توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 264906
در مذاکرات بر سر چه مسائلی بحث می شود؟
تاریخ انتشار : شنبه ۸ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۲۲:۰۶
اسوشیتدپرس در گزارشی از لوزان به قلم جرج جان نوشت:

مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران روز شنبه با پیوستن وزیران امور خارجه فرانسه و آلمان به جان کری همتای آمریکایی آنها در مذاکرات با دیپلمات ارشد ایران در حالی سرعت گرفت که مهلت آخر ماه مارس برای رسیدن به یک توافق اولیه تا چند روز دیگر پایان می یابد.

در حالی که فقط چهار روز از این مهلت باقی است،‌ مذاکره کنندگان در شهر لوزان سوییس دور دیگری از مذاکرات را در نشست های طولانی خود آغاز کردند که امیدوارند به حصول یک توافق کلی دو تا سه صفحه ای بینجامد که می تواند مبنای یک توافق جامع تا پایان ماه ژوئن باشد. مقامات دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا ممکن است سناتورهای مخالف هرگونه توافق سست با ایران را از جزئیاتی فراتر از آنچه در این سند ذکر می شود مطلع سازد.

کری در پاسخ به این سوال که آیا در شروع نخستین دیدارش در روز شنبه با محمد جواد ظریف ، همتای ایرانی خود، انتظار یک روز خوب را دارد گفت: «ما منتظر عصر امروز هستیم.» کری قرار بود اواخر امروز با لوران فابیوس و فرانک والتر اشتاینمایر وزیران امور خارجه فرانسه و آلمان دیدار کند. وزیران امور خارجه روسیه، چین و انگلیس نیز قرار است در آخر هفته به لوزان بیایند.

اما دیپلمات های حاضر در مذاکرات می گویند حضور وزیران امور خارجه کشورهای دیگر در مذاکرات لزوما به معنای آن نیست که توافق تقریبا قطعی است. آنها می گویند برخی موانع باقی است و وزیران امور خارجه برای مشورت به لوزان می آیند.

فابیوس در بدو ورود به لوزان به خبرنگاران گفت :«مذاکرات طولانی و دشوار بوده است. ما در خصوص برخی مسائل پیشرفت داشته ایم، اما در خصوص برخی مسائل دیگر پیشرفت کافی نبوده است.» علی اکبر صالحی ، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در گفتگو با خبرگزاری ایرنا گفت یکی دو مسئله پیچیده شده است و طرفین می کوشند مشکلات را حل و فصل کنند.

ایران می گوید بلندپروازی های هسته ای این کشور کاملا صلح آمیز است ، اما کشورهای دیگر از این نگرانند که تهران به دنبال تولید سلاح هسته ای باشد.

بر سر مسئله اصلی -- شکل آینده برنامه غنی سازی اورانیوم ایران، که از آن می توان برای تولید سوخت هسته ای ، در علم و پزشکی و نیز برای تولید ماده شکافت پذیر سلاح های هسته ای استفاده کرد -- پیشرفت حاصل شده است. طرف های مذاکرات به این توافق اولیه دست یافته اند که ایران برای دست کم ۱۰ سال بیش از ۶۰۰۰ سانتریفوژ در سایت غنی سازی اصلی خود نگهداری نکند و محدودیت ها به صورت تدریجی در پنج سال بعدی روی این برنامه و فعالیت های دیگر که تهران می تواند از آنها برای تولید بمب استفاده کند کاهش یابد.

سرنوشت یک مرکز مستحکم و زیرزمینی که قبلا از آن برای غنی سازی اورانیوم استفاده می شد نیز ظاهرا در حال حل و فصل شدن است. برخی مقامات به اسوشیتدپرس گفتند آمریکا ممکن است به ایران اجازه دهد صدها سانتریفوژ در تاسیسات فردو نگه دارد و در ازای آن ایران با برخی محدودیت ها در زمینه فعالیت های تحقیق و توسعه در سایت های دیگر موافقت کند. ایرانی ها اجازه نخواهند داشت به فعالیت هایی بپردازند که ممکن است به تولید بمب اتمی بینجامد و این سایت مشمول بازرسی های بین المللی قرار خواهد گرفت.

این مقامات گفتند هر سانتریفوژی که در فردو باقی می ماند به جای تغذیه با اورانیوم، با عناصری تغذیه خواهد شد که در پزشکی ، صنعت یا علوم کاربرد دارند.

تعداد سانتریفوژها در فردو آنقدر اندک خواهد بود که حتی اگر از آنها برای غنی سازی اورانیوم استفاده شود ، قادر نخواهند بود در عرض یک سال ماده مورد نیاز برای ساخت یک بمب را تولید کنند -- یعنی کوتاه ترین چارچوب زمانی که واشنگتن و شرکایش در مذاکرات درخواست کرده اند.

طرح یک رئاکتور هسته ای تقریبا تکمیل شده نیز طوری تغییر خواهد کرد که مقدار پلوتونیوم تولید شده در آن از آنچه ابتدا پیش بینی شده بود بسیار کمتر خواهد شد. چیزی که هنوز مشکل ساز است برنامه تحقیق و توسعه ایران است. تهران مایل است محدودیت ها در زمینه تولید سانتریفوژهای پیشرفته از آنچه آمریکا می خواهد کمتر باشد.
مسئله لغو تحریم ها نیز همچنان مورد اختلاف است و ایرانی ها می خواهند محدودیت های اقتصادی یکباره برچیده شود -- چیزی که آمریکایی ها مایل به آن نیستند. افزون بر آن، درباره چگونگی راستی آزمایی پایبندی ایران به هرگونه توافق نیز پرسش هایی باقی است.

فابیوس در اظهاراتش گفت فرانسه هنوز بر سر این مسئله رضایت ندارد.

وی گفت :«مسلما چیزی که اهمیت دارد محتوای تعهداتی است که بر عهده گرفته می شود، اما در عین حال -- و من روی آن تاکید می کنم -- شفافیت ساز و کار کنترل است که ما بتوانیم مطمئن باشیم که به تعهدات عمل می شود.»
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.