱۳:۰۷
بلوفه (1978713) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۲:۱۳:۵۹
هیچ اشکالی نداره عربستان یا هر کشوری در چارچوب ان ژی تی انرِژی هسته ای داشته باشه (1978717) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۰۸:۱۶:۱۷
همکاری با "پاکستان" ! دقت کردی؟ کاملا مشخصه همکاری هسته ای با پاکستان یعی چی. ان پی تی کجا بوده؟ (1980977) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۲:۱۸:۵۱
اگه چیزی حق ماهست پس حق عربستان هم هست (1978738) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۳:۴۰:۲۵
نمیدونم چرا ما اینقدر خودخواهیم اگه عربستان همش میگه ایران هسته ای خطرناکه بهمون بر میخوره ولی حاضریم به بقیه تهمت بزنیم و همیشه بگیم ما خوبیم و بقیه بدن. از قدیم هم گفتن چیزی که برای خودت میپسندی برای دیگران هم بپسند. (1979039) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۶:۳۸:۲۱
از قديم گفتن..!!!!
اين يك حديثه برادر من. تازه نصفش رو هم نگفتي (1981806) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۰۱ ۰۸:۱۰:۳۲
هسته ای در دست عربستان شمشیر در دست زنگی مست است حکام عربستان مشتی اگال به سر بی مخ هستند اینها الان بدون هسته ای سرمیبرند و سینه ها رامیشکافند و جگر ها را به دندان میگرند‏!و ای بحال روزی که هسته ای داشته باشند‏!‏این حرفیه که شما میزنی هموطن؟ (1984517) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۴:۴۷:۰۴
حاکمان عربستان در وضع کنونی خود که توان باز و بستن یک پیچ و مهره ی یک نفنگ ساده را ندارند و نمی توانند بدون اجازه ی آمریکا گامی را در بهبود وضعیت کشور خود بردارند و هموار توسط این ابر قدرت به ریسکهای بسیار خطرناک ناگزیر می شوند چگونه می توانند میزبان تجهیزات هسته ای بسیار پیچیده ای در منطقه باشند ؟؟؟!!! (1979277) (alef-5)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۲۲:۱۱:۲۸
این حرفهامال قدیمهاست که کشورهای جهان سوم منجمله ایران باداشتن مواداولیه فاقدتجهیزات ونیروی متخصص بودند همانطورکه مادراین سالها درخیلی اززمینه ها به خودکفایی رسیدیم کشورهای عربی هم پیشرفتهای زیادی داشتند ولی انگارماحاضرنیستیم بپذیریم وهمیشه آنهارامصرف کننده وخودمان رانیروی مولدمیدانیم. (1980522) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۵:۱۹:۳۰
والا تو این منطقه خاورمیانه هیچ چیزی غیر ممکن نیست. تا چند سال قبل کی فکر می کرد سوریه به این روز بیافته. (1979394) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۶:۰۶:۰۸
یکی از دلایل مخالفت با هسته ای شدن ایران هسته ای شدن دولتهای مثل عربستان بود (1979556) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۶:۲۱:۲۷
عربستان به عنوان بنیانگذار اصلی اسلام در منطقه، نفوذ زیادی بر کشورهای مسلمان بویژه پاکستان دارد. از طرفی، با پول زیادی که دارد از حمایت اغلب کشورهای غیر مسلمان نیز برخوردار است. بنابراین، طولی نخواهد کشید که این آتش بنیادگرایی و قدرت طلبی بویژه نظامی که در منطقه ایجاد شده و طی سالهای اخیر تشدید نیز شده بحران های جدیتری برای منطقه را سبب شود. از اینرو، ضروری است تا استراتژی های کلان تغییر یابند و کشورهای مهم منطقه به جای رقابت در چنین حوزه هایی، به رقابت در عرصه های اقتصادی و علم و فناوری و تمدن سازی روی بیاورند، و عداوتها را تبدیل به دوستیها وهمکاری کنند. باور کنیم که چاره دیگری وجود ندارد و افزایش تنشها تنها ممکن است به نفع ابرقدرتهای فرامنطقه ای تمام شود. (1979624) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۲-۱۲-۰۱ ۱۷:۱۲:۲۴
نظر دور انديشانه اي است. آينده به زودي مي آيد و بايد كاري كنيم كه افسوس نابودي كشورها و انسانها و تمدنها را نخوريم. همه ي ما مسئوليم حتي در اظهار نظر ها. (1985059) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۲۳:۴۵:۰۵
اللهم اللعن علی آل سعود (1980748) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۰۸:۰۴:۵۱
تجربه هاي تاريخي و ديني نشان داده است كه انشاالله حكومت عربستان رو به زوال است . بشارت مي دهم كه خيلي طول نخواهد كشيد كه انشاالله زير پاي ما له خواهند شد . (1980967) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۰۹:۱۴:۵۲
این هندیها هم شریک دزدند و رفیق قافله نفت ایران را می برند پولشم نمیدن سلاح هسته ای هم به عربستان میدن و پولشم چند برابر میگیرن (1981019) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۵:۴۳:۵۸
چرا عربستان راباایران مقایسه میکنید.طبق فتوای مقام معظم رهبری بمب اتم‏ ‏حرام‏ ‏است‏ ‏ولی‏ ‏برید‏ ‏فتواهای‏ ‏وهابیون‏ ‏روبخونید‏ ‏میفهمید‏ ‏تفاوت‏ ‏کجاست‏ . (1981723) (alef-13)
 
قباد
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۷:۰۵:۰۴
فورا هر صلاح هسته ای دست سعودیها باشد از دست تکفیریها سر در میاورد البته خوب است سرمایگذاری کند آقا بالا سر دارن نابودشان میکند مشغول بشن با ساخت این جیزها از تکفیریها غافل بشن جناب شوهر سران اعراب (سران رژیم صهیونستی) مطمئن باشید بمبارنشان خواهد کرد و جالبه حکام ریاض هیچ غلطی هم نمی توانند بکنند (1981849) (alef-13)
 
علی اکبر
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۹:۴۶:۴۳
باسلام
ممنون از اینکه به این موضوع پرداختید
من اطمینان دارم عربستان برنامه های مخفی هسته ای دارد وامروز تنها با طرح این موضوع می خواهد افکار جهانی راسنجیده ودر واقع کار خویش را ظاهرسازی نماید وامروز جامعه جهانی باید نسبت به مبحث هسته ای شدن این ابرقدرت نوظهور واکنش نشان دهد واین مطلب راتوجه داشته باشد ایران گذشته واکنون شفاف در معادلات جهانی دارد وبا تروریسم مخالف است ولیکن عربستان را می توان مادر تروریست وبه نوعی امروز پدر این صنعت عجیب وغریب دانست که تمدن بشریت رانشانه گیری کرده ودر پی رواج تفکر دوران جاهلیت است امیدوارم غرب نگاه خویش رابه ایران متعادل نماید واین رابفهمد ایران خطر جامعه جهانی نیست بلکه این عربستان است که جامعه جهانی راتهدید می نماید تنها کشوری که از منزوی کردن ایران سود می برد عربستان است وامروز در پشت پرده با تبلیغات وصرف میلیاردها دلار ایران هراسی را به جهانیان عرصه می دارد امروز دشمن اصلی ما عربستان است امروز عربستان از اینکه ایران رهبری جهان اسلام را برعهده گیرد در عذاب است وبا هر ترفندی در پی شکست ایران در صحنه های جهانی است امیدوارم جامعه جهانی برای بقای بشریت خطرها وکمین گاه هایی که بشریت را تهدید می نماید شناسایی وپاسخ مناسب به آنها ارایه نماید تا جهان آرام وعاری از خشنونت معنایی تازه پیدا کند ودر این راه ایران کشوری است که می تواند بیشتر با جامعه جهانی همراه شودودر این صلح تاثیرگذار باشد امیدوارم غرب اهمیت ایران رادرک وخطرات عربستان که حامی خشونت است رانیز درک نماید تا باتعامل سازنده با ایران نظم نوین جهانی با محوریت صلح برای همه تحقق یابد وامروز دنیا باید ایران را نیاز خود تلقی نماید ودر راه عدم هسته ای شدن عربستان با این شیوه ی حکومت داری واکنش سریع نشان دهد تا زمین در خطر جدی نیافتد. با سپاس (1982106) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۲۲:۲۶:۱۶
عنوان کردن عربستان ، که خاندان سلطنتی آن از درون در هم کسیخته است و ملت آن در زیر یوغ هزار و یک فشار قهرآمیز به سر می برد و هیچ کاری در آن بجز با مشورت مستشاران آمریکایی انجام نمی گیرد ، بعنوان یک ابر قدرت منطقه ای مسلمان مسخره ای بیش نیست که حتی بچه های ایران آن را بعنوان جوک برای خنده و وقتگذرانی رد و بدل می کنند . متاسفانه سیاست ایران در مقابل این ببر پوشالی غیر منطقی است و خاندان سلطنتی را به توهم داشتن قدرت واقعی وامی دارد .
تمجیدهایی که از تدین و قدرت عربستان در سایتهای خبری ایران بنام نظرات کاربران پخش می شود تبلیغاتی است که بهای آنها از پیش پرداخت شده و نمی تواند صحت انتساب خود را به هیچ یک از دهها میلیون از مردم انقلابی شریف ایران به اثبات برساند . (1982391) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۹:۵۴:۱۱
10 سال دیگه. عربستان هسته ای. قطر هسته ای. عراق هسته ای. افغانستان هسته ای
ایران... بار اساس برنامه اقدام مشترک !!! امضا شده توسط ظریف هسته ای را که داده. موشکی را که داده .... که داده.
داره سبد کالا می گیره (1982118) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۳۰ ۱۴:۰۵:۳۱
تا 2030کی مرده کی زنده؟فعلا دلارهاي سعودی که به حسابها واریز ميشه رو عشق است،مطمئنا اگه عربستان روزی براشون شاخ بشه براحتی خودشون شاخشو میشکنن. الان هم کاری به کارش ندارند بخاطر اینه که به ایران القا کنند هسته ای شدن شما مسابقه تسلیحاتی براه میاندازد و شما کلا بیخیال بشید (1983399) (alef-13)
 
arian
۱۳۹۴-۰۱-۰۹ ۲۰:۲۹:۱۳
بهترین کار تجهیز ایران به سیلوهای زیر زمینی و سکوهای پرتاب از زیر زمین می باشد تا به این صورت یک قدرت بازدارنده داشته باشیم ایران را به سیلوهای زیر زمینی پرتاب موشک تبدیل می کنیم . (2772696) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.