نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 161071
زمان‌بندی عرضه بنزین 1000 تومانی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۵ تير ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۳۶
نظام سهمیه‌بندی بنزین به ششمین سال اجرای خود پا گذاشته است، با این وجود پیش بینی می‌شود تا ۲۵ روز آینده و همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان برای نخستین بار پای بنزین ۱۰۰۰ تومانی هم به جایگاه‌های سوخت کشور باز شود.

به گزارش مهر، سهمیه بندی بنزین امروز پنج ساله شد تا با اجرای نظام کارت هوشمند سوخت عملا ایران از یک کشور وارد کننده صرف این فرآورده استراتژیک نفتی به یکی از صادرکنندگان بنزین در سطح منطقه تبدیل شود.
آمارهای رسمی حاکی از آن است که در حدفاصل سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۶ به طور متوسط روزانه ۴۵ میلیون لیتر بنزین در پالایشگاه‌ها تولید می شد که این میزان تولید پاسخگوی مصرف روزانه بیش از ۶۸ تا ۷۰ میلیون لیتری بنزین در داخل کشور نبود.

بر این اساس تا پیش از اجرای نظام سهمیه‌بندی، وزارت نفت برای مثبت کردن تراز عرضه و مصرف بنزین مجبور به واردات سالانه ۴ تا ۶ میلیارد دلار بنزین بود به طوری‌که در حدفاصل سالهای ۸۵، ۸۶، ۸۷ و ۸۸ به ترتیب روزانه ۲۸.۹، ۱۹.۵، ۲۲.۵ و ۲۲ میلیون لیتر بنزین وارد کشور می شد.

در شرایط فعلی متوسط مصرف این محصول پرطرفدار نفتی به مرز ۶۰ میلیون لیتر رسیده است که با بهره برداری از چندین طرح جدید پالایشگاهی علاوه بر توقف واردات بنزین، کشور به یکی از صادرکنندگان این فرآورده میان تقطیر پالایشگاهی به برخی از کشورهای همسایه همچون افغانستان تبدیل شده است.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اخیرا با تاکید بر اینکه تا پایان سالجاری ظرفیت تولید روزانه بنزین ایران به ۷۰ میلیون لیتر افزایش می یابد از رشد تولید این فرآورده استراتژیک نفتی به بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر تا پایان افق چشم انداز خبر داده است.

همزمان با افزایش ظرفیت تولید بنزین هم با اجرای ۱۳ میلیارد دلار طرح‌های جدید بنزین سازی، بهبود کیفیت و فرآیند تولید در پالایشگاه‌های موجود نفتی ضمن افزایش عدد اکتان بنزین به بیش از ۹۰ میزان برخی از ترکیبات آروماتیکی، گوگرد، ام.تی.بی.ای و بنزن هم از ترکیب این فرآورده نفتی حذف خواهد شد.

سهمیه‌های بنزین آب رفت

طرح سهمیه بنزین ابتدا با اختصاص سه ماهانه ۳۶۰ لیتر بنزین تک نرخی با قیمت ۱۰۰ تومان کلید خورد و پس از چندین دوره اختصاص سهمیه‌های سفر و نوروزی به یک باره میزان سهمیه‌ها ماهانه و با کاهش قابل توجه‎‌ای روبرو شد به طوری‌که ابتدا سهمیه‌های ماهانه از ۱۲۰ به ۱۰۰ لیتر، سپس به ۸۰ لیتر و در شرایط فعلی به ۶۰ لیتر در ماه برای خودروهای شخصی کاهش یافته است و حتی یکی از سناریوهای احتمالی در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها حذف نظام سهمیه و عرضه تک نرخی بنزین است.


خداحافظی با بنزین ۱۰۰تومان و عرضه بنزین ۱۰۰۰ تومانی

به گزارش مهر، کارشناسان اقتصادی از بنزین به عنوان دماسنج اقتصاد ایران یاد می‌کنند و کوچکترین تغییرات قیمتی در عرضه این فرآورده نفتی در تعیین نرخ تورم سایر کالاهای مصرفی تاثیر گذار است.

در طول پنج سال گذشته قیمت بنزین چندین بار دستخوش افزایش شده است به طوری‌که ابتدا دولت از بنزین نیمه یارانه ای ۴۰۰ تومانی و سپس بنزین آزاد ۷۰۰ تومانی رونمایی کرده است و در صورت افزایش ۲۰ درصدی قیمت این فرآورده نفتی تا مرز یکهزار تومان در هر لیتر هم قابل افزایش است.

این احتمال وجود دارد که از ابتدای مردادماه سالجاری و همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان (کاهش حجم سفرهای تابستانی و به تبع سقوط مصرف بنزین) فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها برای افزایش قیمت بنزین کلید بخورد که در این صورت ظهور بنزین ۱۰۰۰ تومانی دور از انتظار نخواهد بود.

از سوی دیگر، درآستانه اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها به منظور افزایش کارآیی و تغییر معماری سامانه هوشمند سوخت برای نخستین بار عرضه بنزین ۱۰۰ تومانی از سبد سوخت ایران حذف شد.

ونزوئلا بهشت خودروسوان جهان

در همین حال، بررسی قیمت بنزین در برخی کشورها نشان می‌هد هم اکنون قیمت هر لیتر بنزین در کشور آفریقایی اریتره معادل ۳۶۰۰ تومان، در نروژ ۳۲۸۰ تومان، در انگلستان ۲۸۰۰ تومان، درهندوستان ۲۶۸۰ تومان، در ایرلند جنوبی ۲۶۷۰ تومان، در بلژیک ۲۶۶۰ تومان، در آلمان ۲۵۳۰ تومان، در پرتغال و ایتالیا ۲۵۰۰ تومان، در دانمارک ۲۴۸۵ و آمریکا بیش از ۱۱۱۵ تومان است.

در همین حال، هنوز کشورهایی در جهان هستند که بهای ارزانی برای بنزین تعیین کرده‌اند که در این بین، کشورهایی همچون ونزوئلا برای هر لیتر بنزین ۴۰ تا ۶۰ تومان، عربستان سعودی، ۱۶۰ تومان، لیبی ۱۸۰ تومان، ترکمنستان ۲۴۰ تومان، بحرین ۳۶۰ تومان، کویت ۲۸۰ تومان، قطر ۳۰۰ تومان، مصرف ۳۸۰ تومان، عمان و الجزایر ۴۰۰ تومان از شهروندان خود دریافت می‌کنند.

البته به این نکته باید توجه داشت که شاید بر اساس ویژگیهای متفاوت اقتصاد کشورها، مقایسه قیمت بنزین و سایر حاملهای انرژی در کشورهای مختلف چندان وجهی نداشته باشد.

نسل جدید کارتهای سوخت کابوس سارقان بنزین

یکی از مهمترین دستاوردهای اجرای نظام سهمیه بندی بنزین در کنار مدیریت مصرف سوخت راه اندازی بزرگترین سامانه هوشمند سوخت جهان در سطح کشور بود و حتی هم اکنون کشورهایی همچون سوریه، ترکمنستان، برزیل و ونزوئلا هم خواستار پیاده سازی نسخه مشابهی از این اسمانه سوخت شده اند.

در حال حاضر بیش از سه هزار جایگاه بنزین و گازوئیل و بیش از ۱۷.۶ میلیون خودرو شخصی، عمومی و خدماتی و موتورسیکلت به این سامانه هوشمند متصل هستند.

هم اکنون با رونمایی از نسل جدید کارتهای هوشمند سوخت ضمن افزایش کارآیی امنیتی و فنی، امکان سرقت و یا به اصطلاح "هک" شدن کارتهای سوخت به طور کامل منتفی شده است.

با اتصال کارتهای هوشمند سوخت به شبکه بانکی علاوه بر راه‌اندازی کیف الکترونیکی سوخت در تمامی جایگاه‌های کشور امکان ارائه سایر خدمات همچون خرید در فروشگاه‌های زنجیره ای و انجام عملیات الکترونیکی بانکی به زودی از طریق کارتهای هوشمند سوخت فراهم می‌شود.
 
Germany
۱۳۹۱-۰۴-۰۵ ۱۳:۰۲:۱۶
لطفا قیمت بنزین و با ارز 2000 تومی حساب نکیند اگه کشورهای دیگه بنزین اونا 2000 تومنه نسبت به دلار ارزیشون حساب کنید ببینید چند در میاد (857637) (moderator19)
 
تیزبین
۱۳۹۱-۰۴-۰۵ ۱۷:۳۰:۱۶
وجدان داشته باشید... تایید کنید

چه خبر خوبی...
ما الان صادر کننده ایم...
خوب معلومه دیگه بنزین قیمتش اینقد بره بالا که مردم یه سفر کوتاه خشک و خالی هم نتونن برن...
صد البته که میشیم صادر کننده...
چرا مردم بسوزونن؟
میفرستیم خارجی ها بسوزونن پولشو میگیریم ایشالا که پولشم درست مسرف میکنیم...
خدای نکرده نره تو جیب بعضی ها... (858321) (moderator102)
 
سهراب
United States
۱۳۹۱-۰۴-۰۵ ۱۷:۴۱:۲۶
علم اقتصاد میگه هر زمان که عرضه زیاد باشه تقاضا کم قیمت پایین میاد واین درسطح جهانی هم فرق نمیکنه مگر درایران که اقتصادش شاه کاری است برای خودش ووارونه عمل میکنه قیمت های جهانی بنزین رو با چه میزان وملاکی سنجیدی وقتی بنزین درامریکا1115تومن است که دست مزد پایین ترمشاغلش به دلار واز بالاترین شغل ما بیشتراست اصلا قیاس کردن کشورها کاردرستی نیست شما حقوق من کارمند رادرسطح درامد پایین ترین قشر کارگری اروپا قراربدین اون وقت بنزین بشه لیتری 5000هزارتومان من کارگر درایران ماهی 350دلار میگیرم چطور بااروپا وامریکا مقایسه میشم تورا خدا ازاین نظریه پردازی هاتون دست بردارین (858346) (moderator102)
 
سيد
۱۳۹۱-۰۴-۰۶ ۱۰:۵۶:۱۸
بنزين كشورهاي عربي به پول كشور ما اينقدر ارزانه به پول خودشان مجاني (859840) (moderator19)
 
۱۳۹۱-۰۴-۰۷ ۱۱:۳۳:۰۷
حقوق ها برحسب ریال محاسبه میشه اما قیمت بنزین به دلار حقوق ها را برحسب دلار محاسبه کنید قیمت را هم دلاری کنید. (862340) (moderator19)
 
سیدمصطفی
۱۳۹۱-۰۴-۰۸ ۱۴:۰۰:۳۱
با سلام من یه کارگر معمولی با حقوق 300هزار تومان ومتاهل.

باگران کردن بنزین خودروها مسافربر عمومی هم قیمت را تغییر میدهند. شرکتی که من به عنوان کارگرساده مشغول به کارم سرویس ندارد مجبورم با وسیله عمومی رفت وآمد کنم حالا به نظر شما با اجاره خونه و حقوق پایینو این گرونی ها چیکار کنم. یارانه هاهم که برای چهارقبض برق آب گازوتلفن بیشتر کفاف نمیدهد.مسئولین محترم ما زوج های جوان با این گرونی ها از مزدوج شدن پشیمونیییییییییییییییییییییییم مارا دریابید. (865105) (moderator102)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.