توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 268704
راهنمای کتاب/«الکی خوش و چهار نمایشنامه ی دیگر»؛ امیر لشکری؛ نیستان
بی احساس نیستم، بی تفاوتم!
حنانه توکلی، 7 اردیبهشت 94
تاریخ انتشار : دوشنبه ۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۵۲
الکی خوش و چهار نمایشنامه ی دیگر
نویسنده: امیر لشکری
ناشر: نیستان، چاپ اول ۱۳۹۳
۱۷۶ صفحه، ۱۲۰۰۰ تومان

این کتاب را فروشگاه اینترنتی شهر کتاب تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می کند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.

*****

مولیر، کمدی نویس بزرگ قرن هفده فرانسه تنها راه کشف حقیقت را، آنچه واقعاً از خوب و بد و زیبا و زشت در نهاد وجود انسان سرشته شده است، در معاشرت با مردم و نشست و برخاست و معاشرت با طبقات مختلف میداند.

«الکی خوش»، تازه ترین اثر امیر لشکری، نمایشنامه نویس جوان، مجموعه پنج نمایشنامه است که توانسته به راحتی و با ظرافت کافی مردمانی از جنس خودمان را به رخمان بکشد. گرچه ژانر نمایشنامه در ادبیات امروز ایران ما کمی مهجور واقع شده اما تلاش لشکری را میتوان گامی بی ادعا و فروتنانه در پر نور ساختن این نوع ادبی دانست.

کتابخوان هایی که شاید بیشتر تمایل به خواندن داستان هایی با خط زمانی کلاسیک داشته باشند و توقعشان را کتابهایی برآورده سازد که روایت را به گونهای استاندارد با آغاز و پیرنگ و پایانی شسته رفته و در چارچوب در اختیارشان میگذارد شاید در نگاه نخست دست و دلشان به برداشتن مجموعه ای از چند نمایشنامه از قفسه نرود. اما این حوضچه ی علم و معرفت کتابخوانی کلاسیک هم گاهی نیاز به پرتاب سنگریزه هایی دارد که امواج ظریف و مدورش چشم را جلایی تازه بخشد.

شاید قدم گذاشتن به وادی خیال و عجایب کار امیر لشکری نباشد اما به طور حتم این نگاه ساده به مضامین اجتماعی که درونمای هی کمدی های وی هستند، قطعاً حاصل دیدن و دقیق دیدن همین مردم کوچه و بازار است. مردمی که میتوانند گاه تا حدی بینهایت افراطی غیرقابل پیش بینی باشند.

این اثر، مجموعه ای از روایات ساده را در برمی گیرد که در عین روانی کلام، مسیری شگفت انگیز را در منطق و ذهن خواننده طی کرده و تنها در یک نقطه -تأکید میکنم در یک نقطه و نه حتی با پیش درآمد- با چرخشی کاملاً غیرقابل انتظار، نتیجه ی دلخواه خود را رقم می زنند. در «الکی خوش» شاهد رحم و شفقتی پوشالی از سوی یکی از شخصیتها هستیم. طنز کلام به خوبی هر چه تمامتر با دوپهلو یا حتی چندپهلو کردن جملات کوتاه، ذهن خواننده را نیز به بازی گرفته و این حق را برای نویسنده محفوظ میدارد که بتواند بر اساس همین ابهام، پایان بندی مختص خود را رقم بزند. تازگی و جوانی کلام را نیز می توان در اصطلاحات آشنا به زمان و زبان امروز ما دید. جسارت لشکری در پایانبندی، ولع شروع خواندن نمایشنامه ی بعدی را به جان خواننده می اندازد.

در کمدی های امیر لشکری با پرسوناژی اندک و فضاهای کوچک و پلاتوهای ثابت، مینی مال و عاری از پیچیدگی روبرو هستیم. طنز کلامی که جنبه ی کمدی بودن را در میانهی نمایشنامه به رخ می کشد، قویترین نوع طنز در این اثر میباشد. مدت زمان نمایشنامه ها معمولاً از چند ساعت فراتر نمیرود. می توان به وبی تأثیر طنز مولیر را که در نمایشنامه های مختلفش از سؤال و جواب های بسیار کوتاه و مکرر برای نشاندن لبخند بر لب حضار مدد می جست در کمدی «فقط کافیه چند لحظه فکر کنی» این کتاب دید.
تماس لطیف کمدی و مفاهیم و مضامین عمیق اجتماعی، همراه با زینتی هنرمندانه از پایان بندیه ای غیرقابلپیشبینی لطفی خاص به این کتاب بخشیده. این لطف را که با قلقلکی عمیق و قلم بی ادعای این نویسنده ی تازه نفس عرصه ی تئاتر همراه است، تقدیم میکنیم به تمام ارادتمندان کتاب.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
بی احساس نیستم، بی تفاوتم!