توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 354545
آیین گرامیداشت خیام در مادرید
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۲۳:۱۴
مراسم روز بزرگداشت حکیم عمر خیام به همت رایزنی فرهنگی‌ جمهور اسلامی ایران در اسپانیا، روز چهارشنبه در محل خانه آسیای شهر مادرید برگزار شد.

به گزارش ایرنا، غیاث‌الدین ابوالفتح عُمَر بن ابراهیم خَیّام مشهور به خیام نیشابوری ( ۴۲۷ - ۵۱۰ ) فیلسوف، ریاضی‌دان، ستاره‌شناس و رباعی‌سرای ایرانی در دورهٔ سلجوقی است. گرچه پایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی اوست و لقبش «حجّةالحق» بوده‌است،ولی آوازهٔ وی بیشتر به‌ رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد.

رباعیات خیام به اغلب زبان‌های زنده ترجمه شده اما ترجمه اشعارش توسط ' ادوارد فیتزجرالد' به زبان انگلیسی موجب شهرت بیشتر وی در مغرب‌زمین شده‌است.

رایزن فرهنگی‌ جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا در این مراسم گفت: حکیم خیام در یکی‌ از درخشان ترین دوره های تاریخ ایران از حیث ظهور نوابغ و بزرگان علم و اندیشه می‌ زیست.
«علیرضا اسماعیلی» اظهارکرد: او همه عمر خود را به تدبر در علوم ریاضی و فلسفی‌ و مانند آن گذراند و خستگی‌ ناشی‌ از این اشتغالات را با سرودن رباعیات زدود.
وی ادامه داد: نکته قابل توجه در این زمینه این است که شهرتی که از سرودن همین اشعار پیدا کرد، قابل مقایسه با تاملات فلسفی‌ و علمی‌ او نیست.
رایزن فرهنگی‌ جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا با بیان این که خیام، همه عمرش را روی دانش های روزگار خود گذاشت، تصریح کرد: رساله در جبر مقابله، شرحی بر هندسه اقلیدس، استخراج زیج ملکشاهی و تقویم جلالی، سرآمد فعالیت های او بود اما سرودن اشعار و رباعیات به خیام شهرتی جهانی بخشید.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: دریچه ورود اسپانیایی زبان ها هم به ادبیات ایران، از مسیر کشف رباعیات خیام است و از این رباعیات چندین ترجمه تاکنون داشتیم که نخستین آن، در دهه اول قرن بیستم بود.
رایزن فرهنگی‌ ایران در اسپانیا با بیان این که ویژگی برجسته رباعیات خیام، سادگی‌ آن است، گفت: رباعیات او در عین سادگی‌، حاوی معانی عمیق فلسفی‌ و حاصل اندیشه آگاهانه این متفکر بزرگ علمی‌ است.
وی ادامه داد: توجه جدی به اسرار خلقت و هستی، تاکید بر فنا پذیری و موضوع مرگ و نیز توجه ویژه به مغتنم شمردن فرصت ها از جمله مواردی است که در رباعیات او به چشم می خورد.
اسماعیلی گفت: به اعتقاد من همه برداشت های خیام، ریشه های اعتقادی و مذهبی‌ اسلامی است اما آن قدر مسائل آن اسرار آمیز است که برخی‌ وی را به کفر متهم می‌کنند در حالی که خیام از یک الگوی دینی الهام گرفته است.
در ادامه این مراسم، «آلفرد کاواناگ» رئیس انجمن ایران شناسان اسپانیا و استاد دانشگاه «پونتیفیسیا کومیاس» مادرید، درباره ویژگی های خیام گفت: روش سرودن رباعیات، رابطه بسیار زیادی با نگرش خیام نسبت به جهان دارد و می‌ شود گفت که نحوه سرودن اشعار و نگرش وی، از یک قالب هستند.
وی افزود: یکی‌ از ویژگی‌ های اشعار خیام این است که او ما را اجبار به انجام سوال از خودمان می‌ کند، سوال هایی‌ که شاید نشود آنها را جواب داد.
رئیس انجمن ایران شناسان اسپانیا با بیان این که اشعار خیام یک ارتباط کاملا بی‌ عیب و نقص با تفکر فلسفی‌ و چشم انداز وی از جهان دارد، تصریح کرد: آنچه خیام می خواهد بیان کند، به سادگی در اشعار او مطرح شده است.
کاواناگ خاطرنشان کرد: محورهایی وجود دارد که خیام همیشه در صدد بررسی آنها از نظر فلسفی بوده که از آن جمله می توان به جستجوی او در معنی‌ زندگی‌، درد و رنج یا عدل الهی، اغتنام فرصت، معرفت شناسی‌ و آخرت شناسی‌ اشاره کرد.
در این مراسم همچنین «ماریا دل کارمن اسکریبانو» استاد ریاضیات دانشگاه «سن پابلو سئو» مادرید به تشریح مطالعات خیام در زمینه جبر، هندسه و حل معادلات ریاضی پرداخت.
 
کلمات کلیدی : خیام
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.