نظر منتشر شده
۱۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 453654
بیم و امیدهای بورس در سال 96/ از اثرگذاری نخ تسبیح اقتصاد و انتخابات ریاست‌جمهور تا ادامه رکود بر بورس
بخش اقتصادی الف، ۱۱ فروردین ۹۶
تاریخ انتشار : جمعه ۱۱ فروردين ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۴۷
پس از انتشار خبر اجرایی شدن برجام و رفع تحریم‌ها خیلی‌ها امید به معجزه برجام در اقتصاد و بازار سرمایه کشور داشتند، تا جایی که برخی کارشناسان روزهای خوش و با ثباتی را برای بورس 95 پیش‌بینی کردند، برخی بورس را گزینه اصلی جذب نقدینگی در سال ۹۵ معرفی کردند و برخی دیگر هم گفتند بورس ۹۵ را فرصت مغتنمی برای جبران ضرر و زیان دوساله سهامداران می‌دانند.

باوجوداین اما روزهای خوش بورس در دوران پسابرجام دوام چندانی نداشت و با شروع معاملات در سال 95 رفته‌رفته شاخص بورس و رشد سهام شرکت‌ها در تالار شیشه‌ای از نفس افتاد و تا پایان سال نیز روند رکودی بازار سهام ادامه داشت.

بر این اساس شاید بتوان عمده دلیل ناخوش‌احوالی بورس در سال 95 موضوعاتی چون تداوم رکود اقتصادی، عدم پایبندی و بدعهدی طرف مقابل به اجرای برجام، مواضع رئیس‌جمهور جدید آمریکا در قبال ایران و برجام، الزام بانک‌ها به استانداردسازی گزارش‌های مالی و تبعات منفی ناشی از توقف طولانی‌مدت و افت شدید ارزش سهام آن‌ها در بورس پس از بازگشایی و نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهور ایران عنوان کرد.

ازاین‌رو نگاهی به غیبت طولانی‌مدت بانک‌ها به‌عنوان یک مؤلفه منفی اثرگذار بر معاملات بورس در سال 95 نشان می‌دهد دوره زمانی اردیبهشت تا انتهای تیرماه هرسال، فصل برگزاری مجامع شرکت‌هاست و ازاین‌جهت شرکت‌هایی که سال مالی منتهی به 29 اسفندماه دارند، در این دوره زمانی نمادشان در بازار سرمایه متوقف می‌شود تا مجامع خود را برگزار کنند.

به همین دلیل به‌طور سنتی، بانک‌ها در انتهای تیرماه امسال در حالی به مجمع ‌رفتند که بانک مرکزی با صورت‌های مالی آن‌ها موافق نکرد و علت آن نیز اختلاف‌نظر بانک مرکزی و سازمان حسابرسی درباره انجام عملیات حسابرسی بانک‌ها بر اساس استاندارد جدید «IFRS» اعلام شد و توقفشان به این بهانه به درازا کشید و بازگشایی‌شان هم موجب افت بازار سرمایه شد.

با گذر از این مؤلفه مهم و اثرگذار بر بازار سهام در سالی که گذشت، باید گفت بورس اوراق بهادار در حالی معاملات خود را سال 96 آغاز خواهد کرد که جدای از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهور و ابهامات آن برای بازار سهام، ادامه رکود اقتصادی کماکان موضوعی مهم برای معامله گران است که بیش از هر مؤلفه دیگر می‌تواند بر بورس و صنایع بورسی و شرکت‌ها اثرگذار باشد.

از نگاهی دیگر اقتصاد کشور سال‌هاست که گِره محکمی با نفت خورده است، تا جایی که می‌توان از طلای سیاه به‌عنوان نخ تسبیح اقتصاد یادکرد که درآمدهای کشور ارتباط تنگاتنگی باقیمت جهانی آن دارد و بر این اساس با هر افت‌وخیزی نه‌تنها درآمدها بلکه کلیت اقتصاد کشور به‌ویژه در موضوعاتی همچون پروژه‌های عمرانی و زیربنایی تحت تأثیر قرار می‌گیرد که موجب می‌شود دود نفت ارزان‌قیمت به چشم صنایع و بنگاه‌های تولیدی و به طبع آن بازار سرمایه و معامله گران برود.

البته خوشبختانه در حال حاضر شرایط جهانی نفت به وضعیت پایدار و متعادلی نسبت به دو سال گذشته رسیده است و کارشناسان حوزه نفت نیز چشم‌انداز به نسبت روشن و مثبتی را برای آن در ماه‌های پیش رو ترسیم می‌کنند. بعلاوه این‌که با برداشته شدن بخشی از تحریم‌ها، توان صادراتی نفت ایران نیز افزایش‌یافته است که این موضوع می‌تواند خبر خوبی برای افزایش هرچند محدود درآمدهای دولت باشد و بورس 96 هم می‌تواند از این موضوع بهره‌مند شود.

همچنین باید این نکته را یادآور شد که بهبود قیمت جهانی نفت در کوتاه‌مدت برای اقتصاد کشور لازم و خبری خوب و مسرت‌بخش است و در بلندمدت نیز باید اقداماتی اعمال شود تا وابستگی اقتصاد به درآمدهای نفتی کمرنگ و کمرنگ‌تر شود تا از تکانه‌های کاهش قیمت آن در اقتصاد و حوزه‌های مختلف بخصوص بازار سرمایه در امان باشیم.

از سوی دیگر یکی از دستاوردهای دوران پساتحریم و رفع تحریم‌ها ورود سرمایه خارجی به کشور است که ارز چند نرخی می‌تواند به‌عنوان مانعی بر سر راه آن برشمرده شود؛ چراکه این اتفاق می‌تواند موجب سردرگمی سرمایه‌گذاران و مدیران بنگاه‌های واردات و صادرات محور به‌ویژه شرکت‌هایی شود که مواد اولیه خود را از خارج کشور تأمین می‌کنند که باید اقدام مؤثری در این زمینه صورت گیرد تا بورس 96 از این منظر نیز اثرپذیری مثبت داشته باشد.

همچنین ورود سرمایه‌گذاری خارجی به اقتصاد کشور علاوه بر ارز چند نرخی مشکلات دیگری همچون موانع قانونی، ساختارهای نامتعارف و الزامات پیچیده در خصوص ضمانت‌ها به‌ویژه در حوزه صکوک و بانک، مسائل مربوط به انتقال وجوه به داخل و خارج کشور، مشکلات گرفتن کد اقتصادی و ایجاد امکان احراز هویت در دفاتر اسناد رسمی کشور مبدأ و سفارتخانه‌ها، نوسانات ارز، آشنایی و تسلط به زبان‌های روز دنیا، کوچک بودن اندازه اقتصاد، فقدان استانداردهای بین‌المللی و سهم بالای دولت از اقتصاد را پیش روی خود دارد که در حوزه بازار سرمایه باید با این موارد موضوعاتی چون محدودیت‌های معاملاتی مانند حجم مبنا و دامنه نوسان، میزان سهام شناور آزاد شرکت‌ها، مشکلات مربوط به توزیع سود تقسیمی، نداشتن ترجمان بین‌المللی از صورت‌های مالی و اطلاعات شرکت‌ها و مواردی بیشمار ازاین‌دست را اضافه کرد که بدون رفع این مشکل‌ها و موانع بورس 96 برای رونق و رشد چیزی کم خواهد داشت.

افزون بر این، یکی از معماهای کنونی اقتصاد و بازار سهام، ابهامات و موانع موجود بر سر راه صنایع و بنگاه‌ها ازجمله صنایع پالایشگاهی و سنگ‌آهنی است که از زمستان سال 92 با تغییر در نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و نرخ بهره مالکانه سنگ آهنی‌ها کلید خورده و تا به امروز ادامه دارد و بر این اساس دولتی‌ها باید هر چه زودتر تکلیف صنایع مختلف را با تصمیم‌گیری در خصوص این موضوعات مشخص کند تا دستکم بورس 96 از این رهگذر آسودگی خیال را تجربه کند.

درمجموع باید گفت علاوه بر موارد یادشده مواردی همچون نبود تحلیل و غالب بودن جو روانی و هیجان بر تصمیم‌گیری معامله گران را باید به مشکلات فراروی بورس 96 همانند سال‌های گذشته اضافه کرد که رفع آن‌ها در کنار حل مشکلات گوناگونی چون تعیین دستوری قیمت‌ها، کاهش نرخ بهره، افزایش بهای تمام‌شده کالاهای تولیدی و خدمات ارائه‌شده، محدودیت نقدینگی در بخش‌های متعدد واحدهای تولیدی و صنعتی، تأثیرات نامطلوب تحریم‌ها، قدیمی بودن تکنولوژی و مستهلک بودن دستگاه‌ها، ضعف‌های مدیریتی می‌تواند به بازگشت رونق دوباره به اقتصاد و بورس کشور در سال آینده کمک کند.
 
کلمات کلیدی : اقتصاد ایران+بورس+بازار سهام+انتخابات ریاست جمهور
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۲:۰۶:۰۱
ما سهامداران به روحاني راي نميدهيم
با انكه كارهاي ديگر ايشون رو قبول داريم ولي سالهاي بدبختي ما سهامداران در زمان ايشون رقم خورد دريغ از يك ذره توجه به بورس (4224487) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۴:۵۴:۱۲
شما از طرف خودتون حرف بزنید لطفا نه همه سهام داران ! (4224718) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۵:۳۰:۵۴
کدوم کارهای دیگه اشون رو قبول دارید؟؟؟
مهار تورم با رشد پایه پولی از 400 هزار میلیارد به 1500 ؟؟؟
واردات بی رویه؟؟؟
سقوط 12 پله ای پاسپورت؟؟؟ (4224774) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۶:۴۵:۵۸
فساد وتخلف مدیران بانکی وپاداش ها وحقوق های نجومی سهامداران وبورس را به لبه پرتگاه کشانده است اعتماد عمومی به بورس وحتی مسولین از بین رفته است (4224871) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۲:۱۰:۳۲
باید امکان سرمایه گذاری خارجی ها در بورس فراهم بشه ، باید شرکت های چند ملیتی در بورس پذیره نویسی کنند . با ورود شرکت های خارجی کم کم تکنولوژی تولید به دست خواهیم آورد و مردم هم از کالا های با کیفیت استفاده خواهند کرد و هم از سود شرکت های که سهامی عام هستند (مثل کشور چین) ! الان در چین هیچ خودر سازی اجازه فروش نداره مگر اینکه همکار یک شرکت چینی باشه و کارگران چینی خودرو را مونتاژ کنند (این یعنی ایجاد اشتغال پایدار) (4224496) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۵:۳۲:۰۹
این برای قبلا بود.
الان کشورها به سمت اقتصاد بسته و سرمایه گذاری در خاک خودش میرن
بر فرض هم ایتطور باشه. شفافیتی توی ایران نیست. سود هم باشه نصیب ... میشه (4224779) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۷:۱۵:۲۲
شما به عنوان یک سرمایه گذار خارجی حاضری در این بورس وارد بشی!!!؟؟ (4224906) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۷:۴۸:۵۹
باید امنیت سرمایه گذاران خارجی فراهم بشه و ریسک سرمایه گذاری در ایران کم بشه ! باید از هر گونه تهدید سیاسی و نظامی کشور دور بشه (4224937) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۲۰:۰۹:۱۶
پول ترسو ه یعنی تا وقتی نهدیدات خارجی علیه ایران هست یک دلار هم وارد نمیشه . دوما در داخل کشور هم مشکل تسهیل بیزینس هست و رتبه ی 120 داریم علیرغم اینکه از نظر اقتصادی رتبه 80 هستیم ! خیلی از کشور ها هستند که بازار کارا تری از ما دارند و سرمایه ها رو حالا حالا ها جذب خودشون میکنن (4225113) (alef-11)
 
کهنه کار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۲:۱۳:۰۱
بورس ایران که جوک ه . نظارت روی معاملات صفر . شفافیت اطلاعات صفر . بدتر از همه اینه که کل بورس تهران زیر درست 10 تا سازمان ه (تامین اجتماعی - دولت و صندوق توسعه ملی و ... ) یعنی در عمل هیچ جذابیتی برای کاهش ریسک نداره . فقط آخر سال هیات مدیره واسه خودش دستمزد میلیاردی میزنه واسه شرکت ضرردهی تحویل داده و مدیریت ش رو از سهامدار امانت گرفته. (4224500) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۵:۲۳:۵۳
واقعا حرف دل سهامداران را زده مدیران بانو از زیان هم پاداشرکلان گرفتع اند و به پرسنل بانک ها نیز پاداش تصویب تراز با توجه به اینکه زیان داشتهداند داده اند هن چنین عیدی معادل دو ماه حقوق مانند کارگران داده اند عیدی پرسنل بانک تجارت 2200 هزار تومان زبان هر سهن بانک تجارت 268 ریال (4224765) (alef-13)
 
مصطفی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۲:۲۵:۵۱
از مقامات محترم اقتصادی کشوز ومقامات نظارتی کشور انتظار می رود مدیران بانک هایی را که در این چند سال گذشته زیان های خود را پنهان می کرده وبا اعمال صوری حسابداری و دفتری سود های ساختگی وصوری و موهومی می ساخته وطی این سال ها علاوه بر حقوق های سنگین پاداش های ویژه تصویب ترازنانه گرفته که به هیج وجه حق انها نبوده بلکه به خاطر این تخلفات وتحصیل مال نامشروع باید محاکمه شوند امسال که بانک مرکزی به یکباره زیان بسیاری از بانک ها را روی داریه ریخت زیان های بسیار سنگینی به سهامداران و بازار سرمایه واعتماد عمومی مردم به کلیه مسولان نظام وارد شده است لذا درخواست پیگیری وبازخواست مدیران بانک ها را داریمmostafa.kamali95@yahoo.com (4224523) (alef-13)
 
کارشناس بانکی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۲:۵۳:۲۳
در سال گذشته بانک مرکزی زیان پنهان بسیاری از بانک ها را بر ملا کرد با این کار ضربه بزرگی به سهامداران خرد بورس وارد گردید حال سوال این است چرا نظارت بانک مرکزی و سایر دستگاههای نظارتی همه ساله ناظر به مجامع بورس می فرستادند چرا صورت های مالی انها را تایید کرده که انها نیز بتوانند پاداش های سنگینی از مجامعدخود ویک پاداش بسیار سنگین دیگر از بانک های خود که معنولا معاودل 6 ماه حقوق ماهیانه انها در هر سال بوده است از سایت محترم الف و سازمان مردم نهاد دیده بان شفافیت وعدالت خواستار رسیدگی به این تخلف بزرگ مدیران بانکی همانند رسیدگی به حقوق های نجومی رسیدگی وپیگری لازم را بنمایند (4224548) (alef-13)
 
سهامدار خرد
United States
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۳:۰۲:۰۸
بیم هست
امید نیست (4224563) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۱۱ ۱۳:۲۷:۵۷
همه سهامداران پولشون نصف شده اقايون شاخص كل رو هر روز مثبت اعلام ميكنند نميدونم چه علم ماورايي دارند اينا والا (4224604) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.