نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 227302
خطر جدیدی منطقه را تهدید می کند؛
تهدید افراط گراهای اردنی، بیخ گوش عربستان
بخش خارجی الف،30 اردیبهشت 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۲۶
سیاستمداران اردنی در تشریح وضعیت امروز این کشور از توصیف آتش زیر خاکستر استفاده می کنند و می گویند باد نیز نزدیک است.

شماری از سیاستمداران اردنی در حال بازدید از کشورهای همسایه خود هستند تا برای مقاماتشان از شرایطی که در اردن در جریان است سخن بگویند.

هیاتی از شورای روابط خارجی اردن اواخر هفته گذشته از لبنان بازدید کرد. اعضای این هیات نگران به نظر می رسیدند و یکی از سیاستمداران شناخته شده اردنی و از اعضای این هیات دلایل این نگرانی را برای پایگاه خبری-تحلیلی المانیتور شرح داده است.

یکی از این دلایل آن است که در اردن سلاح به طور گسترده توزیع شده است. قیمت یک مسلسل کلاشنیکف در حال حاضر در این کشور به ۵۰۰ دلار رسیده است. این در حالی است که دو سال قبل قیمت این سلاح نزدیک به ۲ هزار دلار بود. کاهش قیمت سلاح در اردن حاکی از گسیل سلاح از کشورهای همسایه به این کشور به ویژه از مرزهای سوریه است.

به نوشته این پایگاه خبری- تحلیلی خطر دوم برای اردن، سنی های بنیادگرا هستند. در رسانه های اردنی هر روز خبری درباره حمله جنگنده های دولتی به خودروهای حامل مخالفین سوری است که به اردن سلاح قاچاق می کنند.

این سیاستمدار اردنی که نامی از وی منتشر نشده گفته است: در امان صحبت بر سر این است که این کاروان ها به طور مرتب از شهر درعای سوریه از مرز عبور کرده و راهی اردن می شوند. این کاروان ها حامل مقادیر زیاد و متنوعی از تسلیحات هستند.

اما چه کسی در پس این عملیات قرار دارد؟ به گفته اعضای شورای روابط خارجی اردن سنی های تندرو و بنیادگرا که به طور مشخص با گروه های مرتبط با القاعده همکاری دارند.

این سیاستمدار اردنی می گوید گروه های اسلام گرای اردنی به سمت نظامی شدن، افراط گری و بنیادگرایی پیش می روند تا به سطح جهادگرایی برسند. به عنوان نمونه در روز ۲۳ آوریل مناطق جنوبی اردن شاهد شکسته شدن فضای امنیتی به طور کامل توسط گروههای مسلح بودند . در این روز نیروهای امنیتی دولتی یکی از بنیادگرایان را که قصد دستگیری اش را داشتند، کشتند. این مساله ناگهان به درگیری مسلحانه و نوعی از بی نظمی مدنی در مناطق جنوبی اردن بدل شد.

کانون این درگیری ها به نوشته المانیتور، استان "مان" بوده است که در مرز اردن و عربستان سعودی قرار دارد. این منطقه به طور سنتی توسط حجاج مورد استفاده قرار می گیرد. همین مساله منطقه مان را به یکی از مناطق تحت نفوذ اسلام گرایان در برابر خاندان هاشمی اردن تبدیل کرده است. حتی در زمانی که اخوان المسلمین اردن گروهی اقلیت بودند، اسلام گرایان مان به اندازه ای قدرت داشتند که اعضای آنها می توانستند مناصب دولتی را بدست آورند.

این سیاستمدار در عین حال گفته که بعد از آغاز بیداری اسلامی در منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه، اسلام گرایان مان به جای اتحاد و همکاری با اخوان المسلمین به سلفی گری جهادی روی آورده اند.

المانیتور می نویسد که در اعیاد اسلامی و نمازهای جمعه، مردم اردن به سه دسته تقسیم می شوند. دسته اول پای سخنان علمای سلفی جهادی می نشینند، دسته دوم با مساجد و مراکزی می روند که حامی دولت و حاکمیت اردن هستند و دسته سوم نیز پیروی علمای نزدیک به اخوان المسلمین هستند.
این پایگاه خبری-تحلیلی خطر سوم در اردن را درگیری های قومی و طایفه ای عنوان کرده است. این پایگاه نوشته است که بیشتر مناطق اردنی خواهان نوعی از خودمختاری هستند. در روز اول ماه می، سلفی های اردن شیخ محمد العارفی از جمله شیوخ سلفی سعودی را به امان دعوت کردند. این شیخ معروف به صدور فتواهای افراطی است. بعد از سخنرانی وی در دانشگاه امان، دختری مسیحی از مناطق شمالی اردن نزد وی اسلام آورد اما رسانه های اردنی چند روز بعد گزارش دادند که این دختر ساعاتی پس از اسلام آوردن، توسط والدین مسیحی اش به قتل رسیده است.

بعد از انتشار خبر قتل این دختر، دو رسانه اردنی گزارش دادند که فضای این کشور کاملا متشنج شده و ده ها نفر از بین مسلمانان و مسیحیان کشته شدند، ولی هیچ یک از این دو گزارش تایید نشد. اما نشان دهنده آن است که فضا برای درگیری های فرقه ای و مذهبی کاملا آماده است.

این سیاستمدار اردنی گفته است یکی از وزرای دولتی در دیدار با شماری از فعالان جامعه مدنی تمامی این مسائل را تشریح کرده است. او حتی بدون نام بردن از عربستان سعودی گفته که از قبل اطلاعاتی درباره "فعالیت های یکی از کشورهای عمده خلیج فارس داشته که مسوول تمامی اتفاقات امان است."

درز این اظهارات به نشریات اردنی باعث بحرانی دیپلماتیک در روابط عربستان سعودی و اردن می شود و این بحران تنها بعد از آنکه همان وزیر اردنی، سفیر سعودی را با حدود یک هزار نفر به منزلش دعوت می کند، پایان می پذیرد. اما با این حال همچنان در اردن آتش در زیر خاکستر قرار دارد.

المانیتور مقاله خود را با این جمله به پایان می رساند که آغاز درگیری بین شاخه های گروه های جهادی در درعای سوریه، نشانی از انتقال این درگیری ها به اردن است.
 
۱۳۹۳-۰۲-۳۰ ۱۶:۴۰:۳۷
اللهم زد و بارک و اشغلهم بأنفسهم . (2157578) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۳-۰۲-۳۰ ۱۶:۴۹:۵۷
از قدیم گفته اند هر کس باد می کارد طوفان درو می کند. سالها است که در منطق آشوب می کنند بالاخره خودشان هم نتیجه آنرا خواهند د ید. (2157597) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۲-۳۰ ۲۱:۲۷:۰۵
مي دانم كه شما هم به چه چيزي فكر مي كنيد .
عربستان ، شام ، اردن . فقط اينكه در كشور اينگونه متفرق هستيم جاي تعجب دارد ، جا دارد بزرگان ، هرچه زودتر مشكلات بزرگ و كوچك داخلي را براي مصالح بزرگتر حل كنند . (2158021) (alef-13)
 
مودی
۱۳۹۳-۰۲-۳۱ ۰۹:۵۳:۳۴
شاه حسین ملعون اردنی همان کسی است که همراه با صدام اولین گلوله های توپ را در جنگ ناجوانمردانه هشت ساله عیه ایران در مقابل دوربین های تلویزیونی سمت ما شلیک کردند.... و عبدا... فرزند دورگه عرب انگلیسی اش نیز جزو اولین کسانی بود که چند سال قبل از هلال شیعی و خطر آن و ضرورت برخورد با آن حرف زد.... این پدر و پسر از بدترین و نفرت انگیزترین و درعین حال موزی ترین دشمنان شیعه و ایران هستند... حال هر چه کاشته اند باید درو کنند این دو خبیث ...به امید روزی که فتنه فتنه گران دامن خودشان را بگیرد.... انشاا... (2158573) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۲-۳۱ ۰۹:۵۹:۰۰
سلام
در حال حاضر بزرگترین دشمن ما و همه مسلمان جهان کشور خبیث عربستان سعودی است (2158585) (alef-10)
 
قباد
۱۳۹۳-۰۳-۰۲ ۱۱:۵۰:۱۳
انشاالله در آینده ای نه چندان دور شاهد رفع فتنه در منطقه باشیم بدون وجود حتی یک شاهزاده کثیف (2161631) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.