توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 151298
«داستان‌های غریب؛ مردمان عادی»: معجونی از طنز و تراژدی
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۳۱ فروردين ۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۰۰

بسیاری ازمنتقدان ادبیات داستانی برآنند که مجموعه «داستان‌های غریب، مردمان عادی» به واقع یک اتفاق غریب در داستان‌نویسی امروز ماست و علومی در آن، با استادی و چیره‌دستی خیره‌کننده‌ای، سنت نقالی و شیوه‌های قصه‌گویی کهن را در قالب داستان‌های مدرن، بازتولید کرده است .
به گزارش قانون ؛ «داستان‌های غریب؛ مردمان عادی» نام مجموعه داستان کوتاه نویسنده کرمانی «محمدعلی علومی» است. این کتاب که توسط نشر «افکار» به‌ تازگی منتشر شده است مانند دیگر آثار نویسنده شرح حالی از مردم بم را بازگو می‌کنند که در قالب داستان کوتاه، موضوعات بهم پیوسته‌ای را به گونه‌ تراژدی و طنز عنوان می‌کند.

«داستان‌های غریب؛ مردمان عادی» در اطراف بم می‌گذرند و بیشتر قصه‌ها عنوان اسطوره را با خود یدک می‌کشند. اسطوره آدم فضایی‌ها، اسطوره اُستاد طهماسب دلاک و ...

این کتاب مردم بم در اوخر دهه ۵۰ را روایت می‌کند. کابوس‌های آن‌ها، رویاها و آرزوهای مردمی فقیر و فرودست که گاهی عناصر تراژیک در آن بزرگ می‌شود و گاه طنز زیرپوستی و نویسنده بر آن بوده است تا با در خدمت‌گرفتن طنزی ظریف و شیرین در لایه‌های داستان‌ها، فضای داستان‌ها را از تیرگی‌ای که در فضاسازی داستان‌ها به وجود می‌آید، بکاهد؛ هرچند زندگی شخصیت‌های داستان‌های او اغلب مصیبت‌بار است.
داستان‌هایی این کتاب در فضایی به هم آمیخته از طنز و تراژدی، روایتی دیگر از رویاها و آرمان‌های مردم بم ارایه داده‌اند و بیانگر بخشی از وقایع سال‌های دهه ۵۰ در قالب‌های داستانی‌اند.
بسیاری از منتقدان ادبیات داستانی برآنند که مجموعه «داستان‌های غریب، مردمان عادی» به واقع یک اتفاق غریب در داستان‌نویسی امروز ماست و علومی در آن، با استادی و چیره‌دستی خیره‌کننده‌ای، سنت نقالی و شیوه‌های قصه‌گویی کهن را در قالب داستان‌های مدرن، بازتولید کرده است. در واقع او در این کتاب ترس و شادی و هراس و فقر و غمناکی و تیره‌بختی قومی را به شکلی استادانه روایت می‌کند و با آمیزه‌ای از طنز و تراژدی، قصه‌هایی را پیش روی مخاطب می‌گذارد که یقه روحش را می‌گیرد و به سادگی هم رها نمی‌کند.
علومی در نوشته‌ای با نام «موخره» در پایان این کتاب آورده است: «در این میان اما ترس، جایگاهی خاص دارد، ترس از روابط ظالمانه در نظام پدرسالار عشیرتی، توام با قتل و غارت مدام یا در روابط هزاران ساله ارباب و رعیتی و ترس از خشم و خشونت عنان گسسته ارباب‌های بومی یا حتی سلاطین و سرانجام دهشت از هیبت مرگ، آن هم نه مرگی عادی و در بستر، بلکه مرگ‌هایی مهیب مانند مرگ به سبب گم‌شدن در کویر و جان سپردن از عذاب تشنگی، مرگ دردناک به جهت گزش افعی و مارهایی همرنگ خاک یا اضطراب و ترس در تمام عمر از مرگی فجیع مانند به گچ گرفته‌شدن و لای دیوار گذاشته‌شدن به امر ارباب و برپایی کله‌منار و مانند این‌ها در حافظه تاریخی و در روانشناسی اجتماعی مردم این منطقه رسوخ کرده و در زبان مردم به شکل باورها و قصه‌های ترسناک درآمده است، اما سویه دیگر و متضاد در فرهنگ مردم، بیان لطافت و عشق و شوقی ژرف و حماسه‌ها و ایمان به پیروزی سرانجام و نهایی نیکی بر بدی است...»
این مجموعه‌ داستان‌های کوتاه و به هم پیوسته با ۱۱ داستان از جمله: اسطوره‌ آدم‌فضایی‌ها‌، اسطوره زمین‌، اسطوره قمر‌، آمندل و هوشو‌، اسطوره ایرج‌، غول، اسطوره هراس و اسطوره آخر همراه است.
«داستان‌های غریب مردمان عادی» در ۱۶۱ صفحه با شمارگان ۱۱۰۰ نسخه و قیمت ۴۵۰۰ تومان از مجموعه‌ی «قصه نو» نشر افکار به چاپ رسیده است.

 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.