نظر منتشر شده
۷۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 251936
راه هاي رسیدن به بودجه به ظاهر متعادل؛
کسری بودجه، نرخ ارز و آتش در قدرت خرید مردم
فرهاد دادجو، 18 آذر 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۱۶
وقتی رئیس جمهور محترم لایحه بودجه سال ۱۳۹۴ را به مجلس شورای اسلامی تقدیم می کرد، یکی از اوصافی را که برای بودجه دولت خود به کار برد، «بدون کسری بودجه» بود.

ایشان هفته گذشته در جمع مردم گرگان نیز با افتخار بیان کرده بود که در این شرایط سخت دولت بودجه سال آینده را بدون کسری به مجلس ارائه خواهد داد. این دست اظهارات نه تنها یادآور تفاخر دولت سازندگی به صفر کردن ناگهانی کسری بودجه در ابتدای دهه ۱۳۷۰ بود بلکه از منظر کارشناسان اقتصادی مصداق استفاده ناصحیح از ناآگاهی مخاطب به شمار می رفت زیرا به سادگی باید پرسید: در کدام یک از سالهای اخیر (حتی در سال ۱۳۹۱ که درآمد نفت کشور یکباره حدود ۴۰ درصد کاهش یافت) بودجه با کسری ارائه شده بود که جنابعالی فاقد کسری بودن بودجه آتی را افتخار می دانید؟ اساسا با ساختی که بودجه دولت در ایران دارد چگونه می تواند کسری بودجه (به مفهوم ظاهری آن که عدم تکافو درآمدها برای هزینه های دولت است) رخ دهد؟ البته اهل فن می دانند که اگر تعریف خود را از کسری بودجه عوض کنیم، مثلا جمع تراز عملیاتی و تراز سرمایه ای بودجه را معیار کسری بدانیم (که عمدتا از طریق تراز مالی، تسویه می شود) آنگاه تمام بودجه های دولتهای گذشته و از جمله بودجه ۱۳۹۴ نیز مشمول کسری و تامین از طریق انواع استقراض است. اما سیاق کلام رئیس جمهور نشان می دهد که ایشان چنین تلقی از کسری بودجه نداشته اند و منظور همان تعریف ساده حسابداری است، تعریفی که طبق آن بیش از ۲۰ سال است دولتی در ایران کسری بودجه نداشته است!

اما چرا کسری بودجه به مفهوم ساده آن به سادگی امکان وقوع در ایران ندارد؟ روند درآمدهای مالیاتی کشور تقریبا شیبی اندک و قابل پیش بینی دارد، بنابراین جزء پرنوسان درآمد دولت عبارت است از عواید حاصل از صادرات نفت، گاز و فرآورده های نفتی. حال تصور کنید در یک سال درآمد نفت کاهش محسوسی پیدا کند و دولت هم مایل نباشد به دلیل حفظ اعتبار خود، از هزینه های جاری بکاهد، آنگاه این کسری بودجه احتمالی چگونه درمان خواهد شد؟ به طور ساده این راه ها عبارتند از:

راه نخست: کاهش شدید بودجه های عمرانی یعنی اتفاقی که در سال ۱۳۹۱ رخ داد. در آن سال که یکباره عایدات نفتی دولت بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان کاهش یافت (از ۵۶ به ۴۲.۵ هزار میلیارد تومان) تقریبا به همین میزان مخارج عمرانی دولت نیز سقوط کرد (از ۲۸ به ۱۵ هزار میلیارد تومان). پیامدهای این سیاست بر کاهش سرمایه گذاری دولتی، افت تقاضا از بخش خصوصی و کاهش اشتغال روشن است.

راه دوم: عدم پرداخت سهم صندوق توسعه ملی یا احیانا برداشت از آن که در این سالها مکرر صورت گرفته است.

راه سوم: متوسل شدن به صورتهای مختلفی از استقراض و انتشار اوراق که خود را در تراز مالی دولت نشان خواهد داد که در سالهای اخیر نبودن کشش تقاضا در بازار، مانع استفاده دولتها از این ابزار شده است.

راه چهارم و پایانی متوسل شدن به یک متغیر ترازکننده و معجزه گر به نام نرخ ارز است، به نحوی که با افزایش نرخ ارز، معادل ریالی درآمدهای نفتی افزایش می یابد و دولت می تواند کسری خود را بپوشاند. این اتفاقی بود که پس از کاهش شدید درآمد نفتی سال ۱۳۹۱، در بودجه سال ۱۳۹۲ رخ داد. نتیجه آن شد که گرچه ما در سال ۱۳۹۲ اندکی کمتر از سال قبل نفت صادر کردیم اما در معادل ریالی آن، ۵۰ درصد بیشتر درآمد ریالی کسب کردیم (از ۴۲ به ۶۰ هزار میلیارد تومان).

به عنوان مثال در بودجه سال ۱۳۹۴ اگر دولت ابتدا با کسری ۱۰ هزار میلیارد تومانی مواجه باشد، کافی است ارزهای نفتی را ۴۰۰ تومان گرانتر بفروشد تا اساسا دچار کسری نشود! اگر صادرات نفت و میعانات ما دو برابر وضع نحیف کنونی بود، برای تامین آن درآمد کافی بود ارز نفت را ۲۰۰ تومان گرانتر بفروشند.

پیامدهای مخرب این ترفند نیز بر اقتصاد ملی کاملا روشن است و بهای آن را میلیونها خانواری می پردازند که از طریق تورم، قدرت خرید خود را بیشتر از دست می دهند، البته اگر افزایش نرخ ارز حسابداری بودجه هیچ تاثیری بر نرخ ارز بازار نگذارد، این تاثیر به صفر میل می کند اما تجربه سالهای گذشته و بلکه هفته پیش نشان می دهد که بازار به اظهارات و محاسبات دولت در بودجه به عنوان یک علامت از وضع آینده حساس است.

الغرض با چنین ساختی از بودجه، اگر دولتی در ایران صراحتا اعلام کسری بودجه نماید جای شگفتی دارد وگرنه اصل آن است که از طرق ترازکننده مختلف، بودجه ها کسری ظاهری نداشته باشند که همینطور هم بوده است!

لایحه بودجه ۱۳۹۴ به اجمال نشان می دهد دولت در زمان تدوین لایحه با کسری بودجه قابل توجهی مواجه بوده است زیرا از هر سه روش اخیر برای ترمیم درآمدها استفاده نموده است: هم اضافه نکردن به سهم صندوق توسعه ملی، هم جهش ۸۰ درصدی انتشار اوراق مشارکت و استقراض و هم افزایش نرخ ارز مورد محاسبه در بودجه. این نشانه ها را باید در کنار بیش برآوردی های مشهودی مانند رشد ۲۲ درصدی درآمدهای مالیاتی سال آینده (به نسبت عملکرد انتظاری امسال) قرار داد. این مجموع ما را به همان تعریف حقیقی (نه حسابداری) از کسری بودجه رهنمون می سازد که به واقع همان ۲۰ هزار میلیارد تومانی که در خالص تراز مالی بودجه درج شده است، بیانگر حداقل کسری روشنی است که دولت باید برای مخارج جاری و عمرانی خود از محل انتشار اسناد خزانه اسلامی و اوراق مشارکت و فروش شرکتها تامین می کرده است.

در واقع پرسش این است که اگر دولت در زمان تدوین لایحه واقعا دچار کسری بودجه نبوده است چرا باید از تمام اهرمهای پوشش کسری بودجه استفاده نماید؟ آیا صداقت و شجاعت حکم نمی کرد که رئیس محترم دولت برخلاف رویه ظاهرسازانه پیشینیان برای نخستین بار اقرار می کرد که اگر هزینه های جاری و دستمزد کارکنان را تعدیل نکنیم، و اگر فعالان اقتصادی به رویه مالوف فرار مالیاتی و کم اظهاری و غیره تداوم دهند، دولت امید به کسری بودجه دچار می شود؟ و آیا بهتر نبود که این اطمینان را به جامعه امیدواران می داد که دولت ترجیح می دهد برای پوشش هزینه های خود، متوسل به افزایش نرخ ارز و آتش زدن در قدرت خرید مردمش نشود؟
 
ابوالحسن-ع
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۸:۲۶:۱۲
بی برنامگی در بخش اقتصاد مشکل تمام دولت های بعد از انقلاب بوده که متاسفانه مردم هزینه این بی کفایتی را پرداخت می نمایند.
درآمد ریالی هزینه دلاری.!!!!! (2538749) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۵۹:۰۲
آمریکا، ژاپن، آلمان و اکثر کشورهای ثروتمند و پیشرفته کسر بودجه دارند، ایران کسر بودجه ندارد؟!!!!!...اگر ایران مانند آنها رشد نقدینگی ۳۰ درصد و تورم ۲۰ درصد نداشت، آنوقت ادعا دولت برای صفر بودن کسری بودجه راست است...مچکریم (2538936) (alef-13)
 
میر میران لرستان زنجانی
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۵:۵۱:۵۵
وقتی به زمین و زمان فحش میدیم باید نفت بکنند آب رودخانه کسری بودجه داشته باشیم (2539800) (alef-13)
 
محمدشر
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۲:۲۷:۲۵
من ته فهمیدم شما لری یا ترک اما درست میگی اگه تحریمها را هم بر دارند با این رفتارمون حالا نوبت عربستانه والله خوب بهمان میکنه از یک طرف نفت را به قول شما تبدیل به آب رودخانه کرده و از طرف دیگر اعزام 800،000 نفر زوار اون شندلغازی که از بشکه ای 40 دلار گیرمان می آید با دو دستی می بریم میدیم به تچار عربستانی
نقل است سواره ای در راهی می رفته و کم آرد بعتوان آذوقه همراه داشته گرسنه اش میشه شروع میکنه بخوردن همزمان باد هم از روبرو می وزد پیاده روبرویش می آید مگیه عمو چی داری میخوری میفرماید جان عمو از قرا وزیدن باد هیچ حالا حکایت ما و روابطمان با دنیاست (2540565) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۶:۱۲:۰۷
مشکل ازاونجایی شروع میشه که اساسنامه مدونی برای شرکت ملی نفت وجود نداره و هیچ دولتی ملزم به ارائه دخل و خرج نفت نیست. بنابراین خودش استخراج میکنه و میفروشه و نهایتا میگه کسری نداریم!! و کیه که بخواد حساب کنه؟ با کدوم گزارش دقیق؟ چپ و راست دولتها بودن هم دراین مورد فرقی نداره. (2539830) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۲۱:۵۱:۰۸
در لایحه بودجه 94، در شرایطی که کشور دچار بحران است و بودجه اکثر نهاد‌ها کاهش داشته، ‌یکباره بودجه نهاد ریاست جمهوی، 82 درصد افزایش یافته. ظاهرا" این افزایش بودجه برای هزینه های انتخابات دوره دوم است! (2540345) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۵۹:۴۰
با اینهمه رشد منفی‌ اقتصادی ، رکود، و اختلاس در شبکه بانکی‌، آیا شد در ۳۰ سال اخیر یک بانک اعلام ورشکستگی یا حتی اعلام ضرر و زیان و سود کمتر کند؟...
بناّ بٔر این چون مدیر بانک‌ها می‌دانند امکان ندارد دولت حاضر بشود یک بانک اعلام ورشکستگی کند و همیشه آن را نجات خواهند داد، هیچ تلاشی برای اجرای بهینه بانکداری نخهدن کرد و از جیب ملت هر روز بزرگتر و بزرگتر میشوند بدون احتمال شکست... یعنی‌ آخر تدبیر! (2538938) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۰:۴۳:۰۶
اقا دولت چیکار میتونه بکنه؟ دلم عمیقا برای حسن روحانی عزیز میسوزه تو سخت ترین شرایط تاریخ اقتصاد معاصر مسولیت قبول کرده (2539061) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۸:۲۹:۴۷
می توانست دروغ نگوید و شعارهای صد تا یه غاز مبنی بر حل مشکلات و داشتن برنامه برای حل سریع مشکلات را ندهد عزیز من دولتی که می گفت من همه چیز را می دانم و برنامه های مدونی برای حل مشکلات در کوتاه مدت و بلند مدت دارم حالا واقعا چه کار کرده است جز تورم و دروغ ؟؟؟ (2540675) (alef-13)
 
شهرام
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۱۶:۲۵:۱۵
زورش نکردن که قبول کنه خب قبول نمیکرد. بعدشم اگه میدونست نمیتونه میگفت نمیتونم نه اینکه وعده و وعیئ الکی بده حالا تقصیر رو گردن اینو اون بندازه. (2541454) (alef-13)
 
قافی
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۴:۲۵:۱۱
دولت کریمه با له کردن کارمندان بالاخص معلمان با افزایش ناچیز 14 درصدی به چه چیزی مباهت میکند در حالی که حقوق اندک او کفاف یک هفته زندگی شرافتمندانه را نمی دهد..... (2539629) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۱:۰۲:۰۷
جناب معلم من معلمایی میشناسم هفته ای 4 روز نصفه کار میکنند بالای 1 میلیون ودویست هم دریافتی دارند بازم شاکی هستند.راندمان کاری خیلیهاشون هم پایین هست اما میگن حقوق ما کمه.تازه 3ماه تابستون هم تعطیلند.در مقابل نیروهای شرکتی وکارگرای قراردادی بخش خصوصی با سخت ترین شرایط بدون امنیت شغلی با حداقل دریافتی 700هزارتومان کار میکنند.اقتصاد ایران بیمارتراز این حرفاست .رانت اختلاس و دروغ ودلالی وقاچاق و رشوه واین مسایل با امدن ورفتن دولت به سادگی قابل حل نیست.کاشکی یک بار از خودمون میپرسیدیم نقش مردم تو این مشکلات چیه.. (2540538) (alef-13)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۰۹-۲۱ ۱۴:۲۷:۵۵
شما لطف کن بگو معلما چند وقت کار می کنند که اینقدر دم از حقوق میزنید
1-شش ماه میرن سر کار ما فرض رو رو حداقل ها میگیرم میگم حقوق ماهی یک میلیون .اگه انصاف باشه باید برا کاری که می کنم شش میلیون بگیرند در صورتی که برای شش ماه دیگه که کار نمی کنند دارند شش میلیون دیگه بعلاوه عیدی و سنوات و بن و ... می گیرن.پس خواهشا حرفی از معلما نزنید. (2543692) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۹:۱۷:۲۱
در واقع دولت کسری بودجه ندارد این مردم هستند که کسری بودجه دارند . (2540156) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۲۱:۰۷:۳۷
باید توجه داشت که دولت مقصر نیست و متاسفانه راه دیگری غیر از افزایش تورم برای جبران کسری بودجه اش ندارد. (2540291) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۶:۳۷:۱۹
کی مقصره ؟ مردم ؟ وقتی یک اتوبوس داره میره ته دره کی مقصره ؟ راننده یا مسافر ؟ زمام امور هنه دست دولت در اقتصاد دولتی. چقدر در ادارهجات بریز به پاش هست ؟ چقدر در بانک ها و مناقصات بریز و بپاش؟ (2540601) (alef-13)
 
isa
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۲۲:۱۶:۳۵
همین که بودجه را به موقع تحویل مجلس می دهد پسبت به قبل پیشرفت بزرگی است .... فراموش کردید که سابقا بودجه را آخر اسفند به مجلس را می بردند و کسی هم در برابر این همه تحقیر حرفی نمی زد .............. کماکان روحانی متشکریم/ (2540398) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۰۲:۲۸
دولت بجای تدبیر به آخرین و ساده ترین راهها اقدام می کند.مثلا افزایش مالیات ارزش افزوده از 8 درصد به 10 درصد. (2538807) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۰:۳۰:۳۸
ژاپن هم الان 8% مالیات بر ارزش افزوده می گیره ! خیلی چیز خاصی نیست ! واسه ما جدیده! (2539020) (alef-13)
 
نظری
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۲:۲۹:۳۱
ژاپن 8 % مالیات می گیره ولی درست و اصولی.الان کارخونه ایرانی جنس میخره پول مالیات میده و می کشه رو کالاش.دولت از این کارخونه مالیات می گیره.باز کارخونه می کشه رو کالا و از من مشتری می گیره.حالا که من کالای تموم شده رو می خوام بخرم باز دولت سر و کلش پیدا شده و از من مالیات می گیره. در حالیکه باید مالیاتهای قبلی رو که در این سیکل گرفته بر گردونه که بر نمی گردونه.
حالا نیایید بیخودی کشورهای مترقی که با حساب کتاب مالیاتو حساب می کنن و بر می گردونند به مردم رو با مالیات گیری کشورمون مقایسه کنید. (2539315) (alef-13)
 
واقع بین
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۳:۰۶:۰۹
مالیات زمان رونق اقتصادی باید افزایش پیدا کنه نه در زمان رکود!!!!!!!!!! (2539411) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۳:۴۳:۲۳
ژاپن 200 کارمند دارد ما هزینه 350 هزار مدیر و2.5 میلیون کا مند را می دهیم (2539531) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۶:۵۸:۰۶
مردم ما مانند ژاپنی ها کار نمی کنند که انتظار دولت ژاپنی داشته باشند (2540605) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۸:۳۶:۴۳
بالاخره اونا هم ايرانين , بايد از يه جايي نون بخورن , دولت بهشون حقوق نده اينا هم به خيل عظيم بيكاران اضافه ميشن (2540681) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۴:۲۸:۱۷
شما نظام مالیاتی در ژاپن رو با اینجا مقایسه میکنید ؟! (2539639) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۶:۳۸:۴۴
تولید ناخالص اونا چقدره مال ما چقدر؟ سرانه درامد اونا چقدره ما چقدر؟ خط فقر و قدرت خریدها چقدر با هم متفاوتن؟ (2540602) (alef-13)
 
محمدی
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۰۴:۲۴
این همه مدیران بیکار در سازمانهای عریض و طویل ما که میلیونی حقوق می گیرند و بار سنگین بر دوش مردم می گذارند کی می خواهیم اصلاح کنیم.مثلا همین صدا و سیما 2000 مدیر دارد.پولشو باید ما مردم بدبخت از طرق مختلف بدیم. (2538810) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۳:۲۶:۳۴
تعداد پرسنل صدا و سیما طی ده سال از 11000 نفر به بیش از 70 هزار نفر رسیده است.! چرا؟ هزینه سنگین این پرسنل مگر نباید از بودجه دولت تهیه شود؟ شبکه های سیما هم به صورت کمی افزایش شدیدی پیدا کرده که اکثرا کم مخاطب هستند و تنها هزینه های آنها بر دوش بیت المال و بودجه تحمیل میشود. چرا؟ (2539471) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۳:۲۸:۰۴
با وجود کاهش درآمدهای نفتی وکسری بودجه . نمی دانم چرا دولت اصراری بر حذف یارانه پردآمدها ندارد! حداقل آن 10 میلیون نفری که به طور قطعی می دانند ثروتمند هستند در قدم اول حذف کنند تا باری هر چند کم از دوش هزینه های دولت کم شود. (2539474) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۹:۰۳:۰۷
دقيقا حرف ايشان درست است در بانكهاي دولتي مديران ان پاداشي معادل چهارصذ ميليون تومان (هر كدام ) گرفتند و مي گيرند (2540139) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۹:۵۶:۵۲
هیچ دولت و مجلسی و شورای شهری زیر بار تعدیل نیرو در ارگانهای عمومی (مثل وزارتخانه ها ، شهرداری ها، نیروهای مسلح و ... ) نمیره، تمام فشارش هم به بخش غیر دولتی میاد.
مثلاً دولتها برای تأمین هزینه های جاری از بودجه عمرانی میزنن، پول پیمانکار بخش خصوصی با تعویق پرداخت میشه! خب اگر کسری بودجه ای هست باید برای همه باشه، یک بار هم بودجه عمرانی در اولویت باشه و دولت حقوق کارمندهای خودش رو با تعویق پرداخت کنه! (2540206) (alef-13)
 
جواد
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۰۵:۵۶
دولت باز می خاد بیاد دلالی ارز کنه.واویلا (2538816) (alef-13)
 
سجاد
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۰۷:۰۷
واقعیت اینه که هیچ دولتی در جهان نمیتونه حقوق و مزایای سه میلیون کارمند و دو میلیون بازنشسته رو بدون درآمد بادآورده نفت پرداخت کنه. جالب اینجاست که حتی در بدترین شرایط ارزی و بودجه ای نه استخدام های بی رویه متوقف میشه نه سفرهای خارجی دولتی ها نه همایش ها نه پاداش های آخر سال. ظاهرا کسری بودجه فقط برای بدبخت بیچاره هاست. (2538819) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۳:۴۵:۰۷
در بودجه 94 هزینه استخدام 500 هزار نفر دیده شده است مجلس برای نجات مردم وارد عمل شده وجلوی استخدام را لاقل تا لغو تحریم ها بگیرید بخدا نمی توانیم مالیات تورمی بدهیم که یک عده حقوق بگیریند (2539535) (alef-13)
 
خلاق
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۱۰:۲۱
مردمی که همسان با تورم در آمد نداشته و از تورم استفاده نکنند نه تنها هر سال ضعیف تر می شوند بلکه هر قدر در امد داشته باشند باز به تورم نمی رسند . 30 سال است وضع ما همین طور است ؟ اگر سالی 20در صد سود داشته باشیم باز 10 در صد از تورم عقب هستیم دولت تمام مشکلات خود را با تورم جبران می کند ؟؟؟؟یعنی مجانی برای دولتی کار می کنیم ؟ با این برنامه های دولت یکی یکی حذف خواهیم شد ؟؟ (2538827) (alef-13)
 
محیط
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۵۲:۳۲
در نوشتار زیر نکته ای به ذهنم رسیده که حتما باید بازگو کنم، دولت اعتدال مجبور است بخشی از بودجه خود را صرف هزینه پروژه های عمرانی دولت قبل کند که به حال خود رها شده بود. همچنین گفتید که برداشت از صندوق توسعه ملی؟ به نظر شما اصلا وجود صندوق توسعه ملی توجیه علمی دارد؟ در حقیقت این صندوق ذخیره ارزی بود که در دولت اصلاحات بنیان نهاده شد تا درآمد اضافی ناشی از شوک های مثبت قیمت نفت به این صندوق واریز گردد تا صرف تولید گردد. اما متاسفانه در دولت قبل آتش بر این دستاورد زدند و صندوق ذخیره ارزی تبدیل به صندوق ذخیره ریالی و بعدا برای فریب عوام به صندوق توسعه ملی تبدیل شد. و برداشت های غیرقابل تصور جهت انجام امور غیرضرور که دیگر این صندوق را تبدیل به بازیچه ای برای دولت جهت کاهش کسری بودجه کرد. بنابراین اگر دولت اعتدال سهمی به این صندوق واریز نمی کند جای بس شکر دارد. همچنین این دولت مانند دولت قبل نیست که شش ماه مملکت را با تنخواه اداره کند و بعد بودجه را تصویب کند همینکه دولت در زمان مقرر به این امر پرداخته نشان از اهتمام و شجاعت تیم اقتصادی دولت دارد. متاسفانه شما از دانش اقتصاد یا بهره مندید که اگر اقتصاددانید وامصیبتا و اگر نیستید پس در علمی که بدان آگاهی ندارید اظهار نظر نکنید.
دانشجوی دکترای اقتصاد (2538921) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۳:۴۶:۰۶
نفت ملی است نه مال کارمندان دولت این رابفهم (2539540) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۶:۵۹:۱۲
کارمند هم جزو ملت است این را هم تو بفهم (2540607) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۲۳:۴۸:۳۱
شما اول اثبات کنید الگوهای تقلیدی رونویسی شده ی نظام سرمایه داری تازه اونم محدود به مدلسازی و محاسبات کاملا ترجمه ای علم است !!!ایا این علم مبانی قابل دفاع عقلی فلسفی و حتی تجربی با توجه به تاریخ 100ساله اقتصاد ایران دارد
اگر الگوهای متناسب با ویژگیهای خاص کشور ارائه نشده ناشی از همان موضوع اگاهی است بعبارتی دانش کافی به جز مطالب رونویسی شده وجود ندارد بناچار همان مطالبی که نوشته و داده اند تا ازبر کنیم فقط علم فرض میکنیم (2540489) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۲:۴۲:۵۱
بیشتر به دانشجوی دکترای علوم سیاسی میخورید، تا اقتصاد... (2540568) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۰۹:۵۷:۲۷
ازسال 90 تا 92 که ریال 400درصد ارزش خودش رو دربرابر دلار ازدست دادجزو تورم حساب نشده.از دولت تدبیر و امید خواهشمندم علاوه بر اون 14 درصد اون 400 درصد رو هم به حقوق کارمنداش اضافه کنه.یعنی سال 94 414 درصد افزایش حقوق داشته باشیم. (2538932) (alef-13)
 
یوسف
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۹:۵۹:۱۴
دلار جزو سبد خانواره که توی محاسبات تورم بیاد ؟ اصلا فرمول تورم رو دیدی که نظرات شاذ میذاری ؟ مگه دلار جزو مایحتاج مردمه که جزو تورم محاسبه بشه ؟ (2540210) (alef-13)
 
شهرام
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۱۶:۳۲:۵۴
یوسف خان شما هستید که نظرات شاد میذارید دیگه واضح و مبرهنه که دلار جزو سبد خانواره چون شما بخواهید نون هم بخرید باید به نرخ روز دلار بپردازید. ضمنا فرمول تورمی که شما ازش صحبت میکنید چیزی جز فریب افکار عمومی نیست وگرنه نرخ تورم رو 17% نشون نمیداد اونم وقتیکه فقط 30% افزایش قیمت نون و بالای 100% افزایش نرخ لبنیات که با هم بیش از 50% سبد خانوار رو تشکیل میدن داشتیم. حالا فهمیدی دلار جزو مایحتاج مردم هست یا نه؟ (2541462) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۰ ۱۷:۳۴:۰۹
بابا کجا زندگی می کنی تو که خیلی شوتی همه چیز با قیمت دلار بالا رفته شوتخان (2542999) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۰:۲۸:۲۷
با این روحانی را قبول دارم ولی حرف حساب نویسنده جواب ندارد ؟ (2539015) (alef-13)
 
فرید
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۰:۴۸:۳۶
اینکه کسی بگوید علت اصلی مشکلات ما تحریم نیست آدرس عوضی میدهد تاتقصیر را ازگردن خودبازکند

راستی ما برای چی انقلاب کردیم؟ (2539083) (alef-13)
 
انصافی
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۱:۲۹:۵۴
یادداشت خوبی بود ولی البته اگر رییس جمهور بگه که کسری بودجه داریم و باید بهتر مالیات بگیریم یا مدیران صوری دولتی را تنزل رتبه دهیم ممکن است بگویند سیاه نمایی کرد یا ما را جلوی دشمن ضعیف جلوه داد. (2539179) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۱:۴۶:۵۳
چرا درسیتم اداری ما بازرسی ها کم رنگ شده؟البته بازرسی به مفهموم واقعی ونه فرمالیته (2539229) (alef-13)
 
احسان
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۱:۴۷:۰۳
تورم چیست؟
اگر پول خانواده ای دو برابر شود آن خانواده ثروتمند تر میشود اما اگر پول کل جامعه دو برابر شود آن جامعه نه تنها ثروتمند نمی شود بلکه فقیر تر هم می شود، پول موجود در جامعه را از طریق گوناگون می توان اضافه نمود - مانند چاپ پول های درشت تر و بیشتر توسط دولت ، افزایش نرخ بهره ، چاپ اوراق قرضه بدون نام توسط دولت، افزایش قدرت خرید با اعطای وام های کلان تر- اما به همین راحتی و حتی با هیچ دستور و مصوبه ای نمی توان میزان کالا های تولیدی و وارداتی را دو برابر کرد.
کالای تولیدی نیاز به منابع برایت تولید و سرمایه گذاری دارد و کالای وارداتی نیازمند صرف دارایی محدود به اسم ارز است، درواقع می توان اینگونه گفت که بالا رفتن قیمت ارز در ایران نه تماما به علت تحریم ها بلکه بیشتر به علت بالارفتن مصنوعی قدرت خرید از طریق افزایش حجم پول در دسترس ایجاد شده است.
حالا شاید بخواهیم بدانیم چه گروهی بیش از همه از تورم منتفع می باشد.جامعه اعم از مالک ، سرمایه دار ، فروشنده ، کارفرما ، کارگر ، خریدار ، مستاجر و ... همگی از این وضعیت دچار زیان و ضرر می شوند البته ابعاد و نوع آن متفاوت است ام در اصل برنده این بازی تورمی خود دولت است اما چرا؟
دولت ها به منظور تامین هزینه ها و کسری های خود و اجتناب از خطرات سیاسی ناشی از افزایش نرخ مالیات ها به افزایش نرخ تورم روی آورده اند.
اگر انجام جنگی بزرگ یا پروژه ای کلان نیازمند صرف نیمی از تولید سالانه یک کشور نیاز باشد، در آن صورت دولت می تواند به جای افزایش نرخ مالیات ها به ۵۰ درصد درآمد افراد، پول مورد نیاز خود را تولید کند و آن پول را برای تامین هزینه آن جنگ یا پروژه صرف کند. در نتیجه کالا در کشور کم می شود اما حجم پول فراوانتر می شود. درنتیجه در جامعه افراد برای به دست آوردن منابع کمتر پول بیشتری هزینه می نمایند پس قیمت ها افزایش خواهد یافت.
تورم به عبارت صحیح تر یک مالیات پنهان است، که بخشی از قدرت خرید پولی که مردم پس انداز کرده اند از آن دزدیده شده، و بی سر و صدا به دولتی که پول جدید منتشر می کند، منتقل می شود. (2539230) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۳:۵۶:۵۲
لطفا مرجع این متن را بنویسید. علاقمند شدم بیشتر مطالعه کنم. (2539568) (alef-13)
 
یوسف
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۲۰:۰۴:۰۱
اگر پول ملتی از طرقی که شما فرمودید زیاد بشه فقیر تر میشه ، اما اگر طریق صادرات و تولید باشه ، نه تنها فقیر تر نمیشه بلکه ثروتمند تر میشه ، البته صادرات بدون تلاش مانند تولید نفت هم باعث تنبلی و بچه پولداری ملی میشه که اساساٌ توصیه هیچ آدم عاقلی نیست

بهتره بین پول و وجه رایج تفاوت قائل بشید ، پول (مانند طلا و نقره) ارزشش حفظ میشه و پشتوانه داره ، اما وجه رایج با چاپ اسکناس از ارزش خواهد افتاد، (2540219) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۱:۵۵:۳۳
گناه مردم چیه که باید بدبختی تورم ایجادشده توسط ارز تحمل کنند
کی میخواد درست بشه قضیه ارز؟؟؟مگه قولیکسان سازی تک نرخی نبود چی شد پس؟؟ (2539245) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۲:۲۹:۱۱
زمانی که شما یاد بگیرید یکی بهتون جناب دکتر احمدی نژاد رو پیشنهاد داد نری رای بدی. به جای پیشنهادات از عقل خدادادی استفاده کنی. (2539314) (alef-13)
 
کارمند دانشگاه علوم پزشکی ایران
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۲:۱۲:۵۰
تا وقتی نرخ ارز دست دولت باشد این دزدی از جیب مردم همچنان ادامه خواهد داشت. ضمنا نرخ تورم را هم مثل دمای هوا در تابستان چندین واحد کمتر اعلام می کنند.

با این رفتارهاست که مردم نیز از دولتشان دروغ و بی صداقتی را می آموزند. (2539279) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۲:۱۶:۴۴
بودجه 94 به موقع تحویل داده شد یاد آن دوران که دولت مجلسیان اصلا به حساب نمی آورد راستی حق مجلس فعلی هم همین بود (2539288) (alef-13)
 
ص ب عزیز
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۴:۲۸:۳۵
عزیزان تاتوافق باید تحمل کنیم ایکاش دولت قبل به جای خانه نشینی وخرجهای مردم فریب کمی به فکر امروز هم بود صدافسوس نشد که بشه (2539640) (alef-13)
 
زنده رود
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۴:۵۶:۱۶
بابا همه جای دنیا وقتی کار و کاسبی دولت کساد میشه فورا هزینه هاش را با کم کردن حقوق کارمندان و تشریفات غیرضروری کم میکنه. اما اینجا هرساله افزایش حقوق داریم پاداش داریم و همایش و .....
دولتی که میخواد تورم را کم کنه خب اول از خودش شروع کنه نه اینکه بودجه عمرانی را کم کنه و بازارها را تخته کنه بعد هم دنبال افزایش مابیات باشه. این یعنی زورگویی !!!! (2539686) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۶:۰۳:۳۰
چرا به سراغ بدهکاران و اختلاسگران نمی روند فقط گیر دادند به نون مردم! (2539820) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۶:۰۴:۰۷
80 درصد مشکلات از فساد مالی داخل است 20 درصد هم از تحریم (2539821) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۶:۳۳:۴۶
دولت ميتواند بااقدامات زير کسربودجه راتأمين کند
١_ تمام تيمهاي فوتبال رابه بخش خصوصي بفروشد
٢_ ماليات قابل توجه برروي دخانيات بکشد
٣_عوارض و گمرک روي ورود اتومبيلهاي لوکس خارجي , يخچالهاي خارجي , تلويزيون و موبايل و کليه اجناس لوکس خارجي
۴_ افزايش قيمت بنزين در مصارف ۶٠ ليترببالا
۴_ فروش کليه سهام ايران خودرو و سايپا و غيره به بخش خصوصي
۵_ وهزاران کارديگراگر شرايط اجازه دهد (2539870) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۲:۱۵:۲۰
اخه عقل کل دیگه ماشین 2500 سی سی به بالا وارد کشور میشه که بخوان عوارض بگیرن / عقل کل عوارض و گنرکی اضافه بشه اون پولدارایی که با دلار 1000 تومن مازراتی خریدن باز ماشیناشون گرونتر میشه و باز فاصلشون با جامعه بیشتر میشه . از وقتی گفتن واردات 2500 سی سی بخ بالا ممنوع شد یکی 100 میلیون رفت رو پورشه ها .... (2540563) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۸:۱۱:۴۲
شرکتهای سود ده را زودتر به حراج رفته است در ضمن فکر می کنی این شرکتها را مردم می خرند ؟؟ از این جیب به آن جیب است ؟؟ عوارض ماشین لوکس را هم زیاد کنند درب ابو موسی ها که بسته نشده ؟ رایگان وارد می شود؟ البته برای همه خیر ؟؟ (2540656) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۸:۴۷:۳۹
اگر نگاهي به حقوق ميليو ني و پاداشهاي كلان مديران دولتي ازجمله مديران بانكها بيندازيد تمام فشار و بد بختي هاي كسري بودجه براي كارمندان دولت خصوصا بانكهاي دولتي خواهد بود كجاست نظارت سازمان بازرسي كل كشور بر اجحاف مديران خصوصا مديران بانكهاي دولتي (2540114) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۱۹:۰۳:۵۱
این مشکلات همیشه در کشور بوده یک سال یکم کمتر یکسال یکم بیشتر ، اما این دو گانگی رفتار است که بیش از همه مردم را آزار می دهد.
جالب است هنگامی که دلار چند برابر می شد هیچکس به فکر کاهش قدرت خرید مردم نبود! (2540140) (alef-13)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۲۰:۴۱:۳۱
ما ایرانی ها بیچاره ایم چون همیشه دولت ومجلس دارند نقشه قیمت میکشند نه نقشه خدمت فقط خدمات دولتی ونرخها بالا میره تولیدات کشاورزی ودامداری تغییر چندانی نمیکند دولت بعد اینکه گندم را از مردم کاملا خرید نان را گران میکند یا گندم را فصل برداشت گران کنید یا نان را بعد گران شدن گندم گران کنید چرا هر دانه کود شیمیایی یکباره 20000تومان گران شد همیشه از بیچاره ها برای اداره مملکت مایه میگذارید (2540263) (alef-13)
 
بهلول
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۲۲:۰۰:۰۹
نویسنده نقد خوبی داشت بدون تعلق خاطر به دولت گذشته وحال (2540363) (alef-13)
 
احمد
۱۳۹۳-۰۹-۱۸ ۲۲:۵۰:۱۸
اینکه دولت مایل نباشد به دلیل حفظ اعتبار خود، از هزینه های جاری بکاهد، فرض درستی نیست. به نظر می‌رسد با وجود فشارهای موجود دولت ابایی از این کار ندارد. (2540443) (alef-13)
 
علي وارنا
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۲:۰۷:۲۵
عزيزي فرمود دلش براي دكتر ميسوزد! مگر دكتر نميدانست اقتصاد ما در چه وضعي است؟ جوابش هر دو طرف اره و نه باشد خودش واويلاست، عزيزي ما را با ژاپن مقايسه كرد، اگر توانايي مالي دارند يك سفر به انجا و ديگر كشورهاي پيشرفته بنمايند و بعدا اظهار نظر ماليلتي و اقتصادي كنند، و مهمترين موضوع نمايندگان و منتخبين ما مردم در مجلس هستند كه نبايد اجازه افزايش قيمت دلار را به دولت بدهند تا انوقت كمر مردم زير بار تورم كمي بتواند طاقت بياورد و نشكند، واينكه دولت اميد قرار گذشت و شعار داد كه با مردم صادق است خب چرا از زيز بار گفتن كسري بودجه شانه خالي كرد؟؟؟؟ ايا فقط با يك كليد ميشود تمام مشكلات رو حل كرد؟؟ به خيلي از قفل ها يك كليد نميخورد، پس چرا ؟؟؟؟؟!!!!! مجلس بايد الان از مردم در مقابل گراني حمايت كند ،دولت فقط بفكر شعارها و وعده هاي خود است و بس، در اين زمان است كه نمايندگان مجلس سمت و سو خودشان را نشان ميدهند كه حامي راي دهندگانشان هستند و يا نه حامي حزب و گروه خاصي، (2540559) (alef-13)
 
سعید
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۸:۲۸:۰۰
نقد منصفانه عقلا دارای مختصاتی است که بصورت فطری در باور خواننده مورد داوری و پذیرش یا رد قرار می گیرد . اگرچه نوشته فوق حاوی نکاتی است که اشکالات سیستم بودجه نویسی کشورمان را در مقاطع مختلف به درستی بیان نموده است لیکن جا داشت که حداقل به یک نکته مثبت لایحه بودجه دولت آقای روحانی اشاره نمود و آن هم تمکین از قانون در زمانبندی ارائه لایحه بودجه و احترام به شان نمایندگان ملت و ساحت مجلس است که خود جناب توکلی هم جزئی از هیمن نمایندگان هستند ( اگرچه با رعایت زمان ارائه لایحه تکلیف قانونی خود را انجام داده اند ) . پس ما که همواره از بیانات رهبر معظم انقلاب بعنوان منابع در مقالات و تحلیلهای خود استفاده می کنیم لازم است به مبحث نقد منصفانه نیز که همواره مورد تاکید ایشان است پایبند باشیم و صحبتهای ایشان را مصادره به مطلوب ننمائیم. (2540671) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۹:۲۰:۱۴
ای دستت می رسد پولی ببر.فعلا که خوب بخوربخوری است بدبخت ملت ایران که این وسط گیر افتاده (2540724) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۹:۳۰:۴۴
تو رو خدا یکی به من بگوید که : یک شهروند چند بار باید به حکومت مکالیات بدهد؟
آقا ما روی قبض های آب و برق و گاز و تلفن و خرید منزل از یک عدد بیسکویت 500 تومانی گرفته تا حقوق ماهیانه و ... داریم مالیات می دهیم . هیچ خدماتی هم دریافت نمی کنیم می خواستم ببینم این ‍ول کجا می رود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (2540732) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۱۰:۳۰:۰۶
یرطبق اذعان رییس جمهور برحقوق کارمندان دولت 14 درصد افزوده می شود و تورم در حدود 20 درصد خواهد بود ساده ترین تحلیل این واقعیت این است که کارمندان دولت 6 درصد در سال 94فقیرتر خواهند شد.نکته بعدی این است که چنین افزایشی شامل حال بخش غیر دولتی نخواهد شد پس انتظار فقر بیشتری را باید کشید. (2540800) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۱ ۱۲:۲۸:۳۹
خیلی داره بد میشه. (2543601) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۲ ۱۸:۲۵:۳۱
آقا درست شنیدیم که 25 تریلیون بودجه سپاه و بسیجه درحالیکه فقط 1 تریلیون بودجه اشتغاله؟ (2545076) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۳ ۰۳:۲۴:۳۹
راه پنجمی هم هست به اسم فروش خدمت سربازی، اگر در 3 میلیون مشمول بالای 27 سال سن نیمی از این تعداد با قیمت پیشنهادی دولت 20 میلیون تومان خدمت را بخرند 30هزا میلیارد تومان از کسری بودجه جبران میشود (2545626) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.