نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 234539
موسویان در سرمقاله فایننشال تایمز مطرح کرد:
توافق جامع هسته ای نیازمند مقداری رئالیسم و واقع‌گرایی است
بخش داخلی الف، 24 تیر 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۴ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۳۳
"سید حسین موسویان" دیپلمات و سخنگوی اسبق تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان در یادداشتی در نشریه فایننشال تایمز به بررسی مسیر پیش‌روی مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ درباره برنامه هسته‌ای کشورمان پرداخت.

در این یادداشت آمده است: تا روز یکشنبه دنیا شاهد این خواهد بود که آیا ایران و شش قدرت جهانی راهی به سوی حل صلح‌آمیز بحران موجود بر سر برنامه اتمی ایران دست خواهند یافت.

پس از توافق موقت نوامبر سال گذشته، ایالات متحده و قدرت‌های متحد جهانی آن نبایستی شانس دستیابی به یک توافق جامع را از دست بدهند. اگر گفتگوها شکست بخورد برای منطقه و فراتر از آن خطرات بسیاری وجود دارد و اگر توافقی بدست آید نیز حاصل (و منافع) بسیاری خواهد داشت.

با این حال موانع عمده‌ای باقی مانده است.اول از همه تقاضاهای مطرح از ایران برای تعهد نسبت به الزاماتی فراتر از معاهده منع اشاعه هسته‌ای است. این موارد شامل تعطیل کردن سایت غنی‌سازی فردو، به عنوان یک منبع بالقوه (تولید) اورانیوم دارای غنای لازم برای ساخت تسلیحات، تعدیل و اصلاح راکتور آب سنگین، برای کاهش توانایی آن برای تولید پولوتونیومی که می‌تواند برای ساخت سلاح به کار گرفته می‌شود و پذیرش رویه‌های نظارتی فراتر از پروتکل‌های بین‌المللی است. ایالات متحده، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان - موسوم به گروه ۱+۵ - همچنین به دنبال این هستند تا مانع این شوند که ایران سوخت مورد نیاز برای نیروگاه‌های هسته‌ای خود را تولید کند، بر سر فعالیت‌های تحقیق و توسعه مرتبط با برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران ممنوعیتی اعمال کنند و قابلیت موشکی ایران را محدود کنند.

نهایتا، گروه ۱+۵ تأکید دارد که اجرای تمامی بخش‌های این توافق (جامع) خاصه در بحث برچیدن و حذف تحریم‌ها می‌تواند برای ۲۰ سال به درازا بکشد. به عبارت دیگر، از ایران خواسته شده است تا امتیازهای عمده‌ای را ارائه کند، (آن‌هم) در مقابل یک قول (وعده) که تحریم‌ها طی دو دهه آتی کاهش یافته و تضعیف شوند. این نه یک امر واقع‌گرایانه و رئالیستیک است و نه در دراز مدت به نفع منافع گروه ۱+۵ است.

دولت ایران با پذیرش این خواسته‌ها - که اولین تعامل با آمریکا پس از دهه‌ها دشمنی است - دست به یک خودکشی سیاسی می‌زند. فراتر از آن، دوره زمانی دو دهه‌ای برای اجرای این توافق می‌تواند تمامی این سازوکار و قرارداد را در معرض خطر قرار دهد، و آن را وابسته به و متأثر از تغییرات سیاسی رخ داده در تهران و واشنگتن می‌کند.

(در این وضعیت) مقداری رئالیسم و واقع‌گرایی مورد نیاز است. توافق موقت (ژنو) برای این حاصل شد که ایالات متحده سیاست غیرواقع‌گرایانه خود در مورد "غنی‌سازی صفر" را به کناری نهاد. ایران نیز ایستاد و موضع خود را تغییر داد. ایران آماده است تا حداکثر سطح شفافیت را بر مبنای قواعد ان.پی.تی بپذیرد. حتی آماده است تا در مورد برخی اقدامات موقت و داوطلبانه فراتر از قواعد ان.پی.تی منعطف باشد، که شامل مواری همچون ارائه تضمین‌های اضافی در مورد عدم انحراف برنامه هسته‌ای آن به سوی تسلیحاتی شدن است.

علاوه بر آن، همانطوری که در پیشنهاد ارائه شده از سوی دانشمندان هسته‌ای دانشگاه پرینستون مطرح شده است، تغییرات تکنیکی و فنی در طراحی راکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک می‌تواند مواد استحصالی از آن را که قابلیت استفاده در بمب اتمی داشته باشند را حذف کند. از این طریق پولوتونیوم تولیدی آن طی یک سال می‌تواند به کمتر از یک کیلوگرم که بسیار کمتر از ۸ کیلوگرم مورد نیاز برای ساخت یک بمب است کاهش یابد.

اما تقاضا برای تعطیلی تأسیسات زیرزمینی فردو تا زمانی که واشنگتن و اسرائیل اصرار دارند که برای جلوگیری از ساخت بمب هسته‌ای توسط ایران "تمامی گزینه‌ها روی میز است" امری غیرواقع‌گرایانه است. فردو تنها تأسیساتی است که می‌تواند خارج از محدوده و توان حملات نظامی اسرائیل و آمریکا باشد.

پرچالش‌ترین موضوع توافق بر سر ظرفیت غنی‌سازی ایران مطابق با نیازهای عملی ایران برای نیروگاه‌های هسته‌ای غیرنظامی و راکتورهای تحقیقاتی صلح‌آمیز آن است.

برای حل این نزاع و اختلاف، گام‌هایی باید مورد مورد توافق قرار گیرد که بتوانند وجهه دو طرف را حفظ کنند، مواردی همچون محدود کردن سطح غنی‌سازی اورانیوم تا کمتر از ۵ درصد خلوص، نگهداری حداقل میزان ممکن از از اورانیوم غنی‌سازی شده، و استفاده از سایت فردو به عنوان تأسیسات تحقیق و توسعه برای خنثی کردن تهدید نظامی. علاوه بر آن، هر دو طرف می‌توانند در مورد تعیین یک بازه زمانی چندساله برای جایگزینی نسل اول سانتریفیوژها با تعداد کمتری از سانتریفیوژهایی است که کارایی بهتری داشته باشند، توافق کنند. در این دوره انتقالی، تمامی قابلیت غنی‌سازی فعال ایران در حد نیازهای عملی ایران محدود خواهد شد.

در توافق نهایی، طرفین باید بر روی یک طرح گام به گام مبتنی بر اقدامات متقابلِ متناسب توافق کنند. برای مثال، این یک امر حیاتی است که پیش از اینکه دوره ریاست جمهوری اوباما پایان پذیرد، تحریم‌های عمده برچیده شوند. و گفتگوهای مستقیم بین ایران و ایالات متحده برای هرگونه توافق لازم و ضروری است.

در شرایطی که سوریه و عراق در آستانه فروپاشی هستند و افغانستان شاهد هرج و مرج داخلی است، فزونی تروریسم افراطی سنی یک تهدید فوری و سنگین برای منطقه و کشورهای ۱+۵ ایجاد می‌کند. واشنگتن و تهران - دو رهبر مرکزی بین‌المللی و منطقه‌ای - منافع متقابل مستحکمی برای همکاری در این بحران‌ها دارند. اگر توافق جامع حاصل شود، موانع عمده موجود بر سر این راه از بین می‌روند.
 
hossein
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۵:۳۷:۰۰
اي بابا،. يعني از تيم مذاكره كننده خواستند كه اين قدر امتياز بده و در عوض 20 ساله منتظر بماند كه تحريم ها را بردارند؟
اصلا نبايد چنين توافقي را امضا كرد (2256244) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۷:۲۷:۱۲
هرچه دولتمردان ما در مقابل مسائل هسته‌ای در برابر آمریکا کوتاه می‌آیند، آمریکا باز هم به اینها قانع نیست و می‌گوید که ایران باید از حمایت حزب‌الله و لبنان و مردم مظلوم سوریه در مقابل جنایتکاران صهیونیست و تکفیری دست بردارد. شاید فردا هم از ما می‌خواهند رژیم جنایتکار اسرائیل را به رسمیت بشناسیم! هرچه ما کوتاه بیاییم شرایط بدتر از این می‌شود. این همه ما شهدای هسته‌ای نداده‌ایم که امروز به اینجا برسیم، چرا کسی جواب اوباما را نمی‌دهد! (2256428) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۷:۲۷:۴۳
وزیر امور خارجه باید به گونه‌ای سخن بگوید و عمل کند که یک وقت طرف غربی تصور نکند ایران اسلامی ضعیف شده است! نباید هرگز اجازه دهیم خون شهدا پایمال شود. شهدای هسته‌ای ما بخاطر دفاع از دستاوردهای علمی و هسته‌ای کشور از جان خود گذشتند. (2256430) (alef-13)
 
آرش
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۰۰:۲۷:۰۸
ای کاش به عمق سخنان رهبری نیز توجه کنیم. ایشان بارها گفته اند به امریکا اعتماد ندارند اما راهکار مذاکرات جدی هم "ضرری ندارد". پشت این حرف نکته بسیار مهمی نهفته است، نیاز ما به انرژی هسته ای یک نیاز مبرم آنی نیست بلکه به مرور و با کاهش ارزش و حجم انرژیهای فسیلی نیاز به انرژیهای جایگزین جدی خواهد شد، انرژی هسته ای شاید ده یا بیست یا 50 سال تبدیل به نیاز مبرم کشور ایران شود. ولی تحقیقات و پیشرفت در این علم نیاز ضروری امروز است. خط قزمر مذکرات نیز بر ادامه کار تحقیقاتی در زمینه انرژی هسته ای پافشاری میکند. و توافق حتما با توجه به خطوط قرمز مورد نظر رهبری و نظام شکل خواهد گرفت نه با علایق گروههای موقت. در هر حال اگر حتی توافق بد هم صورت گیرد در آینده نه چندان دور مثلا 3 یا 4 سال دیگر میتوان با فسخ آن به حالت قبل از توافق بازگشت پس همانطور که رهبری گفتند مذاکرات ضرری ندارد. بنده حتی میگویم توافق بد هم ضرری ندارد اگر جامعه و نظام به این نتیجه برسند که مفاد توافقنامه به ضرر ایران است میتواند یک طرفه فسخ شده و به حالت امروزی بازگردد.
این شرایط به این دلیل به وجود آمده که انرژی هسته ای نیاز مبرم حال حاضر ما نیست. شاید در موارد دیگر این راهبرد پاسخگو نباشد اما در مورد توافق هسته ای کاملا مفید است (2257061) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۵:۳۷:۳۴
نتیجه این دور مذاکرات این خواهد د که ایران میزان ذخائر غنی شده ۵ درصد خود را به زیر ۱۰۰۰ کیلو کاهش دهد و در برابر برای ۶ ماه آینده عوض ۷۰۰ میلیون دلار ماهانه مثلا ۹۰۰ میلیون دلار از پول خود استفاده کنه و البته بتواند ماشین خارجی‌ بیشتری وارد کنه و میزان بورسیه آقازاده‌ها ۲۰ درصد افزایش بیابه!!! (2256246) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۷:۲۸:۳۵
آمریکا ثابت کرد به هیچ‌وجه قابل اعتماد نیست و نخواهد بود پس بجای تعلل و دست روی دست گذاشتن بهتر این است که به فعالیت هسته‌ای صلح‌آمیز خود با شدت بیشتری ادامه بدهیم. (2256433) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۰:۱۱:۳۳
كه چى بشه آخرش؟ (2257403) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۲۰:۰۲:۰۴
عمو جون کل اقتصاد کشور زیر سایه تحریم ! شما اصلا می دونی تا الان چند شرکت تعطیل شده ؟ (2256751) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۵:۳۸:۰۱
جریان خیلی‌ ساده است، ابتدا برای امضا توافق ایران باید تمام نظرات آنها را در بحث هسته‌ای و راستی‌ آزمایی و بازرسی‌ها تامین کنه، اما برای ٔبر داشتن تحریمها در ۲۰ سال آینده ، ایران باید نظر کنگره آمریکا را تامین کنه که آنوقت طیف بسیار گستردها از تغییر سیاستهای خارجی‌ و داخلی‌ را شامل خواهد شد، البته جایگزین این برنامه برای ایران چه خواهد بود، تحریم بیشتر و مقابله مستقیم نه با آنها بلکه با اهرمهای آنها مانند داعش و بعثی‌های جدید ، این سنگی‌ بود که معجزه هزاره سوم و تهلیگرن هم سؤ با ایشان در چاه انداختند و حتی در مورد آن بازخواست هم نمیشوند. آنچه مسلم است ملت ایران در ۲۰ سال آینده نخواهد توانست از منابع خداددی مانند همه کشورهای جهان به نفع روسیه و عربها بهره برداری کنه، یعنی‌ برد، برد، برای روسها در شمال و عربها در جنوب،و البته یک تولید نفت و تجارت حداقلی برای ایران تا موازنه قدرت در خاورمیانه ٔبر قرار بشه، متاسفانه! (2256248) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۹:۱۲:۳۰
افرين به اين تحليل (2256678) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۵:۴۱:۱۹
باید هوشیار و دلواپس بود، به نظر می‌رسد که روسیه از یکطرف و تندرهای اسرائیلی از طرف دیگر دارند همان سیاستی را در مورد این مذاکرات پیش میبرد که در مورد سوریه پیش بردند، یعنی‌ با دو قطبی کردن فضا کاری می‌کنند که حتی اگر آمریکا و غرب بخند به ایران امتیاز به دهند ، این امتیاز به صورت پیروزی برای آقای پوتین و مواضع روسیه تعبیر شود، و از آنجا که طرف غربی باز مانند سوریه هرگز نمیتواند این امر را به پذیرد، حل این معضل به آبن بست کشیده خواهد شد، و البته این ملت ایران و کشور ایران خواهد بود که هزینه این زور آزمایی روسیه و غرب را خواهند داد، باز شبیه سوریه، مسئولان هوشیار باشید که از این بند بازیهای روسیه و تندرو‌های اسرائیلی منافع کشور را نجات دهند نه با خوشباوری فکر کنید از این تضاد غرب و روسیه می‌توانید منافع کشور را نجات دهید! (2256257) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۵:۵۹:۴۴
از قول ما به مسئولین کشور و اعضاء تیم هسته‌ای بگویید تحمل تحریم‌ها برای ما مردمی که 8 سال جنگ تحمیلی را پشت سر گذشته‌ایم سهل‌تر از تحمل زورگویی‌ها و تحقیرهای دشمنان است. با مقاومت همه مشکلات و سختی‌ها حل خواهد شد. (2256295) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۷:۴۱:۲۰
شما از قول خودت حرف بزن و از این مردم که کمرشون زیر بار تحریم ها شکسته مایه نذار. بی درد بی غم مرفه چه می فهمه زندگی یعنی چی. (2256475) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۲۱:۵۰:۳۶
میشه دقیق بگی از این تحریمها چقدر سود بردی؟ (2256873) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۶:۰۰:۴۴
در برابر فشارها و جوسازی غربی‌ها تیم هسته‌ای کشورمان باید بدون انفعال و بر اساس قانون ان‌پی‌تی از حقوق هسته‌ای کشورمان تا آخر دفاع بکند و ذره‌ای عقب‌نشینی نداشته باشد. (2256296) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۶:۰۱:۰۸
اظهارات دکتر روحانی در محضر رهبر معظم انقلاب و در جمع کارگزاران نظام در خصوص مسائل هسته‌ای و نگاه به فرهنگ جامعه منطقی و به واقعیت نزدیک بود ولی در مورد مسائل کلان اقتصادی و مهار تورم جای تامل داشت. هرچند افق دور دیدگاه‌ها زیبا و مطلوب است ولی عملکرد برخی از اعضای دولت ایشان با آنچه که مطرح کردند مغایر است. البته تایید مقام معظم رهبری بر دولت حجتی است برای همه که همگام با دولت کوله‌بار عزت و مصلحت و اقتدار نظام را به سرمنزل مقصد برسانند و نقد منصفانه دولت از اقدامات موثر در این راه خواهد بود. (2256298) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۶:۵۲:۲۲
خودکشی سیاسی (2256384) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۷:۰۵:۴۴
کشور ما اونقد پتانسیل داره کهدحتی بدون هسته ای شدن میتونه به بالاترین اقتصاد منطقه تبدیل بشه که لازمه ان نبود تحریمهاست به امید ان روز (2256400) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۷:۳۰:۰۶
ما باید قدرت هسته ای و موشکی منطقه باشیم . مگه ما چیمون از هند و پاکستان و اسرائیل کمتره ؟ (2256442) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۲۰:۰۳:۵۵
چه ارزشی داره وقتی تورم بیکاری داشته باشیم ؟ (2256758) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۲۲:۱۷:۰۲
امریکا به واسطه اقتصاد قویی که داره شده کدخدا.چین اگه جلو امریکا مایسته بخاطر قدرت اقتصادیشه نه نظامیش (2256912) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۷:۵۷:۳۵
توافق هسته ای لازم است تا مثل آلمان و ژاپن پیشرفت کنیم. (2256501) (alef-13)
 
محمود
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۸:۰۱:۲۵
باسلام به نظر نگارنه همانگونه كه رهبري فرمودند رياست محترم جمهور جناب دكتر روحاني وتيم مذاكرة كننده هسته اي ايشان كاملا هوشيار بوده وهستند وذره اي كوتاه نخواهند امد لذا اقا كاملا به اوضاع اشراف دارند وبراي تيم مذاكره كننده ارزوي. سلامتي وموفقيت دارم. (2256510) (alef-13)
 
امین
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۸:۲۴:۲۲
امیدوارم مذاکره کنندگان قدر این مردم رو که هشت سال جنگ تحمیلی و سالیان سال تحریم رو تحمل کرده بدونن. و این رو هم بدونن ما تا امروز هر چه بدست اوردیم و هر پیشرفتی داشتیم فقط واسه تلاش و مقاومت بوده که حاصل شده. وپرنه تا زمانی که اسلام بر این حاکمیت حاکم است اینها دست از سر ما بر نمیدارن (2256568) (alef-13)
 
آقای شکم سیر !
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۲۰:۰۴:۴۱
شما از قول خودت حرف بزن شما تمام مردم نیستی ! (2256760) (alef-10)
 
خیر خواه
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۲۳:۳۴:۱۴
عالیجناب
دولت تهران دیگه چیه ؟
مگه دولت مال همه مردم ایران نیست؟!! (2257007) (alef-10)
 
خیر خواه
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۲۳:۴۱:۲۲
مطمئن باشید هرچه باج بدید غربیها جلوتر میان وخواسته های بیشتری طلب میکنند..
از اول فراهم کردن اسباب حریم دردولت قبل اشتباه بود ..
حالا هم با باج دادن اشتباه دیگری حاصل میشه ..
اونا رفع تحریم را زمانی بیست ساله ترسیم کردند!!!! همان بلایی که برسر رژیم عراق درآوردند ...

نمیدونم چرا کسی دولت قبل را بخاطر این کارها تنبیه نمیکنه؟1 (2257018) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.