توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 250253
مهم‌ترین مطالب اقتصادی روزنامه‌ها؛
افزایش برگشت چک‌ها به علت تشدید رکود اقتصادی/ تاجگردون دوشغله باقی می‌ماند/ دفاع معاون نعمت‌زاده از طرح شبنم
بخش اقتصادی الف، 4 آذر 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۴ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۱۳
* دنیای اقتصاد
- دولت سرنوشت اقتصاد كشور را به نتايج مذاكرات گره نزند
این روزنامه حامی دولت نسبت به خوش‌بینی اقتصادی به مذاکرات هسته‌ای هشدار داده و در سرمقاله خود آورده است: به نظر می‌رسد هرچند حصول توافق در مذاكرات هسته‌اي در بهبود شرايط اقتصادي كشور تاثيرگذار و تعيين‌كننده خواهد بود، اما به هر حال سمت و سوي اقتصاد كشور را سياست‌هاي داخلي تعيين خواهد كرد. در واقع عوامل برون‌زاي حاصل از تحولات ديپلماتيك بيش از آنكه بتوانند سمت و سوي فعاليت‌هاي اقتصادي كشور را جهت دهند، قادرند در سرعت اين تحولات تاثيرگذار باشند. اساسا درخصوص آثار مثبت لغو تحريم‌ها نبايد بيش از حد اغراق کرد و تصور كرد كه در صورت لغو تحريم‌ها يك‌شبه همه مشكلات اقتصادي كشور كه بسياري از آنها به ساختارهاي معيوب داخلي مرتبط هستند، برطرف خواهد شد. در واقع تحريم‌ها بسياري از مشكلات داخلي را نمايان كرد، ضمن آنكه در دولت قبل بسياري از سوء‌مديريت‌ها در پشت‌پرده تحريم‌ها پنهان شد، بدون آنكه تفكيك خاصي بين آثار سياست‌هاي كلان غلط اقتصادي و آثار تحريم‌ها انجام گيرد. اگر تصور سياست‌گذاران كشور آن است كه در صورت لغو تحريم ناگهان سونامي جديدي از درآمدهاي ارزي شكل مي‌گيرد كه قادر است داروي شفابخش مشكلات متعدد اقتصادي كشور باشد، اشتباه كاملا استراتژيكي رخ داده است...
براي سياست‌گذاران كشور اين نكته اهميت فوق‌العاده‌اي دارد كه سرنوشت اقتصاد كشور را به نتايج مذاكرات گره نزنند و تلاش کنند با ارائه يك برنامه اصلاحات اقتصادي منسجم، زمينه رشد اقتصادي كشور را فراهم کنند.

- افزایش برگشت چک‌ها به علت تشدید رکود اقتصادی
دنیای اقتصاد از رشد چک برگشتی‌ها خبر داده است: بررسی‌ها نشان می‌دهد که تعداد و ارزش چک‌های برگشتی در مهرماه رشد قابل‌توجهی داشته است. در نخستین ماه پاییز تعداد چک‌های برگشتی نسبت به مهر سال گذشته ۳/۲۳ درصد و مبلغ آن ۸/۷۰ درصد افزایش یافته است. البته رشد بالای سالانه در مهرماه، به دلیل کاهش مبلغ چک‌های برگشتی در مدت مشابه سال گذشته بوده است. همچنین در مهرماه نسبت چک‌های برگشتی به کل چک‌های مبادله‌ شده (از نظر مبلغ و تعداد) در مقایسه با ماه‌های سال جاری رقم بیشتری بوده است. بر این اساس نسبت «تعداد چک‌های برگشتی» به کل معادل ۶/۱۲ درصد و نسبت «مبلغ چک‌های برگشتی به کل» معادل ۹/۵ درصد بوده است. حال آنکه طبق آمار بانک مرکزی، متوسط نسبت تعداد چک‌های برگشتی در هفت ماه نخست معادل ۲/۱۲ درصد و متوسط نسبت مبلغ چک‌های برگشتی به کل معادل ۵ درصد بوده است. به گفته کارشناسان، در شرایطی که نماگرهای اقتصادی از بهبود وضعیت اقتصاد در مهرماه سال جاری نسبت به مهرماه سال گذشته حکایت دارد، افزایش بازگشت چک‌ها می‌تواند به‌عنوان نشانه‌ای از «افزایش ریسک اعتبارات کوتاه‌مدت» و «ناهماهنگی تاریخ‌های سررسید معاملات مالی فعالان اقتصادی» قلمداد شود....
یکی از مهم‌ترین عوامل، افزایش چک‌های برگشتی، «رکود» حاکم در بازار است. به بیان دیگر، تولید‌کننده و عرضه‌کننده کالا، برای تامین مواد اولیه، هنگام کمبود منابع مالی، اقدام به صدور چک می‌کنند، اما هنگام عرضه محصول نهایی، چون تقاضای مناسب در بازار وجود ندارد، برای فروش اجناس و به تبع آن تامین مبلغ چک‌های مبادله‌ شده با مشکل روبه‌رو می‌شوند.

- تاجگردون دوشغله باقی می‌ماند
هر چند اخيرا اخباري از کناره‌گیری غلامرضا تاجگردون دبیرکل سندیکای بیمه‌گران ايران منتشر شده است، اما يك منبع به «دنياي اقتصاد» گفته است: صنعت بيمه در تلاش است تا آقاي تاجگردون را حفظ كند و او همچنان در جايگاه دبيركل سنديكا به كارخود ادامه دهد. اين در حالي است كه تاجگردون در جریان انتخابات هیات‌رئیسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در خردادماه سال جاری به‌عنوان ریاست این کمیسیون انتخاب شد. اين منبع آگاه در اين خصوص گفت: درست است كه دبيركل وظايف مهمي در مجلس دارد، اما مقرر شده او حتي به‌صورت پاره‌وقت وظيفه دبيركلي سنديكا را بپذيرد. وي ادامه داد: چنانچه صنعت بيمه نتواند از تاجگردون بهره‌مند شود قرار شده اعضاي سنديكا به دور از جانبداري و با تعامل و راي‌گيري دبيركل سنديكا را انتخاب كنند.

* اعتماد
- دفاع معاون نعمت‌زاده از طرح شبنم
روزنامه اعتماد درباره نشست خبری روز گذشته معاون وزیر صنعت نوشته است: رييس سازمان حمايت مصرف‌كنندگان و توليدكنندگان كه تا پيش از اين به عنوان يكي از چهره‌هاي مدافع طرح شبنم شناخته مي‌شد با دفاع از حذف اين طرح مورد انتقاد خبرنگاران قرار گرفت و در واكنش به اين انتقادات گفت: «طرح شبنم طرح خوبي بود اما به دليل اينكه به درستي اجرا نشد متوقف شد و موضوع برخورد با قاچاق كالا با متوقف شدن اين طرح رها نشده است.»

* جهان صنعت
- ۴۰درصد جمعیت کشور زیرخط فقر مطلق قرار دارند
حسین راغفر، عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا درباره گزارشات اخیر نرخ بیکاری به خبرنگار «جهان‌صنعت» گفته است: گزارشات اخیر در خصوص نرخ بیکاری تناقضاتی دارد به عنوان مثال چندوقت اخیر اعلام شد که حدود ۷۰۰هزار شغل در سال ۹۲ نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده و از سوی دیگر گفته می‌شود که نرخ بیکاری نیز کاهش یافته است...

حدود ۴۰درصد جمعیت کشور زیرخط فقر مطلق قرار دارند. منظور از خط فقر مطلق، تعیین یک سبد حداقل کالایی است که عدم دسترسی به این حداقل زندگی، سلامت فرد و خانواده مورد تهدید قرار می‌گیرد از سویی خط فقر روستایی نسبت به خط فقر شهری چیزی حدود ۳۰درصد کمتر بوده که نشانه این است که اصولا روستاهای ما نسبت به مناطق شهری فقیرتر هستند و این خود یکی از دلایل مهاجرت به شهر‏هاست. براساس محاسبات ما خط فقر در حال حاضر، با توجه به نرخ تورم برای خانواده پنج‌نفره در شهر تهران حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزارتومان است. خط فقر به این معنا که یک خانوار پنج‌نفره در تهران با هزینه مسکن، خدمات سلامت، آموزش، تغذیه، حمل‌ونقل، ارتباطات و سایر کالا‌های ضروری به عنوان کالاهای اساسی در سبد حداقلی یک خانواده تهرانی حداقل تا چه میزان باید درآمد داشته باشد.

* همشهری

- جولان چینی‌‌ها در بازار خودروی ایران
همشهری نسبت به واردات خودروهای چینی هشدار داده است: تردد خودروهای پرزرق و برق چینی در خیابان‌‌ها هرروز بیشتر می‌شود، خودروهایی که با استفاده از تقاضای بالا در بازار خودرو کشورمان با تکیه بر قیمت‌های کمتر نسبت به‌خودروهای ساخت داخل یا وارداتی هم رده و اتخاذ شیوه‌های فروش اقساطی به مشتریان عرضه و با گذشت چند ماهه مالکان این خودروها را با مشکلات افت کیفی، کمبود قطعه و خدمات پس از فروش نامناسب مواجه می‌سازد...

گرچه آمار رسمي واردات خودرو توسط برندهاي مختلف به ايران طي ۶ماهه نخست امسال از صدرنشيني ۲برند خودروسازان كره‌اي و رتبه‌هاي سوم، هفتم و دهم ۳برند چيني (با مجموع فروش۷۲۲۱دستگاه خودرو) در فهرست ۱۰برند اول فروش خودرو در ايران حكايت دارد اما واقعيت جولان خودروهاي چيني در بازار مصرف كشورمان وقتي تلخ‌تر مي‌شود كه به اين آمار، ميزان فروش خودروهاي چيني مونتاژ شده طي نيمه نخست امسال را اضافه كنيم. طي ۶ماهه گذشته ۳برند مشهور چيني حدود ۴۰هزار خودرو مونتاژ و به بازار عرضه كرده‌اند، اين برندها شامل مديران خودرو با مونتاژ ۲۰هزار و ۲۲۵دستگاه انواع‌ام وي‌ام، كرمان موتور با مونتاژ ۱۷هزار و يك دستگاه ليفان و جك توجوي و راين خودرو با مونتاژ ۲هزار و ۲۹۹وليكس در مجموع ۳۹هزار و ۵۵۵خودرو چيني را در داخل كشور مونتاژ و به فروش رسانده‌اند. با احتساب اين تعداد خودرو و تعداد ۷هزار و ۲۲۱خودرو وارداتي توسط ۳برند گريت‌وال، جيلي و‌ام جي، خودروسازان چيني با عرضه ۴۶هزار و ۷۷۶دستگاه خودرو طي ۶ماهه نخست امسال به صدر كشورهاي صاحب سهم از بازار خودرو ايران صعود مي‌كنند. اين در حالي است كه تازه‌ترين آمارها از واردات و توليد خودرو در ۷ماهه امسال نيز حاكي از ركورد زني برخي مونتاژكاران چيني است به‌نحوي كه آمار در پايان مهر‌ماه امسال تعداد مونتاژ خودروهاي چيني در مديران خودرو به ۲۴هزار و ۴۶۵، ر اين ۲هزار و ۴۳۰و كرمان موتور به ۲۰هزار و ۸۸۴دستگاه افزايش يافته و موجب ارتقاي سهم خودروهاي مونتاژي چين از بازار ايران به ۴۷هزار و ۷۷۹دستگاه شده است. به اين آمار بايد توليد برخي خودروهاي چيني مونتاژ شده توسط سايپا مانند زوتاي s۳۰۰يا شاسي بلند V۵و... را اضافه كنيم كه ورود آنها به بازار مصرف در پوشش شركت‌هاي خودروسازي داخلي آغاز شده است. داده‌هاي آماري منتشر شده توسط گمرك چين نيز نشان مي‌دهد كه صادرات خودروهاي چيني و قطعات به ايران در ۹‌ماه نخست ۲۰۱۴ با رشد ۵.۲ برابري نسبت به‌مدت مشابه سال قبل به يك ميليارد و ۳۰۴ ميليون دلار رسيده است. اين در حالي است كه چيني‌ها در ۹‌ماه نخست سال ۲۰۱۳ميلادي بالغ بر ۵۵۰ميليون دلار خودرو و قطعات خودرو به ايران صادر كرده بودند كه اين رقم در مدت مشابه سال‌جاري به يك ميليارد و ۳۰۴ميليون دلار افزايش يافته است. با اين شرايط ايران چهارمين واردكننده خودرو از چين در ۹‌ماه نخست ۲۰۱۴پس ازآمريكا، ژاپن و روسيه قرار گرفته است.

* جوان

- سازمان حمايت از افزايش قيمت‌ها!
روزنامه جوان به انتقاد از عملکرد سازمان حمایت پرداخته و نوشته است: سال‌هاست كه سازمان حمايت از مصرف‌كنندگان و توليد‌كنندگان نقش واقعي خود را فراموش كرده و به سازماني براي دفاع از حقوق توليد‌كنندگان تبديل شده است، البته اظهارات روز گذشته رئيس سازمان در‌باره دلايل افزايش قيمت كالاها و خودرو نيز بر اين ادعا صحه گذاشت، به طوري كه سيد جواد تقوي در حاشيه كارگاه آموزشي با خبرنگاران گراني قيمت‌ها را حق مسلم خودروسازان و ديگر توليد‌كنندگان عنوان كرد و گفت: سازمان حمايت گرهي به گره خودروسازان نمي‌زند. تقوي گفت: نظارت از ديدگاه سازمان حمايت از مصرف‌كنندگان و توليدكنندگان در بحث وجود كالا، تأمين و قيمت است البته ما به همه گلايه‌ها و شكايت‌هاي مصرف‌كنندگان رسيدگي مي‌كنيم اما پيگيري از حوزه نظارت سازمان‌هاي متولي انجام مي‌‌شود...

رئيس سازمان حمايت مصرف‌كنندگان و توليدكنندگان در پاسخ به سؤال جوان در خصوص دليل افزايش دوبرابري قيمت شوينده‌ها به استثناي پودر‌هاي دستي و ماشيني گفت: از افزايش دو برابري اطلاعي ندارم، اما افزايش بيش از ۱۲ درصدي قيمت مواد شوينده تخلف است و برخورد مي‌شود. تقوي يادآور شد: شوينده‌ها در بخش پودر دستي و ماشيني جزو اولويت دوم ستاد تنظيم بازار است و ساير شوينده‌ها جزو اولويت‌بندي محسوب نمي‌شوند و در چارچوب تفاهم نامه و تغيير نرخ انرژي مواد اوليه و حمل و نقل تغيير قيمت‌ها لحاظ مي‌شود. وي تصريح كرد: مشتريان برندهايي را كه بيش از ۱۲ درصد افزايش قيمت داشته‌اند به سازمان حمايت گزارش كنند.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.