توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 250406
چاک هیگل؛ قربانی بزرگ نزاع کبوترها
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۳۵
سرانجام پس از کشمکش‌های زیاد، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا ترجیح داد از سمت خود استعفا دهد.

به گزارش رسالت، این در حالی‌است که منازعات و اختلافات میان هیگل و اوباما در حوزه سیاست خارجی واشنگتن در خاورمیانه و نظام بین الملل از ماههای قبل به عرصه رسانه ای کشیده شده بود. اگرچه مقامات رسمی آمریکا سعی در تکذیب این منازعات و اختلافات داشتند، اما در عمل شاهد تشدید روزمره اختلافات و در نهایت استعفای اجباری هیگل از سمت خود بودیم. در این خصوص برگزاری انتخابات میاندوره ای کنگره و شکست دموکراتها در این ماراتن نقش تعیین کننده ای در این حوزه داشت.

طی روزهای اخیر مقالات و مطالب زیادی در خصوص استعفای هیگل و دلایل آن منتشر شده است. در این میان روزنامه شیکاگو تریبیون روز سه‌شنبه سرمقاله خود را به جدایی «چاک هیگل» از وزارت دفاع آمریکا اختصاص داده و آن را نشانه شکست سیاست خارجی «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا دانسته است. آنچه مسلم است اینکه استعفای هیگل خودخواسته نبوده و تحت فشار اوباما صورت گرفته است. در چنین شرایطی می توان هیگل را قربانی بزرگ نزاع کبوترها پس از شکست در برابر بازها ( جمهوریخواهان) دانست. شبکه سی‌ان‌ان و دیگر رسانه‌های آمریکایی گزارش داده‌اند که این کناره‌گیری تحت فشار اوباما و به واسطه اختلاف میان کاخ سفید و پنتاگون در زمینه عملیات نظامی در خاورمیانه صورت گرفته است.

در این خصوص اکثر رسانه های آمریکایی بر روی شکست‌های منطقه ای و بین المللی آمریکا تمرکز کرده اند. در هر صورت ریشه برکناری هیگل را می توان در همین شکستها جستجو کرد.مسئولیت این عقبگردها با شخص رئیس‌جمهور است. اما روز دوشنبه، چاک هیگل وزیر دفاع هزینه این آشفتگی را داد و مجبور به استعفا شد. بعضی اوقات تغییر نیروها ساده‌تر از تغییر واقعیت در صحنه است. اما همین دومی است که اهمیت دارد.

در این میان،برخی تصور می کردند هیگل تنها فردی است که به دلیل موافقتش با کاهش بودجه پنتاگون می تواند با اوباما کنار بیاید . هیگل بر خلاف اسلافش «رابرت گیتس» و «لئون پانه‌تا» با این طرح موافق بود. با این وجود وی هرگز نتوانست با مدیریت حجم بالای کاغذبازی در پنتاگون کنار بیاید، «او در سال ۲۰۱۳ در جلسه بررسی صلاحیتش، آنقدر بد صحبت کرد که ۴۱ عضو سنا (از ۱۰۰ عضو) علیه وی ر‌أی دادند، حتی با وجود آنکه هیگل ۱۲ سال در آن نهاد فعالیت می‌کرد.»

در این خصوص شرایط بحرانی به وجود آمده در منطقه و نظام بین الملل، زمینه را برای برکناری هیگل فراهم ساخته است. بر این اساس رسانه های آمریکایی معتقدند که انتخاب هیگل از ابتدا از سوی بسیاری اقدامی هوشمندانه تلقی نشده و حالا که اوباما مجبور است سیاست‌های خود که پیشتر مبتنی بر کاهش حضور نظامی بود را تغییر دهد، هیگل بیش از پیش با سیاست‌های اوباما ناهمخوان به نظر می‌رسد.

برکناری هیگل در میان جمهوریخواهان و سناتورهای مشهور حزب مخالف دموکرانها نیز بازتابهایی داشته است. جان مک کین سناتور افراطی حزب جمهوریخواه در این خصوص می گوید : "نهایتا، رئیس‌جمهور باید بفهمد که منشا اصلی شکست‌های او در زمینه امنیت ملی، عموما ناشی از سیاست‌های نادرست و نقشی است که کاخ سفید در پیشبرد و اجرای آنها ایفا کرده است."

کناره‌گیری ناگهانی «چاگ هیگل» وزیر دفاع آمریکا، نشان از شکاف عمیق داخل دولت اوباما در مسئله امنیت ملی این کشور است در این خصوص دیلی تلگراف ادعا کرده است که کناره گیری هیگل تنها ساعات اندکی پس از تمدید مذاکرات هسته‌ای ایران، نشان از عدم توانایی دولت آمریکا برای توافق موثر با تهدیدات امنیت ملی این کشور است.در هر صورت نباید این تحلیل را نیز در ملاحظات خود دور از نظر نگاه داریم. دغدغه ها و چالشهایی که آمریکا به دست خود در نظام بین الملل ایجاد کرده است، هم اکنون به بحرانی مزمن در داخل خود این کشور تبدیل شده است. .

بسیاری از منابع آمریکایی نیز اعلام کرده اند که کناره‌ گیری هیگل به دلیل اختلافات کوچکی بین اوباما و وزیر دفاعش در موضوع مبارزه با داعش در سوریه و عراق بود. درحالی‌که کاخ سفید با اخطار از خطر داعش گفته بود میزان خطر این گروه برای آمریکا مشخص نیست و نمی‌توان آن را تخمین زد، هیگل در محکوم کردن داعش با صراحت گفت داعش تهدیدی‌است قریب الوقوع برای هر آنچه در اختیار داریم.

این سخنان هیگل منجر به اختلافات وی با کاخ سفید شد تا جایی که به عقیده بسیاری از ناظران همین مسئله دلیل کناره گیری هیگل از وزارت دفاع آمریکا، تنها دو سال بعد از انتصاب به این سمت، است.بر این اساس اوباما مایل است در موضوع داعش، وزارت دفاعش از سیاست عدم مقابله وی پشتیبانی کند که به نظر می‌رسد این پشتیبانی از سوی هیگل انجام نگرفت. به باور کارشناسان، این عملکرد اوباما نشانه‌ای بود که اهمیت جایگاه رئیس جمهور در مناسبات بین‌المللی را نشان دهد.در هر صورت رسانه های غربی از مدتها قبل به استقبال استعفای هیگل رفته بودند.

طی هفته های اخیر رسانه های آمریکایی موضوع خروج هیگل وزیر دفاع آمریکا از کابینه اوباما را با شدت بیشتری مطرح می کردند. همان گونه که اشاره شد، در این میان اختلافات هیگل و کاخ سفید بر سر رویکرد آمریکا در سوریه از اصلی ترین موضوعاتی است که مورد توجه رسانه های مختلف آمریکایی قرار گرفته و حتی در این خصوص اخیرا برخی اخبار از ارسال نامه ای هشدار آمیز از سوی هیگل به اوباما حمایت داشت. به نظر می رسد پس از شکست دموکراتها در انتخابات میاندوره ای
هم اکنون بهانه لازم برای جابه جایی هیگل به دست آمده بود در نهایت نیز این اقدام علنی شد. 

روزنامه واشنگتن پست در مطلبی به قلم دیوید ایگناتیوس حدود یکماه قبل اعلام کرده بود که وزیر دفاع آمریکا احتمالا تا پایان دوره دوم ریاست‌جمهوری آمریکا در این پست نخواهد ماند. واشنگتن پست مشکل بزرگ اوباما را جنگ علیه داعش می‌داند و تاکید می‌کند که سیاست اوباما در قبال داعش همچنان مبهم و محتاطانه است و این درحالی است که نیروهای افراط گرا درحال گسترش یافتن هستند.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.