نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 342683
حال و هوای سود بانکی در اوایل سال؛
وام صفر تا ۴۰ درصدی سوخته در بانک‌ها/ روزشمار ۱۸ درصد موجود است
بخش اقتصادی الف،21 فروردین 95
تاریخ انتشار : شنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۰۳
حدود دو ماه از کاهش نرخ سود اعم از تسهیلات و سپرده در بانکها می‌گذرد. گرچه نرخ سودهای بلندمدت در اغلب و شاید تمامی بانکها همان ۱۸ درصد مصوب است ولی سودهای روزشمار که باید طبق توافق بانکها و تصویب شورای پول و اعتبار ۱۰ درصد باشد، در بین برخی به اندازه همان ۱۸ درصد سالانه قابل پرداخت است. سود تسهیلات هم ماجرای خود را دارد.

به گزارش ایسنا، در بهمن ماه سال گذشته بانکها برای دومین بار برای کاهش نرخ سود توافق و به کمتر از یک هفته نیز شورای پول و اعتبار آن را مصوب کرد. سود سپرده از ۲۰ به ۱۸ و تسهیلات از ۲۴ به ۲۲ درصد کاهش یافت. این تغییر با مصوبه اردیبهشت ماه یک تفاوت قابل توجه داشت. در اردیبهشت ۱۳۹۴ که سود سپرده بلند مدت از ۲۲ به ۲۰ رسیده بود، شورای پول و اعتبار تعیین نرخ روزشمار و کوتاه مدت را به بانکها واگذار کرد و البته بانکها هم در این باره با وجود توافقاتی که داشتند، هر کدام بنابر خواست خود سود روزشمار تعیین کردند.

این در حالی است که عمدتا چه بانکهای بزرگ و چه کوچک سودهای کوتاه مدت خود حتی روزشمار را به اندازه سالانه و تا ۲۰ درصد تعیین کردند تا از این طریق مشتری بیشتری جذب کرده و یا اینکه حداقل سپرده گذاران خود را از دست نداده باشند. اما در دور تازه تغییر نرخ سود بانکی در اواخر سال گذشته، اعضای شورا این بار دست بانکها را برای سود روزشمار باز نگذاشته و تصویب کردند که باید نرخ حداکثر ۱۰ درصد باشد.

گرچه در روزهای ابتدایی کاهش نرخ سود بانکی این دستورالعمل تا حدود زیادی بین تمامی بانکها اجرایی شد ولی بررسی های میدانی در سال جدید نشان میدهد که با وجود پرداخت نرخ سود ۱۸ درصد سالانه که تقریبا بین تمامی بانکها و موسسات مشترک است و حداقل برای مشتریان عادی اجرایی می شود، سود روزشمار در بین برخی بانکها مرزی نداشته و حتی تا ۱۸ درصد سالانه قابل پرداخت است. از سویی دیگر برخی دیگر هم روزشمار ۱۸ درصد ندارند، اما سالانه آنها از یک ماه اول به بعد از سپرده گذاری قابل تسویه و برداشت بوده اما همان سود ۱۸ را دریافت خواهند کرد.

در عین حال بودند بانکهایی که سود را طبق دستورالعمل شورای پول و اعتبار در دوره های مختلف تقسیم بندی و اجرایی می کنند. در این حالت سود روز شمار ۱۰ درصد، سه ماهه ۱۲ درصد ،شش ماهه ۱۴ درصد، ۹ ماهه ۱۶ درصد و سالانه ۱۸ درصد قابل پرداخت است.

همچنین با وجود ممنوعیت باز شدن حسابهای صندوق سرمایه‌گذاری در بانکها بعد از تصویب نرخ‌های سود جدید، بازهم برخی نسبت به باز کردن این حساب اقدام می‌کنند که سود حدود ۲۲ و بیشتر را برای مشتری به همراه دارد.

وام ۴۰ درصد سوخت
اما در مورد سود تسهیلات که اغلب بانکها تا ۲۲ درصد مصوب شورای پول و اعتبار آن را اعلام می کنند ، شرایط پرداخت متفاوت است. به طوریکه در بین آنها سود صفر درصدی هم می توان یافت. یکی از موسسات طرح خود را اینگونه تشریح کرد که مشتری می تواند مبلغی را نزد موسسه به مدت شش ماه سپرده گذاری کرده و بعد از این مدت معادل آن را وام دریافت کند که البته سود باز پرداخت آن با توجه به مدت یکساله باز پرداخت صفر خواهد بود. اما این سود از سقفی بیشتر به پنج درصد افزایش می یابد. جالب اینجاست که بانکی دیگر همین طرح را دارد ولی سود باز پرداخت تسهیلات آن تا ۱۸ درصد خواهد بود.

برخی هم تسهیلات را با سود ۲۲ درصد پرداخت می کردند، اما با توجه به اینکه ۲۰ درصد وام پرداختی را به عنوان وثیقه نزد خود نگه می دارند، در نهایت تسهیلات با سود حدود ۲۶ درصد برای مشتری تمام می شود.

موسسه دیگر که البته جزو موسسات تحت نظارت بانک مرکزی قرار گرفته اعلام می کند که دیگر سودهای بالا نداریم و روزشمار ۱۰ و سالانه ۱۸ درصد خواهد بود. ولی در مورد تسهیلات نیز اعلام شد که فعلا تسهیلاتی نداریم ولی تا پیش از این حتی وام هایی با سود ۴۰ درصد هم پرداخت می کردیم.

به هر حال در حال حاضر حداقل ظاهرا در مورد نرخ سود سالانه بین بانکها تخلف چندانی وجود ندارد، ولی در مورد سود روزشمار و اغلب تسهیلات تفاوت هایی وجود دارد که می تواند ناشی از همان تلاش شعب برای جذب بیشتر منابع باشد. موضوعی که البته تهرانفر-معاون نظارت بانک مرکزی- از آن به عنوان خودشیرینی برخی شعب یاد می کند.
 
Romania
۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۰:۱۰:۴۳
اگر سود سالانه 18درصد تصویب شده، پس چرا برای وام 160 میلیونی مسکن که باید 80 تومن به مدت یکسال سپرده گذاری کنیم، گفتند که اگه انصراف بدیم بعد از یکسال که پولمون پیششون مونده، اصل پول رو با سود فقط 10 درصد پس میدن؟؟ (3636817) (alef-11)
 
مصی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۳:۱۶:۰۲
اصلا دلم نمیخاد از سیستم بانکی دفاع کنم ولی
انصراف اسمش روشه و میتونه با جریمه همراه باشه .
جریمه اش هم میتونه همین باشه که بجای سود یکساله 18 درصد به شما 10 درصد بدن ... (3637164) (alef-11)
 
حقیقت جو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۰:۵۵:۵۹
اگر قرار است بانکها همگی از یک دستورالعمل واحد تبعیت کنند فلسفه تشکیل بانکها مختلف خصوصی و دولتی چیست
هدف قانون گذار از ایجاد این تنوع ایجاد رقابت و تنوع خدمات در جهت بهرمندی بیشر سپرده گذاران بوده است (3636912) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۳:۵۶:۴۲
بااین وضعیت و پایین آوردن سود بسیاری از افراد را از نان خوردن انداختند چرا که تنها در امد عده ای همان مبلغ چهل پنجا میلیون بود که با سپرده گزاری در بانک سود بخور ونمیری عایدشان می شد اکنون با این وضعیت میزان زیادی از در امد این افراد کاهش پیدا می کند البته قابل ذکر است که مشتری های خاص مبالغ هنگفتی در بانک ها دارند با آنها بصورت ویژه برخورد می شود و از سود آنها کاسته نمی شود . این کاهش سود بانکی عمدتا به ضرر قشر ضعیف و متوسط جامعه است که با چهل پنجاه میلیون هیچ کار و کاسبی دیگری هم نمی توانند بکنند این قشر متوسط با توجه به آمار دولت که 25 تا 30 میلیون هم از یارانه بگیران خط خواهند خورد از دوجانب متضرر خواهند شد قطع یارانه نقد- کم شدن سود بانکی وباز ناگفته پیداست که به همین میزان از سبد رای جناب آقای دکتر روحانی در انتخابات بعدی کاسته خواهد شد . (3637252) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۳:۵۹:۴۴
یک بخش از مناظره بین جناب طیب نیا به نمایندگی از اقای عارف و جناب نوبخت به نمایندگی از اقای روحانی رو براتون نقل قول میکنم امیدوارم الف این تکه رو که خبر خودش هم هست رو منتشر کنه:
"تعیین دستوری نرخ سود خلاف شرع است/مشکل اصلی نرخ تورم است
طیب نیا با بیان اینکه تعیین دستوری نرخ سود ولو توسط شورای پول و اعتبار با قانون بانکداری بدون ربا مغایرت دارد، خلاف شرع است و ما را از حوزه بانکداری اسلامی خارج می کند، اظهار داشت: قاعدتا در چارچوب بانکداری بدون ربا، سود واقعی تحقق یافته بایستی به سپرده گذاران که مالکان اصلی منابع هستند پرداخت شود، اینکه رقم کم است یا زیاد است موضوع بحث ما نیست، این را بازار تعیین می کند و سود تحقق یافته؛ ما باید اجازه دهیم بانکداری اسلامی به شکل صحیح اجرا شود."
متن کامل:
http://alef.ir/vdcftjdyew6d10a.igiw.html?194257 (3637258) (alef-11)
 
Saeid
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۴:۱۴:۱۳
یک فاجعه در وامهای کشور وام های یارانه دار بانک مسکن است.

متاسفانه در یک سیاست غلط و کاهلانه ای، وام مسکن با نرخ ثابت ارائه می شود در حالی که وام ده ساله است و ریسک کاهش یا افزایش نرخ تورم و نرخ سود بانکی داریم.
الان همه کسانی که با تشویق دولت وامهای سنگین 16 درصدی گرفته اند (همیشه وام مسکن با نرخی کمتر از نرخ دیگر وامها ارائه می شود) تا چرخه رکود را بشکنند، الان باید وامی سنگین و گران را ده سال تحمل کنند
چرا؟
چون بانک حال ندارد نرخ سود سالیانه بر این وام ده ساله محاسبه و اعلام کند!!

حداقل باید حق انتخاب بدهند به مردم که نرخ ثابت می خواهید یا نرخ متناسب با هر سال؟!

به نظرم این کاهلی عوارض بدی بر مسکن داشته و دارد. سربسته گفتم که بماند!

سعید تمر (3637292) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.