نظر منتشر شده
۱۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 271106
وام خودرو ١٥ میلیون، بازپرداخت ٣١ میلیون
تاریخ انتشار : جمعه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۱۴
روزنامه اعتماد در گزارشی، به بررسی ابلاغیه جدید بانک مرکزی درمورد «افزایش مبلغ تسهیلات خُرد» و مسائل و مشکلاتی که در راه اجرای آن وجود دارد، پرداخته است.

این روزنامه نوشت: تسهیلات خرد براساس ابلاغیه بانک مرکزی افزایش یافت. به این ترتیب، تسهیلات خودرو را با سقف ١٥ میلیون تومان، تعمیر مسکن ١٠ میلیون تومان، خرید کالا ٨ میلیون تومان، خرید خودرو در قالب جایگزینی خودروهای فرسوده ٢٠ میلیون تومان و نهایتا کارت اعتباری پنج میلیون تومان تعیین شد.

این تسهیلات در قالب عقود مبادله‌ای قرار است با نرخ سود ٢١ درصد به متقاضیان پرداخت شود؛ سودی که اغلب تا پیش از این بالای ٢٨ درصد در نظر گرفته می‌شد. محاسبه اولیه نرخ سود ٢١ درصدی ابلاغ شده، نشان می‌دهد دریافت کننده تسهیلات خودرو برای پرداخت وام ١٥ میلیون تومانی در طول پنج سال باید ماهانه ٥١٢ هزار تومان پرداختی داشته باشد. این به مفهوم آن است که در طول پنج سال مشتری ١٥ میلیون و ٧٥٠ هزار تومان سود علاوه بر اصل پول به بانک عامل پرداخت خواهد کرد.

فرمول‌هایی برای دور زدن قوانین

حال با وجود نرخ سودی که در طول پنج سال دو برابر اصل وام اعطا شده را نصیب بانک خواهد کرد، باز هم بانک‌ها زیر بار پرداخت این تسهیلات نمی‌روند.

مسئول اعتبارات یکی از بانک‌هایی که مدتی است به جرگه بانک‌های خصوصی کشور پیوسته است به خبرنگار «اعتماد» گفت: هنوز از طرف بانک‌ها دستور جدید پرداخت تسهیلات خرد به شعب ابلاغ نشده است، اما در صورت ابلاغ نیز گمان نکنید تسهیلات با نرخ ٢١ درصد پرداخت می‌شود. بانک‌ها همیشه فرمول‌ها، بند و تبصره‌هایی دارند که نرخ سود را - اگرچه اسمی - روی ٢١ درصد می‌بندند، اما در عمل نرخ عقود مشارکتی را از مشتریان دریافت می‌کنند.

او همچنین با بیان اینکه سال گذشته وام خودرو ١٠ میلیون تومان در نظر گرفته شده بود، گفت که بیش از ٢٨ درصد سود از این نوع تسهیلات دریافت می‌شد.

خبری از تسهیلات خرد نیست

در یک بررسی میدانی مشخص شد که هیچ یک از شعب بانک‌های کشور در جریان ابلاغیه جدید بانک مرکزی قرار نگرفته‌اند. فردی که در پشت باجه تسهیلات بانکی خصوصی نشسته است، اظهار کرد: بعد از آنکه بانک مرکزی دستورالعملی را ابلاغ می‌کند، دو هفته بعد از سوی بانک‌ها به شعب اعلام می‌شود. پس اگر اکنون بانک مرکزی دستور پرداخت تسهیلات جدید را ابلاغ کرده است، ابتدای خرداد منتظر ابلاغ آن به شعب بانک‌ها باشید.

در بین ٣١ بانک و موسسه اعتباری کشور تنها چند بانک دولتی و تازه خصوصی شده، تسهیلات خرد را در لیست پرداختی‌های‌شان داشتند. در مراجعه به اغلب بانک‌های خصوصی مشاهده می‌شد که نه فقط امسال، بلکه سال‌های گذشته نیز پرداخت این تسهیلات در دستور کار این بانک‌ها نبوده است. علت هم همان قید مبادله‌ای بودن این تسهیلات است که دست بانک را برای دریافت سودهای بالاتر می‌بندد.

وعده بانک مرکزی برای اولویت اول شدن تسهیلات خرد

امسال اما مسئولان بانک مرکزی تاکید می‌کنند که پرداخت تسهیلات خرد در اولویت نخست بانک‌ها قرار خواهد گرفت. این مطلب را سید علی اصغر میرمحمد صادقی، مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی اعلام کرد. او در زمینه روش صحیح اعطای تسهیلات خرد گفت: ابتدا باید متقاضیان واقعی شناسایی شوند و اهتمام داریم تسهیلات به اقشار نیازمند جامعه برسد، چون در گذشته گزارش‌هایی از اعطای تسهیلات صوری در زمینه خرید خودرو و کالا وجود داشت.

میرمحمد صادقی با اشاره به جلسه‌ای که با نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت و خودروسازان برگزار شده، تصریح کرد: شیوه نامه اجرای صحیح مصوبات، تدوین شده و حداکثر طی هفته آتی به بانک‌ها ابلاغ خواهد شد.

مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی به هماهنگی‌های ایجاد شده با وزارت صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد و گفت: مکانیزم طراحی شده توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به گونه‌ای است که تسهیلات به کالاها و خودروهای تولید داخلی و مصرف کنندگان واقعی تعلق بگیرد.

وی با بیان اینکه سقف تسهیلات پرداختی برای وام خودرو ١٥٠ میلیون ریال و ٦٠ درصد کل مبلغ خودرو است، عنوان کرد: عملکرد بانک‌ها برای تحقق این اهداف براساس گزارش‌های ماهانه آنها، رصد شده و با بانک‌هایی که عملکرد مناسبی نداشته باشند، برخورد خواهد شد. به طور کلی، بانک‌ها باید در حل مشکلات متقاضیان واقعی عمل کنند.

میرمحمد صادقی مدت زمان بازپرداخت تسهیلات را سه تا پنج ساله عنوان کرد و افزود: سود این تسهیلات در قالب عقود مبادله‌ای مصوب شورای پول و اعتبار ٢١ درصد تعیین شده است.

قواعد عجیب در پرداخت تسهیلات

اگرچه بانک‌ها موظف هستند تسهیلات خرد را پس از ابلاغ شیوه نامه بانک مرکزی اجرایی کنند، اما برخی بانک‌ها به طور کل پرداخت این تسهیلات را در دستور کار ندارند. آنهایی هم که پرداخت این تسهیلات را پس از رسیدن شیوه نامه ابلاغی به دست شعب انجام خواهند داد، از قواعد عجیب و غریبی صحبت می‌کنند که در هیچ قسمت از ابلاغیه بانک مرکزی دیده نمی‌شود.

یکی از بانک‌های دولتی به خبرنگار اعتماد که به عنوان درخواست کننده تسهیلات به این بانک مراجعه کرده بود، اعلام کرد که باید برای دریافت تسهیلات خودرو سپرده‌ای بالای ١٠ میلیون تومان را به مدت ٩ ماه نزد بانک بگذارد و در صورتی که این تسهیلات را به صورت فوری نیازمند است باید ٣٠ درصد از تسهیلات به عنوان تضمین نزد بانک نگه داشته شود.

به گفته متصدی اعتبارات این بانک، پس از ٩ ماه سپرده‌گذاری، حدود ٢٠ میلیون تومان تسهیلات خودرو به متقاضی داده می‌شود و در صورت نداشتن سپرده، شش میلیون تومان از تسهیلات ٢٠ میلیون تومانی تا پایان پرداخت تسهیلات نزد بانک نگه داشته می‌شود.

نرخ‌هایی که از هیچ رویه‌ای پیروی نمی‌کنند

اما یکی از بانک‌های تخصصی،‌ پرداخت تسهیلات فوق را امکان پذیر و در دستور کار بانک دانست. اما تفاوت آنجا بود که برای پرداخت این تسهیلات خرد، سودی بالغ بر ٣٠ درصد در این بانک تعریف شده است.

این نرخ نه تنها از نرخ تعریف شده برای سال جاری بسیار بالاتر است، بلکه حتی از نرخ سود عقود مشارکتی در سال گذشته نیز بیشتر است.

این درحالی است که بانک مزبور یکی از بانک‌های تخصصی دارای مجوز و تحت نظارت بانک مرکزی است. لذا مشخص نیست اگر بانک مرکزی بر عملکرد بانک‌های مجوز دار نظارت دارد، این بی‌ضابطگی‌ها از کجا نشات گرفته و چگونه در روز روشن اجرایی می‌شود.

در این بین مشتریان سردرگم، نمی‌دانند چرا از سوی بانک مرکزی بارها از سپرده‌گذاری و تسهیلات‌گیری در موسسات و بانک‌های فاقد مجوز منع شده‌اند. در حالی که بانک‌های دارای مجوز نیز از هیچ یک از قواعد تعیین شده بانک مرکزی تبعیت نمی‌کنند.
 
کلمات کلیدی : وام خودرو
 
امیر
۱۳۹۴-۰۲-۲۵ ۰۹:۴۷:۵۹
بانکداری از نوع بدون ...!!!!!!! (2890408) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۵ ۱۰:۱۶:۰۴
بعضی وقتهاآدم شک میکنه واقعا کشورما ایران اسلامی است !!!مثلاکجای کشورهای دنیا مخصوصا کفار ومشرکان اینقدر سود روی وامهاشون میکشن؟؟؟ مام ۱۵میلیونی رو ۱۵میلیون بذاری روش ....؟؟؟؟؟؟؟ یعنی مملکت ما شیعه علی ع واولاد علی ع است که بانکهایمان از لحاظ ر...دردنیامقام اول رودارند !!!!!!!!!! البته میدانم هیچ وقت این کامنت پخش نمیشه ولی درد دلی بیش نیست کسی هم اصلاگوش ونخواهد خواند ............ حرام چه بلایی سرما آورده که سرسوزنی رحم دربین بعضیها یمسلمان نیست ...... رحم کنیدبه همدیگر تا خدا به شما رحم کند...... (2890422) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۵ ۱۰:۲۴:۲۶
کلا مسئولین با وام دادن خودشون را راحت کردن اخه این وام قسط نداره؟؟
نه ایجاد اشتغال
نه خروج از رکود
نه تولید
فقط وام بگیرید و دو برابر بر گردانید خوب سود خوبی هم برای دولت و هم بانک ها دارد... (2890424) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۵ ۱۰:۵۲:۱۰
سلام
مبلغی که شما درج کرده اید معادل سود 41.92 درصد هست و این موضوع سود وام را حرام شرعی میکند
از یک سو این سود بسیار بیشتر از نرخ قانونی و خلاف قانون و حرام است
از سوی دیگر چون به مشتری درصد پایین تر ی اعلام میشود این کار غش در معامله بوده و حرام است
با این حساب هر کاری که با این پول حرام انجام شود نیز حرام است و خداوند از آن راضی نیست
یعنی اگر با این پول حرام ساختمانی بنا شود به ساکنان آن خیر نخواهد رسید و نماز در آن باطل است
اگر این پول وام ازدواج شود و با آن یک زندگی مشترک آغاز گردد آن زندگی مشترک همیشه زیر سایه این پول حرام است و باید هر لحظه منتظر آثار آن بود.........
اگر به دنبال منشا برخی فسادها در جامعه هستیم کافیست کمی هم به مال حرام در زندگی مردم فکر کنیم (2890438) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۵ ۱۱:۲۳:۱۵
در یک کلام خودتون گیر اوردین.... با این شیوه ی وام دادن -شیره ی مردم را میکشید بیرون و میگویید هم بانک داری اسلامی داریم (2890472) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۵ ۱۲:۳۳:۴۵
در اقتصاد خودمان، بانکها به بنگاههای «پول فروشی» تبدیل شده اند و استانداردهای هیچ کدام از سیستمهای اقتصادی شناخته شده دنیا را ندارند. متأسفانه اسم آن را هم گذاشته اند بانکداری اسلامی. و این ظلم آشکاری به اسلام است که اصولاً هیچ کاری به بانکداری ندارد و صرفاً معیارهای معامله و حلال خوری را معین کرده است؛ همان چیزی که سیستم بانکداری و اقتصاد ما با آن بیگانه است! (2890565) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۵ ۱۳:۴۹:۳۶
انشاا... بتدریج مسولان سود بانکی را تک رقمی کنند. (2890703) (alef-11)
 
اکبر
۱۳۹۴-۰۲-۲۵ ۱۵:۱۲:۵۸
فقط متونم بگم متاسفم (2890801) (alef-11)
 
ناشناس
۱۳۹۴-۰۲-۲۵ ۱۷:۲۷:۱۹
مردم باید پشت هم باشن و خودروی داخلی رو تحریم کنن .با همون پول اندک خودروی خارحی بخرن تا ایران خودرو و سایپا بفهمن قوطی کبریتی که میسازن جان انسان ها رو تهدید میکنه (2890931) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۶ ۰۱:۵۵:۱۶
خدا لعنت کند این شیوه را (2891422) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۰:۴۷:۲۶
آدم واقعا میمونه چی بگه؟ دیگه هر جا اسم وام میاد حالم بهم میخوره...شورشو در اوردن (3176844) (alef-11)
 
فریدون
۱۳۹۴-۰۷-۰۶ ۰۷:۵۴:۳۷
بعد میگن چرا اینقدر دزدی و کلاه برداری زیاد شده!یه جوون بخواد یه ماشین بخره باهاش یه لقمه نون دربیاره باید چیکارکنه؟!دزدی کنه؟!یا کلاه مردم رو برداره؟یا بره پول بهره ای بگیره؟ (3218515) (alef-11)
 
ایران
۱۳۹۴-۰۷-۲۷ ۱۰:۲۰:۰۸
دولت جان !
دلبندم
چرا حرف مردم رو نمی فهمی
مردم دوتا مشکل در رابطه با خودروی داخلی دارن
اون دوتا رو حل کن
اصلا نیازی به دادن وام نداری
یکی قیمته
دومی کیفیته
به جای گوش کردن به حرف های سیاسی خودرو سازان یه ذره، فقط یه ذره به حرف مردم گوش کن
بعدش گول زدن مردم رو پاک فراموش کن (3269131) (alef-13)
 
پارسا
۱۳۹۴-۰۷-۳۰ ۲۳:۴۰:۲۱
شمارا به خداقسم اینکار را نکنید وامهایی که حکم نزول را دارد با بهره ای که خدا می داند چه خانواده هایی را دچار مشکل خواهد نمود فکر مردم باشید نه خودرو سازانی که این وامهای با بهره آنچنانی می دهند تا فقط جیبهای آنها پرتر شود والا اقتصاد مملکت برایشان حکم داستانی کهنه را دارد وبه فکر مردمی که مملکت را در دوران 8سال جنگ دفاع مقدس محکم نگاه داشتند ودر دوران تحریم نیز دست نیاز به سوی اجنبیها دراز نکردند پس باید به این مردم باید احترام گذاشت وخودروی بی کیفیت و چندین برابر گران را به بها به مردم شهید پرور بدهند نه به بهانه به امید روزی که فقط هر ایرانی حودروی ایرانی مطالبه نماید والسلام (3276161) (alef-11)
 
مسعود
۱۳۹۴-۰۸-۱۷ ۱۳:۵۲:۵۶
ببینید بعضی ها مثل من چاره ای ندارن، یه ماشین دارم 15سالشه، چهار تا خیابون سوار میشم ، هشتا خیابون هل می دم تا برسم تعمیر گاه، پول هم ندارم بذارم روش مدل بلاتر بخرم، کارم روی ماشینمه، به نظر شما این وضعیت رو چی میگن. ب خدا اعصاب نموده واسم. چند تا بانک هم رفتم بهم وام ندادن تا حداقل صفر نخرم. این شرایط واسه من خوبه ولی دلم نمیاد برم ثبت نام از این طرف هم دیگه دارم ناراحتی روحی پیدا می کنم با این ماشین.
خب آدمهایی با شرایط من زیادن، به نظرتون باید چیکار کنن؟ زندگی نکنن؟؟؟ (3307907) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.