توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 258263
نمره صرفه‌جویی ما چند است؟
تاریخ انتشار : جمعه ۱۰ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۱۵
انتظار می‌رود با وجود تاکیدات دین اسلام در قم به عنوان شهری مذهبی صرفه‌جویی و دوری از اسراف نهادینه شده باشد، اما متاسفانه باید پذیرفت شهر ما از این حیث نمره قابل قبولی نمی‌گیرد.

به گزارش فارس، حدود پنچ سال قبل همه جا حرف از «اصلاح الگوی مصرف» بود. میزگردهای تلویزیونی، برنامه‌های کارشناسی رادیویی، گزارش‌های مفصل در روزنامه‌ها و ... اما به نظر می‌رسد این همه صحبت‌های کارشناسی نتوانست الگوی مصرف جامعه ایرانی را اصلاح کند.

در تعریف اقتصاد، به پولی که برای به دست آوردن کالا، خدمات و مواد خوراکی صرف می‌شود «مصرف» می‌گویند و اگر دقیق‌تر بخواهیم بگوییم مصرف به دو گروه خوراکی‌ها و غیرخوراکی‌ها تقسیم می‌شود. خوراکی‌ها شامل آشامیدنی‌ها، نان، برنج، گوشت، لبنیات، روغن، میوه، سبزی و... و غیرخوراکی‌ها شامل پوشاک، مسکن، اثاثیه منزل، بهداشت و درمان، حمل و نقل، تفریحات، خدمات فرهنگی و ... است.

ضرورت صرفه‌جویی و اصلاح الگوی مصرف

همه ما می‌دانیم کشورمان در منطقه خشک و نیمه‌خشک قرار دارد و منابع آبی نقش حیاتی را برای ما بازی می‌کند و البته استان‌هایی مثل قم که در مناطق بیابانی و نیمه‌بیابانی واقع شده از نظر بحران کمبود آب در کشور جایگاه ویژه خود را دارند.

خشکسالی‌های متوالی چندین سال اخیر و هدر رفتن منابع ملی از سویی و از سوی دیگر افزایش جمعیت کشور سبب از بین رفتن تعادل بین عرضه و تقاضا شده است. برای حل این عدم توازن رعایت صرفه جویی و اصلاح الگوی مصرف با نگاه به آینده راهکاری ضروری و حیاتی بوده که در شهر ما با توجه به نوع اقلیم و کمبود منابع آب ضرورت آن دو چندان است.

عبدالحمید توکلی‌بینا مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب قم با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر افزایش بهره‌وری و اصلاح الگوی مصرف می‌گوید: حرکت در این مسیر می‌تواند ما را در مقابل چالش‌های اقتصادی احتمالی مقاوم کند.

به گفته وی، با توجه به هزینه‌های بالای تامین و انتقال آب در استان ما با حرکت در مسیر اصلاح الگوی مصرف آب می‌توانیم هم در مباحث مالی و هم در کالای استراتژیک آب صرفه‌جویی کنیم که این کار می‌تواند استحکام اقتصادی کشور را افزایش دهد.

دین اسلام تاکید فراوانی بر صرفه جویی دارد و آن را از عوامل اعتدال فردی و اجتماعی می‌داند که راهکاری برای جلوگیری از مصرف‌گرایی جامعه و پیامدهای آن است. آیات و روایات بسیاری در نکوهش اسراف وجود دارد. امام صادق (ع) می‌فرمایند «کسی که آبی را از نهری برای خوردن بردارد و بعد از نوشیدن زیادی آن را بیرون بریزد اسراف کرده است.».

امام علی (ع) نیز می‌فرمایند: « کسی که به زیاده‌روی افتخار کند با تنگدستی خوار و زبون می‌شود.»

با وجود تاکیدات دین اسلام انتظار می‌رود در شهر قم به عنوان شهری مذهبی صرفه‌جویی و دوری از اسراف نهادینه شده باشد اما متاسفانه باید پذیرفت شهر ما از این حیث نمره قابل قبولی نمی‌گیرد.

تحول در کشور با اصلاح الگوی مصرف
برنامه‌ریزی در اصلاح الگوی مصرف سبب تحول در بخش‌های اقتصادی، کشاورزی، صنعت و ... خواهد شد. با توجه به مبلغ ناچیز بهای آب اصلاح قوانین مربوط به آن می‌تواند نگرش مردم را نسبت به آن تغییر دهد و به آب به عنوان یک کالای مهم توجه شود.

هر شهروند برای رفع نیاز خود در شرب، بهداشت و فضای سبز با توجه به شرایط محیط زندگی به میزانی از آب نیاز دارد که به آن الگوی مصرف می‌گویند. بر اساس اعلام بانک جهانی، الگوی مصرف آب آشامیدنی برای هر نفر یک متر مکعب و برای بهداشت ۱۰۰ متر مکعب است. هر نفر ایرانی روزی ۲۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند که دو برابر کل مصرف جهانی است.

راه‌هایی برای صرفه‌جویی

دیدن صحنه شستشوی پیاده‌رو یا خودروی شخصی با شیلنگ آب، چکه کردن شیر آب، باز ماندن شیر آب حین مسواک زدن یا وضو گرفتن و ... بدون توجه به بحران کمبود آب برای ما عادی شده است.

در هر دقیقه دوش گرفتن ۲۰ تا ۴۰ لیتر آب مصرف می‌شود که کاهش زمان آن یکی از راه‌های صرفه جویی است؛ دو دقیقه مسواک زدن با شیر آب باز یعنی هدر دادن ۱۱ لیتر آب، پس بستن شیر آب و استفاده از یک لیوان یعنی هدر ندادن ۱۱ لیتر آب.

کاهش حجم سیفون یا فلش تانک توالت با قرار دادن یک آجر یا بطری، تمیز کردن پیاده‌رو، راه‌پله و حیاط با جارو به جای استفاده از آب با فشار زیاد، جلوگیری از چکه کردن شیر و لوله‌های آب با عوض کردن یک واشر و تمام این کارهای ساده که همه ما آن‌ها را بلد هستیم با صرف مقدار کمی زمان انجام خواهد شد و از هدر رفت حجم بسیاری آب جلوگیری خواهد کرد.

میزگردهای تلویزیونی، برنامه‌های کارشناسی رادیویی، گزارش‌های مفصل در روزنامه‌ها و ... تا زمانی که رنگ و بوی اجرایی و عملی به خود نگیرد نتیجه‌ای نخواهد داشت و به قول شاعر «به عمل کار برآید به سخن دانی نیست».