نظر منتشر شده
۳۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 328644
درد ضربه های باتوم از بین می رود اما ضربه خیانت نه
روایت ضرب و شتم دختران دانشجو مقابل وزارت نفت!
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۰۲
مائده تدینی عضو شورای مرکزی جنبش عدالتخواه دانشجویی و از حاضرین در تجمع دانشجویان مقابل وزارت نفت در یادداشتی به روایت وقایع پیش آمده و نوع برخورد نیروی انتظامی با دانشجویان پرداخته است.

متن این یادداشت به شرح ذیل است:

بسم الله
تجمع مقابل وزارت نفت ابتر نماند

دیروز حرف فروخورده دانشجویان بازداشت‌شده مقابل وزارت نفت؛ با تجمع یک ساعته چهل دختر دانشجو فریاد زده شد

براساس اصل بیست و هفت قانون اساسی«تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است». شنبه دهم بهمن ۹۴ ما خیلی آرام، در خیابان حافظ به طرف وزارت نفت در حال حرکت بودیم. فضای امنیتی خیابان را به شدت احساس می‌کردیم اما غلظت نیروهای امنیتی در تقاطع حافظ- طالقانی، زیر پل حافظ، بیشتر می‌شد.

همان جا دانشجویان پسر پلاکاردهای دست‌نوشته خود را که تماما شعارهایی درباره قراردادهای جدید نفتی موسوم به ipc بود را بالا بردند و نیروی انتظامی و یگان ویژه که انگار در همین نقطه منتظر رسیدن ما و اجرای موج دستگیری بودند، به طرف ما حمله کرد و شروع به ضرب و شتم شدید بچه‌ها کرد.

پس از آن یگان ویژه به دنبال ما در پیاده رو افتاد و در این تعقیب و گریز توانست بیشتر از سی دانشجو را بازداشت کند. درست متوجه نمی‌شدیم چه اتفاقی در حال وقوع است و اصلا انتظار چنین برخورد سنگینی نداشتیم. چون اعلام کرده بودیم که تجمعی آرام و صرفا در اعتراض به قراردادهای نفتی‌ای خواهیم داشت که فسادها و ضررهای بسیار بزرگتری نسبت به کرسنت در پی دارد. همین.

متوجه شدیم که حد و مرزی برای دستگیری دانشجویان مشخص نشده و بهتر بود برای جلوگیری از آسیب ناشی از باتوم‌ها و کتک‌های یگان ویژه، همه بچه‌ها پراکنده شوند و چنین هم شد اما حدود ۴۰ دختر دانشجو توانستیم در خیابان فرعی سمیه، پایین‌تر از تقاطعی که بچه‌ها را بازداشت کردند؛ جمع شویم و مقابل نیروی انتظامی و یگان ویژه که به دنبال ما در حال دویدن بودند، بایستیم و آزادی دوستان‌مان را خواستار شویم.

درست نمی‌دانستیم چه تعداد از بچه‌ها و چه کسانی را دستگیر کردند، اما دستگیری حتی یک نفر برای‌مان مهم بود. بنابراین در همان مکان توقف کردیم و به مدت یک ساعت در محاصره ون های نیروی انتظامی و موتورهای سنگین یگان ویژه شعارهای خود را درباره این روند فسادانگیز که سال‌هاست در وزارت نفت وجود دارد که اکنون به ipc رسیده است و مربوط به این دولت و آن دولت نیست؛ سر دهیم.

خوشبختانه بنا نبود در همان ابتدا با دانشجویان دختر نیز مانند دانشجویان پسر برخورد کنند. وقتی توانستیم از تنش و سردرگمی خارج شویم، اولین چیزی که به ذهن‌مان رسید، دستگیری بچه‌ها بود، به مدت چند دقیقه شعار دادیم «دانشجوی حزب‌الله آزاد باید گردد».

یگان ویژه در همین مدت توانست تمرکز خود را روی نقطه تجمع ما بگذارد؛ پس به سرعت حدود ۱۵ موتور سنگین که بعضی از آنها دو سرنشین داشت و نفر دوم با شلیک هوایی گلوله غیرجنگی، قصد ایجاد ترس در ما داشت، در یک طرف ما ایستاد و قصد فراری دادن ما به سمت خیابان سمیه را داشت. اما ما به عقب نرفته و در همان عرض کم پیاده‌رو چند نفرمان دست‌مان را در هم گره زدیم تا مبادا به دیگر بچه‌ها آسیبی برسد.

موتورها هم مدام در حال گاز دادن و سرنشین‌ها هم بی وقفه تیر هوایی شلیک می‌کردند. حدود چهار یا پنچ دقیقه محکم ایستادیم که من از دیواره جدا شدم و توانستم با این وجود که بر دستم ضربه‌های باتوم و مشت یگان ویژه وارد می‌شد؛ سوئیچ سه موتور ردیف اول را به بیرون بکشم و آن‌ها را خاموش کنم؛ چون به شدت واهمه این داشتم که مبادا مانند دانشجویان پسر، به ما هم حمله‌ور شوند.

با این کار موتورها از جمعیت ما دور شد و یگان ویژه با باتوم در صف‌های مرتب به سراغ‌مان آمدند. یک طرف ما باغچه بود و پشت سر ما خیابان هم خیابان سمیه. به نظرم واقعا قصد داشتند که ما در این خیابان فراری شویم. به سرعت دیواره دفاعی را تشکیل دادیم و هر کدام‌مان با دو دست باتوم‌ها را گرفته بودیم. یگان‌ ویژه ابتدا شروع به فشار آوردن به جمعیت ما و هل دادن ما کرد. چند نفر از بچه‌ها در باغچه کنار پیاده‌رو افتادند و چادرهایشان پاره شد.

اما چاره‌ای نبود باید دیواره‌ را نگه می‌داشتیم. پس از آنکه باتوم‌های نیروهای صف اول را چند دقیقه‌ای متوقف کردیم، از صف دوم، با باتوم به پهلوها و شکم‌های ما ضربه می‌زدند. اگر کوتاه می‌آمدیم، با آن فشارها و هل دادن‌ها، بی شک مثل دانشجویان پسر زمین می‌خوردیم و ضربه‌های اصلی باتوم، نثار سرها و کمرهایمان می‌شد.

پس از ده دقیقه نگه داشتن باتوم‌ها و البته فریاد زدن‌هایمان که قصد دادن شعار ساختارشکنانه و سیاسی نداریم و فقط می‌خواهیم به تاراج ثروت ملی‌مان اعتراض کنیم، باتوم‌دارها کمی به عقب رفتند و از عصبیت و اضطراب ما کم شد. نباید این حرکت ما ابتر می‌ماند، خیابان حافظ خالی از دانشجو شده بود و فقط چهل دختر دانشجو در محاصره نیروهای امنیتی وجود داشت.

باید لاقل شعارهایمان را سر می‌دادیم. پس شروع کردیم. به مدت بیست دقیقه تا نیم ساعت در همان نقطه شعارهایمان را در اعتراض به قرارداد ننگین‌تر از کرسنت سر ‌دادیم. در این مدت هم هل‌دادن‌ها و تهدیدها ادامه داشت. حتی به محض اینکه موبایلی را می‌دیدند سریع گرفته و با برخوردی نامناسب با خود می‌بردند.

کم کم جمعیتی از مردم متوجه ما شد و داشت به طرف‌مان می‌آمد که فورا توسط نیروی انتظامی متفرق شدند. سپس دو ون بزرگ را در دو طرف خیابان قرار دادند تا از دید مردم و ماشین‌های در حال عبور، خارج شویم. ما هم برای شکستن این فضا و در نظر گرفتن این نکته که بند آوردن خیابان، حساسیت بالایی به وجود می‌آورد؛ وارد خیابان شدیم و در طول خیابان زنجیره انسانی تشکیل دادیم. یک ون در پیاده‌روی رو به روی ما پارک شده بود که در پشتی آن باز بود و مدام به من که حرکاتم برایشان تحریک‌کننده بود؛ می‌گفتند برو سوار ماشین شو یا تهدید می‌کردند که می‌اندازیمت داخل ماشین. بین ادبیات افرادی که اطرافمان بودند تفاوت بود.

بعضی‌هاشان توهین می‌کردند و بعضی‌ها آرام‌تر برخورد می‌کردند اما به هر حال تنش بالا بود و ما سعی می‌کردیم درگیر نشویم.

چون امکان داشت که در صورت جدا شدن یک نفر از زنجیره، وی را به سمت ماشین‌های بازداشت ببرند؛ مدام کنترل می‌کردیم که همه در یک خط باشند و شعارهایشان را بدهند. هنوز چند ده پلاکارد بین بچه‌ها قایم بود و با برخوردی سختی که با دانشجویان پسری که پلاکارد دارشتند، شده بود؛ آن‌ها را زیر ماشین یکی از ماشین‌های کنار پیاده‌رو انداختیم تا مبادا با دیدن آن‌ها در دست یکی از بچه‌ها؛ وی را بازداشت کنند.

حدود بیست دقیقه تا نیم ساعت نیز زنجیره انسانی ما به طول انجامید و از جمله شعارهای ما این‌ها بود:« آی‌پی‌سی، آی‌پی‌سی ملغی باید گردد»؛ «هم ارسی، آی‌پی‌سی، خدعه انگلیسی»؛ «اسم جدید دارسی، آ‌پی‌سی آی‌پی‌سی»؛ «تکنوکرات آوردن، نفت ماها رو بردن» و... .

ماشین‌های عبور کننده متوجه ما ‌شدند و برای دیدن ما سرعت خود را کم کرده بودند که عصبانیت شدید محاصره‌کننده‌های ما را در پی داشت. به نظرمان رسید که لااقل حرف‌مان را زدیم و خواسته دوستان بازداشت شده و کتک خورده ما کمی برآورده شده است. پس در پایان، چند خطی بیانیه پایانی‌مان را خواندیم و کم کم از محل دور شدیم. به هر حال صدای ما به گوش آنانی که باید برسد، می‌رسد!

اکنون دانشجویان و دوستان ما آزاد شده‌اند؛ اما واقعا دلیل این برخورد شدید را متوجه نمی‌شویم. امیدواریم در فضای سخت و خشن فعلی و سرکوب دانشجو؛ ضربه‌ای کاری بر پیکیره نحیف اقتصاد ما وارد نشود. مگر جمهوری اسلامی تحمل چه حجم از خیانت‌ها و فسادها را دارد؟! مگر دانشجویی که روزها و ماه‌‌ها در مقالات تحلیلی و یادداشت‌ها و مصاحبه‌ها و تحقیق‌‌ها و نامه‌ها و بیانیه‌هایش در مورد یک موضوع به صورت مستدل زبان نقد می‌گشاید؛ مصداق یک ضد نظام یا حامل سلاح گرم است که باید چنین برخوردی با او بشود؟ همچنین مگر دختران دانشجویی که هر کدام لااقل با یک متخصص حوزه نفت گفت‌و‌گو داشته‌اند و در تشکیلات‌ دانشجویی خود درباره موضوعی مانند قراردادهای جدید نفتی توجیه شده و جزوه‌ها و مقاله‌های دقیق و تخصصی در این مورد مطالعه کرده‌اند، بی‌غیرت هستند که حق اعتراض به تاراج ثروت ملی‌شان نداشته باشند؟

این دست اقدامات و فسادانگیزی‌ها و در پی آن آگاهی کنونی جامعه از این حرکات فاسد که نتیجه‌ای جز ضربه به معیشت مردم نخواهد داشت؛ ضربه‌ای مهلک به دیدگاه توده مردم درباره حاکمان حکومت اسلامی است و در اصل تیشه به ریشه درخت یا نهال انقلاب اسلامی.

درد ناشی از ضربه‌های باتوم و لگد بر پیکرهای جوانان دانشجو، طولی نمی‌کشد و از بین می‌رود؛ اما این ضربه‌‌ها و خیانت‌ها بر پیکره نظام، به راحتی قابل بازگشت نیست و چه بسا تنها به خاطر جیب عده‌ای قلیل، یک مملکت آنچنان به عقب رانده شود که جبران آن، گاه صدها سال زمان ببرد! در این برهه حساس تاریخی، جمهوری اسلامی ماموریت‌های بس عظیم‌تری در جهان اسلام و عرصه بین‌الملل بر دوش دارد و حیف است که مدام از داخل، ضربه ببیند و در این مسیر با خارهایی که به ایش فرو می‌رود بخواهد از سرعت خود بکاهد.
منبع: نسیم
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۱:۰۹:۲۴
حملات گازانبری دولت تدبیر و امید به دانشجویان (3513124) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۲۱:۴۰:۰۱
از نیروی انتظامی بخاطر برخورد با برهم زنندگان نظم و امنیت تشکر میکنم (3515191) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۱:۱۴:۳۴
چرا این دلسوزی هارا در زمان دولت نهم که همه چیزمان به تاراج رفت نداشتید. (3513138) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۱:۲۴:۲۷
فیلم هالیوودی تعریف کردی (3513170) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۱:۲۴:۴۰
جای تاسف دارد.... (3513171) (alef-13)
 
امیرحسین
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۱:۲۶:۱۹
تظاهرات مجوز داشته؟ مگه مملکت قانون نداره؟ همتون مجرمین طلبکارم هستین؟ (3513179) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۱:۳۲:۵۳
در این مورد خاص حق با نیروی انتظامی است کم کاری شون هم برای شروع قابل اغماض است (3513201) (alef-13)
 
احسان
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۱:۳۳:۳۹
هر اتفاقی میفته می گن دانشجو بودن. یه پیشنهاد دارم از بازداشت شدگان بندهای قرارداد نفتی و مشکلاتی که دارن رو بپرسین هر کی رو می دونست آزادش کنین. (3513205) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۱:۳۶:۱۷
جالبه که فقط یک عده خاص حق تجمع و سفارت گیری و... دارن (3513215) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۲:۰۰:۲۹
تا دفعه بعد بدون مجوز شلوغ كاري نكند،مملكت قانون داره عزيزم يه مدت يادشون رفته بوده (3513306) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۲:۰۶:۴۲
عاقبت تجمع غیرقانونی همین است. (3513326) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۲:۰۸:۱۶
اشاره ای هم به بدون مجوز بودن تجمعتان هم میکردی بد نبود. (3513332) (alef-3)
 
سعید
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۲:۰۹:۵۲
برخورد شدید ندیدی خانم. اگه برخوردشون شدید بود که الان نمیتونستی بازگوی ماجرا باشی (3513335) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۴:۲۹:۴۹
یعنی به خاطر عدم صدور مجوز توسط وزارت کشور باید دانشجویان را به گلوله می‌بستند و می‌کشتند؟ خدا شفایتان بدهد. (3513866) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۲۰:۳۴:۳۳
والا منم الان 10 سال تو دانشگاه های مختلف دارم درس می خونم در سه مقطع سه دانشگاه عوض کردم دانشجو برای مشکلات اموزشی تجمع کنه باهاش برخورد می شه من نمی دونم اینها دانشجو های کجا هستند که همینجوری سرشون رو میندازن می رن سفارت می گیرین حالا خیال وزارت گیری به سرشون زده! (3515052) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۲:۲۳:۵۹
اصلا مهم نیست که تجمع ارام بوده یا نا ارام. مهم اینست که وثتی همه برای برگزاری تجمع باید مجوز بگیرند شماهم باید بگیرید. (3513400) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۲:۳۶:۴۰
تجمع غیر قانونی سزاش همینه...
حالا چه سبز باشین چه حزب اللهی...
کی میخواین یاد بگیرین قانونمندی رو؟
بجای اینکه داستان هشدار برای کبرا 11 بنویسی برای مردم سعی کن قانون ممکلت رو یادبگیری و روش اعتراض قانونمند رو.
الف جان! چاپ کن اگر منصف هستی... (3513432) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۲۲:۵۰:۰۱
تقریبا امکانش صفره دولت تدبیر تو این شرایط به چنین تجمعی مجوز بده. (3515368) (alef-13)
 
مش ممد
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۲:۳۷:۴۵
به شخصه برخورد خشن با اینگونه اجتماعات را نمی پسندم .من تابحال در چنین موقعیتی قرار نگرفته ام و در این قبیل اجتماعات شرکت نداشته ام اما دوست دارم این متن را مقایسه کنید با کامنتهایی که بعضی دوستان ذیل اخبارمشابه مربوط به وقایع چمد سال پیش می گذاشتند و می پرسیدند: مگر ممکنه پلیس شروع کننده ی ضرب و شتم باشه و امثال این موارد در ضمن نویسنده محترم حواسش به برگزاری تجمع بوده یا فرار از معرکه یا طراحی صحنه چون وقتی مطالب ایشون رو مطالعه میکنی انگار پای صحبت یک متخصص جنگهای خیابانی نشستی که همه ی جوانب رو مو به مو سنجیده و در آن واحد تصمیم گرفته (3513435) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۳:۰۲:۳۴
براساس اصل بیست و هفت قانون اساسی«تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است».
ما معلمان هم از این اصل قانونی استفاده کردیم و مزه ی آن را چشیدیم خیلی مزه دردناکی داشت!!!!!!!!!!!! (3513527) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۹:۱۴:۰۷
ما هم سال 88 چشیدیم ! (3514832) (alef-13)
 
محمود
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۳:۰۵:۳۸
مجوزت كو؟؟؟؟؟ (3513535) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۴:۲۹:۱۵
درخواست مجوز در دفتر وزارت کشور است. (3513863) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۳:۱۴:۳۲
دانشجویان عزیز لطفا 700 میلیارد دلار دولت احمدی نژاد را پیگیری کنید (3513577) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۴:۲۹:۰۱
از کی تا به حال درآمد نفتی شده جرم؟! (3513862) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۳:۴۸:۰۵
براساس اصل بیست و هفت قانون اساسی«تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است».
جالبه! یاد این ماده قانون افتادید! مبارکه (3513684) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۳:۵۴:۳۲
آقای لاریجانی گفتند جای اصلاح در خیابان نیست آیا نظر ایشان زمان انفلاب در برابر اصلاح قراردادهای شاه همین بود؟ اگر اینطور است ایشان فریادهای انقلابی مدم آن زمان را زیر سوال میبرند! (3513714) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۴:۰۹:۰۳
متاسفانه این دانشجویان جو گیر شده اند و تحت تاثیر دلواپسان و کاسبان تحریم در این تجمع غیر قانونی شرکت کرده اند .
خواهر و برادر دانشجو شما که تحصیل کرده ای و خوب و بد را تشخیص می دهی نباید بازیچه این دلواپسان قرار گیری
آنان از اینکه دکان اشان تخطئه شده ناراحت و نگرانند شما چرا؟؟؟؟ (3513782) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۲۲:۵۲:۲۸
قراردادهای 30 ساله... (3515374) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۴:۳۴:۱۳
مقاومت در برابر پلیس,زد و خورد با پلیس,دراوردن سویچ موتور پلیس و از کار انداختن آن,حرکات نحریک کننده, چیز دیگری هم مگر باقی مانده؟یکدهم این کارها باعث شد که به بعضیها لقب فتنه گر بدهند. اگر قرار است مسائل در خیابانها حل شود چرا سال 88 گفته شد که مسائل باید از مجراهای قانونی پیگیری شود نه در خیابانها. به قول معروف مگر بعضیها تنی هستند و بعضیها ناتنی؟ (3513879) (alef-13)
 
محمود
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۴:۴۴:۵۳
استثنائا در این مورد از نیروی انتظامی تشکر میکنم (3513917) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۵:۵۱:۰۲
انشاء ا... نصیب شما هم بشود. (3514109) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۵:۰۰:۲۶
خدای مهربان انشاءالله به خاطر نیت خیر و استواریتان اجر جزیل به شما بدهد. ولی کاش واقعا متوجه میشدید که دارید به منافع ملی ضربه می زنید و آلت دست سیاست بازان مخالف خوان و بعضا منفعت جویان قرار گرفته اید. قرارداد جدید حاصل تجربه فنی و سیاسی بسیار است که برای کاستن از آسیبهای تجربه شده در قراردادهای قبلی، طراحی شده است.
چگونه است که از خبر ورود و سرمایه گذاری شرکتهای معتبر خودروسازی نظیر بنز و فولکس واگن خوشحال می شویم ولی ورود و سرمایه گذاری شرکتهای معتبر نفتی را خیانت تلقی می کنیم؟
علی ایحال برای درک بهتر سعی میکنم بصورت کاملا عامیانه کمی توضیح دهم:
1- در شیوه قراردادهای فعلی بعنوان مثال یک فاز پارس جنوبی به دلیل ابرپروژه بودن و میزان توانمندی و پتانسیل پیمانکاران، به چندین پروژه کوچکتر تاسیسات خشکی، دریایی و خطوط لوله و کابلهای دریایی تقسیم شده و به چندین پیمانکار EPC واگذار می شود، طبق تجارب کسب شده در ایران، در حین 5-8 سال اجرای پروژه ممکن است یکی از پیمانکاران اصلی دچار مشکل مالی، مدیریتی و یا سیاسی شده و آن بخش فاز به مشکل بخورد و یا اینکه تغییری در فرضیات مشخصات میدان گازی و یا طراحیهای مهندسی صورت گرفته ایجاد شود و یا اینکه ساخت و تامین تجهیز ویژه ای به مشکل بخورد، در این صورت با توجه به اجرای جزیره ای پروژه ها بخشی از زیرپروژه ها تکمیل شده و بخشی ناقص می مانند. در اینصورت علیرغم پرداخت هزینه های بسیار برای این فاز، لیکن بدلیل نقصهای موجود امکان بهره برداری از فاز وجود ندارد. به عنوان نمونه پروژه های 38 ماهه پارس جنوبی به همین مشکل خورده و علیرغم پیشرفت خوب در برخی بخشها بدلیل آماده نشدن برخی از تجهیزات و تکمیل نشدن برخی از زیر پروژه ها، و با وجود هزینه شدن دهها میلیارد دلار امکان بهره برداریشان میسر نشد.
بعنوان مثال دیگر در پروژه افزایش ظرفیت برداشت از میدان مشترک نفتی رشادت، پیمانکار EPC مربوطه، پایه سکوها و خطوط لوله را ساخته و نصب کرد، لیکن پیمانکار بزرگ دیگر این پروژه(شرکت صدرا) بدلیل تغییر مالکیت و تغییرات مدیریتی فراوان نتوانست سکوها را آماده کند و علیرغم نصب بخشی از پروژه در دریا و مستهلک شدن آن، بخش اصلی ای از پروژه اجرا نشده و تکلیف آن مشخص نیست.
مثالهای فراوان دیگری وجود دارد که متاسفانه هزینه هنگفتی صورت گرفته، لیکن پروژه به بهره برداری نرسیده و بعضا تکمیل بخشهای باقیمانده خود زمان 4-5 ساله و هزینه مستقلی را می طلبد.برای برون رفت از معضل فوق الذکر، قرارداد IPC تمام مراحل یک فاز را از استخراج تا انتها به یک ابرشرکت معتبر بین المللی که ظرفیت و توانایی فنی، مالی و مدیریتی لازم را داراست می سپارد.
2- بدیهی است کیفیت خانه شخصی ساز با کیفیت خانه ساخت بسازبفروشها متفاوت است. در حالت فعلی، پیمانکاران داخلی و خارجی پروژه ها را اجرا کرده و پس از موفقیت در راه اندازی و یک دوره تحویل موقت، از پروژه جدا می شوند. لذا ممکن است کار آنها و یا تجهیزات استفاده شده طی دو سه سال آینده دچار مشکل شود بدون اینکه آسیب یا ضرری به آنان برسد. لیکن اگر قرار بر این بود که پیمانکار اجرا، درآمد خود را از محل بهره برداری پروژه طی 25 سال کسب میکرد، طبیعتا نوع عملکرد و کیفیت متریال و تجهیزاتی که در پروژه بکار میبرد کاملا متفاوت خواهد بود چرا که در صورت ایجاد مشکل در بهره برداری پروژه طی 25 سال آینده، درآمد او نیز دچار مشکل خواهد شد. موضوعی که در قرارداد IPC لحاظ شده است.
3- کشور قطر، عربستان، امارات به مدد بهره بردن از همکاری با شرکتهای معتبر بین المللی و استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا با ظرفیت تمام از میادین مشترک استخراج کرده و با ثروت حاصله منافع استراتژیک و امنیت ملی ما را به خطر می اندازند. این درحالیست که در حال حاضر بدلیل مشکلات اقتصادی موجود و کاهش شدید درآمدهای کشور امکان سرمایه گذاریهای چندده میلیارد دلاری برای توسعه میادین ایرانی به شدت محدود شده است و بعضا پروژه های موجود نیز بدلیل نبود بودجه، تعلیق و یا متوقف شده اند. در قرارداد IPC، سرمایه گذاری توسط شرکت بین المللی انجام شده و پولی از خزانه کشور صرف پروژه نمی شود. شرکت پیمانکار درآمد خود را از نسبت سهم خود از برداشت محصول پروژه طی 25 سال دریافت می کند.
4- در قرارداد IPC برای انتقال سریعتر و بهینه تر دانش فنی به کشور و سهیم شدن شرکتهای ایرانی، مقرر شده است تا شرکتهای خارجی حتما یک شریک ایرانی انتخاب کنند. در نقدها مطرح شده که دانش فنی به جای بخش دولتی فقط به این شرکتها منتقل می شود، که اصولا چنین حرفی صحیحی نیست. طبیعتا در هیچ یک از کشورهای پیشرفته بدینصورت نیست که دولت مخزن دانشی داشته باشد و دانشگاها و شرکتهای خصوصی با مراجعه و اخذ آن به دانش دست یابند. طبیعتا دانش فنی و تکنولوژی بجای دولت در سطح شرکتها و دانشگاهها و موسسات مرتبط نهادینه شده و بهره برداری می شود.
در حال حاضر در ایران، شرکتهای قوی پیمانکاری در بخشهای نفت، گاز، انرژی و ... غیره وجود دارند که در تعامل با دانشگاهها توان و پتانسیل فنی و علمی کشور را افزایش داده اند. این درحالیست که بیست سال قبل کشور چنین حدی از توان فنی را نداشت. لیکن با انجام پروژه های بزرگ و همکاری با شرکتهای بین المللی در کشور تجربه اندوزی شده و این توانایی برای مجموعه کشور ایجاد شده است. خلاصه اینک اینطور نبوده است که ابتدا بخش دولتی ایران از خارجیها دانش فنی گرفته و سپس آنرا به پیمانکاران و دانشگاهیان آموخته باشد، بلکه این توان در حین انجام پروژه های بزرگ و در تعامل با شرکتهای بین المللی و تلاش و تجربه اندوزی در کشور نهادینه شده است.
برای جلوگیری از اطاله کلام در همین جا خاتمه داده و بطور خلاصه اشاره میکنم که محصول تجربه اندوزی از تجارب تلخ و ناگوار قبلی به قرارداد IPC منجر شده است تا منافع ملی را حداکثر کند و نباید تصمیم گیری راجع به موضوعی کاملا فنی و تخصصی با فضاسازی و سیاست بازی رسانه ای در کف خیابانها رقم بخورد. (3513963) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۲۲:۰۲:۵۶
باید برخورد شدید تری صورت میگرفت. (3515246) (alef-13)
 
منصور
۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۲۲:۵۲:۴۲
من نمیدونم پس این اقتصاد دانان توکشور ما چکاره اند اگر این قراردادها به ضرر ما باشه اونا بهتر ازاین دانشجوهای تازه به دوران رسیده میدونند (3515375) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.