نظر منتشر شده
۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 487845
تعادل اقتصادی، نیاز امروز مشکلات ایران
بخش تعاملی الف - سجاد رحیمی مدیسه*
تاریخ انتشار : شنبه ۱۰ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۲۱


بیکاری فارغ‌التحصیلان، موضوعی ساده نیست که با یک آموزش فنی‌وحرفه‌ای و یا طرح‌هایی از جمله کارورزی حل شود. جهالت در درک مفاهیم مدیریتی و اقتصادی، سبب شد ارزش سلامت بنیه اقتصادی در کشور ما در حوزه های مختلف از جمله اشتغال درک نشود و برخی متوجه نشوند که اقتصادِ مستقل و متعادل، یکی از شرایط حیات ملی است؛ به همین دلیل این اقتصاد نامتعادل به تفریح و فراغت ما ایرانیان هم کشیده شد؛ تفریح و فراغتی که با شروع یک تعطیلات، دستمایه اخبار و اطلاع‌رسانی های مختلف می شود! تعطیلات در کشور ما در سال‌های اخیر، مفاهیمی هم‌چون ترافیک جاده‌ای و ازدحام جمعیت در تفرج‌گاه‌های طبیعی از جمله شمال! را به ذهن متباتر می‌نماید؛ اما ریشه این مسائل از نگاه اقتصادی چیست؟ آیا افزایش جمعیت و یا تعداد خودروها دلیل این مسأله است؟ اگر دقت کنیم تا چند سال پیش بحث ترافیک جاده‌ها به هیچ عنوان جزء سرتیتر خبرها نبود؛ پس چه اتفاقی افتاده است؟
 
برای پاسخ به این سؤال ابتدا باید به یک عبارت کلی بسنده نمود و سپس آن را تشریح کرد:
قدرت خرید عموم مردم آن قدر کم است که عمده تفریحات آنان در فضاهای طبیعی محدود شده است و ریشه مهم آن، اقتصاد نامتعادل ملی است.
 
در تشریح موارد بالا باید نگاهی به فرآیندهای رخ داده داشته باشیم تا بتوانیم به زبان ساده، هم مسأله را درک نماییم و هم نتیجه‌ای بگیریم که به درد کارشناسان  و برنامه‌ریزان اقتصادی کشور بخورد. بیان این مطلب الزاماً از نگاه دینی و اسلامی نیست، چون مخاطب یادداشت ما تمام ایرانیان هستند که ممکن است بعضاً مسلمان هم نباشند.
 
مدیریت اقتصاد متعادل، پول پرستی را محکوم می‌کند و در عین حال تولید ثروت و پول را تأیید و پشیبان آن است؛ اما در کشور ما وضعیت گردش پول چگونه است؟ آیا ملت و کشوری که مستقل است، نباید جهش اقتصادی داشته باشد؟

سؤالاتی مهم و کاربردی:
- عمده ویلاهایی که در نقاط سرسبز، خوش‌آب‌وهوا و نزدیک به آب در کشورمان وجود دارد، متعلق به چه کسانی است و از چه طریقی به دست آمده؟
- پرداخت کنندگان مالیات در کشور ما چه افرادی هستند؟ آیا مالیات، عوارض و سایر پرداخت‌ها به دولت و حاکمیت، بر مبنای عدالت اجتماعی و فرآیندهای تخصصی است؟
- سالیان سال و به ویژه در سال‌های پیروزی بعد از انقلاب، ثروت های هنگفتی در دست عده‌ای افتاد و ذره‌ذره جمع شد؛ آیا این ثروت‌ها تماماً از راه مشروع اقتصادی و برابر با سایر اقشار جامعه مطابق قانون اساسی متمرکز شد؟
 
در اقتصاد متعادل، مقررات سخت قضائی و جزائی در مورد حیف و میل‌ها، سرقت‌ها و خیانت‌ها وضع می‌شود؛ در کشور ما این رویکرد چگونه عملیایی و اجرا شد؟ باید بپذیریم یکی از اصول اولیه اقتصاد سالم، حیات و قابلیت رشد و نمو ثروت است.
 
ثروت و پول در کشور ما حیات واقعی ندارد که تکیه بر صادرات نفت خام، تنها یکی از نمادهای بارز و عینی آن است.
تجمع ثروت ملی در دست اقشاری خاص و محدود، سبب وضعیت نابسامان امروزی شده است که البته محصول دوسال و چهارسال و حتی هشت سال هم نیست!
 
ما امروز اجتماع سالمی نداریم و نباید با شعار و وعده، خود را فریب دهیم و مسئولان و تصمیم‌گیران کشور نیز باید مسأله را جدی بگیرند. اقتصاد ناسالم و نامتعادل، اجتماع را نیز ناسالم کرده و تبعات مختلف آن را شاهد هستیم: از افزایش چک‌های برگشتی تا آسیب‌های اجتماعی مختلف نظیر تشنج در خانواده‌ها، بیکاری و طلاق.
 
جامعه باید بنیه اقتصادی سالمی داشته باشد و مبتلا به کم‌خونی اقتصادی نباشد؛ وگرنه مانند یک مریض همیشه خراب است و مریض خواهد ماند. بنیه اقتصاد ما، ساختار و قوانینی است که طی سال‌های سال، اقتصاد و تولید ملی را به وضعیت امروز کشاند.
 
به طور کلی هر ملتی هدف‌هایی برای پیشرفت و توسعه پایدار دارد؛ اما دستیابی به این اهداف بدون اقتصاد سالم غیرقابل تأمین است. در فضای گفتمانی امروز سیاست و اقتصاد ما، واژه‌های "نفوذ" و "سرمایه‌گذاری" بسیار شنیده می‌شود، اما مسیر صحیح کدام است؟ چاره رفع بیکاری و حل مشکلات اقتصادی ما کجاست؟
 
باید بپذیریم تسلط بیگانه به کشور ما، نیازمندی اقتصادی به بار می‌آورد. نفوذ تنها از بعد سیاسی صورت نمی‌گیرد: واردات هم نوعی نفوذ است که قلب کسب‌وکارها و تولید یک کشور را متلاشی می‌کند که متأسفانه در کشور ما، بازار بزرگی را به خود اختصاص داده است.

ما باید اقتصادمان را متعادل نماییم تا دستمان به اقتصادهای دیگر دراز نشود و این با تعارفهای سیاسی و دیپلماسی محقق نمی‌شود. ساختارهای قانونی و اجرایی اقتصاد و کسب‌وکار ما اشکالات جدی دارد و ریشه مهم آن، نبود نگاه تخصصی مدیریتی و فرآیندی متکی به تحلیل و ارائه راهکارهای خلاقانه مبتنی بر واقعیات بازار و اقتصاد ایران است. جمهوری اسلامی ایران اگر می‌خواهد از وضعیت فعلی خارج شود، چاره‌ای ندارد جز اینکه امور گوناگون کشور از جمله اقتصاد و کسب‌وکار را به دست متخصصین بسپارد. مسأله‌ای که متأسفانه در استخدام‌های ما رعایت نشده و نتیجه، بازدهی پایین کارمندان و سیستم اداری ما در بسیاری از بخش‌هاست که بیشتر از آنکه در خدمت اقتصاد و کمک به مردم باشند، به یک مسأله بغرنج در بودجه و هزینه‌های کشور تبدیل شده‌اند: سازمان‎هایی که تنها بودجه می‌گیرند و بازدهی عملیاتی ندارند.

از یاد نبریم تخصص اقتصادی بیش از مَدرک، به درک فرایندها و حل مسائل برمی‌گردد.

*دکترای مدیریت و پژوهشگر اقتصادی
 
کلمات کلیدی : سجاد رحیمی مدیسه
 
عباسزاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۱۵:۴۴:۱۵
طرف بازنشسته هست و همزمان مدیرمالی یک شرکت تو صنایع نظامی
هزاران نفر مانند ایشون باشن، اقتصاد و شغلی برای من جوون بیکار میمونه؟ (4453844) (alef-11)
 
بیاتی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۱۶:۱۵:۰۰
تو رو خدا به داد جوانان بیکار فارغ التحصیل برسید. ارشد دارم و یک شغل درست ندارم تا کی باید از پدرم پول تو جیبی بگیرم؟ (4453902) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۱۷:۲۰:۵۷
نسبت به خارج چون ریسک کار اقتصادی با ما بالا رفته شرکتها و بانکها حاضر نیستند با ما کار کنند چون ممکنه دوباره تحریمها برگرده و در داخل هم با هدفمندی و..هزینه تولید بالا رفته لذا عملا اقتصاد ما نمیتونه از این وضعیت خارج بشه و بیکاری و فقر بیشتر خواهد شد. (4454016) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۲۲:۴۳:۱۸
پس دولت این وسط چیکاره است ؟؟؟؟ (4454386) (alef-3)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۱۷:۲۹:۱۳
برای رشد اقتصادی نیاز به ثبات سیاسی داریم.
هر جناحی که دلش برای مملکت میسوزد لطفا تشنج ایجاد نکند . (4454027) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۱۹:۴۶:۰۷
تنها یک راه وجود دارد .آزادسازی نرخ ارز .
حتی اگر دلار به ۱۰ هزار تومان هم برسد نباید ترسید.
چرا؟
رانت ها بسته می شود.
واردات به صفر میرسد.
صادرات شکوفا می شود.
قاچاق سودی ندارد.
سفرهای تفریحی خارجی خیلی کم می شود.
سفرهای داخلی رونق می گیرد.
تولید هرچیزی با کیفیت در داخل توجیه پیدا می کند. (4454188) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۲۲:۴۴:۱۵
وقتی دلار از 900 تومن شد 3700 تومن اقتصاد شکوفا شد؟؟؟ (4454389) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۲۰:۴۰:۰۲
ما نیاز به سرمایه خارجی و تکنولوژی روز دنیا داریم . بدون تکنولوژی چی میخواهید تولید و صادر کنید ؟ پراید ؟ (4454246) (alef-11)
 
محمدرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۲۱:۰۰:۰۶
۳۳سالمه
۹ ماهه عقدم.من یکجا قبول شدم حتی مصاحبه.و گفتن سوءپیشینه و مدارک بیار.
وقتی مدارک دادیم دیگه خبری نشد.
یک ماه دو ماه. بعد ۵ماه رفتم اونجا.اصلا راهم ندادن.
مثل مادر مرده ها از نگهبان پرسیدم قضیه رو
بهم گفت استخدام مال خوداشونه! نه افراد بدون پارتی

اخه گناه من چیه که فوق لیسانس خوندم و حالا باید بیکار باشم؟؟
۴سال تو شرکت های خصوصی از این شرکت به اون شرکت از ناچاری کار کردیم
با بدترین شرایط بیمه ای و تعویق پرداخت ها تو حقوق
به خدا حقوق میخواستن بدن مثل کارگرای سر مزرعه دستی میدادن. نه احترامی نه شانی.
کارگر خیلی عزیز بود ؛ ولی زمان پیامبر و اول اسلام. نه الان که هیچ هم حساب نمیشه. نه توان خرید داره نه دارایی. یک عمر باید جون بکنه و اخرش هشتش گروی نهشه.

ما بهترین سال های جوونی رو درس خوندیم
چرا برای ما جوانان شغل دولتی ایجاد نمی کنن؟
به خدا قسم مشکل داریم
به حضرت زهرا قسم شرمنده پدر و مادر و زن عقدیمون هستیم
یه خدا دیگه بریدیم..زندگیم داره از هم می پاشه. (4454268) (alef-11)
 
مرجان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۱ ۱۳:۴۱:۳۱
تو رو خدا برای جوونهای بیکار بیمه تامین اجتماعی بذارید
بهترین سالهای عمشون بدون بیمه داره میره
تو رو به قران به داد جوونها برسین (4455086) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.