نظر منتشر شده
۷۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 205207
نظریه بازی ها و تحلیل بازی برد - برد
بخش تعاملی الف - حسین ظفری، 25 آبان 92
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۱۶
در دنیای پیچیده و آشوبناک کنونی، روشهای مختلفی بکار گرفته می ­شود تا بتوان درک درستی از جهان و پدیده­ های آن داشت. در این میان فهم پیچیدگی تعاملات اجتماعی که در آنها، میان نحوه تصمیم­گیری و چگونگی دستیابی به اهداف در میان بازیگران نوعی وابستگی متقابل وجود دارد، مبنای شکل­ گیری نظریه بازی شده است. این تئوری که امروزه کاربرد فراوانی در علوم سیاسی و به ویژه روابط بین الملل دارد، تلاش می نماید تا بر اساس مفهوم عقلانیت و منفعت، رفتار بازیگران را تحلیل و پیش بینی کند. در تئوری بازی فرض می شود که تصمیمات بازیگران مبتنی بر عقلانیت است، لذا طبیعی است که بازیگران از میان گزینه های موجود، گزینه ای را انتخاب نمایند که پیامد آن حداقل بوده و یا به عبارت بهتر، گزینه ای انتخاب شود که حداکثر منفعت را برای آنها به دنبال داشته باشد. در این تئوری می توان چارچوب های معینی را تعیین کرد که از آن طریق بتوان انواع بازی ها را تعریف نمود. همچنین تعداد بازیگران، تعداد انتخاب های در دسترس و نیز محتمل ترین گزینه را پیش بینی نمود. به همین دلیل است که در حوزه روابط بین الملل طرفداران زیادی پیدا کرده است.

پس از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، اصطلاحاتی چون تئوری بازی، بازی برد – برد، بازی منصفانه، بازی با جمع صفر، بازی با جمع غیر صفر و از این قبیل؛ به مدد گفتارها و سخنرانی های رییس جمهور محترم و وزیر امور خارجه، تبدیل به یک گفتمان ملی شده است. سخنرانی های جناب آقای دکتر روحانی (به ویژه در مجمع عمومی سازمان ملل) و مصاحبه های متعدد جناب آقای دکتر ظریف و سایر مسئولان مربوطه موجب شده است که تئوری بازی ها، اصطلاحی نام آشنا در جامعه شود. این امر زمانی از اهمیت مضاعفی برخوردار گردید که به موضوع هسته ای پیوند زده شد. چرا که پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، پرونده هسته ای ایران و به تبع آن، مسئله رابطه ایران با امریکا بر استراتژی ها و اقدامات دولت تازه بر مسند قدرت نشسته، به شدت سایه افکند. بدین معنی که دولتمردان فعلی تصور می کنند که از گذر رابطه ایران با آمریکا، احتمالا می توان موضوع هسته ای را حل و فصل و در نتیجه تحریم های ظالمانه و یک طرفه بر علیه ایران را رفع نمود. این موضوع، بیش از سایر پرونده های دیپلماتیک، قابل تامل است. به این دلیل که پرونده هسته ای، قابلیت و پتانسیل بالایی به منظور ایجاد و راه اندازی بازی جدیدی بین ایران و گروه ۵+۱ به سرکردگی آمریکا را دارد. از اینرو می توان آن را نقطه شروع مجدد تحولات مستقیم فی مابین ایران و امریکا دانست.

رابطه ایران با امریکا، پیچیدگی های فراوانی داشته و دارای ابعاد و تبعات حقوقی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی است. همچنین بازیگران این عرصه (به ویژه دو بازیگر اصلی یعنی ایران و آمریکا، با تعریف اهداف چند لایه و تدوین سناریوهای متعدد در تلاشند تا حداکثر استفاده و بهره برداری را از برقراری این روابط ببرند.

همانگونه که ذکر شد، بازی ایران با ایالات متحده و بالعکس اهداف و سناریوهای پیچیده و در هم تنیده ای دارد که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

بازی ایران با آمریکا به منظور ایجاد ثبات در بازار داخلی؛
بازی امریکا با ایران به منظور دور کردن ایران از دو رقیب و قطب مقابل خود یعنی روسیه و چین؛
بازی آمریکا با ایران به منظور تاثیر گذاری در تحولات خاورمیانه به ویژه پرونده سوریه؛
بازی طرف غربی با ایران به منظور تاثیرگذاری بر بازار انرژی در سطح جهانی و منطقه ای؛
بازی غربی ها با ایران به منظور ایجاد انشقاق و اختلاف در میان طبقات مختلف جامعه ایرانی؛

و قص علی هذا. هر یک از بازی های فوق، می تواند بازیگران، استراتژی ها، سناریوها و اهداف مجزا و یا واحدی داشته باشند که بر پیچیدگی کار افزاوده و می بایست در جای مناسب خود بحث شوند. فلذا به دلیل این پیچیدگی، در نظر گرفتن همه ابعاد، اهداف و سناریوهای بازیگران این بازی (رابطه)، هم خارج از حوصله اینچنین مقاله عمومی است و هم بیم آن می رود که پیچیده شدن موضوع و تخصصی شدن اصطلاحات و عبارات، موجب شود که خروجی مناسب و شایسته ای به مخاطب عام منتقل نشود. فلذا قصد داریم تا موضوع روابط ایران و آمریکا را حول محور تحریم ها (تاکید می شود که فقط حول محور تحریم ها و نه سایر بازی های قابل تصور) تحلیل کنیم.

با محوریت تحریم ها، بازی ایران و آمریکا طی سالیان اخیر به شکل های متنوعی بروز کرده است به عنوان مثال در یک دوره، پافشاری بر خواسته ها از سوی طرفین، تداعی گر بازی ترسوها بوده است (Chicken Game) [۱]؛ در یک دوره بازی چانه زنی بالا گرفته بود و در یک دوره هم بازی افشای اطلاعات نمود چشمگیری داشته است.

طبیعی است که در دوره فعلی نیز می توان بازی جدیدی بین ایران و آمریکا حول محور تحریم ها تعریف نمود. در این زمینه، اگر بپذیریم که هدف دولتمردان ایرانی از ورود به این بازی، حفظ منافع ملی کشور باشد (که هست) آنگاه باید پذیرفت که ایران در بازی تحریم، فقط یک استراتژی می تواند داشته باشد و آن چیزی نیست جز تک استراتژی کاهش تحریم ها. به عبارت بهتر، باید گفت که اگر دولتمردان کلمه "برد" را در این بازی "کاهش تحریم ها" تعریف کرده باشند، آنگاه در صورتیکه ایران نتواند تحریم های اعمال شده را کاهش دهد، هدفش از ورود به این بازی، محقق نشده است. اگرچه ممکن است که در پس این بازی، سیاستمداران داخلی، اهداف دیگری را تعریف کرده باشند، لکن در خصوص موضوع تحریم ها، تنها و تنها یک استراتژی را باید دنبال کنند و آن چیزی نیست جز "استراتژی کاهش تحریم ها". مگر آنکه سیاستمداران کشور به گرفتن امتیازات جزئی راضی شده باشند و از نظر آنها "برد" به معنای دریافت امتیازات جزئی تعریف شده باشد. در این صورت نباید پیش داوری نمود و باید دید که چه امتیازی داده ایم و در ازای آن چه امتیازی گرفته ایم و بعد قضاوت کنیم.

از سوی دیگر آمریکا نیز در این بازی می تواند سه نوع برخورد یا به عبارتی سه استراتژی در قبال ایران اتخاذ نماید. رویکرد اول، استراتژی افزایش تحریم هاست. این استراتژی چندان مورد نظر و تمایل آمریکایی ها نیست. در این خصوص علیرضا نادر تحلیلگر ارشد روابط بین الملل طی یادداشتی که در سایت موسسه رند منتشر شد؛ معتقد است که اگرچه برخی از مقامات آمریکایی بر این باورند که با افزایش تحریم ها فروپاشی اقتصادی ایران قریب الوقوع خواهد بود، لکن باور آنان به واقعیت نزدیک نیست. در این مقاله به این موضوع اشاره شده است که افزایش تحریم ها روش کارسازی نبوده و نیست و این برخورد سبب می شود که ایران با سرعت بیشتری به سمت ساخت سلاح اتمی حرکت کند[۲].

حالت دوم، استراتژی کاهش تحریم هاست. به نظر می رسد که این استراتژی نیز چندان مورد پسند طرف غربی نیست. چرا که اولا هدف اصلی که پشت موضوع تحریم ها نهفته است، ایجاد بحران اقتصادی و تبدیل آن به بحران امنیتی و به تبع آن به وجود آوردن شکاف بین مردم و حاکمیت است که (از نظر آنها) در نهایت موجب تغییر نظام جمهوری اسلامی خواهد شد. حال این سوال پیش می آید که آیا آمریکایی ها در چرخشی یکباره از این هدف استراتژیک دست برداشته اند؟ پاسخ منفی است چرا که رفتار شناسی عملی غربی ها چنین چیزی را نشان نمی دهد. ثانیا تحریم ها همواره به عنوان یک چماغ مورد استفاده طرف غربی بوده است و آنان (بر اساس قرائن) قصد ندارند که حداقل در کوتاه مدت این اهرم را از دست بدهند. این موضوع زمانی پر رنگتر می شود که برخی از اندیشکده ها همچون اندیشکده بروکینگز [۳] و بسیاری از مقامات آمریکایی معتقدند که تحریم های فعلی، دولت ایران را به این نتیجه رسانده است که پای میز مذاکره بنشیند، لذا از دید آنان عقلانی و منطقی نیست که تحریم های موجود کاهش یابد.

در نهایت رویکرد سوم، استراتژی "حفظ تحریم ها و دادن امتیازات جزئی" است. به دلایل مختلف به نظر می رسد که این گزینه، بهترین انتخاب از میان گزینه های روی میز ایالات متحده است. اولا این گزینه هم سیاست چماغ را تامین می کند و هم سیاست هویج را. ثانیا حفظ تحریم ها، امریکایی ها را از هدف اصلی و غایی شان که همان تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران است، دور نمی کند. در عین حال، دادن امتیازاتی که اثرش بر زندگی و معیشت مردم احساس نشود، می تواند مبنا و بهانه ای برای گرفتن امتیازات بیشتر از ایران (در عوضِ این امتیازات ناچیز) باشد. ثالثا آمریکا می تواند از این طریق ساز و کاری تعریف کند که عملا چیزی از دست ندهد به عنوان نمونه امریکا قادر است تا بخشی از اموال و دارایی های ایران را که به دلایل واهی بلوکه شده است را (با هزار منّت) پس دهد. به این طریق آمریکا بدون از دست دادن کوچکترین امتیازی، ایران را در ازای گرفتن امتیازاتی مشخص (تحت عنوان اعتمادسازی)، پای میز مذاکره نگه دارد.

در نتیجه، بر اساس مطالب صدر الذکر، اگر استراتژی های طرفین را از دید خودشان کمّی کرده و امتیازدهی کنیم و این بازی را در فرم ماتریسی (استراتژیک) بین این دو بازیگر (ایران و ایالات متحده) بنویسیم، ملاحظه می کنیم که این بازی، نه استراتژی "اکیدا غالب" دارد و نه "تعادل خالص نش". به بیان ساده تر، از نظر ایران استراتژی کاهش تحریم ها بالاترین نمره و از منظر آمریکایی ها استراتژی "حفظ تحریم ها و دادن امتیازات جزئی" بالاترین امتیاز را کسب می نماید و این دو رویکرد، نقطه مشترکی با هم ندارند مگر آنکه ایران به کسب امتیازات جزئی اکتفا کند. به عبارت دیگر، برای اینکه این بازی به نقطه تعادل (اتمام) برسد دو راه بیشتر ندارد؛ یا باید امریکایی ها تحریم ها را (بدون دریافت امتیازی دندانگیر) کاهش دهند و یا ایرانی ها با حفظ تحریم های فعلی کنار بیایند به کسب امتیازاتی جزئی (احتمالا در ازای دادن امتیازاتی معین و مشخص) دلخوش کنند.

در این راستا اگر بخواهیم با رودیکرد حفظ منافع ملی به این موضوع بنگریم، آنگاه می توان گفت که نقطه مشترکی برای طرفین وجود نخواهد داشت. یعنی هیچ گزینه ای وجود ندارد که طرفین بخواهند حول آن استراتژی (که تامین کننده منافع ملی شان است) به تفاهم برسند. به دیگر بیان، این بازی استراتژی مشترکی که فراهم کننده بازی "برد – برد" باشد، ندارد؛ مگر آنکه تعریف کلمه "برد" از نظر طرفین چیز دیگری باشد؛ در اینصورت (از منظر تامین منافع ملی) باید به سایر استراتژی های ارائه شده به دیده تردید نگریست.

در بازی تحریم، اگر قرار باشد به نتیجه برد – برد (که زیرمجموعه ای از بازی های با جمع غیر صفر [۴] است) برسیم، باید اهداف مشترکی حول موضوع تحریم ها از سوی طرفین تعریف و تبیین شود. به همین دلیل، از آنجا که در این موضوع خاص (تحریم ها) بین اهداف ایران از یکسو و آمریکایی ها از سوی دیگر نقطه مشترکی وجود ندارد فلذا به نظر می رسد که این بازی هم، همچون گذشته از سوی طرف غربی، "بازی با جمع صفر" یا بازی "برد – باخت" تعریف شده است. به همین دلیل به تیم مذاکره کننده ایرانی پیشنهاد می شود که با دید خوش بینانه به طرف غربی ننگرد. زیرا که تحلیل ها نشان می دهد که طرف غربی قصد دارد تا از طریق حرکت های به اصطلاح اعتمادساز خود (در قالب دادن امتیازات بی اهمیت) و همزمان تبلیغات سنگین رسانه ای، بگونه ای فضاسازی نماید که ایران در انزوای بین المللی مجبور به پذیرش خواسته های نامعقول آنان شود.

پی نوشت ها:
[۱] بازی ترسوها، یک نوع بازی خاص و معروف در تئوری بازیهاست. این مدل بازی، بازی دو نوجوان است که در اتومبیل‌هایشان با سرعت به طرف یکدیگر می‌رانند، بازنده کسی است که اوّل فرمان اتومبیلش را بچرخاند و از جاده منحرف شود. بنابراین:

اگر یکی بترسد و منحرف شود دیگری می‌برد؛
اگر هر دو منحرف شوند هیچ‌کس نمی‌برد اما هر دو باقی می‌مانند؛
اگر هیچ‌کدام منحرف نشوند هر دو ماشین‌هایشان ( و یا حتی احتمالاً زندگیشان را) می‌بازند؛
بنا بر این به احتمال زیاد یا هر دو تصادف کرده یا مساوی می شوند و احتمال برد یکی خیلی کم است.

[۲] http://www.rand.org/blog/۲۰۱۳/۱۰/zero-sum-enrichment.html

[۳] http://www.brookings.edu/research/speeches/۲۰۱۳/۱۰/۲۴-nuclear-deal-possible-iran-einhorn

[۴] در بازی با جمع عیر صفر، برد یک طرف معادل با باخت طرف مقابل محسوب نمی شود. مثال مطرح در این زمینه، مثال کیکی است که به نسبت های مختلف قرار است میان رقبا و بازیگران تقسیم شود. برعکس، در بازی با جمع صفر، برد یکی معادل با باخت دیگری یا دیگران است. در مثال کیک به این شکل است که یکی از رقبا همه کیک را تصاحب نموده و سایرین از آن محروم می شوند.
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۰:۴۱
مذاکرات اخیر بین ایران و کشورهای 1+5 در خصوص پرونده هسته‌ای کشورمان نشان داد آمریکا علی‌رغم ادعای ابرقدرتی و کدخدا بودن عملاً بدون اجازه صهیونیست‌ها آب هم نمی‌تواند بخورد. (1776165) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۱۹:۲۷
عملکرد میدانی آمریکا نشان می‌دهد تفکرات صهیونیستی غالب بر دولت و پارلمان آمریکا را در عرصه بین‌‌الملل مستاصل کرده تا راهی جز گزینه جنگ‌طلبی و شرارت برای ایجاد فشار بر کشورهای مستقل باقی نماند. (1776473) (alef-10)
 
ممد
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۲۸:۲۹
تحلیل شما فاکتور استراتژی بلندمدت آمریکا برای منطقه را لحاظ نکرده است. اگر استراتژی آمریکا روی کار آمدن یک دولت تندرو در ایران در دوره بعدی باشد، تحریمها را لغو نمیکند. اگر استراتژی آمریکا حفظ دولت فعلی باشد، لغو بخشی از تحریمها (تا سطح مشخصی) قابل پیش بینی است.

به نظر میرسد تغییر سیستم حکومت در ایران تا 10 سال آینده ممکن نباشد، پس دولت فعلی مناسب است و علیرغم استراتژیهای شما، دولت آمریکا بدون دریافت امتیازات دندانگیر، سطح تحریمهای دولتی خودش (و نه سازمان ملل و اتحادیه اروپا) را کاهش دهد.

این علاوه بر زنده نگهداشتن دولت، کمی چهره خشن آمریکا نزد قشر متوسط تلطیف میکند و به تیپ غربزده داخلی اجازه تبلیغ به نفع آمریکا را میدهد. تبعا اتحادیه اروپا هم بخشی از تحریمها را کاهش میدهد و جا برای نفس کشیدن کشوری که به نفت معتاد است، بوجود می آید.

ما بجای دل بستن به این قصه ها و استراتژیها، باید در اسرع وقت خودمان و اقتصادمان را از اعتیاد به دلارهای نفتی و یارانه های لعنتی خلاص کنیم. این نیازمند آمادگی روانی و ذهنی اساتید دانشگاه، علمای حوزه، کارآفرینان، بازیگران اقتصادی و در نهایت سیاستمداران کم هوش کشور (از نمایندگان ساده مجلس تا مدیران زرنگ دولت) است. به نظرم تجربه معتادینی که موفق به ترک اعتیاد شده اند، در این زمینه هم قابل بهره برداری باشد. (1776510) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۰۱:۳۵:۳۸
واقعا حرفت درست بود.در واقع حرف خودم بود (1778015) (alef-10)
 
سعید اسدی
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۰۸:۱۴:۳۶
به نکته دقیقی در پایان گفتارت اشاره کردی،انکه غرب به مدت تحریم توانسته است خود را بدون نفت ایران اداره ومدیریت کندوبه تعبیر شما از دام اعتیاد به نفت ایران برهد.لذا عامل نفت دیگر نمی تواند منشایی برای کاهش تحریم ها باشد .
ایران می بایست به لحاظ فکری - عملی سروسامانی به اوضاع اشفته اقتصادی خود بدهدتا بتواند با اقتداروبدون تکیه بر عواملی چون نفت به حیات سیاسی خود ادامه دهد. (1778121) (alef-10)
 
محمود
۱۳۹۲-۰۸-۲۷ ۲۱:۳۹:۴۱
ممد جان به نظر می رسد که نوشته شما یک جایی از کارش می لنگد.
اتفاقا در تحلیل های موسسه رند آمده است که "ایران تا سال 2015 متحد استراتژیک آمریکا خواهد شد، پس باید جلوی این روند با حفظ تحریم ها گرفته شود". به نظرم اسنراتژی بلند مدت آمریکایی ها هم همین هست که تحریم های اصلی را دست نزنند تا حداقل روند قدرتمند شدن ایران را به تاخیر بیاندازند. به اعتقاد من موضوعات این مقاله درست نوشته شده است.
البته بخش دوم حرف شما کاملا درست است ما باید از نفت دست بکشیم و این موضوع را مسئولان بی تدبیر درک نمی کنند. (1782311) (alef-10)
 
عليار
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۲:۲۳:۴۵
به نظر مي آيد آمريكا بدنبال بازي "برد-باخت" باشد به طوريكه اقليت افراط گراي ايراني خوشحال شود تا افراطي گرايان در ايران بر طبل پيروزي منطق خود بكوبند و همين مساله باعث شود كه بگويند ايراني ها افراطي گر هستند.پس بهتر است افراطي گرايان در ايران مصالح ملي را در نظر بگيرند و ضمن محكوم كردن رفتارهاي غربيان به صف مردمي بپيوند و محكم استوار و در يك وحدت همه جانبه فرصت رخنه در صفوف مردمي را ندهند. (1776637) (alef-10)
 
محغ
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۷:۴۳:۱۲
لطفا این برچسب زدن های بغض آلود و بی حساب را تمام کنید و حرف حساب بزنید. آقایان با زدن برچسب افراطی دیگر پاسخ گوی هیچ سوالی نیستند. (1777306) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۶:۴۹:۵۱
مذاکره با شیطان فقط یک بازی صد در صد باخت برای ماست.
تا به حالی چه کسی با معامله با شیطان عاقبت به خیر شده که ما بخواهیم عاقبت به خیر بشویم؟
اگر ایمانمان قوی بود می فهمیدیم که اتکا به خدا برای پیروزی کافیست ولی متاسفانه به اندازه کافی توکل و صبر نداریم. (1777212) (alef-10)
 
مصطفی
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۲۰:۲۰:۵۵
ما به طور ناخواسته تحت تاثیر آمریکا هستیم. نمی‌توانیم بگوییم بازی نمی‌کنیم. اگر مذاکره نکنیم از بازی خارح نشده‌ایم بلکه استراتژی خصمانه را انتخاب کرده‌ایم که طرف مقابل در این زمینه مقابله به مثل خواهد کرد. (1777586) (alef-13)
 
کورش کبیر
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۱۱:۴۴:۱۹
تا زمانی که به خودمان متکی نشویم و در پی استقلال و خودکفایی نباشیم باید مدام باج بدهیم تا با ما توافق کنن و هر روز موضوعی را علم می کنن میگید نه می بینیم؟ (1778557) (alef-13)
 
گنجی
۱۳۹۲-۰۸-۲۷ ۰۸:۵۶:۵۵
قابل توجه شیفتگان کدخدا

دیدید که کدخدا هم خیلی کدخدا نبود

یک مقداری قبله خودتان را بچرخانید (1780829) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۱:۲۵
فرد پلید و کثیفی مثل نتانیاهو در برابر خبرنگاران و دوربین‌ها چشم در چشم وزیر خارجه آمریکا با آن‌همه ادعا برای آنها تعیین تکلیف می‌کند و می‌گوید باید با ایران چنین و چنان کنند. خیلی عجیب است که مردم آمریکا چگونه این قضیه را می‌پذیرند شرم‌آور است که مردم فرانسه با آن پیشینه فرهنگی جهانی وزیر خارجه‌شان فرستاده ویژه جنایتکاران صهیونیست می‌شود. (1776166) (alef-10)
 
مصطفی
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۲۰:۲۲:۰۵
کسی بازیچه دست دیگری نیست. پای سود و زیان ملی در میان است. (1777587) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۱:۴۰
اگر مردم کشورمان به دشمنی با آمریکا پافشاری کنند این مسئله برای تیم مذاکره‌کننده ما بهتر خواهد بود چرا که از موضع طلبکارانه‌تری برنامه و موضوع‌های هسته‌ای کشورمان را پیش می‌برند. (1776168) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۳:۱۰:۵۸
تا حالا که طلبکار بودیم (هشت سال)چرا پرونده پسرفت کرده؟ (1776677) (alef-10)
 
محغ
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۷:۴۸:۱۹
این پسرفت یعنی چه؟! به گفته ی خود آقای ظریف در این 8 سال بیش از 18000 سانتریفیوژ جدید نصب کردیم و پروژه های هسته ابی مان پیشرفت کرد. تنها مشکل در این 2 سال اخیر بود که تحریم های 1 جانبه و غیرقانونی باعث مشکل شد که آن هم اگر دولت وقت و حواشی همت می کردند این اوضاع پیش نمی آمد. امروز هم غرب به صراحتا بیان کرده که این تحریم های اصلی(بانکی و نفتی) را حتی با همکاری 100% ایران برنخواهد داشت. راه حل مشکلات مملکت در داخل است: استفاده از مزیت ها و پتانسیل کشور. (1777314) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۲۰:۵۷:۴۷
ظریف این حرف رو زده چون خبرنگار بی بی سی به او گفت که تحریم ها موفق بودن و شما (ایران) رو به پای میز مذاکره کشاندند! او هم در جواب برای اینکه کم نیاورد این حرفها را گفت ولی نباید خودمان را گول بزنیم همه میدانیم که تحریم ها اثر خود را گذاشته و دیگر وقت آن رسیده که پرونده هسته ای به سرانجامی برسد! (1777659) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۷:۵۱:۴۱
باج دادیم سال 82 حل شد یا عقب ماندیم حضرت آقا شما تاریخ رو مطالعه نمکنی گویا تاریخ واسه عبرت گرفتنه در مقابل زور گویی هر چی بیشتر بری عقب حریفت بیشتر حمله میکنه (1777318) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۲۰:۲۹:۰۳
حالا که فقط میبینیم روز به روز کشور قطر جلوتر میاید و حوزه مشترک گازی و نفتی را می بلعد ، کشور دوست و برادر عراق در کمین نشسته مشتریان نفتی ما را بقاپد. (1777604) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۱:۵۱
مخالفت فرانسه در مذاکرات هسته‌ای برای تطهیر آمریکا است مسئولین هوشیار باشند در عالم بدتر از آمریکا وجود ندارد. پس هر چه فریاد داریم بر سر آمریکا بکشیم. گو اینکه جان‌کری هم در آخرین اظهاراتش خود را لو داد. (1776169) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۲:۰۵
با توجه به اینکه اکثر غربی‌ها نمی‌خواهند مسئله هسته‌ای ما حل شود مگر اینکه امتیازهای بزرگ از ما بگیرند بهتر است وزیر خارجه که به توسعه روابط با بیش از 180 کشور دنیا رو بیاورد. و نسبت به مسائل مهم به ویژه بیداری اسلامی، مسائل سوریه، فلسطین، بحرین، عربستان، عراق، ترکیه و افغانستان و دهها کشور بزرگ و کوچک دیگر به رایزنی بپردازد ظاهراً نباید تمام همت خود را صرف مذاکرات هسته‌ای کنیم. (1776170) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۲:۱۸
فرانسه خودش هم می‌داند در مقابل ایران وزنه‌ای نیست پس نتیجه می‌گیریم تقسیم کار شده و این یک برنامه از پیش طراحی شده آمریکایی‌هاست. (1776172) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۰:۳۵:۳۳
فرانسه در مقابل ایران وزنه ای نیست؟ اینو از کیهان یاد گرفتید یا صدا و سیمای میلی؟ (1776347) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۰:۳۶:۴۱
بطور کلی حل مساله هسته ای و تحریم ها بدون تنش زدایی و رابطه با امریکا ، اساسا خیال باطلی ست هر چند در توافقات مقطعی چیز دیگری نشان دهند ولی کار ایران و غرب جز دو راه ندارد:

1- صلح همه جانبه

2- جنگ همه جانبه

فعلا غرب امادگی و بخصوص اوباما تمایل جنگیدن ندارند و در حال بازی موش و گربه هستند همه حرکتهای فراسویها صهیونیست و کلا غرب فقط با اماده نبودن برای جنگ معنا ییدا می کند همه می دانیم مشکل نظام با غرب فقط در یرونده هسته ای نیست اتفاقا اهمیت این مورد خیلی کمتر از دیگر تضادهاست. (1776352) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۲:۳۲
برخی از گرگ صفتان در 1+5 با کمال بی شرمی و با توهم موثر واقع شدن تحریم‌ها از منافع غده چرکین اسرائیل غاصب سخن به میان می‌آورند در صورتی که براساس سخنان آقای روحانی در زمان انتخابات 80 درصد مشکل کشور ما مدیریتی است نه تحریم. دولت اگر می‌خواهد حلال مشکلات باشد حل مشکل همانا کمربندها را محکم بستن و به دنبال گره‌گشایی داخلی رفتن است. (1776174) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۵۵:۲۶
نمی‌توان با لبخند و خوش‌آمدگویی تفکر شیطان بزرگ و اذنابش را عوض کرد اگر مسئولین امر بصیرتی که معارف ما و رهبر معظم انقلاب اسلامی می‌فرمایند داشته باشند متوجه خواهند شد که شیطان و شیطان‌صفتان چه دام‌هایی برای ما پهن کرده‌اند. (1776567) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۶:۲۴:۲۷
با تمام قدرت و توان می‌توان در مقابل تمام استکبار ایستاد و از هیمنه‌ دشمن نترسید و خصم زبون را به زانو درآورد. این درسی است که خمینی‌کبیر(ره) به ما داد و جانشین صالح‌اش با فرماندهی بی‌نظیرش در تمام این مدت ثابت کرد. (1777157) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۷:۴۳
به دستگاه دیپلماسی عرض می‌کنم «آزموده را آزمودن خطاست» حضرت آقا فرمودند اهداف دشمن را بشناسید و قرآن هدف دشمن را مشخص کرده است آنجا که می‌فرماید: «لایزال یقاتلونکم حتی یرونکم عن دینکم» تا دست از آرمانهای بلند خود برندارید آنها کوتاه نخواهند آمد. نه به انرژي ما کار دارند و نه به نفت ما؛ تنها به دین ما کار دارند. (1776191) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۲۳:۵۰
مذاکره کردن اگر هوشمندانه انجام شود به سود ما تمام خواهد شد اما دل بستن به مذاکره با دشمنان دیرینه برای ایجاد گشایش درحال و روز داخلی ما خوش‌بینی واهی است مشکلات اقتصادی کشور ما عمدتاً ریشه داخلی دارد و تحریم عامل تشدید کننده است نه ایجاد کننده. عامل ایجادکننده سوء مدیریت است. لذا باید عوامل ایجادکننده مشکل در داخل را رفع کنیم. چون دشمن در هر صورت دشمن است و نباید فریب خورد. (1776492) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۲۶:۰۴
مسئولان دیپلماسی کشورمان متوجه باشند که آمریکا امروز گوساله سامری است مبادا فریب او را بخورند. آمریکا قابل اعتماد نیست. جاسوسی از دوستان خودش را هم که شاهدید. (1776500) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۶:۲۵:۳۶
حرف ملت حرف امام و رهبری است. اسرائیل غده سرطانی است و باید از صفحه روزگار محو شود و آمریکا نیز تا دست از خوی استکباری و لشکرکشی و ظلم و ستم برندارد هیچ‌گاه ملت اجازه دوستی با چنین گرگ خونخوار را نخواهد داد. (1777158) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۸:۱۰
آقای ظریف وزیر محترم خارجه کشورمان در مصاحبه اخیر خود اظهار داشت دوستان ما درکشورهای 1+5 هنوز به توافق نرسیده‌اند. عرضم انتقاد از کلمه «دوستان» است که ایشان در رابطه با کشورهای سلطه‌گر به کار برده در حالی که در قرآن خداوند به صراحت بیان کرده که مسلمانان نباید کافران را دوست خود بگیرند. البته منظورم فقط اصلاح ادبیات این سخن است. (1776192) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۲۵:۳۱
ساده‌لوحانی که به دنبال رابطه با آمریکا، شیطان بزرگ هستند مطمئن باشند که هرگز نمی‌توانند شیطان را مسلمان بکنند ولی ترس آن وجود دارد که به دلیل نزدیک شدن به شیطان مثل او عمل کنند. (1776498) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۳۰:۰۲
بنده معتقدم در مذاکرات جاری بین ایران و کشورهای 5+1 آمریکا می‌خواهد با پرداخت ده درصد دارایی‌های بلوکه شده کشورمان چرخه هسته‌ای ایران را تعطیل کند و قاعدتاً مسئولین تیم مذاکره کننده در چنین شرایطی نمی‌خواهند در زمینی که یاران رژیم صهیونیستی تعیین می‌کنند بازی کنند. (1776199) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۲۴:۳۶
آیا مشکلاتی بالاتر از زمان جنگ تحمیلی می‌توان برای کشورمان تصور کرد. پس چگونه آن شرایط بسیار سخت را سپری کردیم ولی اکنون مسئولین صحبت از يأس و ناامیدی می‌کنند. هدفشان چیست و چه چیزی را در سر خویش می‌پرورانند؟ (1776495) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۳۰:۵۳
چطور آمریکایی‌ها می‌توانند از حربه چماق و هویج در مذاکرات علیه ما استفاده کنند ولی دولت‌ ما که پشت گرم به حمایت توده‌های میلیونی مردم است از این سیاست علیه آمریکا بهره‌مند نباشد؟ امیدواریم تیم مذاکره‌کننده قدرت کشورشان را باور داشته باشند. (1776202) (alef-10)
 
محسن
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۴۰:۴۶
تحریمها در حال حاضر تغییر رفتار حکومت ایران را نشانه گرفته است. با توجه به تعامل دولت جدید ایران با جهان، این امیدواری در آمریکا و شرکای غربیش ایجاد شده که با القای فشارهای بیشتر ایران را به تغییر رویکرد اساسی در زمینه مسائل مختلف جهانی متقاعد کنند. مساله فلسطین، انقلابهای منطقه و بیداری اسلامی، سوریه و حزب الله و حتی برخی متغیرهای تعیین کننده در زمینه قیمت حاملهای انرژی در جان همه و همه تا حد زیادی به رفتار و رویکرد ایران بستگی پیدا کرده است.
ایران حالا به یک کشور موثر تبدیل شده که می تواند با اتخاذ رویه هوشمندانه معادلات جهانی را به نفع خود رقم بزند.
اما مساله ای که نباید از نظر دور داشت تحریمهای شدیدی است که دورنمای مناسبی برای اقتصاد ایران تصویر نمی کند. تحریم بنادر ایران که ژوئن امسال اتفاق افتاد اگر ادامه یابد می تواند روند صادرات کشور را فلج کند و بسیاری از صنایع سودآور را به تعطیلی بکشاند.
نفت ایران هم که همچنان با تحریم مواجه است و در صورت ادامه و تثبیت این وضعیت، صادرات این محصول با چالش اساسی مواجه خواهد شد.
در اینکه چه باید کرد نمی توان اظهار نظر قطعی کرد و مسئولان باید با در نظر گرفتن ادامه یا توقف این وضعیت تصمیم گیری کنند. آیا ایران با رویکرد اقتصاد مقاومتی و باج ندادن به غرب خواهد توانست بار دیگر پوزه غرب و آمریکا را به خاک بمالد یا باید شاهد چالشهای جدی در اقتصاد کشور باشیم؟
تاریخ چگونه در خصوص رفتار ظالمانه غرب با ایران قضاوت خواهد کرد؟ آیا همه چیز با یک تعامل تمام خواهد شد؟ (1776224) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۵۱:۱۱
بالاخره چی محسن جان.. آمریکا که غوله بزرگیه از ما شکست که نمی خوره ...فوقش بگه : عجب مقاومتی !!!... ولی این مقاومت کور که تا ابدالدهر که نمیتونه ادامه پیدا کنه..اونها هم میدونن که از لحاظ علمی چیزی به اسم اقتصاد مقاومتی تبیین نشده است..خب الان یه ذره ای هم کوتاه بیاییم به نفع مردمه (1776557) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۰۲:۰۴:۲۵
اگر مشکل با ذره حل بشه بله
ولی اگر اول انرژی اتمی
بعد نفت رو بخوان
بعد بگن باید با ما هماهنگ باشید و... چی؟
_________________________________
اقتصاد مقاومتی تبیین شده، در زمان جنگ ولی ادمای اون اقتصاد هنوز توجیه نشدن. اون زمان جنگ بود مردم میدیدند الان جنگه ولی نمیبینند. حتی مسولین نمیبینند.
من شخصا از بیپولی ناراحت نمیشم پیش میاد توی زندگی. ولی اینکه توی حکومت اسلامی یه عده خرشون بره و بتونن با پارتی و زور کار کنند ناراحتم میکنه. حتی پولدار شدن با قاعده هم چیز خوبیه ولی اینکه یه نفر توی 4 سال بتونه از فروش پشم گوسفند به 10 میلیارد دلار ثروت برسه اذیتم میکنه.
منظورم اینه اگر اقای روحانی، مسولان ساده باشند بدون ریا و رو راست من حاضرم بخور نمیر کار کنم به عشق کشورم ولی اگر قرار باشه منکار کنم و دیگری بخوره نه نیستم. (1778023) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۰۹:۵۸:۴۴
برای اولین بار در تاریخ میان امریکایی های درنحوه برخورد با ایران اختلاف نظر به وجود آمده. اگردیپلماسی ایران بتوانداز این موقعیت استفاده کند و دیدگاه مثبتی از ایران را به مردم امریکا ارائه دهد می تواند به تدریج تفکرات ضد ایرانی جمهوری خواهان را به انزوا ببرد. و اطمینان داشته باشید که حتی می توانیم روی انتخابات های آینده امریکا به نفع ایران و ایرانیان تاثیر بگذاریم. با امید موفقیت دولت تدبیر و امید. (1776266) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۲۰:۱۰:۲۸
من هم موافقم. قدرت در دنیای امروز یعنی این. نه فریاد کشیدن و به این و اون ناسزا گفتن. (1777565) (alef-13)
 
امار
۱۳۹۲-۰۸-۲۸ ۱۷:۵۴:۲۰
یعنی کجا بودی تا حالا!!بابا اختلاف افکن . بابا تاثیر گذار. بابا تدبیر وامید (1783581) (alef-13)
 
بختياري
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۰:۰۴:۱۸
الف استدعا مي كنم سانسورنكن بگذار مخاطبين نظرم را تاييد يا تخطئه كنند. تشكر
آقايون عقلا برادرا دلسوزها!
در خوي سلطه جويي و استكباري آمريكا و جعلي و غاصب بودن اسرائيل شكي نيست اما نحوه مقابله و دشمني ما هم بايد بگونه اي باشه كه تيشه به ريشه خودمان نزنيم. به قول شاعر :
اول اي جان دفع شرموش كن! وانگه اندر جمع گندم كوش كن!
دراين چند دهه اخير عملكرد ما باعث فربه شدن كشورهاي فرصت طلب همسايه مان شده كه از فرصت هايي كه ما از دست داديم نهايت سود را برده اند. امارت ، قطر ، بحرين، تركيه، سعودي و... را خوب بنگريد.چرا فكر مي كنيم خودمان عقل كل وآنها گمراهند؟!! يك درصد هم احتمال بدهيد ما اشتباه مي كنيم؟!
دنياي امروز دنياي تركمنچاي و گلستان و گرفتن بخشي از خاكمان نيست . در دنياي امروز فرصت هايمان را به تاراج مي برند. فرصت هايي كه مي شود آينده نسل هاي آتي را تضمين يا برعكس نابود كرد. ما در برابر نسل هاي آينده مسئوليم . (1776281) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۳:۱۴:۲۴
کاملا با شما موافقم (1776685) (alef-10)
 
امیر اسد
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۰:۰۹:۰۳
بارها گفته ام و باز هم تکرار می کنم که استراتژی درست این است که تیم ما اجازه دخالت بقیه عناصر را در مذاکرات هسته ای ندهد. و چون طرف غربی وارد مذاکره شد ه اند ، بالاخره مجبورند تصمیمی بگیرند و امتیازی بدهند وآنجا خواهد بود که برد ما محقق می شود ، اگر و تنها اگر ما از مسیر منحرف نشویم.
در این خصوص معادله زیر حتما باید مد نظر باشد و داراییهای بلوکه شده ما اصلا در این بازی دخالت نداشته و ندارد.

نرمش هسته ای از طرف ما(انجام تعهداتی فراتر از پادمانهای سازمان انرژی اتمی) = لغو تمام یا اکثریت تحریمهای سازمان ملل و یکجانبه کشورهای غربی

تازه در مراحل بالاتر ما باید برگی در دست داشته باشیم تا بتوانیم با آن بازی کنیم، مانند درخواست تضمین امنیتی دشمن شماره یک ما و ملت مسلمان منطقه ، یعنی اسرائیل، مثلا خلع سلاح هسته ای این رژیم. ما می دانیم که این رژیم عددی نیست که برای ما ایجاد دردسر نظامی بتواند بکند ، ولی در انظار جامعه جهانی ما باید چنین درخواستی را از سر اقتدار و عزت بنماییم و البته نه آنچنان که نشانه ترس باشد. (1776292) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۰:۴۵:۰۰
دوست عزیز مطالبتان را با دقت خواندم اشکال تحلیل فوق در فرض یک رویه به بحث تحریم و حذف آن است. شما در تحلیل ماتریسی استراتژیک تان نیازمند دیگر امتیازهای قابل معامله از سوی طرفین هستید.
خلاصه تحلیل شما چنین است
اگر ماشه چکانده شود، اسیر کشته میشود و اگر اسلحه غلاف شود اسیر آزاد می شود.
طبیعی است برای غلاف شدن اسلحه نیاز به دادن امتیازات دیگر است. (1776372) (alef-10)
 
مجید
۱۳۹۲-۰۸-۲۷ ۲۱:۴۹:۳۵
عزیز دل برادر، در این مقاله کلان استراتژی ها آمده است. اگر کلان استراتژی در نظر گرفته شود، نحوه برخورد غرب با ایران قابل درک می شود وگرنه ممکن است هزاران امتیاز قابل معامله وجود داشته باشد. (1782338) (alef-10)
 
حميرا. م
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۰۲:۳۳
تعامل "برد، برد" زمان زياديست كه از معادلات جهاني خارج شده. نظريه هاي جديدتر از "برد، برد" ارائه و پياده شده تحت عنوان "برد، برد، برد" و برد، برد، برد، برد". نظريه اول تعاملي است كه در آن "دوطرف (دو دولت و يا دو سازمان) و مردم" از آن منتفع شوند و نظريه دوم اين است كه "دوطرف (دو دولت و يا دو سازمان) ، مردم و محيط زيست" از آن منتفع ميگردند.
البته سياستمداران ايراني يد طولائي در ثبت تعاملات "برد و باخت" در تاريخ سياسي ايران دارند ! (1776428) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۰۵:۰۲
دولت فکر نمیکرد که غرب بتواند نفت او را تحریم کند چون یک کالای استراتژیک است و چه جنگها و اشوبها که به خاطر ان برپا شد ولی غرب توانست این پروژه را عملی سازد . دولتمردان خوب میدانند که ایران بدون نفت یعنی چه در نتیجه به شدت به دنبال مزاکره هستند و ان طرف نیز شزایط ناگوار ما را سنجیده است . مذاکرات هم هر چه بیشتر طول بکشد ما فرسوده تر خواهیم شد و اوضاع مان وخیم تر میشود . (1776439) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۱۶:۴۲
قس علیهذا و چماق درسته نه قص علیهذا و چماغ (1776467) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۴۶:۱۰
موضوع خیلی بغرنج نیست !!
آمریکا با سلاح تحریمها موفق نهایی مذاکرات می باشد...ما هم باید دلمان را خوش کنیم که اقلا جلوی ضررهای آتی را گرفته ایم...
این همان بازی برد بردی است که آمریکا به آن می اندیشد و همان هم خواهد شد...
میگید نه ؟به تراز جاری مالی کشور نگاه کنید متوجه میشیم که ما از قبل بازی را بواگذار کردیم...در اصل دولت قبلی بزرگترین بلا را به سر کشور آورده و در عمل دست کشورمان در مذاکرات خالیه... (1776546) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۸:۰۰:۵۹
امثال واداده مثل شما در تاریخ حسین (ع)رو به مسلخ بردند چون همیشه دست خدا رو برتر نمیدیدند گویا یادت رفته جنگ رو با ایمان به خدا و توکل به او پیش بردیم ما پیرو حسینیم نه اهل کوفه استاد (1777334) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۲۱:۰۳:۰۲
شما هرچی که کمک میکنه شب راحت بخوابی رو فکر کن، کاری هم به آمار و ارقام وضعیت مملکت و اثر تحریمها نداشته باش! (1777666) (alef-10)
 
یحیی
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۵۷:۰۴
این موضوع هم باید مدنظر قرار بگیرد که تئوری بازی ها یک تئوری ساده شده از یک بازی پیچیده است و در دنیای حقیقی با در نظر گرفتن در هم تنیدگی هایش، بازی به این حد صفر و یکی نیست. یعنی در حقیقت در کمتر موردی می توان به این صراحت استراتژی ها را از یکدیگر جدا دانست. تمام پیچیدگی بازی های برد-برد در همین ناتوانی در مرز کشی مابین استراتژی هاست و کسب برد در این بازی به مهارت مذاکره کننده در بیان خواسته هایش است. (1776569) (alef-10)
 
نظریه بازی ها
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۲:۰۵:۴۵
یا من نمی دونم نظریه بازی چیه، یا ...
فکر کنم اولی درسته (1776593) (alef-10)
 
خلیل مهاجر
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۳:۱۹:۳۹
اگر بخواهیم مذاکرات فعلی را بنا به درخواست نویسنده صرفا از دریچه احتمال افزایش، کاهش، و یا برداشتن تحریمها که البته به لحاظ منافع ملی ایران از الویت ویژه ای برخوردار است و اینکه در گامهای نخستین مذاکرات چه چیزی از دست میدهیم و چه به دست میاوریم و قبل از اینکه به تبیین سیاست برد ایران در مذاکرات بپردازیم، بهتر است اشاره ای به ابزارها و پتانسیل کنونی کشور برای دستیابی به برد نهایی یعنی رفع کامل تحریمها و خروج از انزوای بین المللی و کسب جایگاه درخور و عزتمندانه جمهوری اسلامی در منطقه و جهان را داشته باشیم. همچنین میبایستی به احتمال رفع کامل تحریمها (برد ایران) در دور اول مذاکرات که شامل تحریمهای چندگانه سازمان ملل متحد نیز میگردد مورد بررسی و توجه صاحبنظران قرار گیرد.

ارزیابی نتایج مذاکرات از منظر رفع تحریمها در قبال برچیدگی کامل فعالیتهای اتمی ایران، آنگونه که لابی اسرائیل-عربستان که از قرائن پیداست از نفوذ قابل اعتنایی در کنگره آمریکا و کاخ سفید و برخی کشورهای اروپایی برخوردار است به نظر میرسد که در شرایط فعلی از قدرت کافی برای ممانعت از پیشبرد مذاکرات برخوردار نیست که این به تنهایی یک دستاورد برای تیم مذاکره کننده ایرانیست. البته چون نویسنده اصرار میورزد که فقط به رفع تحریمها در گام اول بیندیشیم، اشاره ای به تبعات شکست این ائتلاف در منطقه و تاثیرات جهانی آن نمیکنم. اما آنگونه که 1+5 و ایران در مجموع میندیشد در نهایت رسیدن به توافقیست که کلیه فعالیتهای اتمی ایران را در اهداف صلح آمیز و شفاف و به دور از هرگونه ارتباط نظامی و تسلیحاتی محدود نموده (برد 1+5) و زمینه های رفع تحریمها و ورود ایران به جامعه بین الملل را فراهم آورد (برد ایران).

اگر دیوار بی اعتمادی بین ایران و آمریکا تا بدین اندازه بلند و ضخیم تبود شاید رویای رفع تحریمها در گام اول به وقوع میپیوست، اما حال که بعد از قریب به سی و پیج سال تصمیم به مذاکرات در بالاترین سطوح تصمیم گیری برای حل برخی اختلافات فی مابین گرفته ایم، میبایستی گامهای ملموسی در جهت تخریب این دیوار برداریم، اما حرکت لاک پشتی و یا جهش در این زمینه امریست که خوشبختانه ما خود میتوانیم در مورد آن تصمیم گیری نماییم. دو قطب این تصمیم گیری نیز کاملا شفاف است. یک سو همان چیزیست که ما همواره بر آن اصرار داشته ایم که کلیه فعالیتهای اتمی ایران صلح آمیز بوده و هیچگونه نیازی به همکاریهای بیشتر با آژانس بین المللی و دیگر نهادها در این زمینه نداریم و تحریمها فقط و فقط به منظور سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ایران تدوین گشته است که البته سرمنشاء کلیه تحریمهای بین المللی علیه ما بوده است. قطب دیگر که هرگز حتی به آن نزدیک هم نشده ایم رفع کلیه نگرانیهای جامعه بین المللی از طریق اجرای پروتکلها و نظارت و همکاری کامل با نهادهای قانونی در این زمینه است. جمهوری اسلامی ایران در شرایطی که از وضعیت بین المللی و منطقه ای بالنسبه مطلوبی همچون دوران آغازین ریاست جمهوری اوباما برخوردار بود قادر نشد تا گام اول رامناسب با وضعیت خویش بردارد چرا که دولت وقت بر خلاف روزهای پایانی خود وقعی به تحریمها و تاثیرات آن بر کشور نمیگذاشت. بعد از گذشت هشت سال از استمرار و تعمیق سیاست خارجی دولت دهم و شرایط نوین منطقه ای و داخلی و بین المللی ضرورت اقداماتی متقابل در جهت رفع بی اعتمادی همچنان حس میگردد.

اقدامات و گامهای اولیه اعتماد ساز ایران متضمن رفع تحریمها نیست بلکه به پیشبرد مذاکراتی که در نهایت برد ایران در گروی اتمام موفقیت آمیز ان است یاری میرساند. البته اگر به ابعاد و فرصتهای منطقه ای و بین المللی پیشبرد این مذاکرات نیز عنایتی داشته یاشیم، اهمیت این مذاکرات از منظر منافع ایران صد چندان میگردد، اما با احترام به درخواست نویسنده به این مختصر کفایت میکنم. (1776702) (alef-10)
 
حامد
۱۳۹۲-۰۸-۲۷ ۲۱:۵۵:۴۵
به نظرت همچنین چیزی اتفاق می افته؟
حالا بیا برعکس نگاه کنیم و این مذاکرات شکست بخوره و موجب منزوی تر شدن ایران بشه. آنوقت چه اتفاقی می افتد؟ (1782353) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۴:۵۹:۵۴
آفرین به نویسنده این مقاله که اینقدر متین وعلمی کل اهداف غرب خصوصا" امریکا را بر علیه ایران بیان فرمودند بنوبه خودم از ایشان تشکر می کنم ولی آنطور که از برخی از کامنت ها دیده می شود گویا برخی ها مقاله را متوجه نشده اند که امریکا نمی خواهد امتیاز خاصی به ایران بدهد ولا غیر. (1776923) (alef-10)
 
محی الدین
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۵:۰۳:۰۸
هر آنچه خداوند بخواهد اتفاق خواهد افتاد
اما بهتر است بدانید:خوش بینانه ترین حالت این است که مذاکرات به نتیجه هم برسید و توافقی کلا عادلانه برقرار شود و طرفها به قولهای خود نیز جامعه عمل پوشاندند اما تا کی چه زمانی این نقش قابل بازی هست و پایدار می ماند
وقتی ایدئولوژی ما با طرف های غربی تفاوت دارد و نگاه ما به جهان با نگاه آنها آشکارا تفاوت دارد چگونه ممکن است این توافق همیشه باقی بماند
به نظر بنده باید جهان بینی ، ایدئولوژی و نوع نگرش مردم دنیا اللخصوص سیاست مداران و اقتصاد دانان تغییر کند تا به هم نزدیک شویم نه صرفا منافع اقتصادی حتی فرهنگ ها نیز تأثیر بسیاری بر روابط و احترام متقابل می گذارد
یک توافق تا زمانی پایدار است که علت بوجود آمدن آن پایدار باشد همگان می دانیم که دلایل و علت های توافقی که اگر قرار است حاصل شود چیست آیا آنها پایدار هستند ؟ (1776933) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۸:۰۳:۵۹
مخلص کلام شما اینه که همه جهان بینی شما را بیذیرند و انگاه تبعیت کنند از ما .

عزیز من در ان صورت که میشن حزب الهی و اصلا با کی و برا چی توافق کنند !!!

شما این جهان بینی را در داخل کشور خودمون بقولان بقیه دنیا به عهده من .

توهم زدی برادر (1777345) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۵:۰۴:۱۴
با تشکر از نویسنده محترم مقاله ولی دونکته
1) چماق درست نه چماغ
2) در این نظریه وضعیت برابر و مساوی بین بازیگران فرض شده در حالیکه غربیها و مشخصا 1+5 معتقدند ما بازیگر را الان در مخمصه و تله انداخته ایم و شرایط دیگر برابر نیست بعبارت دیگر آنقدر فرصت سوزیها صورت گرفته که به گفته آنها ما باید این شرایط را بپذیریم؟! (1776940) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۵:۵۲:۳۸
رضااحسن فر

به نظر من بردهاي ايران ازتوافق بشرح زير است

1-خود توافق كه موجب رفع تنش بين ما وغرب مي شود

2- بعد ازتوافق امتيازهايي ميگيريم كه براي اقتصاد ما بي فايده نيست.گرچه اثر زيادي ندارد

3- منطق اسرائيل اين است كه ميگويد جمهوري اسلامي قصد نابودي مارادارد واگر بمب اتمي داشته باشد اينكارراانجام ميدهد اين حربه ازدست آنها گرفته مي شود

4- بعد ازتوافق كشورهاي غربي خود بخود براي ادامه تحريمها سست مي شوند ومطمئنا با ماوارد معامله خواهند شد

5- تيغ تندروهاي دوكشور براي بهره برداري از دشمني ها كند مي شود واين مخصوصا براي كشور ما فوايد زيادي دارد.

وغيره (1777081) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۸:۰۸:۰۹
خود توافق ، بعد توافق و.....

عزیز دل اون توافق بر سر چی انجام بشه مهمه .مامان بزرگ من هم می دونه اگه توافق کنه اتفاقات خوش ایندی می افته .بشرطی که نوع توافق ناخوشایند نباشه مجید جان. (1777356) (alef-10)
 
رهام
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۶:۱۷:۰۱
تشکر میکنم ازمطلب ارائه شده تقریبا بطور علمی یکی از موضوعات مهم روز مورد تحلیل آقای ظفری قرار گرفت وبه سواد حداقل من اضافه شد . (1777148) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۶:۵۵:۵۷
بازی برد برد خیلی عوامانه است. (1777222) (alef-10)
 
Ali
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۷:۲۷:۱۴
به نظر من اینکه دکتر ظریف اصرار دارند پایان نقشه راه در توافقنامه ذکر شود نکته مهمی است. اگر در کوتاه مدت (۶ ماه) ما امتیاز بیشتری بدهیم به شرط آنکه هدف نهایی(رفع همه تحریمها) در مدت زمان معین مشخص باشد اشکالی ندارد. بعلاوه فکر نمی کنم تبدیل اورانیوم با غلظت ۲۰ در صد به صفحات سوخت امتیاز دادن باشد چون در نهایت ما این کار را بایستی بر اساس نیاز خود انجام بدهیم. (1777278) (alef-10)
 
بی نام
۱۳۹۲-۰۸-۲۷ ۲۲:۰۱:۲۶
مذاکرات محرمانه است و فعلا کسی از محتوای مطالب ارائه شده در مذاکرات خبری ندارد.
علی آقا، مطالبی که گفتید مورد تاکید همه ملت است اما مورد قبول غربی ها نیست. البته پیوستن به پروتکل الحاقی، این حق را از ما خواهد گرفت که بر اساس نیازمان این کار را انجام دهیم و اصرار غربی ها همین است. (1782360) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۷:۵۹:۳۵
نویسنده در پس استفاده از یک بحث بی ربط نظری , از رویکرد قدیمی در مذاکرات دفاع کرده است. واقعا اگر می خواستیم مذاکره کنندگان مانند دکتر جلیلی وارد مذاکره شوند به ایشان رای می دادیم. ایران قوی ترین تیم ممکن را در مذاکرات وارد کرده است که حداکثر امتیازات ممکن را خواهند گرفت. حتی اگر در حال حاضر امتیاز بزرگی از غرب گرفته نشود اما پس از شش ماه با حفظ غنی سازی رفع تحریم های اصلی شروع شود بازی برد- برد است. (1777331) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۹:۳۳:۳۵
کجاش از تیم قبلی حمایت کرد؟
روش تیم قبلی همون بازی ترسو ها بود که در بالا توضیح داده که عملا هیچ کسی پیروز نمیشه . (1777500) (alef-13)
 
ایمان
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۸:۰۱:۰۵
با تشکر از رئیس جمهور که در مواجهه با امور کشور عقلانیت رو محور قرار دادند و لذا خردورزی رو ترویج میکنن، چرا که پیروزی بزرگ خردمندی مردم کشور هست.

قابل توجه استراتژیست ها، نش جایزه نوبل اقتصاد برد چون ثابت کرد در نزاع چند رقیب عاقل حداقل یک نقطه تعادل وجود داره که در اون بدون هیچ اجباری طرفین نزاع به توافق می رسند. یعنی نشون داد که نزاع اگر درست مدیریت بشه می تونه به صلح (انتفاع همه طرفین) منجر بشه (به شرایط صلح تعادل نش میگن).
از نظر تئوری بازی، گناه آمریکایی ها نیست که استراتژیهای بیشتری دارند و انعطاف پذیر ترند، لذا اگر تعادلی بدست نیاد بخاطر محدود بودن استراتژیهای ماست (لازم بذکر نیست که همه آرزوی توفیق کشورمون در مصاف با دیگران رو داریم). البته با توجه به بازی برد-برد که رئیس جمهور مطرح کردند به نظر میاد طرف ایرانی استراتژهای بیشتری از اونچه که تو مقاله ذکر شده داره.
نکته دیگر اینکه، تقلیل بازی میان ایران-امریکا به بازی ترسوها مستلزم ساده سازی زیادی هست که به نظر مناسب نمی آید. (1777335) (alef-10)
 
جواد
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۱۸:۰۵:۳۴
در یک رقابت که پارامتر زمان در آن وجود دارد برد برد هیچوقت وجود ندارد . (1777351) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۲۱:۳۳:۰۶
اتفاقا موضوع پایان نامه ی ارشد من (برق قدرت) نظریه ی بازی هست که بسیار جالبه ممنون از تحلیل شما در مسائل سیاسی (1777717) (alef-10)
 
خلیل
۱۳۹۲-۰۸-۲۵ ۲۱:۵۹:۰۲
باید حقیقت دنیا را پذیرفت.دنیا ، دنیای زور است.اگر ضعیف باشی میخورنت کسی هم دلش برای ایران نمیسوزد خیالتان راحت..........ایران باید اهرم فشاری در دست داشته باشد که متاسفانه در حال حاضر ندارد.............. (1777775) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۰۸:۱۵:۳۶
خواب دیدی خیره (1778122) (alef-10)
 
حامد
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۰۵:۱۲:۴۸
دو نكته:
مثال بازي ترسوها به بازي ايران و امريكا نمي خورد. در اين مثال يك تهديد مساوي براي دو طرف وجود دارد. اين مثال قسمت دومي هم دارد: در اين رويارويي اگر يك راننده فرمان ماشين را بكند و به بيرون پرتاب كند و به اين وسيله به طرف بگو يد كه تو راهي جز كنار كشيدن نداري چون من حتي اگر بخواهم هم نميتوانم بپيچم، برنده ميشود. اما در مسئله هسته اي تهديدها نامتقارن است. يعني در صورت عدم توافق يك طرف چيز بيشتري را از دست ميدهد تا طرف ديگر. ما مذاكره ميكنيم كه اقتصادمان را نحات دهيم طرف ديگر اما يك نگراني موهوم دارد. موهوم چون ما خودمان هم گفته ايم كه هرگز سلاح هسته اي درست نميكنيم.
دوم: بحث شما در مورد تعريف امريكا از "برد" نادرست است. تعريفي كه شما ارائه كرديد موضع تندروهاي امريكا و لابي إسرائيل است. دولت اوباما انگيزه هاي زيادي براي توافق با ايران دارد. حالا اين انتخاب ماست كه با عملكرد خود ميخواهيم كدام جناح را تقويت كنيم. (1778057) (alef-10)
 
مجید
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۱۰:۰۹:۲۵
بستگی دارد که موضوع "از بین رفتن" را چگونه تعریف کنیم.
آمریکا بیشترین هزینه را در بخش نظامی انجام می دهد و بیشترین هزینه (در بخش نظامی) در سه کشور سوریه ، عراق و افغانستان می شود. حال اگر بپذیریم که بدون حضور ایران مشکلات منطقه ای آمریکا حل نخواهد شد آنگاه بازی ترسوها در این مقاله درست می باشد. چرا که همین مشکلات مالی که بیشترشان در اثر منازعات منطقه خاورمیانه بر آمریکا تحمیل شده است به مرور باعث تعطیلی دولت آمریکا می گردد.
از سوی دیگر ایران هم متقابلا ضررهای شدید مالی می بیند.
پس نویسنده درست نوشته است و بازی ترسوها در این مورد درست است چرا که هر دو ضرر می کنند و از بین می روند. یعنی از بین رفتن می تواند اینگونه تعریف شود. (1778272) (alef-13)
 
حامد
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۱۶:۴۰:۴۹
مجيد عزيز اگر اين حرف درست باشد بهترين كار براي ايران اين است كه فرمان را بكند و از پنجره بيرون پرت كند. در بازي ترسوها انكه بي كله تر است پيروز ميشود. عقلانيت و مذاكره معنايي در انجا ندارد. حالا ما چه فرماني براي كندن داريم، مگر اينكه به واقع بمب اتم بسازيم كه ان هم از اساس در استراتژي ما نيست.
بحث من اين نبود كه غرب هيچ براي از دست دادن ندارد. اما تحديد ها نامتقارن هستند. (1779669) (alef-13)
 
علیرضا
۱۳۹۲-۰۸-۲۶ ۱۳:۳۹:۱۳
کامل و جامع بود. من دانشجوی رشته اقتصادم. این ترم تئوری بازی دارم. خیلی عالی بود (1778944) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.