نظر منتشر شده
۲۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 332909
پاسخ موسویان به ادعاهای تازۀ عادل الجبیر و سیری تاریخی بر نقش مخرب عربستان در بحران‌های خاورمیانه
بخش خبری الف، 30 بهمن 94
تاریخ انتشار : جمعه ۳۰ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۳۹
حسین موسویان معاون پیشین سیاست خارجی دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی در مقاله مفصل و مستدل طولانی که توسط دانشگاه هاروارد منتشر شد، پاسخ اتهامات وزیر خارجه عربستان را داد.

بدنبال انتشار مقاله وزیر خارجه ایران در نیویورک تایمز، عادل جبیر وزیرخارجه عربستان ضمن انتشار پاسخی در این روزنامه، اتهامات گستاخانه ای متوجه ایران نمود و بدنبال آن با هزینه دلارهای سعودی، مقالات متعددی در رسانه های آمریکا علیه ایران منتشر شد.

حسین موسویان معاون پیشین سیاست خارجی دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی در مقاله مفصل و مستدل طولانی که توسط دانشگاه هاروارد منتشر شد، پاسخ اتهامات وزیر خارجه عربستان را داد.

در این مقاله که با همکاری مهرداد صابری دانشجوی دکترای دانشگاه جان هاپکینز آمریکا تهیه شده، در پاسخ به ادعای عادل جبیر در مورد سیاستهای توسعه طلبانه و تروریستی ایران، آمده است:

پادشاهی عربستان سعودی از بدو تولد همواره نقشی مخرب ، بی ثبات کننده، و در مواردی متعدد خارج از عرف، نظام و قوانین بین المللی داشته است ضمن اینکه اتهامات عربستان علیه ایران ، هیج یک از شواهد و مدارک تاریخی پیروی نمی کند.

این مقاله ۶ نمونه از سیاستهای خصمانه، تجاوزطلبانه و تروریستی عربستان در منطقه به این شرح ذکر نموده است:

۱- تجاوز عربستان به یمن که از سال گذشته آغاز شده است، اساساً با آنچه حمایت از عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور پیشین و جلوگیری از نقش حوثی ها در کشور تناسبی ندارد، چراکه از لحاظ قانونی دوره ریاست جمهوری هادی در تاریخ ۲۱ ژانویه ۲۰۱۴ به پایان رسیده بود و بعد از آن هم انتخاباتی برای بازگشت مجدد او به قدرت برگزار نشد.

ثانیاً، جنبش انصارالله و حوثی های زیدی بخش بزرگی از مردم یمن (حدوداً ۴۰ درصد ) را تشکیل می‌دهند و برای سالیان دراز تا اوایل دهه ۶۰ میلادی در یمن حکمرانی می کردند. بنابراین نسبت دادن این گروه به عنوان ابزار ایران برای جنگ نیابتی در یمن به طور کلی فاقدمشروعیت است. عربستان از چندین دهه قبل از استقرار جمهوری اسلامی، همواره در یمن با اشکال مختلف از جمله تجاوز نظامی آشکار، حمایت مالی از فرقه ها و گروه های تندرو ، یک عنصر بی ثبات کننده یمن بوده است.

۲- هم زمان با انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ و شروع جنگ تحمیلی اندکی بعد از آن، کشورهای حوزه همکاری خلیج فارس (بلاخص عربستان سعودی) با حمایت گسترده مالی و سیاسی از صدام حسین، در جنگی که بالغ بر پانصد میلیارد دلار خسارت برای ایران به بار آورد دخالت مستقیم داشتند. کشتار بیش از ۲۷۵ نفر از حجاج ایرانی در مراسم حج سال ۱۹۸۷ که منجر به قطع روابط دیپلماتیک بین دو کشور گردید را هم باید جزء موارد عدم رعایت حسن همجواری در سیاست های عربستان در سال های اولیه بعد از روی کار آمدن نظام جمهوری اسلامی در ایران دانست.

۳- فشار عربستان به ایالت متحده " برای تشدید فشارهای اقتصادی و به راه انداختن جنگ نظامی با ایران.

۴- فرستادن نیروی نظامی به بحرین برای سرکوب معترضان به شرایط خفقان سیاسی در آن کشور،

۵-حمایت از دخالت نظامی غرب در لیبی برای سرنگون کردن رژیم معمر قذافی که موجب هرج و مرج در آن کشور گردیده است، و
۶- حمایت از کودتای نظامی در مصر،

علاوه بر موارد ذکر شده، آنچه عربستان درحمایت از افکار، ایدئولوژی گروههای تندرو و تروریستی در حال حاضر انجام می دهد، نه تنها یک تهدید مستقیم برای امنیت منطقه بوده که به عنوان یک عنصر بی ثبات کننده برای امنیت بین المللی می باشد.
حمایت عربستان، چه به صورت مالی و لجستیکی و چه به صورت ایدئولوژیکی، در ایجاد گروههای تروریستی نظیر طالبان و القاعده بر کسی پوشیده نیست. اما حمایت عربستان ازپدیده داعش در عراق و سوریه و هچنین زمینه سازی برای فعالیت این گروه در یمن، لیبی، کشورهای شمال آفریقا و نفوذ بالقوه آن به اروپا ، موجب بهانه دخالت قدرت های جهانی در امور خاورمیانه شده است، که احتمال شعله ور کردن یک درگیری بزرگتر منطقه ای و فرا منطقه ای را میسر می سازد.

رسوایی سیاستهای ریاض به حدی است که موجب واکنش انتقادی ایالت متحده، مهمترین حامی بین المللی این کشور شده است. سال گذشته در یک سخنرانی در دانشگاه هاروارد، جو بایدن، معاون ریاست جمهوری امریکا به نقش مخرب شرکای منطقه ای خود نظیر عربستان و امارات متحده عربی اشاره کرد و افزود که " بزرگترین مشکل ما در بحران سوریه نه دولت بشار اسد که متحدانمان نظیر عربستان، امارات و ترکیه هستند که صدها میلیون دلار را در حمایت از گروه های به اصطلاح مخالف میانه رو ولی در واقعیت تروریستی داعش و جبهه نصرة استفاده کردند."

همچنین هیلاری کلینتون در زمان وزارت خارجه اش، در یک یادداشت محرمانه که اخیرا افشاء شد، تصریح کرده که عربستان منبع اول تغذیه تروریسم در جهان است.

موسویان با تشریح نقش سازنده ایران درثبات منطقه مینویسد:
کنشهای منطقه ای ایران چه در افغانستان، چه در عراق و سوریه به عنوان یکی از عوامل اصلی عدم فروپاشی این کشورها شده است. ایران نقش بسیار تأثیرگذاری را در ثبات سیاسی افغانستان بعد از حمله سال ۲۰۰۱ ائتلاف بین المللی به رهبری امریکا داشت. روی کار آمدن دولت حامد کرزای (در صورتی که متحدین ایران نظیر ائتلاف شمال و گروه های تاجیک ، ازبک و هزاره از قدرت بالایی برخوردار بودند) تا حد بالایی به دلیل موافقت و همکاری گروه های متحد ایران بود.

در عراق و سوریه هم حضور ایران و سیاست های آن از دلایل تعیین کننده عدم فروپاشی نظام های سیاسی و حاکمیت ملی این دو کشور بوده است. به طور مثال سیاست کشورهای جهان غرب و آمریکا که بر مبنای حذف بشار اسد بود، اکنون به صورت چشمگیری به دیدگاه ایران نظیر آتش بس، تشکیل دولت وحدت ملی متشکل از حاکمیت فعلی و گروه های مخالف، فراهم کردن زمینه ی دوره انتقالی و در نهایت برگزاری انتخابات سراسری تحت نظارت بین المللی نزدیک شده است. جان کری، وزیر امور خارجه امریکا ، نیز در نشست گروه های مخالف در عربستان که در ژانویه سال جاری صورت گرفت " نزدیک شدن الویت های گروه های مخالف و شورشی به نقشه راه صلح مورد حمایت ایران و روسیه را شرط شرکت این گروه ها در گفتگوهای صلح عنوان کرد."

آقای ظریف وزیر خارجه ایران تصریح کرد که ایران دنبال تقابل با عربستان نیست. اما عربستان چنین سیاستی را در مورد ایران دنبال نمیکند. با وجود حمایت سعودی از تجاوز صدام با ایران و کشتن و زخمی کردن حدود ۴۰۰ تن از حجاج ایرانی، تهران بدنبال ایجاد همکاری منطقه ای برای صلح بود.

همچنین در سال ۱۹۹۸، جمهوری اسلامی بسته امنیتی با عربستان را توسط رئیس جمهور فعلی ایران، حسن روحانی، به امضا رساند. عربستان از عمل به تعهدات خود در سالهای بعد تخطی کرد زیرا اکنون اسناد ویکی لیکس فاش ساخته که عربستان به آمریکا برای حمله به ایران فشار آورد.

در شرایط فعلی که تنش بالا در روابط ایران و عربستان به دلیل کشته شدن ۴۶۰ تن از حجاج ایرانی در حادثه حج امسال و عدم یک عذر خواهی ساده از سوی ریاض، شرایط بدتر شده است و باید به این تقابل خاتمه داده شود.

این مقاله در پایان در مورد راه برون رفت تقابل ایران و عربستان میگوید:

در نهایت "بازی سرزنش متقابل" نمیتواند بازی آخر بین دوکشور باشد.مقامات ایران در عالیترین سطوح آماده حل اختلافات باعربستان از طریق دیپلماسی هستند. رهبری عربستان هم باید سیاست حاصل جمع صفر را کنارگذاشته و برای حل مشکلات وارد گفتگوی مستقیم باایران شود.

قدم اول میتواند احیاء توافقنامه امنیتی ایران و عربستان است که در سال ۱۹۹۸ توسط دکترروحانی دبیر وقت شورایعالی امنیت ملی و رییس جمهور فعلی ایران به امضاء رسیده است.
قدم دوم گفتگو و همکاری دوکشور برای ایجاد یک سیستم همکاری منطقه ای جامع بین ایران، عراق و کشورهای حوزه همکاری خلیج فارس (GCC) در مورد همکاریهای سیاسی،امنیتی اقتصادی وفرهنگی ازجمله مبارزه با تروریسم و عاریسازی منطقه از سلاحهای کشتار جمعی، میباشد.

الگوی مذاکرات هسته ای که به یک توافق برد-برد منجر شد، الگوی مناسب است. برجام بدون باور به تفکر برد-برد قطعاً دست یافتنی نبود، تفکری که ایران همیشه به آن پایبند بوده است.
 
کلمات کلیدی : حسین موسویان
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۱:۰۸:۰۶
درود بر هر ایرانی میهن دوست و لعن و نفرین بر تروریستهای عربستان و ترکیه و حامیانشون و سینه چاکاشون. خداوند همه شون رو ذلیل کنه (3553274) (alef-13)
 
محمد امین
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۲۱:۳۵:۱۹
کسی که مقاله تحلیلی میخونه بهتره احساسی نشه برادر من. اگر میشد به خلاصه مقاله یا ادعاهای عادل جبیر رو هم میگذاشتن تو مقاله شون بهتر میشد. (3554152) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۲:۰۰:۱۷
این گفته رهبری که سرنوشت سوریه از آن ملت سوریه است و اروپا و آمریکا حق ندارند در مورد آینده سوریه مداخله کنند مبین این است که تکرار مسئله برجام هسته‌ای در قضایای سوریه فاجعه‌آفرین است و رویکرد جمهوری اسلامی در مسائل منطقه رویکرد مقاومت و برخورد قاطع با مستکبرین است تا دست از عنادورزی خود بردارند و نه رویکرد خطرناک برد‌ برد که به جری‌تری شدن دشمن در عنادورزی می‌انجامد. (3553349) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۳:۰۹:۵۲
افرادی مانند موسویان از دوستداران حقیقی این نظام هستند و جمهوری اسلامی برای مبارزه با جبهه تبلیقاتی غرب و تکفیری ها به این عزیزان نیاز دارد الحق که این افراد علی رغم برخی تلاش ها برای هل دادن این افراد به سمت دشمن بی نتیجه بود (3553445) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۳:۳۸:۲۲
دوستان کاش کمی‌ به استدلال سفیر ترکیه توجه کنند، او می‌گوید که وقتی‌ ایران ۴۰ کیلومتری مرز خود با عراق را حوزه امنیتی خود اعلام می‌کند، چرا از ترکیه انتظار دارید که حتی چند متری مرز خود را حوزه امنیتی خود نداند؟!!!.... موضوع دفاع از ترکیه نیست، موضوع این است که ما باید در اعلام موضع خود جانب احتیاط را در نظر بگیریم و یا منتظر این گونه حرفها هم باشیم...

"مقامات ایرانی به کرات این موضع را اتخاذ کرده‌اند که اگر داعش به 40 کیلومتری مرزهای ایران برسد، خط قرمز ایران تلقی شده و دست به کار خواهند شد؛ ترکیه هم اگر سازمان‌های تروریستی مانند داعش یا پ.ی.د بخواهند در پشت مرزهایش اقداماتی را انجام دهند، حق دارد از خود دفاع کند." (3553486) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۶:۲۱:۳۳
مشكل اينجاست كه تركيه كردها را تروريست هاي تهديد كننده خود مي بيند نه داعش .
براي مثال ما در سالهاي اول جنگ تحميلي در غرب كشور مشغول درگيري بوديم ، در آن مقطع كموله ها مهمترين دشمن ما بودند ، پس نسبت به هرنوع حركتي از سوي آنها حساس بوديم و ديگر فرق نمي كرد نظام حاكم بر عراق چه باشد (3553715) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۲۳:۱۳:۱۰
چند نکته در مورد نظر دوستان:

۱- اگر ایران اعلام کرده ۴۰ کیلومتری مرز ایران ، خط قرمز ایران است و ما وارد می‌شویم، اگر دولت عراق مثلأ تحت فشار آمریکا ، حاضر به پذیرفتن اقدام ایران نشه، ایران باید مانند ترکیه دست روی دست بذاره تا مخالفان ایران به مرز خسروی برسند؟!

۲- خوب ما اعلام می‌کنیم ترکیه پشت داعش است، ولی‌ ترکیه عمیقا اعلام میکنه که داعش علیه ترکیه است و شاهد خود را بمب گزاریهای متعدد داعش در شهرهای ترکیه میدند.

۳- اگر به هر دلیلی نیرویی وارد هرات در شرق ایران بشه و میلیونها نفر را به اجبار بخواد به مرز ایران سرازیر کنه، آیا ما باید سکوت کنیم چون دولت کابل قادر به حمایت از مرز خود نیست و البته مخالف دخالت ما؟!...

۴- آیا دولت عراق حتی یک سرباز در مرز عراق و ترکیه دارد که وظائف امنیت مرز خود را انجام دهد... اگر همسایه دیوار به دیوار شما، خانه را پر از مجرم و معتاد کنه و نتواند آنها را بیرون کند، آیا ما باید دخالت نکنیم چون خانه خود او ‌ست...حداقل باید به پلیس اطلاع دهیم ، ولی‌ در دنیا هنوز پلیسی‌ برای این مسائل نیست... شورای امنیت به همین منظور است، ولی‌ اعضای آن به فکر باجگیری و امتیاز گیری برای انجام وظائف خود هستند... !

به هر حال در این مواقع همه حق را به خود میدان، و همین است که اصلا این درگیری به وجود آماده و به همین دلیل است که باید با مذاکره حل بشه و یا این همه زیان به اهم طرفها برسه و از همه مهمتر شاهد این فجایع انسانی‌ در سوریه باشیم!!!! (3554252) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۷:۲۴:۲۵
مرد حسابی این دیگه چه استدلالیه تو میکنی؟ ایران نرفته به عراق حمله یا تجاوز بکنه ترکیه داره این کارو میکنه فرق است بین این موضوعات ایران بخاد در عراق هم عملیات کنه با هماهنگی دولت عراق این کارو انجام میده بعد کجا دولت ترکیه به داعش حمله کرده؟ داعش کی به ترکیه حمله کرده؟ داعش داره با ترکیه تجارت میکنه دولت ترکیه نوکر عربستان و چاکر داعشه این اثبات شده الانم تا دیدن حلب و رقه در حال ازاد شدنه به دست و پا زدن افتادن
تا جایی که من میدونم ترکیه دهه ها است مشغول نسل کشی کوردها بوده قبلش هم به پاکسازی ارمنی ها و اشوری ها و علوی ها و یونانی تباران پرداخته بود که حدود یک تا دو میلیون ادم رو با همین سیاستش پاکسازی و نسل کشی کرد.کشوری نیست که حیثیت داشته باشه که بخایم در مورد نیتش بحث و جدل کنیم وضعیت کاما روشنه. به چه دلیل باید کمین کنه برای زدن هواپیمای روس؟ چرا کوردای سوریه رو داره میزنه در چند روز اخیر؟ چرا با عربستان هماهنگ شدن و به تکاپو افتادن برای حمله به سوریه؟ بعد من نمیدونم چه بیماری گرفتار مملکت ما شده که یک عده طرفدار ترکیه شدن که هیچ حیثیتی هم نداره. طرفدار وطن خودت باش مرد حسابی اخه این تفکرات چیه شما دارین؟ زبان هم شد بهانه برای حمایت از تروریسم؟ یک عده داخل هستن دائم تلاش میکنن ترکیه رو تبرئه کنن واقعا جای بهت و حیرته برای ما اینقدر که یک عده دارن از ترکیه حمایت می کنن طرفدارای رجب دون کیشوت در داخل خاک ترکیه نمیکنن. نکنید این کارها رو اینها از دید ناظر اگاه پنهان نمیمونه جنگ تموم میشه این حرکاتتون رو باید توجیه کنید و هیچ ماله ای هم برای ماله کشیش اون وقت پیدا نمی کنید.
الف اصلا ازت راضی نیستم کامنتا رو منتشر نمیکنی ده تا کامنت باید بذاریم یکی منتشر بشه (3553818) (alef-13)
 
عباس
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۷:۵۷:۵۲
این همه نفت سوریه از کجا قاچاق میشه این همه تروریست از کجا وارد سوریه میشن!وقتی خود ترکسه از خاکش تروریست ارسال میکنه ذیگه خط قرمز پشت مرزهاش بی معنیه،بعدشم ترکیه دنبال اینه که کرد های نخالف خودشو سرکوب کنه،بهانه اش تروریست های هاست!چطور چهار ساله سوریه رو با خاک یکسان کردن این ترکیه خط قرمز هاشو مشخص نکرد،حالا که کم کم ارتش سوریه،داره پدر داعش رو در میاره ترکیه و عربستان به فکر خطر تروریست ها افتادن؟؟؟ (3553864) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۸:۴۰:۲۱
فرقش اینه که داعش تروریست خارجیه ولی پ ک ک جزیی از مردم ترکیه هستند. (3553924) (alef-13)
 
اسدی
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۸:۴۵:۴۸
موضوع بی ر بطی را بیان کردی . ترکیه خودش بانی و حامی داعش است و چاقو دسته اش را نمی برد اینها همه خیمه شب بازی است . (3553928) (alef-13)
 
امیری
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۹:۰۴:۱۵
تمام مشکلات و بحران سوریه از همکاری ترکیه و اردن با سعودی و قطر و باز کردن مرزهای خود برعلیه سوریه و ارسال نیرو ی داعشی و تسلیحات به سوریه بود.ترکیه هرگز حتی یک تیر هم بسوی داعش و سایر گروههای تروریستی فعال در سوریه نخواهد انداخت.
اگر کمترین صداقتی در مسولان ترکیه وجود دارد باید مراکز تجمع تروریستها را که دولت سوریه مشخص میکند بمباران نماید،واین از محالات است.ترکیه بدنبال کارشکنی برعلیه سوریه و اجرای فرامین سعودیها است. (3553965) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۲۰:۱۳:۲۶
موضع ایران با هماهنگی دولت قانونی عراق بوده (3554060) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۲۰:۱۵:۴۸
اگر ترکیه ( اردوغان و دار و دستش ) دو رو نبود فرمایش شما درست بود .اما همین داعش رو ترکیه قوی کرده و انداخته بجان کردها و حالا که کردها قوی شدن و داعش رو دارن شکست میدن ترکیه شعار مبارزه با تروریست میده . (3554064) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۲۰:۳۳:۰۲
آخه ترکیه اول خودش داعش رو تو همون مرزها مستقر کرد و آموزش داد!

دلشون تنگ شده خب!! (3554087) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۲۱:۱۵:۲۲
فرقش اینه که ترکیه ساکنین طبیعی مناطق همسایه اش رو دشمن میدونه و ترجیح میده جای کرد ها، همسایه ی داعش باشه! (3554132) (alef-13)
 
عباس
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۲۱:۲۴:۴۶
سلام . اولا داعش یک گروه تروریستی میباشد واریانس هیچ دادستدی با این گروههای تکفیری ندارد دوما ترکیه با داعش ودیگر گروهای تروریستی دادوستد دارد سوما ترکیه برای گروههای تروریستی خط و نشان نکشیده است برای دولت و کسانی که با گروههای مبارزه میکنند محدوده مشخص کرده چهارما جنابعالی از ظاهر بینی خودداری کنید چون یک افت بزرگ فکری میباشد (3554141) (alef-13)
 
امیر
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۳:۴۳:۳۸
مقاله جامع و مانعی بود، مرسی اقای موسویان (3553496) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۶:۰۲:۳۰
بسیار علی (3553695) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۷:۴۲:۰۸
آقای موسویان نشان میدهند که با وجود همه بی محبتی که به ایشان شد , هنوز قلبش به خاطر ایران میتپد. بیشتر ایرانیهایی که در خارج زندگی میکنند , ایران را بیشتر از ایرانیهای داخل کشور دوست دارند. (3553840) (alef-13)
 
رضا.ف
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۹:۴۴:۳۷
اگر عربستان وسایر کشورهای منطقه حکام مادام العمر نداشتند وبجای آن حکومتی مردمی با انتخاب مردم ومدت زمان مشخص داشتند دیگر امکانات یک کشور را مطابق میل خود هزینه نمیکردند و بابت هر دلار باید جوابگو بودندو اگر قرار بر دخالت نظامی بود باید پارلمان تایید میکرد نه اینکه نظرات یک شخص .اختلاف ما با سعودی بر سر بحرین ،عراق ،یمن وسوریه میباشد (3554010) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۲-۰۱ ۰۰:۰۷:۵۷
جدای از بحث تروریسم و جنگ و از اینجور حرفها، به نظر من در ایران کسی بابت خرج کردن درآمد ها و دلارهای نفتی به مردم پاسخگو نیست. اصولا روشی تعیین نشده که یک شخص عادی بتواند به یک موضوعی که دست دولت و حکومت است اعتراض کند و جواب بخواهد. اگر شما سراغ دارید اعلام کنید و اینقدر حکام حکام نکنید. (3554297) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۹:۵۱:۰۶
اقای موسویان از معدود سیاستمداران جمهوری اسلامی است که وطن پرست است و برای کشور کار میکند نه خود و منفعت خود اقای ظریف صالحی هم همینطور هستند وطن پرستند و این در میان سیاستمداران جمهوری اسلامی خیلی رایج نیست که وطن پرست باشند اینها را باید طلا گرفت (3554023) (alef-13)
 
استاد علوم سیاسی دانشگاه
۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۹:۵۸:۰۰
کدامیک از دلواپسانی که امثال موسویان رو به خیانت متهم میکردند تا بحال یک نوشته موثر در دفاع از ایران در محافل بین المللی منتشر کرده اند؟ اساسا کدامیک توانایی انجام چنین کاری دارند؟؟ (3554040) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۲-۰۱ ۰۰:۱۹:۴۴
از آقای موسویان عذرخواهی می کنم، اما حکایت این مقاله و سعودی ها، حکایت یاسین به گوش خر خوندنه. (3554311) (alef-13)
 
سادات
۱۳۹۴-۱۲-۰۱ ۱۴:۳۹:۴۸
تمام افراد دولت باید جواب این بچه عرب بیابانی را بدهند چرا که انقدر اینها بد بخت هستند بالاتر ین افرادی که این است حال وروزشان بکلی تعطیل (3555293) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.