نظر منتشر شده
۱۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 413783
خصوصی سازی تدبیر و امید به روش دولت نهم و دهم؛
طیب‌نیا به حرف خود عمل نکرد!
بخش اقتصادی الف، 24 آبان ۹۵
یکی از انتقاد‌های دولت یازدهم به دولت نهم و دهم، روش واگذاری شرکت‌های دولتی بابت رد دیون و تهاتر به بخش عمومی(شبه‌دولتی) بود؛ حتی وزیر اقتصاد کابینه تدبیر و امید گفته بود اجازه نخواهد داد شرکتی به این روش واگذار شود، بااین‌حال دولت این اقدام را انجام داد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۰۷
یکی از مباحث و موضوعات حاشیه‌ای اقتصاد ایران که همیشه و بخصوص بعد از تصویب قانون اجرای اصل 44 قانون اساسی مطرح و داغ بوده، موضوع خصوصی‌سازی است که قرار بود از حجم و بزرگی دولت کاسته و بخش خصوصی میدان داده شود.

از طرفی شرکت‌های دولتی کارایی لازم را نداشتند و شاهد رشد بهره‌وری در آن‌ها نبودیم که کارشناسان به اجرای آن نقد جدی دارند، زیرا خصوصی‌سازی باعث رشد بخش خصوصی به تابع آن اقتصاد ایران نشد، دولتی بودن و نفتی بودن اصلی‌ترین مشکل اقتصاد ایران که قرار بود با روند خصوصی‌سازی بتوان به حل این دو شکل کمک کرد تا کشور به‌جای اینکه با دلار نفتی با مالیات اداره شود؛ البته حدود و نحوه دخالت در اقتصاد همواره مورد مجادله اقتصاددان‌ها بوده است و قرار است بر اساس سند چشم‌انداز بیست‌ساله 1404، که حدود 9 سال از آن باقی‌مانده است، مقررشده بود که اقتصادی به سه بخش دولتی، خصوصی و تعاونی تبدیل شود یا بهتر بگویم که اقتصاد ایران در دست این سه گروه باشد.

با تصویب اجرای اصل 44 قانونی اساسی، روند خصوصی‌سازی شدت بیشتری گرفت و شرکت‌های دولتی به سه گروه تقسیم شدند که سهام آن‌ها می‌بایست به بخش خصوصی و تعاون واگذار شود؛ اما روش اجرا و عدم توانایی بخش خصوصی باعث شد که روند واگذاری شرکت‌های دولتی به‌گونه‌ای پیش برود که اکثراً همه کارشناسان به آن نقد دارند، زیرا خصوصی‌سازی نه‌تنها باعث رشد بخش خصوصی نشد، بلکه بخش عمومی غیردولتی را وارد بازی کرد، بخشی که امروز آن را بانام شبه‌دولتی و ناکارآمد می‌شناسند؛ این بخش یا سهام شرکت‌های دولتی خریداری می‌کرد و بخش خصوصی واقعی هم توانایی رقابت با او را نداشت و یا اینکه به روش دولت نهم و دهم، به‌جای طلب خود از دولت، به‌عنوان رد دیون و تهاتر شرکت‌های دولتی به آن‌ها واگذار می‌شد. این روش، روش خصوصی‌سازی در دولت عدالت محور بود، روشی که صدای انتقاد همه را درآورد.

باروی کار آمدن دولت یازدهم، دولتمردان تدبیر و امید، بر طبل انتقاد کوبیدند و چوب آن را بر سر دولت یازدهم زدند. هدفم حمایت و یا انتقاد از دولت نهم و دهم نیست، اما یکی از موضوعاتی که دولت‌مردان تدبیر و امید به آن انتقاد می‌کردند، روش خصوصی‌سازی در دولت عدالت محور بود. در عمر 8 ساله دولت احمدی‌نژاد بسیاری و یا شاید اکثر شرکت‌های دولتی در قالب بدهی دولت به سازمان‌های عمومی یا همان شبه‌دولتی واگذار شد. به‌عنوان نمونه بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت باره‌ها از واگذاری شرکت‌های نفتی و پتروشیمی بابت رد دیون انتقاد کرده بود، اما مهم‌ترین انتقاد از دولتمردان کابینه یازدهم، منتسب به علی طیب نیا وزیر اقتصاد است.

آخرین روزهای سال 94 بود که صدای وزیر اقتصاد دولت تدبیر و امید بلند شد و جنجالی به پا کرد؛ طیب‌نیا در آخرین جلسه شورای گفت‌وگو در سال گذشته از روند واگذاری شرکت‌های دولتی گلایه شدیدی کرد و گفت: برابر واگذاری شرکت‌ها به‌صورت رد دیون و تهاتر ایستاده‌ام؛ به‌صورت تمام‌قد در مقابل برخی واگذاری‌ها ایستاده‌ام و ترجیح می‌دهم وزیر نباشم تا اینکه برخی شرکت‌ها به‌صورت رد دیون و تهاتر واگذار کنم.

وی در آن روز گفت: بنا بر اعلام رسمی سازمان خصوصی‌سازی واگذاری‌های واقعی تا سال ۹۲ تنها ۱۳ درصد بوده که جمع ارزش آن‌ها از مرز صد هزار میلیارد تومان می‌گذرد و این در شرایطی است که این واگذاری‌ها به‌صورت اولیه بوده و پس‌ازآن چند دست چرخیده است. وزیر اقتصاد گفته بود: تنها دو تا سه درصد واگذاری‌های صورت گرفته تا سال ۹۲ به بخش خصوصی واقعی بوده درحالی‌که در دولت جدید و سال ۹۳ این سهم را به ۸۵ درصد رساندیم و در سال جاری نیز مطلقاً واگذاری‌ها به خصولتی‌ها نداشتیم؛ همین چند وقت پیش، جلسه سنگینی داشتیم که نپذیرفتم واگذاری مربوطه به سرانجام برسد، یعنی ترجیح می‌دهم وزیر نباشم تا این افتضاح به نام ثبت نشود.

براساس این گزارش، دولتمردان دولت یازدهم بارها از روند خصوصی‌سازی (واگذاری شرکت‌های دولتی) انتقاد داشتند و عنوان کردند که خصوصی‌سازی به بیراهه رفته است. کار به‌جایی رسید که وزارت نفت چند شرکت را از لیست واگذاری خارج کرد؛ اما با توجه به همه تفاسیر، دولت یازدهم تصمیم گرفت که بخشی از بدهی خود به تأمین اجتماعی که به رقمی بیش از 100 هزار میلیارد تومان رسیده است، 18 بنگاه اقتصادی دولتی را به سازمان تأمین اجتماعی واگذار کند.

سید تقی نوربخش مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی چند روز گذشته اعلام کرد که دومین اقدام از سوی دولت در رابطه با پرداخت بدهی‌ها به تأمین اجتماعی، طی ماه جاری انجام شد که بر اساس مصوبه دولت ۴۶ هزار میلیارد ریال از بدهی‌های دولت به سازمان تأمین اجتماعی تهاتر شد؛ و ١٨بنگاه اقتصادی به این سازمان بابت مطالبات از دولت واگذار شد.

دولت ٣٢درصد پالایشگاه‌های بندرعباس، ٦٠درصد پالایشگاه لاوان، ١٠٠ درصد نیروگاه خلیج‌فارس، ١٠٠ درصد قطار رجا و ٦ درصد بانک رفاه کارگران به‌اضافه تعداد دیگری از بنگاه‌های اقتصادی، بابت مطالبات دولت به این سازمان منتقل و واگذار شد.

این موضوع سومین اقدامی بود که دولت یازدهم در ارتباط با تهاتر مطالبات سازمان تأمین اجتماعی انجام می‌دهد و دو مورد از این اقدامات طی مهرماه سال 1395 انجام شد که با این اقدام رد دیون به شیوه‌های خصوصی‌سازی که در دولت قبل انجام می‌شد، به روش‌های خصوصی‌سازی در دولت تدبیر و امید هم اضافه شد. دولت همچنین در مصوبه‌ای دیگری در شهریور، سایر بنگاه‌های منتقل نشده از سال 88 را نیز به سازمان تأمین اجتماعی منتقل کرد.

باید منتظر ماند و دید تا ببینیم که وزیر اقتصاد و مسئولین سازمان خصوصی‌سازی چه واکنشی به این رخداد نشان خواهند داد؛ هرچند مشاور سازمان خصوصی‌سازی اعلام کرده بوده این مصوبه رد دیون نبوده و تهاتر بدهی است، اما به‌هرحال از روشی که دولت قبل استفاده کرد، استفاده شد و شرکت‎های دولتی به نهادهای عمومی غیردولتی (خصولتی و شبه‌دولتی) واگذارشده است.

38 درصد سهم بخش خصوصی واقعی از واگذاری ها
جعفر سبحانی، مشاور رییس سازمان خصوصی سازی همچنین از تعیین تکلیف بالغ بر 80 درصد شرکت های در لیست واگذاری خبر داد و گفت:  از ابتدای تأسیس سازمان خصوصی سازی تا کنون 900 شرکت از جمع 1111 شرکت گروه یک و دو و شرکت های خارج از اصل 44 قانون اساسی که در لیست واگذاری ها بودند، تعیین تکلیف شدند.

وی با بیان اینکه تعیین تکلیف به معنای واگذاری نیست، اظهار داشت: منظور از تعیین تکلیف واگذاری نیست، بلکه از این 900 شرکت، دوسوم برابر با 600 شرکت واگذار شده و حدود 300 شرکت به انحای گوناگون مثل اعلام ورشکستگی، انتقال از گروه یک به گروه دو یا خارج شدن از لیست واگذاری ها وضعیتشان روشن شده است.

سبحانی درباره شرکت های باقی مانده بیان کرد: تلاش می کنیم که برای 200 شرکتی که واگذاریشان برای سال 95 باقی مانده مشتری مناسب پیدا کنیم اما چنانچه این موضوع رقم نخورد قاعدتاً با مصوبه مجلس یک سال دیگر واگذاری ها تمدید می شود و به احتمال زیاد برای سال آینده نیز نیاز به تمدید وجود دارد.

به گفته سبحانی، از ابتدای تاسیس سازمان خصوصی سازی تا شروع دولت یازدهم مجموعه سهم بخش خصوصی واقعی از واگذاری ها حدود 18 درصد بوده که با سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های تشویقی که در دولت جدید انجام شده، این آمار هم اکنون به 38 درصد رسیده تا بدین ترتیب مجموع آمار واگذاری ها به بخش خصوصی واقعی به بیش از دو برابر برسد.
 
کلمات کلیدی : خصوصی سازی+وزیر اقتصاد+طیب نیا
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۴ ۱۷:۴۳:۳۲
هنگام خصوصی سازی به تقسیم سهام های ترجیحی توجه شود مدیران بانکی هنگام خصوصی سازی تعداد بسیار زیادی سهام ترجیحی را بنام خود کرده اند که در کنار رسیدگی به حقوق های نجومی باید به مسایل سهامدهای ترجیحی نیز رسیدگی شود اول از همه هم از بانک تجارت شروع بفرمایید که فساد های زیادی چه از نظر نجومی وچه از نظر تسهیلاتی وچه از نظر دریافت های خارج از سیستم حقوق و دستمزد (4016249) (alef-13)
 
مشکین نقاب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۴ ۲۰:۱۰:۵۸
کدامیک از اعضای دولت به حرف خود عمل کرد؟ (4016500) (alef-13)
 
شبیه راز
United Kingdom
۱۳۹۵-۰۸-۲۴ ۲۰:۵۸:۳۹
واقعا مرد و مردونه. یکی از دولتمردان را نام ببرید که به قول و وعده های خود عمل کرده؟ (4016558) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۲۴ ۲۳:۲۷:۰۵
خود رئیس دولت .
مگه یادتون نیست که قول داد وضع معیشتی مردم طوری شود که مردم نیازی به یارانه 45 تومنی نداشته باشن ! (4016749) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۵ ۰۳:۲۴:۴۱
ظریف به قول خود عملکرد و برجام رو عملی کرد و توافق صورت گرفت. اینم یه موردش که مهمترینش بوده (4016896) (alef-3)
 
احمدعلی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۵ ۱۰:۳۹:۴۸
شما با توافق هسته ای تغییری در زندگی خودتون احساس کرده اید؟
مگر توافق به این منظور نبود که وضعیت اقتصادی بهتر شود؟
درختی که محصول ندهد بهتره است کاشته نشود. حالا کاشت این درخت چقدر باج داده اند بماند. (4017218) (alef-11)
 
پرهام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۴ ۲۱:۲۷:۰۶
نمایندگانی که با خصوصی سازی مخابرات موافقت کردن کجایند که به مسولین مخابرات بگویند که حقوق یه نخبه رشته الکترونیک با ۱۴ سال سابقه در مخابرات با رشته مهندسی. الکترونیک یا عمران یاکامپیوتر نمیشه ۱۱۰۰ هزار تومن کجایند اون نماینده ای که رای به خصوصی سازی مخابرات داد تا حالا خانواده ها با نفرین انها را یاد کنند وگرنه اگه این لیسانس ها به ادارات دیگر رفته بودن سه یا چهار برابر اون حقوق می گرفتن ولی با خصوصی سازی مخابرات همه را نابود کردید (4016591) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۴ ۲۱:۳۸:۳۴
این دولت فقط فریاد می زند....همین
البته همین فریاد را هم وقتی می زند که پای خودش گیر نباشد وگرنه در مواردی که پای خودش گیر است سکوت می کند (4016607) (alef-13)
 
املی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۴ ۲۲:۰۲:۰۷
دولت با خصوصی سازی بلای جان کارگران افتاده اول اینکه اصل44 قانون اساسی بصورت ابتر اجرا شده است دوما این خصوصی سازی یعنی ضایع کردن حقوق کارگران (4016644) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۵ ۰۶:۴۰:۵۲
اخیرا طرح هایی باری حذف کارت سوخت شده است! متاسفانه این طرح خوب که سرمایه گذاری شده را می خواهند به بهانه بیخوید ابود کنند. اشکالات اصلی طرح کارت سوخت همان عرضه سوخت با کارتهای آزادجایگاه سوخت است که این کارت های ازاد باید جمع اوری شود و خودروها فقط و فقط با کارت سوخت خودشان اجازه سوخت گیری داشته باشند. حال مبلغ سوخت می تواند شناور و یا سوبسیدی باشد این بحص جداست. اکنون با عرضه سوخت با کارتهای ازاد دوباره قاچاق بنزین و گازوئیل رونق گرفته است! (4016932) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۵ ۰۶:۵۶:۴۴
یکی دیگر مشکلات در مرود زمان پرداخت یارنه نقدی است. در حالی قبوض را قبل 26 ماه مهلت پرداخت تمام می شود ولی دودلت 26 ماه یارانه می دهد!
یا باید یارنه به 20 ام ماه بدهند و یا قبوض بعد از 26 ام (4016941) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۵ ۰۹:۰۳:۰۵
مگر شما به حرفتان عمل کردید (4017078) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۲۵ ۱۸:۲۰:۰۶
کار این دولت گفتار درمانی و عادت دادن مردم به این مساءل بود در عرض سه سال دلار را 50 درصد قیمتشو افزایش دادن فرق دولت قبلی این بود که اونا یک شبه افزایش قیمت میدادن و اینا با شیب ملایم افزایش میدن. (4017868) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۵ ۲۱:۲۷:۳۷
اقای طیب نیا که هیچ چی پدر جد طیب نیا نیز هیچ کاری برای این اقتصاد نمیتونن کار مثبتی انجام دهند (4018072) (alef-13)
 
حسین اصل
۱۳۹۵-۰۸-۲۶ ۱۲:۵۶:۱۸
حالا کدوم یکی به حرفش عمل کرده که این یکی نکرده؟
شما هم زورتون به این بنده خدا رسیده؟ (4018692) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.