نظر منتشر شده
۱۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 431495
دولت، بزرگترین نوسان گیر بازار ارز
بخش تعاملی الف - علی امیری
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۴۹


حالا با گذشت روزها بیشتر مشخص می شود که چه سناریو یی  پشت سر نوسان اخیر قیمت ارز در کشور بوده است. داستان بسیار ساده است، دولت در آخرین ماه‌های سال به خاطر کسر بودجه بسیار زیاد، نیاز به آفریدن منابع جدید داشت، برای ایجاد این منابع یا باید دست به استقراض می زد و یا باید بزرگترین جنس خود را به بهای بالا میفروخت.

حالا معلوم شده که آقای سیف در مجلس در تاریخ ۱۱ دی‌ ماه فرموده‌اند، که برای ثبات بخشیدن و کنترل بازار ارز، دولت در این چند روز ۵.۸ میلیارد دلار از ذخائر ارزی خود را در بازار آزاد ارز به فروش رسانده و این روند تا تثبیت نرخ دلار (شما بخوانید تا پر کردن کسری بودجه در پایان سال) در بازار ادامه خواهد یافت.

در سال گذشته نیز بنا به گفته خود آقای روحانی در ماه‌های اخر سال، مانند امروز، دولت دچار کسر بودجه شدید بود که تصمیم گرفت تا ۱۲ میلیارد دلار از درآمد‌های نفتی‌ سال ۱۳۹۵ را پیش خور کند! یعنی‌ با یک کار حسابرسی و تدبیر تیم‌ اقتصادی، معادل حدود ۱۲ میلیارد دلار، ریال ،یعنی‌ ۳۶ هزار میلیارد تومن را از بانک مرکزی تحویل گرفت، و در عوض قول داد که معادل این پول را با دلار نفتی‌ و درآمد نفتی‌ ۱۳۹۵ تحویل بانک مرکزی بابت این در واقع استقراض کوتاه مدت دهد. ولی‌ امسال امکان همان کار دیگر فراهم نبود، پس تدبیر درخشان دیگری نیاز بود یعنی‌ فراهم آوردن زمینه برای فروش ذخائر دلاری بانک مرکزی به قیمت بازار آزاد و فراهم آوردن بودجه ریالی برای پرداخت‌های آخر سال.

اما دولت به خوبی‌ می‌دانست که با توجه به رکود و سیاست های انقباضی شدید امکان فروش حجم بالا دلار در بازار آزاد فراهم نیست، از طرف دیگر هم امکان ایجاد رونق در مدت کوتاه در اقتصاد به منظور فروش این میزان حجم بالا دلار فراهم نبود به خصوص اینکه در بلند مدت، هر گونه رونق واقعی‌ اقتصادی، به ایجاد سونامی تقاضا واقعی‌ برای ارز منجر میشود پس تنها راه باقیمانده، عمل کردن بانک مرکزی در نقش یک نوسان گیر بزرگ بازار ارز بود! یعنی‌ تحریک بازار و ایجاد انگیزه برای تحریک تقاضا غیر واقعی‌ ارز.

لازمه این برنامه این بود که خود بانک مرکزی و بخش دولتی و خصولتی مانند شرکت‌های پتروشیمی به عنوان بزرگترین تامین کنندگان بازار ارز، ابتدا، عرضه ارز را در بازار پایین بیاورند و بعد از هیجانی کردن بازار، بسیاری از مردم و شرکت‌های کوچک  و بخش خصوصی واقعی را تشویق به خرید دلار برای سود یا تامین نیازهای آینده با نرخ بالا کنند. نتیجه عالی‌ بود و باید به مسئولان تیم‌ اقتصادی دولت، دست مریزاد گفت. بانک مرکزی به مانند یک صرافی نوسان گیر عمل کرد و در عرض چند روز ۵.۸ میلیارد دلار، معادل ۲۲ هزار میلیارد تومان، را در بازار کساد اقتصاد ایران به قیمت بالا به قول معروف آب کرد. ولی‌ به چه بهائی؟

ممکن است حالا مسئولان تیم‌ اقتصادی بگویند (که اتفاقا بسیار می‌گویند) که ما توانستیم در این سال ها با این جور تدابیر، مملکت را اداره کنیم، و در زمانی‌ که همه کشورها دچار کاهش ارزش پول یا کاهش صادرات نفتی‌ شدند، ما نه تنها مشکل حادی نداشتیم، بلکه دچار ثبات خوبی‌ بودیم و حتی مانند همین بحران! توانستیم با اقدامات خود، بازار را کنترل! کنیم پس لایق نشان افتخا‌ر هم هستیم نه اینکه از صبح تا شب برخی‌ به ما انتقاد کنند.

باید گفت، بله دوستان، شما عالی‌ کار کردید، ولی‌ بهای آن را ملت ایران با رکود عمیق، بیکاری بالا، عدم چشم انداز روشن اقتصادی با توجه به کاهش شدید سرمایه گذاری و از همه بدتر، بانک به شدت متورم و اقتصاد با نقدینگی وحشتناک می دهند و متاسفانه بالاخره روزی خواهد رسید که نمی‌شود از این شاخ به آن شاخ و از سیاست پیش خور کردن درآمد نفتی‌ و یا تبدیل بانک مرکزی به یک نوسان گیر بزرگ بازار دلالی ارز و ... برای اداره اقتصاد کشور استفاده کرد. اگر قرار بود همه بانک‌های مرکزی دنیا و همه دولت‌ها، اینجور کشور و سیستم اقتصادی خود را اداره کنند، پس چه تفاوتی است بین اقتصاد آلمان، ژاپن، چین و... با روسیه، ونزوئلا، موزامبیک و...

چه اندازه گفتن از شفافیت،  و عدم تکرار رویه‌های ناصواب دولت سابق در قاموس دولتمردان تیم‌ تدبیر و امید ساده است، ولی‌ عمل به آن مشکل. با اینگونه رفتار، دوره چهار ساله دوم که هیچ، حتی برای ۱۴ سال آینده هم نمی‌توان به بالا رفتن واقعی و مداوم رشد اقتصادی که لازمه  کاهش بیکاری و بهبود معیشت و رفاه واقعی‌ ملت ایران است امیدوار بود، ولی‌ متاسفانه میشود به ادامه پست و مقام های وزارتی و اقتصادی و سهم از سفره انقلاب قطعاً امیدوار بود!

 مدت ها است در این مرز و بوم، نگاه بخشی و در واقع کاسبکارانه در مدیریت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و...  جای خود را به نگاه ملی‌ و فرا بخشی داده است، مگر نبود شهردار بسیار خوش فکری! که برای حل مشکل بودجه مغازه خود (اداره شهرداری و سیاست های ملی‌ شهر سازی را با اداره یک مغازه اشتباه گرفته بود!) تدبیر طلایی کرد که همه جوره فروش تراکم و قانون آزاد است و نتیجه آن سیاست مشعشع را ملت ایران برای قرن‌ها و  همیشه، در معماری و شهرسازی متراکم و غنی‌ شده با هزاران مشکل ناشی‌ از یک تصمیم اشتباه و بخشی آن مدیر باید بپردازند و اتفاقا توسط جمعی از مردم و صاحبان فکر! (مانند آقای ... و برجامش) به عنوان موفق‌ترین مدیران تاریخ معاصر ایران نام برده می شوند!..پس  حالا چرا بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در نقش یک صرافی نتوانند عمل کنند که اتفاقا برای برخی‌ و سهم آنها از سفره انقلاب بسیار مثمر ثمر هم بوده !

توان ثروتمندان برای اخلال در بازار ایران
(آن جلسه روز شنبه 11 دی ماه برگزار شد و رئیس بانک مرکزی وعده کاهش نرخ دلار به زیر 3800 تومان داده و گفته بود 5.8 میلیارد دلار با نرخ آزاد به بازار ارز تزریق شده است. احتمالا این 5.8 میلیارد دلار تزریق شده مورد نظر رئیس بانک مرکزی، حداقل درآمدی 20 هزار میلیارد تومانی برای بانک مرکزی در پی داشته است.)
۱۳۹۶/۰۵/۱۷ ۰۷:۲۹
 
۱۳۹۶/۰۵/۰۳ ۱۱:۱۷
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۲ ۱۰:۵۲
 
۱۳۹۶/۰۳/۲۲ ۱۰:۴۲
 
۱۳۹۶/۰۳/۱۶ ۰۴:۴۲
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۴ ۱۰:۴۴
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۶ ۱۰:۴۲
 
۱۳۹۵/۱۱/۱۶ ۰۸:۳۸
 
۱۳۹۵/۱۱/۱۱ ۰۷:۳۳
 
۱۳۹۵/۱۱/۰۴ ۱۰:۲۸
 
 
کلمات کلیدی : علی امیری
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۱۵ ۰۷:۵۵:۵۰
آقا درد رو همه ميدونند، درمان ميدوني بگو! (4099670) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۰۹:۰۲:۴۱
درمان نداره
دولتی که دستش تو جیب مردم هست تنها درمانش عوض کردن دولت هست و بس (4104959) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۰۹:۵۰:۵۸
در اخبار آمده بود که نرخ یوان چین، در سال ۲۰۱۶ به پایینترین میزان در برابر دلار، در ۱۶ سال گذشته رسیده در حالیکه چین تمام ۱۶ سال گذشته، نرخ رشد واقعی‌ دو رقمی‌ داشته و حالا یکی‌ از دو ابر قدرت اقتصادی دنیا است، ولی‌ با این وجود چرا نرخ پول ملی‌ خود را کاهش میدهد، چون سیاست پوپولیستی و خیالی را دنبال نمیکند. برای مسئولان چین، سه شاخص اقتصادی مهمترین هستند:

۱- نرخ رشد اقتصادی که هرگز نباید پایین‌تر از ۷ درصد بشود

۲- نرخ تورم، که هرگز نباید بالاتر از ۲ یا ۳ درصد بشود

۳- و مهمتر از همه نرخ بیکاری که نباید بیشتر از ۴ درصد بشود

و برای این اهداف، یکی‌ از مهمترین ابزار، پایین نگاه داشتن قدرت پول ملی‌ چین است.

حالا آیا مسئولان ما این دلسوزی و شجاعت را دارند که بین آن سه هدف، و تثبیت دستوری نرخ دلار، که در کوتاه مدت بیشتر مردم را خوشحال می‌کند، یکی‌ را انتخاب کنند!!.. تا حال که هرگز هیچ دولتی به دنبال آن نبوده و همه فقط شعار شجاعت و دلسوزی را میدهند. (4105022) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۱۰:۴۴:۴۰
اتفاقا دولت خوب دولتیه که دستش فقط تو جیب مردم باشه. اینجوری خودش رو وام دار مردم می دونه و نه صاحب اختیار آنها. (4105094) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۱۱:۲۵:۱۰
اکثر ارگآنها دستشان در جیب ملت هست چی دولتی و چه غیر دولتی و اکثر مقامات (4105161) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۱۱:۴۸:۵۰
تا دو ماه دیگر نقدینگی کشور، به رقم عظیم ۱۳۵۰ هزار میلیارد تومن می‌رسد و با خوشبینانه‌ترین نگاه، سال اینده هم با ۳۰ درصد رشد، به حدود ۱۸۰۰ هزار میلیارد تومن می‌رسد!!... حالا حساب کنید این ۶ میلیارد دلار پول نفتی‌ که بسیاری از کشورهای دنیا، در آرزوی چنین حجمی از دلار هستند، فقط در بازار ۲۲ هزار میلیارد تومن ارزش دارد، یعنی‌ در برابر این ۱۸۰۰ هزار میلیارد تومن در سال اینده ، فقط پول خرد ! و از آن بدتر، اینکه تا ۹۵ درصد این نقدینگی انفجاری، در اختیار فقط ۵ درصد جامعه است که نتیجه آن اختلاس ۸ هزار میلیارد تومنی فقط در یک صندوق ذخیره کارمندان! حالا ببینید سال دیگر دولت می‌خواهد چگونه کسری بودجه و این ۱۸۰۰ هزار میلیارد تومن این قشر متمکن را که باز در سال بعدش به حدود ۲۴۰۰ هزار میلیارد تومن، یعنی‌ دو برابر امسال خواهد رسید، کنترل کند. آقایان روی یک بمب ساعتی‌ نشسته‌اند، و هر ساعت دارند آن را بزرگتر هم میکنند و می‌گویند مدیریت ما لایق نشان افتخار است، همانطور که برای ادعای برداشتن تحریمها در یک روز، به تیم‌ خارجی‌ کشور، نشان لیاقت و افتخار دادند!!! (4105201) (alef-11)
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۰۹:۲۰:۴۲
درمان؟

معلومه:
رای دادن به دولتی کارآمدتر در انتخابات بعدی. (4104988) (alef-13)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۱۱:۰۳:۰۳
کدام کارامدتر دراین سالهاهرکه امدباری بردوش ملت گذاشت ومردم رافقیرترکردوکیسه های خودش واطرافیان راپر (4105120) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۱۱:۲۵:۳۵
جوک جالبی بود که گفتی (4105163) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۰۹:۰۹:۵۶
روحانی !
نه تنها مچکر نیستیم بلکه متاسف ایم (4104971) (alef-13)
 
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۰۹:۱۲:۱۶
دولت، بزرگترین نوسان گیر بازار ارز
همچنین
دولت، بزرگترین نوسان ساز بازار ارز (4104974) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۱۰:۲۹:۵۲
کمی صبر کنید خواهید دید بعد از انتخابات که خیالشان راحت شد دلار هفت هزار تومانی هم خواهد امد (4105066) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۱۵:۴۷:۳۶
شما كه تو آمريكا هستي برات خوب ميشه كه! با دلار هفت هزار تومني ميري ايران ميگردي و پز ميدي! (4105557) (alef-11)
 
Canada
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۱۰:۵۴:۳۶
دوستان انتظار دارن در کشوری که دارای تورم بالای ده درصد هست قیمت دلار پایین بیاید!! اصلا شما دلار را مانند یک کالا حساب کنید هرچه قدر روی کالاهای دیگر رفته در این چهل سال روی دلار بگذارید (4105109) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۲۰:۰۶:۵۸
شما دو سال پيش يه پيش بيني نغتي هم داشتي كه درست از آب درنيومد، منتظريم تا پيش بيني دلاري تون رو ببينيم چطور ميشه! (4105833) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۱۹ ۰۱:۲۷:۳۴
با تشکر از حسن نظر جنابعالی و ملاحظه یاداشت‌های دو سال پیش، ولی‌ دوست عزیز متاسفانه آن پیش بینی‌ کاملا درست بود و با وجود آنکه در آنزمان، همه کارشناسان دخلی و حتی خارجی‌ در مورد پایین آمدن قیمت نفت قادر به تحلیل درست نبودند، بیان شد، که سیاست پایین آمدن قیمت نفت برای ۲ تا چهار سال ادامه خواهد داشت، و آنها هرگز به هیچ کشوری اجئزه نخواهند داد که قیمت نفت به زیر ۵۰ دلار برای مدت طولانی‌ برسد!(توجه شود که گفته شد مدت طولانی‌ یعنی‌ بالای ششماه، که دیدیم فقط برای چند ماه قیمت نفت برنت به زیر ۴۰ دلار رسید و به صورت به همان کانال ۴۵ تا ۵۵ دلار بازگشت) ...آیا غیر از این بود؟! حتی همین توافق اپک هم در جهت همان سیاست و به نفع کشورهای غربی است و هدف همان تثبیت قیمت نفت در حدود ۵۰ دلار با کاهش تولید نفت اپک به نفع شیل نفتی‌ و کمپانیهای خود آنها و سایر شرکتهای انرژی تجدید پذیر است، که انشا‌الله اگر فرصتی بود، به صورت مبسوط به آن خواهیم پرداخت.

شنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۵۰

دوستان, قیمت نفت نمی تواند از حدود ۵۰ دلار پایین‌تر برود، اگر قبول کنیم که این استراتژی برای در هم شکستن اقتصاد روسیه و تحت فشار قرار دادن بیشتر ایران و البته تا حدودی ونزوئلا تعبیه شده، اگر برای مدت زیادی نفت به زیر ۵۰ دلار برود، تمام شرکت‌های بزرگ نفتی‌ آمریکایی‌ و غربی که در شن های نفتی‌ کانادا، و شیل نفتی‌ آمریکا سرمایه گذاری کردند، ضرر خواهند کرد و سرمایه گذاری جدید در این منابع به شدت غیر اقتصادی خواهد شد و از آن طرف به دلیل ارزانی‌ نفت ضمن اینکه به نفع چین خواهد شد، مصرف به شدت بالا خواهد رفت و قیمت نفت بعد از ۶ ماه تا یکسال به قیمتهای بالای ۸۰ تا ۹۰ دلاری بٔر خواهد گشت و روسیه که با منابع ارزی خود می تواند ۲ سال دوام بیاورد به راحتی بحران را پشت سر خواهد گذاشت.پس باید نفت در سطحی باشد که بتواند برای چند سال ضمن اینکه روسیه را تحت فشار قرار خواهد داد، ادامه فعالیت شرکت‌های نفتی‌ در شن های نفتی‌ کانادا و شیل نفتی‌ را توجیه کند، از این نظر مطمئن باشید قیمت نفت برای چند ماه به زیر ۵۰ دلار نخواد رفت،


شنبه ۶ دی ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۵۲

"از همین زاویه و به همین دلیل است که آن ها به عربستان یا هیچ کس دیگر اجازه نخواهند داد که قیمت نفت را برای طولانی‌ مدت به زیر ۵۰ دلار برسانند، چون برای آن ها اتفاقی‌ که افتاده، فقط یک مکثی است در یک سیاست بلند مدت که برای دو تا ۴ سال ادامه خواهد یافت و وقتی‌ به اهداف ژئو پولتیک خود که ضعیف کردن روسیه است، رسیدند، دوباره به همان سیاست بلند مدت خود برای جایگزینی نفت شیل آمریکا که همین حالا حداقل با ۹۰۰ میلیارد بشکه ذخیره فقط در آمریکا از همه ذخائر نفت اوپک بیشتر است بٔر خواهند گشت. متاسفانه." (4106178) (alef-11)
 
ع خواجه محمودی
United States
۱۳۹۵-۱۰-۲۰ ۰۷:۵۸:۳۸
با سلام .دولت ها هم می توانند خیلی خوب باشند ؟ هم می توانند خیلی بد باشند ؟
خوب باشند به شرط اینکه به فکر جیب عامه مردم باشند ؟ سیاست های غلط اسلاف خودشان را تکرار نکنند؟ وقتی به قدرت رسیدند سیاست بازی را فراموش کنند / و برای مردم کار کنند /یقه سفیدها و رانت خوارها را را مهارکنند ؟
اشتهای ثروت اندوزی و قدرت برتر داشتن سیری ناپذیر است ؟ وظیفه دولت ها قانون مند کردن این دو مقوله است /اما اگر خود دولتمردان ثروت اندوز وقدرت طلب باشند می توانند خیلی بد باشند / یا حق (4107947) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.