نظر منتشر شده
۲۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 188685
چرا به اغما رفتن پدر علم ارتباطات پنهان ماند؟!
عليرضا بهرامي، 8 خرداد 92
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۲۱
اين که گاهي «کوزه گر از کوزه شکسته آب مي خورد»، مثل تلخي است که وقتي براي شرايطي بيان مي شود، معمولا با نوعي تاسف همراه است و از نوعي نقصان در پيدايش يک واقعيت غير قابل تاييد و تحسين حکايت مي کند. حال اين واقعيت تلخ و بعضا سرزنش برانگيز، گاهي تنها گستره يک فرد يا يک خانواده را در بر مي گيرد، گاهي هم چنان عموميت مي يابد که دربرگيري آن، طيف وسيعي از جامعه را شامل مي شود.

گاهي وقتها حوزه فراگيري اين ضرب المثل يک گام جلوترمي رود و بسيار تاسف برانگيزتر مي شود. مثلا فرض کنيد که يک ورزشکار يا پليس يا پزشک، به اعتياد دچار شود. اين ديگر از يک سهل انگاري ناشي نمي شود و از نوعي بيماري در جامعه حکايت مي کند که به يک وضعيت فاسد شده منجر شده است.

قطعا اين نوشتار در پي آن نيست که به بررسي جامعه شناسانه اين مفهوم پرداخته يا نوعي تحليل مبتني بر مباني آکادميک ارايه دهد. بلکه اين مقدمه از چنين پرسشي نشات گرفته که وقتي يک فرد، عمري براي گسترش علم ارتباطات و توسعه حرفه اي اطلاع رساني در کشور تلاش کرده و آن گاه که خودش موضوع يک رويداد داراي ارزش خبري مي شود ولي آن خبر منتشر نمي شود، از کدام يک از اين حالت ها نشات گرفته و علت را از چه منظري بايد جست و جو کرد؟

دکتر کاظم معتمدنژاد، شخصيتي برجسته و البته شناخته شده در حوزه علوم ارتباطات کشور محسوب مي شود. او از زمره نخستين گروه هاي دانشجوياني است که با سفر به غرب و تحصيل در اين رشته، پاي مباحث اين علم را که در دنيا هم جزو علوم جديد محسوب مي شود، به کشور باز کردند. او البته جزو گروهي از دانش آموختگان قديمي اين رشته بوده که نه تنها به کشور خود بازگشته، بلکه به شکل فعالي، در اين زمينه به دانش افزايي جامعه علاقفه مندان پرداخته، خيلي از اولين هاي اين رشته – ازجمله نخستين دانشکده علوم ارتباطات – را در کشورمان بنيان مي نهد. او همچنين با دو سياست و روش حرفه اي خود، در اين زمينه جزو نام هاي خوش و البته مؤثر قرار گرفت؛ يکي حسن خلق او و دلسوزي براي تربيت شاگرداني که بتوانند اين راه را ادامه دهند، ديگر، استمرار توام با تناوب و تکرار، در انتقال مفاهيم يا دستاوردهاي اين حوزه به داخل کشور. از همين روست که اولا دکتر معتمدنژاد به عنوان يک استاد، در نسل هاي مختلف دانش آموختگان اين رشته، عاشقان سينه چاک و ارادتمندان بسياري دارد، ديگر اين که با مراجعه به آثار و نوشته ها و سخنراني هاي او، يک خط واحد را مي توان يافت که معمولا تلاش در تثبيت موضوع از طريق تکرار بيان، در آن ها مشهود است.

البته يک وجه ديگر فعاليت امثال دکتر معتمدنژاد در اين چند دهه، دوري مباحث آن ها از اتصال به نمونه هاي عيني و تجربه شده تحريريه ها و ديگري، فقدان تلاش در زمينه ي نظريه سازي هاي بومي است که بحثي مفصل است و مجالي ديگر مي طلبد؛ اما نکته اي که ما را به بيان اين بحث کشاند، اين است که دکتر معتمدنژاد از چند ماه پيش در بستر بيماري گرفتار آمده، رفته رفته حالش بدتر شده و عملا در وضعيت کُما و زندگي با کمک دستگاه هاي پزشکي قرار گرفته اما چرا استادي که يک لشگر شاگرد مدرس علوم ارتباطات و روزنامه نگار – مستقيم و باواسطه – دارد، خود تبديل به سوژه يك خبر نمي شود؟ البته چندي پيش يک مورد حادتر هم در اين زمينه داشتيم، آن هم وقتي بود که دکتر مجيد تهرانيان، يکي از معدود چهره هاي شناخته شده ايراني حوزه علوم ارتباطات در سطح بين الملل و شايد بتوان گفت تنها ايراني داراي نظريه به رسميت شناخته و مورد توجه واقع شده در اين حوزه، در خارج از کشور از دنيا رفت و خبر درگذشتش حتی تا هفته ها بعد نيز در کشورمان به يک خبر کوتاه هم تبديل نشد. اما قطعا حالتي که براي معتمدنژاد پيش آمده، کاملا متفاوت بوده و علتي ديگر دارد. گويا خواست و تمايل خانواده استاد و درواقع دکتر رؤيا معتمدنژاد که خود از مدرسان اين حوزه است، در پنهان ماندن موضوع نقش داشته است؛ اما چرا؟

تا هفته قبل که خبر به حالت کُما رفتن استاد هنوز يک خبر درگوشي بود و دکتر محسنيان راد آن را در يک مراسم رسمي و پشت تريبون لو نداده بود و تا روزي که خانم دکتر معتمدنژاد در يک مراسم رسمي مربوط به پدرش – يعني رونمايي از سرديس او در فرهنگسراي رسانه – حضور نيافته بود، بيشتر برداشت ها در اين زمينه بود که چون وضعيت روحي ايشان مخصوصا با توجه به بيماري و بستري شدن همزمان همسر دکتر معتمدنژاد خوب نبوده، تشخيصشان بر اين شده که خانواده، با ملاقات هاي متعدد و پي در پي خيل علاقه مندان و غيره، به سختي مبتلا نشوند؛ اما حالا ديگر اين واقعيت به زبان آمده که چون خانواده مطمئن هستند در اين وضعيت، به ويژه در ايام اوج گرفتن فعاليت هاي ظاهري، سياستمداران و نامزدهاي احراز پست رياست جمهوري به شکلي تبليغاتي و ظاهرسازانه، بر سر بالين استاد خواهند شتافت، خانواده مصمم است که از هرگونه سوء استفاده و بهره برداري تبليغاتي از نام و اعتبار او، جلوگيري کنند. از اين منظر، حتي يک بار به تغيير بيمارستان محل بستري بودن او اقدام کرده، وقتي هم که با نظر پزشکان، بيمار با تجهيزات بيمارستاني به منزل منتقل شده، او را به خانه خودش انتقال نداده اند.

اين ها علاوه بر تأسفي که براي وضعيت جامعه سياست زده ي موجود به همراه مي آورد، مؤيد اين پرسش اساسي است که اگر دکتر معتمدنژاد، آن قدر مهم است که همين حالا هم سياستمداران در پي حاضر شدن بر بالين او تلاش مي کنند تا از رقيب خود سبقت بگيرند، ردپاي دستاوردهاي علمي اين استاد مسلم و پيش كسوت در سياست ها و عملكردهاي آقايان كجاست؟ به عنوان نمونه، سند جامعه روزنامه نگاري کشور که استاد در سال هاي اخير زندگي خود بسيار براي آن تلاش و زمان صرف کرد، کجاست و چرا در محاق فراموشي گرفتار آمده است؟!
 
محمد علی کریمی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۱۱:۱۷:۲۶
ممنون از توجه الف و نویسنده محترم (1375968) (alef-15)
 
خبرنگار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۱۲:۰۶:۳۱
ما بر و بچه های رسانه ها هر چه داریم از ایشان و دیگر بزرگان این رشته است ... خداوند انشاالله سلامتی را به او بازگرداند ... دعاگوی ایشان درماه مبارک رجب هستیم ..... یک خبرنگار (1376297) (alef-13)
 
رسول
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۱۲:۰۶:۴۴
با ارزوي بهبودي براي استاد گرامي، بايد اعتراف كنيم كه متاسفانه اكثر ما دچار اين نوع روابط اجتماعي اشتباه هستيم. و وضع سياست مدارهاي ما بدتر... (1376299) (alef-13)
 
آرزو
۱۳۹۲-۰۳-۱۰ ۰۹:۲۷:۳۲
با آقا رسول موافقم و ميگم واسه همينه مكه به ما ميگن "مـــــرده پــــرست". (1383023) (alef-13)
 
عبدالله ياراحمدي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۱۲:۱۸:۴۴
قطعا دكتر معتمد نزاد چون نگيني بر تارك علم ارتباطات خواهند درخشيد بنده كه خود در سالهاي 1363 تا 1367 از شاگردان اين استاد فرهيخته بوده وتوفيق حضور در كلاسهاي درسي ايشان را داشته ام شاهد تلاش ومجاهدت هاي ايشان و مرحوم دكتر حميد نطقي در جهت رشد وتعالي علم ارتباطات خاصه علوم روزنامه نگاري بوده ام - تاسيس دانشكده روزنامه نگاري وراه اندازي دوره هاي كارشناسي ارشد ودكتري ارتباطات - پرورش دانشجويان واساتيدي برجسته وتدريس دوره هاي دكتري در بهترين دانشگاهاي فرانسه وتسلط بر چند زبان بين المللي وبسياري خصوصيات مثبت ديگراز ايشان اسطوره اي ساخته اندكه فقط لايق چنين بزرگي است اميدوارم خداوند متعال ايشان را مشمول رحمت بيكران خود قرار داده و صحت و سلامتي را به ايشان باز گرداند (1376401) (alef-13)
 
شاگرد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۱۲:۱۹:۲۷
خیلی از خواندن این خبر ناراحت شدم جای بسی تاسف برای خودم است که ادعای دوست داشتن ایشان را دارم. امیدوارم هرچی سریعتر بهبودی حاصل کنند و ما مثل همیشه از تجربیات ایشان استفاده کنیمو و از توجه و لطف الف واقعا سپاسگذاری می کنم. (1376410) (alef-13)
 
رئوف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۱۳:۵۹:۳۸
روزگار غريبي است . استاد انشاالله سلامت باشند. رئوف (1377079) (alef-13)
 
مهدي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۱۴:۳۲:۴۵
در طول روزهاي گذشته يك ويژه نامه مفصل به ياد استاد در شرق منتشر شد
گزارش مراسم نكوداشت استاد هم در شرق منتشر شد و به وخامت حال ايشان اشاره شد
در روزنامه بهار هم يك صفحه كامل درباره ايده دكتر يعني نظام جامع رسانه اي منتشر شد
مي خواهم بگويم اساسا استاد مورد بي توجهي قرار نگرفته و سوژه بسياري از مطالب و گزارش ها و پرونده ها بوده
ارادت (1377298) (alef-13)
 
بهرامي
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۲۱:۵۲:۳۲
زنده باشيد و قلمتان پاينده (1378916) (alef-13)
 
هه وار
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۱۶:۰۲:۴۴
گرچه استاد دوره قبل حامی احمدی نژاد بود وجای بسی تعجب داشت ؟؟ ولی آرزو دارم مورد رحمت خدا قرار گیرد ..... (1377858) (alef-13)
 
بهرامي
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۲۱:۵۵:۰۰
اگر مبنا را منش استاد قرار دهيم درواقع ايشان مدافع سياستمدار خاصي نبوده اما با همه آن‌ها با احترام رفتار كرده يا به آن‌ها به چشم فردي مؤثر در سرنوشت نظام اطلاع‌رساني كشور و درواقع يك فرصت و امكان نگريسته است (1378921) (alef-13)
 
salam
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۱۷:۲۴:۱۱
جناب آقای دکتر معتمدنژاد از معدود اساتیدی است که به نظرم تمامی دست اندر کاران رسانه ها و قلم به دست ها وامدار ایشون و افکار والای استاد هستند از صمیم دل عافیت و زندگی توام با عزت را برای ایشان از درگاه منان مسئلت داریم..... (1378149) (alef-13)
 
شفیع بهرامیان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۸ ۲۳:۱۹:۰۵
دکتر معتمدنژاد ( برخلاف همکارش در کیهان دکتر ح .م) از معدود استادانی بود که در حالیکه شرایط اقامت و تدریس در بهترین دانشگاههای اروپا و فرانسه برایش مهیا بود و ایران درگیر جنگی تمام عیار با حکومت بعث عراق بود به میهن برگشت و پس از حذف رشته علوم ارتباطات در انقلاب فرهنگی، صبورانه در برابر این اقدام ایستاد و باردیگر رشته علوم ارتباطات را با گرایشهایی چون روزنامه نگاری و روابط عمومی در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری راه اندازی کرد و عمر پر برکت خویش را در این راه گذاشت. شاید دکتر معتمدنژاد از ویژه افرادی است که دوست و دشمن به عظمت و بزرگی این شخصیت فرهیخته واقف و معترفند.
البته رسانه های کشور حداقل مطبوعات و فضای مجازی تا جاییکه لازم بوده پوشش لازم را در مورد ایشان داشته اند . هرچند که رسانه ملی ( متعلق به بیت المال)شاید در این رابطه درست عمل ننموده است! بهترین کار برای این بزرگمرد تاریخ رسانه کشور دعا به درگاه احدیت برای سلامتی و دوری هرگونه بلا و گزند از ایشان است. خدایا به عظمت خودت عزت و کرامت و سلامتی همیشه استادم را به وی عطا بفرما! (1379120) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۳-۰۹ ۰۰:۰۰:۲۰
أيشان از مفاخر خراسان جنوبي هستند (1379199) (alef-13)
 
o
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۹ ۰۰:۳۸:۱۵
سلام.این اولین بار نیست در این جامعه،مگه فوت دکتر سروستانی از بزرگان جامعه شناسی رو گفتن....قبلشم نراقی،عبدالهیو......................... (1379299) (alef-13)
 
صادق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۳-۰۹ ۰۰:۴۶:۵۹
آرزو می کنم استاد دکتر معتمد نژاد عزیز هرچه سریتر بهبودی برایش حاصل شود کاش از این استادها بیشتر استفاده می کردیم هر چند شخصیت علمی امثال دکتر معتمدنژاد فوق العاده بالاست و شرکت در هر مراسمی را نمی پذیرند ولی کاش تلوزیون به عنوان یک رسانه فراگیر از ایشان در برنامه ها و میزگردهای خاص علمی دعوت می کرد تا از تجاربشان از حضور در کنفرانس های بزرگ بین المللی در زمینه رسانه و جریان آزاد اطلاعات و مباحٍث مربوط به علوم ارتباطات برای عموم علاقمندان می گفت جامعه تشنه شنیدن آین گونه مباحث است استاد دکتر معتمد نژاد در این زمینه سر آمد بودند اتفاقا" آدم سیاسی هم نبود نمی دانم چرا اینقدر غریب بود! خداوند سلامتی و طول عمر دهد انشاا... (1379334) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۳-۰۹ ۰۸:۳۳:۳۴
اگر ايشان بجاى گسترش ارتباطات در گسترش سانسور و جهالت فعاليت داشتند اينجا براى ايشان بزرگداشت ها ميگرفتند (1379657) (alef-13)
 
رسول دامن افشان -اروميه
۱۳۹۲-۰۳-۰۹ ۰۹:۵۰:۰۱
ضمن تشكر ازحسن نظروتوجه نويسنده محترم وآرزوي بهبودي وسلامتي آقاي دكتر معتمدنِژاد،بنده ازسال65بمدت 4سال شاگرد ايشان بودم.
استاد علاوه برتسلط علمي ودانش حرفه اي ،صاحب اخلاق ،منش،وخصوصيياتي بودند كه ايشان راازسايرين متمايزتر كرده بود،عشق وعلاقه به محيط هاي علمي وتلاشي كه براي حفظ واحياي علوم ارتباطات اجتماعي بويژه رشته هاي روابط عمومي وروزنامه نگاري وتربيت شاگردان اين رشته هامتحمل شدند واقعاستوندني است.
استادبزرگوار ازدوردستان پرمهرتان رامي بوسم وازخداوندبرايتان صحت وسلامتي روزافزون آرزومندم . (1379790) (alef-13)
 
emad
۱۳۹۲-۰۳-۰۹ ۱۰:۵۳:۰۵
enshala (1380015) (alef-13)
 
انصاری
۱۳۹۲-۰۳-۰۹ ۱۰:۵۳:۵۲
امیدوارم پدر علم ارتباطات هر چه زودتر بهبود یابند. (1380016) (alef-13)
 
دخو
۱۳۹۲-۰۳-۰۹ ۱۲:۲۰:۴۷
سلام بر خانواده محترم دکتر امیدوارم رفته رفته حال دکتر به سوی بهبودی باز گردد. به عنوان یک همشهری از این جریان پیش آمده بسیار متأسفم اما باید گفت ایران امروزی چهره ناخوشایندی در این مقوله دارد. (1380516) (alef-13)
 
داداشي
۱۳۹۲-۰۳-۰۹ ۲۰:۰۹:۲۶
ايسنا هم دو سه هفته پيش، همان روزي که بخشي از ساختمانش طعمه حريق شد، با حضور جمعي از استادان علوم ارتباطات، نکوداشت 79 سالگي ايشان را برگزار کرد. (1382174) (alef-13)
 
یک ارتباطاتی
۱۳۹۲-۰۳-۱۰ ۰۰:۲۷:۵۲
ما که کتاب چندان مهمی از ایشان ندیدیم که در خور سالها ی طولانی عمر ایشان و نام و نشانشان باشد ولی برایشان آرزوی سلامتی می کنم (1382660) (alef-13)
 
امیری
۱۳۹۲-۰۳-۱۰ ۱۳:۱۳:۵۵
سلامتی استاد را که از افتخارات ایران زمین می باشد از درگاه خداوند متعال خواهانم (1383520) (alef-13)
 
شاگرد استاد
۱۳۹۲-۰۳-۱۰ ۱۵:۰۷:۵۲
ادب ومتانت استاد وعلم ودانش آن بزگوار در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی بسیار ستودنی بود .برای ایشان وسایر اساتیدی که بهترین ها بودند آرزوی سلامتی و سرآفرازی دارم . (1383766) (alef-13)
 
سیبی
۱۳۹۲-۰۳-۱۰ ۱۵:۳۵:۴۸
از کلیه دوستان تقاضای دعا برای سلامتی و از خداوند متعال اجابت دعا را خواستارم (1383813) (alef-13)
 
بذرافشان
۱۳۹۲-۰۳-۱۰ ۱۹:۰۴:۱۰
ببرای استاد که سالها با شوق فراوان خدمت صادقانه وجاودانه داشته اند آرزوی سلامت وتندرستی داریم امید است دعا های دوستارانشان مستجاب شود و
بهبودی وشفا یابند (1384075) (alef-13)
 
نسرین
۱۳۹۲-۰۳-۱۱ ۱۰:۵۲:۲۴
آستاد معتمد نژاد برای ما ارتباطاتی ها خیلی ارزش دارد ایشالا هر چه زودتر بهبود پیدا کنند (1387120) (alef-13)
 
اردشير
۱۳۹۲-۰۳-۱۲ ۰۰:۵۴:۳۶
ما جوانان خراسان جنوبي شما را به عنوان الگو قرار داده و هموا ره از تلاش شما براي إيراني آباد تشكر ميكنيم و جاي شما در قلب ما ست (1390655) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.