نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 300922
باز هم دو راهی تورم و رکود
امیرحسین اسدی، 19 مهر 94
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۱۴
با آنکه بعد از ویلیام فیلیپس، خیلی از اقتصاددانان منحنی معروف او را مبنی بر رابطه معکوس میان تورم و بیکاریزیر سئوال بردند، اما در ایران به نظر می رسد این نظریه، حداقل در کوتاه مدت، جاری است.

دولت یازدهم درست زمانی به قدرت رسید که تورم به بالاترین میزان خود در دو دهه گذشته رسیده بود و مطالبه اقتصادی اکثریت مردم از رئیس جمهور جدید تقلیل تورم و جلوگیری از تداوم روند کاهش قدرت خرید مردم بود. رئیس جمهور فعلی و کاندیدای آن زمان نیز با درک صحیح از این مطالبه معیشتی، آن را به عنوان یکی از شعارهای اصلی خود مطرح نمود. به این ترتیب پس از به قدرت رسیدن دولت، جدید مجموعه ای از عوامل اعم از سیاست های اقتصادی دولت درکنار انتظارات مردم باعث شد تا ظرف دو سال گذشته، نرخ تورم از ۴۰ درصد به حدود ۱۵ درصد کاهش پیدا کند.

تا اینجای کار عملکرد دولت خیلی مطلوب به نظر می رسد اما رکود سنگینی که صنایع تولیدی کشور در همین دو سال ایجاد شده و در کنار آن افت پی در پی شاخص بورس، شیرینی این کاهش تورم را در کام بسیاری از فعالان اقتصادی و البته مردم تلخ کرده است. کار به جایی رسیده که ۴ وزیر دولت که مجموعه های تحت نظرشان در حوزه صنعت و بورس به شدت از رکود حاکم بر فضای اقتصادی کشور آسیب دیده، از رئیس جمهور برای جلوگیری از وقوع بحران استمداد کرده اند. بازار سرمایه این روزها حال و روز خوشی ندارد. بخش صنعت به گفته رئیس اتاق بازرگانی تهران با بدترین رکود ۳ دهه گذشته خود روبرو بوده و حوزه مسکن نیز در رخوتی بی سابقه فرو رفته است. این در حالی است که با وجود کاهش نرخ تورم به حدود ۱۵ درصد، بانک ها هنوز به سپرده های کوتاه مدت، سود روزشمار ۲۰ درصدی پرداخت می کنند.

اکنون دولت بر سر همان دو راهی همیشگی تورم و بیکاری قرار گرفته است. از یک طرف ادامه سیاست های انقباضی پولی، تداوم رکود در بخش صنعت را به دنبال خواهد داشت و این به افزایش بیکاری در ماه های آتی دامن خواهد زد. از سوی دیگر کنار گذاشتن این رویه و در پیش گرفتن رویکرد گشاده دستی پولی، می تواند روند نزولی تورم را متوقف نموده و مجددا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم، دولت را با نرخ تورم نسبتا بالا به مصاف حریفان انتخاباتی بفرستد.

تجربه نشان داده است که دولت ها معمولا تاب نارضایتی عمومی از سیاست های اقتصادی خود را نداشته و در میانه راه، تغییر مسیر می دهند. طبیعتا در صورت ادامه روند فعلی و تشدید رکود و بیکاری در واحدهای صنعتی، دور از ذهن نیست که جناح حامی صنعت در دولت بتواند مواضع خود را به کرسی نشانده و نظر مجموعه دولت را برای کاهش سخت گیری ها در حوزه پولی جلب کند. نباید فراموش کرد که سیاست های اقتصادی دولت ها همواره متاثر از شرایط سیاسی و اجتماعی جامعه بوده و اغلب دولت ها آستانه تحمل افکار عمومی را در تصمیمات اقتصادی خود مدنظر قرار می دهد. باید دید این بار، دولت در اعمال سیاست های اقتصادی خود، تا کجا خواهند توانست در مقابل اعتراضات فعالان بخش صنعت و بازار سرمایه و ناراضیان کابینه مقاومت کنند.
 
کلمات کلیدی : رکود
 
کیوان
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۰۸:۲۷:۳۴
یادمان باشد که نه تورم و نه رکود به خودی خود بد نیستند مهم نتیجه ایست که از این شرایط در مجموع حاصل می شود با احتساب این موضوع که چه هزینه ای از شرایط حاکم بر نظام اجتماعی حاصل می شود . در مجموع نامه چهار وزیر نشان دهنده این موضوع است که مهار ایجاد رکود اگر با برنامه هم بوده است در حال خارج شدن از دست متولیان است . و این یعنی اینکه در خوشبینانه ترین حالت باید نگران بود زیرا طولانی شدن و خارج شدن از کنترل بیهوشی می تواند به کمای اقتصادی و فساد منتشره اجتماعی منجر شود. (3250622) (alef-3)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۲۱:۰۰:۱۹
راه حل ساده:سود بانکی رو بیارید زیر 15 درصد،میلیاردرها مجبور میشن پولا رو از بانک و سود خوری به صنعت تزریق کنن،همه چی حل میشه (3252761) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۲:۱۷:۱۸
کیوان جان چون متوجه شدم اقتصاد میدونی میگم بهت که چاره کار فقط و فقط اقتصاد آزاد و برداشتن رانت از تمام صنایع ظرف حداکثر 10 سال هستش و الا کار تمومه (3254448) (alef-3)
 
یکی ازمردم
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۰۸:۵۲:۰۳
بنظر من هرگونه افزایش و انبساط درسیاست های پولی باعث شدید تر کردن بحران و افزایش شدید تر قیمت دلار میشود
یادمان باشد منشا تورم در ایران رکود است !
اینکه دولت سیاست های ضد تورمی خود را تجدید نظر بکنه هیچ دردی از موضوع رشد جی دی پی دوا نمیکند .
ما الان 850هزار میلیارد تومن پول در دست مردم داریم . متاسفانه آن چیزی که به اقتصاد ما ضربه زد تاخیر در اجرای برجام و استمرار مذاکرات بوده .
دولت در مرحله ی اول اقدام به پیاده کردن نظریه رشد ناهمگون جانسون کرد .(( جانسون برای اینکه بتوانیم رشد اقتصادی پدید بیاوریم در ابتدای امر باید در صنایع پیشرو این رشد به وجود بیاید ))
دولت روحانی بر اساس این نظریه اقدامات لازم را انجام داد و بر فرض اینکه توافق در ابتدای سال اجرا میشود . برنامه ی 14 ماهه را طراحی کرد

در این دوره دولت موفق شد :
1- رشد تولید نفت 15 درصد
پتروشیمی 25 درصد

2- کشاورزی 10 درصد
3- توریسم 160 درصد
4- اتومبیل سازی 74 درصد
5-معادن 20 درصد (مس و آلمونیوم منگنز و فولاد )
رشد اقتصادی درسال 93 به 3 درصد رسید . اما با توجه به تمدید مذاکرات و تاخیر اجرای برجام صنایع کوچک نتوانستند رشد پیدا کنند و در نتیجه فصل جدیدی در اقتصاد به عنوان دوره ی انتظار پدید آمد که تمام فعالیت های اقتصادی را بر مبنی اجرای توافق پایه گذاشت
امروزه از خیلی مردم میشنویم که در فعالیت های اقتصادیشون جمله ی معروف ((وایستیم تا ببینیم اجرایی میشه یانه ))) این یعنی منجمد شدن فعالیت های اقتصادی .
البته نباید کاهش 60درصدی قیمت نفت را حذف کنیم . باید بدانیم که تولید = مخارج عمومی +سرمایه گذاری +مصرف! که مخارج عمومی درکشور ما شدیدا وابسته به نفت است
بورس :
بورس ایران غیر واقعی ترین بورس جهان است با توجه به سعود و نزول های این شاخص در 12سال گذشته به جرئت میتوان گفت جز در دوسال 82و83 هیچ گاه بورس با رشد اقتصادی را بطه ی عکس نداشته
سال 84 در 6ماهه ی اول بورس 14000 تا بوده ولی در سال های بعد به 9000 و سپس در سال 87 به 7000 تا رسید .با توجه به سه عامل یعنی افزایش تورم و افزایش نقدینگی و سه برابر شدن قیمت دلار و ورود خصولتی ها به بازار و فروش سهام به کارمندانشان شاخص در دوران رکود تورمی به بالا ترین سعود ها رسید (3250672) (alef-11)
 
فررهاد
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۰۸:۵۴:۱۵
سلام
خوب الان هم کشور ما تقریبا تورم 14 درصدیرو داره....خوب اگه بیان برای جلوگیری از رکود پول تذریق کنند دوباره بعد از مدتی تورم ایجاد خواهد شد....تورم ناشی از نقدینگی....
الان رکود ما ناشی از تورم هست.تورم افزایش یابد باز رکود بدتر می شود (3250678) (alef-3)
 
امیراسد
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۰۹:۱۴:۴۵
البته این چیزی نیست که من بخواهم ادعای فضل کنم و بگویم. اما برایم جای تعجب است که این علت وجود توامان رکود و تورم را کسی نمی گوید و فقط باتعجب! وجود خودش را عنوان می کنند و ظاهرا اظهار عجر در حل آن می کنند!!

علت وجود توامان این دو با هم فقط و فقط در وجود مافیای قدرتمند دلالی و در واقع پیشی گرفتن صدور تصمیمات اقتصادی توسط بخش واسطه بر بخش تولید و وارد کننده اصلی است .

و راه حلش هم بستن راههای کسب معاش این شکلی و همزمان ، حرکت جدی و واقعی در تولید و مخصوصا تولید صادرات محورد است.

برای بستن راه های کسب درآمد آن شکلی خیلی ساده است، مثل هر کشور دارای اقتصاد سالم، هر گونه خرید و فروش کالا و خدمات می بایست توسط مدارکی مانند فاکتور و قبض صندوق انجام شود تا قابل پیگیری باشد. و خرید و فروش کالا و خدمات بدون آن جرم سنگینی محسوب شود.

کمیته های قیمت گذاری کالا و خدمات با مشارکت بخش خصوصی هر صنف ، مراکز حکومتی زی ربط و NGO های مرتبط تشکیل شود و برای بخش واسطه یک درصد خاص سود که بمراتب از درصد صود تولید کمتر است، مشخص شود که به این ترتیب تعدد لایه های واسطه بی اثر خواهد شد. مثلا اگر این درصد سود از تولید یا مبدا واردات به دست توزیع کننده خرد ، 10 درصد باشد، حالا بخش واسطه یکی و یا هزار باشد فرقی نمی کند و نمی توانند کالا یا خدمات را گران کنند و فقط اگر هزار باشند ، سهم هر یک کم خواهد شد. البته نظارت مستمر و نه موجی و مقطعی رل اصلی را بازی خواهد کرد. (3250708) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۱۱:۴۶:۱۰
موفقیت دولت در مهار تورم با دستکاری در نرخ سود بانکی متوقف شد و اینکار تحت تاثیر نفوذی های دولت قبل بود. (3251019) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۱۴:۳۰:۳۹
سود بانکی را اجبارا از ۲۰% سالانه به ۱۵% کاهش بدهند و با موسسات و بانکهای خاطی برخورد کنند اقتصاد خودبخود راه میفته معلومه با سود سپرده ۲۰ درصد کسی دنبال تولید نمی ره مردم هم با اصل پول خرید نمی کنن بلکه با سودش اینکارو میکنن که خیلی خیلی برای اقتصاد خطرناکه. (3251663) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۲:۱۹:۰۹
همین الان هم هشتصد هزار میلیارد تومن نقدینگی هست که اگه سود بانکی پایینتر بیاد بیشتر هم میشه عزیز جان نمیشه به زور پول مردم رو تو بانک نگه داشت که...در ثانی این پولی که میدن سود نیست وفقط مابه ازای کاهش ارزش پوله (3254459) (alef-11)
 
nima
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۳:۲۹:۲۱
من یک تولید کننده خیلی کوچک هستم اگر سود بانکی صفر هم بشه تولید نمیکنم چرا؟ چون نمیتونم تولیداتم رو بفروشم!!!! (3254836) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۱۵:۱۸:۵۵
اقتصاد ایران در دور باطل تورم و رکود به دام افتاده است. سیاستی باید اتخاذ گردد تا منحنی فیلیپس را جابجا کند تا همزمان رکود و تورم از بین بروند، نه اینکه روی منحنی حرکت کند و با کاهش یکی ، دیگری افزایش یابد (3251830) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۲:۱۹:۴۶
چاره فقط براداشتن اختاپوسی به نام سرطان رانته همین و فقط همین (3254464) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.