نظر منتشر شده
۶۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 451637
تدبیر اعتدال و امید آینده/ آیا روحانی دور دومی می شود؟
پژوهشی از :محمد مجید فولادگر*میثم علی پور*احمد برومند*، ۱۶ اسفند ۹۵
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۴۲


انتخابات ریاست جمهوری ایران در دوره‌های گذشته، با عدم قطعیتی قابل توجه همراه بوده و بعضاً تحلیل‌ها و پیش‌بینی‌ها با نتیجه، فاصله‌ای معنادار داشته است.

از دوره چهارم انتخابات، انتخاب یک فرد برای دو دوره متوالی، مرسوم شده و بر همین اساس، برخی از صاحب‌نظران، نتیجه انتخابات آتی را قطعی می‌دانند[1].

از سویی، ظهور گفتمان اعتدال‌گرایی که با شعار "تدبیر و امید"، در پی فعّال‌سازی دیپلماسی ایران، مذاکره با جامعه جهانی، رفع تحریم‌ها، رشد اقتصادی، توسعه فناوری، تثبیت حقوق هسته‌ای و پویایی فرهنگی و اجتماعی بود[2]،در سال 92 با اقبال ایرانیان مواجه شد. این گفتمان در جامعه نخبگانی، دانشگاهیان، هنرمندان، اقتصاد‌دانان، سازمان‌های مردم‌نهاد و فعالان اجتماعی و سیاسی، جایگاه مناسب و مقبولیتی نسبتاً خوب یافت و توانست تاحدی قشر خاکستری جامعه را نیز به خود جلب کند. اکنون، تداوم این گفتمان، با ابهام‌ها و عدم قطعیت‌هایی مواجه است.بدین منظور لازم است، با تحلیل رفتار انتخاباتی مردم در ادوار گذشته و تبیین سهم و وزن جریانات سیاسی و نیز استخراج مطالبات اصلی قشر خاکستری و انطباق با عملکرد چهار ساله دولت، مسیر پیش روی این جریان مورد بازبینی قرار گیرد.


مروری بر تحلیل‌های مرتبط با انتخابات 1396
تحلیل‌گران داخلی و خارجی، بر اساس گرایش‌های سیاسی و پیشینه و سوابق خود، تحلیل‌های متفاوت از عملکرد دولت و امکان پیروزی رئیس جمهوری کنونی در انتخابات آتی ارائه کرده‌اند که اشاره‌ای گذرا به آنها می‌تواند سودمند باشد.

در گزارش سال 2016 مرکز مطالعات بین‌المللی و امنیتی دانشگاه مریلند، با عنوان دیدگاه عمومی ایرانیان، یک سال پس از توافق هسته‌ای که نتایج آن مورد استفاده بسیاری از تحلیل‌گران قرار گرفته است[3]،هواداری کاهنده از توافق هسته‌ای(کاهش موافقان مطلق برجام از 43% به 22%؛ و نیز 74% ایرانیان معتقدند در شرایط زندگی، "هیچ" بهبودی در نتیجه توافق هسته‌ای حاصل نشده است) نمایان شده است. در همین راستا، در طول یک سال گذشته، میزان رأی‌دهندگان به روحانی و نیز هواداران او با دیدگاه مثبت به او کاهش یافته است (به ترتیب: از 53% به 42% و از 61% به 38%).

در گزارش خاورمیانه 2016؛ شرایط کنونی و مسیر پیش‌رو از مؤسّسه خدمات پژوهشی زاگبی (2016) در پاسخ به سؤالات مرتبط با رضایت از عملکرد دولت، در بخش‌های گوناگون نتایج ذیل به دست آمده است:



مؤسسه افکارسنجی دانش نوین ایرانیان(دانا) درنظرسنجی‌های خود، به سنجش میزان رضایت مردم از عملکرد دولت در بین شهروندان تهرانی می‌پردازد. بر اساس نتایج این نظرسنجی، میانگین نمره دولت از جانب مردم 12.6 از۲۰ است. این نمره در مقایسه با نمره پیشین (14.12) سیر نزولی داشته است[4].

تحلیل
به منظور شناسایی و تحلیل سهم جریانات سیاسی در انتخابات، ادوار پیشین انتخابات ریاست‌جمهوری را مورد بررسی قرار دادیم. در نمودار ذیل، انتخابات 11 دوره ریاست‌جمهوری، میزان مشارکت مردم و میزان رای رئیس‌جمهوری منتخب آمده است. در این میان، کمترین مشارکت در سال 72 (دوره ششم ریاست جمهوری) بوده است (تقریبا 51%) و کمترین میزان رأی رئیس‌جمهوری، مربوط به دوره یازدهم (تقریباً 51%) بوده است.

با توجه به اطلاعات فوق و نمودار ذیل، روند مشارکت سیاسی مردم طی دوره‌های یازده‌گانه نوسان داشته و تاحدی سیر افزایشی داشته است که این امر را می‌توان ناشی از بلوغ سیاسی و اجتماعی جامعه و تثبیت سازوکارهای نظام انقلاب اسلامی دانست. ولی میزان رأی رئیس‌جمهوری کاهشی بوده و کمترین میزان مربوط به دکتر روحانی است. البته انتخاب یک مرحله‌ای ایشان در میان تعدد نامزدها، ناظر به مقبولیت و محبوبیت عمومی ایشان است.


 
تحلیل نتایج انتخابات در دوره‌های گذشته با توجه به تعلق نامزدهای شرکت‌کننده به جریانات سیاسی مشخص، برآوردی کلی از میزان مقبولیت جریانات سیاسی در سطح کشور به‌دست می‌دهد (فارغ از تفاوت میان تهران و شهرستان‌ها و نیز تفاوت میان کلان‌شهرها و شهرهای کوچک).

در نمودارهای زیر، درصد رأی هریک از نامزدها در دوره‌های اخیر انتخابات به تفکیک آمده است. نتایج حاصل از تحلیل این اطلاعات، با توجه به میزان مشارکت در هر دوره و میزان رأی نامزدها، نشان می‌دهد که 10 درصد مشارکت‌کنندگان کاملاً وفادار و متعصّب برای هر جناح سیاسی (اصول‌گرایی یا اصلاح‌طلبی)در هر انتخابات حضور دارند. 20 درصد مشارکت‌کنندگان با افزایش یا کاهش 5 درصدی، معتدل و متمایل به یک سر طیف هستند. در نتیجه، 35 تا 45 درصد از شرکت‌کنندگان، متناسب با هر مقطع زمانی، در قشر میانی یا خاکستری جای می‌گیرند. منظور از تناسب با مقاطع زمانی، پایان دوره ریاست‌جمهوری یک طیف و نارضایی نسبت به عملکرد آن و عدم اطمینان نسبت به عملکرد طیف مقابل است. در این شرایط، قشر میانی درصد بیشتری را به خود اختصاص می‌دهند.

 

بخشی از قشر خاکستری نیز تعلق سیاسی مشخص یا ذائقه سیاسی معین ندارند و در راستای نیازها و اولویت‌های خود، در هر انتخابات رفتار سیاسی خاصی را بروز می‌دهند. تأمّل‌برانگیز است که نتایج نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) نیز مؤیّد این دسته‌بندی‌ها و درصدهاست[5].

دامنه گسترده قشر خاکستری در ایران، موجب پیش‌بینی‌ناپذیری نتایج انتخابات شده است. این قشر تعیین‌کننده سرنوشت نهایی هستند و فهم نیازمندی‌ها و اولویت‌های ایشان، در خلق گفتمان پیروز انتخابات بسیار حائز اهمیت است. لازم به ذکر است رفتارهای سیاسی قشر میانی، معلول علل گوناگون می‌تواند باشد. رفتارهای هیجانی، تصمیم‌گیری‌های دفعی، ملاک‌های غیر سیاسی از قبیل تعلق قومی، سبک و الگوهای رفتاری، چهره، ادبیات و شیوه بیان، کاریزماتیک بودن فرد، روحانی بودن یا نبودن، سیادت نامزد انتخاباتی و عواملی از این قبیل، می‌تواند در تصمیم‌گیری انتخاباتی ایشان نقش داشته باشد. ولی آنچه شاکله اصلی رفتار سیاسی آنان را شکل می‌دهد و از اهمیت بسیار بالا برخوردار است، نیاز اصلی و اولویت‌های زندگی ایشان است. نمودار ذیل، جایگاه نامزدهای انتخابات دوره یازدهم را در طیف‌بندی سیاسی نشان می‌دهد.



با توجه به طیف ارائه شده، نکته قابل تأمل این است که اساساً نامزدی امکان کسب رأی حداکثری را دارد که بتواند در دایره میانی و محدوده مرکزی، خود و گفتمانش را تعریف کند. افرادی که تعلق خاطر مشخص به جریان‌های اصلاح‌طلب و اصول‌گرا دارند، نمی‌توانند رأی حداکثری داشته باشند. با مرور دوره‌های پیشین انتخابات می‌توان نشان داد که نامزدهای منتخب خود را در محدوده مرکزی تعریف کرده‌اند؛ برخی در بخش مرکزی نزدیک به اصلاح‌طلبان (مانند دکتر روحانی و دکتر خاتمی) و برخی نزدیک به اصول‌گرایان (مانند دکتر احمدی نژاد).

حضور در این ناحیه، اوّلاً به جلب نظر حامیان تفکّر سیاسی نزدیک می‌شود و آنان به ناچار به این فرد رأی خواهند داد. چنان که اصول‌گرایان به احمدی‌نژاد و اصلاح‌طلبان به روحانی رأی دادند. ثانیاً، رأی قشر خاکستری را به همراه خواهد داشت. گفتمان اعتدال و دولت تدبیر و امید در دوره یازدهم، خود را در محدوده میانی نزدیک به اصلاح‌طلبان تعریف کرد (کناره‌گیری دکتر عارف به نفع دکتر روحانی نیز مؤیّد این مطلب است) و با توجه به فضای جامعه پس از دوره احمدی‌نژاد و رویدادهای سال 88، توانست رأی اصلاح‌طلبان و نیمی از قشر خاکستری را به خود جلب کند. نمودار ذیل، برآوردی از موقعیت انتخاباتی دکتر روحانی در سال 1396 است.


 
 
در گام بعدی، با بهره‌گیری از روش تحلیل اثرات متقابل این عوامل بررسی، دسته‌بندی و اولویت‌بندی شده‌اند و عوامل پیشران که دارای بیشترین اثرگذاری و کمترین اثرپذیری هستند، احصاء شده‌اند. آنگاه، فاصله میان عملکرد دولت و پیشران‌های اصلی به دست آمده است.

 
نتایج تحلیل اثرات متقابل
 
با توجه به پیشران‌های به‌دست آمده و تحلیل ارائه شده از مطالبات قشر میانی، می‌توان ادعا کرد که طی چهار سال گذشته، گفتمان اعتدال، علی‌رغم دستاوردهای گوناگون از قبیل توافق هسته‌ای، مهار تورّم و اشتغال‌زایی، از محدوده مطالبات عمومی این قشر فاصله گرفته است. دلایل ذیل را می‌توان مؤید این مدعا دانست:
 
مسئله اصلی قشر میانی، رفع فساد، کاهش تنش‌های سیاسی، افزایش اشتغال و رونق اقتصادی بوده که متناسب با انتظارات آنان حل نشده است. زیرا در زمینه مبارزه فساد، مواردی از اختلاس‌ها و مفاسد ظهور و بروز یافت و در عزم جدّی برای رفع آنها مشاهده نشد[6]. 

در زمینه کاهش تنش‌های سیاسی، گاه و بیگاه از سوی مسئولان دولت از واژگان و ادبیاتی استفاده شده است که نشانی از برخورد دوستانه با منتقدان دولت نداشته است. در همین راستا، گاه بین سران قوا نیز اختلافاتی رخ داده است.
 
در زمینه افزایش اشتغال و رونق اقتصادی، هنوز نتایج اقدامات دولت برای مردم ملموس و محسوس نبوده است. در این میان، جلوگیری از رشد فزاینده تورّم اقدامی بسیار مثبت و ملموس بوده است. امّا گزارش‌های ارائه شده توسّط دولت درباره رفع رکود و رونق اقتصادی، هنوز محسوس نیست.
 
2- بخش قابل توجه تمرکز دولت در این دوره، بر مذاکره و لغو تحریم و شکل‌گیری برجام بوده است. در حالی که، به نظر می‌رسد مسائل بین‌المللی و روابط خارجی و تحریم، هیچ‌گاه مسئله اصلی قشر میانی نبوده و صرفاً به دلیل ارتباط آن با مسائل اقتصادی، مورد توجه ایشان قرار گرفته است. این قشر، به دلیل عدم تحقّق وعده‌های اقتصادی ناشی از دستیابی به توافق، به عملکرد دولت بدبین شده‌اند و گفتمان دولت با مطالبات این قشر فاصله گرفته است[7].

اگرچه دولت شعار فراجناحی بودن داد،در طی این دوره، تعلق خاطر خود را بیش از پیش به اصلاح‌طلبان اثبات کرد و در نتیجه از محدوده مرکزی فاصله گرفت. در همین راستا، برخوردهای شدید دولت با طیف مقابل و خصوصاً تعابیر به کار رفته توسّط رئیس جمهوری، در نظر قشر میانی جایگاه فراجناحی دولت را تضعیف کرده است.    
 
با توجه به آنکه در انتخابات پیشین، دکتر روحانی با کسب 50.71 درصد آراء به ریاست جمهوری رسید و با توجه به ظرفیت رأی اصلاح‌طلبان (اعم از فعال و معتدل) که 30 درصد برآورد شده است، حدود 21 درصد از رأی ایشان متعلق به قشر میانی است. بر اساس شکننده بودن حدنصاب کسب شده و نیز دلایل مذکور، به نظر می‌رسد احتمال دو مرحله‌ای شدن انتخابات 1396 وجود دارد.

در همین امتداد، دکتر روحانی در مرحله دوم، در مقابل فردی دیگر قرار خواهد گرفت که بر مبنای الگوی یاد شده، متعلق به محدوده میانی نزدیک به اصول‌گرایان است که توانسته بخشی از آرای قشر میانی و آرای اصول‌گرایان را از آن خود کند. در این دوگانه، هر یک از طرفین، آرای جریان سیاسی نزدیک به خود را خواهد داشت که بر اساس برآوردها برای دکتر روحانی، 30 تا 35 درصد و برای طرف مقابل،25 تا 30درصد خواهد بود. در این شرایط، گفتمانی پیروز انتخابات خواهد شد که بتواند درصد بیشتری از قشر میانی را جذب کند. به دلیل نزدیک شدن گفتمان اعتدال و دولت تدبیر و امید به اصلاح‌طلبان در چهار سال گذشته و نیز فاصله گرفتن عملکرد و خروجی‌های دولت با انتظارات و اولویت‌های قشر میانی، احتمال عدم پیروزی دکتر روحانی وجود خواهد داشت.
 
بر اساس آنچه بیان شد، در این بخش با تعیین معیارهای شش‌گانه«مبارزه با فساد، کاهش تنش سیاسی، افزایش رونق اقتصادی، ایجاد اشتغال، محبوبیت اجتماعی، ظهور ترامپ و تحوّلات آتی جهان»بر مبنای انتظارات و اولویت‌های قشر میانی و با این فرض که انتخابات به مرحله دوم برسد، نامزدهای انتخاباتی دولت را از منظر قشر میانی و بر مبنای پرسشنامه، مورد ارزیابی قرار داده‌ایم.
 
در انتخاب معیارها، علاوه بر تمرکز بر اولویت‌های پیشران (به‌دست آمده از روش تحلیل اثرات متقابل) به سنّت نانوشته 8 ساله بودن دوران ریاست‌جمهوری و معیار برهم نزدن فرایند شکل‌گرفته در دولت کنونی و نیز ظهور ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهوریایالات متّحده آمریکا و تأثیرات احتمالی آن در سطح بین‌المللی نیز توجه شده است. همچنین، معیارها برمبنای نظرات خبرگان وزن‌دهی شده و در نهایت، نامزدهای احتمالی این گفتمان رتبه‌بندی شده‌اند.




جمع‌بندی
 با توجه به مطالب ارائه شده، می‌توان نتیجه گرفت احتمال دو مرحله‌ای شدن انتخابات آتی، زیاد است. دلیل این امر، وابستگی شدید آرای دکتر روحانی به قشر میانی جامعه(یعنی بیشینه شرکت‌کنندگان در انتخابات) است و با توجه به آنکه گفتمان اعتدال از انتظارات، مطالبات و اولویت‌های این قشر فاصله گرفته است، احتمالاً با اقبال حدّاکثری مواجه نخواهد شد.
 
 بر اساس تحلیل‌های ارائه شده، پیشران‌های اصلی قشر میانی، مبارزه با فساد مالی و رفع تنش‌های سیاسی است و عوامل سیاست‌گذاری و هدف نیز، رونق اقتصادی و اشتغال هستند. این عوامل با موارد اصلی گفتمان دولت تدبیر و امید تناظر ندارند و گاهبا آن تعارض نیز داشته‌اند.در شرایط کنونی، امکان چرخش گفتمانی برای دولت وجود ندارد؛ زیرا عملکرد چهار ساله و سخنرانی‌های رئیس جمهوری مواضع دولت را به صراحت بروز داده است. بویژه آنکه تمرکز بالای دولت بر مذاکرات هسته‌ای و تحقق برجام، نمای کلی برون‌گرا بودن دولت را در ذهن جامعه تثبیت کرده است؛ در حالی که از نظر عامّه مسائل اولویت‌دار کشور، داخلی هستند. در باب فاصله گرفتن گفتمان اعتدال از انتظارات عامّه، دلایل دیگری نیز مزید بر علت شده‌اند که از آن جمله می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:
 
*آشکار شدن فسادهای بزرگ مالی در دوران دولت یازدهم؛
*حادثه قطار تبریز ـ مشهد و ناکارآمدی وزارت راه و شهرسازی؛
*آلودگی هوا و تنش‌های سازمان محیط زیست با مردم شهرهای آلوده، علی‌رغم تأکید دولت بر اولویت محیط زیست در شعارهای انتخاباتی؛
*درگذشت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به‌منزله پشتیبان و همراه گفتمان اعتدال و دولت تدبیر و امید؛
*انتخاب فردی تندرو و پرخاشگر به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا و ملاحظات دیپلماتیک فراوان رئیس‌جمهوری اسلامی ایران.

برآیند این عوامل بر این واقعیت دلالت دارد که گفتمان اعتدال تاحدی از محدوده اعتماد و اقبال عمومی حداکثری خارج شده و این احتمال که دکتر روحانی نمی‌تواند در یک مرحله پیروز انتخابات شود قوت گرفته است . در صورت دو مرحله‌ای شدن انتخابات آتی، بر اساس تحلیل‌های ارائه شده، ایشان در مقابل فردی قرار خواهد گرفت که از محدوده اصول‌گرایی معتدل و نزدیک به محدوده آرای قشر میانی برخاسته و علاوه بر پشتیبانی اصول‌گرایان، آرای گروهی از مردم عادی را نیزبه خود جلب کرده است.

در این شرایط دو قطبی و در تقابل گفتمان اعتدال با گفتمان رقیب،عامّه برحسب اولویت‌ها و انتظارات خود، تصمیم می‌گیرند.در همین راستا، بر اساس این اولویت‌ها، معیارهای شش‌گانه تدوین شد و نامزدهای احتمالی همسو با گفتمان اعتدال، شامل دکتر روحانی، دکتر ظریف، دکتر جهانگیری، دکتر عارف، دکتر پزشکیان و دکتر کواکبیان از منظر مردم عادی، مورد ارزیابی و رتبه‌بندی قرار گرفتند. در نهایت، دکتر جهانگیری و دکتر ظریف رتبه‌های اول و دوم را به خود اختصاص دادند. بر این اساس، به‌نظر می‌رسد با توجّه به شرایط گوناگون و تحوّلات اجتماعی متفاوت، نوعی بازبینی نسبت به موقعیت و جایگاه گفتمان اعتدال ضرورت دارد.
 
نویسندگان و محققان
*. دانشجوی دکتری آینده پژوهی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
*. دانشجوی دکتری مدیریت دولتی، دانشگاه تهران
. دانشجوی دکتری آینده پژوهی، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور*
 
منابع
 .[1]برای مثال نک‍ : خبرگزاری ایسنا به نقل از یونسی،دستیار ویژه رئیس‌جمهور در امور اقلیت‌های قومی و مذهبی؛ کد خبر: 94112818501؛ چهارشنبه / ۲۸ بهمن ۱۳۹۴ / ۱۳:۴۰؛ به نشانی: http://www.isna.ir/news/94112818501؛ پایگاه تحلیلی خبری نامه، به قلم مصطفی داننده؛ کد خبر: ۳۱۸۹۰۱؛ ۲۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۷:۰۰؛ به نشانی: http://namehnews.ir/fa/news/318901.

[2] .نک‍ : پایگاه اطّلاع‌رسانی دفتر هیئت دولت جمهوری اسلامی ایران، خطّ‌مشی‌ها و اصول کلّی برنامه دولت، به نشانی:http://cabinet.gov.ir/ portal/home/?news/33640/82152/32732

[3]. برای مثال نک‍ :
Ladane Nasseri, 2016: Enigmatic Iran General Vows to Stay a Soldier Amid Election Talk. https://www.bloomberg.com.

[4]. http://danapoll.ir/?p=566

[5]. تحلیل رفتار انتخاباتی مردم ایران بر اساس گرایش سیاسی؛ برساخت محافل رسانه‌ای و سیاسییا واقعیت؟ منتشر شده در پایگاه اطّلاع‌رسانی به نشانی:http://ispa.ir/Default/Details/fa/1463

[6]. پایگاه اطّلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، شناسه خبر: 96166، سه‌شنبه 11 آبان 1395، 09:05). همچنین، اظهارنظرهای انجام شده درباره برخی موضوعات مانند فیش‌های نجومی از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت (خبرگزاری کار ایران، کد خبر: 389420، 21/4/1395).

[7].http://danapoll.ir/?p=467; http://danapoll.ir/?p=538
۱۳۹۶/۰۱/۲۸ ۱۷:۳۰
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۴ ۱۷:۲۷
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۳ ۲۳:۵۰
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۳ ۲۳:۲۹
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۳ ۱۸:۵۷
 
۱۳۹۵/۱۲/۱۳ ۱۷:۱۲
 
۱۳۹۵/۱۲/۰۳ ۱۳:۴۴
 
۱۳۹۵/۰۹/۰۹ ۱۵:۰۱
 
۱۳۹۵/۰۸/۲۷ ۱۹:۰۸
 
۱۳۹۵/۰۵/۲۰ ۲۰:۰۷
 
 
کلمات کلیدی : انتخابات ۹۶+روحانی+اصلاح طلبان+کاندیداها+کاندیدا
 
سيد جلال
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۰۶:۵۴
اگر تا حالا از بيکاري و رکود نمرديم فقط و فقط به دليل اينه که در انتخابات از اين دولت خلاص بشيم

دولتي که هيچ کاري براي اشتغال و خروج از رکود نميکنه بلکه نقش اساسي در
به رکود بردن اقتصاد داشته

مردم اگاه باشيد نگيد من کارمندم رکود به من ربطي نداره رکود

يعني انباشت تقاضا يعني جمع شدن فنر تقاضا يعني اينکه در رکود و بيکاري
امنيت اجتماعي به خطر ميافته يعني افزايش دزدي اخازي که در اخر همين رکو دامن همان کارمند را هم خواهد گزفت


پس هيچ وقت هيچ کس نمي تونه خودش رو کنار بکشه فقط ميتونه مدتي در امان باشه (4189364) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۳:۲۰:۱۰
خيلي راحتتر از دوره قبل روحاني راي مياره (4189478) (alef-2)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۱۴:۱۹
روحاني رقيب نداره و به همين خاطر بدون شك انتخاب ميشه (4189598) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۸:۴۵:۰۵
به چه دلیل رقیب، ندارد ؟؟!!!
خب یکی هم میگه مثلا رییسی رای میاره چون رقیب نداره
یکی هم میگه حاج بابایی رای میاره چون رقیب نداره
و......
مردم ناآگاه نیستند که حرف بی دلیل را بپذیرند
اولا روحانی حتما رقیب دارد،
ثانیا مهمترین رقیب روحانی عملکرد ناموفق اوست که قطعا روحانی را زمین می زند. (4190030) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۵:۰۴:۴۵
دوقرون بده آش بهمین خیال باش (4189707) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۵۱:۱۸
از طرف جمع سخن نگویید من یکی که نمی خواهم از چاله بیرون بیایم بیفتم به چاه (4189667) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۱۰:۰۳
26 اردیبهشت جواب می گیرند (4189372) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۱۸:۰۰
به نظر من که روحانی در مقابل هیچ کس شانسی برای پیروزی نداره. واقعا اقتصاد رو تو این چهار سال نابود کرد و فقط داره به این و اون بد و بیراه میگه (4189386) (alef-13)
 
امین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۳:۳۲:۱۷
من موافقم باهات یعنی بقایی راحت با بالای 70 درصد روحانی رو شکست میده (4189512) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۱۵:۲۰
شما مملكتو نابود كردين حالا تقصير روحاني ميندازين؟ اگه روحاني و برجام نبود معلوم نبود چه وضعيتي داشتيم (4189599) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۲۴:۱۳
بیان عبارت: آشکار شدن فسادهای بزرگ مالی در دوران دولت یازدهم ما رو در بهت وحیرت فرو برد! اگر دولت یازدهم فساد بزرگ مالی داشته در مورد دولت قبل دیگه چه باید گفت
ضمن اینکه عبارت:حادثه قطار تبریز ـ مشهد و ناکارآمدی وزارت راه و شهرسازی باز از اون حرفها است کارامدی وزیر راه هم با رای نماینده های مجلس مشخص شده و عوامل دیگری که برشمردید مثل الودگی هوا همیشه وجود داشته و درگذشت اقای رفسنجانی هم به نظر من تاثیر مثبت بر روحانی دارد لذا با مقاله شما موافق نیستم به نظر من هر 5 عاملی که برشمردید در مورد این انتخابات اثری که مد نظر شما است رو ندارند و حتی عکس نظر شما هم هست (4189396) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۰۸:۱۲
شما به دولت قبل رای نده و ما هم به این دولت رای نمی دیم! (4189583) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۲۳:۰۵:۲۲
دولت قبل اگر تایید صلاحیت شد شما بهش رای بده (4190361) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۲۰:۱۸
فساد 12 هزار میلیاردی این دولت با کدوم فساد دولت قبل قابل مقایسه است
یا فساد 57 هزار میلیاردی کرسنت
یا 1200 میلیاردی بانک ملت
یا .... (دیگه به برادر رییس جمهورم که اصلا کاری نداریم یا وزرلی 1000 میلیلردی که هنوز اموالشون رو به قوه قضاییه اعلام نکردن)

خدا وکیلی این دولت دست همه دولت ها به جز دولت اصلاحات رو در فساد بسته (4189609) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۱۳:۳۵:۰۵
باشه توخوبي (4190976) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۳۳:۵۷
به نظرم اگه روحانی دور دومی هم بشه و برنده انتخابات بازهم به منزله شکست برای او خواهد بود (4189415) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۴۰:۵۹
روحانی و اصلاح طلبان ، در دور اول ، نهایتا ۴ میلیون رای دارند. (4189425) (alef-13)
 
قدسی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۳:۳۶:۰۵
به نظر من که فوقش 300 هزار رای داشته باشند مردم انقلابی ما بارها نشون دادند که به اصلاح طلبان اقبالی ندارند. (4189520) (alef-13)
 
.مهندس جنت شهري
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۴۱:۰۱
براي يك پزوهش بايد پزوهشگر فارغ از هر گونه نگاه تنگ نظرانه و سياسي باشد كه اين پزوهش با توجه به متن و معيارهاي ان فقط مثل نظر سازي بيشتر پزوهش نمايي است ...البته اينده نزديك در حد چند ماه ديگر نظرات اين افراد ثابت ميشود و نيازي به زمان زيادي براي اثبات ان نيست...البته انزمان نميدانم اين دانشجويان پزوهشگر حاضرند جوابگوي اين متن خودشان باشند يا خير... (4189426) (alef-13)
 
کواکبیان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۹:۱۷:۳۳
بر خلاف نظر شما که، معلوم است چقدر جانبدارانه و تنگ نظرانه و سیاسی نیست !!!!!! من معتقدم این پژوهش کاستی هایی دارد از جمله اینکه، میزان تاثیر منفی کاهش افزایش سالیانه حقوق کارگر و کارمند و بازنشسته در ریزش آرای روحانی به شدت موثر است حد اقل ۶۰ ٪ در صد کل آراء متعلق به سه گروه مذکور و خانواده های آنهااست که زیر خط فقر زندگی می کنند، و نارضایتی آنها از روحانی نه رنگ سیاسی دارد و نه رنگ حزبی و جناحی و نه به برجام ارتباط دارد ، و نه با سبد کالا و فرود چند ایرباس قابل رفع و رجوع است، البته حقوق های نجومی و اختلاس های میلیاردی هم نمکی بود که بر این زخم پاشیده شد
اگر برای همین یک قلم تاثیر منفی ۲۰٪ در صدی در نظر بگیریم اگر روحانی خیلی شانس بیاورد در مرحله اول نفر چهارم خواهد بود و به احتمال ۸۰٪ درصد به مرحله دوم هم نمی رسد و در مرحله اول حذف خواهد شد ، همه شواهد هم از دو مرحله ای شدن انتخابات حکایت دارد. (4190072) (alef-2)
 
سینا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۰۶:۴۵:۳۹
به نظر من انتخابات دو مرحله ای می شود و در مرحله دوم رقابت بین نادران و جلیلی خواهد بود. (4190495) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۴۴:۴۱
کاتدیداتوری ظریف؟!!!! با کدام دستاورد؟ با برجام؟!!!!!!! (4189432) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۵۱:۵۷
روحانی کاندیدای بی کارنامه (4189444) (alef-2)
 
سینا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۲:۵۶:۵۳
آنقدر این گرافهای شما درست و دقیق و بدون نقص هستند که گویی با فن آوری

کوانتوم تهیه شده اند

واقعا" مرحبا به این دقت و درستی!!؟!! (4189452) (alef-13)
 
حقیقت جو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۳:۰۰:۳۳
اقای روحانی بدون هیچ مشکلی در دور اول برنده خواهد شد زیرا

اصلاح طلبان که پشتیبانی اکثریت مردم را دارند کانریدای دیگری ندارند که از فیلتر شورای نگهبان بگذرد
مردم هرگز با گفتمان تقابل با دنیا و دشمن تراشی اصولگرایان موافق نیستند و برای روی کار نیامدن انها هم که شده به صحنه خواهد امد (4189456) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۳:۱۵:۵۴
امروز همه روحانی را به دلیل وضعیت موجود در اقتصاد زیر سوال می برند مشکلاتی چون رکود و بیکاری. این نحوه قضاوت بی انصافی است مگر اینکه قبلا به این سه سوال پاسخ بدهیم:
1- آیا اقدامات روحانی در این چها سال سبب پیدایش این وضعیت است یا این شرایط ناشی از اقدامات گذشتگان است؟
2- با توجه به اوضاع اقتصادی و شرایط حاکم اگر کس دیگری رئیس جمهور بود آیا می توانست در این کلاف سردرگم مشکلات، کاربیشتری برای حل مسائل انجام دهد؟
3- آیا در این دوره انتخابات گزینه بهتری وجود دارد که بتواند عملکرد بهتری از روحانی حاصل کند و بعد از چهارسال خود را برای انتخاب این شخص سرزنش نکنیم؟ (4189473) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۵:۰۳:۵۱
پس کی بود می گفت آنچنان رونقی می آورم که کسی به یارانه نیاز نداشته باشد
کی بود میگفت تحریمها فر ریخت
کی بود میگفت برجام فتح الفتوحه آفتاب تابانه
کی بود میگفت از رکود خارج شدیم
و؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟:؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (4189705) (alef-3)
 
سمیه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۰۷:۱۴:۰۷
جواب سوال اول: روحانی زمین سوخته گرفته ، ولی این ۳ سال ، یک آجر روی آجر برای مردم قرار نداد ، ولی برای وزیران قارونی ثروت ، و مدیران نجومی سنگ تمام گذاشت،
جواب سوال دوم : روحانی این ۴ سال کشور را تعطیل کرد و آنچه از اقتصاد مانده بود فرو ریخت، بورس و بانک ها و بنگاه ها تولیدی ورشکست شدند ، هرکس دیگر از رقبای روحانی پیروز می شدند ، قطعا با امریکا مذاکره می کردند، چون شرایط مذاکره فراهم بود ، اما در مذاکره مثل روحانی و ظریف این همه گاف نمی دادند هم نتایج بهتری از مذاکره حاصل می شد اقدامات اقتصادی را در داخل تعطیل نمی کردند، که دولت خلاصه بشود در گفتگوی دو نفره ظریف و جان کری
جواب سوال سوم: اگر روحانی در سال ۹۲ تصور میشد که بهترین گزینه است به خاطر شعارها و وعده هایی بود که می داد ، حالا بعداز ۴ سال که معلوم شد وعده ها پوچ و توخالی و دروغ بوده ، پس روحانی بدترین گزینه است ، نه بهترین گزینه، لذا در این دوره با انتخاب مجدد روحانی با تجربه ای که از روحانی داریم وضع، از وضع موجود هم بدتر خواهد شد و با انتخاب کس دیگر ، غیر از روحانی هم جلو ضررهای بیشتر از سوی روحانی گرفته می شود هم با عبرت گرفتن از اشتباهات روحانی ، رییس جمهور جدید در مسیر درست را انتخاب خواهد کرد، و تجربه تلخ دوران روحانی به مردم آموخته است، حل مشکلات اقتصادی کشور را با حقوقدانی و کلید سازی و سخنرانی و ناسزاگویی ، قارون پروری و نجومی پروری نمی توان حل کرد،
مشکلات اقتصادی کشور را باید به یک اقتصاد دان سپرد
اشتباه آنجاست که بیمار به جای مراجعه به پزشک، به مهندس یا ، یا جغرافی دان مراجعه کند ، این ماست و دروازه بی ارتباط به هم خود شروع مشکلات بیشتر است!!!!!! (4190509) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۳:۲۱:۲۵
هرگز به روحانی رای نمیدم و رای نخواهد آورد ان شالله
الف بچاپ (4189482) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۵۲:۲۵
بله رای بدید به آنهای دیگه تا مملکت رو 40 سال دیگه ببرند عقب (4189668) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۶:۵۳:۳۸
نه که این برادران مملکت را چهل سال جلو بردند! (4189876) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۷:۵۹:۲۷
این ترفندا دیگه جواب نمیده یه چیز دیگه بگو (4189955) (alef-3)
 
بنده خدا. اصل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۳:۲۲:۲۷
این نظریه را قبول ندارم . روحانی هنوز محبوبیت دارد . وچنانچه اصلاح طلبها پشتش را خالی نکنند در همان دور اول برنده است .البته این به آن معنا نیست که وی کاملا موفق بوده بلکه امثال بنده نگرانیم کسی مانند احمدی نزاد سرکار نیاید .
هرچند از نظر بنده آقای عراقچی هم صلاحیت این را دارد که کاندید ریاست جمهوری شود. اوفردی مدیر ومبر است و از نظر اخلاقی سرآمد دیگران میباشد. (4189486) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۳:۴۸:۰۰
مشکل اینجاست رقیبش کیه؟
و مهمترین نکته اینجاست که کاندیدایی که توی مناظره میان بعدش استعفا ندند.
معنی نداره یه نفر هزینه و وقت دیگرانو بگیره وقتی از اول میخواد بره کنار.
نه انسانیه و نه درسته. به نظرم باید یه قانونی باشه هر کس میاد مجبور باشه تا اخرش بمونه.
دوم اینکه اگر مردم واقعا احساسی عمل نکنند خیلی از مشکلانت حل میشه.
وقتی 92 با ضدیت رفسنجانی 94 با بگم بگم و 96 با من سرهنگ نیستم رای میده بد بختی بر قراره.
به نظرم باید اینو به مردم یاد بدیم شما کاری نداشته باشید ممکنه کی رای بیاره و از ترسش به فلانی بدید. واقعا کیو قبول دارید.به اون بدید حتی اگر رایتون همون یک دونه رای باشه برای اون شخص (4189549) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۹:۲۳:۱۳
درست ، هنوز محبوبیت دارد، اما این محبوبیت ۵۰٪ درصد کاهش یافته، برای ریاست جمهوری محبوبیت ۱+۵۰ لازم است، اکنون این محبوبیت به ۲۵٪ درصد کاهش یافته ،و کسی با ۲۵٪درصد محبوبیت رییس جمهور نمی شود ،لذا تکلیف روحانی از الآان روشن است. (4190076) (alef-2)
 
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۱۶:۴۶:۲۵
همه رو ولش فقط جون مادرت بگو این 25% را چطور محاسبه کردی عزیزم (4191395) (alef-13)
 
ف.خ
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۳:۳۶:۲۷
تا وقتی کاندیداتوری افراد قطعی نشده است نمی توان اظهار نظر کرد. (4189522) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۲۴:۰۵
اگر شخصی جایگزین روحانی نشه، روحانی این دوره با توجه به عملکرد دولتش از آرای باطله هم شکست میخوره چه برسه به کاندیداهای رقیب (4189623) (alef-13)
 
علیرضا سلیمانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۳۵:۵۰
انتخابات دو دفعه قبل بیانگر گفتمان غالب می باشد خصوصا رای اول بودن هاشمی در تهران که خود میتواند نمونه ای قابل فهم برای کل کشور دانست. اقای الف، چه چیز اتفاق افتاده که رای معاون اول از ریس جمهور بیشتر شده.تمام مقاله در رقابت دو جناح مطرح بو د ولی در نمودار تصویری اخر جای کاندیدهای اصولگرا کجاست؟شاید نویسندکان مرگ سیاسی اصولگراین را حداقل در این انتخابات پذیرفته اند.ولی این را بدانید علیرغم همه بدبینیها به سرنوشت اصولگرایان در جامعه ،ظرفیت ده الی بیست درصدی انها در همه انتخابات را نباید نادیده گرفت.بنابراین باتوجه به تبلیغات یکجانبه در بد گویی از برجام از طریق صداوسیما ،پیروزی روحانی به عنوان کسی که توانست برجام را در دوره اوباما به فرجام برساند تا به دوران سخت ترامپ گرفتار نشود خود بزرگترین ابزار تبلیغاتی او خواهد شد که بخش نسبتا قابل توجهی از اصولگرایان را جذب خواهد کرد.خصوصا اینکه دلواپسان هیچ پاسخی ندارند که در صورت کشدار شدن مذاکرات چگونه با ترامپ کنار می امدند بعنی همچنان پولهای نفت در بانکهای چین وهند وعمان ...بلوکه میشد.روابط بانکی بین المللی از این بدتر !!!که مسلما رکود دوسال اخر احمدی نژادنیز تداوم می داشت . شاید اینکه در نمودار کاندیدها عکسی از جلیلی و قالیباف و بذر پاش نیست نویسنگان مقاله محلی برای اصولگرایان نمی یابند ،این خود پیروزی اصلاح طلبان است چه روحانی چه معاون اولش. (4189649) (alef-13)
 
حسن کواکبی
Moldova, Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۵۴:۴۹
معلومه روحانی رای نداره !!!!
خودش و اصلاحاتی ها هم میدونن که میخوان یه نفر دیگه را هم کنارش بفرستن تو انتخابات!!!!
مردم فریبی این دولت واقعا از حد گذشته !!!
کجا تورم یه رقمی شده !!!!!!!!
حتما سر کوچه آقای روحانی !!! اونم خونه ی تو جماران ش!!!!!!!!! (4189676) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۵۵:۵۶
دور یازدهم به دلیل دلسردی وناامیدی هایی که دولت قبل ایجاد کرده بود من خانواده ام وبسیاری اقوام تصمیم گرفتیم اصلا پای صندوق رای نرویم ونرفتیم اما امسال حداقل از رای خودم خانواده ام وفامیل به روحانی مطمئن هستم 😊 (4189679) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۵۶:۱۷
مهمترین دلیل پیروزی قطعی روحانی به رغم مشکلات اقتصادی این است که مردم می دانند گزینه دیگری ندارند ،
ضمنا" قرار نیست کسی که به روحانی رای نمی دهد لزوما" به اصولگرایان رای دهد ، تنها شانس اصولگرایان ، ثابت ماندن سبد رای انتخابات 92 ، عدم حضور عده ای از طرفداران روحانی در انتخابات به دلیل ناامیدی از بهبود شرایط اقتصادی است تا به دور دوم کشیده شده و یک نامزد اصولگرا در مقابل روحانی قرار بگیرد ،
حتی در آن صورت هم ممکن است کسانی که دور اول رای ندادند احساس خطر کرده دور دوم به صحنه بیایند ،

ضعف اصولگرایان دلیل اصلی پیروزی روحانی خواهد بود مگر اینکه فردی با تجربه و مقبولیتی همطراز با وی به صحنه بیاورند. (4189682) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۰۷:۲۴:۵۰
روحانی فقط در حرف و شعار و سخنرانیهای توخالی قوی است، اما در عملکرد فوق العاده ضعیف است، و این ضعف عملکرد را سعی می کند با ناسزا گفتن و متلک پرانی جبران کند،
روحانی در مرحله اول حذف می شود و رقابت در مرحله دوم بین جلیلی و قالیباف است یا نادران و قالیباف است (4190521) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۴:۵۶:۳۸
رای ما روحانی . (4189684) (alef-3)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۵:۰۰:۲۷
كاهش درآمد دولت روحاني به يك دهم دولت قبلي
باقيماندن صدها هزار ميليارد تومان از تعهدات دولت قبل
تحريمهاي اقتصادي توسط نظام سلطه جهاني
تورم 40 درصدي
رشد اقتصاد منفي
رشد منفي 9 درصدي در صنعت
دزديهاي اقتصادي
از ميراث دولت قبلي بود كه گريبان روحاني را گرفت

در چنين شرايطي :

كاهش تورم 40 به 10
افزايش رشد اقتصادي و صنعتي
بالابردن تراز صادراتي
كنترل نرخ ارز
ازاد شدن داراييهاي بلوكه شده
افزايش خدمات پزشكي
هزينه هاي جنگ در منطقه

از كارهاي اقتصادي اين دولت بوده

در عرصه سياسي : از بين بردن عزم جهاني بوجود آمده كه توسط دشمنان خارجي طراحي شده بود و دشمنان داخلي آنرا تقويت ميكردند با تصويب برجام كار شايسته اي بود.

ما حتي در زمان جنگ نفت را صادر ميكرديم و پول دلار دريافت ميكرديم كه در سال هاي تحريم اين درآمد حاصل نشد . مگر روحاني در شرايط ايده آل كشور را تحويل گرفت كه شما انتظارات شبيه معجزه در جامعه القاء ميكنيدو توقع مدينه فاضله داريد.

حداقل اينكه در دولت ايشان قيمت خانه 10 برابر نشد . و دلار ثابت ماند. يارانه ها پرداخت شدو....

به هر حال كشور با مطلوبيت ها فاصله دارد و به نظر من روحاني از 100 نمره 75 را ميگيرد. (4189698) (alef-13)
 
سعید راد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۵:۰۵:۵۰
تجزیه و تحلیل واقع گرایانه ای بود، این تحلیل میدانی، با تحلیل نظری و عقلانی کاملا همسویی دارد زیرا :

۱ - روحانی که با ایجاد هزاران امید در جان مردم، در ۹۲ با رای لب مرزی پیروز شد احتمال اینکه اکنون که بسیاری از آن امیدها به یاس مبدل شده بتواند همان رای لب مرزی را مجددا کسب کند و در مرحله اول انتخابات به پیروزی برسد احتمالش در حد صفر است، بنابراین ، دو احتمال متصور است یکی پیروزی رقیب روحانی در مرحله اول، یکی هم به دور دوم کشیدن انتخابات،

۲ - ورود به مرحله دوم انتخابات برای رقبای روحانی به مثابه، عبور از خطر است و برای روحانی به مثابه افتادن در خطر شکست است، زیرا مرحله دوم برای رقبای روحانی وحدت و یکپارچگی است. اما برای روحانی اضطراب بیشتر از ترس شکست،

۳- امیدی را که روحانی برای حل مشکلات اقتصادی ایجاد کرده بود بر مبنای برد - برد ظریف ،جان کری، و مآلا ، روحانی ، اوباما، بود، که تیجه آن صرف نظر از خسارت های سنگینی که به دنبال داشت، در ارتباط با معیشت مردم، بسیار نا امید کننده و کم اثر بود،
امیدی که دو رکن داشت یک رکنش روحانی بود و رکن دیگرش اوباما، اکنون این رکن دوم وجود ندارد ، کسی جای اوباما آمده ، نه روحانی با او سنخیتی دارد و نه او با روحانی، و روحانی چون ابزار خود را گفتگو می دانست وبراساس شعار گفتگو و مذاکره امید ایجاد کرد ، با این وضع ،این امید نه استمرار دارد و نه قابل بازسازی است، و نتیجه روشن آن این است، که روحانی دیگر نمی تواند در موضع امید دهنده و یا پرسشگر ظاهر شود ،
چون امیدها به سراب تبدیل شده اند اما تشنگی و نیاز مردم به به حل مشکلاتشان همچنان پابرجاست، و روحانی دست خالی است با تجربه ای شکست خورده که اعتماد مردم را به خود از دست داده است. (4189709) (alef-2)
 
فرشید
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۵:۰۶:۱۶
دلواپسان عزیز! مطمئن باشید چه روحانی رای بیاره و چه نیاره دیگه خبری از حاکمیت جریان مطلوب شما یعنی طیف احمدی نژاد نخواهد بود.بیهوده حرص و جوش نخورید چون جریان احمدی نژاد برای همیشه به تاریخ پیوست. (4189711) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۰۷:۲۶:۳۷
من با شما موافقم ، مردم با جریان روحانی و جریان احمدی نژاد برای همیشه خدا حافظی کرده اند (4190523) (alef-13)
 
رضت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۵:۰۹:۰۰
تحلیل بسیار زیبا و علمی بود.
با تشکر از پژوهشگران این مقاله (4189716) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۵:۴۷:۵۱
اين نوع تحليل بيرون دادن ها دقيق ايجاد مهندسي ذهن و خشت گذاري رسانه بر اجتماع در ضمير ناخودا آگاه از روش تئوري شبكه هاي عصبي ايجاد الگوريتم ها نامنطبق جلوگيري از ايجاد ريشه در ساقه تفكر جمعي ميشه و اين روشها كاملا علميه
الف عزيز يا خواسته و دانسته داري اين نوع مقالات رو ارائه مي دي كه مطمئن باش هيچ منفعتي نداره چون در نهايت پارامترها در 4 ساعت آخر با روشهايي قابل تغييره يا ندانسته كه الت دست جناحي شديد (4189780) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۰۷:۳۷:۰۲
اصلا نیاز به مهندسی ندارد، با ۴ ساعت آخر هم هیچ چیزی تغییر نمی کند ، چرا که این ۴ سال کار خودش را کرده است مردم آنچنان زخم خورده ضعف و سوء مدیریت اقتصادی روحانی هستند که اگر امروز انتخابات برگزار شود و روحانی تنها نامزد انتخابات باشد نسبت به سال ۹۲ حد اقل ۵۰درصد ریزش و افت رای دارد اگر قبول نداری از ۱۳ میلیون کارگر زیر خط فقر که پایه حقوقشان ۸۰۰ تومن است سوال کن.
۵۰٪ درصد آراء متعلق به کارگران و اعضای خانواده آنهاست،
فقط اشتباها از مدیران نجومی نظر سنجی نکنی !!!!!!!!!! (4190535) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۶:۳۶:۱۴
با سلام ریس جمهور قولهایی اقتصادی اجرا نکرد بماند وضع مردم از نظر مالی بدتر شد من طرفدار روحانی بودم ولی الان خیر اوضاع اقتصادی ناامیدکننده ای حکم فرما ست خودش کاندید نشه بهتره (4189850) (alef-2)
 
سینا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۷:۱۷:۲۴
برجام بلوکه شده ولی اقای روحانی میگه همون روح برجام مفیده!!

من که نمیفهمم

اون چیزی رو که من باید حس بکنم این گرانی هاست که مرا هم بدبخت کرده است

وای به حال عیالباران

یعنی ما به این بنازیم که روح برجا مفیده؟ نه من قبول ندارم

اگه آقای روحانی میاومد میگفت که ای مردم من با شما صحبتی داشتم:

راستش را بخواهید شما اینقدر بزرگ هستید که ما برای شما کم گزاشتیم و کمی و

کاستی من و ما را ببخشید و حلال کنید..

آنوقت من به او رای میدادم

ولی صحبت اینه که ایشون میخواد 4 سال دیگه بر همین منوال عمل کنه و

باشکستهای سنگینتر میخواد ارواح دیگری را بخورد ما بده

مثلا" اگر بفکر مردم است چرا آقای روحانی در برابر ساخت مساجد برای

سرخپوستان آمریکا اعتراضی نمیکند؟ ((روح اینکار برای ما مفید است)) (4189906) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۷:۳۱:۵۴
نمی دونستم آقای احمدی نژاد هر دو دوره 63 درصد رای آورده! (4189921) (alef-3)
 
عطا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۷:۴۴:۴۴
آقای روحانی با حمایت چند شخصیت روحانی ملی و بشدت محبوب اصلاح طلب و اعتدال گرا و همینطور مشی میانه روانه خودش که با روحیات مردم کشور بیشترسازگاراست بگمانم همان دور اول انتخاب خواهد شد . (4189941) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۰۷:۳۸:۳۳
اگر در نظر سنجی ، نظر مدیران نجومی ملاک باشد حق با شماست !!!!!!!!!! (4190537) (alef-3)
 
مازیار عطاری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۹:۰۲:۴۵
به نظرم تلاش نویسندگان مقاله ارایه تحلیلی علمی و اینده نگرانه بوده که جای قدردانی دارد. مطالب مقاله تا هنگامی که موقعیت آقای روحانی را تحلیل می کرد و به پیشرانها و عوامل هدف اشاره می کرد مستحکم بود. فکر می کنم تمامی شرکت کنندگان در انتخابات فارغ از جناح سیاسی شان می توانند از این نتیجه استفاده کنند.
مساله ای که در تحلیل اثرات متقابل به نظرم می آید در مورد نقش عوامل شاخص برای رصد است. من فکر می کنم دقیقا به دلیل همین شاخص رصد بودن تامین اجتماعی و سلامت دولت آقای روحانی توان خود را به طور مستقیم متوجه این دو مقوله کرده که از قضا برای رای آوردن خوب است(و به همین دلیل من با نظر نویسندگان موافق نیستم) اما در درازمدت البته منفی است و برای کشور مناسب نیست. این تاثیر منفی متاسفانه در دور دوم نمود خواهد یافت و نه الان و فعلا مردم احساس مثبتی در حوزه سلامت دارند و راضی هستند. کافی است آقای وزیر بهداشت دور بیافتد و کنار آقای روحانی بماند و همینطور آقای ظریف تا رای از همان میانه طیف جمع کنند.
اما از قسمت مستحکم مقاله بگذریم، حکمت و مبنای مقایسه چهره های اصلاح طلب و آن نمره کذایی را با کلیت مقاله نفهمیدم و شاید شائبه سیاسی دیدن مقاله توسط بعضی از خوانندگان به این دلیل پیش آمده است. (4190055) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۰۷:۴۲:۵۵
گویا به ظریف و وزیر بهداشت در سال ۹۳ نگاه می کنید، اگر به واقعیت بنگری در سال ۹۵ و ۹۶ اینها برای روحانی بار منفی دارند (4190540) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۹:۴۳:۳۰
امکان نداره روحانی رای بیاره....ملت رو خوار ذلیل کرد... (4190112) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۲۰:۳۶:۲۰
مقاله جالبی بود؛ در اینگونه مسائل چنین پژوهش هایی کمتر دیده می شود. (فارغ از محتوای این مقاله) واقعا باید به مسائل کشور اعم از سیاسی و اجتماعی و اقتصادی به دید یک مسئله پژوهشی نگاه شود (4190166) (alef-2)
 
سیفیاری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۲۱:۱۱:۱۷
ما فرهنگیان هرگز به آقای روحانی رای نخواهیم چون ایشان کمترین وقعی به ما ننهاد. (4190200) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۲۱:۵۱:۳۴
آنهایی که تعداد روزهای پاک در دوره روحانی نسبت به دوره احمدی نژاد(از آمار شهرداری معلومه)ورود تدریجی هواپیمای نو(نماد تحریم)طرح تحول سلامت و بیمه همگانی...برابر شدن برداشت از پارس جنوبی با قطر....پرداخت بدهی جانبازان و ایثارگران(همونطور که میدونید یکی از بزرگترین فسادهای دولت گذشته تو بنیاد شهید و از. جیب خانواده شهدا و ایثارگران صورت گرفت) و....نمیبینند دچار نقصان لینایی هستند (4190257) (alef-13)
 
دکتر
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۲۳:۵۸:۳۷
با تشکر از نویسندگان تحقیق ارائه شده ، پژوهش فوق بسیار ابتدایی کم عمق وسطحی بود باتوجه به آنکه نویسندگان دارای مدرک دکتری آینده پژوهی از دانشگاه معتبر بوده اند تأسف خوردم وبه یاد آمارها ونمودارهای دکتر احمدی نژاد افتادم به دلایل زیر تحلیل کم عمق می باشند :
1- محقق در درجه اول باید بی طرف باشد ولی در این تحقیق بیشتر سعی در جهت دهی به افکار عمومی به آن پیش زمینه ذهنی محقق می باشد
2- در تحقیق گفته شده برجام باعث کاهش آرای روحانی شده در حالی که مردم تلاش تیم دیپلماسی را می بینند و عدم نتیجه آن را در طرف خارجی می دانند بنابراین یکی از نکات مثبت این دولت مذاکرات هسته ای میباشد.
3-روحانی در سطح کلان اقتصادی موفق عمل کرده ولی متأسفانه نتونسته این را به بدنه جامعه تزریق نماید.
4-نگارنده سه دلیل رادر جمع بندی آورده که احتمال افتادن روحانی به دور دوم رانشان بدهد که به نظرم هر سه دلیل آبکی می باشد اولاٌ فساد در دولت ایشان به این حد اغراق می باشد دوم وزیر راه را یکی از عوامل میداند در حالی که وزارت راه یکی از برندهای آقای روحانی می باشدسوم عامه مردم مشکلات محیط زیست را مربوط به ایشان نمی دانند چهارم فوت آقای هاشمی باعث انسجام جبهه روحانی می شود کما اینکه می بینیم کاندیدای اصلاح طلبان از ماهها قبل مشخص ولی جبهه رقیب سر در گم می باشد.
4- رقیب روحانی کسی نیست جز عملکرد خود او ، 4نکته در انتخابات آینده از عوامل اصلی می باشد که هر کس بتواند برای آن برنامه داشته باشد برنده قطعی انتخابات است. 1- فساد اداری که حقوقها نجومی و املاک نجومی نتیجه آن است 2- فساد ورانت اقتصادی 3-آسیبهای اجتماعی 4-اشتغال و رفا اجتماعی .
بنده در انتخابات گذشته به روحانی رأی دادم ولی در این دوره تردید دارم چراکه ایشان برای فساد اداری وبی عدالتی ورانت زدایی از دستگاهها کاری نکردند ومدیر سالاری در این دولت مشهود است . وایشان نتونستند آن موفقیتهای کلان را به توده مرم وجامعه تزریق نماید . مبارزه با فساد اداری کاری پپولیستی نیست ونیاز به بودجه ندارد ولی باعث رضایت عامه مردم میشود فساد اقتصادی ریشه در فساد اداری دارد . (4190411) (alef-13)
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۱۷:۳۰:۰۶
به نظر من قشر مذهبی و انقلابی جامعه بخاطر اعلام مخالفت با هرگونه مذاکره با امریکا و غرب که همراه با گفتمان ضعف و خودکم بینی باشه ، و به خاطر مبارزه با هر شخصی که گفتمانی علیه رهبری معظم دارد ، به آقای روحانی رأی نخواهند داد.
قشر خاکستری هم بدلیل مشکلات اقتصادی ، فساد مالی ، حذف یارانه ها ، گران ماندن دلار و تعطیلی کارخانه ها و کارگاه ها ، به آقای روحانی رأی نمیدهند.
لذا جناب آقای جهانگیری چنانچه در این عرصه حاضر شوند ، مطمئنا رئیس جمهور آینده خواهند بود. (4191481) (alef-13)
 
دضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۱۹:۵۹:۰۷
یک دوره ای است (4191758) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۸ ۱۰:۳۳:۰۱
حالا مطمئنید این روش را درست بکار بردید داداشام
ممکن بازاریابی خوبی بشه برای شما

ولی آینده پژوهی را به خطر نندازید تو را خدا. (4192656) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۹ ۰۳:۲۴:۱۵
در یک صورت جناب روحانی رای نخواهد آورد و آن ورود شخص ناشناخته ولی خوش بیان و شجاع و خوش صورت است و گرنه با رفتارهای پوپولیستی مثل مماشات در یارانه ثروتمندان و اخیرا سهام عدالت برنده میدان خواهد بود (4194151) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.