نظر منتشر شده
۱۱۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 228275
آیا جوانان ما دین گریز شده اند؟!
بخش تعاملی الف - کیومرث اطهاری
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۲۴
الف) طرح بحث:
گزارش زیر را بخوانید:
به گزارش جوان، بر اساس آخـرین آمار «گوگل‌ترند» در سال ۲۰۱۴ میلادی، ایرانیان در فضای «محدودشده» اینترنت خود واژه‌های دانلود، ‌عکس، فیلم، دانلود آهنگ، ‌بازی، آهنگ، اندروید، دانلود آهنگ‌، Google و چت را بیشتر از سایر واژه‌ها جست‌و‌جو کرده‌اند. در کنار واژه‌های دیگری چون سبد کالا، ‌ثبت‌نام یارانه، شاهگوش، یارانه، سامانه سجاد، ‌هواشناسی و مدل مانتو که از نظر میزان جست‌و‌جو رشد فزاینده‌ای داشته‌اند، دو واژه مستهجن نیز به چشم می‌خورد.

از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون بیشترین واژه‌های جست‌و‌جو شده ایرانیان در محتوای تصویری فضای اینترنت نیز واژه‌های عکس، دختر، زن، لباس، ‌hot، ‌girl، زیبا، ‌فیلم‌ و عکس در کنار یک واژه مستهجن بوده است. همچنین در سال ۲۰۱۴ و در سایت فیلتر شده یوتیوب ایرانیان بیش از هر چیز واژه‌های girl، hot ، ایرانی، love، iran ، دختر، شاهگوش dance‌‌، girls، music، رقص و نیز شماری از واژه‌های مستهجن را بیشتر از سایر واژه‌ها جست و جو کرده‌اند که می‌توان محتوای کاربردی برخی از این واژه‌ها را به وضوح حدس زد. در این بین شماری از کاربران نیز از فیلترشکن استفاده می‌کنند و از این حیث از دید گوگل به عنوان کاربران خارج از ایران در نظر گرفته می‌شوند.

شاید شما هم خبرهایی از این دست را بارها و بارها شنیده باشید. در نماز جمعه هفته گذشته تهران بزرگ امام جمعه محترم بیان می کند که در مناطقی از شهر، زنان کلا روسری ها را برداشته اند و...

ب)چاره کار رایج و دم دستی: ساده ترین پاسخی که می توان برای این اخبار و گزارشات داشت تاثیر مخرب فرهنگ مهاجم و لزوم مسدود کردن بیش از پیش راه های نفوذ فرهنگ بیگانه و برخورد شدیدتر با مظاهر این فرهنگ منحط و... دانست.

ج) یک سوال: چرا در پیش از انقلاب که خود حکومت محرک جوانان به بی بند و باری بود و فرصت هر نوع فسادی را فراهم می کرد و به نحوی توسط دولت ارزش شمرده می شد مردم به همه این زشتی ها نه می گویند و به خواست مردم انقلاب اسلامی شکل می گیرد ولی امروزه علی رغم همه آموزه های مستقیم و غیر مستقیم که اخلاق محور و دین مدار است و به هر طریق ممکن با مظاهر فساد برخورد شده نتایج چندان دلچسب نیست؟

د) خلاصه یک پایان نامه: چند سال قبل پایان نامه دکترایی با موضوع«علت گرایشات دینی در کشور آمریکا و دین گریزی در اروپا» را می خواندم که خلاصه آن این بود که در جنگ شمال و جنوب آمریکا زمانی که سفید پوستان برای جلوگیری از نهضت آزادی بخش سیاهان آنان را به گلوله می بستند کلیساهای این کشور به حمایت از سیاهان رفته و کلیسا مأمن سیاهان معترض بود ولی کارکرد کلیسا در انقلاب کبیر فرانسه کاملا عکس آن بود و کلیسا در جنگ بین انقلابیون و «لویی» پادشاه فرانسه جانب حکومت را گرفته و علیه مردم شد و این امر در حافظه تاریخی این دو ملت جا گرفت و آثار آن را می توان در عملکرد متفاوت دو جامعه دید.

ه) تصور مردم از اسلام در ابتدای انقلاب: مردمی که از بی عدالتی در کشور و وابستگی خود به کشورهای غربی به تنگ آمده بودند همه را در دوری از اسلام راستین دیدند و به پیروی از مرجعیت دینی عدالت و آزادی و خود باوری و..... را در دنباله روی از دین دیدند این شد که خود مشتاقانه به دنبال کسب معرفت دینی رفتند و دستوراتش را به جان خریدند. در آن زمان رهبران نهضت بیشتر به «زیبایی های دین» از جمله «آزادی خواهی و عدالت طلبی» اشاره داشتند ومردمی که آن را با فطرت خود همسو می دیدند داوطلبانه دین را پذیرفتند همانگونه که در صدر اسلام مردم اینگونه گرایش به دین پیدا کردند.

و) سؤال دوم: آیا تصور امروز مردم از حاکمیت دینی همان تصوری است که سال ۵۷ نسبت به آن داشتند؟ آیا همان تصوری که مردم از دین رحمانی داشتند امروز همان احساس وجود دارد؟

برای پیدا کردن پاسخ باید فرق کاریکاتور را با عکس واقعی بدانیم. در کاریکاتور اندازه های اعضا و ابعاد واقعی تصویر تغییر می کند. بعضی از اعضاء جایشان عوض می شود بعضی از قسمت ها پررنگ تر از سایر اعضا و بعضی از اعضاء تا حد زیادی محو می شوند.

ز) مقایسه دو حکم الهی در قرآن:
تصور کنید مسئله ای مانند حجاب در قرآن با این عبارت آمده است:
«ای پیامبر(ص) به همسران و دختران و زنان با ایمان بگو که روسری هایشان را به خود نزدیک سازند این برایشان بهتر است تا به نیکنامی شناخته شوند و مورد آزار و اذیت قرار نگیرند» احزاب ۵۹

حالا به مسئله ربا خواری در قرآن توجه کنید:
«ای کسانی که ایمان آوردید پروای الهی پیشه کنید وآنچه از ربا باقی مانده است رها کنید پس اگر این کار را نکردید بدانید پیکاری از جانب خدا و پیامبر بر ضد شما بر پاست.» بقره ۲۷۸-۲۷۹

خوب به سیاق دو آیه دقت کنید: در آیه اول خداوند به نرمی ضمن بیان حکم به منافع آن برای بانوان اشاره دارد ولی در آیه دوم خداوند رباخواری را مستقیما جنگ با خود و پیامبرش دانسته است. نکته مهم اینجا است که بدحجابی گناه کبیره نیست و رباخواری گناه کبیره است.

حالا توجه کنید با رباخواری که به تایید همه مراجع در جامعه به وفور یافت می شود چگونه برخورد می شود. به جز توصیه های اخلاقی که هر از گاهی مرجع تقلیدی از سر دلسوزی به زبان می آورد کدام نهاد پیگیر ازبین بردن آن است کدام روحانی در عزای آن عمامه از سر برداشت و کدام ناهی از منکری آن را منکر دید و.... اما مسئله حجاب همه ساله موضوع خطبه های نمازجمعه است و همه ساله هزینه های کلان انسانی و اقتصادی می پردازیم تا این معضل حل شود و چه بسا بعضا برخوردهای غلط مجریان مستمسکی برای زیر سوال رفتن همه چیز می شود. کافی است در گوگل برخورد با بدحجابی و برخورد با رباخواری را مقایسه کنید.

واقعیت این است که اهم و مهم دین را ما به دلخواه خود عوض کرده ایم و بزرگترین امر به معروف که در روایت از آن به عنوان « نصیحه الائمه» یاد شده متروک شده است. فراموش نکنیم که در روایات آمده جامعه روی سعادت را نخواهد دید مگر آنکه رعیت بتواند بدون لکنت زبان حق خود را از حاکم بخواهد.

جوان ما می بیند عده ای در هر شرایطی ویژه شمرده می شوند در تحصیل، سربازی، استخدام، ارتقای شغلی و... و این با فطرت عدالت جوی آنان سازگار نیست. جوان ما می بیند اگر روزی پدر کارگرش بخواهد برای معوق شدن چندین ماه حقوقش اعتراض و راهپیمایی کند به عنوان سد معبر و انجام راهپیمایی بدون مجوز دستگیر می شود ولی عده ای اجازه دارند که هر وقت خواستند به خیابان بریزند و حرکت خود جوش و مردمی داشته باشند. سخنرانی ها و مجالس را به هم بزنند به سوی رئیس مجلس مهر پرتاب کنند عضو شورای شهر را در روز روشن با کلت بزنند. در مسیر نماز جمعه انگشت وزیر را بشکنند و در نهایت اگر پیگیری کنی تا دادگاهی برگزار شود درون دادگاه به احترام ورود متهم صلوات بگیرند.

مثال از این دست فراوان داریم: خداوند در قرآن می فرماید: به بتهای بت پرستان دشنام ندهید و در روایت داریم خداوند از هر فحش دهنده و فحش شنونده بیزار است آن وقت شخصی در مسند امام جمعه مخالفین خود را «بزغاله» می خواند و ما گمان می کنیم برای حفظ اسلام فحاشی امری عادی است در حالی که به تراشیدن اطراف ریش دیگران اعتراض می کنیم. دروغ گویی که به سخن پیامبر خدا کلید همه گناهان است حتی در کلام مسئولین امری عادی شده است. آن را مصلحتی می خوانیم و کسی اعتراضی نمی کند تهمت زدن و غیبت کردن، تکبر و خود بزرگ بینی امری عادی شده ولی برای بستن کراوات از مراجع استفتاء می گیریم.

به نظر من این همان کاریکاتوری شدن دین است. اگر جوانان به دینداری ما به دیده شک نگاه می کنند و عکس العمل منفی از خود نشان می دهند باید یک بار دیگر به رفتارمان توجه کنیم. اگر جوانان صداقت و راستی ما را باور کنند بدون هراس بدانیم که به دین گرایش خواهند یافت و اگر بر رفتار خود اصرار کنیم باید هر روز شاهد رفتارهای دین گریزانه بیشتری باشیم. والسلام
 
کلمات کلیدی : کیومرث اطهاری
 
محمد
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۸:۴۲:۱۴
احسنت (2169342) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۲۱:۱۱:۱۳
آقای احمد خاتمی می تواند کنسرت موسیقی را دوست نداشته باشد. اما چرا دیگران باید هر آنچه را که او دوست می دارند دوست داشته باشند؟ می توانند از همفکران خود بخواهند در برنامه ای شرکت نکنند اما آیا می توانند از آنان بخواهند بر چنین برنامه هایی بشورند؟ در این صورت چه نیاز به قانون؟ (2170571) (alef-13)
 
آدم معمولی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۸:۵۰:۱۰
بسیار عالی ، واقعا روی نکته جالبی دست گذاشتی . اتفاقا وقتی خیر شناسایی دو ساعته عوامل ساخت کلیپ "هپی" رو شنیدم به ذهنم رسید که در مورد عوامل فساد مالی چقدر سرعت عمل وجود دارد (2169349) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۸:۵۴:۱۰
خودتون توی جامعه هستید و بهتر میدونید که بعضی ها طی این سی سال با کارهاشون اسلام کاملا برای مردم تخریب کردند (2169353) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۸:۵۸:۱۳
مطلب خوبی بود - اما کو گوش شنوا (2169363) (alef-13)
 
من
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۰۲:۰۱
باورم نمیشه این مطلب در الف منتشر شده
با نویسنده این نوشته موافقم و به شجاعت و درایتش درود میفرستم (2169370) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۰۳:۴۷
کاشازمردم مالزی ترکیه یاکشورهای حوزه خلیج فارس الگوبرداری میکردید ک سبک زندگی جوانان مسلمان اون کشورها ب چ صورتیه,ضمنا ازحرف و وعده مسولین تاعمل هزاران فرسنگ فاصله هست (2169371) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۰۵:۵۸
هزاران احسنت به نویسنده. حرف دل ما رو زدی که مدتها بود عقده شده بود (2169376) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۰۷:۴۶
من جوون که هر وقت نصیحتهای آقایونو میشنوم اگه حرف بدی نزنم بهشون آروم نمیشم.فقط تظاهر.
واعظان کاین جلوه در محراب و منبر میکنند .... (2169380) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۰۸:۰۰
من ادم دینداری نیستم ولی احسنت به نوشته منطقی شما. (2169382) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۱۷:۰۳
بسیار شیوا، نافذ و گیرا بود


سپاسگزارم (2169394) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۲۲:۰۰
آفرین بر این نوشته و آفرین بر سایت الف به خاطر انتشار آن (2169409) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۲۷:۳۷
وقتی همه مسئولین به دروغ میان ادعا می کنن که در هیچ حوزه ای مشکل نداریم و بعد از مدتی خودشون هم باورشون میشه کار به اینجا میرسه. کلا همیشه دیر متوجه همه چی میشن. نمونه اش دریاچه ارومیه!

همش میگن مردم ما انقلابی اند. خدا دوستن و از این حرف ها. مردم از ما میخوان که ماهواره ها رو جمع کنیم ( ولی 70% ماهواره دارند). مردم از ما م یخوان گشت ارشاد به فعالیتش ادامه بده. حذف صورت مسئله هیچ وقت مشکل رو حل نمیکنه.


مسئولین ما دچار اشتباه در طرز فکر هستند و بدتر از اون از خود متشکر. کسی مسئولیت اشتباهات رو گردن نمیگیره. استعفا هم که اصلا حرفش رو نزن. (2169417) (alef-13)
 
علي
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۲۹:۲۳
بله جوانان دين گريز شده ا ند (2169422) (alef-13)
 
سیامک
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۳۱:۲۶
جالب بحث کرده (2169430) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۳۷:۳۰
جوانان ما فعلا دین گریز شده اند و اگر کارها اصلاح نشود ممکن است دین ستیز نیز بشوند (2169441) (alef-13)
 
احمد
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۳۸:۲۷
با سلام و تشکر
من با وجود اینکه این سایت رو با توجه به دیدگاه های حذبی که دارد خیلی تمجید نمی کنم ولی واقعا متشکرم از این مقاله زیبا و بجایی که نوشتید و تحلیل درستی که انجام دادید.

متشکرم (2169445) (alef-13)
 
سپهر
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۴۰:۴۳
درود بر نگارنده،
من یک جوان ۳۱ ساله هستم، با تمام شایستگیهایی که با زحمت بدست آوردم در یک ارگان دولتی استخدام شدم.
حدود ۵۰٪ از کسانی که به همراه من استخدام شدند با پارتی وارد مجموعه شدند که اصلا صلاحیت داشتن این کار را ندارند، و مطمئنا در پیشرفت کاری نیز نه بخاطر تخصصشان بلکه بخاطر قدرت نفوذشان از من و امثال من نیز پیشی خواهند گرفت.

۳ نکته
۱ کسانی که مثل من با تلاش و همت خودشان به این درجه از تخصص رسیدند در یک گزینش سالم میتوانستند در کنار من کار کنند.

۲ من با تمام توان هم که کار کنم آینده ی روشنی برای خودم با وجود قدرت نفوذ این افراد در مجموعه نمیبینم

۳ جالب است بدانید با وجود کار بسیار فنی و تخصصی که ما انجام میدهیم چندین بارمورد لطف یکی از گزینشها (عقیدتی سیاسی) قرار گرفته ایم، اما دوستان با نفوذ خیر (2169450) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۴۸:۰۵
با سپاس از مطلب جامع و کامل شما (2169464) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۴۹:۱۶
بسیار نظرات صائبی ارائه کردید ما اسلام را مانند پوستینی وارونه بر تن کردیم. معنی پوستین وارونه آن است که آن جنبه که باید رو به سوی خودمان باشد به سمت مردم گرفتیم و بالعکس. فی الواقه ما سخت گیری های اسلام را برای مردم و سهل گیری آن را نسبت به خویشان و نزدیکان روا داشتیم. در حالی که باید برعکس می بود. (2169467) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۹:۴۹:۵۸
اگر با فساد اقتصادی که اکنون بسیار گسترده شده مبارزه شود همه مسائل خود به خود حل خواهد شد.
مسائلی مانند رشوه، ریا، رانت و دزدی های کلان که هر روز رو میشود... (2169468) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۲۳:۲۶
بسیار سخن شایسته و درستی است. ای کاش این فرصت در جامعه وجود داشت که همه بتوانند حرفشان را بزنند. مشکل اساسی جامعه بی عدالتی است. کسانی برای هر نوع سخنی ازادند و قدر هم می بینند. کسانی دهانشان را بسته اند و اجازه حرف زدن ندارند.
عده ای چند دهه برکشور حاکم مطلق بوده اند و جز خرابی به بار نیاورده اند و هیچ گاه پاسخ گوی اعمالشان نبوده اند. از ان سو کسانی تا لب باز می کنند بر سرشان می ریزند و زبان از کامشان در می اورند. (2169527) (alef-10)
 
احمد
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۳۵:۴۷
با سلام
خیلی عالی جامعه شناسانه ادای مطلب نمودی آفرین موافقم (2169550) (alef-10)
 
حمید صحرایی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۳۶:۱۴
ایران یک کشور است و اداره امور یک کشور با عقاید و مذاهب و سلیقه های مردم با اداره یک هیئت و تکیه و حسینیه فرق دارد. منابع کشور بیت المال است و نذری نیست تا به سلیقه گردانندگان هیئت پخش شود.پستها و مسئولیتها در کشور بر اساس شایسته سالاری،انتخاب میشوند و با ریختن چای در تکیه فرق میکند که پسر خاله را به ان بگمارید. به قول یک مثل قدیمی اذری، احمق ترین شخص کسی است که مخاطب خود را احمق به حساب اورد. در کشوری که اطلاعات به مسئولین از طریق مردم انتقال پیدا میکند، ساده انگاری است که تصور شود مردم از مسئولین کمتر مطلعند. فقط صدای مردم به جایی نمیرسد که اگر میرسید هزاران جواب منتظر هر سخنران و یا خطیب است. اگر عملی یا سخنی در جامعه از طرف مسئولی بیان میشود و چند صد نفر ان را تائید میکنند، دلیل به درست بودن و تائید همگان نیست و بیشتر از 95% مردم با اعمال و گفتار مسئولین مخالفند. این از عمل مردم و نوع لباس پوشیدن و فحاشی هایی که در محافل خصوصی میکنند و بحثهایی در اتوبوس و مترو و تاکسی غیره مشخص است. اگر مردم با دیدن شخصی با ظاهر مذهبی ساکت میشوند به دلیل اختناق حاکم است. (2169551) (alef-10)
 
جوان دهه پنجاه
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۳۸:۵۲
جوانان ما امروز میتوان به جرات گفت که به دلایل ذکر شده در مقاله وهزاران دلیل دیگر دین ستیز شده اند واز مرحله دین گریزی عبور کرده اند .وبد تر از ان متاسفانه وبد بختانه تظاهر به دینداری میکنند .وشور بختانه رفتارهای دو گانه در بر خورد با مسائل دینی دارند .واینکار در وجودشان نهادینه شده .فل مثل در محیط کار دیندار دو اتشه تشریف دارن .در محیط بیرون اهل دور دورند . ودر خانه بی دین لامذهب . بقول ان پیر فرزانه من به شما مسئولین هشدار میدهم مراقب رفتارتان باشید .نگذارید زمانی بزسد که بسیار دیر شده باشد ..متخلفین ملیاردی اعم از دولتی وبخش خصوصی را محاکمه وبه سزای عملشان برسانید . (2169560) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۴۵:۵۴
دین گریزی از آنجایی آغاز می شود که "اجبار" جای "تحقیق و انتخاب" را می گیرد. (2169578) (alef-10)
 
اهورا
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۵۳:۰۵
جانا سخن از زبان ما میگویی.عالمان دینی که اصل را فرع می پندارند وفرع را اصل،چنین میشود روزگار آن جامعه مانند حال وروز ما در این دوران ایران زمین. (2169592) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۵۴:۵۱
خدا کنه بالادست ها ‎!‎ اینو بخونن .
عالی بود (2169595) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۳:۰۵:۴۵
عاليتر مي شد اگر مخالفان اين متن جوابي اگر داشتند بدهند يا دست از رفتارشان بردارند (2169868) (alef-10)
 
م
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۹:۱۹:۵۳
چه جوابی مثلا؟

آخه خیلی از فرض هاش هم درست نیست. خوب قطعی میشه گفت خیلی از خود ما هم تو گوگل خیلی واژه ها رو سرچ کردیم. حالا به استناد این سرچ که نمیشه گفت ما دین گریزیم. این ها میتونه کنجکاوی هم باشه.

ولی کلا متن جالبی بود (2170406) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۵:۴۹:۴۱
من براي نويسنده نگرانم!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (2170125) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۴۷:۴۰
اما من دلواپسم دلواپس!!!!!!!!!!!! (2170347) (alef-13)
 
کارن
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۵۵:۵۲
آفرین بر نفس دلکش و لطف سخنت. حرف دل مردم را زدی (2170365) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۹:۱۶:۴۷
خیلی وقت بود حرف حساب از کسی نشنبده بودم.قلمت طلاست واقعا (2170398) (alef-10)
 
فریدون
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۵۷:۲۰
افرین ، متن فوق تاکید بر وجود تبعیض داشت که به وفور در تار وپود جامعه ما تنیده شده و بنظر درد فعلی اکثر مردم نیز هست، اما باید به نکته ای دیگر هم اشاره کرد وآن فرهنگ "دید گاه جنسیتی " در جامعه است ، نیازهای جنسی هر فرد بالغ مشابه نیازهای دیگر مانند نیاز به غذا ، آب ،هوا و.... منتهی در مقیاس کوچکتر است وباید در مسیر صحیح برآورده شود ، دربسیاری از کشورها (منظورم لزوماً غربی نیست مثل کره ،زاپن ،روسیه وترکیه و... ) در مدارس ودانشگاهها وآموزشگاهها روی موضوع روابط با جنس مخالف کار میشود ، اما در بعضی کشور های اسلامی ازجمله کشور ما در مواجهه با جنس مخالف انگار با یک موجود عجیب که از فضا آمده است، رفتار میشود و متاسفانه در تریبون ها هم برآن دامن زده میشود و توصیه های دینی هم در حد حرف مانده است ( البته در عمل بعضی نصیحت کنندکان ضد گفته های خود عمل میکنند که این هم نوعی تبعیض است) و... مخلص کلام اینکه فرهنگ برخورد با جنس مخالف تاحدی مبهم وپیچیده شده که مثلاً دانش آموز یا دانشجو در کلاس درس از بیان واژه مثلثاتی (مشابه سینوس ) شرمگین می شود وابا دارد .(البته من آن واژه را مستقیم بکار نبردم چون ممکن بود الف بخاطر آن کل مطلبم را منعکس نکند) (2169604) (alef-10)
 
حجت
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۵۸:۰۱
سلام
مقاله بسیار عالی و واقع بینانه ای است ، اعتقاد و پایبندی دینی واقعی احاد مردم مانند سایر شئون جامعه از جمله اقتصاد ، جمعیت ، سیاست و ... نیاز به سنجش و اندازه گیری است تا بتوانیم رشد یا نزول به اهداف را ارزیابی کنیم . (2169608) (alef-10)
 
ناشناس
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۰:۵۹:۲۵
احسنت، بسیار منطقی و درست بیان شده. (2169611) (alef-10)
 
فاطما
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۰۸:۰۰
مشکلات بسیار عالی واکاوی شده. (2169631) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۱۵:۱۵
احسن مطالب بسیار ارزنده و منطبق با واقعیات امروز جامعه بیان شده است حقیقتا" جوانان امروز غالبا" از دین گریزان شده اند به خاطر عملکرد نادرست برخی علما و مسئولین کشور بنابر این هر چه برای فزرندان امروز از صبح تا شب نصیحت و خیرخواهی کنید ذره ایی در آنها تاثیر ایجاد نخواهید کرد آنها راه خود را می روند زیرا از تظاهر و ریا خسته شده اند و شادی و نشاط و امید برای آینده ترسیم نمی کنند نگاه کنید که سن ازدواج چقدر بالا رفته آیا در طول تاریخ حکومت ایران تا این اندازه سن ازدواج بالا بوده تا این اندازه پیر دختر و پیر پسر وجود داشته است تا این اندازه طلاق و فرزند کشی رواج داشته است تا این اندازه فقر و فساد و اختلاس وجود داشته است تا این اندازه تک فرزندی رواج داشته است و... (2169644) (alef-10)
 
اشرف پور
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۱۵:۲۱
با سلام مقاله وزین و سخنان بسیار به جایی است.حیف که آنان که باید بشنوند دروادی دیگری سیر میکنند وارزشهای دینی را در جای دیگری میجوییند به حدی که وقتی امام زمان ظهور فرماییند همین افراد خواهند گفت که دین تازه آورده است و حتما بر اساس تکلیف به جنگ با ان امام معصوم خواهند پرداخت! (2169645) (alef-10)
 
ناصح
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۱۶:۲۷
ما با اسلام ناب محمد (ص) مشکلی نداریم. مشکل ما اون دسته از افرادی هستند که خودشون رو حق کامل و دیگران رو باطل میدونند.

برایم آنقدر از گزمه های شهر شب گفتند
کز این همسایگان، از سایه خود نیز میترسم

حقیقت واژه ی تلخیست در قاموس ناپاکان
من ار نقش حقیقت های حلق آویز میترسم

نمیترسند از ما و من این تاراج گر مردم
به تاراج آمدند این ناکسان برخیز میترسم. (2169647) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۱۸:۱۶
احسنت و صد احسنت به این مقاله واقعا درست
موضوع نگاه به قانون هست همین امروز در الف مقاله جالب دیگه ای در مورد قانون سربازی نوشته شده که اشاره میکنه به یک بندش چسبیدن و یک قسمت دیگش رو ول کردن قانون یا باید تمام و کمال اجرا بشه یا اگه دولت ها و مسئولین توانایی احرای بخشهایی رو ندارن نباید در بخشهای دیگه انقد سخت گیری کنن و شلوغ کنن مثلا آیا تمام اصول قانون اساسی داره تمام و کمال اجرا میشه که به چند تا بندش انقدر گیر دادین؟ (2169656) (alef-10)
 
محمد علی رجبی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۳۰:۴۶
متاسفانه بعضی ها راه رسیدن به مقام را در شعارهای تندروانه میبینند.و فکر میکنند هر چه شعار افراطی تری بدهند به قدرت نزدیکتر میشوند.قدرت باید به انها حالی کند که خواستار افراد معتدل است نه افراطی (2169683) (alef-4)
 
نکته سنج
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۱۹:۰۲
افراطیون در دین گریزی جوانان نقش اساسی را دارند. (2169775) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۳۲:۵۶
جوانان ما با عملكرد بسيار و بسيار غلط مديريتى و اقتصاد خراب و شكاف طبقاتى و بسيارى مسائل ديگر دين گريز شده اند و جواب انرا در قيامت بايد مسئولين بدهند . انها كه مسجد را رها كردند و منبر را رها كردند و چسبيدند به ميز و قدرت و دنيا ، انها بايد جواب همه بدى هاى اجتماع را بدهند . (2169687) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۳۴:۵۲
"از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون بیشترین واژه‌های جست‌و‌جو شده ایرانیان در محتوای تصویری فضای اینترنت نیز واژه‌های عکس، دختر، زن، لباس، ‌hot، ‌girl، زیبا، ‌فیلم‌ و عکس در کنار یک واژه مستهجن بوده است. همچنین در سال ۲۰۱۴ و در سایت فیلتر شده یوتیوب ایرانیان بیش از هر چیز واژه‌های girl، hot ، ایرانی، love، iran ، دختر، شاهگوش dance‌‌، girls، music، رقص و نیز شماری از واژه‌های مستهجن را بیشتر از سایر واژه‌ها جست و جو کرده‌اند."

اگر گوگل راست می گوید، باید برای سیستم فیلترینگ اینترنت در ایران تاسف خورد. ظاهرا" آقایان آب در هاون می کوبند! شما اگر نمی توانید جلوی دسترسی به سایتهای غیر اخلاقی را بگیرید، مگر مجبور هستید این تشکیلات فیلترینگ را اداره کنید و پول بیت المال را به هدر دهید؟

دوشاخه اینترنت را از پریز بیرون کشیده و خیال همه را راحت کنید. (2169691) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۴۱:۲۷
خداوند به همه ما توفیق درک اسلام راستین و عاقبت به خیری را عنایت فرمایند.
خداوند ما را از ورطه افراط و تفریط و افتادن به دام بدعت های خطرناک محافظت فرمایند.
خداوند ما را از شر مکر دشمنان دانا و عقاید دوستان نادان حفظ فرمایند.
خداوند دین متعالی خود را از آفت تحریف محافظت فرمایند و مگذارند زاهدان ظاهرصفت آن را در مقابل دیگران تخریب نمایند.
آمین یا رب العالمین (2169708) (alef-10)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۵۲:۲۲
باید در کشور ما ساختارها اصلاح شود. یعنی باید مسئولان عالیرتبه و درجه اول خودشان دست به انقلابی بزنند و با گذشت و فداکاری از این شرایط بحرانی که در آن هستیم خارج شویم.
من شخصا به عنوان یک فرد عادی از این همه دعوا و مرافعه بر سر کوچکترین مسائل روز خسته شده ام. در یک نمونه کوچک یکی میگوید حجاب اجباری و برخورد جبری با بی حجابی ولی در مقابل دیگری می گوید عدم ایجاد مزاحمت برای مردم. پس در این میان جایگاه نظر کارشناسان اعم از کارشناسان فرهنگی، اجتماعی ، دینی و حتی امنیتی کجا قرار دارد؟ چرا همه چیز باید بدون برنامه و با جنجال باشد. مثلا در همین مورد بالا اثرات برخورد جبری را در سال های پیش دیده ایم مسلما مطلوب نبوده است حال نباید روش های دیگر را اجرا نمود.
چرا در این کشور هر کس به خودش اجازه می دهد در مورد هر مسئله ای وارد شود و اظهار نظر کند، حال این شخص خواه یک مدیر کل باشد یا یک امام جمعه محترم یا یک مسئول سطح بالای دولتی و یا حتی یک مرجع تقلید گرانقدر. باید یاد بگیریم در حوزه تخصصی خودمان صحبت کنیم و نظر بدهیم.
به هر حال شرایط اداره کشور را باید مسئولین محترم خود به دست خود تغییر بدهند اگر دلسوز کشور هستند و میخواهند از این شرایط خارج شویم. (2169724) (alef-10)
 
محسود
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۱:۵۸:۲۲
جوانان اگر جوانی کنند خدا از دل انها آگاه است و انها را میبخشد ولی متاسفانه عده ای حسود هستند که نمیبخشند (2169736) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۰۱:۵۰
درود به شرف نویسنده متن.در خطبه فدکیه حضرت زهرا (س) جمله تکان دهنده ای امده «ترک السرق ایجابا للعفه»؛ یعنی جلوگیری از سرقت و دزدی، عفت و حیا و امنیت اخلاقی در جامعه را به دنبال خواهد آورد.حالا با توجه به این سنت الهی علت برخورد های قاطع امیرمومنان با مفاسد اقتصادی و ویزه خواران را میتوان فهمید.روحانیت ما باید سعی کند اشتباه کلیسا در توجیه کجروی های حاکمیت را تکرار نکند چرا که یکی از عوامل مهم گرایش به مادیگری که مرحوم مطهری بر ان تکیه میکردند همین اشتباه است (2169742) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۲۱:۰۶:۲۶
خودشو ناراحت نکن . برطبق نظریات دائی آبرهام نیازهای اولیه انسان ابتدا نیازهای اقتصادی (خوراک ،مسکن ، پوشاک و..) سپس امنیت ( شغل ،جامعه ، روان ،) بعد عشق وتعلق خاطر به خانواده ،دوست ،میهن_ سپس عزت نفس واعتماد به نفس ودرآخر معنویت واخلاق است __________ درصورتیکه آقایان علما ازآخر شروع کرده اند به ابتدای هرم نیازهای اولیه رسیده اند _ زنده باد خرد ودانائی :روحت شاد آبرهام مارلو (2170555) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۰۵:۴۰
بلی دین گریز شده اند.کمی تاقسمتی بزرگترها هم مبتلا شده اند. (2169749) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۰۶:۵۸
عالى بود لذت بردم درود بر نويسنده منصف آگاه و واقع گرا (2169753) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۰۹:۳۴
بسیار موافقم (2169756) (alef-4)
 
سجاد
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۰۹:۵۱
از این قشنگ تر نمیشد گفت
فک نکنم کسی بتونه دلیل اینکه جوانای ما دین گریز شدن رو قشنگ تر از این بگه (2169757) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۱۰:۰۱
چه زيبا نوشته اي اي هموطن؟
خدا به شما خير بدهد (2169759) (alef-10)
 
ی.م
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۲۸:۰۹
خیلی خیلی خوب و محکم نوشته شده بود. من فکر می کنم که نویسنده به درستی وضع جامعه را بیان کرده است. احسنت بر شما (2169805) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۳۰:۳۳
در دوره جواني مشتاقانه كتابهاي دو معلم بزرگ شريعتي و مطهري را ميخوانديم روح تشنه خود را سيراب ميكرديم . چون از عدالت ازادي سخن ميگفتند .عدلت عدالت عدالت ازادي ازادي ازادي (2169810) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۳۱:۰۷
من معلم هستم با جوانان این کشور سالهاست سر و کار دارم نمرات دینی و قرآن آنها افتضاحه (زمان خود ما یکی از درسهای شیرینمون دینی بود زمان شاه)
سال 81 برای بازبینی و بازرسی اوراق امتحانی ریاضی به دبیرستانی در منطقه 8 تهران مراجعه کردم مدیر مدرسه با تعجب لیست نمرات دینی را نگاه میکرد و میگفت تا به حال چنین نمراتی برای درس دینی ندیده ام که باید آسیب شناسی شود که این غمنامه همچنان ادامه دارد
بچه های الان بیشتر با دین سر لجبازی دارند نه اعتقاد .عامل این نفاق هم سختگیریهای بی مورد در مدرسه ،عروسی، خیابان و.... است
خلاصه فکر اساسی برای این معضل انجام دهید شما که شدیداً دلواپسان جامعه
هستید ولی به معنای واقعی جامعه بلکه کشور را به سمت نابودی بردید (2169812) (alef-13)
 
احسان معتمدی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۲:۳۸:۱۷
واقعا تحلیل زیبایی بود. (2169829) (alef-10)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۳:۰۳:۳۱
کاملا موافقم.بخصوص عدالت در هیچ ضمینه ای در کشور ما وجود نداره. (2169865) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۳:۰۶:۱۵
این حرف دل من جوان 26 ساله بود (2169870) (alef-10)
 
م-د
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۳:۲۵:۰۴
کاش خواننده داشته باشه کاش عمل کننده داشته باشه کاش مسولین ببینند چه کردند که خانواده مذهبی و مومن ما که هر ساله روزهای ماه مبارک رمضان برایشان روزهای صله رحم بود و سفره های بی آلایش افطار ما همه اعضای کوچک و بزرگ خانواده را با خوشحالی و روزه داری کنار هم مینشاند هر روز کوچک تر شده و کم جمعیت تر از کم سن ترها به تدریج اثری نیست و بزرگترها هم یا به دلیل بیماری و.. کمتر روزه میگیرند....ما دو سالی است که همدیگر رو نمی بینیم (2169909) (alef-10)
 
سید احمد حسینی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۳:۲۷:۵۵
من مسلمان زاده ام
مسلمان متولد شده ام
در خانواده مقید به مبادی آداب و مبانی اسلامی پرورش یافته ام
متولد دهه چهل
تصورم این است که نمایشی که از اسلام ارائه میشود من را جذب نمیکند
چرا که عمل انجام شده در جامعه مغایر با مبانی است و این برای من و جوانان یک تضاد در وجه دینی ایجاد میکند
من با این تضاد کنار نمی ایم
و فرزندم هم همینطور
طبیعی است که همه دین گریز شوند
از نویسنده متن تشکر میکنم
و امیدوارم که جوانان ما دین ستیز نشوند (2169914) (alef-10)
 
مجید
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۳:۳۴:۳۳
وافعا عالی بود
باید راجع به این موضوع در تلویزیون برنامه ها ساخت (2169924) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۳:۴۵:۱۱
چون از دل برآید لاجرم بر دل نشیند. متن این مقاله هم همینطوری بود
امیدوارم این صدا به گوش کسانی که باید بشنوند یرسد (2169951) (alef-10)
 
ابراهیم
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۳:۴۶:۵۹
الف جان ممنون تحلیل بسیار زیبایی بود.با خوندن این متن اشک تو چشمام حلقه زد که با ندانم کاری های عده ی معدودی چه بلایی سر مملکت آوردیم!!! (2169955) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۴:۰۰:۱۷
درود و احسنت به این دقت شما. بخدا قسم خود من هم مدتی است که نسبت به دین ود ینداری بی انگیزه شده ام علت اصلی اش هم رفتارهای ضد و نقیض حاکمان و مسئولین کشور می باشد. تا قبل از این فکرر می کردم که فقط قوانینی که در کشور مان تصویب می شود فقط و فقط برای اجرا شدن توسط اقشار ضعیف و مستضعف مملکت بوده ولی الان می بینم که گویا احکام دینی هم فقط برای مستضعفین نوشته شده است. وقتی می بینم که جوانی ام را پای منبرها و سخنرانی هایی گذاشتم که همه را به بیزاری از مال و حیات دنیا تشویق می کردند وامروز خود همان افراد واعظ صاحب مال و منال آنچنانی شده اند و من گول حرفهایشان را خوردم از این شیوه ی دینداری متنفر میشوم (2169964) (alef-10)
 
امیر حامد
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۴:۰۶:۱۳
بحث فقط جوانان نیستند. بسیاری از مومنین نیز از ادای فرایض در محل های عمومی خودداری میکنند مبادا متظاهر محسوب شوند. دین از زمانیکه وسیله تظاهر سیاسیون و نان دانی متملقین شده، صدمات زیادی به وجود آمده است. حرکت های خیابانی، دستوری و سیاسی که در لوای دین انجام میشود، با توجه به کیفیت متظاهرین، محرکی ویژه برای دین ستیزی شده است. (2169971) (alef-10)
 
Reza
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۴:۱۹:۳۶
با سلام اگه حرف حق قشنگی باشه این بهترینه دست مریزاد که چه زیبا گفتی. اما افسوس که به قول علی ع که چه زیبا می گوید. / چقدر عبرتها زیادند و عبرت گیرندگان کمند . به امید فردایی روشن. موفق باشید. (2169989) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۲:۰۹
خدا پدر و مادر شما را بیامرزد که سخن به حق گفتی. (2170006) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۶:۲۲
آیا جوانان ما دین گریز شده اند؟!

په نه په هر روز بیشتر به دین اقبال نشان میدهند!!! میتوانم چندین جوان در اطرافم نشانتان دهم که د ر4-3 سال گذشته هم نماز و هم روزه را ترک کرده اند! جوانانی که تا قبل از این حتی نمازشان قضا هم نمیشد! همگی از بی عدالتی چنین بی اعتقاد شده اند. (2170015) (alef-10)
 
روزبه
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۴:۵۴:۳۴
چقدر زیبا حرف دل ما که در تربیت جوانمان مانده ایم فرمو دید .از نویسنده و سایت الف تشکر می کنم. (2170042) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۵:۰۷:۱۱
از سایت الف خواهش می کنم این مطلب زیبا را مدت طولانی تری اول صفحه قرار دهد تا جمع بیشتری موفق به خواندن آن شوند من به فرزندانم که مدتیست دین گریز ونسبت به اهداف انقلاب بد بین شده اند توصیه کردم این نوشته را بخوانند . همچنین از دوست عزیزی که در کامنت خود حدیثی از خطبه فدکیه بی بی دوعالم فاطمه زهرا بیان کرده بودند متشکرم ! (2170062) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۵:۰۷:۲۶
مطلب خيلي خوبي بود
يعني شك شدم كه اين مطالب رو خوندم تو يه سايت قانوني
چون فك ميكردم خود مسئولين باورشون شده همه جا گل و سمبل هست
به اميد تغيير (2170065) (alef-10)
 
آریابان
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۵:۰۹:۵۸
نویسندۀ خوش اندیش ، خوش گزین و خوش نویس به ریشه-کاوی فراگیر و همه جانبه ای پرداخته اند ؛
درواقع در جورچین یا پازل ادارۀ جامعه باید به همۀ تکه ها توجه داشت ، هیچ تکه ای را نادیده نگرفت ، جای هیچ تکه ای را خالی نگذاشت و........؛
گفتنی ها بیشمار است و از آن میان ، این از دیدگاه دینی چه توجیهی دارد که مثلا یک زندانی مفسد فی الارض را پس از اجرای حکم اعدام ، کماکان بدون افشای نام و با حروف اولیۀ نام ، معرفی می کنند (تا آبرویش حفظ شود!!!!) ولی مثلا یک شخصیت سیاسی را که در هر حال در یک زمانی هم عهده دار امور کشور بوده ، به سادگی مورد هتک شدید و بی آبروئی و..... قرار می دهند؟!؟!؟!؟ (2170073) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۵:۱۰:۴۶
مطلب خوبی بود ولی مشخص بود که با پیش فرض نوشته شده و این کار ارزش کلام رو پایین آورده. (2170075) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۵:۱۷:۴۴
منم پسندیدم خیلی با واقعیت نزدیک بود (2170088) (alef-10)
 
سامان
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۵:۲۵:۳۳
متاسفانه حق با نويسنده است.جوانان ما دين گريز شده اند .بنده 45 ساله هستم .در زمان جواني ونوجواني بحث هاي ديني ما بيشتر احكام بود مثلا ركوع اينطوري هست وشك بين سه وجهار با بين جهار وشش فرقش جيه . اما در بين جوانان امروز اصلا دغده وبحث ديني وجود نداره اكر هم باشه اينه كه اصلا نماز چي هست به چه دردي مي خوره و....
جواني به خواستگاري دخترم آمده بود با اينكه مي دانست آدم مقيدي هستم به راحتي بيان ميكرد نماز نمي خواند واز اين موضوع شديدا دفاع ميكرد وحتي افتخار.....
فكر كنم از دين گريزي گذشته ايم .مراقب "دين ستيزي "باشيم (2170095) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۵:۳۳:۴۹
من یکی از ان جوانان هستم. دینی که فقط بر زبان جاری است تازه انهم به مصلحت و منفعت , همان بهتر که نباشد. (2170103) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۶:۰۳:۵۲
متاسفانه این موضوع با شیب تندی در حرکت است و تنها راه علاج آن جهاد مسئولین و تلاش مضاعف آنها برای برگشت اعتماد مردم به نظام است (2170155) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۶:۰۹:۲۸
هزار آفرین بر نویسنده و آسیب شناسی هوشمندانه اش! (2170162) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۶:۲۳:۴۴
بسیار عالی و واقع گرایانه
توجه به این نکته هم کنیم که ما جوانهایی هستیم که کودکی را در اوج تبلیغات اسلامی و بدون ماهواره و اینترنت گذراندیم و تنها منبع ویدیو کلوپ سر کوچه بود، وای به حال نسلی که الان در کودکی به سر میبرد و در این سن این چیزها را می‌شنود و میبیند (2170175) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۶:۲۶:۴۲
به عنوان یک جامعه شناس کاملا با صحبت های نویسنده متن موافقم (2170180) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۶:۲۷:۴۳
تبریک می گویم به الف و نویسنده بابت این مقاله منطقی تاریخی و حقیقی (2170181) (alef-10)
 
یکی مثه بقیه
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۷:۱۰:۴۰
آیا دلیل دین گریزی این نیست که راه های دین گریزی را ساده کردیم؟
آیا همین که هر روز بهانه های مختلفی رو برای دین گریزی پیشنهاد میکنیم باعث دین گریزی نمیشه؟
الان از هر کی بپرسی که چرا فلان کار رو نمیکنی یا چرا فلان اشتباه رو میکنی، غیر از اینه که یکی از همین بهانه هایی که به اسم روشن فکری به جامعه تزریق کردیم رو جواب بده؟
یکی از مشکلات اساسیمون که باعث میشه توی فرهنگ عقب بمونیم و از همه بدتر فرهنگ زیبا و کهنمون رو روز به روز بیشتر خراب کنیم، همینه که فقط دنبال اینیم تقصیر رو بندازیم گردن یکی دیگه.
وقتی هیچ کس کار خودش رو درست انجام نمیده، حالا بگو بالادستی یا پایین دستی. همین بالایی هم یه روزی پایین بود. خیلی از این پایینیا هم میرن بالا ولی بازم دنبال اینن که بگن فلانی از من بدتره.
خب منم الان دستم نمیرسه که بیشتر از این گناه کنم. بحث اهم و مهم نیست. بحث اینه که هر کی هر چقدر بتونه ظلم میکنه.

دین کاریکاتور نشده. ما دین رو کمدی اجرا میکنیم و به جوونا میگیم حالا این مهم تره و حالا فلان کار رو کردی مهم نیست. این تفسیر روشن فکرانه و سلیقه ایه که کاریکاتوره نه دین. (2170215) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۷:۱۹:۳۷
والا ما هم متعجبیم دوستان بخاطر حجاب بسیار توصیه و نصیحت و راهپیمایی و...می کنند اما من تا حالا یک نفر از این دوستان را ندیده ام که در مورد احتلاس ربا و...حرفی به میان اورده باشد! (2170227) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۰۸:۴۱
خیلی عالی مشکلات واقعی جامعه مطرح شده ودلایل دین گریزی کاملا درست بیان شده باید از این دست مطالب هرچه بیشتر نوشته شود شاید گوش شنوایی پیداشود روزی انشاا... (2170287) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۲۲:۵۷
از فردا ممنوع القلمي داداش (2170305) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۲۷:۰۶
این مقاله شما به چه دردی میخوره ؟ همه ما این چیزا رو میدونیم .. مسئولین هم میدونند ولی هیچ وقت توی ایران چیزی اصلاح نمیشه .. اینا همه حرفه (2170312) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۳۱:۵۰
البته این نکته را هم باید در نظر گرفت که ملت ما همیشه بدنبال یه عامل مقصر برای انجام کارهای خلاف عرف میگردند
این بار قرعه بنام دولت و حکومت افتاده (2170317) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۵۷:۵۵
شما نظرت رو بیان نکردی به نظ شما مقصر کیه؟ لطفا با کشورهای دیگر اسلامی مقایسه کنید و بفرمایید که چرا جوانان در کشور ما دین کگریز هستند (2170370) (alef-13)
 
فرزاد
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۳۲:۰۳
اي كاش الف هميشه صداي مردم بود نه چماق خود جوش ها (2170318) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۳۴:۲۶
ممنون از مطلب بسیار زیبا و واقع گرایانه نویسنده شجاع
حضرت علی ع میفرمایند تمام گناهان در اتاقی قرار داده شده و کلید آن اتاق دروغگوئی است .وقتی دروغ گفتن در جامعه منکر شناخته نمیشود انتظار باز شدن درب اتاق دور از ذهن نیست . (2170324) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۳۶:۵۷
دین گریزی مربوط به چند سال پیش بود امروز دین ستیز شدند (2170328) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۴۱:۵۴
أين بهترين مطلوبي بود كه إز روز راه اندازي الف تا به امروز خوانده ام، بدون سياسى كاري و إز روي درد و مسوليت (2170337) (alef-10)
 
شهرام
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۴۲:۴۳
حضرت امام حسن عسگری ع میفرماید: تمام بدی ها در اتاقی است و کلید قفل آن اتاق دروغ است .
وقتی درب اتاق به راحتی تو جامعه ما باز شده بقیه اش دیگه قابل انتظاره (2170339) (alef-10)
 
ی-م
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۴۵:۳۶
مواردی که مربوط به مسئولین میشود هرگز مورد امر به معروف قرار نمیگیرد از جمله اختلاسها دزدیها و پارتی بازی ها همین که جوان می شنود که 3000 نفر خارج از ضوابط بورسیه شده اند فکر می کنید نسبت به حکومت اسلامی چه دیدی پیدا می کند ومواردی از این دست که بسیار است (2170346) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۴۹:۰۴
ضمن تایید مطلب منتشره .می توانم بگویم در پرتو این تحولات یک نگرش جدید نسبت به دین رقم خورده که عمدتا فارغ از تندروی و خرافه گرایی است که سالها به نام دین ترویج شده است. این نگرش اساسا مبتنی بر خرد گرایی است و به نظر می رسد پس از فروکش عملکرد دولتی دین ترویجی جلوه گر خواهد شد. (2170352) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۵۷:۲۷
جالب اینجاست ما که ده شصت هستیم و تو این نظام درس خواندیم توی دانشگاه بسیاری از دوست های من به اسلام اعتقاد نداشتند و حتی بعضی ها هم خدا را قبول نداشتند با انکه تا 15 - 10 سال پیش ماهواره و اینترنت اینقدر نبود (2170369) (alef-13)
 
سید
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۹:۰۳:۲۰
الف جان ازت گلۀ زیادی دارم، مطلبِ به این زیبائی و شیوائی و واقع گرائی رو باید با انتشارِ کامنتهایی که در حدّ این مطلب باشن جان ببخشی، عجیبه که کامنت من نوعاً همین مواردو ذکرکرده و به یکی از مهمترین سؤالاتِ نسلِ جوان اختصاص داره که نمیدونم چرا منتشِر نمیکُنی، این کامنتا و امثالِش اگر درهمچین جایی طرح ومنتشرنشن، میشن بُغضِ فروخورده واین برای شخص،جامعه و حتِی کشور بسیار بد و خطرناکه، حالا من کبریتِ بی خطرم! همه که اینجور نیستَن و مطمئناً دچار سرخوردگی منجر به عناد ناخواسته میشن... دوباره کامنتمو میفرِستم بلکه ایندفعه منتشر کنی الف جونم... (2170379) (alef-13)
 
قربان
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۹:۲۲:۰۵
الرعیه علی طبع ملوکهم /// مردم بیشتر از بزرگانشان تقلید میکنند
این مبحث را نمیتوان در یک یا چند کامنت بررسی نمود اما بعنوان سرتیتر باید گفت نه تنها جوانانمان بلکه بزرگانمان نیز در اعتقادات مذهبی ضعیف شده اند همه بسنده میکنند به این عبارت که ( اسلام به ذات خود ندارد عیبی -هر عیب که هست در مسلمانی ماست ) اکثر وعاظ میگویند شما به عملکرد ما نگاه نکنید به سخنانمان گوش بدهید!!! خب این یعنی چه برادر من زمانیکه نمیتوانی نماینده اسلام باشی چرا اداعایش را داری؟؟؟
اگر فرموده شادروان پروین اعتصامی را مصداق قرار دهیم که : آن پارسا که ده خرد وملک رهزن است -آن پادشه که مال رعیت خورد گداست میبینیم امروزه اکثر اربابان دینمداری در خفاء مشغول دادوستدهای بزرگ اقتصادی هستند بعنوان پشتوانه اقتصادی درست کردن برای فعالیتهای فرهنگیشان از هیچ کاری در زمینه اقتصاد رویگردان نیستند از رشوه دادن ورانت خواری وگرانفروشی واحتکار ووو که چه ؟ آقا میخواهد فلان کار فرهنگیش را سرو سامان بدهد .
جوانان وبزرگسالان ما به آن واعظی که بگوید اسلام به ذات خود ندارد عیبی وهر عیب هست از مسلمانی ماست نیازی ندارند وعاظ ومبلغان دینی ،انسانهای فرهیخته ، مقامات تاثیر گذار میبایست دین خواهی خود را در عمل نشان دهند وآنوقت بدون عنوان مردم آنها را حجت اسلام خواهند دانست در یک کلام جوانان وبزرگسالان وعمدتا عموم مردم دین گریز شده اند چرا ؟ چون عملکرد وشعارهای بسیاری ازاربابان دینی در حال حاضر را با یکدیگر مغایر میدانند (2170410) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۲۱:۱۰:۲۷
جانا سخن از زبان ما می گویی... (2170567) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۲۱:۱۳:۴۱
چند وقت پیش یکی از جامعه شناسان ایرانی دانشگاههای خارج از کشور یه تحقیقی کرده بووند روی مقدار حجم کتابهای درسی که به مطالب دینی اختصاص داره تو مدارس ایران، تقریبا70 درصد منابع درسی و ساعات درسی مدارس ایدیولوژیک هست که خروجی ان صده این بچه هایی که سن ارتباط جنسی شون رسیده به 13 سال!!!!
اینها نگرانی داره .. چرا این همه متون دینی هیچ تاثیری روی تفکر بچه ها ندارند بلکه اونها را وین ستیز می کند؟ الف خدا شاهده من بگوش خودم شنیدم از این بچه ها که ایمه اطهار را مقصر در برگزاری این همه عزاداری از تلوزيون و .. میدانستند و توهین می کردند.... خیلی متاسف شدم که درست شیوه های وهابیت اعم از ارشاد و سخت گیری های بی مورد در براه شادی و نشاط و کنسرت و .توریسم و... توسط عده ای منفعت طلب تو ایران اجرا میشه که خودشان به مراتب از این بچه هاکثیف ترند (2170574) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۲۱:۳۳:۱۷
در این مقاله حرف هایی زده شد که سال هاست در دل خیلی ها مانده و خیلی ها هم به خاطر گفتن آن ها به دردسر افتاده اند احسنت به شجاعتت (2170593) (alef-13)
 
دهه شصت نا امید از همه جا
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۲۱:۳۵:۳۰
من که ایمانم به خدا هم دارم از دست می دم. این همه فساد در این جامعه. این همه بدبختی. یک عده شدن تصمیم گیر واسه جوون ها!! اینقدری به مسئله خجاب می رسن به اینکه یک جوون کار داشته باشه شغلی داشته باشه نمی پردازن. اکثرا جوون ها دین ستیز شدن اکثرا ایمانشان رو از دست دادن به علت چیزهای که مسولین ادعا می کنن اما خلافشو ازشو می بینن.

جون مادرت پخش کن! (2170594) (alef-13)
 
امین رییسی
۱۳۹۳-۰۳-۰۸ ۲۳:۴۱:۲۲
سلام

1. به نظر من اتفاقی که افتاده این است که جوانان مسلمان گریز شده اند نه اسلام گریز. یعنی از کسانی که ادای مسلمانی را در می آورند گریزان شده اند و نه از خود اسلام. مثلا همین کامنت های مطلب شما را اگر دقت کنید هیچ کدام به خود دین کوچک ترین ایرادی نگرفته اند ولی به دینداران معترض بوده اند.

2. به نظر من بسیاری از مواردی که فرموده بودید درست است ولی مقاله ای که نوشته اید خوب نیست.
چرا؟
شما فقط مسئله را بیان کرده اید. در مقام نظر این مسائل رو همه می دانند و اعتقاد دارند . ولی در عمل نتوانسته ایم رفتار درست را پیاده کنیم.

شما مطمئن باش رییس جمهور فعلی و قبلی هر دو اعتقاد واقعی دارند که مسئله ربا از حجاب مهمتر است.
ولی این که چگونه طوری دولت را مدیریت کنند که به اندازه اهمیت هر کدام بهشان پرداخته شود مسئله اصلی است و نمی توانند در عمل تعادل را پیاده کنند.

البته انتقاد باید باشد و سازنده است ولی خب تا ما نتوانیم ابزار پیاده سازی نظراتمان را طراحی کنیم نظر دادن زیاد فایده ای نخواهد داشت. (2172098) (alef-13)
 
حسین
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۰۰:۰۰:۰۲
حافظا می خور و رندی کن و خوش باش ولی
دام تزویر مکن چون دگران قرآن را (2172116) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۳-۱۴ ۱۳:۰۴:۴۱
درودبرنویسنده روشنگر وشجاع این مقاله وتبریک به سایت الف (2183508) (alef-10)
 
علیرضا نامی
۱۳۹۳-۰۳-۱۶ ۱۴:۱۵:۳۷
برادر بزرگوارم ، آقای اطهری سلام . در نگارش یادداشت پر محتوای خود، قلم را به اشارت درستی چرخاندید و نکته ی خوبی را به بوته تحلیل گذاشتید. اما به ذهن ناقص بنده تمام ماجرا و علت دین گریزی آن چیزی نیست که شما به آن اشاره فرمودید. شما یک مؤلفه را بررسی کرده و با مصداقی از تاریخ آن را دلیل بر رفتار انسان های عصر حاضر و یا ایرانیان قلمداد کرده اید.
در بحث اقتصاد، قانون عرضه و تقاضا را زمانی می توان صفر و یک نگاه کرد که فقط قیمت ملاک باشد.
و الا به غیر از عرضه و تقاضا پارامترهایی مثل وجود کالای جانشین، کیفیت کالا، مرتبط بودن کالا با فرهنگ، سلیقه مصرف کننده ، و بسیاری از مؤلفه های دیگر نیز بر قیمت تأثیر گذار است.
اینکه رفتار مسئولان و افراد حکومتی و کلاً جامعه ی مسئول و صاحب منصب، در گرایش مردم به دین و یا طرد آنها از دین مؤثر است، قابل انکار نیست و کاملاً اشاره درستی است.
اما به زعم اندیشه بنده ، تمام ماجرا این نیست.
قیاس تاریخی و نوع شرایط و فضا سازی بر ذهن ها در دنیای مجازی امروز با دوران گذشته و یا رژیم پهلوی اصلاً قابل مقایسه نیست.
بیماری ذهن امروز ما و در شرایطی که زن داریم ، اما تنوع طلب و گرایش به همسر و دختر دیگران داریم ، مسئله عدم تبعیض و نبود عدالت و نوع برخورد و دین گریزی نیست. مسئله تأثیرات مخرب و فلج کردن ذهن و رفتن به سوی نهیلیسم در عصر اینترنت است.
بررسی ابعاد و اضلاع موضوع مورد بحث در این مقال نمی گنجد. اما نتیجه آنکه بنده ضمن موافقت با کلیات موضوع و نوع گرایش معتقدم، علت دین گیریزی که شما به آن اشاره فرمودید: در وهله اول حاصل سال ها کارفرهنگی و ضد ارزشی کردن خیلی از محتویات معنوی زندگی مسلمانان است . و رفتار مسئولان در داخل نیز می تواند مزید بر علت باشد اما همه ماجرا این نیست .
آیا اگر امام علی و امام حسین و یا حتی اگر حضرت حجت امروز بر مسند حکومت بودند، دین زدگی و گرایش به سکس و تنوع های ذهنی سکسی در جامعه نمود نداشت؟
در دوران حکومت انبیا، جامعه مدینه فاضله بود؟
آیا به صرف فاسد بودن رفتار برخی از مبلغین ، فردای قیامت از ما پذیرفته می شود که بگوییم به خاطر دین زدگی ما بی حجاب شدیم و به رذایل گرویدیم؟
پس با این تفاسیر رفتار انبیاء و پیامبران هم اشتباه و آنها نتواستند با رفتار خود جامعه را دینی کنند. تازه آن موقع هزار رنگ و لعاب هم در جامعه نبود و از هر دری عکس و داستان، نوشته، رابطه واقعی و مجازی، و در کل خوراک ذهنی به ذهن بشر خورانده نمی شد . دیگه حس نوشتن نیست . ممنون به خاطر تحلیلت برادر. دوستدار تو .
نامی (2185755) (alef-10)
 
روجا
۱۳۹۳-۰۳-۱۷ ۱۸:۳۷:۱۷
بخدا خيلي از جوانها از دين زده شده اند قبول نداريد به حاج آقاهاي داخل مساجد بگيد آمار بدهند بيشتر جوانهاي كه مسجد ميروند اكثرشان بخاطر استخدامه نمونه اش خود من تو گزينشها چوب مسجد نرفتن را چند بار خوردم . بخدا از هرچه دينه اسم دين روشه متنفر شده ام . سري آخري موفق شدم كه دولت جديد استخدامها را لغو كرد .اما 4 نفر پارتي كلفت همراهم زدن زير الك و استخدام رسمي شدن .!!! ( فكر بد نكنيد من خداپرستم مسجد نرفتنم بخاطر اين بود كه مسجد شده بود جاي افراد رياكار ) (2187635) (alef-13)