نظر منتشر شده
۱۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 318546
عسگری یا عسکری؟ برایمان مهم باشد
بخش تعاملی الف - سجاد رحیمی مدیسه - دانش آموخته مدیریت بازرگانی و MBA
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۵۳


شاید و شاید این نوشته اَدای دین و اِرادتی باشد به وجود مقدس و نازنین حضرت مهدی(عج) که جهان بیش از هر زمان دیگر در انتظار اوست... .
هم‌اکنون که این یادداشت را می‌نویسم، از هیأت محله برمی‌گردم که مراسمی در شب شهادتِ امام حسن عسکری(ع) داشتند. در این مراسم مداح و سخنرانِ بزرگوار، بارها و بارها لفظ "عسگری" را به جای عسکری به کار بردند و این سؤال که چندین سال است هرازگاهی به ذهنم می‌آمد، دوباره برایم تداعی گردید:

آخرش عسکری درسته یا عسگری؟ من که نفهمیدم!

به یاد دارم که در زمان دبیرستان و حتی دانشگاه این پرسش را از دبیران، اُستادان و حتی روحانیونِ دانشگاه می‌پرسیدم، پاسخ‌های یکسانی دریافت نمی‌کردم و صادقانه بگویم که همت هم نمی‌کردم پیگیر شوم که آخرش کدام درست است! چون فکر می‌کردم و هنوزم بر این اعتقادم که یک روحانی و یک معلم دینی اگر از بیت‌المال پولی می‌گیرد، بسیار بسیار مسئول است؛ به خصوص این که مسأله آخرت و بهشت‌وجهنمِ مردم گاهی با یک جمله دگرگون می‌شود!

این سؤال در ذهنم بود که ناگهان خاطره ۵ سال پیش نوروز در اهواز برای من زنده شد:
نزد عرب‌زبانی که مرا به سفره ساده اما باصفایش در کنار شط زیبای کارون دعوت کرد، صحبت از انگور شد و او گفت:
...اخوی! انگور عسگری یعنی انگور بدون دانه...انگورِعقیم!... .
و بعدش هم جمله‌ای را به عربی گفت و زد زیر خنده که امکان اِشاره به آن را ندارم.

خاطره فوق در ذهنم چرخید و چرخید.

برای اطمینان خاطر، برای یکی از دوستان عرب زبانم در زمان دانشجویی و خوابگاه، پیامی فرستادم که معنی عسگری در عربی یعنی چه؟ او هم پاسخ عرب‌زبان مذکور در بالا را با این پیام تأیید کرد:
عسگری یعنی فردی که بچه‌اش نمی‌آید و بچه‌دار نمی‌شود دوست فارس من!

اگر چه موتوی جستجوی گوگل (و در کل این سبکِ نمایش سواد در جامعه امروز را که هر چه نمی‌دانیم به گوگل و یا سایر موتورهای جستجو مراجعه بکنیم تا پاسخش را بیابیم.) را در برخی مسائل مهم دینی شیعیان به هیچ عنوان موثق نمی‌دانم (در تأیید این جمله همین بس که هم‌اکنون، واژه شیعه را در این موتور جستجوی اینترنتی جستجو بفرمایید.)، اما در اینترنت هم جستجویی کردم تا تأیید گزاره بالا یعنی "عسگری=عقیم" را پیدا نمایم.

در کنار موارد بالا و برای اطمینان بیشتر، برای دو نفر از دوستانم که روحانی هستند، این پیام را از طریق نرم‌افزارهای موبایلی فرستادم که:

سلام علیکم! یک سؤال که امشب بدجور در ذهنم چرخیده! لطفاً پاسخ بدهید:
آخرش عسگری درست است یا عسکری؟ عرب زبانی به من گفت: عسگری یعنی عقیم! نظر شما چیست؟

اگر عالمان دینی ما، روحانیون، مداحان، سخنرانان حتی به لفظ هم بگویند عسگری، انگار دارند می‌گویند که زبانم لال، امام حسن عسکری(ع) نمی‌توانستند بچه‌دار بشوند و وجود مبارک امام زمان(عج) زیر سؤال می‌رود.

نظر شما چیست؟

هنوز پاسخی از دو دوستم دریافت نکردم. شاید هم من دچار خطا هستم، اما از کلیه مدیران عالی و کارشناسان تقاضا دارم با توجه به محتوای این یادداشت، در صورتی که پاسخی قانع‌کننده دارند؛ اعلام نمایند تا حداقل منِ کمترین در این قضیه کاملاً روشن و بدون ابهام شوم.

گزاره کاملاً منطقی است. لفظ "عسگری" به معنای عقیم است و در انسان به این مفهوم به کار می‌رود که فرد مورد نظر به هیچ عنوان دارای فرزند نمی‌شوند.

اگر برخی این توجیه را بیاورند که در زمان امام حسن عسکری(ع) برای حفظ جان امام زمان (عج) این شایعه را به کار برده‌اند، این لفظ تنها و تنها در همان زمان و در حضور امام آن زمان مجاز به استفاده بوده است؛ نه هم‌اکنون که دشمنان تشیع از تمامی جهات و با تمامی امکانات، هجمه‌های وسیع بر شیعیان دنیا می‌برند که امروز همه ما شاهد کشتارها و ستم‌ها هستیم و خود بحث جداگانه‌ای می‌طلبد.

به کار بردن واژه عسگری توسط هر فرد به طور رسمی و یا غیررسمی، ریشه تمامی مبانی ساختاری دینی، سیاسی، فرهنگی و ایدئولوژی ظهور و مهدویت را در کشور ما می‌زند.

عنایت داشته باشید که همین عبارت ساده باعث چه هجمه‌هایی در جوسازی‌های رسانه‌ای و سیاسی علیه کشور و امنیت ما می‌شود.
این خدای نخواسته به معنی محکوم کردن فردی نیست، بلکه صرفاً یک تلنگر بسیاری اساسی است برای همه:

از یک مدیر و مسئول عالیرتبه نظام گرفته تا شرکت‌کننده عادی در یک مراسم مذهبی.

ما امروزه با گروه‌ها و افراد مختلفی در دنیا و حتی کشور خود روبرو هستیم که از اساس منکر وجود امام زمان (عج) هستند و من اطلاعی ندارم که از همین واژه "عسگری" چه میزان در حمله به ساحت مقدس امام زمان(عج) بهره برده‌اند و یا بدون کینه و عداوت، صرفاً به عنوان دلیلی برای عدم صحت وجود نازنین امام زمان (عج) به آن اشاره نموده‌اند.

مخاطب گرامی به این نکته ظریف توجه داشته باشد که این یادداشت به هیچ عنوان تمایلی به بحث‌های کش‌دارِ مذاهب در اِسلام عزیز ندارد و صرفاً یک نکته زبانی و البته تخصصی است که به هر صورت با یکی از مبانی مهم کشور و مردمِ عزیز جمهوری اسلامی ایران گره خورده است.

حقیقت جو و حق‌طلب باشیم که خداوند همه حقیقت‌جویان را یاری می‌دهد. به امید این که در زمره مسلمانان و مؤمنان حقیقت‌جو باشیم، إن‌شاءا... .
 
کلمات کلیدی : سجاد رحیمی مدیسه
 
علی
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۰۹:۲۲:۳۲
دوست فارس من عربها که گ ندارند که معنی خاصی بدهد (3404246) (alef-11)
 
کارن
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۰۹:۲۴:۴۸
دوست عزیز نگران نباش، عرب ها «گ» ندارند. عسکر، معرب لشگر فارسی است که عرب ها به شکل عسکر تلفظ می کنند و جمع مکسر آن را «عساکر» می دانند.

این هم از لغتنامه دهخدا
عسکر. [ ع َ ک َ ] (معرب ، اِ) لشکر، و کلمه ٔ فارسی است . (از دهار) (از اقرب الموارد) (از منتهی الارب ). معرب لشکر است . (آنندراج ) (غیاث اللغات ). جند. سپاه . اصل آن لشکر است . (جمهره ٔ ابن درید از سیوطی ). ابن قتیبه ، عسکر را فارسی دانسته است و ابن درید آن را همان «لشکر» فارسی نوشته است بمعنی مجتمع و گروه سپاهیان . (از المعرب جوالیقی ). ج ، عساکر :
طبع کافی که عسکر هنر است
چون نی عسکری همه شکر است .


خاقانی .


بالای هفت خیمه ٔ فیروزه دان ز قدر
میدانگهی که هست در آن عسکر سخاش . (3404253) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۰۹:۴۸:۵۶
در زبان و ادبيات عربي چهر حرف از زبان فارسي كمتر است پ - ژ -گ -چ (3404326) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۰۹:۵۹:۲۰
با سلام متن خوبی بود جهت آگاهی .
ولی آنچه صحیح و واضح است لفظ امام حسن عسکری می باشد .
عسکر در فرهنگ لغت به معنی پادگان و لشگر می باشد و امام حسن از آن جهت که از ابتدا در این شهر سامرا که مرکز نظامی بوده و تحت نظر و بند حکومت وقت بوده اند امام حسن عسکری نامیده میشوند .
فرق ضاله از لفظ اشتباه عسگری نهایت استفاده را برده اند . (3404372) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۰-۱۷ ۲۳:۵۷:۵۲
اره درست است در روايت ديگر امام بر بالاى تپه اى لشكر عظيم الهى را به خليفه غاصب نشان دادند خليفه بسيار ترسيد و اين از معجزات امام عليه السلام بود يعنى امامى كه تمام لشكر هستى به دفاع از او بر مى خيزد اما بر اساس اختيار خودشان شهادت را بر سلطنت ترجيح مى دادند ودر دار اختيار قائل به قيام اجبارى نبودند مثل الامام كمثل الكعبه تؤتى ولا تأتى مثل امام مانند مثل كعبه است مردم به كعبه مى روند و كعبه به سوى مردم نمى ايد ارادتمند احمد تميم دارى (4104682) (alef-11)
 
سیستانی
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۰:۵۶:۳۰
حرف "گ" مگه جز الفبای عربی؟؟؟؟ که اونا بخوان واژه عسگری رو بکار ببرند!!!!!!!! (3404549) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۱:۱۹:۱۷
عسكردرزبان عربي به معناي لشگر است (3404620) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۱:۴۷:۱۰
سلام
زبان عربی گ نداره بنابراین عسکری صحیح است (3404687) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۲:۱۷:۲۰
چه فرقی میکنه ؟ مهم شخصیت امام معصومه یا کاف وگاف اسمش ؟ بدبختانه تو ایران بجای کردار اما وشخصیت امام بیشتر به کاف ویا گاف اسم امام پرداخته میشه . واسه همین هم از دنیا عقبیم . از دیروز تا حالا تو سایتهای داخلی دوکلمه راجع به تفکر وشخصیت امام نوشته نشده ولی این دومین مطلب راجع به کاف وگافه . (3404738) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۳:۴۲:۵۶
همانطور كه جناب سيستاني فرمودند اصلا در زبان عربي حرف (گ) وجود ندارد تا بخواهيم در واژه اي بكار ببنيدمش مگر اينكه در گويشهاي عربي فارسي كشورهاي غير عربي
اما مطئنا عسكري درسته با همان دليلي كه د ر بالا آورده شد عربها عسكري تلفظ مي كردند و مي كنند
حالا شما مي خواهيد مثل (نرگس) كه در عربي نرجس هست، ايراني تلفظش كني بگو عسگري
تمام دغدغه شما اين بود؟ كه چي؟ (3404914) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۵:۳۲:۲۷
عسکر به معنی لشگر و نظام هس در عربی و به این ذلیل به امام حسن لقب عسکری داده بودند که در یک پادگان نظامی محسور بودن . بنابراین این لغت ربطی به عقم بودن و اینها نداره. شما عسکری رو تو گوگل ترنس لیت هم بزن میگه یعنی نظامی (3405195) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۵:۴۵:۲۹
ولا لقب امام عسکری بوده نه عسگری ! درزبان عرب اصلا ما حرف (گ ، ژ،پ) نداریم که بگوییم عربها به امام عسگری میگفته اندومعنای آن دربعضی زبانهاعقیم میشود!ونتیجه بگیریم به دلیل عقیم بودن حضرت به او این لقب را داده اند!!! اینکه در ایران وجاهای دیگربه اشتباه لفظ عسگری برای ایشان به کار میرودبه دلیل قرابت تلفظ حروف (ک وگ )در زبان فارسی است ومردم از روی راحتی تلفظ وقرابت واجی نام امام را عسگری میگویندواگر نظرخواهی کنید متوجه میشوید که مردم اعتراف میکنند چون عسگری راحت تر در زبان می آید واز روی عادت است که اینگونه میگویندولی این به معنای تصدیق عقیم بودن ایشان نیست وکسی چنین قصدی ندارد
پس لقب امام درمیان اعراب عسکری بوده واین اصلا به معنای عقیم نیست
عسکری به معنای سپاه ولشکراست،از آنجا که پیشواى یازدهم به دستور خلیفه عباسى در سامراء، در محله عسکر(محل سکونت نظامیان ) سکونت اجبارى داشت، به همین جهت عسکرى نامیده مى‏شود (3405226) (alef-11)
 
رضا بوشهر
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۷:۲۱:۳۸
حقیقت جو و حق‌طلب باشیم که خداوند همه حقیقت‌جویان را یاری می‌دهد. به امید این که در زمره مسلمانان و مؤمنان حقیقت‌جو باشیم، إن‌شاءا... . (3405394) (alef-11)
 
شمس
۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۷:۳۹:۰۶
به نام خدا

حرف گ در زبان عربی وجود ندارد، اما خیلی از عرب ها حرف ق را در محاوره گ تلفظ میکنند.

لقب امام یازدهم سلام الله علیه قطعاً عسکر با ک است. عسکر در زبان عربی یعنی ارتش و به پادگان هم معسکر می گویند.

ظاهراً اطلاق این لقب به حضرت به خاطر اقامت اجباری ایشان (و پدر بزرگوارشان) در شهر سامراء است که یک پایگاه بزرگ نظامی بوده. (3405414) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۰۳ ۱۳:۴۲:۲۶
"عرب زبانی به من گفت: عسگری یعنی عقیم"
اونوقت شما از خودتان نپرسیدید که مگه عربها "گ" دارند؟ (3411617) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۱۷:۳۱:۵۵
مگه میتونن "گ" رو اصلاً تلفظ کنن! (3667490) (alef-11)
 
سارا
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۱۷ ۰۹:۱۵:۳۸
عااااااااالی بود ممنونم (4054977) (alef-11)
 
سید محمد حسین حکیمی
Romania
۱۳۹۵-۱۰-۱۹ ۱۰:۱۸:۱۷
باسمه تعالی
چند نکته:
1-اگر چه در عربی فصیح (زبان رسانه و نوشتار)حرف "گ"وجود ندارد؛اما در گویشها ولهجه های عراقی ومصری وشامی و...(زبان عامیانه)به وفور حرف "گ"استفاده میشود.مثلا در لهجه عراقی بجای کلمه"قال=گفت"می گویند گال.
2-همیشه مطالب علمی ومستند را بایستی از منابعش گرفت ونه از گفته های مردم کوچه وبازار و این وآن.لذا استناد نویسنده این مطلب نمی تواند معتبر باشد.
3-تا جائیکه بنده به لغت نامه دهخدا مراجعه نموده ام اصلا کلمه ای با املای عسگری(با گاف) درآن نیافتم تا چه رسد به اینکه بخواهد معنی آن "عقیم"باشد.
4-اتفاقا در لغت نامه دهخدا ؛انگور بی دانه را عسکری(باکاف) آورده است.
5-اگر استدلال نویسنده متن دررابطه باارتباط بی دانه بودن انگور با شبهه عقیم بودن امام یازدهم(ع) درست باشد(که نیست)؛اتفاقا بایستی امام یازدهم را با لفظ عسگری(باگاف) بیاوریم.زیرا همانگونه که گفته شد در لغتنامه ؛انگور بی دانه با لفظ عسکری(با کاف) آمده است.
6-برای اثبات حقانیت عقائد شیعه آنقدر مطالب علمی ومستدل داریم که دیگر نوبت به اینگونه استدلالهای پیش پاافتاده وغیر معتبر نمی رسد.
7-چه خوب است قبل از اینکه دست به قلم شویم؛برویم مقداری تحقیق علمی ومستند بکنیم.
والسلام علی من اتبع الهدی (4106481) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.