نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 262556
مردم به‌جای دولت بازار را رونق دادند/ اوج خرید شب عید با پول خرد
تاریخ انتشار : جمعه ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۱۵
اگرچه دولت بسته خروج از رکود را به معنای واقعی کلمه همچنان بسته نگه داشته است اما مردم خود دست به کار شده‌اند و شب عیدی، با خریدهای خود البته با پول‌های خرد، بازار را رونق داده‌اند.

به گزارش مهر، دولت قرار بود که از ماه‌ها قبل، سیاست‌های خروج از رکود را برای بخش‌های مختلف اقتصاد کشور از جمله تولید و بازار، اجرایی کرده و با تحریک تقاضا، زمینه‌ساز رونق تولید شود، البته آن روزها دولتمردان اعلام کرده بودند که تحریک تقاضا در دو بخش داخلی و خارجی را صورت خواهند داد؛ بدون اینکه تورم ناشی از برهم خوردن عرضه و تقاضا، گریبانگیرشان شود. اما گویا چندان در اجرای این سیاست موفق نبوده و بنابراین بسته خروج از رکود به معنای واقعی کلمه را همچنان بسته نگاه داشته اند.

از سوی دیگر، بالاخره هر کشوری در ایام پایانی سال یا همان شب عید، رونق کسب و کار را شاهد است، اگرچه ممکن است نوسانات این رونق در سال‌های مختلف، متفاوت باشد، اما به هرحال چون گردانندگان اصلی اقتصاد در این ایام را مردم تشکیل می‌دهند، بنابراین مردم خود دست به کار شده و هم نقش تقاضاکننده را بازی می‌کنند و هم به نوعی، عرضه کننده می‌شوند؛ بنابراین چرخ تولید را به حرکت درمی آورند.

بنابراین این نمونه موفقی از اقتصاد رقابتی و البته مردمی است که در شب عید در کشور صورت می گیرد، در غیر این صورت دولت برنامه مشخصی برای خروج از رکود بازار عملیاتی نکرده است. این روزها هم بازار بزرگ تهران در کنار بسیاری از مراکز خرید پایتخت، شاهد همین رفت و آمدها و حضور پررنگ مردم است که خود می خرند و خود هم می فروشند. البته سرمایه ها اندک و پول‌ها خرد است و بیشتر به همان عیدی کارمندان و حقوق پیش از موعد، اسفندماه خلاصه می شود.

همین رونق نسبی هم که در بازار بزرگ تهران مشاهده می‌شود، چندان سبب رونق خرید و فروش نشده است، چراکه آنگونه که فروشندگان می‌گویند، بیشتر حضور مردم در این ایام در بازار بزرگ تهران نمایشی است، اما بالاخره نسبت به ماه‌های دیگر سال، بازار را رونق داده اند و زمینه را برای فروش کالاها فراهم کرده اند.

برهمین اساس، اگر این روزها، گذرتان به بازار بزرگ تهران بیفتد با جمعیتی انبوه و قابل توجه مواجه می‌شوید که تردد در خیابان و بازدید از مغازه‌ها را با سختی مواجه کرده است اما جالب اینجاست که بازار بزرگ تهران به عنوان بزرگترین مرکز خرید پایتخت، علیرغم همین جمعیت زیاد، نتوانسته فروشندگان را به میزان توقعی که دارند، راضی نگاه دارد.

روایت فروشندگان از بازار شب عید

یکی از فروشندگان بازار بزرگ تهران در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: مردم بیشتر کالاهای مصرفی می‌خرند و البته کالاهایی همچون پوشاک و کیف و کفش هم طرفداران خاص خود را دارد، اما اگر نگاهی به کیسه هایی که دست مردم است بیندازید، بیشتر کالاهای با قیمت مناسب را خرید کرده اند، این را می‌توان از کیسه‌ها و نوع بسته بندی که کالاهای خریداری شده دارد، فهمید.

قسمت ابتدایی بازار بزرگ در خیابان اصلی به چند حجره و مغازه لباس فروشی اختصاص دارد؛ بخشی که به نظر می‌رسد شلوغ‌تر از سایر اصناف است، همچون هر سال مردم استقبال زیادی برای خرید پوشاک نشان‌ داده‌اند؛ به گونه‌ای که به دلیل شلوغی و ازدحام جمعیت، به سختی می‌توان وارد برخی لباس‌فروشی‌ها شد.

فروشندگان البته از وضعیت بازار پوشاک اظهار گله‌مندی می‌کنند و می‌گویند: هرچند میزان تقاضا و خرید پوشاک در این ایام نسبت به روزها و هفته‌های گذشته بیشتر شده اما در سال‌های قبل میزان خرید مردم بیشتر از امسال بود و دلیل حضور قابل توجه مردم در بازار پوشاک این است که بسیاری از مردم صرفا برای دیدن و قیمت گرفتن اجناس می‌آیند و تعداد کمتری خرید می‌کنند.

یکی از فروشندگان در گفتگو با مهر می گوید: استقبال بیشتر از بازار پوشاک نسبت به سایر بخش‌ها امری طبیعی است؛ اما تخفیف‌ها و حراجی‌های زودرس لباس‌های زمستانی هم از دلایل مهم برای استقبال مردم است، چراکه عرضه لباس‌های زمستانی که به دلیل کوتاه شدن دوره سرما در زمستان امسال، خیلی زوتر با تخفیف در مراکز خرید عرضه می‌شوند که در حضور مردم در بازارهای خرید موثر است.

قیمت آجیل چقدر است؟

از سوی دیگر، بخش اصلی بازار بزرگ تهران را که خوراکی‌ها تشکیل می‌دهند، شلوغ است و مردم هم البته به تناسب بودجه خود، قیمت و کیفیت اجناس را می بینند و خرید می کنند. وقتی اتیکت‌های قیمتی آجیل و خشکبار را بررسی می کنیم، همه نوع آجیل با کیفیت و قیمت‌های متنوع عرضه می شود؛ از آجیل چهارمغز ۳۰ هزار تومانی گرفته تا ۶۰ هزار تومانی، البته بسته به کیفیت، قیمت هم متنوع است.

برخی فروشندگان در بیان دلایل این اختلاف قیمت می گویند: آجیل هایی که قیمت کمتری دارند، از خشکبار ایرانی استفاده شده اند و بنابراین اغلب ریز هستند ولی طعم خوبی دارند، در حالیکه آجیل های با قیمت بالا، از مغزهای خارجی استفاده می کنند و بنابراین گران‌تر هستند.

بازار دست فروشان هم داغ است

در کنار این، بازار دست فروشان هم داغ است، دست فروشانی که به دلیل عدم توانایی مالی، قادر به اجاره غرفه ها و حجره های بازار بزرگ تهران نیستند و بنابراین با پرداخت پول اندکی به شهرداری، از فضای بیرونی بازار بزرگ تهران استفاده می کنند؛ بنابراین آنها هم این روزها کسب و کار خاص خودشان را دارند.

از سوی دیگر، این داستان را مردم تشکیل می‌دهند، مردمی که خرید از دست‌فروشان را به صرفه می‌دانند و معتقدند که اگر همین دست‌فروشان نباشند، آنها قدرت خریدشان به نصف می‌رسد. یکی از این مشتریان می‌گوید قیمت پلیوری که از یکی از دست‌فروشان خرید کرده که بیش از دو برابر قیمت مغازه‌هایی است که باز هم حراج زده‌اند.

یکی دیگر از مشتریان خرید از دست‌فروشی در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: این روزها تنوع در اجناس بازار بالا است و همین تنوع‌گرایی ما را تشویق به خرید از دست‌فروشان می‌کند، چرا که به هر حال قیمت بسیار مناسب‌تر از مغازه های سطح شهر است.

وی می افزاید: قیمت‌هایی که دست‌فروشان بازار تهران عرضه می کنند، از دست‌فروشی‌های سایر نقاط بسیار ارزان تر است و علی‌رغم اینکه باید شلوغی بازار را تحمل کرد، اما خرید از دست‌فروشان حاشیه بازار تهران بسیار به صرفه است.

در عین حال، یکی دیگر از افرادی که مشتری دائم بازار تهران برای مغازه خرده فروشی خود است در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: مغازه های بازار تهران چندان هم ارزان‌تر از سایر مغازه های شهر نیستند، چرا که اوضاع کاسبی خوب نیست و مغازه دار هم باید هزینه‌های خود را از فروش هر چند اندک اجناس جبران کند.

او تصریح می کند: بازار تهران دیگر بازار سابق نیست و رکود بر آن حاکم شده است، به همین دلیل فروش غیرنقدی و یا نسیه کالاها در عمل صورت نمی‌گیرد، بساط خرید و فروش با چک برچیده شده و در نهایت اجناس به صورت نقدی و با اختلاف جزئی قیمت و تخفیف‌های اندک به فروش می‌رسد.

به هرحال، این رونق بازار هم حداکثر تا ۲۹ اسفندماه پا برجا است و به طور قطع، فروردین ماه باز هم رکود بازار را در بر می گیرد، اما مهم این است که آیا دولت برای این دسته از کسب و کارهای خرد آن هم در قلب اقتصادی پایتخت یعنی بازار بزرگ تهران، برنامه ای تدارک خواهد دید تا این رونق را باز هم به خود ببینند؟
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۱۸:۲۸:۵۹
بايد قيمتها كاهش يابد سى چهل سال پيش هم بازاريان و كسبه با سودهاى اندك و منصفانه كالا ميفروختند ، بازار و بازاريان و كاسبها مظهر انصاف و قناعت و مروت و كارهاى خيرو پرهيز از زياده رويها بودند ، به بدهكارها فرصت ميدادند ، اولين صندوق هاى قرض الحسنه را بازاريان متعهد و متدين بنيان نهادند ، ربا و نزول در بازار نبود و عملى مذموم بود ، البته هنوز هم اندكى از ان نسل و فرزندان صالحشان كه خير و با مروت هنوز هستند ، ولى صد البته متاسفانه امروز كسانى به بازارهاى مسلمين امده اند كه دوست دارند يك شبه ره چهل ساله بروند . و اين مسائل است كه ركود و كسادى و بى بركتى را به بازارها اورده و گرانى و تورم و بى انصافى را براى مردم بوجود اورده . (2726122) (alef-10)
 
سادات
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۱۹:۱۸:۳۲
خدا از دهانتان بشنود! کو مشتری؟ برای اجاره سرِ ماهِ مغازه لنگیم! (2726178) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۱۹:۳۶:۱۱
یعنی می فرمایید یک دولت دیگر در ایران بوده که به جیب مردم پول رسانده و مردم با کمک اون دولت الان دارند خرید می کنند؟
دوستان از انواع روشها استفاده می کنند که دولت را زیر سوال ببرند
عزیز من دو درصد رشد اقتصادی ما است که در مقایسه با اون رکودهای -3 و -6 درصدی چیزی به حساب نمیاد که جبران اون دو سال رکود رو بکنه اگر مردم الان می تواند کمی خرید کنند بیشتر از قبل به دلیل همین تلاش دولت برای خروج از رکوده اگر مردم خود مستقل از اوضاع اقتصادی خرید می کنند نتیجه میشه گرفت که رفتار دولت اثری روی بهبود یا بد شدن زندگی مرم ندارد.
تیتر عین مغالطه است. مرم خودجوش اومدن گفتن ما خودمون به بازار رونق میدهیم و...این بر خلاف همه مکاتب و تفکرات اقتصادیه شما وقتی پول نداشته باشی خرید نمیکنی اگر خرید ضروری داشته باشی پولت رو پس انداز می کنی تا کالای ضروری رو بخری و.... (2726196) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۲۰:۰۲:۰۸
پس مردم چی میگن نداریم نداریم؟ خیابونا غلغله ست که! (2726225) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۲۰:۴۷:۲۳
بالاخره مردم برای شادی شب عید و طبق عادت هم که شده میرن بازار ولی خداییش قدرت خرید مثل قبل هست؟ مسلما نیست واقعا وضع کسب و کار در کل افتضاح است و اکثرا با سیلی صورتشان را سرخ نگه میدارند. (2726271) (alef-10)