نظر منتشر شده
۳۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 249858
نگذارید ایران از میز مذاکره دور شود
گری سیک*، 1 آذر 93
تاریخ انتشار : شنبه ۱ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۵۵
در حالی که ضرب الاجل ۲۴ نوامبر برای توافق هسته ای خودنمایی می کند، برخی صداها در واشینگتن- شامل دنیس راس، مشاور سابق اوباما در امور ایران- از به تعویق انداختن توافق به جای شتاب برای امضاء توافقی که تمام عیار نباشد، سخن می گویند. اما مبنای این تفکر که می گوید هنوز زمان باقی است و می توان در آینده به توافق بهتری دست یافت، اشتباه است. آنها این موضوع را درک نمی کنند که واکنش های ایران و دیگر کشورها به عدم توافق می تواند به گونه ای باشد که خارج از قدرت کنترل سیاستمداران آمریکایی است. موضع ایران بدون توافق هسته ای از انعطاف کمتری برخوردار خواهد شد و در عین حال اهرم های غرب از طریق تحریم ها نیز به طور ملموسی تضعیف می شود.

در واقع باید گفت شکست در دستیابی به توافق می تواند اوضاع را سوی تنش و درگیری بازگرداند.

برای درک این شرایط باید دستاوردهای مذاکرات یک سال گذشته و پیامدهای حذف پیشنهاد مصالحه هسته ای آمریکا از روی میز را به یادآورد.

توافق موقت ۲۴ نوامبر سال گذشته فضای بحرانی پیرامون برنامه های هسته ای ایران را تعدیل کرد. این توافق برنامه های غنی سازی ۲۰ درصدی ایران را متوقف کرد و موجب کاهش ذخایر اورانیوم غنی شده ایران و موافقیت با بازرسی های گسترده تر از تاسیسات هسته ای ایران شد. در مقابل تهران مشوق تعدیل تحریم ها را دریافت کرد. همچنین دیپلمات های ایرانی و آمریکایی برای نخستین بار در سه دهه اخیر یک کانال دایمی برای روابط پایدار ایجاد کردند.

اما شکست در دستیابی به یک توافق پایدار می تواند به آسانی تمامی دستاوردها و پیشرفت های انجام شده را هیچ تبدیل کند. این همان سناریویی است که یک بار در سال ۲۰۰۵ اجرا شد و توافق هسته ای ایران و سه کشور اروپایی را نقش برآب کرد. باید به خاطرداشت که دو چهره کلیدی که هدایت مذاکرات هسته ای ایران را بر عهده گرفته اند یعنی حسن روحانی، رئیس جمهور و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در گذشته نیز مذاکرات شکست خورده بر سر برنامه های هسته ای را تجربه کرده اند. آنها از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ و در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی تلاش های مشابهی را برای توافق هسته ای انجام دادند. در آن زمان روحانی ریاست شورای عالی امنیت ملی را بر عهده داشت و ظریف نیز نماینده ایران در سازمان ملل بود. آنها تلاش کردند از طریق محدود کردن برنامه های هسته ای ایران، روابط تهران با جامعه بین المللی را عادی سازی کنند. اما دولت جورج بوش که در آن زمان بر سر کار بود با تاکید بر اینکه حتی یک سانتریفوژ هم نباید در ایران فعال باشد، توافق ایران با انگلیس، فرانسه و آلمان را به شکست کشاند. در آن زمان پیشنهاد ایران حفظ ۵۰۰ سانتریفوژ برای عملیات تحقیقات و توسعه هسته ای با در اختیار داشتن گزینه افزایش تعداد سانتریفوژها به ۳ هزار دستگاه بود. در آن زمان ایران تعداد اندکی سانتریفوژ فعال در اختیار داشت که از برچیدن آنها خودداری می کرد.

ایران هم اکنون ۲۰ هزار سانتریفوژ نصب شده دارد که نمی از آنها فعال هستند.

پس از شکست آن مذاکرات، روحانی و ظریف از سوی تندروها به واگذاری حقوق ایران و کوتاه آمدن در برابر غرب متهم شدند. محمود احمدی نژاد نیز بر موج این مخالفت ها سوار شد و در انتخابات ریاست جمهوری ایران به پیروزی رسید و پس از آن محمد جواد ظریف از انظار عمومی ناپدید شد. بسیاری از همکاران ظریف نیز به دادگاه کشیده شدند و برخی از آنها کشور را ترک کردند. از آن پس تهران برنامه های هسته ای خود را با سرعت بیشتری ادامه داد.

امروز ایران ۲۰ هزار سانتریفوژ دارد که نیمی از آنها فعال هستند. همچنین تاسیسات زیرزمینی غنی سازی اورانیوم در ایران ایجاد شده که در مقابل حمله های هوایی در امان است. از سوی دیگر ذخایر اورانیوم غنی شده ایران نیز افزاش یافته و یک راکتور آب سنگین نیز در اراک در آستانه ورود به مدار تولید قرار دارد. این دستاوردهای شکست مذاکراتی است که ۹ سال قبل انجام شد و در آن پیشنهاد خوبی مطرح شده بود. به این مجموعه باید افزایش ریسک درگیری نظامی و اعمال تحریم های گسترده را نیز اضافه کرد.

اما شرایط در سال ۲۰۱۳ و با انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران بار دیگر تغییر کرد. او ظریف را به انظار عمومی بازگرداند و دور جدیدی از مذاکرات هسته ای را آغاز کرد. فرصت مغتنمی که در اختیار تمامی طرف ها برای پرهیز از درگیری قرار گرفته است، در صورت از دست رفتن می تواند پیامدهای به مراتب وخیم تری در مقایسه با شکست مذاکرات در سال ۲۰۰۵ داشته باشد.

حتی اگر همه چیز مشابه سال ۲۰۰۵ پیش نرود، می تواند انتظار داشت که دومین شکست دیپلماتیک موضع تندروها در ایران و آمریکا بیشتر تقویت کند.

به این ترتیب از سرگیری غنی سازی ۲۰ درصدی و کاهش نظارت ها از جمله اقداماتی است که تحت تاثیر فشار تندروها از جانب تهران انجام می شود. به این ترتیب محافظه کاران می توانند یک بار دیگر روحانی و تیم اش را به حاشیه برانند. این سناریویی است که در آن سیاست هسته ای ایران بیش از پیش تحت نفوذ تندروها قرار می گیرد. البته یک تاثیر ثانویه نیز قابل پیش بینی است که مشکل را دوچندان می کند: تضعیف اهرم خارجی که آمریکا از طریق آن می تواند به ایران فشار وارد کند. در حال حاضر آمریکا از طریق جلب حمایت متحدان اش تحریم هایی را علیه ایران اعمال می کند که بنا بر ادعای برخی در بازگشتن ایران پای میز مذاکره تاثیرگذار بوده است. اما اگر سرانجام این مذاکرات این باشد که ایران برای توافق حسن نیت داشته اما غرب در راه دستیابی به توافق مانع تراشی کرده است، آنگاه استراتژی آمریکا برای صف آرایی دوباره علیه ایران و اعمال تحریم های بیشتر با موانع زیادی رو به رو می شود.

یکی از دستاوردهای دیپلماسی اوباما در قبال ایران تا کنون این بوده که باوجود اختلاف نظرها توانسته همه گروه ها با دیدگاه های متفاوت را پای میز مذاکره نگاهدارد و آنها موضع مشترکی در قبال ایران به نمایش بگذارند. برای مثال باوجود بحران اوکراین، روسیه از همکاری با آمریکا در مذاکرات هسته ای با ایران سخن می گوید. چین و روسیه و کشورهای اروپایی نیز نسبت به دستیابی به توافق با ایران تمایل زیادی نشان می دهند.

با این حال همه بر این نکته اجماع دارند که بدون مداخله مستقیم آمریکا توافق با ایران مسیر نیست. حال اگر آمریکا مقصر شکست مذاکرات قلمداد شود، همین متحدان از همراهی با سیاست های آتی واشینگتن در برابر ایران سر باز می زنند.

چین باوجود عضویت در گروه ۱+۵(آمریکا، انگلیس،فرانسه، چین،روسیه و آلمان) تا کنون اجازه نداده این جایگاه مانع حفظ روابط نزدیک پکن با تهران شود. روسیه نیز به دنبال تهاتر نفت در برابر کالا با ایران است. این دو کشور حتی پذیرفته اند از ارز محلی برای تجارت با ایران استفاده کنند که راهی برای دور زدن دلار است. تهران نیز راه هایی را برای دور زدن تحریم ها پیش رو دارد. باید گفت به رغم تحریم ها، ایران هم اکنون بیش از فرانسه و انگلیس، فولاد مصرف می کند و دو برابر ترکیه نیز خودرو تولید می کند. همچنین ایران جایگاه نخست کشورهایی را از آن خود کرده که در آن خودروها با سوخت گاز کار می کنند.

*گری سیک استاد دانشگاه کلمبیا ؛ عضو شورای امنیت ملی در دوره های ریاست جمهوری فورد،کارتر و ریگان و مشاور کاخ سفید در دوران انقلاب ایران و اشغال سفارت آمریکا.
این مقاله به عنوان بخشی از پروژه «سیاست خارجی آمریکا» به چاپ رسیده است.
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۰۹:۱۴:۱۸
با توجه به نتایج مذاکرات در مسقط و زیاده‌خواهی و تعصب و قلدرمآبی کشورهای غربی بخصوص آمریکا، چرا وزیر امور خارجه و معاونان ایشان، اصرار بر ادامه این مذاکرات بی‌فایده دارند. زیاده‌خواهی کشورهای غربی هیچ وقت کم نمی‌شود لذا مسئولان وزارت امور خارجه باید با دیدی باز وارد مذاکره شوند تا ان‌شاءالله سربلند از این مذاکرات بیرون آیند. (2502096) (alef-13)
 
فرهاد
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۵:۳۱:۰۲
می خوای به جای آقای ظریف آقای جلیلی با اون دید بازشون رو بفرستیم تا 3-4 دیگه تحریم و قطعنامه و.... برای ایران بیاره. دوما هرکسی به دنبال منافع خودش هستش و ما هم خط قرمز خودمون رو داریم نباید از اون خط قرمز ها عبور کنیم و تیم مذاکراتی ایران به حق پای این خطوط قرمز ایستادگی کرده البته اونها چندسال هزینه کردن و تحریم کردن قطعا الان دنبال منافع زیادی هستند همان طوری که ما هزینه کردیم و تحریم رو تحمل کردیم و الان دنبال مناقع بیشتر هستیم قطعا اگر این در زمان به توافق نرسیم هزینه های دو طرف بیشتر شده و در نتیجه خواسته هاشون بیشتر .اما باید توجه کنیم ضرری که به اونها میرسه یک هزارم ضرری هستش که به ما میرسه (2502962) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۲ ۱۰:۳۱:۲۶
دوست عزیز ما فاکتوری داریم به نام غیرت و عزت که با هیچ منفعت اقتصادی معاوضه نمی کنیم.آیا کشورهایی مثل کوبا یا کره شمالی که یک دهم امکانات و منابع مارا هم ندارندبواسطه تحمیل تحریم های سخت از هستی سا قط شده اند؟مطمئن باشید اگرچه این کشور ها کمونیست هستند و اعتقادات دینی هم ندارندحاضرند استقلا و عزت خودشان را حتی اگر به قیمت نابودی بخش زیادی از مردمشان هم تمام شود حفظ کنند غیرت یعنی همین (2504178) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۹:۴۱:۳۰
یکبار احمدی نژاد با همین طرز فکر شما، به کشور و مردم آسیب؛
دوره، دوره افراط و بی عقلی نیست؛
درخواست ما از نمایندگان ایران در این گفتگوها، ماندن و چانه زنی تا آخرین لحظات است؛ تا اگر توافقی انجام نشد، مسوولیت اش متوجه غرب باشد. (2503459) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۲۰:۰۴:۳۳
دولت آمریکا به گونه‌ای با تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان برخورد می‌کند که گویا فقط اختیار قسمت کوچکی از تحریم‌ها را دارد. این قسمت تحریم را هم نمی‌خواهد لغو کند بلکه صحبت از تعلیق تحریم می‌کند با این حساب به رغم عقب‌نشینی تیم مذاکره کننده ایران چیزی عاید ما نمی‌شود. چنین مذاکراتی کاش هر چه زودتر به پایان برسد. (2503495) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۲۰:۰۴:۵۷
یک سال تمام هزینه مذاکره شد بلکه رضایت آمریکا جلب شود. ولی دست از باج‌خواهی و زورگویی برنداشت که جسورتر هم شد. وقت آن است که اجازه ندهیم کشور بیش از این ضرر بکند. (2503496) (alef-13)
 
44
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۲۲:۱۱:۳۱
تند رو احساساتی (2503658) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۰۹:۱۴:۳۷
ملت باغیرت ایران اسلامی از اینکه اقتدار و عزت اسلامی ایران مصون از هر گزندی است و مقاومت در منطقه ریشه گرفته هم به درگاه خداوند شکرگزار است و هم چنگ به ریسمان وحدت می‌زند ولی اینکه برخی اعلام می‌کنند به هر شکل جشن ملی می‌گیریم واقعا در مقابل زیاده‌خواهی حریف و گذشت ما از برخی دستاوردهای هسته‌ای و پیروزی یک طرفه استکبار چگونه می‌توان جشن ملی گرفت! و چرا باید با یک جشن صورت مسئله را عوض کنیم. واقعیت این است که مقاومت ملت ایران طی چندین سال انقلاب ثمرات درخشانی داشته است که برخی آن را در یکی دو سال اخیر نادیده گرفتند و بر طبل مذاکره کوبیدند. (2502097) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۱:۵۴:۴۳
لطفا ثمرات ان را بیان کنید (2502404) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۲۰:۰۷:۰۵
جوانان متعهد به انقلاب اسلامی که توانستند آرکیو 170 را مهندسی معکوس نمایند و موشک‌های با برد بیش از دو هزار کیلومتر بسازند آیا توانایی ساخت خودروی با کیفیت داخلی را ندارند؟ با میدان دادن به متخصصان جوان و با وجدان، مردم را از شر این خودروسازان بی‌کیفیت خلاص کنید. (2503501) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۲۱:۰۱:۳۸
شما قبل انقلاب پرستاران فیلیپینی داشتی توی بیمارستان الان پرستار ایرانی داریم که حتی دوست دارند برن و کشور های دیگم راحت پذیرششون میکنند. در پرستار خود کفا شدیم یا نه؟
شما خود ببین توی بخش بهداشت ثمرات رو . هرچند گاهی برخی ها دارو ها کمبود داریم ولی واقعا درصد خودکفایی ایران توی دارو و رادیو دارو به نسبت کشورهای همسایه و درجه دو اروپایی بهتر نیست؟
_____________________________________________________________
در بخش هوا فضا ما کم پیشرفت کردیم؟ زمان انقلاب پهباد نداشتیم ، هواپیا هم نمشد تعمیر کنیم ولی به مدد تحریم الان پهباد میسازیم هواپیما تمیر میکنیم و ...
هرچند میتونیم هواپیماهایی غیر مسافر بری هم بسازیم. و حتی مسافرتی هم مهندسی مجدد شده
_____________________________________________________________
در بخش صنعت ما کم پیشرفت داشتیم؟ چقدر صنعت رشد کرده؟ ماشین آلات داریم مواد اولیه داریم ولی هنوز خودکفا نیستیم ولی نسبت به قبل بهتریم حتی توی بعضی صنایع برتر هستیم. از صنعت ساختمان و سد سازی و حتی برخی ماشن الات
________________________________________________________
دوست عزیر ما جزو معدود کشورهایی هستیم که خودمون هسته ای شدیم،
________________________________________________________

مشکل اصلی ما بخش اقتصاده اگر میبینی ماشین درست تولید نمیشه به خاطر کمبود نیست به خاطر دزدیه مسولان اون بخشه. اگر بانک داره مردم رو اذیت میکنه به خاطر فساد اون بخشه نه کم بود امکانات و ....
تنها چیی که نیاز داریم از غرب اونم از مردم غرب نه دولت هاشون وارد کنیم صداقت و وجدان کاریه (2503581) (alef-13)
 
فرهاد
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۵:۳۵:۲۸
اصلا حرف شما درست ، ما مقاومت می کنیم و مذاکره نمی کنیم میشه بگین نتیجه اش چی میشه؟؟؟ (2502978) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۰۹:۱۴:۵۴
تنها دستاورد مذاکرات برای کشورمان اثبات غیرقابل اعتماد بودن غرب به ویژه آمریکای جنایتکار است. ولی متاسفانه خوش‌بینی بیش از حد مسئولین تیم مذاکره کننده، غربی‌ها را به تصور مفید بودن تحریم‌ها سوق داد. به گونه‌ای که با هر بهانه جدید تحریم‌های سخت‌تر از گذشته را به کار گیرند. (2502099) (alef-13)
 
دددددد
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۵:۳۷:۰۶
خواهشا تحریف نکنید مرد باشین بگین تحریم جدید نشدیم و فقط تحریم های قبلی اجرا میشه (2502982) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۲۰:۰۵:۳۵
آمریکای جنایتکار در مسیر علمی و هسته‌ای کشور ابتدا توقف و سپس بازگشت به قبل را دنبال می‌کند. مسئولین به هوش باشند. (2503498) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۰۹:۱۵:۱۴
جنایت‌های آمریکا و اسرائيل در غزه، سوریه و عراق ثابت کرد خوی توحش در دنیای غرب نه تنها کاهش نیافته بلکه بیشتر هم شده است. ما هم در مذاکرات هسته‌ای با این گونه چهره‌های انسان نما مواجه هستیم پس می‌طلبد که کاملا هوشیار باشیم و اعتماد بی‌جا به آنان نکنیم. (2502100) (alef-13)
 
سادات اصل/اهواز
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۰۹:۳۱:۲۵
طوری نوشتید ایران راهکار برای دور زدن تحریمها داره که هر کس ندونه انگار چه کارها میکنیم لابد منظور از دور زدن تحریمها دادن نفت بی زبان به چینیها و گرفتن اجناس بنجل از جانب اونهاست یا مثلا پروراندن امثال زنجانیهاست که به خاطر تحریمها چه دلالیهایی که به جیب زدند اول و آخر از ماست که برماست این ماییم که با سیاستهای غلط پرونده هسته ای رو به اینجا رسوندیم تا دیروز آقایون می فرمودند تحریمها کاغذ پاره اند امروز همه اون کسانی که تا دیروز از این حرف دفاع میکردن میگویند یا همه تحریمها باید برداشته شه یا هیچ غیر از اون خیانت به ملته هر وقت خودمون فهمیدیم چی میخوایم دیگران هم می فهمند (2502129) (alef-13)
 
امين
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۴:۰۱:۴۴
اينو گري سيك نوشته عزيزم
الف ننوشته كه بخواد منظوري داشته باشه يا نه (2502708) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۲۳:۴۰:۴۵
این جماعت بیشمار همیشه همینجوری رو هوا نظر میدن! ای کاش کمی بیشتر دقت می‌کردند! (2503777) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۲۳:۵۹:۴۹
برادر روشنفکر تحصیلکرده از اهواز
اول مقاله خوندن رو یاد بگیر بعد نظر بده
نویسنده این مقاله آقای گری سیک هستن یکی از صاحب نظر های آمریکا
الف فقط منتشر کننده و ناقل خبر هست.
اونا فهمیدن ایران تحریمهای رو دور زده ولی یه عده ساده لوح داخلی هنوز نفهمیدن!
محض اطلاع تون تحریمهای فعلی بقدر ی شدید هست که اگه دور نمیخورد کشور دچار قحطی میشد و شما اینطور با شکم سیری وقیحانه نظر نمیدادی. (2503788) (alef-13)
 
یکی
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۰۹:۵۹:۴۳
والا کسی دوست نداره میز مذاکره رو ترک کنه ولی شما نمایندگان مجلس خطوط قرمزی مشخص می کنید که کلا اصل مذاکره رو زیر سئوال می بره که چه دلیلی واسه مذاکره کردن داریم ما که نباید هیچ تعدیلی رو بپذیریم و تمامی سایتهای ما همچنان مثل گذشته کار کنند دنیا هم خوب یا بد با همین موضوع مشکل داره (2502177) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۹:۰۹:۱۲
بجز تیتر مطلب بقیه شو نخوندی؟
حداقل یه نگاهی به خلاصه مطلب و نویسندش مینداختی! (2503403) (alef-13)
 
شمس اله ابراهیمی
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۰:۱۴:۲۳
به نام خدا -اولا روش کار ما باید این گونه باشد که بحث وسیاست هسته ای
تنها در دست رهبری و ریس جمهور باش و مجلس هم با سعه صدر
کار نظارت را عهده دار باشد .واز این بپرهیزیم که مسیله ای به این
مهمی هرکسی ازآن دم بزند .دوما سیاست یعنی دریک محیط تنگ
ودر بین چندین حیوان وحشی بدون سلاح سرد یا گرم عبور کردن .
سوما ،اگر توافق بدون دستاورد برای ماباشد ،ماباید با دربینهای نصب
شده غنی سازی 20 درصد خود را ادامه دهیم و به کسی هم توپ و
تشر نزنیم. (2502208) (alef-13)
 
میثم
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۰:۵۱:۲۹
تحلیل خوبی بود (2502270) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۱:۰۹:۲۷
دعا کنیم برای سردار و فرزند انقلاب ظریف که اکنون در خط مقدم در جبهه ای با ناجوانمردان میجنگد. (2502302) (alef-17)
 
احمدی
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۲:۱۲:۳۹
قطعاً،اهمیت وارزش تیم مذاکره کننده کشورمان در وین صدها برابرازتیم فوتبال برابرآرژانتین وتیم والیبال برابرایتالیا خواهد بود ، پس بیائید بدون هیچ گونه بغض سیاسی وفردی وبا حب دینی وملی ، برای موفقیت تیم مذاکره کننده کشورمان ختم صلوات ، دعا و راز ونیاز بدرگاه خداوند متعال داشته باشیم که موفقیت این عزیزان سربلندی اسلام است (2502431) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۴:۰۷:۵۴
فقط اگه توافق نشد آقای ظریف قول بده تا بیست و چهار ساعت نخنده. این دیگه حداقل کاریه که می تونه انجام بده. خیلی رو اعصابه خنده هاش. (2502735) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۷:۲۹:۴۷
شما می تونی به خنده هاش نگاه نکنی، من که عاشق خنده آقای ظریف هستم. (2503221) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۷:۳۵:۳۱
دوستان عزیز، هم وطنان عزیز، با یه حساب سرانگشتی می توان به این نتیجه رسید که ریسک درگیری نظامی و اعمال تحریمهای شدید علیه ایران به مراتب هزینه بیشتری نسبت به محدود کردن غنی سازی و عدم فعالیت راکتور اراک برای همه ایرانیان داره. مگر ما قبل از تحریمها راکتور اراک داشتیم مگر ما از اورانیوم غنی شده چه استفاده ای کردیم. چه استفاده ای می تونیم بکنیم!!!! معادن اورانیوم را کسی از ما نمی گیره ولی نفت ما را دارن می برن. اجازه بدین فعلا نفت را دریابیم تا آیندگان به اورانیوم بپردازند. لطفا منطقی فکر کنیم. (2503230) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۴:۳۶:۵۸
آقای گری سیک لطف می کنید فقط برای کشور خودتان نسخه بپیچید
آخر مگه ما برای کشور شما مقاله می نویسیم؟ هان! (2502803) (alef-10)
 
ابوالحسن
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۵:۲۱:۳۲
حق با گری سیک این سیاستمدار کهنه کار والبته پرو ایران است(طرفدار رابطه منطقی با ایران) (2502939) (alef-13)
 
sam
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۵:۳۴:۱۸
با سلام

ایشان انسان بی غرضی نیست و حقایق را کتمان می کند. مقاله ایشان هم ارزش خواندن ندارد و به درد خودش می خورد! چون تا آنجایی که من می دانم این آقا دهها سال است که یک مشت چرندیات را تکرار می کند! این فرد اصلا قابل اعتماد نیست.یک انسان ظاهرا دوست ولی باطنا دشمن. (2502972) (alef-13)
 
آنها
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۶:۵۰:۲۳
ما چه انرژی هسته ای داشته باشیم یا نداشته باشیم فرقی به حال روابطمون و تحریمها با امریکا و اروپا نداره ! به یه چیز دیگه گیر میدن . مسئله فقط تقابل طرز فکر مسلمانها با بقیه هستش . اونا از پیشرفت ما میترسن . سیاست ما هم مشخصه گاهی مقابله گاهی سازش . اگه هم یه روزی ما به قدرت زیادی برسیم امونشون نمیدیم . وسلام. (2503135) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۲۲:۰۸:۲۱
همين پريروز بود نوشته بوديد تمديد نكنيم و بگيم ما ديگه نيستيم (2503656) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۲ ۱۳:۱۲:۱۲
انقدر مهمیم که ۶ یاغی دنیا/
بیش ازدهه ای هست سر میز نشستند/
هی عربده سردادن وهی میزشکستن!/
اماچه ثمرباز سر میزنشستند/
گهگاه به تهدید وگهی لولوی تحریم/
امانشدوباز سر میزنشستند/
بلواوشلوغی نشدوطرف نبستند/
سرخورده شدندبازسرمیزنشستند/
هم آب وهوابدشدوهم سوخت گران شد/
ازپاننشستیم و سر میزنشستند/
گفتندکه این مرتبه موضوع تمام است/
گفتیم تمامید٬ سرمیز نشستند/
نه راه هجوم است ونه رویی به عقبگرد/
گیجند و به گیجی به سرمیزنشستند/
۱۰سال دگررامتصورشو یقینا/
ازبهرگدایی به سرمیزنشستند/ (2504525) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۲ ۱۷:۳۶:۴۴
حق با گری سیک است. این تیم ضعیف مرعوب که یکبار در فاصله 2003 تا 2005 مثل کودک کتک خورده هرچه خواست غرب بود و بیش از آن را برآورده کرده و چنین گروهی در ایران کم پیدا میشود پس نباید بگذارند از میز مذاکره دور شود چون فرصت درد دل با روزنامه نگاران امریکایی و شکایت از بازنشستگی قبل موعد را از دست ایشان خواهند گرفت (2505138) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.