توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 235628
راهنمای کتاب/ «روضه نوح»؛ حسن محمودی؛ نشر ثالث
نوح عاشق
بخش فرهنگی الف، 4 مرداد 93
تاریخ انتشار : شنبه ۴ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۰۰:۴۶
روضه نوح
نویسنده: حسن محمودی
نشر ثالث، چاپ اول ۱۳۹۳
شمارگان ۱۱۰۰ نسخه
۲۱۶ صفحه، ۱۱۰۰۰ تومان


فروشگاه اینترنتی شهر کتاب، این کتاب را تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.

****

پس از انتشار سه مجموعه داستان با عناوین: وقتی آهسته حرف می‌زنیم المیرا خواب است(نشر آسا، ۱۳۷۶)، یکی از زن‌ها دارد می‌میرد (نشر نگاه، ۱۳۸۰)، از چهارده‌سالگی می‌ترسم (نشر چشمه، ۱۳۸۸)؛ «روضه نوح» اولین رمان حسن محمودی است که امسال (۱۳۹۳) به همت نشر ثالث به بازار آمده. محمودی که زاده نجف‌آباد اصفهان (در سال ۱۳۴۹) است، دو رمان مار آباد و صبر ایوب را هم در دست انتشار دارد که این آخری به همراه رمان دیگری با عنوان «کتاب یونس» بخش‌های دوم و سومِ سه‌گانه‌ای هستند که روضه نوح کتاب اول آن به‌حساب می‌آید.

داستان این رمان در میانه دهه شصت و همزمان با جنگ ایران و عراق می‌گذرد، علاوه بر بخش های مربوط به جنگ، عمده داستان در شهری کوچک رخ می‌دهد. هرچند که نویسنده با انتخاب اسامی خاصی همانند، نوح، یونس، حوا، ایوب و از این دست و یا عنوان «دیار نون» برای شهری که اتفاقات در آن می‌گذرد، آگاهانه یا ناخودآگاه پوسته‌ای اسطوره‌ای برای رمان تدارک دیده؛ اما کسی که کودکی و نوجوانی‌اش را در دهه شصت و ایام جنگ گذرانده باشد و دورادور شناختی هم از خود نویسنده داشته باشد، به‌روشنی درمی‌یابد که این رمان در حقیقت اثری است  واقع‌گرا (که اتفاقاً حسن مهم‌ترین امتیاز آن‌هم همین واقع‌گرایی ست) و تصورات ناشی از آن کدهای اسطوره شناسانه، صرفاً شیطنت‌ها یا بازی‌هایی است که می‌تواند مخاطب را با رمان بیشتر درگیر کند.

در غیر این صورت «دیار نون»، جایی جز نجف‌آباد زادگاه نویسنده نیست که به این طریق ادای دینی به آن شده و نویسنده از خاطرات دوره نوجوانی‌اش (روزگار جنگ) در این شهر برای نوشتن «روضه نوح» بهره بسیار برده است؛ و ماجرای جمع‌ شدن عکس‌های نوح شاگرد اول کنکور از سطح شهر، نه یک اتفاق به سبک رمان‌های رئالیسم جادویی که چیزی جز اشاره‌ای کنایی به ماجرای جمع شدن عکس روحانی نجف‌آبادی در دهه شصت نیست که حسن محمودی در رمان به‌طور مستقیم هم اشاره‌ای به آن می‌کند: «ماجرا یک‌جور شباهت پیدا می‌کند به جمع‌آوری عکس‌های آشیخ از سطح ادارات.»

رمان شروع خوبی دارد، صحنه افتتاحیه آن‌یکی از صحنه‌های آشنا در دهه شصت یعنی اعزام گروهی به جبهه جنگ است. گروهی که راهی یکی از مناطق پرخطر ایام جنگ در غرب کشور هستند و در میان این عده جوانی هست به نام نوح که شاگرداول کنکور است و در ادامه آشنایی خواننده با این شخصیت بیشتر و بیشتر شده و کنجکاوی‌هایی که در این میان شکل می‌گیرد، یکی از عوامل ایجاد تعلیق برای بردن قصه به جلو می‌شود.

دانستن اینکه چطور نوح به‌عنوان نفر اول کنکور، به‌جای رفتن به دانشگاه به سرش می‌زند به جبهه برود، نقطه عزیمت داستان به جساب می آید و نویسنده در طول این مسیر از توانایی لازم برای همراه کردن مخاطب برخوردار است؛ به‌خصوص اینکه ریتم قصه ضرب‌آهنگی تند دارد.

رمان به شیوه دانای کل روایت می‌شود، البته محدود به ذهن برخی شخصیت‌ها و توأم با یک بازیگوشی که حاصل سرک کشیدن به این‌سو و آن‌سوست که درمجموع اطلاعاتی پراکنده‌شده در طول رمان را به‌تدریج در اختیار خواننده قرار می‌دهند اطلاعاتی که پازل‎وار کلیت رمان را می سازند. سرانجام اینکه روضه نوح رمانی ست که هم از عهده سرگرم کردن مخاطب برمی‌آید و هم اینکه به برخی گوشه‌های کمتر پرداخته‌شده جنگ می‌پردازد.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
نوح عاشق