نظر منتشر شده
۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 291194
تبخیر دلار در بازار ارز
در چهارمین روز شهریورماه، دلار با ۳۵ تومان افزایش به قیمت ۳۴۰۰ تومان رسید تا بالاترین قیمت شاخص بازار ارز در سال ۹۴ ثبت شود. «خروج ارز به سوی کشورهای همسایه» و «خریدهای احتکاری معامله‌گران غیررسمی» دو نیرویی بودند که به رشد تقاضا و افزایش قیمت در بازار کمک کردند. جنس دو تقاضای یاد شده موجب شده که عرضه و تقاضا حالت دورانی خود را از دست بدهد و بازار با کاهش حجم ارز نقدی مواجه شود. به این ترتیب، فقدان بازگشت ارزهای خریداری شده موجب «تبخیر» دلار در بازار ارز شهریور شده است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۵ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۵۲
روز گذشته خروج و دپوی ارز باعث شد دلار وارد کانال ۳۴۰۰ تومان شود. به گفته فعالان، روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه، دلار در بازار داخلی به دو شکل مصرف شد:۱- خروج ارز به سوی کشورهای همسایه. ۲- خرید دلار و دپو کردن آن. به دلیل بالا رفتن دو نوع تقاضای یاد شده و عدم برگشت ارز خریداری شده به بازار، می‌توان گفت که دلار این روزها در بازار ارز به نوعی «تبخیر» شده است.

به گفته فعالان، مقصد ارز خروجی، بازار سلیمانیه عراق و دبی امارات بوده است. بالا بودن ارزش دلار در این دو منطقه جغرافیایی منجر به خروج ارز از بازار ارزان‌تر داخلی شده است. در کنار این، روند صعودی دلار و احتمال رشد بیشتر آن موجب شده است که برخی از معامله‌گران در مرحله اول خریدهای خود را افزایش دهند و در مرحله دوم اقدام به احتکار آن کنند. مجموع این عوامل در روز چهارشنبه دست به دست هم دادند که تقاضای دلار در بازار نقدی رشد کند و قیمت به محدوده بالاتری وارد شود. تا ساعات انتهایی روز چهارشنبه قیمت دلار به ۳۴۰۰ تومان رسید که ۳۵ تومان بالاتر از روز سه‌شنبه بود. آخرین بار در اسفند ۹۳ دلار در این محدوده قیمتی قرار داشت.

برخی از فعالان، افزایش قیمتی دلار را به پایین آمدن قیمت اونس نسبت داده‌اند. به گفته آنها معامله‌گران سکه برای مقابله با کاهش اثر اونس در بازارهای داخلی وارد بازار دلار شدند تا با افزایش ارزش این ارز از افت زیاد سکه جلوگیری کنند، هر چند که با وجود فعالیت این دسته، سکه ۱۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۹۲۰ هزار تومان رسید.

فشار در وقت انتهایی
روز سه‌شنبه، فشار معامله‌گران غیررسمی برای بالا بردن قیمت به محدوده بالاتر در ساعات انتهای روز افزایش یافت. به گفته فعالان، آخروقت سه‌شنبه پس از پایان فعالیت‌صرافی بانک‌ها، معامله‌گران غیررسمی با نیروی بیشتری وارد بازار شدند و با تحرکات خود زمینه افزایش قیمت را فراهم کردند. از حدود ساعت ۱۶ روز سه‌شنبه، معامله‌گران غیررسمی خریدهای نقدی و آتی خود را افزایش دادند، عاملی که موجب شد قیمت در پایان چهارمین روز هفته از سطح ۳۴۰۰ تومان عبور کند و به قیمت ۳۴۰۲ تومان برسد. به این ترتیب می‌توان گفت که معامله‌گران غیررسمی از تعطیلی صرافی‌ها و بانک‌ها استفاده کردند و زمینه نوسان‌گیری را فراهم آوردند. شنیده‌ها حاکی است که مقداری از رشد در آخر وقت سه‌شنبه به معاملات پشت خطی آتی بازان مربوط بود.

شروع هیجان‌انگیز
روند رو به رشدی که از بعدازظهر روز سه‌شنبه آغاز شده بود، به ابتدای روز چهارشنبه سرایت کرد. دلار در روز چهارشنبه معاملات خود را با قیمت ۳۴۰۳ تومان آغاز کرد که ۳۸ تومان بالاتر از نرخ بسته شده بازار تا ساعت ۴ بعدازظهر روز سه‌شنبه بود.

این افزایش قیمت موجب شده بود که در ساعات ابتدایی روز چهارشنبه، هیجان بازار بیش از روزهای گذشته شود. روند هیجان افزایشی با ورود بازیگران بازارساز متوقف نشد و دلار تا ساعت یک بعدازظهر قیمت ۳۳۱۴ تومان را هم لمس کرد. البته عرضه بازیگران بازارساز شدت نوسان افزایشی قیمت را پایین آورد تا نهایتا در ساعات انتهایی روز، قیمت به ۳۴۰۰ تومان برسد. این در حالی بود که صرافی بانک‌ها در ساعات انتهایی روز با قیمت ۳۳۶۵ تومان اقدام به عرضه ارز کردند. ساعت ۴ بعدازظهر قیمت دلار بر تابلوی اکثر صرافی‌های مجاز نیز ۳۴۱۵ تومان بود. همچنین روز چهارشنبه در مرکز مبادلات ارزی نیز نرخ رسمی دلار افزایش یافت. در پنجمین روز هفته دلار مبادله‌ای با ۳۴ ریال به قیمت ۲۹۸۹ تومان رسید.

کاهش حجم ارز نقدی بازار

افزایش قیمت دلار در سه روز گذشته و بخصوص روز چهارشنبه را می‌توان به بالا رفتن تقاضا و کاهش حجم ارز نقدی موجود در بازار نسبت داد. به گفته فعالان، در روزهای گذشته از یکسو تقاضا در بازار ارز بالا رفته و از سوی دیگر ارز خریداری شده به بازار بازنمی‌گردد. در واقع در روزهای اخیر عرضه و تقاضا حالت دورانی خود را از دست داده است. بر اساس گفته‌های فعالان، دلار در بازار دو تقاضای عمده دارد که در حال حاضر انتظار بازگشتی برای این ارز نیست: ۱- تقاضای آربیتراژی ۲- تقاضای احتکاری معامله‌گران غیررسمی.

جنس این دو تقاضا موجب شده که ارز خریداری شده به بازار بازنگردد و کاهش حجم نقدی در بازار دلار محسوس شود. با توجه به این می‌توان گفت در بازار ارز این روزها دلار تبخیر می‌شود و اثری از خریدهای ارزی نمی‌توان یافت؛ چراکه ارزهای «جمع شده» یا به بازار کشورهای همسایه می‌رود یا در بازار داخلی توسط معامله‌گران احتکار می‌شود.

در شرایط حاضر بالا رفتن ارزش دلار در منطقه سلیمانیه عراق موجب خروج ارز به سمت این منطقه جغرافیایی شده است. جدا از این، به گفته فعالان روز چهارشنبه قیمت درهم در بازار دبی تا ۹۳۳ تومان هم بالا رفته بود. رشد قیمتی درهم به طور سنتی در بازار ارز علامتی از احتمال افزایش بیشتر است. البته به گفته فعالان، بالا بودن ارزش دلار در بازار دبی به واسطه میخکوب بون درهم به دلار موجب شده بود که بخشی از ارز بازار داخلی نیز به این مقصد حرکت کند. آنچه در بازار ارز بیشتر به چشم می‌آمد این بود که تقاضا در بازار ارز بالا رفته بود و بخش زیادی از ارز موجود در بازار در اصطلاح فعالان بازار «جمع» می‌شد. به گفته فعالان، بخش دومی که به افزایش قیمتی دلار و کاهش حجم ارز موجود در بازار کمک کرد، افزایش تقاضای معامله‌گران غیررسمی بود. آنها که انتظار افزایش بیشتر قیمت را دارند، در روزهای اخیر در مرحله اول خریدهای ارزی خود را افزایش داده‌اند و در مرحله دوم به احتکار و دپو کردن آن پرداخته‌اند.

همزمان با این تحولات در بازار ارز، قیمت سکه با ۱۰ هزار تومان افت به قیمت ۹۲۰ هزار تومان رسید، افتی که بیشتر ناشی از پایین آمدن بهای اونس در بازارهای جهانی بود.
منبع: دنیای اقتصاد
 
کلمات کلیدی : دلار، ارز
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۱۰:۳۱:۱۳
واقعا احمقانه است این هفته دلار همه جای دنیا اومده پایین ولی تو ایران میره بالا (3144748) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۱۱:۵۱:۳۷
سفر های تابستانی به خارج از کشور و نیاز حجاج به ارز تقاضا را بالا برده است (3144892) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۱۲:۳۰:۵۰
این تفسیرها خنده داره.
قیمت نفت ارزون شده ودولت مجبوره دلار را بالا ببره . این اصل مطلبه. (3144964) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۱۲:۳۷:۲۵
ما از این وزیر اقتصاد انتقا د میکنیم دوستان جملگی میان میگن نه خوبه خیلی کارا کرده و... اخه عزیز من دلاری که یهو اتز 1000 پریده روی 3000 اونم بر اثر تحریم ایا نباید در حد 2900 یا 2800 بیاد پایین؟ اخه این چه استدلالیه که ما تورم داشتیم ؟ ارزش دارایی مردم رو یک سوم دوستان تقلیل دادند. الان هم وزیر اقتصاد و بانک مرکزی دلار دولتی رو عمدا تا 3000 افزایش داده و دنبال اینه که تا 4000 دلار رو بالا ببره مالیات هم که ماشا< الله چپ و راست دوستان دارن میگیرن و اضافه میکنن (3144974) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۱۰:۳۷:۱۴
زمان مداخله باك مركزى است دلالها و نوسان گيران ارز در تكاپوى افزايش نرخ دلار هستند و بايد بمردم اطلاع رسانى كرد كه دپوى ارز عملى زيانبار است . (3144763) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۱۱:۵۳:۴۱
وقتی خود بانک مرکزی هر روز نرخ دلار را بالا می برد بازار حق دارد. (3144895) (alef-11)
 
آریابان
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۱۲:۳۰:۳۲
از قاچاق سوخت و دارو و... گرفته تا خرید تخم مرغ و هندوانه و.... در اونطرف مرز همیشه موجب شده که شرایط برای مصرف کنندۀ داخلی ایرانی بدتر و سخت تر بشه و حالا هم بالا رفتن ارزش دلار !!! درعراق و تعییر قیمت درهم در امارات موجب شده که در این شرایط حساس اقتصادی ، نظم نسبی 6 ماهۀ بازار ارز داخلی بهم بریزه ؛ (3144962) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.